TO NĚCO...

Autor

Tak jsme se dozvěděli, že pouhých několik dní po návštěvě sídla CIA v Langley končí v čele Vojenského zpravodajství jeho šéf, Jan Beroun. Sociální sítě už žijí spekulacemi, proč tomu tak je. Skutečně není úplně běžné, že jeden týden jedete jednat s americkými kolegy (a loutkovodiči) a druhý týden skončíte.

Já spekulace trochu přiživím, ale nejprve si o Janu Berounovi něco povíme…

Má za sebou akademii FBI v Quanticu, dlouho dělal u policie, kde řídil tzv. jednotku nelegálů, tedy těch, co se pohybovali v přestrojení, řídil zpravodajské operace ÚZSI, pracoval pro americkou detektivní kancelář Pinkerton, dělal poradce Martinu Stropnickému a následně byl jmenován vládou do funkce ředitele vojenského zpravodajství. Prezident Zeman jej jmenoval generálem, pak generálmajorem a pak generálporučíkem. (Ani jsem nevěděl, že máme tolik generálských hodností)

Pokud se dobře pamatuji, výroční zprávy Vojenského zpravodajství se naprosto diametrálně lišily od zpráv od čuč. gen. Michala Koudelky z BIS. Nemluvilo se tam o proruských dezinformačních narativech, naopak tam zaznívala kritika těchto hovadin a tato informace hezky koresponduje s tím, že Koudelku Zeman generálem jmenovat nechtěl, ale Berouna povýšil dokonce třikrát.

Pokud budeme věřit wikipédii, Beroun měl vždycky blíž k ČSSD a Zemanovi než k ODS a Klausovi. A jen pro úplně dokreslení, před ním byl ředitelem Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, kterého si podali Ištvan se Šlachtou, protože ho řídila Nečasova metresa Nagyová. Kovanda byl odejít a místo něj nastoupil právě Beroun.

Hele, já nikdy neřeším morální profily. Nepřemýšlím o tom, zda je ten či onen charakterní nebo není. Neřeším hodnotovou politiku. I v tomto případě ponechám na vašem úsudku, jaká osobnost Jan Beroun je. Spokojím se s konstatováním, že jeho kariéru poháněly vpřed vztahy s politiky kolem Zemana a brzdily vztahy s politiky kolem ODS. Do současné funkce se dostal za vlády Sobotky (a Babiše), Zeman neměl problém ho povyšovat a zároveň se ve funkci choval asi o milion procent profesionálněji, než kolega čučkař z BIS. Jeho výroční zprávy jsou zprávy tajné služby a ne mácovských či kartouzovských aktivistů z Evropských hodnot.

Beroun zřejmě ctí realitu naší prozápadní orientace, ale nejásá nad ní tak jako Fiala nebo Černochová. Navíc mu končilo funkční období letos na podzim.

Jsem daleko od pravdy, když to na mě dělá dojem, že se Beroun během jednání v Langley dozvěděl něco, u čeho prostě nechce být? Je takovým „posledním mohykánem starých časů Miloše Zemana a Andreje Babiše,“ mluvil vždycky rozumně, vydával sice strohé, ale nikoliv fantasmagorické zprávy… Vojenské zpravodajství bylo tak nějak tajné a nelezlo tak okatě do politiky jako Koudelka, kteeý se podílel na pokusu o diskreditaci Petra Bystroně z AfD. A to ani nemluvím, že se před časem BISka postarala aférou Vrbětice o silný tlak na Babiše a Zemana.

Vláda je s důvěrou v bruseli, možná dokonce v o dost větší bruseli, než to vypadá navenek. Strach z eurovoleb roste. Vláda jde z průseru do průseru, opozice posiluje a podle všeho bude mnohem méně transatlantická. Do toho máme válku na Ukrajině, naše vláda je v ní až po uši, stejně tak je v ní namočený Biden a průlom na frontě i v zázemí se blíží. Muniční iniciativa se scvrkává den ode dne (jak by ne, když z tajné operace udělali veřejnou), o sílícím Rusku a slábnoucí Evropě si cvrlikají vrabci na stromech. Zeman vydal knihu o tom, jak se Koudelka zapojil do spiknutí, když byl v nemocnici a jak ho chtěli prohlásit za nesvéprávného… Prostě, proti vládě se střílí už ze všech směrů.

Jak zachránit situaci? Ideálně nějakými dalšími Vrběticemi, dalšími Bystroni, dalšími Pandora Papers, prostě něčím, co Koudelkovi jde tak dobře, že za to od Američanů dostal medaili. Možná to tentokrát má být tak velká věc, že u toho poteče krev nebo zhasnou nějaké životy. Nechci malovat čerta na zeď, ale nevylučoval bych, že se tam v Langley plánovalo naše zavlečení do války. Incident v Tonkingském zálivu, Shaddámovy zbraně hromadného ničení, obvinění Srbů z genocidy… modus operandi byl už stokrát vyzkoušen. Zřejmě se ujednalo TO NĚCO, co má pánům z Washingtonu zachránit zadek a my si za ně máme zlámat nohy.

A Beroun se rozhodl, že tohle nemá zapotřebí… Že je pořád ještě český voják a ne americký agent. Zřejmě se TO NĚCO má stát poměrně brzy, že se rozhodl nečekat do konce svého funkčního období a raději odchází teď hned.

Dává to smysl?

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (466 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Rakušanem podepsaný migrační pakt se po roce stal horkým tématem. Je smutné, kolik lží kolem něj ministr vnitra a jeho kolegové z Pětikoalice vypustili a jak naivně k němu přistupovala opozice. Problematika migrujících Afričanů a muslimů z Blízkého Východu je přitom mnohem podstatnější, než nebezpečí ,,vpádu“ ruských vojsk. Obavy z pronikající jiné kultury z jihu je reálnější, než hrozba příletu jedné jediné rakety z Ruska, a to i s přihlédnutím k nekonečným provokacím pána z Hradu a eurohujerského póvlu ze Strakovky.

  Rakušan zcela záměrně tají všechna zcela zjevná nebezpečí. Jeho ohýbání pravdy popřela samotná Evropská komise a zaměřili se na něj i kandidáti do Evropského parlamentu především z mimoparlamentních stran. Důvodů k ukončení ministrování Rakušana je už mnoho, což platí de facto i pro ostatní kolegy z vlády. Výborným učitelem ve vypouštění lží je profesionální pedagog z oblasti politologie Petr Fiala. Pozorujete li ho déle, musíte si položit otázku, jak kvalitní absolventi musí opouštět školu, kde on přednášel politické vědy a Danuše prodávala tituly. Holt Brno má asi nějaká privilegia a jde a ,,slušný“ oddíl. Mlčí se o tom. Danuše kandiduje a superlhář je premiérem.

  Fiala se po návratu z USA může pyšnit poznáním vedlejšího vchodu do Bílého domu určeného zaměstnancům. Možná už ho za svého dělníka berou, protože plní pracovní úkoly a možná i dostává nějakou mzdu. Ostatně to, že ho na letišti nevítal ani ředitel dopravního uzlu a jeho první  cesta mířila do kádrovacího oddělení CIA, to i včetně přiřazeného zpolitizovaného vedení tajných služeb, je důkazem ,,kvality“ vzájemných vztahů na ,,nejvyšší“ úrovni. Média a vládní mocenská klika samozřejmě tuto cestu za dalšími instrukcemi týkajícími se voleb do Europarlamentu a tažení proti Rusku prezentují jako Fialovu snahu přesvědčit americké partnery (čtěte pány) k větší podpoře zbrojení Zelenského. Přestože je ukrajinská armáda v rozkladu, zdecimovaná a zatlačovaná na všech místech, Západ ji chce nechat dále válčit. Míra velikosti prohry se zvyšuje a už zanedlouho bude možné jezdit na poznávací zájezdy do ruské Oděsy k památníku obětí pogromu ukrajinských nacistů na rusky hovořících občanech z roku 2012. Ten u nás není nijak připomínán. Nehodí se to.

  Trochu odbočíme. Zelenskému dochází lidské zdroje. Ze Západu za něj bojují jen dobrovolní idealisté a šílenci (tedy mimo utajených vojenských misionářů). Pravidelnou armádu tam nikdo kvůli odporu svých občanů nepošle, i když Černochová by tak ráda. My naštěstí skoro žádnou nemáme, F-35 dorazí až po válce, takže ty jim je darovat také nemůže. A zbytek naší výzbroje už na Ukrajině shořel, takže maximálně mohou s Petrem Pavlem a Fialou nakupovat dělostřeleckou munici za naše vybrané daně a z úvěrů, které budou splácet naše děti a jejich potomci. K novému zákonu o mobilizaci se Ukrajinci u nás žijící staví s úsměvem a řada z nich už požádala o české občanství. A kdo je zaměstnává a zeptá se jich na Zelenského, uslyší převážně na jeho adresu hanlivá slova a na stavbách občas zahlédnete jeho karikatury. Plno lidem domov chybí, ale vrátí se tam jen tehdy, pokud se tamní situace rapidně změní. U nás si zvykají, zvyšují své hodinové sazby za práci a plno z nich se naučilo využívat sociální systém. Novému ukrajinskému mobilizačníhu zákonu se dotyční smějí a rozhodně a vcelku logicky nemají potřebu se kdekoliv hlásit. Nikdo to u nás veřejně z politiků a v médiích nepřizná.

  I u nás existuje snaha navýšit počet vojáků. Sice netušíme, kde na to chce vláda vzít, když nakupuje předražený letecký šrot, ale dokud se lidé nevzepřou, dají se různé daně zvyšovat donekonečna. A i když už nemá stát moc majetku, obrovský potenciál vidí Pětikoalice v zabavování našich domů, v různých poplatcích, pokutách a postizích. Zdá se, že i když Klaus Schwab asi svůj převoz do nemocnice přežil, tak jen proto, aby se dožil naplnění svého záměru, tedy že nic nebudete vlastnit a budete šťastní. Nicméně když vás bude méně, protože dost z vás zemře ve válce, může to ulehčit důchodovému systému. Ve skutečnosti je veškerá problematika kolem důchodů jen důsledkem špatného hospodaření státu a jeho správců. Generace, která se nedokáže postarat o své rodiče a prarodiče, je neschopná. Pokud sleduje jen vlastní progres, aniž by plnila své povinnosti vůči těm, kteří ji umožnili vzdělání a radosti mládí, je bezcenná. Zní to tvrdě, ale nebudeme si nalhávat, že jsme mladší ročníky dovedli k zodpovědnosti.

  Ze lhaní se stal zvyk. Především liberálové ji snad mají v programu. Týká se to nejen eurohujerů, k nimž řadíme i ANO, ale i médií. Ta doslova válcují jakýkoliv jiný názor, přičemž cokoliv příznivě se týkající Ruska je považováno za zradu národa. Úsměvné při uvědomění si, jací kolaboranti bez zájmu o prospěch ČR nám vládnou. Pravdou je, že na principu lží a manipulací je založena politika. A především to, co se nyní děje napříč Západem, je doslova odstrašující. Tím více, že ještě relativně nedávno jsme si mysleli, že právě Západ je vzorem svobody a jakési demokracie. Teď už víme, že demokracie je pouze smyšlený a prázdný pojem a právě liberálové nám to denně ukazují.


Jindřich Kulhavý   20. 04 2024

Průměrný počet slepic: 4.8 (247 hlasů)
Trvalý odkaz

.. který, ještě za trvání Československa vymyslel nedávno zesnulý generálporučík Radovan Procházka. Jeho plán spočíval ve výrobě 20-ti taktických jaderných zbraní, které měly naší zemi posloužit jako pojistka proti svévoli velmocí.

Tento rozhovor je více než tři roky starý, vzniknul půl roku před konfliktem na východní Ukrajině.

Projekt Kladivo – ČR by měla vyrobit 20 taktických jaderných zbraní jako pojistku proti tlaku velmocí

Ukazuje se, generálporučík Procházka takřka jasnozřivě předpověděl i vzestup Ruska po jeho předchozím ponížení a ožebračení.

Málokdo si uvědomuje, že Československo bylo šestou zemí na světě, která zvládnula využití jaderné energie pro mírové účely, technologicky jsme zvládnuli výrobu vysokotlakých jaderných reoaktorů pro elektrárny, a to od samotné reaktorové nádoby až po parní turbíny. Jsme třetí národ ve vesmíru, po Rusech a Američanech.

To je zřejmě hlavní důvod, proč je náš průmysl, naše energetika a zejména školství podrobovány tak brutální likvidaci.

edit RichardCZ

Otázka k davu: "co je tak zajímavého na čtyřech tečkách, že si zasloužily 12 hlasů a průměru 3,4 slepice?"

Průměrný počet slepic: 4.6 (88 hlasů)

Ač sám jsem ty čtyři tečky nijak nehodnotil, tak jediná zajímavost na nich je, že zajistily přední místo v komentářích k pozdější editaci 😊
Jinak, Richarde, máte můj veliký obdiv. Vaše znalosti a přehled, prostě klobouk dolů.

Pěkný den přeje Jirka Vlach

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

.. aneb guerillová válka s Antonínem, můj soukromý souboj Ducha s Hmotou..

Osobně totiž dávám přednost hned pod Vidlákem publikovat vlastní názor, alespoň rámcově reagující na Vidláka, či alespoň pokus o něj, na místo rozsáhlé tapety odjinud, byť často zajímavé a podnětné.

V tomto Antonín, dle mého názoru, postrádá soudnost a tak s ním, když jsem ve 22:00 u počítače, vedu partyzánskou válku.

A protože něco vytvořit tak, aby se člověk nestyděl za blábol stojí více času než Ctrl+C a Ctrl+V, pomáhám si tečkami a teprve poté jdu číst to, co napsal Vidlák..

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)

ale Antonín tu vůbec není.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Vím, že sepsat kvalitní příspěvek si vyžádá hodně času. A bez nějakého lichocení - hodnotné příspěvky Vy umíte. Když už si s tím tu práci dáte, chcete aby si ho přečetlo hodně čtenářů. Tomu naprosto rozumím. Já se sem vracím několikrát během dne a většinou si přečtu i ty poslední komenty. Ale co si budeme povídat, až k těm posledním komentům už mnoho čtenářů nedojde. Vypovídá o tom počet hodnotících. Takže snaha umístit svůj text co nejvýš je logická.
Díky za to, že sem píšete.

Zdraví Jirka Vlach

PS: Jindřicha Kulhavého si také rád přečtu :-)

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

.. když je sem vkládala MÁJA, protože byly zpravidla kdesi za polovinou první desítky REÁLNÝCH a DUŠEVNĚ AUTENTICKÝCH příspěvků, ZPRAVIDLA bezprostředních reakcí na VIDLÁKŮV článek, někdy i hlouběji, a proto jsem je AKTIVNĚ VYHLEDÁVAL,  a o to pozorněji četl.. Stejně tak hledám i INZU a další.

Teď otevřu Vidlákovy kydy a první příspěvek je prakticky vždy ANTONÍN a COPY&PASTE Jindřich Kulhavý.. Zajímavé, ale s tématem Vidlákova článku zpravidla zcela NESOUVISEJÍCÍ.. Vždy se mi vybaví ruské přísloví "TY DURAK, ILI VRAG?!"

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Ani já je nehodnotila. Ale domnívala jsem se, že se vám nepovedl znak a má to býti cosi jako uznání Vidlákovu komentáři:-). Kladivo je zajímavější:-)

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

To je zřejmě hlavní důvod, proč je náš průmysl, naše energetika a zejména školství podrobovány tak brutální likvidaci.

Tak to tedy jistě bude. Pro Němce "untrmenš" pro svět dost chytré hlavy na to, aby nás západ zlikvidoval. Konečně našli vládu (ne že by byla první, ale tahle hraje prim), které se to povedlo na 100%. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (41 hlas)

.. oni si ji vybrali, vychovali a zařídili její brutálně násilnou propagaci.

Jsme v hybridní válce, a zatím stále ještě jednotlivé bitvy prohráváme. Ale s každým dnem jsou naše prohry méně a méně bolestivé a i zbytečně prolité krve ubývá.

Stále více lidí chápe, že nemá smysl vyrážet na bodákové zteče proti kulometům, ale že je lépe se zamaskovat a střílet přesně a cíleně, včas měnit pozice a nutit nepřítele, aby na pomyslný jediný projektil, vystřelený ze snajperské pušky, musel odpovídat něčím, co by se ve válce dalo přirovnat několika salvám z baterie houfnic.. Zkrátka - kilogramy proti tunám, gramy proti metrákům. Internet změnil paradigma, co fungovalo před desítkami let už nyní neplatí.

Sdílím a velmi podporuji Vidlákovo nadšení pro trpělivé budování alternativních médií. Procesy spuštěné mnohdy i uprostřed Studené války mají obrovskou setrvačnost, jejich odklonění či dokonce neutralizace vyžaduje obrovské úsilí a mnoho důvtipu. George Orwell to popsal jako individuální a neorganizovaný odboj, každý sám za sebe, Vidlák to popisuje zase jako sypání písku do soukolí, zkrátka, bojujeme tam, kde zrovna stojíme.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

Neumím posoudit, zda by výroba 20 ks taktických jaderných zbraní u nás, byla reálná. Ony se musí nejen vyrobit ale i odzkoušet, a to by u nás asi byl problém. Další problém je velikost a váha takové bomby. K dnešním rozměrům a vahám atomových zbraní se dospělo až po dlouhém a drahém vývoji který také vyžaduje zkoušky které jsou prostorově náročné.

Další snad největší problém jsou nosiče. Nejen aby byl schopen atomovou bombu nést ale aby ji byl schopen donést až na místo určení bez toho že by byl sestřelený ještě nad územím vlastním.

No a ten největší problém. Pokud si nedokážeme zvolit rozumné politiky, byla by nám atomová bomba k ničemu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

.. tak provést podzemní test. Otestování něčeho takového, jako je taktická štěpná, zřejmě plutoniová bomba, je důležité hlavně proto, aby sousedé věděli, že to máme. Co se nosiče týče, nepotřebujeme, aby to doletělo do Moskvy či Washingtonu, důležitý je dolet do Varšavy, Mnichova, Drážďan a do Berlína, což jsou hlavní budoucí potenciální rivalové. Případně ještě Incirlik, Ramstein a Aviano. 

K tomu, abychom něco takového mohli začít potřebovat, jsou důležití nejprve oni "rozumní politici" namísto současných koloniálních úředníků.

Krokem č.1 je rychle mobilizovatelná armáda švýcarského typu, schopná důrazného a účinného obranného boje, výroba většiny zbrojních systémů na českém území. Pak má smysl uvažovat o taktických obranných prostředcích.

Máme ještě tak 10-20 let čas, než na území Německa buď vznikne Bavorský, Saský, Pruský a Braniborský chalífát, nebo, po občanské válce další Velkoněmecká říše. Ti, spolu s Poláky, snícími svůj mnohasetletý vlhký sen o Polsku od moře k moři, jsou našimi hlavními nepřáteli do vzdálenější budoucnosti.

Tou dobou už USA budou pokojná regionální mocnost, reindustrializovaná na úkor svých bývalých evropských kolonií. A Ruský medvěd? Toho stačí nechat na pokoji a nekálet mu do brlohu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)

https://www.idnes.cz/xman/styl/jaderna-zbran-test-odstrasovani-valka-hrozba-deterrent.A230318_123054_xman-styl_fro

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

https://www.idnes.cz/xman/styl/jaderna-zbran-test-odstrasovani-valka-hrozba-deterrent.A230318_123054_xman-styl_fro

 

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

.. taktickou hlavici vyrobit bez nutnosti provádění testů a stejně jsme schopni zaručit její spolehlivou funkci. Bavíme se tu o slabších bombách, než byla ta, která vybuchla nad Nagasaki nebo v Nevadské poušti, Uranová - tedy "Hirošimská" bomba se "testovala" naostro, v Hirošimě, protože Uranu 235 měli Američané málo.

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

Já to vidím tak, že tady bude opticky převažovat to druhé, že se budeme snažit pořád jakoby zalíbit a ustupovat, a současně bude vůči tomu pod pokličkou bublat čím dál větší odpor, a v určité chvíli se to zlomí. Já si přeju, aby se to zlomilo v nějakých volbách, ve kterých by proběhla radikální výměna politické garnitury, kdy tito kompromisníci a ustupovači budou nahrazeni garniturou, která bude opravdu důsledně hájit naše národní zájmy, která bude, řekněme, na vlně Viktora Orbána.

https://www.radiouniversum.cz/visingr-lukas-4d-projekt-kladivo-cr-by-mela-vyrobit-2

Je to tristní. "Vybrali" jsme si mnohonásobně větší servilitu a naší likvidaci než byla v čase rozhovoru, mnohem větší hrůzovládu. Takže jsme doznali jen změn k horšímu, a to není ani trochu povzbudivé. I když rozhovor zajímavý, s hodně názory se ztotožňuji, souhlasím. Ale ty Vrbětice, to se nedá...:-)

 

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

.. a rozhovor byl natočen v srpnu 2021. A paní Kociánová, v rámci objektivity, popřává sluchu i takovým lidem, jako je Bob Kartous či tehdy ještě budoucí "GenerálPrezident" Petr Pavel..

Kdo ví, o co v těch Vrběticích vlastně šlo.. Osobně se domnívám, že tam zamaskovali manko ve skladu. Čert ví, kam všechny ty, zřejmě již před výbuchem chybějící, zbraně a munice šly. Možná že i do Afriky a Pásma Gazy.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

si myslím to samé. Potřebovali tam udělat inventuru a tak vyrobili Čuka a Geka. Prostě zařídili aby výbuch nechal zmizet vše chybějící a zahladil stopy. Smůla, že tam byli i mrtví, jenže o prachy jde vždy až na prvním místě. Kšeft je kšeft.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Ano, psala jsem, že v době natočení rozhovoru, tedy v roce 21 měl ta očekávání, že se to zlomí k lepšímu, že nebudeme tak servilní atd. A hleďme na to. Dopadlo to tím největším možným průserem, že jsme chytli tuhle partičku, mnohonásobně horší než co byla v v roce 2021...a výsledek všichni pociťujeme

Jinak, ač atlantista (musela jsem se podívat koho to značí:-) ) mluví velmi rozumně a já jsem s ním v rozhovoru v hodně věcech souhlasila... Ty Vrbětice jsem si, ale neodpustila:-). To ne, to nešlo.

Můj názor na ně je, že celé to byla vymyšlená fraška, tak komická, tak nepravděpodobná, že myslím že "věřil" málokdo. Ale o to nešlo. O to horší byly asi věci v pozadí, protože to rozrušení Babiše bylo velmi autentické... A celá ta situace byla hodně hrocená ...

Nejspíš se tam asi rozprodávaly zbraně, nějaké kšefty, nějakých mafií,? Údajně to, dle místních, nebylo vůbec zajištěné... Dělo se tam asi ledacos. A pak bylo třeba to nějak vysvětlit, když po tom někdo šel a ejhle objevili se putovní Čuk a Gek a bylo vyřešeno a ještě se mohli začít vyhošťovat diplomaté atd a "rozesírat" vztahy. Smutné na tom je, že tam byli nevinné oběti. Jinak by to bylo opravdu poněkud fraškoidní...

 

 

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Samozřejmě jsem si jich všiml, ale jako příspěvek mě to neoslovilo. Ovšem, jsou lidé, kteří jsou schopní hodnotit úplně vše. Takže, logiku bych v tom nehledal. Na druhou stranu: Příspěvek obsahující pouhé čtyři tečky je příjemně krátký, stručný a jistě dokáže probouzet nějaké dedukce a fantazie.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

     aby TO NĚCO  nemělo přímou souvislost s vysláním našich mladých kluků východním směrem. Ta fy-jalová svoloč je toho klidně schopná. Ta pro drbání za ušima a pohlazení od strýčka Sama s čistým svědomím zradí i vlastní matky. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (118 hlasů)

Petr Pavel vystoupil na americké CNN a prohlásil, že i když Evropa pomáhá Ukrajině, bez americké pomoci se Kyjev neobejde! Česká iniciativa na nákup 180 000 dělostřeleckých granátů ale vystačí AFU jen na 18 dní “rovnocenných” bojů a další granáty jsou v nedohlednu! Na Ukrajině se bojuje o přežití petrodolaru, a proto všechno ostatní jde stranou, dokonce i vlastní voliči!

Předvolební kampaň Donalda Trumpa začíná dostávat praskliny poté, co v noci ze čtvrtka na pátek došlo v americké Sněmovně reprezentantů k historickému převratu, kdy republikány ovládaná sněmovní komise pro procedury a návrhy zákonů, kterou ovládají republikáni v čele s předsedou dolní komory Mikem Johnsonem, odhlasovala s podporou demokratů posunutí balíku zákonů o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině, Izraeli a Taiwanu na pořad jednání sněmovny.

A to i přesto, že v balíku není nikde ani zmínka o ochraně amerických hranic a o ochraně před migrací, což byl dosud nepřekročitelný svatý grál republikánů, který přihrával Donaldu Trumpovi hlasy voličů. Poté, co Mike Johnson při protlačování tohoto balíku do sněmovny opustil republikány a obrátil se s prosbou o pomoc na demokraty, došlo ke spuštění hotového pekla na amerických sociálních sítích....                   

  https://aeronet.news/…tu/

---------------------------------------------------------------------------------------

ČESKO / USA / Tomáš Vyoral

Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podporovatelů začalo ozývat, že se ukázalo, jak ČR hraje diplomatickou první ligu. Komentátor souhlasí, že první ligu ČR hraje. Ale v lokajství. A horších věcech. „Šli buď na kobereček, nebo pro nové notičky,“ odhadl. Setkání s Bidenem má za parodii. „Dvě loutky, blbá a blbější, politický eunuch a senilní páprda zahráli divadlo zejména pro českou veřejnost,“ konstatuje a ptá se, kolik českého daňového poplatníka tato cesta stála.

https://cz24.news/dve-loutky-paprda-a-analytik-vyoral-pustil-peklo-na-bidena-s-fialou/

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (93 hlasů)

Lavrov

Jako místo pro mírovou konferenci odmítáme Švýcarsko, protože už není neutrální.

Zelenského vzorec, tedy představy Kyjeva k jednání, by měly jít úplně stranou, dodal s tím, že pokud “abstrahujeme od ukrajinského obsahu tohoto tématu, se nám Švýcarsko prostě nehodí. Není to vůbec neutrální země, změnila se z neutrální na otevřeně nepřátelskou. Přihlásila se a přistoupila ke všem západním sankcím bez výjimky.”

ZDROJ: Sputnik / Echo24

Průměrný počet slepic: 4.6 (71 hlas)

V novinách napsali, Právě se stalo

USA své prachy odblokovalo.

A též pan Stoltenberg nově se snaží,

aby si zasloužil prémii v gáži.

Prý další rakety Kyjevu zašle

na všechny chcimíry zvysoka kašle.

A Švédsko uzavře Baltické moře.

budeme se těšit, jak je to dobře.

Pro dnešek signály Fiala schoval

co příjde zítra, už ví Nerudová.

Půjdeme na Rusa není co ztratit,

koupíme patróny, budeme platit!

A Makrón, prezident ze země kohouta

se svými vojáky zažene do kouta

armádu mužíků, on je muž činu,

vyšle své vojáky na Ukrajinu.

Až oschnou meze, zem teď je kluzká

zažene mužíky zpátky do Ruska.

Až Putin prohraje, musí se schovat

dřív než  Makrón začne dekolonizovat.

Tak jsme si zvolili

nejde to vrátit.

Vyberte úspory teď budem platit!

Průměrný počet slepic: 4.8 (38 hlasů)

Úniky od ochranky, připravený plán. Vše je venku

Autoři knihy „Spiknutí: Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR“ v pořadu Aby bylo jasno hovořili o tom, co na podzim 2021 skutečně vedlo některé senátory v čele s předsedou Vystrčilem k pokusu zbavit tehdy hospitalizovaného prezidenta Zemana jeho pravomocí. Ze strany médií jsme byli svědky možná nejmasivnější dezinformační kampaně v našich moderních dějinách.

Snem Fialovy garnitury bylo zbavit prezidenta Zemana pravomocí na základě tvrzení, že mu zdraví nedovoluje dále vykonávat úřad. Hra lékařů, médií, politiků, aby byl Miloš Zeman odstraněn, aby nepřekážel při formování nové vlády a aby zaplatil za vše, čím jako prezident vadil, píšou v knize Spiknutí: Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR její autoři Radim Panenka z ParlamentníchListů.cz a spisovatel a moderátor Luboš Procházka.

Tato investigativní kniha byla pokřtěna v uplynulém týdnu. Křtu se zúčastnil i bývalý prezident Miloš Zeman. A přišli i známí lidé jako Foldyna, Paroubek, Balák či Duka a Bohdalová.

Radim Panenka se věnuje roli médií v osudný podzim v roce 2021, kdy byl prezident Zeman hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. „Byli jsme svědky možná nejmasivnější dezinformační kampaně v našich moderních dějinách, které se dopouštěla přední česká média, ať už vědomě, nebo nevědomě,“ konstatuje Panenka, a že těžko si zpětně budou chtít přiznat, že média udělala chybu, a informovat o tom, co se tehdy skutečně dělo.

Na řadě dokumentů autoři v knize dokládají, jak sporně se vůči hlavě státu na podzim 2021 zachovaly dvě složky státu – Ústřední vojenská nemocnice řízená ministerstvem obrany, v jehož čele byl ministr Metnar z hnutí ANO, a také ochranka prezidenta republiky, ze které unikaly informace. Ochranná služba prezidenta je složkou ministerstva vnitra, tehdy vedeného ministrem Hamáčkem z ČSSD.

Ohledně úniku informací od ochranné služby v knize otevřeně hovoří bývalý moderátor České televize Jakub Železný. „Při setkání na podzim mi sám řekl, že jeden z vysoce postavených členů ochranné služby prezidenta mu telefonoval informace, co se děje v Lánech, jak je na tom prezident špatně a co se s ním děje,“ líčí spisovatel Procházka

Myslím, že ministr Metnar ani ministr Hamáček vůbec netušili, co se v tom zákulisí děje, a neměli o tom přehled. Nevěděli, že je zkompletován plán na to, jak se pokusit izolovat prezidenta, aby nemohl mluvit k veřejnosti a alespoň trochu pracovat a ukázat, že neplatí oznámení Ústřední vojenské nemocnice, že není schopen vykonávat funkci,“ pokračuje Procházka.

V té době bylo již po parlamentních volbách a bylo zřejmé, že ministerstva převezmou jiní lidé, jiné strany. Dokážu si představit, že tyto složky, a nejenom ony, už mohly mít svou loajalitu jinde,“ podotkl Radim Panenka.

Mlčení dnešních politiků, úřadů, resortů a dalších státních složek k celé záležitosti podle Panenky spíše ukazuje, že informacím v knize není ve skutečnosti příliš co vytýkat.

Už před samotnou hospitalizací Miloše Zemana se děly podivné věci, upozorňuje Radim Panenka. „Celé řadě aktivních politiků chodily zprávy, že prezident je hospitalizován, ale zatím o tom nemluví, nebo dokonce, že prezident zemřel před několik dny a jeho okolí to tají a že drží, s prominutím, jeho mrtvé tělo na zámku v Lánech a chtějí toho nevím jak využít, a podobné lživé zprávy. Podle našich informací na horkou linku ČTK opakovaně v noci volali neznámí lidé, kteří tvrdili, že podle jejich zdrojů prezident republiky zemřel.

Myslím, že to mělo za cíl vyvolat otazníky nad tím, že i potom, když představitelé kanceláře něco řekli, že to bude zpochybňováno a lidé tomu nebudou chtít věřit,“ uvedl Panenka, že šlo v podstatě o koordinovanou přípravu na to, co vše bude následovat.

https://cz24.news/nejmasivnejsi-dezinformace-odstraneni-zemana-uniky-od-ochranky-pripraveny-plan-vse-je-venku/

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

     Půlku toho úkáčka a jejich oligarchové rozkradou a druhá půlka už jim bude k prdu, protože než to amíci dodaj, tak už se bude ruskej medvěd ráchat v Dněpru, nad Oděsou bude vlát bílo-modro-červenej prapor a celý pobřeží Černého moře bude ruský. 

     Ukrajinci už toho mají plné zuby, nechce se jim umírat za americké zájmy, houfně se vzdávají do ruského zajetí a nedaří se ani nabírat nové rekruty a brance, protože ukáčka dělaj možný i nemožný, aby se masomlýnku na frontě vyhnuli. Všichni vědí, že ruskej medvěd už to má v podstatě v kapse. Jde jen o to, kdy to zkoncuje a dá Ukrajině ránu z milosti. 

     Takže ňákejch šedesát miliard doláčů už zelenýmu žebrákovi ani náhodou trn z paty nevytrhne. Chápu amíky. Narvali do UA neskutečný prachy, mladej Biden je tam setsakramentsky zaháčkovanej, a nejen on. A kdyby UA prohráli, jakože prohrajou, tak tady hrozí, že po válce se UA přikloní k Rusku, což by pro UA znamenalo zbavit se amerických dluhů a pro amíky, že přijdou o všechny svý investovaný prachy. Takže těchto šedesát miliard je jen poslední zoufalej pokus s tím jěště něco zkusit udělat. Podotýkám, že marnej. 

     Ruskej medvěd zaťal drápy a už se nepustí. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (87 hlasů)

se vším souhlasím, jen bych byla potěšená, pokud by ten triko hadr už nevlál, ale nahradila je pravá Ruská rudá vlajka. Až toto nastane, bude to známka toho, že je Rusko svobodné a navěky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

     Na dovče v Řecku jsem se potkal s Rusama, kteří za svůj prapor považují prapor z doby zavražděného cara Mikuláše II. v modro-černé kombinaci. Ostatně, myslím si, že není zase až tak důležité, jaké barvy ten prapor bude mít, důležité je, aby byla Oděsa a černomořské pobřeží ruské. Takhle bych to viděl já. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

.. ve svých tradičních pondělních geopolitických úvahách.

Současnou ruskou vlajku nazývá "Holandským hadrem" a tvrdí, že v každoročním pochodu Nesmrtelného pluku nemá co pohledávat, protože Sovětský svaz Německo porazil pod jiným praporem.. V současné době má ruská státní vlajka nižší heraldickou sílu než vlajka České republiky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

na mně to zase dělá dojem, že touto akcí se odkopali ti poslední utajení slouhové DS a nyní je bude možné odejít a začít s nápravou škod. Jinou úlohu odhlasování pomoci Okrajině to nemá. Většina peněz zůstane Amíkům jako splátka za poskytnuté zbraně (kdo by věřil, že je Amíci poskytovali zdarma?) a senila bude moci zaplácnout díru v rozpočtu. Na Ukrajině se SVO prodlouží a budou umírat další Slované na obou stranách. Ale chciválkové hýkají, jaký to přinese užitek. To nevymyslíš. :-(

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)

In reply to by menhira

Trvalý odkaz

Německo nepozvalo k oslavě osvobození zajatců z koncentračních táborů jen toho, kdo je osvobodil. Neuvěřitelná ostuda a projev brutálního cynismu a neúcty

NĚMECKO: Neuvěřitelná ostuda a projev brutálního cynismu a neúcty vůči prolité krvi vojáků Rudé armády:

Spolková vláda nepozvala ruské představitele na oficiální oslavy osvobození zajatců z nacistických koncentračních táborů, i když ruští váleční zajatci tvořili jednu z největších skupin vězňů v těchto táborech a většinu koncentračních táborů osvobodili ruští vojáci.

Berlín ani nesdělil důvod takového jednání – jednoduše tak učinil. A samozřejmě je také jasné, proč tak učinil. Neumí uvést žádný racionální důvod, neboť takový ani neexistuje. Neexistuje žádná spojitost nesčetných hektolitrů krve ruských vojáků, která byla vylita i za osvobození Němců od fašismu a ruskou vojenskou operací na Ukrajině, kterou Německo odsuzuje.

A tak lze říci jen to, že německá vláda se chová stále absurdněji. Zatímco v Německu tvrdí, že podniká kroky proti lidem, kteří mají údajně blízko k nacistům, tak v Kyjevě miliardami podporuje skutečný nacistický režim.

Zatímco Spolková vláda při každé příležitosti zdůrazňuje vinu Německa na druhé světové válce a bezvýhradně podporuje Izrael v jeho genocidě proti Palestincům kvůli šesti milionům Židů zavražděných nacisty, tak ignoruje 27 milionů obětí, které si válka vyžádala v Sovětském svazu a dokonce pozůstalým odpírá vyplácení „odškodnění“.

Nyní protiruská politika spolkové vlády, ze které by se němečtí vládci v letech 1933 až 1945 určitě těšili, zaznamenala další negativní čin.

Přestože miliony sovětských válečných zajatců byly v nacistických koncentračních táborech a ačkoli to byli sovětští vojáci, kteří osvobodili většinu koncentračních táborů, tak účast ruských představitelů na vzpomínkových slavnostech v rámci "Mezinárodního dne osvobození vězňů z nacistických koncentračních". To vedlo k rozhořčeným reakcím v Rusku.

Zpracoval: Roman Bednář

https://cz24.news/nemecko-nepozvalo-na-oslavu-oslobodenia-zajatcov-z-koncentracnych-taborov-len-toho-kto-ich-oslobodil-neuveritelna-hanba-a-prejav-brutalneho-cynizmu-a-neucty/

 

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

A k tomu ještě toto... Takže pokračování, hrocení, zintenzívnění? Ano...

Americká Sněmovna reprezentantů schválila dlouho očekávaný balík vojenské pomoci Ukrajině, jehož přijetí předcházely dlouhé vnitropolitické spory. Přijetí pomoci ve výši 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) oslavili demokratičtí poslanci jásotem a máváním ukrajinskými vlajkami.

Balík v celkové hodnotě 95 miliard dolarů (2,25 bilionu korun) obsahuje 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) vyhrazených pro Ukrajinu a regionální partnery. Zhruba 14 miliard dolarů (331 miliard korun) by mělo Ukrajině pomoci nakoupit pokročilé zbraňové systémy.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-snemovna-usa-schvalila-pomoc-ukrajine-40468694#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest246_ribbon_sluzeb_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

Průměrný počet slepic: 4.1 (35 hlasů)
Trvalý odkaz

Daly jsme stejné téma z různých zdrojů:-). Bo je to téma značně zásadní. Jsme ve vleku chca nechca. Jaké máme páky? Bojím se, že minimální... To co píše Vidlák, zdá se býti více než reálným... Nespějeme k ničemu dobrému...

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (65 hlasů)

údajně řekl novinářům.  „Na rovinu, radši bych poslal kulky na Ukrajinu než americké kluky,“  

Bohužel mám  také obavu, že odstoupení Jana Berouna  souvisí   s nesouhlasem s tím,  co se připravuje.

Kteří kluci mají bojovat  s americkými  zbraněmi ?  

Stále  hodně lidí  těm “ lepším lidem” věří,  nicméně buďme optimisti a pojďme v červnu volit. 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (84 hlasů)
Trvalý odkaz

přikláněl bych se k tomu, že se plánuje co bude po ruském vítězství. Taková malá pomocná škola na našem území pro turisty do ruských okupovaných území...

Průměrný počet slepic: 3.8 (21 hlas)

Dědo Čestmíre, nemůžete to aspoň trochu rozvést/vysvětlit? Přiznám se, že mám malou fantazii, ale zajímalo by mě to, protože myslím, ze na tom, ze můžou už  plánovat, co nastane “poté”, je dost pravděpodobné…  děkuji 

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

In reply to by Luisa

Trvalý odkaz

koho, to si jistě už domyslíte.

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

.. je ještě ta lepší varianta. Poté, co se nám podařilo umravnit ruskojazyčné zločinecké bandy z devadesátek, se můžeme dočkat repete.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

Nedávno jsem si připomněla seriál Devadesátky, a to pod tíhou nastalé okolní situace. Všechna čest tehdejším našim policajtům jak se s tím, co tu v takové míře rozhodně dříve nebylo, tehdy popasovali, víceméně to zlikvidovali a udělali naši zemi zase relativně bezpečnou.

Ovšem tato doba, s tímto nekontrolovaným přílivem a příznivými podmínkami, si troufám tvrdit je už mnohonásobně horší:-(. Asi každý den všichni více či méně registrujeme další případy, ty tzv. "obyčejné" i ty sofistikovanější a mnohá místa s tím mají už asi velmi závažný problém. To se obávám, krom jiného, že ta situace je tak nějak jednou z "možností" i rozkladu státu zevnitř...nejistota, obavy...

 

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

Nevěděl jsem, kam mám zařadit pana Berouna a díky tvému článku jsem si v tom udělal celkem jasno...

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)

.. Jan Beroun vůbec existuje, což není blbě, když je to šéf vojenské rozvědky..

Je fajn alespoň tušit, že existují vojáci, pro které vojenská přísaha není cár papíru.

Průměrný počet slepic: 4.8 (35 hlasů)

Slušnému člověku zatnou tipec, aby nebyl, na jeho místo si zaslouží přijít zase nějaký jejich debil.

(Zaubere, vidím, že jsme měli stejnou myšlenku..:-))

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

nám zřejmě dosadí nějakého blbouna.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Rusové obsazují Ukrajinu a Ukrajinci obsazují evropské země.

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

 Občas se mrknu na "asiatimes.com", je to stránka, na které převládají názory Jižní Koree, Japonska, Tchaj-wanu a jejich asijský spojenců. Ti všichni s určitými výhradami stojí spíše na pozici Západu a k Číně a k Rusku vyjadřují dost kriticky. To je třeba mít na zřeteli i při čtení následujícího článku.
 

Hodnocení "nové osy" Čína-Rusko

Porazila by osa Čína-Rusko USA a jejich spojence ve velké konvenční válce? Tady je matematika.

Noah Smith 20. dubna 2024
 

V nedávném příspěvku jsem se snažil varovat lidi před značnou a rostoucí pravděpodobností třetí světové války. Můj příspěvek se zaměřoval na riziko, že k válce dojde, ale nezabýval jsem se rizikem, že USA a jejich spojenci budou v této válce poraženi.

Ano, jaderné zbraně jsou důležitým faktorem, ale není jisté, že by byly ve 3. světové válce použity, k čemuž by nemusela sáhnout ani poražená strana. Takže ano, existuje reálná možnost, že USA a jejich spojenci budou poraženi Čínou a jejími spojenci ve velké konvenční světové válce.

Jak velká je tato šance na porážku? Do hry samozřejmě vstupují faktory jako výcvik a kompetence, které hovoří ve prospěch USA. Důležitá je také technologická vyspělost a i zde by mohl mít Západ snad stále alespoň malou výhodu před Čínou.

Ale ve 2. světové válce jak dovednosti a zkušenosti, tak technologická vyspělost na začátku války mírně zvýhodňovaly osu Německo - Itálie - Japonsko oproti Spojencům. Nacistické Německo začínalo s nejlepší pozemní technikou, zatímco Japonsko mělo nejlepší stíhací letouny a torpéda a pravděpodobně také nejlepší letadlové lodě. Postupem času však masivní americká a sovětská výroba lodí, letadel, tanků a materiálu Osu oslabila. A jak válka postupovala, Spojenci se naučili bojovat a rychle zlepšovali svou techniku, až byla na konci lepší než ta, kterou měla Osa.

V dlouhé konvenční válce na výrobě skutečně záleží. A Čína se od přelomu století stala zdaleka největším světovým výrobcem. Dokonce i před současným masivním rozmachem výroby byla Čína zdaleka největším světovým výrobcem a vyráběla tolik fyzických věcí jako USA a celá Evropa dohromady. Současná snaha země tento podíl ještě zvyšuje, Čína se reálně stane "zemí, kde se vyrábí všechno" a zbytek světa se promění v deindustrializované zázemí. Pokud k tomu dojde, ukáže se, že náskok demokracií v oblasti technologií a vzdělávání byl jen krátkodobý, a pokud si velmi rychle nevzpomenou, jak masově vyrábět fyzické zboží, pravděpodobně prohrají dlouhou válku.

Přál jsem si, abych nemusel prožít éru obnoveného konfliktu velmocí. Přál jsem si, aby konec studené války znamenal, že takové destruktivní epizody navždy odejdou do učebnic dějepisu. Ale tato přání se bohužel nesplnila. Válka na Ukrajině znamená, že USA nyní definitivně vstoupily do dlouhodobého boje s Ruskem, který se podobá studené válce. A značná pravděpodobnost čínské invaze na Tchaj-wan někdy v příštích několika letech znamená, že existuje vysoká pravděpodobnost, že se USA také brzy zapletou do soupeření s Čínou.

Doufejme, že ani jeden z těchto konfliktů nevyústí v přímou válku mezi velmocemi (zejména proto, že všechny velmoci mají nyní dostatek jaderných zbraní). Já skutečně netvrdím, že se schyluje ke třetí světové válce. Ale pokračování studené války se jeví jako velmi pravděpodobné. Jde vleklý geopolitický střet, v němž se obě strany připravují na možnost, že budou muset skutečně bojovat proti sobě .

Právě o tom je koncept "válečné ekonomiky". Jak říká Palmer Luckey zakladatel americké zbrojařské firmy Anduril, "je příliš pozdě na to, abychom se začali starat o aktuální věci až dnes". Na možný konflikt s osou Německo - Japonsko jsme se začali připravovat několik let před vypuknutím 2. světové války a po celou dobu studené války jsme se připravovali na 3. světovou válku, která naštěstí nikdy nepřišla.
 

Nyní by se však USA měly připravovat znovu. A to znamená mnohem víc než jen vynakládat peníze na obranu; znamená to reorganizovat ekonomiku s cílem podpořit určitá průmyslová odvětví, vybudovat nebo obnovit určité kapacity a reorganizovat dodavatelské řetězce. Rozsah a povaha takového úkolu je dána schopností spolupracovat s opozicí. 
Ve 2. světové válce měly mocnosti Osy vyspělé výrobní schopnosti, ale malou populaci a nedostatečný přístup k palivu. Ve studené válce měl sovětský blok spoustu paliva a podobný počet obyvatel jako USA, ale měl malou a nefunkční ekonomiku a potýkal se s vyspělou výrobou.


Naproti tomu potenciální "nová osa" Ruska a Číny by měla k dispozici obrovské množství obyvatel, obrovské zdroje surovin, vyspělé výrobní kapacity a kombinovanou ekonomiku obrovské velikosti. Až na tu energetickou část tam hraje prim především Čína.

Než začneme porovnávat oba potenciální bloky, měli bychom si položit otázku, zda Nová osa skutečně existuje. "Nová osa" je pouze termín, který jsem si vymyslel pro označení spojenectví Číny a Ruska (a jakýchkoli dalších spojenců, které se jim podaří sehnat).

Myšlenka, že tyto dvě mocnosti jsou de facto spojenci proti USA, vychází ze společného prohlášení, které vydaly před válkou na Ukrajině. Když však používám termín "nová osa", lidé se občas posmívají a tvrdí, že Čína a Rusko mají příliš málo společných zájmů a příliš mnoho vzájemné podezíravosti na to, aby vytvořily nějakou úzkou alianci. Zatím to platí, odpověď na naše otázky záleží na tom, jak se bude vztah mezi Ruskem a Čínou vyvíjet.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

:-))

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

že pohádka o podstatně silnějším NATO než je Rusko a NATO je jsou USA je pomalu už doyprávěny, ty příběhy, o tom, jak by NATO rozmázlo Rusko, jen chtít, už taky, nakonec  jejich zbraně  a  informace se již střtly, a nevypadalo to pro USA a západ dobře..a teď jště ta Čína, ona ví, že kdyby padlo Rusko, pak by padla i ona.. takže ví, kde má stát. Rozpory mohou řešit poté, až  nebude hrozit nebezoečí od USA, které chce výhradní světovládu.

Kromě toho mi přijde, že ani Rusko a ani Čína o konflikt nestojí ale ještě mnohem víc nestojí o to, aby poslouchaly západ zejména pak USA.

S nimi  by, podle mne, byl svět bezpečnějším místem pro život.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

své vazaly a kolonie v Nato nechají s Ruskem padnout, když jim to bude vyhovovat.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)