Válečná konference

Autor

Jak je to dlouho, co Američané schválili schválili těch šedesát miliard pro Ukrajinu? Tedy… ono to nebylo tolik, většina peněz jde na znovuvyzbrojení americké armády, něco jde Izraeli a něco Tchajwanu, Ukrajina z těch šedesáti miliard reálně dostane asi třetinu. Ale pamatujete, jak nám chciválkové říkali, že pomoc Ukrajině dorazí v řádu dní, ne-li v řádu hodin? Vše je připraveno dopředu, zbraně i munice jsou už v Rumunsku a v Polsku a hned jak to Biden podepíše, ukrajinská armáda to bude mít k dispozici takřka okamžitě. Jak je to dlouho? Měsíc?

Tři sta miliard dolarů Ukrajině nepomohlo, ale teď těch dvacet zcela změní situaci, Ukrajinci zastaví ruský nápor a už brzy zahájí svoji vlastní ofenzívu. Anthony Blinken teď někdy blouznil o tom, jak Ukrajina brzy dobude Krym… nedivím se mu, Američané by tu sevastopolskou základnu moc chtěli. Žádná ukrajinská oběť není dost velká k dosažení tohoto snu. Maršál Petrla označil ukrajinskou situaci za výbornou… lepší než kdy předtím. Rusko prostě nemůže vyhrát.

Pak se najednou začalo mluvit o vydávání Ukrajinců z Evropy, u nás se toho chopil Kolář and his boys, Poláci, Estonci Lotyši a Litevci to mají jako hotovou věc. Situace je nadmíru výtečná.

A nakonec… jako výsměch všem západním plánům, Rusové si jen tak mýrnyx týrnyx otevřou u Charkova druhou frontu. Opevnění, která tam měla být postavena, tam nebyly, minová pole, která tam měla být položena, tam nebyly, Ukrajinci narychlo stahují z Donbasu nějaké lépe motivované a vyzbrojené jednotky, aby ruský nápor na severu zastavily…

Chcimírské servery a váleční blogeři se shodují, že to z ruské strany byl spíš takový průzkum bojem, protože na Charkov fakt nemůžete jít s pětatřiceti tisíci muži. Možná jsou Rusové sami překvapeni, jak hladce prošli přes hranici, jejíž opevnění Američané zaplatili nějakou miliardičkou peněz. Ať jsou ruské plány jakékoliv, ukrajinské velení už přiznalo, že situace je „složitá.“ Přeloženo do lidštiny, jsou pěkně v Bruseli.

Fórum 24 propagandisticky zachraňuje situaci, že na severu sice Ukrajinci ustupují, ale na Donbasu, panečku, tam Ukrajinci zastavili ruský nápor a vyhrávají, protože se na frontě objevilo několik vozítek Bradley… Nejspíš v době vydání jejich článku už ten obrněný šrot neexistoval…

Ano, teď se uprchlým ukrajinským mužům bude chtít na frontu mnohem víc…

Scott Ritter předpovídá kolaps ukrajinských sil už na toto léto. Respektive, čeká, že se zbytky ukrajinské armády pokusí stáhnout za Dněpr… a že toto stažení nejspíš nezvládnou.

Kdy že má být ta mírová konference ve Švýcarsku? V červnu? Mají se tam dohodnout o Rusku bez Ruska… Jestlipak tam dál budou blouznit o osvobození celého ukrajinského území včetně Krymu? Jestlipak tam budou blouznit o vítězných ofenzívách? Jestlipak tam budou blouznit o tom, jak je celý svět na straně Ukrajiny?

Ne, to nebude mírová konference, to bude válečná konference. Ale už to nebude mít šťávu. Na ulicích budou nahánět ukrajinské muže a na samotné Ukrajině bude Rusko nejspíš bušit na brány Charkova. Syrskyj bude přiznávat, že je situace složitá… a nebo už bude tak složitá, že v Kyjevě budou mít druhý Majdan… To jsem si nevymyslel já, před tím teď varoval nejnebezpečnější Ukrajinec, šéf jejich SBU, Kyrylo Budanov.

Mimochodem… to je ten, co odpálil ty Nordstrýmy a tím zařídil, že Evropa není schopna zvýšit výrobu nitrocelulózy a granáty pro ukrajinská děla zdražily na trojnásobek… k velké radosti Roberta Fica, který z toho zaplatí celou řadu programů na hospodářský rozvoj Slovenska… Na Slovensku mají rozum, v Česku máme evropské hodnoty…

My zatím můžeme přemýšlet, jak poděkujeme Petru Fialovi a jeho vládě za to, že na naši zemi namalovali velký terč, odzbrojili nám armádu, koupili za stamiliardy nepotřebné zbraně, od kterých pod tlakem válečné reality ustupují i Rusové a chtějí s Ukrajinou podepsat bezpečnostní dohodu. Zároveň Rusko démonizují nad veškerou míru a to se nám vrátí. Když budete sousedovi neustále říkat, že je zmrd, tak se k vám jednou jako zmrd zachová.

Tak tedy, vzhůru na válečnou konferenci! Atmosféra tam bude dosti ponurá a výsledek tomu bude odpovídat.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (354 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

zelene okno

Průměrný počet slepic: 3.6 (53 hlasů)

Zeman: Sametovou revoluci nastartovala dezinformace!

„Víte, co skutečně vyvolalo revoluci? Vůbec ne tahle ta studentská demonstrace. Zpráva o smrti studenta Martina Šmída. Zpráva, která se mimochodem ukázala jako nepravdivá, ale která vyvolala v lidech pozdvižení. Tato dezinformace nastartovala skutečnou revoluci,” prohlásil bývalý prezident Miloš Zeman.

@neCT24 

Průměrný počet slepic: 4.1 (73 hlasů)

Moc dobře si pamatuji na ten večer 17. listopadu, někdy kolem 20 hod říkali na Svobodné, že byl na Národní třídě zabit student. Na Mezinárodní den studentů zabili studenta! V ten okamžik jsem věděl, že Husákův režim skončil. Děti si zabíjet nenecháme!
Stb ve spolupráci se Sovětským velvyslanectvím věděly čím položit režim, tedy tenkrát. Gorbačovovi už Husákův režim začal překážet.
Mám obavy, že by dnes taková zpráva s národem vůbec nepohnula. Časy se mění...
Průměrný počet slepic: 4.9 (77 hlasů)

Nedovedu si představit, jaká zpráva by to dnes musela být, aby s něčím pohnula... s vládou nepohne nic, a národ spí. 🤔

Průměrný počet slepic: 4.7 (74 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

..když už s námi nepohne ani to zdražující pivo, tak to ukazuje blížící se konec. Klesající porodnost, úřední změny pohlaví, co ještě musí přijít?
Smějící se bestie spí dál.

Průměrný počet slepic: 4.3 (25 hlasů)

Nic s námi nepohne. Ani evropské hodnoty

 evropske hodnoty 1

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (47 hlasů)

jevropske hovnoty

Průměrný počet slepic: 4.8 (48 hlasů)

..Jevropské degenerace.  

Průměrný počet slepic: 4.8 (44 hlasů)

Poslat tohle na Ukrajinu by vůbec nevadilo, konečně by se kreatury i oblíkly. Tohle potkat na ulici, tak zdrhám.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Já si tak velké množství lidí dokážu představit. Například pokud by se rozneslo že se někde prodávají ranné brambory po 10Kč za kg a máte tam 100 000 lidí okamžitě možná i víc. 😊

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/Hnuj-Obri-kupa-Pavel-Novotny-ji-ma-pred-uradem-755228

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)

To takhle v čas adventní minulého roku jistý student evropských hodnot na FF KU pod praporem cizího státu zavraždil 15 lidí.

Národ se sice vyděsil, ale s povděkem přijal zprávy osob zodpovědných za bezpečnost občanů a státu, že ozbrojené síly, tajné síly, nejtajnější síly udělaly vše správně a kdo o tom pochybuje, tomu zavřou hubu a pak možná i jeho!

Nikdo netáhnul ulicemi a náměstími, že s ohledem na půl milionu uprchlíků z válečného státu, milionů uprchlíků s válečnou zkušeností v sousedních státech, je stav bezpečnosti a její kontrola naprosto v hajzlu! 

Nikdo netáhne ulicemi kvůli drahému pivu, protože tohle pijou dědkové, ale mladí a neklidní chlastaj vodku nebo jeegra s redbulem. Pivo nezdražuje vláda, často ani výrobci, ale překupníci.

Nikdo netáhne ulicemi a náměstími, protože jim vláda zvýšila daň z nemovitostí o 100, ale i 500 % ! To není podaná ruka továrníkům, živnostníkům, zemědělcům... To přímo pár facek a kopnutí do holeně! To je podpora vlády Ukraruska, kam vybrané peníze taky najdou směr. 

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Zvolení Andreje Běloušova za nového ruského ministra obrany vyvolalo ve světě a hlavně i v Rusku velké překvapení. Instalace ekonoma, experta na inovace a puritního civilisty do čela ministerstva obrany nejprve vyrazilo dech válečným analytikům, ale postupně se začíná vyjasňovat, jaké úkoly Belousov dostane. Podle ruských novinářů chce Kreml transformovat ruský průmysl a ekonomiku do úzkého propojení na Ruskou armádu a soukromé firmy a výzkum.

A to s cílem vytvoření mohutného vojensko-průmyslového komplexu, který bude schopný profitovat a zvyšovat národní HDP z dlouhých a vlekoucích se válek úplně stejně, jako to umí a dělá americký vojensko-průmyslový komplex. Zatímco všechny země světa, když vedou války a vstupují do války, ekonomicky strádají a postupně se hroutí, americký systém vojensko-průmyslového komplexu v případě válek startuje americkou ekonomiku, protože na zbrojení v USA jsou napojeny tisíce a tisíce soukromých firem a korporací.

Dlouhodobé války jsou motorem americké ekonomiky. Rusko chce evidentně tento model okopírovat při vyhlídkách na délku konfliktu na Ukrajině

Je naprosto evidentní, že Vladimír Putin chce tento model okopírovat, aby vojenský sektor byl napojen na celý ruský průmysl a na celou ekonomiku způsobem, aby vojenské operace Ruska ve světě, nejen tedy na Ukrajině, ale i v Africe a na Blízkém východě, generovaly růst ruského HDP namísto jeho poklesu.

zdroj: AENews

Průměrný počet slepic: 4.4 (35 hlasů)

Země BRICS by Rusku nedovolily vytvořit nějaký "Pax Russiana", to je zcela proti logice multipolárního světa. Tam je z principu věci vyloučen vznik nějakého nového hegemona.
Antoníne, můžeš dát úplný odkaz na to, odkud jsi ten text převzal? Díky.
Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)

Také pochybuji že by Rusko chtělo kopírovat hospodářský model USA. Jednak proto že podmínky pro vznik něčeho podobného dnes už nejsou, a také proto že jak vidíme, neosvědčilo se to.

To že po blížící se porážce Ukrajiny a jejich spojenců bude potřebí se víc zaměřit na ekonomiku, a to jak mírovou, i na vojenský průmysl, a v čele armády budou potřebovat ekonoma, tomu bych věřil.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

zda se mýlí Vidlák, nebo VK, ale podle něj jsou plány Ruské budoucnosti trošku odlišné

https://aeronet.news/generalni-tajemnik-nato-nove-podminuje-obnovu-ukrajiny-vitezstvim-ve-valce-nad-ruskem-jinak-pry-nebude-co-na-ukrajine-obnovovat-novy-rusky-ministr-obrany-bude-mit-za-ukol-amerikanizaci/

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

Jednoznačně blbne VK z Aeronet.news (nevím jak se jmenuje). USA samozřejmě vydělávají na prodeji předražené vojenské techniky, ale musí být někdo, kdo za ní ty peníze dá. Jinak zisky vojensko-průmyslového komplexu vznikají tak, že se musí odklonit peníze z amerického rozpočtu. Samozřejmě na to existují metody, jedna z nejúčinějších je, že akcie vojensko-průmyslového komplexu drží politici. Takže dividendy pro ně jsou tím kouzelným proutkem jak zajistit pro V-P komplex zisky. Ovšem je to na úkor zbytku USA, takže životní úroveň většiny Američanů rapidně klesá. Podobný to je americkým zadlužením, bylo především vyrobeno americkými válkami. Dokud se předražená ropa prodávala za dolary, nemusely se USA o svůj dluh zajímat, protože všechny státy světa držely své dolarové rezervy v amerických bankách po celý rok a to překrylo celý americký dluh. Jenže to už není pravda, dnes mají USA se svým zahraničním dluhem velké potíže a vlivem dedolarizace bude ještě mnohem hůř.
Ano Rusku se musí připravit na dlouhodobou válku, pokud by se do ní zapojilo NATO a pokud by se udržela bez použití jaderných zbraní. Musí si vytvořit možnost přejít na válečnou výrobu a udržet si zbrojní náskok před NATO. Byli by Rusové blbí, kdy tuto možnost nebrali v úvahu. Ale určitě Rusko nemá zájem vést nekonečné války, aby na nich vydělávalo. Celý BRICS má velké plány na mírovou spolupráci. Rusko se žádným novým hegemonem určitě nestane a ani to nemá v úmyslu. V BRICSu není místo pro žádného hegemona, ostatní země by se postavili proti němu, tam platí metoda vzájemného vyvažování. Pokud by chtěl někdo vyčnívat ostatní se semknou proti. A to platí i pro Čínu. VK jenom fantazíruje.
Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Výraz vydělávat na válkách je hodně matoucí. Vydělávat se dá na tom, když ve válce obsadíme nějakou zem a následně z toho těžíme. Nebo vítězstvím ve válce dokážeme že vaše zbraně jsou nejlepší a vyděláváme na vývozu zbraní.

Jenže v posledních letech poměr mezi tím, co USA do válek vkládaly, a co na nich vydělávaly, byl prodělečný. Navíc zanedbávaly vlastní zem, a to se jim vymstilo.

To, na čem v posledních desítkách let vydělávaly byl dolar a taky to že jako nejsilnější ekonomika určovaly pravidla hry, samozřejmě taková která vyhovovala jim. Obojí už přestává platit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

zlute okno

Průměrný počet slepic: 3.9 (68 hlasů)

In reply to by Antonín

Trvalý odkaz

Mistrovství světa v hokeji nyní zajímá více Čechů a Moraváků, než jakákoliv politika. Je to znát i přesto, že se odbory nedohodly s vládou a eurovolby jsou za dveřmi. Z politických témat nejvíce zaujalo sundání ukrajinské vlajky z Muzea, ale radost byla předčasná, protože už visí zpět. Ostudný symbol patřící jiné zemi nad Václavským náměstím překvapuje mnoho cizinců i našinců.

  Rusové se MS v hokeji neúčastní, což považujeme za trapnost a nedokonalost tohoto sportovního podniku. O to více jsou však vidět na bojišti, na němž postupně likvidují ukrajinskou armádu, západní vojenskou techniku a nacistickou ideologii. I přes plácání na Seznamu a dalších médiích ruské jednotky systematicky postupují. Ukrajinci kontrují útoky na ruském území včetně pokusů zasahovat civilní cíle, nicméně jim i přes zahraniční výpomoc dochází síly. Navíc dosavadní ukrajinský prezident Zelenskyj zrušil volby, které ho mohly vyvést z úřadu a v podstatě je nelegitimním představitelem státu. Což mu nebrání v mobilizaci Ukrajinců žijících v zahraničí. Pomoci má ukončení platnosti cestovních dokladů i řidičských průkazů a potřeba k vydání nových navštívit Ukrajinu, tím i riskovat nucený odvod do armády. Polská vláda už se vyjádřila a bude nápomocna k navracení Ukrajinců zpět do vlasti. I u nás někteří politici volají po odsunu těch, které ještě nedávno vzývali a poskytovali jim nadstandardní péči. Mladý Kolář patří mezi ně.

  Odchod Ukrajinců je vcelku pochopitelný. Část z těch u nás se usídlujících je problematická, politici jim poskytnuli výjimečně výhodné (pro ně) podmínky, na které už stát nemá. Navíc by těžko Pětikoalice obhájila posílání Čechů do války, když by u nás zůstávalo půl miliónu bojeschopných Ukrajinců. A že to má v plánu. Jenže nelze všechny házet do jednoho pytle. Plno z nich tu žije a pracuje už mnohem déle, než se válčí, řada z nich nemá s Rusy žádné problémy a naopak vyjadřují odpor k Zelenskému a jím představovanému režimu. Odmítají tak nastoupit do armády. U nás se chovají nenápadně, drží nad vodou svou prací a existencí stavebnictví a průmysl, nemají politické ambice. Po morální stránce je tedy u těchto lidí těžko představitelné, že bychom je měli vracet tam, odkud utekli. Samozřejmě jsou tu další, kteří vyvěšují modrožluté vlajky, mají plná ústa vlastenectví a někteří dokonce plánují ukrajinizaci České republiky. Ti by se samozřejmě měli vrátit domů a svou hrdost zkusit uplatnit v konfliktu s Ruskem. Ne, že by to vedlo k zvratu v ruském tažení a osvobozování dalších území od nacistické ideologie, ale vneslo by to klid do naší společnosti. Bohužel roztřídit, kdo stojí za to, aby zůstal tady, a koho poslat zpět, je asi nemožné.

  Pětikoalice, která otevřela zemi uprchlíkům z Ukrajiny, tak má problém. Musí učinit zásadní rozhodnutí. Buď pošlape dvouleté ,,nadržování“ nově vzniklé modrožluté komunitě a přidá se k polské vládě, nebo neudělá nic, po čem kyjevský válečný aparát volá. Personální nedostatek v ukrajinské armádě je zjevný a Západem dodávané zbraně nemá kdo obsluhovat. Před evropskými volbami tak všichni čekají, co vládní seskupení vymyslí. To vše v situaci, kdy budou všichni bojovat o potencionální voliče vlastních kandidátů. A v koalici to kapku skřípe. Naposledy se nepříliš chytrá Pekarová Adamová pustila do STANu, dokonce si ,,dovolila“ opřít se do pro STAN nadějné kandidátky na eurokomisařku Nerudové s tím, že Topka ji nepodpoří. Jeden tupý exemplář nemá rád druhý stejně kvalitní kousek z naší politické scény. To nevymyslíte. Upřímně? Obě dvě tyto paní by se mohly chytit za ruku a zmizet v propadlišti dějin. Jisté je, že uvnitř Topky se něco děje a Nerudová ve STANu to také nemá úplně jisté, ta pro změnu u voličů, protože je neskutečně nesympatická a ve špatné mentální kondici.

  Hokejový turnaj je v plném proudu, boje na Ukrajině také, eurovolby se blíží a kandidáti finišují se svou kampaní. Ve Sněmovně vše směřuje k schválení korespondenčních voleb, snad to celé následně skončí u Ústavního soudu. Blíží se střet odborářů i zemědělců s vládou, takže on ten květen vůbec nemusí být nudný. Kéž by něco z toho ukončilo vládu Petra Fialy. Na to si ale budeme asi muset ještě počkat. Bohužel.

Jindřich Kulhavý   13. 05 2024

https://www.inadhled.live/zajimavosti/top-09-je-nervozni-/

Průměrný počet slepic: 4.4 (129 hlasů)

In reply to by Antonín

Trvalý odkaz

Zemědělci přivezli před řeporyjsou radnici voňavý dárek. Je to i s pozvánkou na protestní akci 22. května. Pozvánku do té voňavé hromady zapíchl .. hádejte kdo :-)
Paráda. Škoda, že tak nějak zatím nejde do té hromady zapíchnout samotného řeporyjského starostu.
Video je na FB ale mělo by jít spustit i těm, kdož účet na FB nemají.


https://fb.watch/s2HEeTMfH8/


Průměrný počet slepic: 4.8 (42 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.8 (113 hlasů)

.. velká zlodějna. Mimo jiné i jeden z důvodů, proč jsme byli na Západě neoblíbení natolik, že výzbroj pro 40 divizí a zásoby munice na tři měsíce obranných bojů byly převázány růžovou mašlí a odevzdány Hitlerovi, spolu s válečným průmyslem, rozjetým na plné obrátky. Našimi tanky Němci dobíjeli Polsko i Francii, škodovácké moždíře 305 mm ostřelovaly pobřežní kasematy pevností u Sevastopolu.

40% zbrojního průmyslu III Říše bylo na území Protektorátu..

Mimochodem, Beneš si Mnichovskou zradu objednal ve Francii, tajnými jednáními byli pověření pánové Nečas a Šámal. Že jsou nám ta příjmení povědomá, že?!

Edvard Beneš byl zákulisní šachista, tušil, možná že i věděl, o co se tu hraje, a odmítnul náš národ položit kdo ví čeho asi. Naopak nás po válce zbavil Českých Němců. Před tím, co se dnes děje, nás už tehdy varoval.

Průměrný počet slepic: 3.7 (42 hlasů)

"Beneš si Mnichovskou zradu objednal ve Francii", s touhle větou mě fakt sereš!!! Předlož důkazy, než něco takového vypustíš do světa.

Promiň, ale tohle nemůžu přejít, aniž bych nebyl na tebe sprostej.

Beneš a naše legie v Rusku, to jsou témata, na kterých se absolutně neshodneme.

Průměrný počet slepic: 4.4 (34 hlasů)

Někdy kolem čtvrté mě nutkání vytáhlo z postele, ale při té příležitosti jsem neuváženě mrknul na "Kydy". Což jsem neměl dělat, protože ten tvůj koment ve mě vybudil tolik adrenalinu, že jsem už do rána neusnul. Ta moje okamžitá reakce přesně vyjadřuje mé momentální rozpoložení. To jen abys věděl, jak to se mnou zacvičilo... :-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

.. ony ty informace stále ještě nejsou běžně k dispozici, ale o misi pana Nečase se už dost píše na internetu. Edvard Beneš byl v opravdu obtížné pozici, jednalo se o bytostné ohrožení českého národa, Němci se nás pokouší asimilovat a obsadit už od úsvitu dějin. Během tzv. Stavovského povstání se jim to málem povedlo, nebýt katolických Habsburků, a katolické církve, jsme dnes protestanti a mluvíme německy, jako tři spolkové země dnešního Německa. To je to, na čem se dnes opět pracuje.

Moderní čeština je v podstatě umělý jazyk, vydupaný ze země velikány Národního obrození, ke kterým se postupně přidal celý národ. Máme na co být hrdí, vzpříčili jsme se Německu v krku natolik, že nás museli znovu (po kolikáté už?!) vyplivnout.

 

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

.. moc si to bereš k srdci..

Sám Edvard Beneš říkával, že "Dějiny jsou dvojí - jedny pro lid, a druhé, jak to bylo doopravdy".

Stále ještě nevíme, ".. jak to bylo doopravdy."

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

ale na průběh Mnichovské krize valný vliv neměla. Byl to výraz Benešovy zoufalosti i ukázka jeho mylného přesvědčení, že všechno zvládne a že to zvládne sám. Trochu nahrála francouzským a britským appeaserům, ale ti by nás hodili přes palubu tak jako tak.

Objednání si krize? Určitě ne.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

.. a nesplněné sliby menšinám, viz Versailles, Cleveland, Pittsburg a Filadelfie, a také staletá britská strategie rozšťourávání mocenských poměrů mezi evropskými mocnostmi..

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

třeba nějakou obdobou dnešní pozitivní diskriminace, je otázka, ale se Slováky to Masaryk s Benešem vyloženě prokaučovali.

Nostrifikace průmyslu asi na Mnichov nějaký výrazný vliv neměla, ne? 

Zatím bez slepic

Velmi dobrý koment, Richarde! Československé tanky zrekvírované po 3/1939 bojovaly také v SSSR.

Moc se nepíše, jak si Češi jezdili vydělávat do Říše, neboť tam byly lepší platy než v PB+M.

Beneš si Mnichov možná neobjednal (to slovo není výstižné), ale jednání ministra Nečase s jeho pověřením o odevzdání Sudet Německu i s obyvateli byla voda na mlýn  aktérům této konference; Mnichovská dohoda jen nastolila termíny a časy. Spíš bych řekl, že než záměr to byla hrubá chyba Beneše. A nikoli poslední.

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

.. jemu bylo jasné, že bychom válku s Německem nakonec prohráli, ale Hitler by svůj "válečný stroj" v Československu otupil natolik, že by ho to stálo kariéru, a nejspíše i život. Jenže bychom o území, kde žilo německojazyčné obyvatelstvo definitivně přišli, a pokud by nám na pomoc přišel Sovětský svaz, tak bychom jen získali nálepku "Bolševické letadlové lodě".

Edvard Beneš je pro mne kontroverzní postava, k stáru se přikláním spíše k tomu, že jeho rozhodnutí bylo správné a prozíravé.

Doporučuji k přečtení knihu mého kamaráda Jana Drnka "Žáby v mlíku"

cituji:

Fiktivní interview aneb synopse knihy Žáby v mlíku

Napsal autor knihy Žáby v mlíku, Jan Drnek

Rozhovor redaktora Ladislava Hrubeše s vojenským poradcem prezidenta republiky, generálem Emanuelem Moravcem v měsíčníku Vojenský svět č.12/1938.

Pane generále. Máme za sebou úžasný rok nabitý k prasknutí událostmi děsivými, ale také radostnými. Ještě před třemi měsíci to vypadalo, že v této době, kdy sepisujeme náš rozhovor, již bude na Hradčanech vlát vlajka s hákovým křížem a z našich rozhlasových stanic uslyšíme hřímat Goebbelse či Henleina. Proti nám stála veškerá branná moc osmdesátimiliónové říše sjednocené jedinou myšlenkou a jediným vůdcem. Byla to moc, která vyděsila dokonce i západní mocnosti, vítěze Světové války, natolik, že raději zradili své spojenecké závazky vůči nám, než by riskovali střetnutí s touto mocí. Malé Československo před touto mocí necouvlo, ale většina z nás byla přesvědčena, že bojujeme svůj poslední boj, že je lépe padnout, než žít v otroctví. Během tří týdnů však naše malá armáda, sama a bez spojenců, tuto hrozivou moc porazila a vše co vypadalo tak děsivé se přes noc rozplynulo jako dým. Naši lidé to stále nechápou. Jak se mohl podařit tento zázrak? Dostáváme stovky dopisů čtenářů, kteří se dožadují vysvětlení vojenských odborníků a znalců. Co se to vlastně stalo v říjnu tohoto roku?

pokračování (mám od Honzy Drnka dovoleno to sdílet - odkaz je platný 7 dní a na 100 stažení) 

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

No, ten rozhovor jsem si vytiskl a někdy si jej přečtu v klidu ještě jednou. Jsou tam zajímavé úvahy. Od Moravce jsem přečetl několik knih. Byl nesporně velmi zajímavou postavou, která čeká ještě na objektivní hodnocení, byť jeho posledních 5 let života byla neuvěřitelná veletočiáda a nechtnej marast. Trochu mi to připomíná současného panáka na Hradčanovi.

Vzhledem k tomu, že fíra přijel do Prahy především koňmo, nebyla wehrmacht v roce 1939 totéž, co o rok, dva, později. Ba co dím, roku 1938 byla ještě o třídu níž. My jsme měli šestou největší armádu světa, byť ne nejmodernější. Co je však klíčové, že obrana země je jaksi dána geneticky, cokoli jiného je degenerativní. Z toho plyne, že se o ní nešpekuluje. Ostatní jsou plky coby-kdyby. Tím, že jsme se na obranu vykašlali jsme si sami sobě zlomili páteř, což je patrné nemlich dnes. Bosej Habešan vzal oštěp, luk a šípy a šel vstříc Benitovi. Mrkněte se, kde jsou dnes, a kde my; Habešáci nenechali Fialu pro onucovost ani přistát na letišti. Já vím, nebylo to kvůli předválečným událostem, nýbrž proto, jak jsme světem vnímáni.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

...A pak by chtěl Miloš z Bernu srovnávat nikým neohrožené v koutě zalezlé Švýcarsko a jeho suverenitu s naší zkoušenou zemí...

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

.. protože mu přijel osobně vynadat za to, že nechce s Německem bojovat..

Zkrátka, v letadle, kterým odlétal Beneš, a později, 14.3.1939 v letadle, kterým odlétal František Moravec také pro Emanuela Moravce místo nezbylo..

Na druhou stranu, Němci nám popravili ministerského předsedu, generála Eliáše, a my zase jim Hitlerova "korunního prince" Heidricha. To byly případy, které v celé okupované Evropě neměly obdoby.

Rozhodně nejsme ti, kdož by se měli za dobu okupace stydět, ač nám to neustále někdo podsouvá.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

❗️🇷🇺 - to nepřicházelo v úvahu.

Podle maďarského bezpečnostního experta Georga Spöttleho nestojí zkorumpovaná Ukrajina za to, aby kvůli ní riskovala celá evropská kultura a miliony lidí. Rusko podle něj nikdy neohrožovalo evropské země, ale zachraňuje ruský lid na Donbasu před genocidou páchanou Ukrajinci na ruské menšině.
@neCT24  

Průměrný počet slepic: 4.5 (80 hlasů)
Trvalý odkaz

Zelená pradlena

zelena pradlena

Průměrný počet slepic: 4.6 (70 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.9 (99 hlasů)
Trvalý odkaz

JADERNÝ ÚDER PŮJDE PŘÍMO NA NÁS” 

USA / UKRAJINA: Bývalý agent CIA: Pokud Washington pošle vojáky na Ukrajinu, Spojené státy budou zasaženy

Nasazení amerických jednotek na Ukrajinu povede k přímému ozbrojenému konfliktu s Ruskem a raketovým útokem na území USA, uvedl bývalý agent CIA Larry Johnson na kanálu YouTube Dialogue Works.

"Pokud to Spojené státy udělají (rozmístí kontingent na Ukrajině - pozn. redakce), jsem si jist, že Rusko spustí raketové útoky přímo na území USA, nebude si hrát na blázna," řekl expert.

Podle Johnsona je problémem pro Spojené státy, že posledním skutečně krvavým konfliktem, kterého se účastnily a utrpěly těžké ztráty, byla občanská válka v letech 1861–1865. Žádní Američané netrpěli ani v první, ani ve druhé světové válce, objasnil.

"Ti, kteří mluví o vyslání vojáků na Ukrajinu, by měli jít do první linie jako první," uzavřel Johnson.

Francouzský prezident Emmanuel Macron již dříve nevyloučil možnost rozmístění vojenského kontingentu na Ukrajině, pokud Rusko prolomí frontovou linii a takový požadavek přichází z Kyjeva.

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov poznamenal, že prohlášení představitelů západních zemí o jejich připravenosti vyslat své armády na Ukrajinu vyžadují zodpovědnou, rychlou a účinnou reakci. Jaderná cvičení, která Moskva ohlásila tento týden, podle něj přímo souvisí s posledními hrozivými, provokujícími a eskalujícími napětími na kontinentu vyjádřeními několika evropských představitelů.

https://cz24.news/jadrovy-uder-pojde-priamo-na-nas-larry-johnson-odhalili-scenar-vojny-s-ruskom/

ZDROJ: YouTube Dialogue Works / SKS

Průměrný počet slepic: 4.4 (43 hlasů)

Pokud chce Západ bojovat na bojišti za Ukrajinu, Rusko je připraveno, říká Sergej Lavrov

RIA Novosti / TASR / Ereport, 13. května 2024
 

Státy NATO a EU již několik měsíců diskutují o tom, jak zvrátit průběh války na Ukrajině, kde Rusko jasně vítězí. Někteří politici a zejména hlavy států jsou pro nasazení svých armád v boji proti Rusku, které to však zatím radikálně odmítá a slibuje vážná protiopatření, možná i použití jaderných zbraní, pokud k tomu dojde. Nyní však z Ruska přichází šokující zpráva:

Pokud chce Západ bojovat na bojišti za Ukrajinu, Rusko je připraveno. Uvedl to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, informuje TASR podle agentury Reuters. "Je to jejich právo, pokud to chtějí na bojišti, bude to na bojišti," citovala Lavrova ruská tisková agentura RIA Novosti. Rusko po výrocích francouzského prezidenta zesílilo varování před nebezpečím přímého konfliktu se Severoatlantickou aliancí. Emmanuel Macron odmítl vyloučit, že by Západ mohl někdy v budoucnu vyslat na Ukrajinu vojáky.

Kreml minulý týden prohlásil, že vyslání vojsk NATO na Ukrajinu by bylo podle ruského prezidenta Vladimira Putina extrémně nebezpečné a mohlo by vést ke třetí světové válce. Lavrov, zkušený diplomat, působí ve funkci ministra zahraničí již dvě desetiletí. Své poslední vyjádření pronesl při parlamentním pohovoru o opětovném jmenování do nové vlády. Její sestavení se řídí ústavou od chvíle, kdy se Putin po volbách na začátku května stal prezidentem na nové šestileté období.

Lavrov během rozhovoru také uvedl, že červnové mírové rozhovory o ukrajinském konfliktu ve Švýcarsku představovaly pro Moskvu jakési ultimátum. Situaci přirovnal k potrestání žáka, o kterém učitelé rozhodují bez jeho účasti a trest pak pouze oznámí. "Takhle se nedá mluvit s nikým, zejména ne s námi," prohlásil šéf ruské diplomacie.

Průměrný počet slepic: 4.6 (50 hlasů)

.. byl přesunut z ministerstva obrany na post tajemníka Rady obrany státu. Ve funkci ho nahradí Andrej Bělousov, ekonom s pověstí nezkorumpovatelného bojovníka s korupcí. Zřejmě je Šojgu potřebný někde jinde, a ministerstvo obrany potřebuje dokončení úklidu, na což je ekonom vhodnější než manažer.

Já osobně Šojgua považuji za reinkarnaci L.P.Berji, Šojgu je také (stejně jako Lavrentij Pavlovič Berja) brilantní manažer, který doslova ze země vydupal Ministerstvo pro mimořádné události a udělal pořádek na Ministerstvu obrany. 

Sergej Šojgu se totiž narodil 1,5 roku po zavraždění L.P.Berji, vystudovaného architekta, který udělal pořádek v NKVD po sadistických vrahounech Jagodovi a Ježovovi, má se za to, že pod jeho vedením byly doslova vybity 4/5 důstojníků NKVD, z věznic, kde seděli většinou nevinně odsouzené technické kádry udělal výzkumné ústavy a továrny. Kdo seděl, aniž by z něj dokázali vymlátit "přiznání" šel rovnou domů, spisy ostatních byly postupně prověřovány. A protože největší tvrďáci byli většinou důstojníci, šli rovnou domů.

Za to, že za Jagody a Ježova přežilo hodně vysoce postavených důstojníků se zasloužil maršál Kliment Vorošilov, sice mizerný voják, ale schopný úředník - neustále bombardoval NKVD dotazy na jejich osud a kontroloval jejich spisy, zkrátka si nedovolili je jen tak odstřelit. Berja měl pod palcem vše, co bylo pro vedení války důležité, atomová bomba i rakety byly jeho projekty. 

Když Berja převzal otěže moci po Stalinovi, začal organizovat sjednocení Německa výměnou za finanční reparace, a to byl hlavní důvod, proč se ho banda trockistů kolem Chruščova zbavila a proč soudruzi v NDR vyprovokovali v sovětské okupační zóně povstání - nechtěli se vzdát svých koryt.

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)

Jenom to povstání v NDR (propuklo 17.6.1953), bývá líčeno opačně, proti vládě NDR, takže vlastně na podporu Beriji, který byl zatčen 26.6.1953.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

.. Válečna tajemství - 06 - Studená válka - Faktor Divnoláska

Je to tam zmiňováno zkraje, tak jakoby mimochodem.. Smyslem té "revoluce" nebyla podpora Berji, obyčejní Němci o jeho iniciativě nic nevěděli. Byla to provokace vysoce postavených německých komunistů, kteří si už zvyknuli na dobré bydlo. Cílem této akce byl vojenský zásah sovětských okupačních úřadů, který zabetonoval dosavadní stav.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)