Jak se to stalo, že se nic nestalo?

Autor

Dnes si krátce odskočíme od politiky a zaměříme se na naše velké širé rodné lány. Je nejvyšší čas si říci zemědělské novinky, protože takřka všichni už mají starou úrodu vypořádanou a v současné době se ve velkém obchoduje s jarními osivy, podepisují se smlouvy na jarní hnojiva a leckdo už pomalu sonduje, jaké jsou nabídky na zasmluvnění ceny budoucí úrody. Doba je nejistá, každý se snaží nějak chránit.

Ozimy letošní zimu zatím zvládly poměrně dobře. Mrazy nebyly nijak extrémní ani dlouhodobé, takže pšenice i řepka krásně zimují, nic neztrácejí a dokonce i trochu posilují. Zima přinesla nějaký ten sníh, u nás na jižní Moravě spíš déšť, srážek bylo poměrně dost, takže zimní vláha v půdě je. Jarní růst je v první chvíli zajištěn.

Od letošního roku také končím s pranostikami o předpovídání počasí. Moje prasátka byla neuvěřitelně sádelnatá, kočky byly chundelaté, stromy shodily listí poměrně brzy, všechna ta stěhovavá létací havěť uletěla dřív, než běžně… a zima stejně nebyla. Příroda je definitivně rozhašená, staré pranostiky už prostě neplatí. Tři roky po sobě byly všechny předpovědi úplně na houby. Třikrát a dost… končím s předpovídáním počasí. Nemá to smysl.

Zemědělci mají svoje závazky většinou pokryté. Sice nedostali za svojí sklizeň tolik peněz, kolik chtěli, ale stalo se něco jiného – cena hnojiv docela dost klesla. Z dvaceti tisíc za tunu v říjnu jsme se dostali na cca třináct tisíc za tunu v únoru. Je to sice pořád skoro třikrát tolik, než ve šťastnějších letech, ale pomohlo to těm hůře hospodařícím, aby si mohli nakoupit. Svým způsobem je to taková vyšší nespravedlivá spravedlnost. Ti bohatší si koupili za draho, protože na to měli a nechtěli riskovat, že cena ještě vzroste. Ti chudší si na podzim nic koupit nemohli, protože na to prostě neměli, ale teď už si nakoupit mohou a tak se startovní pozice v letošní roce v podstatě srovnaly.

Plynu je dost a výrobní linky na hnojiva jedou. I teď. Takže Němcům se to prostě podařilo a dokázali zajistit náhradu za ruský plyn, byť to asi v mnoha případech funguje tak, že se jen přerazítkují papíry. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Výroba jede, plyn zatím nedojde a zůstává jen pachuť vysokých cen. Dost podobné je to i s naftou, která v ceně stále klesá i když se stále zpřísňují embarga na ruskou ropu. Zdá se, že globalizace k něčemu opravdu je, prostě se celosvětově přesměroval pohyb zboží i zákazníků. Střelilo se do vrabců, ti vzlétli, pak si sedli zpátky, jen každý na jinou větev. Když si vezmu, že loni se všichni reálně připravovali na výpadky dodávek…

Zdá se, že až se něco doopravdy stane, tak to nikdo předvídat nebude a prostě se do té katastrofy probudíme.

Když jsem si prošel své loňské předpovědi, tak se vyplnily přesně z půlky. Ceny narostly. Úplně strašně. Ale nic nedošlo, nic nechybí, všechny výpadky byly dočasné a všichni nakonec svoje náklady pokryli a nejspíš pokryjí i nadále. Všechno zaplatil spotřebitel a v řetězci pod ním se všichni víceméně podělili.

Minimálně do léta se ale na polích nic zvláštního nestane. Tedy, kromě obvyklé dávky sucha, vedra, brouků či hrabošů. Běžní nepřátelé českého zemědělce. O úrodě zase rozhodne, jestli v březnu a dubnu nebude příliš dlouhé období bez deště… a zrno se nalije nebo nenalije, pokud přijde bouřka na konci května či začátku června. Hnojiva i nafta jsou koupené, cena je akceptovatelná. Kdyby ty ceny v obchodě nevypadaly tak divoce, neměl bych o čem psát.

Já teď marně přemýšlím, jaký je ten náš svět? Na jedné straně se toho dost nahysterčilo a v mnoha případech z dobrých důvodů, ale někde v zákulisí zřejmě, kromě ministerstva závětrných elektráren, ještě sedí nějací skuteční odborníci, kteří dokázali ledacos zařídit a nikdo o nich neví. Nebo to byl henten globalizovaný trh? Ty dálnice, letecké koridory, mořské cesty, železnice, hedvábné stezky, které propojily svět tak, že se ruská ropa dostala do Číny a arabská ropa do Evropy? Byli to ti velcí hráči, kteří ustáli politické tlaky a dál pěkně obchodují s oběma stranami konfliktu, jako by se nechumelilo?

Jak se to stalo, že se nic nestalo?

Když o tom tak přemýšlím, proč chce naše vláda vlastně bojovat s dezinformacemi kriminalizací jiných názorů? Vždyť se svět celkem uklidnil. Nebo vědí, že bude hůř? Vědí, že to hlavní se na nás teprve chystá? Už to mají v manuálech a mají obavy z toho, jak to jejich národ přijme? Proč je nutné dělat KRIT, proč je nutné mít zmocněnce pro dezinformace Klímu? Navařená kaše už trochu vychladla.

Nebo to byla náhoda? Byli jsme kousek od průšvihu, ale Pánbůh ho ještě odvrátil?

 

PS.

Připomínám, že je dostupný portál pro zaslání předplacených knih. Najdete ho přímo na Vidlákových kydech v záhlaví pod názvem „objednat knihu“

V této chvíli rozesílám knihy těm, kteří mě podpořili v prosinci 2022 a v lednu 2023. Aplikace zatím nemá zadané únorové platby, takže vás nepustí dál. Předběžně počítám, že únorové objednávky vyřídím během března, ale to bude záležet na našich balicích a odesílacích schopnostech.

V prvních dvou dnech si adresu zadala zhruba polovina všech předplatitelů. Apeluji na všechny, kteří moji knihu opravdu chtějí, aby si ji nechali zaslat. Budu se snažit objet republiku, ale všichni víte, jaká je situace. Kdo chcete knihu, nechte si ji poslat. Je to nejjistější. Vy, co jste mě podpořili v prosinci a lednu, pro vás zaručeně vystačí současná zásoba knih.

Připravuji dotisk knihy, takže kdo mě chce dále podpořit, máte možnost poslat částku alespoň 350,- Kč na mé číslo účtu: 164 883 276 / 0300. Až budou nové knihy hotové, budu je rozesílat stejným způsobem.

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (72 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ještě v listopadu Fiala tvrdil, že se nezmění ani valorizace, ani důchodový věk

dnes 16:43

Věk odchodu do důchodu se v průběhu našeho volebního období měnit nebude, tvrdil v listopadu premiér Petr Fiala (ODS) v Blesku.
Odmítl zároveň, že by kvůli úsporám měla být ohrožena valorizace penzí.
Podle materiálů, které zveřejnila v neděli Česká televize, jsou ale plány ministerstva práce odložit důchodový věk i snížit valorizaci. Vláda zdůrazňuje, že změny ještě nejsou schválené.
-----------------------------------------

Změny sice prý ještě nejsou schválené, ale krafou o tom v médiích všichni.

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

RAJCHL:
Naše vláda nám potají připravuje zvýšení věku odchodu do důchodu na 66 let pro padesátníky, 67 let pro čtyřicátníky a 68 let pro občany mladší 34 let.

Tak tomu říkám důchodová reforma!
Aby toho nebylo málo, tak v lednu přišlo rekordní zdražení o 6% za jeden měsíc, přičemž současná inflace činí 17,5% a u potravin 24,8%
Ve Francii stačil návrh na zvýšení věku odchodu do důchodu o 2 roky a lidé se ihned začali masivně bouřit.

Co my? Jak dlouho si ještě tohle ožebračování necháme líbit? Pořád se budeme jen dohadovat mezi sebou, nebo se pro jednou přestaneme handrkovat o malichernosti a vyrazíme na Václavák říct téhle vládě DOST!?

Nacisté o nás říkali, že jsme jako cyklisti - nahoře jsme shrbení a dole poslušně šlapeme.

Já myslím, že nastal čas se konečně hrdě vzpřímit a tuhle pětikoaliční bídu odmítnout!

11.3.2023
P.S.: Za PRO samozřejmě jasně a neodvolatelně deklarujeme, že věk odchodu do důchodu v žádném případě zvyšovat nebudeme a v případě, že jej zvýší tato vláda, tak následně toto zvýšení zrušíme.

--------------------------------------------------------------
Názory:
- Samozrejme Vaclavak 11.3. Uz si to nemuzeme nechat libit tu likvidaci ceskych obcanu v primem prenosu za potlesku petizumpy. Takovahle zlodejska banda tady nebyla ani za komunistu. Doposud bylo nejvetsi zlo fasisti a pak komunisti. Nikdy jsem neveril, ze se to muze stat a ze to budu nucen rici, ale jeto tak - Fasisti se vraci na scenu, no neuveritelny.

- Víte co je zvláštní, že všude se píše, že nebude na důchody pro lidi co celý život pracovali, ale už nikde se nepíše, že nebude na sociální dávky pro ty, co se celý život jen váleli... My jsme vlastně potrestání za naši práci, tak si říkám jestli jsem neudělala někde chybu...

- Jsme největší země o které její občané říkají, že je malou zemí. Nejsme malý stát, ale sebevědomí tu schází.

- Ještě v listopadu ten fialový šmejd říkal že se neuvažuje v jejich volebním období zvedat zvýšení doby odchodu do důchodu a najednou je vše jinak. Ještě mu to jejich voliči věří ?

- Pořád hodně spících!! Co všechno se musí stát,aby už prozřeli??? Musíte opravdu spadnout na ústa??

- Proč neřeší ty co jsou celý život na sociálních dávkách. Nikdy nepracovali a nikdy ani nebudou. Berou takové peníze o kterých se nám pracujícím ani nezdá. Hned by byly peníze. A kdyby poslanci šli příkladem, nezvedali si pořád platy a neposílali milióny na UA. 😡😡😡

- Do roku 2021 jsem si říkal, že už nemůže být hůř.... Fiala mne přesvědčil, že může!!!!
Kdyby mi někdo navic řekl před 2mi lety, že přijde den, kdy budu schopen říct "zlatéj Babiš", tak bych se mu tehdy vysmal....
Náš národ je v rukou diletantů, kteří aktivně provádí destrukci naší země!!!! A pokud se nsvzepřeme jejich zvůli, tak jsme nahrání a v prd.li !!! PRO 11.3.!!!!!!!!

- Místenky zajištěné !!!! Jedeme 💪 🇨🇿❤

Průměrný počet slepic: 4.7 (54 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

nám průser věstí. Je čas vyjít na náměstí!

Průměrný počet slepic: 4.4 (28 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

A tam dostanu od rakušanova gestapáka nebo placenýho úkáčka pěstí....
No to mne vytrhnou, takový nápady a zvěsti!

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Jerry (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ctiźadostivy prý budoucí maršál,který je připraven své voliče a voličky dostat do bídy a pak je dá jednoduše pobít ve válce, jen proto,aby svůj cíl uskutečnil je a brzy bude
skutečná katastrofa,chystá se zavést i tuhou komunistickou cenzuru jak ho to na Velké straně naučili!!!!
Naše vsšehoschopne pohlaváry , Lumíky ani nenapadne to zastavovat ,vždy budou jen dubové hlavy jako kdysi KSČM,ktera se dala porazit neomarxismem a povedou nás voliče dál do propasti , neumí si dát doslova VSICHNI do programu ani jedno slovo požadavek ZMENY REZIMU na Sociální stát jako to mají sousedí a beztohoto požadavku SV je volit dál nemá žadny smysl a jejich programy jsou jen seznam nikdy možných zbožných přání,které nemají ONI sílu,moc a vůli uskutečnit ani je nedovedou dobře formulovat domsvych prý programu a tak voliči prý zažijí PNZ(-)tj vládní Program Národní Zabijacky!
Pokud si nebudeme hledat a nenajdeme jiné zastupitele odstaví toho chudáka Babiše,ktery svoje živocichy trpí v kožichu s drží si je,6666 tak ti ho stjne zabíjí ho jako politika do mrtvá a ODS bude pak spojenec ANO neboť SPD je jen dvojka máslo a žadnou změnu jak deklaruje v bodě 10 svého programu ve skutečnosti nechce a taky nedostane!!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Zase jen sračky?Celá zdejší diskuse pod článkem jak se pěstuje Zelí prý bude smazána!?Nezapomeňte i kdyby se na demonstraci doplazilo z posledních sil milion lidí,musí se jednoho dne zas rozejít a CO BUDE POTOM???,Zvolili jme si ''zástupce'',kteří neumí ani dát opravdový tah na branku a jede na pódiu opakují svoje SOCIOLOGIE,namísto návrhu jak z bídy ven! Co už dávno známé je nudné opakovat a bije nám do kedluben jen ten GŘ televize,jehož funkce doposud nebyla zrušena a jeho monopol na informace nebyl rozbít tím,že se rozdělí jeho LUP na koncesionářských poplatcích,aby jsme si mohli vytvořit NASI daleko levnejsi internetovou televizi a tak byl konečně ten kapitalismus,kde konkurence znamená pokrok a ne betonové hlavy jako kdysi v komunismu NASTOLEN!!!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

1. Nedá se předvídat počasí
2. "Byli jsme kousek od průšvihu, ale Pánbůh ho ještě odvrátil?"
Stále jsme nedospělí, válčíme, hledíme si majetku. Až dospějeme, co nejdřív, pak bude přicházet "od přírody" odezva úměrná naší dospělé společnosti. Ten čas je neustále předpokládaný, k němu už poslední tři léta podzimní úkazy (předčasný odlet tažných ptáků, atd.) jsou chystané. Např. mimořádně silná zima. Někteří však dál věří v zhoubné oteplování. Zatím se transformace neuskutečnila, žijeme v bavlnce. (Zde lze jen stručně)

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Problém je, že blboni furt běhají na Václavák. Tam žádná vláda nesedí, ani se tam nerozdávají levné obědy pro parlamentní prasata a ani panskej rezident tam z hradu nedohlédne. Asi to dělají schválně.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Ještě není schválené... A také ještě není schválené zvýšení daně u potravin, zvýšení daně z nemovitosti, zákon o dezinfo, změna Ústavy a různé další vychytávky. Ale moc se obávám, že na tom intenzívně pracují a vzhledem k aroganci "z počtu kusů" při hlasování to pro nás dobře nevypadá...

Průměrný počet slepic: 4.9 (32 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

I toto už je na pořadu dne. Každý den nějaký "kameňák", několik!
Arogance, nekonečná arogance, a to z pozice tzv. moci, "nás je víc"!
O nás bez nás???

Nový (TOP 09): Zavedeme korespondenční volbu

Úsilí zejména mých kolegů Marek Ženíšek a Tomáš Czernin letos konečně dotáhneme do konce! Zavedeme korespondenční volbu.

Společně s prezidentskými volbami se znovu toto téma otevřelo a konečně nazrál čas zákon projednat na půdě Sněmovny. I za cenu mnohahodinových opozičních obstrukcí. Koneckonců to, aby všichni měli stejnou možnost volit, byť jsou zrovna mimo Českou republiku, prosazuje TOP 09 už od roku 2015. Tak těch pár hodin vydržíme.

Všem voličům splnění tohoto slibu dlužíme.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Vždyť se může volit přes Datové schránky ministerstva pravdy!
Anonymita je naprosto zaručená!
Podvod a manipulace není naprosto možná!
Fialskyj a Bartošskyj na to s Jourovic dohlédnou!
Kdo má pochybnosti, bude poučen, přeučen, překován.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

nejhorší scénář: ANO se rozpadne a půjde s fialovskou ODS: "„Bez Babiše má ANO větší šanci jít do vlády s ODS,“ říká vlivný rebel Vondrák " https://echo24.cz/a/Hj2aq/tydenik-echo-kritika-babise-ano-rozhovor-hejt…

A opozice už bude jen 10% SPD...

Průměrný počet slepic: 3.4 (18 hlasů)

Vondrák a Macura, jsou ti "praví". Zrádci, kteří hlasovali pro agenta Pávka (kteří si v ANO jen poměřovali pinď..ry a stoupla jim sláva do palice...), čímž se zařadili k pětikolce.
Jo jo, to oni touží ještě i teď odstranit Babiše, proto všechny ty pindy naší mindy.
Jít do vlády s ODS, to jest prominout jim, kam nás za poslední rok a půl přivedli, koho nám sem nastěhovali a jak to tady podělali...?
V žádném případě. Potřebují se jen zbavit Babiše, bez kterého by šlo ANO do kytek a konečně by se jim to podařilo.
Nebo je snad tady někdo další z ANO, kdo přitáhne přes 2 miliony voličů? Vondrák ani Macura to nebudou.

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

Tak by už dávno seděl na hradě!Nejprve jako prý *podnikatel*pozabíjel své spojence ČSSD a KSČM, zbloudilé duše,které nechápou dodnes co je to ZMENA režimu a ON jim to neuměl ani vysvětlit!Nakonec bude nucen svými lidmi hodit si sám mašli!Nechce vztekle program PNZ (+)a bude si tak dlouho hrát na svém Písečku stavět si tam baboviçky,až jednoho dne jeho voliči ze svazku SV se začnou poohlížet po někom,kdo by voliče opravdu ke svému vítězství chtěl a oni mu dali svůj hlas!
To SPD sice má v programu ZMENU režimu,ale neví na jakÿ režim a ta Okamúra chce jenom slabých 10% a to mu prý stačí k bla bla ve Sněmovně a nic z toho!Ať se vzpamatuje a chce mít ve Sněmovně většinu! Dyť se nemusi spojovat s Babišem,stačí,když ho donutí,aby měl v programu ZMENU na Sociální stát a ne ty plky a ještě bez programu voličů formace bidniku z SV v návrhu toho PNZ(+)!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

Oba máte v něčem pravdu. Macura a další jsou zrádci, ale Babiš byl moc slabej a nedělal věci jak měl, i když lepší než dnešní magor

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Ano, u nás i takoví hnusní podlí zrádci se jen oklepou a už kují další pikle!
Tak je asi evidentní, že za to měli a mají cosi slíbeno? A že to cosi bude dosti značné...? Kdyby měli přijít jen o korýtka z "čistoty přesvědčení", tak by to asi nedělali! Za to bude třicet stříbrných...?
Je to nejspíš dlouhodobější plán a my pak zase budeme koukat jak zjara...

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

Jenže pak po pětikolce zbydou "drobky" - TOP, STAN, lidovci... To je opozice až dost. A samozřejmě SPD a při takové konstelaci možná i tzv. Alternativa. Teď je hlavní vydržet a nedopustit ty nesmysly, co zatím jsou na programu, a hlavně tu korespondenční volbu. Začít řvát, třeba se vláda lekne, jako s tímzastropováním energií...

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Já tam řvát přijdu, snad nás bude dost a bude to vícekrát. Ve Francii to umí. Ale jen ekonomicky, co se migrace týče, řvou málo. Ale řvou dost když jim sáhnou na důchody a tak. To zase jo. Ale to je jim k hovnu, když jim zemi převezmou arabáči jednou

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

do máje, půjde Česko do háje!

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)
Trvalý odkaz

pro nás i naše zvířata, ale vidle do situace může ještě pořád silně hodit vývoj na Ukrajině.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

vývoj na Ukrajině je přece nad slunce jasný. Pro nás bude jenom masný!

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnešní zamyšlení pana Kulhavého je taková všehochuť a přísun zajímavých informací, které se na nás valí po celé dny a radostné většinou zrovna nejsou…, ale potřebujeme vědět!
Pro mě je celé jeho povídání přínosné a přesto, že i mně hlavou prolétla myšlenka, dá se zemětřesení vyvolat?, tak v tom se přece jen snažím držet víc nohama při zemi:-).
K těm ostatním informacím nemám co dodat, jen to, že jsem strašně ráda, že pořád ještě se dostáváme ke všemu co se kolem nás děje a ne jen k nějaké propagandě a "jediné pravdě".
Že si stále ještě můžeme na základě dostatku těchto informací a podnětů tvořit svůj svobodný názor!

JINDŘICH KULHAVÝ

Možná Vás titulek článku překvapil a ptáte se, co je to za otázku. Tedy ano, bojuje, jen se situace vyvíjí jinak, než nám dosud média podsouvala, takže se informace začaly vytrácet. Ostatně podobné to bylo s jistou chorobou, která se z epidemie změnila zpět na sezónní virózy. Jediné, co nám po ní zůstalo, jsou dluhy, změny životních standardů a v neposlední řadě se zvýšilo množství úmrtí napříč všemi generacemi většinou způsobené implantací nevhodných látek do těl důvěřivých. Průběh před smrtí bývá podobný. Těžký zápal plic, následně někde sražená krev a konec. Případně komplikace se srdcem, arytmie a infarkt. To vše výhradně u těch, kteří prošli proslulými centry, která už všechna zmizela.

Zpět k Ukrajině. Rusové se vrátili k ofenzívě a na Donbasu postupují vpřed. Zatlačují ukrajinské vojáky do vnitrozemí. Mezitím verbíři Zelenského pochytávají na ulici ty, kteří dosud bojovat odmítali a vládní úředníci žádají o vrácení na Ukrajinu všech utečenců před válkou. Neprosí je, ale vlády států, do kterých odešli. Fiala je tak v lisu. Těm u nás připravila jeho vláda na úkor českých občanů solidní podmínky pro život, takže přerušit jim podporu by bylo jeho osobní prohrou v ideologické sféře. Navíc by se zhroutilo stavebnictví a ti movití by stejně odešli dále na Západ. Pokud to neudělá, zároveň bude chtít vyslyšet prosby ukrodiktátora, musel by poskytnout naše ozbrojené síly, do nichž však nikdo nechce nastoupit. Na Slovenku jsou v podobné situaci a 40000 mužů už podepsalo odmítnutí bojovat proti Rusku. Navíc se očekává zvýšená intenzita zapojení se ruské armády do konfliktu a varovně zdvižený prst Moskvy ukazuje na celý Západ angažující se ve sporu dodávkami zbraní, peněz, výcvikem ukrajinských branců a sankcemi. Přidejme množství afér s defraudací finančních prostředků kyjevským režimem a zvyšující se neochotu evropských občanů nadále podporovat Ukrajince.

https://pravyprostor.net/?p=156289

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Černé na bílém. Ukrajinská jednotka ponese historicky nacistický titul

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pomocí dekretu udělil 10. samostatné horské útočné brigádě ozbrojených sil Ukrajiny čestný titul Edelweiss. Bývalý hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) upozorňuje, že naposledy nesla název Edelweiss nacistická protipartyzánská jednotka působící během druhé světové války na území Slovenska. Právě na spojitost s nacismem v této souvislosti odkazují četná ruská média.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Cerne-na-bilem-Ukrajinska…

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

To je výhoda kapitalismu. Velmi dobře si umí poradit s podobnými šoky. Zdejší hysterie byla zbytečná. Ceny klesají a za nějakou dobu přijde čas, kdy energie (zejména té elektrické) bude nadbytek.

Průměrný počet slepic: 2.1 (31 hlas)

plyn a ropa sem fyzicky jdou ruské jen s jinými papíry, na Ukrajině docházejí zbraně i lidi. Na první palubě se tančí ...

Průměrný počet slepic: 4.4 (31 hlas)

Palec:-)

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

To oni neřeší, vůbec jim to nedochází,
oni si myslí, že nám sem dodávají ropu dobrodějové ze "spřáteleného západu"...,
nějaké papíry jim jsou šumák :-))

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

„Budeš chodit kanály.“ Zákaz motorů trhá vládu. Pomsta vesnice

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Budes-chodit-kanaly-Zaka…

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Musel jsem se vrátit k počítači, pořád o tom přemýšlím.
Jak můžete napsat takovou do nebe volající kravinu ? Kapitalismus je přesně a právě ten systém zatížený krisemi ze své podstaty, tím více čím volnější. Plánované hospodářství má jiné, také neřešitelné problémy, ale jiné, ne krise.
Jste tak hloupý, arogantní, nebo tu jen exhibujete provokacemi ?

Průměrný počet slepic: 3.4 (19 hlasů)

In reply to by Tymákovan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kapitalismus je systém založený na osobní iniciativě. Proto umí dobře řešit podobné vnější šoky. Nevím, proč píšete o ekonomickém cyklu, jehož součástí je i recese.

Průměrný počet slepic: 2.7 (15 hlasů)

Problém většiny z vás, co jste reagovali na můj původní příspěvek je ten, že je ve vás díky komunistickému školství a startu vašeho aktivního života v té době tak zazrany jejich pohled na svět, že vám brání v pochopení i jednoduchých faktů, které se vymykají takto naučeným schématům. Prostě vidíte klíčové slovo kapitalismus a už to jede.

Průměrný počet slepic: 2.7 (15 hlasů)

Když máte systém založený na osobní iniciativě a nakladete do cesty spoustu překážek ve formě příkazů, zákazů, povolenek a nepovolenek a dalších - zrovna mě nic nenapadá, tak jak VŮBEC MŮŽETE PŘEDPOKLÁDAT, že ten systém bude fungovat?! A když fungovat nebude, tak jak může řešit vůbec nějaké šoky?! Takže buď skončit s přikazováním atd., nebo změnit systém na něco jiného. Třeba na to plánované hospodářství! Protože i přes všechny nevýhody bylo ve své době úspěšné.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by Anna (ne z KHS) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak co tedy chcete? Kapitalismus volné soutěže (bez státních zásahů) nebo centrálně plánovanou ekonomiku? To je dost rozdíl. Osobně volím současný kapitalismus s výraznými sociálními vydobytky a usměrněním fungování trhu (samozřejmě, zcela legitimní je diskuze o rozsahu toho, čemu se říká sociální stát a chcete zásahů do volné soutěže). To se vám však zřejmě nelíbí.

Jinak, pokusem ve 20. století, který jsme většinou bohužel osobně zažili, bylo prokázáno, že centrálně plánovaná ekonomika nefunguje. Důkazem budiž ekonomický kolaps východního bloku.

Průměrný počet slepic: 2.4 (7 hlasů)

My jsme tady všichni kromě něho opravdoví vlastenci lidoví komentátoři a chceme změnu režimu!Ať se ten jednozavitnik podívá k sousedům,ti válku prohráli,ale nechtěli jako blbí Češi režim,který krade dvě třetiny platů a penzi!Zálezte do díry a dejte si pozor na kedlubnu,bo Bídníci budou brzy bez peněz a vytáhnou palice!Radši si pořiďte po fotrorovi Wehrmacht helmu!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

In reply to by Tymákovan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stačí se podívat na reálné ekonomické výsledky zemí s plánovanou ekonomikou.

Volnost dává možnost pružně reagovat a adaptovat se na změny. Centrální plánování tuto možnost bere a to vede k neefektivitě.

Průměrný počet slepic: 2.5 (15 hlasů)

v tomto pohledu na "reálné ekonomické výsledky" jaký systém ? Pokud je podle vás komunistická a tedy centrálně plánovaná tak toto své tvrzení nemáte šanci obhájit. Pokud není, tak tam asi nevládnou komunisté.
Kdybyste uměl číst, zjistil byste že jsem nikde neporovnával ani výkon ani vhodnost těchto dvou systémů. Že má volný kapitalismus krise je fakt uznávaný všemi ekonomy, snaží se o minimalisaci.

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

Čína je komunistická jen podle názvu. Nejblíže tomu, co tam provozují, byl národní socialismus v Hitlerově Německu.

Průměrný počet slepic: 2.4 (7 hlasů)

ale srovnáváním Číny s Hitlerem si snad děláte legraci.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Tím srovnáním si fakt legraci nedělám. V politické rovině v Číně vládne tvrdá diktatura, silná kontrola společnosti, čím dál vypjatejsi nacionalismus. Ekonomicky provozují relativně tvrdý kapitalismus se silným propojením státu a korporátní sféry. Formálně samozřejmě akcentují péči o sociální blaho každého občana. Jediný výrazný rozdíl od národně socialistického Německa je absence antisemitismus jako nosné ideologie státu.

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

Takže Čína provozuje takový klasický fašismus.
Socialismus v žádném případě.
Asi proto je trámem v očích všech kapitalistů, kteří jsou ve věčném boji o koryta a moc.
Závidí Číně vládu jedné strany, která má komunistická pouze v názvu.
V historii hradby všech režimů vždycky bořil obchod, nikoliv armády.
Zrušením obchodu s Čínou či Ruskem nikdo nevyhraje.
Ale poražení jsou známí už léta.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

In reply to by Tymákovan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Všechno v té poslední větě souhlasí. :-)

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by Tymákovan (neověřeno)

Trvalý odkaz

1) Hospodářské cykly probíhají i v plánovaných ekonomikách. Abyste pochopil proč, musel byste ve studiu ekonomie dojít dost daleko, a to byste pak nepsal takové hlouposti.
2) Plánované hospodářství končí v trvalé krizi, která se občas díky hospodářskému cyklu mírně zmírní. Na rozdíl od kapitalismu je opravdu neřešitelná.

Průměrný počet slepic: 2.4 (7 hlasů)

MerryJane, zajímal by mě Váš názor, tedy pokud budete ochotná si ten text přečíst. Díky.

Michael Hudson je profesorem ekonomie na University of Missouri v Kansas City a výzkumným pracovníkem Levyho ekonomického institutu na Bard College.
V květnu 2022 mu vyšla zatím poslední práce "The Destiny of Civilization". Získala velkou reputaci, takže o několik měsíců později kde kdo požádal Hudsona o rozhovor. Jádrem níže uvedeného článku je rozhovor, který vedl portál "The Cradle". Podotýkám, že článek je více než 4 měsíce starý, za tu dobu se některé věci mohly změnit.

Michael Hudson: Plán, jak se vymanit z područí Západu
Geoekonomická cesta pryč od neoliberálního řádu je plná nebezpečí, ale odměna za vytvoření alternativního systému je stejně slibná jako naléhavá.
Pepe Escobar, 06. října 2022, přeloženo z The Cradle

Sledovat geoekonomické turbulence, které jsou vlastní "porodním bolestem" multipolárního světa, není možné bez postřehů profesora Michaela Hudsona z University of Missouri a autora již významné knihy The Destiny of Civilization (Osud civilizace).
Ve svém nejnovějším eseji profesor Hudson hlouběji zkoumá sebevražednou hospodářskou a finanční politiku Německa; její dopad na již klesající euro - a naznačuje některé možnosti rychlé integrace Eurasie a globálního Jihu jako celku, aby se pokusil zlomit sevření hegemona.
To vedlo k e-mailové korespondeci, zejména o budoucí úloze jüanu, kde Hudson poznamenal: ,,Jüan je pro mě důležitý:
"Číňané, s nimiž jsem léta a léta hovořil, neočekávali oslabení dolaru. Nepláčou nad jeho růstem, ale obávají se odlivu kapitálu z Číny, protože si myslím, že po stranickém sjezdu [začínajícím 16. října] dojde k potlačení šanghajské propagace volného trhu. Tlak na nadcházející změny se již dlouho stupňuje. Duch reforem, které mají omezit 'volný trh', se mezi studenty šířil již před více než deseti lety a ve stranické hierarchii stoupal."

V klíčové otázce přijímání plateb za energie v rublech se Hudson dotkl bodu, který se mimo Rusko zkoumá jen zřídka: "Ve skutečnosti nechtějí, aby se platilo jen v rublech. To je jediná věc, kterou Rusko nepotřebuje, protože si je může prostě natisknout. Potřebuje rubly pouze k vyrovnání svých mezinárodních plateb, aby stabilizovalo směnný kurz - ne aby ho tlačilo nahoru."
Což nás přivádí k vypořádání v jüanech: "Přijímat platby v jüanech je jako přijímat platby ve zlatě - mezinárodním aktivu, po kterém každá země touží jako po nefiatové měně, která má hodnotu, pokud ji někdo prodá (na rozdíl od současného dolaru, který může být jednoduše zabaven nebo nakonec opuštěn). To, co Rusko skutečně potřebuje, jsou kritické průmyslové vstupy, jako jsou počítačové čipy. Mohlo by požádat Čínu, aby je dodávala za jüany, které Rusko má."

Keynes je zpět
Po naší výměně e-mailů profesor Hudson laskavě souhlasil s tím, že podrobně odpoví na několik otázek o nesmírně složitých geoekonomických procesech, které probíhají v celé Eurasii. Tady jsou jeho odpovědi.

The Cradle: BRICS studují přijetí společné měny - včetně všech a jak očekáváme, také rozšířeného BRICS+. Jak by se to dalo prakticky realizovat? Těžko si představit, že by se brazilská centrální banka sladila s Rusy a Čínskou lidovou bankou. Zahrnovalo by to pouze investice - prostřednictvím rozvojové banky BRICS? Bylo by to založeno na komoditách + zlatě? Jak do toho zapadá jüan? Vychází přístup BRICS ze současných diskusí Euroasijské hospodářské unie (EAEU) s Číňany, které vede Sergej Glazjev? Posunul summit v Samarkandu prakticky propojení BRICS a SCO?

Hudson: "Jakákoli myšlenka společné měny musí začít u dohody o výměně měn mezi stávajícími členskými zeměmi. Většina obchodu bude probíhat v jejich vlastních měnách. Ale k vyrovnání nevyhnutelných nerovnováh (přebytků a deficitů platební bilance) bude novou centrální bankou vytvořena umělá měna.
Ta může povrchně vypadat jako zvláštní práva čerpání (SDR) vytvořená Mezinárodním měnovým fondem (MMF), z velké části k financování deficitu USA na vojenském účtu a rostoucí dluhové služby, kterou dluží dlužníci globálního Jihu americkým věřitelům. Toto uspořádání se však bude mnohem více podobat "bancoru", který v roce 1944 navrhl John Maynard Keynes. Deficitní země by mohly čerpat určitou kvótu bancorů, jejichž ocenění by bylo stanoveno společným výběrem cen a směnných kurzů. Bancory (a jejich vlastní měna) by se používaly k placení přebytkovým zemím.
Na rozdíl od systému zvláštních práv čerpání MMF však cílem této nové alternativní centrální banky nebude pouze dotovat hospodářskou polarizaci a zadlužování. Keynes navrhl zásadu, že pokud by některá země (tehdy měl na mysli Spojené státy) vykazovala chronické přebytky, bylo by to známkou jejího protekcionismu nebo odmítání podporovat vzájemně odolnou ekonomiku a její pohledávky by začaly zanikat spolu s bancorskými dluhy zemí, jejichž ekonomika by jim bránila vyrovnávat mezinárodní platby a podporovat vlastní měnu.
Dnešní navrhovaná opatření by skutečně podporovala poskytování úvěrů mezi členskými bankami, ale ne za účelem podpory odlivu kapitálu (což je hlavní využití úvěrů MMF, když se zdá, že budou zvoleny "levicové" vlády), a MMF a s ním spojená alternativa Světové banky by dlužníkům nevnucovaly plány úsporných opatření a proti zaměstnanosti zaměřenou politiku. Ekonomická doktrína by podporovala soběstačnost v potravinách a základních životních potřebách a podporovala by tvorbu hmotného zemědělského a průmyslového kapitálu, nikoliv financializaci.
Je pravděpodobné, že součástí mezinárodních měnových rezerv těchto zemí by bylo také zlato, a to jednoduše proto, že zlato je komodita, na které se již stovky let světové praxe shodly jako na přijatelné a politicky neutrální. Zlato by však bylo prostředkem k vypořádání platebních bilancí, nikoliv k definování domácí měny. Tyto bilance by se samozřejmě vztahovaly i na obchod a investice se západními zeměmi, které nejsou součástí této banky. Zlato by bylo přijatelným prostředkem k vypořádání západních dluhových zůstatků vůči nové bance s euroasijským centrem. To by se ukázalo jako prostředek pro platby, které by západní země nemohly jednoduše odmítnout - pokud by zlato bylo uloženo v rukou členů nové banky, nikoliv již v New Yorku nebo Londýně, jak je to nebezpečnou praxí od roku 1945.

Při setkání za účelem vytvoření takové banky by se Čína dostala do podobně dominantního postavení, jaké měly Spojené státy v roce 1944 v Bretton Woods. Její filozofie fungování by však byla zcela odlišná. Cílem by byl rozvoj ekonomik členů banky s dlouhodobým plánováním nebo obchodními vzorci, které se zdají být pro jejich ekonomiky nejvhodnější, aby se zabránilo takovým závislostním vztahům a privatizačním převzetím, které charakterizovaly politiku MMF a Světové banky.
Tyto rozvojové cíle by zahrnovaly pozemkovou reformu, průmyslovou a finanční restrukturalizaci a daňovou reformu, jakož i domácí bankovní a úvěrové reformy. Zdá se, že diskuse na zasedáních SCO připravily půdu pro vytvoření obecného souladu zájmů při vytváření reforem v tomto směru."

Eurasie nebo krach
The Cradle: Lze ve střednědobém horizontu očekávat, že se němečtí průmyslníci, uvažující o nadcházející pustině a vlastním zániku, hromadně vzbouří proti obchodním/finančním sankcím uvaleným NATO na Rusko a donutí Berlín otevřít Nord Stream 2? Gazprom zaručuje, že plynovod je návratný. Nemusí se připojit k SCO, aby se to stalo...

Hudson: "Je nepravděpodobné, že němečtí průmyslníci budou jednat, aby zabránili deindustrializaci své země, vzhledem k tomu, že USA/NATO dusí politiku eurozóny a v posledních 75 letech se do ní vměšují američtí úředníci. Šéfové německých firem se spíše budou snažit přežít s co největším osobním a firemním bohatstvím v nezměněné podobě v důsledku přeměny Německa v ekonomickou ruinu typu pobaltského státu.
Již nyní se hovoří o přesunu výroby - a řízení - do Spojených států, což Německu zablokuje možnost získávat energii, kovy a další důležité materiály od jakéhokoli dodavatele, který není pod kontrolou zájmů USA a jejich spojenců.
Velkou otázkou je, zda by německé podniky emigrovaly do nových euroasijských ekonomik, jejichž průmyslový růst a prosperita zřejmě daleko zastíní růst a prosperitu Spojených států.
Plynovody Nord Stream jsou samozřejmě návratné. Právě proto byl americký politický tlak ze strany ministra zahraničí Blinkena tak naléhavý, aby Německo, Itálie a další evropské země zdvojnásobily izolaci svých ekonomik od obchodu a investic s Ruskem, Íránem, Čínou a dalšími zeměmi, jejichž růst se USA snaží narušit."

Jak uniknout "neexistuje žádná alternativa"
The Cradle: Blížíme se k bodu, kdy se klíčoví hráči globálního Jihu - více než 100 zemí - konečně vzpamatují a rozhodnou se jít na doraz a zabránit USA udržovat umělou neoliberální globální ekonomiku ve stavu věčného kómatu? To znamená, že jedinou možnou variantou, jak jste ji nastínil, je vytvoření paralelní globální měny, která by obešla americký dolar - zatímco obvyklí podezřelí v nejlepším případě vznášejí myšlenku Bretton Woods III. Je finanční kasino FIRE (finance, pojištění, nemovitosti) dostatečně všemocné, aby rozbilo jakoukoli možnou konkurenci? Předpokládáte nějaké další praktické mechanismy kromě toho, o čem diskutují BRICS, EAEU, SCO?

Hudson: "Před rokem či dvěma se zdálo, že úkol navrhnout plnohodnotný alternativní světový měnový, měnový, úvěrový a obchodní systém je natolik složitý, že se jen stěží dají promyslet detaily. Ukázalo se však, že americké sankce byly potřebným katalyzátorem, díky němuž se takové diskuse staly pragmaticky naléhavými.
Konfiskace zlatých rezerv Venezuely v Londýně a jejích investic v USA, konfiskace 300 miliard dolarů z ruských devizových rezerv držených ve Spojených státech a v Evropě a hrozba, že totéž učiní vůči Číně a dalším zemím, které se brání zahraniční politice USA, učinily de-dolarizaci naléhavou. Tuto logiku jsem vysvětlil v mnoha bodech, od svého článku ve Valdajském klubu (s Radhikou Desaiovou) až po svou nedávnou knihu The Destiny of Civilization (Osud civilizace), sérii přednášek, kterou jsem připravil pro Hongkong a Globální univerzitu pro udržitelnost.
Držení cenných papírů denominovaných v dolarech, a dokonce ani držení zlata nebo investic ve Spojených státech a Evropě již není bezpečnou volbou. Je zřejmé, že svět se rozpadá na dva zcela odlišné typy ekonomik a že američtí diplomaté a jejich evropské satelity jsou ochotni rozvrátit stávající ekonomický řád v naději, že vytvoření rušivé krize jim umožní dostat se na vrchol.
Je také jasné, že podřízení se MMF a jeho plánům úsporných opatření je ekonomickou sebevraždou a že následování Světové banky a její neoliberální doktríny mezinárodní závislosti je sebezničující. Výsledkem je vytvoření nesplatitelného převisu dluhů denominovaných v amerických dolarech. Tyto dluhy nelze splatit, aniž bychom si půjčili úvěr od MMF a přijali podmínky ekonomické kapitulace před americkými privatizátory a spekulanty.
Jedinou alternativou, jak si vnutit ekonomické úspory, je vystoupit z dolarové pasti, v níž se nachází ekonomie "volného trhu" sponzorovaná USA (trhy bez vládní ochrany a bez možnosti vlády vymáhat škody na životním prostředí způsobené americkými ropnými společnostmi, těžebními společnostmi a s nimi spojenou průmyslovou a potravinovou závislostí).
Tento zlom bude obtížný a americká diplomacie udělá vše pro to, aby vytvoření odolnějšího ekonomického řádu narušila. Politika USA však vytvořila globální stav závislosti, v němž doslova Není jiné alternativy než se odtrhnout."

Německý odchod?
The Cradle: Jaká je vaše analýza Gazpromu, který potvrdil, že linka B Severního proudu 2 nebyla dotčena plynovodním terorem? To znamená, že Nord Stream 2 je prakticky připraven ke spuštění - s kapacitou přečerpání 27,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně, což je shodou okolností polovina celkové kapacity - poškozeného - Nord Streamu. Německo tedy není odsouzeno k zániku. Otevírá se tím zcela nová kapitola; řešení bude záviset na vážném politickém rozhodnutí německé vlády.

Hudson: "A tady je ten kámen úrazu: Rusko určitě nebude znovu nést náklady jen proto, aby nechalo plynovod opět vyletět do povětří. Bude to na Německu. Vsadím se, že současný režim řekne "ne". To by mohlo přinést zajímavý vzestup alternativních stran.
Konečný problém spočívá v tom, že jedinou možností, jak může Německo obnovit obchod s Ruskem, je vystoupit z NATO a uvědomit si, že je hlavní obětí války NATO. To by se mohlo podařit pouze rozšířením na Itálii a také na Řecko (za to, že ho od Kypru nechrání před Tureckem). To vypadá na dlouhý boj.
Možná je pro německý průmysl jednodušší se prostě sbalit a přesunout se do Ruska, aby mu pomohl modernizovat průmyslovou výrobu, zejména BASF pro chemii, Siemens pro strojírenství atd. Pokud se německé podniky přesunou do USA kvůli plynu, bude to vnímáno jako americký nájezd na německý průmysl a uchvácení jeho náskoku pro USA. I tak se to vzhledem k postindustriálnímu hospodářství Ameriky nepodaří.
Německý průmysl se tedy může přesunout na východ pouze tehdy, pokud vytvoří vlastní politickou stranu jako národnostně orientovanou stranu proti NATO. Podle ústavy EU by Německo muselo vystoupit z EU, která na celostátní úrovni staví zájmy NATO na první místo. Dalším scénářem je diskuse o vstupu Německa do SCO. Pojďme se vsadit, jak dlouho to bude trvat."

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

A omezenou mentální kapacitu.

Hudsona znám, a názor na něj mám smíšený. Jeho bádání v oblasti původu peněz a dluhu bylo velmi přínosné pro ekonomii, stejně jako eseje o rentiérské třídě, která na Západě vzniká a představuje rostoucí hrozbu pro naše fungování.

Co jsem tady přelétla je v podstatě výcuc těch oblastí, kde mu podle mě linka uniká. Nechápu, odkud bere svou důvěru do Číny - vlastně chápu, Hudson je socialista, resp. Marixsta, ačkoliv jeho výklad Marxe je spoustou komunistů odmítán. Odmítá MMF a jeho tvorbu objektivně neproduktivních dluhů chudých zemí, ale má jakýsi pocit, že spojení Čína-Rusko je pro chudé země lepší.

Také je dost fixovaný na zemědělství a průmysl, až mě zklamal. Čekala bych, že ekonom jako on bude chápat vývoj, který směřuje od převážně zemědělské země, přes převážně průmyslovou, po zemi založenou na službách. Jasně, že schopnost generovat potraviny a výrobky je důležitá, ale čím méně prostředků na to země spotřebuje, tím je efektivnější a bohatší.

Průměrný počet slepic: 2.4 (7 hlasů)

Já jsem svým myšlením technik, v podstatě celoživotně konstruktér a programátor firmware pro technická zařízení, takže připouštím, že můj pohled může být do jisté míry zkreslen profesionální úchylkou. Konstruktér, když začne něco vyvíjet, tak už od začátku ví, že přijde ta hodina pravdy, kdy svůj výtvor musí předvést, kdy se jednoznačně ukáže zda splnil zadání nebo zklamal. Ví, že půjde se svou kůží na trh a že nic neokecá. Tradovalo se, možná že to je pouhá konstruktérská latina, že když se prováděly zatěžkávací zkoušky velkého železničního mostu, museli se projektant a stavbyvedoucí postavit pod něj. To mu se říká osobní odpovědnost.
Ale mám potvrzeno z vlastní zkušenosti, když se objevily problémy ve zkušebním provozu a měli jsme tři dny na jejich odstranění (bylo jasné, že pokud se to nepodaří, tak si zařízení v ceně několika milionu odvezeme domů a ještě zaplatíme penále, byl jsem spolumajitelem firmy, takže se mě to setsakramentsky týkalo) nezbylo udělat důkladnou analýzu všech kritických míst a všechna potenciálně kritická místa preventivně předělat, aby byla bombenfest. Na hledání co konkrétně způsobuje problémy nebyl čas. Podařilo se, ale člověk musí být pokorný a respektovat pravdu ať se vám líbí nebo nelíbí. Žádná politická korektnost nevede k odstranění problémů.
Proč se tak rozvláčně rozepisuju. Jde mi o obhajobu průmyslu. Vím, že má velký význam pro zemi, pokud vlastní celé komplexní průmyslové zázemí, od školství přes výzkum a konstrukci, výrobu a prodej. Taky vím, že je třeba udržet kontinuitu. Pokud odvětví na čas utlumíte, i když máte k dispozici konstrukční podklady a lidi se vám rozutečou, pak při obnovování výroby máte velký problém, protože ti lidi, kteří s tím projektem vyrostli, jsou nositeli určitého knowhow, který vám pak schází. A odvětví rostou pouze se zvyšováním náročnosti dalších úkolů a to se netýká jen jejich technického a technologického vybavení, ale také lidí. Jejich schopnosti se vyvíjejí s překonáváním překážek a zpět se to promítá i do vysokého technického školství. Deindustrializace země sebou přináší komplexní degradaci země.
Já osobně považuji za hloupost myslet si, že průmysl nahradíme rozšířením služeb. To tvrdí jen ekonomové, přitom se technik chytá za hlavu.
Vezměte si Ameriku asi od Clintnovy doby se prosazoval přesun průmyslu do zahraničí a v USA zůstávalo především finančnictví a služby. Samozřejmě doma zůstaly zbrojní firmy a letecký průmysl. Ale s odlivem průmyslu došlo i k odlivu dobře placených míst pro zaměstnance, průměrná životní úroveň delší dobu stagnuje nebo klesá. Klesají i počty studentů v technickém školství naopak se počty zvyšují na humanitárních směrech. Většinu elektronických čipů i pro ten domácí letecký a zbrojní průmysl se nyní vyrábí na Taiwanu, pokud by Čína udělala blokádu, tak bude americký průmysl stát. Podívejte na léta vlekoucí problém s Boeing 737 Max, dříve by to nebyl problém, jedna ze příčin je v software pocházejícího někde z Indie. Říká se, že vývoj amerických hypersonických zbraní zaspal proti Rusku a Číně deset let a že stále narůstá. Vezměte si jak dnes vypadá Detroit, dřívější chlouba amerického automobilového průmyslu.
Zkrátka a dobře si myslím, že de-industrializace USA je velký problém, který se jim vymstí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

konstruktér a programátor, jistě jsou tím mé názory ovlivněné. I proto, že s Vámi plně souhlasím. Já se domnívám, že společnost si vždy primárně musí obstarat potravu. V počáteční fázi vývoje na to musí dávat večkerou svou energii. Postupně začne rozvíjet pomůcky až k průmyslu. Dalším rozvojem své efektivity potřebuje méně pracovních sil na výrobu pokrývající své základní potřeby a nastávají služby. Ty nejen pomáhají ke komfortnějšímu životu, ale hlavně dávají praci lidem, které rozvoj uvolnil z nutné výroby. Uvedomuji si, že toto je technicky zjednodušené, ale jde mi o princip.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

Inza, Tymák ano:-)!

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Jako ve skole, ucitele uci z ucebnic a zacci bifluji nazpamet a opakuji co nejvice poucek..
Na skolstvi, ucitele a zacky je spoleh..Ani jeden nesmi myslet ..
Potom nahradi ucitele media..
Jde v clanku o spekulace, vymysly, fanatazirovani bez hranic , tenhle udelal tohle a takova bude reakce ,trhu , /nebo podtrhu/ s podminkou , se nestane tamhleto..
Velmi uzitecny pro papousky. Vyrajtujou se opravdu dosyta, muzou poucovat jiny , jak to videli a obdivovali ve skole..
Studenti z mych poucnych projevu jsou absolutne vydreny.
Takze se to hemzi...Profesor naznacuje...hloubeji zkouma , /obdivujte/, naznacuje moznosti , maji se pokusit , potlaceni sanghajske deklarace , nejakym nadchazejicim tlakem ,/ vsichni obdivujte/ , co se mi odehrava v my akademickyho ekono-ynteligenta , hlave, ani jeden fakt..
Lze ocekavat , je nepravdeodobne ...ani jeden fakt.
Yntelagent ekonom to nema rad. S faktama , s tim co je, se skutecnosti se neda zonglovat jako s kuzelkama v cirkuse ,aby kazdej akademika a jeho fantasmagorie obdivoval , ani klavesnicove si zazertovat a zarajtovat na vzdy dulezitou sebepropagaci..
Na co by potom studoval pilne ucebnice, prirucky a tuny knihy, plne poucek ,poucky jinych poucovatelu atd.
Totem ucenosti , kult vzdelani , klaneni a zboznovani a jak zadnej z nich nikdy netusi ,jak to vzdycky dopadne..

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

In reply to by Tymákovan (neověřeno)

Trvalý odkaz

>Pokud je podle vás komunistická a tedy centrálně plánovaná tak toto své tvrzení nemáte šanci obhájit. Pokud není, tak tam asi nevládnou komunisté.
Falešné dilema. Samozřejmě nejsou jenom tyto dvě možnosti. To, že si vládnoucí strana nějak říká nemusí mít nic moc společného s jejich opravdovou politikou (stačí se podívat na zdravotnictví nebo důchody v Číně). Je naivní, že si to myslíte.

Jinak existenci ekonomických cyklů jsem nepopíral, takže Vaše invektivy jsou mimo.

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

nick Jan a hlavně větu "To je výhoda kapitalismu. Velmi dobře si umí poradit s podobnými šoky.", protože čistý kapitalismus bez jakékoli regulace má spíše kladnou zpětnou vazbu, což je problém také přinášející krise.
To falešné dilema je zase jen vaše úchylka pro pseudovědecké termíny za účelem rozbití diskuse, do toho samozřejmě nejdu.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)