Péťo, Měl bys...

Autor
Štítky

https://www.litterate.cz/peto-mel-bys/

Za celou demonstraci jsem se pohnul sotva o dvacet metrů. Přicházím si tak od muzea asi v půl druhé a na úrovni řečnického pódia jsem beznadějně uvízl. Žádná šance se pohnout. Ucpáno. Hlava na hlavě. Stejné to prý bylo až dolů. Říká se, že kapacita Václaváku je sto šedesát tisíc lidí, maximálně dvě stě tisíc. Ale neříkají, jak moc se lidi mačkají. Vězte tedy, že jsme stáli tak hustě, že nešlo sáhnout do kapsy, aniž by se člověk rukou neotřel o několik spolustojících.

Jestli tam byli nějací provokatéři, tak neměli šanci vůbec na nic. Mohli maximálně nadávat. Žádné pošťuchování nebylo vůbec možné. Policie se chovala profesionálně a také jim nic jiného nezbylo, protože měli co dělat, aby z hustého davu dostali ven ty, kteří tam zkolabovali a nebo tam vůbec nechtěli být.

A to je první postřeh, milé děti… Česká televize se neobtěžovala o akci informovat s předstihem… nebudeme těm ztroskotancům a zaprodancům dělat reklamu, že ano, ať žije svoboda projevu… stejně se zachoval celý majnstrým, a co bylo výsledkem? Uvízlí líbodémo pražáci, kterým nezbylo nic jiného, že poslouchat fašistickou verbež. Spolu s nimi tam uvízla i řada zahraničních turistů, protože jeho primátorstvo Hřibstvo pro jistotou vypnulo webkamery a samozřejmě také zachovávalo přísnou konspiraci. Děkujeme, milá Praho, v sobotu se slova venkovských buranů dostala k více mileným Jálům, než bychom kdy dokázali svými blogy a profily.

U muzea seděli asi ti chvilkaři, kteří chtěli náměstí zabrat dřív než ta proruská chátra, ale nakonec byli rádi, že jsou rádi. Speciálně jsem si užil Tomáše Peszyňského… tedy doufám, že jsem ho poznal… ten tam seděl jak zmoklá slepice, vlajka NATO nad hlavou, vlajka EU hned vedle a tvářil se, že nastal konec světa. Ne, neměli žádnou šanci si nic zabrat, popravdě, i kdyby moc chtěli, tak by se nedostali k pódiu ani na doslech.

Takže přátelé, vězte, že se na Václaváku sešlo kolem dvou set tisíc lidí, kteří přijeli z celé republiky, nikdo jim nepřistavoval autobusy, nikdo jim to nedal v práci ani ve škole befélem, Česká televize ani nepípla, Seznam mlčel, všechna velká majnstrýmová média mlčela, Fejsbůk pěkně uvědoměle mazal příspěvky, a stejně tam přišli… Mináři, jsi žabař.

Nebudu vám vyprávět, co zaznělo. Minulý týden jsem psal, že na Václaváku nejdeme lustrovat řečníky. Musím říci, že při některých projevech se mi prsty u nohou zatínaly v pěst a měl jsem stejný pocit, jako kdysi ventiloval Miloš Zeman… bylo mu stydno, jaké exoty představuje lidem jako budoucí poslance… Budu jen konstatovat, že si tam přišel na své snad úplně každý. Zlý covid, zlí komunisté, zlý Babiš, zlá EU, zlé NATO, zlé USA… konečně jsem pochopil, proč jsme se nikdy předtím nespojili… kdyby měl člověk dodržovat doporučení všech řečníků, tak bychom se museli okamžitě povraždit mezi sebou…

Ale na druhou stranu, on ten lid není vůbec blbej. Byli lepší řečníci a horší řečníci. Všem se dostalo potlesku, ale jednoznačně nebyl pro všechny stejně bouřlivý. Tentokrát tam nebyli věční demonstranti, tentokrát přijelo normální občanstvo, které bylo na takové demošce poprvé. A i když davová atmosféra fungovala, lidi nejsou hloupí. Nechtěli kazit spojování, ale to neznamená, že by tleskali každé hovadině, která zazněla.

Možná je to jen můj dojem, ale čím hysteričtější projev z pódia, tím menší reakce… Že by svoboda projevu v praxi?

Pár řečnických projevů bych ale rád vypíchnul…

Hynek Blaško – Je lepší umřít v boji za svobodu, než umřít hladem a zimou.

Matěj Gregor – Když jsme tady taková bezvýznamná sebranka proruských bojůvek, proč se vláda bojí nových voleb? Vždyť by je měla vyhrát ještě víc než posledně.

Jindřich Rajchl – když ho moderátor uváděl, tak jen zaznělo slovo „Jindro,“ tak se zvedl les vlajek a začal potlesk jako blázen. Vyskočil les českých vlajek, že jsem až zaplakal dojetím. Jeho projev si najdete, byl dobrý a nepotřebuje moji reklamu. Jak skončil, začali se lidi pomalu rozcházet. Čekali na něj. Může se vám to nelíbit, může vás to znechucovat, ale moje proroctví se splnilo. Rajchla buď tato demonstrace vynese, nebo potopí. Tak ho vynesla. Proč? Protože pro to hodně udělal, hodně to propagoval a stačilo mu pět minut projevu.

A vy, politici, co jste tam nebyli, tak prostě smůla… šanci jste měli, pozvaní jste byli, ale byli jste opatrní, nechtěli jste se umazat. Místo lidí od ČSSD, místo lidí od SPD a dalších tam mluvili chvílemi až neuvěřitelní exoti a vy jste propásli příležitost hovořit ke dvěma stům tisíců voličů přímo na místě.

Ještě bych rád vypíchl jeden projev. Byl tam i Josef Skála. Z mého pohledu poslední skutečný komunista. Mluvil skoro poslední. Při čekání na své dvě minuty času, si musel vyslechnout projevy, jak jsou komunisti fůůůj, musel si poslechnout, jak tomu lidi tleskají. A když pak mluvil, nekomentoval to ani jedním slovem. A Skála se umí ozvat. Přesto to organizátorům nezkazil. Musím říci, že toto sebeovládání na mě udělalo větší dojem než pět hysterických projevů, jak nás zachrání jedině čistý trh a ostražitost proti covidismu.

Ještě vám řeknu, co bude dál. Vláda dostala ultimátum odstoupit do konce měsíce. Až dojde na příští demonstraci, bude se vyhlašovat ústavní právo na odpor a dojde na nátlakové akce, o kterých už organizátoři nyní jednají. Odstupující vláda má dát mandát odborníkům v oblasti energetiky a potravinářství, kteří mluvili jako první, aby přinesli do republiky levný plyn a zajistili dostupné potraviny. Přes některé uhozené projevy jsou požadavky zcela racionální.

Jen tak mimochodem… Odborníci mluvili v průměru lépe než angažovaná veřejnost. Jandejsek, Štěpán, i Noveský, to se dalo dobře poslouchat.

Péťo, fakt bys měl. Máš celkem hezkou příležitost podat demisi a v klidu odejít a užít si někde na Floridě tu nemovitost, kterou tam určitě máš. Já vím, že mě neposlechneš a ještě více se tam na vládě semknete a přitvrdíte. Ale uvědomte si, že jsme se teď v sobotu sjednotili opravdu spontánně. Byly tam české vlajky, ne ruské. Byli tam lidi, co normálně na demonstrace nechodí. My jsme se sjednotili, protože jste tak kurevsky neschopní, že se nehádáme jako obvykle, ale raději máváme vlajkami pod koněm. Jestli neodejdeš teď, tak zakrátko už neodejdeš vůbec, ale budeš vynesen v zubech.

Ale ty to neuděláš… Já během projevů tu a tam koukl na ty odpůrce u muzea. Moc jsem si užíval, jak ty vlajky EU klesají a pozvolna se mění v hadry žmoulané v rukou. Ale vlajka NATO nad tím stále vlála, výhružná a pevná. Tam náš blyštivý Péťa cítí zastání a co mu nařídí, to on proti nám udělá.

Jo, a ještě jedna věc… Skoro jsem se nemohl hnout z místa, pohyb byl velmi obtížný nejen pro mě, ale i pro ostatní, ale přesto si mě podle vidličky na klobouku našlo asi patnáct lidí. Hřeje mě to u srdce a troufám si tvrdit, že jsem se o tu účast také zasloužil.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (66 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

by sice měl, ale jelikož je hrdina národa, podobně jako Volodymyr. Tak bude bojovat až do posledního Čecha.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Děkuji za reportáž. Mám Covid, nemohl jsem tam být. A byla tam Zuzana Majerová? Ta je z těch opozičních politiků asi nejschopnější....

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Zkusila jsem oslovit tamniho lidoveho komentatora pana dexxe,ktery chce něco udělat konkretně a asi nevi co,nic totiž nenavrhuje.Tak jsem mu tam nechsla vzkaz rozebrat postulaty PNZ a sestavila prvni dotaz na všechny tamni domorodce,kteri byli Pétou zbiti na Puttlerovce tak strašlivě, že a pry nedokazali naplnit ani půlku Wenzelplatzu jak piše to Forum 24 a ten majdan jim zaplatila jskasi kremrole!
No zkusim i vam tady drazi volici členove SV, naformulovat stejny dotaz a uvidime,jestli nekdo vi vo co de!?

Kdo z vas tady dokaže naformulovat navrh na zmenu rezimu,ktery propaguje snad i SPD,v bodě 10 sveho programu,ale při dotazu na jejich verchušku tam doposzd nedokazal nikfo odpovdět,asi proto tam ti pacani dosahuji sice pěknych ,ale na většinu ve Sněmovně nedostačujicich jen DESET procent!

Je tu mezi nami někdo,kdo by SPD pomohl doporuenim na jaky přšri režim změnit kspitslismus bez přivlastků,nejhorši druh kapitalismu a banksterismu vychazejici z gsngsrerismu?
S ODS je to beznadějné ti jsou ve vleku piratisek huculisek pry samozvanych komunistů neomarxistů!
Vi někdo co je to neomarxismus aspon zhruba,kromě toho že je to ideplogie sepsana pro moc banksterů?
No ni?

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

trochu som cital tvoje zapisky. I zapisky inych, co boli v komentaroch.
Ba i zapisky v pravdomluvnych mediach a zapisky mocnych ci kandidatov na Hrad k dianiu pod konom s Vaclavom.

Vsetko je fajne. Vsetko je zaujimave. Ale mate to tam ako s kokakolou. Freeway Cola ci Pepsi Cola su voda bublinky cukor. To iste ma i Coca. Ale Coca tam ma ten bazmeg - stipky oneho, co ju odlisuje od ostatnych hnedych bublinkatych sladkyc vod s kofeinom.

To iste potrebujete i vy. Najst toho vodcu. Co definuje znacku.
Inak skoncite ako petikolka co vyhrala s lozungom Antibabis a stvorkolka na SK s lozungom Antifico.
Vy zatial mate lozung Antifiala. Mozno to ma na to vyhrat volby. A potom?

Masy mladych - tak ako uz pisal dexx - maju stale zivotnu uroven, ze si kupuju modne a dopredu potrhane veci. Lebo su in. To je velka skupina ludi co s vami nepojdu.

VVP sa dostal a na zaciatku zotrval pri moci len preto, ze v Rusku bolo tak biedne. Prvy mandat obhajil vdaka vojne v Cecne. Tam sa ukazal ako vodca.

Tu nic take nie je. Bieda nie. Vojna nie. Kopec ludi ma 20 rocne hypoteky, co je dokonale kladivo na neposlusnost. Musis makat a drzat hubu, bo ked ta vyhodia, prides o barak.
To je dalsia skupina - opat mladych ludi - co s vami nepojdu.

AB pri vlade bol a teda nenazval by som to uspechom, pac sa mohol ukazat v krize a az by som to nazval ze to posral. Vediet pracovat este neznamena ze pracujes dobre a kvalitne.

Cize nieco dostane AB, nieco Okamura, nieco urcite CSSD, nieco komousi. Ale celj tejto antifiala alternative chyba vodca. Ani petikolka by nevyhrala, ak by sa nespojila v jeden volebny celok a neposadila na celo Fialu.
Cize ak tvoja alternativa nenajde v dohladnej dobe jednoznacneho vodcu (o ktorom sa az neskor dozvieme ci je sposobily robit veci statotvorne, alebo len rektalne) mozete hulakat na namestiach ako zlte vesty vo Francuzku kludne i rok. Nezmenite nic.

Zatial som pesimista. Podla mna nenajdete - sa nedohodnete - na tom kto ten vodca bude. Pyramida moci musi byt jasna. Len vtedy funguje. Kym vam stat nekladie prekazky, znamena to, ze sa vas neboji. Jemne sa stat lakol, ked sa strhla ta kucapaca na vychode UA, ale uz to vyhodnotili. ze im neprekazaju ani vidlaci ani hlavne spravy a tak to pustili. A vidlaci i hlavne spravy maju vsak kdesy vzadu v mozgu neprijemne zasadenu skusenost do podvedomia.... Stat vs alternativa 1:0

Rozdiel medzi priborovym nozom, ktorym sa natiera maslo na chleba a bodakom je v tom, ze na bodaku je jednoznacne definovany hrot. Dajte mu meno a budete utocnou zbranou. Zatial ste len priborom. Som sie pesimista ale drzim vam palce.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

Vůdcem se stane každý kdo přijde s dalšim napadem do PNZ,kde je už 5 postulatů!Pokud jste ze Slovenska mate tam někdo navrh vašeho PNZ?
Vaši Ústavu neznam,dovedl by jste odpovědet ve smyslu prvniho postulatu PNZ jaky tam mate u vas vaš režimni system?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přátelé, ta vidlička, jak již kdosi psal, je výborný znak. Náš Žlutý špendlík! Jen přece jen bude složité nosit vidličku zapíchlou v klopě. Hmm, chtělo by to dotáhnout do konce. Jak na to? Nechat vyrobit odznak? Malou koženou brož s vyraženými vidlemi? ... ?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Šva (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nesmí to být ale trojzubec, ten maj patentovaný herojové z Vitrýny.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

nahore to bylo nepruchodne, kdyz jsem to obesel bocnimi ulickami tak v dolni polovine uz se s jistym usilim projit dalo. nema smysl nafukovat cisla ucasti, volna plocha Vaclavaku pro demonstrace je asi 34 tisic m^2, hodnota ~3.5 osoby/m^2 je brana jako uznavany parametr pro hodne natriskanou udalost. vcera bych to videl v horni casti 4.5, dole 2.5, coz vice mene odpovida tem ~3.5 => podle mne je realny odhad pritomnych ~110 tisic zucastnenych (neco je potreba odpocitat na ty zasekle turisty a cumily). i to je opravdu hodne, zejmena kdyz uvazime v porovnani s demonstraci chvilkaru proti Babisovi nulovou propagaci v mejnstrimu a zadne specialni zdarma vlaky objednane u CD chvilkarkymi sponzory. a na rozdil od studentiku proti Babisovi tady byla naprosta vetsina lidi z tzv. manualne pracujicich (tj. podle kovanych pry demokratu neschopna luza a povl sympatizujici s Ruskem - jen by me zajimalo, zda si tito pru demokrate uvedomuji, ze by bez teto luzy a povlu nemeli ani oni co zrat a utopili by se ve spine a odpadcich). ps: lidove oblibene cislo jako ze plny Staromak = 100 tisic lidi je naprosty nesmysl, tam se pri jeho kapicte asi 10 tisic m^2 vejde maximalne 1/3 toho co na Vaclavak.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Narazil jsem na půdu, která je dost vyžilá. Hlinitopísčitá, ale málo humusu (za sucha dost práší). Zachráním ji pro nějaký výkon co do plodové zeleniny, když budu postupovat následujícím způsobem?
1) Ihned zrýt a vpravit alespoň granulované kravské hnojivo (nic lepšího bohužel nemám).
2) Zasít ozimou vikev či jinou meziplodinu, kterou lze sít v září (klima jako jižní Morava).
3) Před zmrzlýma otočit mělkým rytím a nasypat cererit.

Nechci prosrat celý rok ladem, potřebuju rozumné výsledky už příští léto :-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Lehce zrýt, zasít vikev a nechat do půlky listopadu. Pak zrýt pořádně, pravit granulované hnojivo a nechat do jara. Na jaře zasít a zasadit oblíbenou zeleninu a až po zasetí sypat nějaké to průmyslové hnojivo.  

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

na jak velký ploše chceš tu plodovou zeleninu pěstovat? Já mám cca 40 rajčat, 20 paprik a stejně okurek, smíchal jsem kompost se zeminou a dal do desetilitrovych kýblů od barev. Stojí to na zápraží kolem baráku a nezabírá místo. Políčko jako takový je lepší šetřit na brambory, cibuli a třeba moučnou kukuřici - jestli se tedy pripravujes na nedostatek potravin.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Norman Daniels (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tohle je málo, jen 20 m2. Brambory tam vůbec nejdou a nejde o prepperství, na to je to fakt malý.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Já preppery nemusím, jsem spíš farmář. 20m2 není moc, nicméně ať se daří!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Norman Daniels (neověřeno)

Trvalý odkaz

Plánuju nějaká budoucí řešení, jak dosáhnout alespoň pořádného zahradničení. Tohle jsou jen taková příštipkaření. Jenže to chce peníze, odvahu a rozhodnost. Ale co se člověk naučí v malém, to ve velkém zúročí. Díky a ať se taky daří.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

O tom, kdy bude resignovat Blyštivý Peťa z Brna, přece nejenže nerozhoduje on sám. Ani jeho milostivá paní... Dokonce se o tom nerozhodne v Česku vůbec.
Až Peťa poslouží ze všech svých sil, vyždímaného si ho odrovnají instalatéři – a jistě už mají nového Peťu nebo Pavla v rukávě, jinak bych konečně uvěřil, že se blíží konec světa, který znám.
Podobně jako vyždímali a odrovnali dva jeho předchůdce: moravského Slováka Peťu Čistého z Uherského Hradiště a ještě předtím Valacha Svěžího Vánka ze Vsetína.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)