A císař pronesl...

Autor
Štítky

USA ustupují od klimatické dohody, kterou nedávno podepsali všichni. A ti, co nepodepsali, to nejsou státy, které by hrály roli. Pamatujete tenkrát to nadšené hýkání, jak je to v suchu, jaká to odpovědnost. A najednou největší světový hráč a lídr ve znečišťování  udělá opak. 

Dnes už jsme si mohli přečíst, že odstoupení USA znamená zvyšování teploty navíc o 0.3 stupně celsia. Sice nevíme, jak bude vypadat globální ekonomika příští kvartál, nevíme, kolik se urodí, jestli nepřijde zase nějaká hypotéková, bankovní nebo jiná krize, vůbec netušíme, zda nebude válka, mlhavě tušíme, kdo půjde k moci a kdo do řiti. Netušíme, zda vybuchne nějaká sopka, zda bude zemětřesení, ale víme přesně, co se stane s globálním oteplováním. Když slyším tyhle kecy, tak se tomu Trumpovi vlastně nedivím. 

Každopádně, co teď? Ona ta Amerika bude opravdu first. Ten Trump to myslí vážně. Saúdská Arábie pěkně vysolí pár stovek miliard za zbraně, aby bylo co vyrábět, Merkelová se od Donalda dozvěděla, že je moc špatné, když Němci v americe prodávají německá auta, globální firmy už přestaly s těmi kecy o odchodu do ciziny a potichoučku se domlouvají na nových daních made in USA. Protiruské sankce jsou v provozu jen proto, aby Putin nejdřív něco slíbil jako protihodnotu, Čína je důležitý kámoš USA... 

A chudák EU najednou neví, co... Takhle nějak se musel kdysi cítit český kníže, když zavelel německý císař. Měníme politiku milí vazalové, koho vláda toho víra. Ode dneška jste všichni novokřtěnci. Sice jste posledních dvacet let drželi ameriku do statků a hrdel, byla vám vzorem největším, kroutili jste se, co to dalo, když bombardovali, vymýšleli jste ty nejlepší okecávačky, abyste si to omluvili a oni vás využili, vycucli a teď pěkně vymačkané odhodili. 

Připomíná mi to situaci mého kamaráda v práci. Ten také pracoval do roztrhání těla pro svého šéfa a on mu sliboval a sliboval. On pořád víc makal, dělal, co mu na očiích viděl a pak se jednoho dne šéf blbě vyspal... Největší kámoš je najednou největší nepřítel. Být lokajem se nikdy nevyplácí. 

Nu což, všichni vidíme, jak moc se vyplácí chodit s pány na led. Všichni vidíme, jak málo skutečných ideálů za tím vším bylo. Už skoro dvacet let se dělá politika velkého klacku, ale až teď se přestává dařit to schovávat za humanitární fasádu. Císař ve Washingtonu velí a všichni budou pěkně poslouchat... Protože jinak už to neumějí. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)