Čistá ztráta

Autor

Než se dostanu k jádru dnešního textu, dovolte mi malé shrnutí… Máme rok 2021. Celou první půlku tohoto roku nám straší covid se vším, co k tomu patřilo, už ale bylo jasné, že očkování žádnou díru do světa neudělalo, ba naopak se stále více začalo ukazovat, že je to hlavně skvělý byznys a samotná nemoc už v tom hraje jen minimální roli. V létě proběhla kauza Vrbětice a v této atmosféře se šlo k parlamentním volbám.

Já jsem tehdy upozorňoval především na nebezpečí, že všechny ty ad hoc anticovid strany nezískají dostatečnou podporu pro vstup do sněmovny. Upozorňoval jsem, že covid bude hrát ve voličském rozhodování pravděpodobně menší roli, než si většina stranických marketérů myslí a doporučoval jsem volit „menší zlo.“ Všechny ty Přísahy a Volné bloky, to byly předem ztracené hlasy. To stejné platilo pro hamáčkovskou ČSSD, ale také pro KSČM. Doporučoval jsem volit Babiše a kdo nedokáže zkousnout jeho politiku v době covidové, ten ať volí SPD.

Volby dopadly přesně podle mých varování. Milion hlasů propadlo a byly to takřka výhradně hlasy, které by současnou vládu nepodpořily ani za nic. Kdyby těchto milion voličů dostalo šanci na druhý pokus a museli by si vybrat mezi stranami, které se dostaly do sněmovny, myslím, že nebudu daleko od pravdy, když si myslím, že většina z nich by volila Okamuru a někteří zřejmě Babiše.

Hned po volbách jsem o tom začal psát. Zhruba dvacet procent voličských hlasů leží na ulici. Jsou to ti, kteří rozhodně nesouhlasí s Pětikolkou, ale přesto si z nich Spolukoalice při přepočtech na mandáty půlku přivlastnila. Kdyby tyto hlasy nepropadly, tak mohl mít Okamura 30% nebo Babiš skoro 50%. Případně, kdyby se ty hlasy rozdělily, tak mohlo mít ANO a SPD dohromady možná i ústavní většinu. Jazýček na vahách… ale pořádný.

Od té doby jsem na toto téma napsal celou řadu článků. Mluvil jsem o tom s celou řadou politiků. Dokonce i s Babišem osobně. Začal jsem těmto voličům říkat Alternativa. Jsou to ti, kteří měli problém se všemi současnými parlamentními stranami, protože každá jim v něčem nevyhovovala. Šel jsem za těmito voliči, začal jsem s nimi mluvit a začal jsem veřejně mluvit jejich hlasem. Nepovažuju je totiž za roztříštěné a marginální. Dokázali se svolat na Václavák ve statisícovém počtu. A i když z toho byly skutečně veliké demonstrace, nehnulo to ani s SPD ani s hnutím ANO. Ani Babiš ani Okamura se je nepokusili získat pro sebe. Od začátku jsem to považoval za obrovskou chybu, která se jim nakonec vymstí.

Za SPD to byl pouze Foldyna, který rozpoznal jejich význam a za hnutí ANO to nerozpoznal nikdo… A tak si tyto voliče postupně asi nejvíc získal Jindra Rajchl. Ten zároveň cílí na zklamané voliče jak pětikolky, tak i ANO a SPD a pokud mohu soudit z rozhovorů na jeho setkáních s občany (kvůli tomu tam jezdím), daří se mu to velmi dobře.

Všichni moji čtenáři vědí, že jsem vždycky byl vůči Babišovi shovívavý. Minimálně jsem ho doporučoval volit jako menší zlo… a dodnes si stojím za tím, že Babiš by nás možná vedl stejným směrem jako Fiala, ale dělal by to neochotně, za úplatu, byl by pod mnohem větší kontrolou médií, které by mu nešly na ruku tak jako Fialovi a v neposlední řadě by si udržel kontrolu nad rozpočtem a zřejmě i nad inflací. Stejně tak si myslím, že kdyby Babiš chtěl, mohl být českým Orbánem. Ale bohužel stále více jsem přesvědčen, že Babiš jím být nechce a tím pádem mu na české poltiické scéně zbývá pozice takové trochu jiné ČSSD.

Andreji, dovol mi říct, že v posledních dvou letech tomu vašemu ANO přestávám rozumět. Rozumím tomu, že po vás jdou mééédia. Ale nerozumím tomu, proč se sami zbavujete potenciálních voličů. Už dva roky se vám daří kontinuálně nasírat obě strany. Pro libtardy a jejich intervjuky jsi nepřítel číslo jedna. Tak velký, že raději zvolili Fialu a dodnes se tváří, jako by ten jeho sajrajt byla cukrová vata. Raději 30% inflace, než Babiš premiérem. A pro těch milion propadlých hlasů (a pro voliče SPD) jste zase šestý člen Pětikolky. Já prostě nechápu, že to nevidíte.

Někde mezi tím je třicet procent voličů hnutí ANO. Ale mezi nimi je hodně těch, kteří ANO opravdu volí jako menší zlo. Volí ho, protože nechtějí nechat propadnout hlasy a protože ta vaše strana všech jim umožnila, promítnout si do vás svoje představy. Nevolí vás z přesvědčení, ale prostě věří, že nejste jako Fiala. Vy si ovšem dáváte stále větší práci jim ukázat, že naopak jste totéž co Pětikolka.

Už při prezidentské volbě jsem začal mít dojem, že ANO poněkud neví, kdo jsou jeho voliči. Ano, voličský výsledek nebyl nakonec špatný, ale byl takový jen proto, že nebyla žádná jiná možnost. Buďto generál a nebo Babiš. A také vás podpořili i ti, kteří proti ANO stáli v covidové době a dodnes si myslí, že jste to fakt nedělali dobře. Podpořili vás i ti, kteří by to ve sněmovních volbách nikdy neudělali.

Fakt mi hlava nebere, proč teď Schillerová nahlas řekla, že podporujete hentu smlouvu o obranné spolupráci? Koho jako myslíte, že tím získáte? Voliči pětikolky jsou tak zmasírovaní médii, že vám to nikdy nehodí. I kdyby stát krachnul, tak pořád budou věřit, že za to může Babiš a Putin. A těm, kteří byli na vážkách, jestli nejste jen obrácenou mincí Fialy, těm jste teď potvrdili, že to tak zřejmě bude. Schillerová v neděli řekla celému národu, že Babiš je totéž co Fiala, jen schopnější…. případně všeho schopnější.

Co vám sakra bránilo říct, že smlouva byla špatně komunikována s občany, že v ní chybí pár nějakých hnidopišských článků, na kterých trváte, aby tam byly? Mohli jste odejít ze sálu. Vždyť na vašich hlasech vůbec nezáleží. Pětikolka si to může prohlasovat sama. Já vím, že máte mezi poslanci i mezi voliči ty, kteří jsou z této smlouvy nadšení. Třeba henten poslanec zpravodaj, co jí dostal na starost v petičním výboru. Ten ve své řeči nepřipustil žádné pochybnosti o tom, že je to super věc, která našemu národu jen prospěje. Hned jsem tehdy napsal, že pokud nechceme tuto smlouvu, musíme mít jiné složení sněmovny. Bohužel to platí o pro hnutí ANO.

Všichni tihle poslanci mohli být potichu pro smlouvu. Pětikolka by jim jí schválila. Nic by se nezměnilo, jen vztek všech těch, kteří volili ANO, ale tu smlouvu odmítají, by se nasměroval na Fialu a jeho melody boys. Místo toho se naštvou na vás a nic na tom nezmění ani fakt, že nebudete dávat žádné stranické doporučení. Nejhorší věc, kterou může politik sám sobě udělat, je změnit podezření v jistotu.

Jedno z politicky nejtřeskutějších hlasování letošního roku a opoziční ANO při něm ukáže, že vlastně není žádnou opozicí. Kdo to tam u vás vymyslel? Pro koho to děláte? Pro média? Pro voliče koalice? Stejně vám to k dobrému nepřičtou. Pro ty vaše voliče, kteří jsou transatlantičtí? Fakt vás volí hlavně ti, co se nemohou dočkat amerických vojáků na našem území? Nechápu, nerozumím a raději se nedomýšlím, jak jste k tomu došli.

Jste si jistí, že to naštve jen minimum vašich voličů? Například já to prostě nevydýchám. Osobně si myslím, že vás to bude ve volbách stát minimálně deset procent podpory. Uvědomujete si, že když vezmeme v potaz těch dvacet procent propadlých hlasů, přidáme k tomu nějaké odpadlíky od Pětikolky a vašich deset procent zhrzených, tak to nejspíš úplně přeorá politickou mapu? Pamatujete, jak jste se do sněmovny dostali vy? Průzkumy vám předpovídaly deset procent, ale nakonec jste měli jednou tolik… Abyste teď vy nebyli v roli Sobotkovy ČSSD… se vším, co k tomu patří.

Vím, že nemáte rádi Okamuru. Prý se s ním nedá domluvit. Inu, právě jste ho slušně posílili. Rajchlovi jste otevřeli dveře do sněmovny a položili červený koberec. Nic víc si nemohl přát. Tento přístup je čistá ztráta pro hnutí ANO. Jen ztráta,. žádný zisk. U nikoho si nevylepšíte pozici, jen si ji zhoršíte. Je to tak okaté, že se dá klidně tvrdit, že jediný, kdo vás pochválí, je americký velvyslanec…

Dumejte, dumejte. Máte na to ještě chvíli času. Ale jestli bude tato smlouva schválena i hlasy poslanců ANO, tak bych s třicetiprocentním volebním úspěchem už nepočítal. Uvidíte příští rok v eurovolbách. Tam ještě navíc dostanete céres za Jourovou i Charanzovou a tuto obrannou smlouvu vám všichni rádi připomenou (včetně mně) a uvidíte, co to udělá s preferencemi.

Všimněte si prosím, že jsem ani jediným slovem nekomentoval vlastní smlouvu. Neřekl jsem, že jde o smlouvu vazalskou, vůbec jsem neřešil, co skutečně udělá s naší bezpečností, neporovnával jsem ji s pozváním vojsk Varšavské smlouvy. Vystačil jsem si jen s jejími dopady na preference hnutí ANO. To ostatní totiž ještě bude stokrát prokydáno s patřičným efektem.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Pokud stojíte o moji knihu, prosím objednejte si ji v následujících dnech, kdy ještě budeme normálně fungovat. Mohu se zaručit, že odešlu všechny knihy, které si objednáte do 28.6.2023. Pokud si knihu objednáte později, přijde vám pravděpodobně až v srpnu. V červenci zřejmě nebudu schopen expedovat vůbec a v srpnu jen omezeně. Vše ostatní zůstává v platnosti. Každý, kdo pošle jako dar Institutu českého venkova alespoň 350,- Kč, si může vyžádat knihu v zasílací aplikaci na Kydech. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

 

 

 

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (199 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Myslím, že teď by se konečně dalo spojit celou opozici na nosném tématu:

Chcete udělat z Česka skladiště amerických zbraní?

Všimli jste si, co se s nimi děje na Ukrajině?

Průměrný počet slepic: 4.7 (71 hlas)
Trvalý odkaz

Shilerová  s podporou  smlouvy o obranné spolupráci s USA zklamala, stejně jako zklamala Jourová kterou Babiš doporučil, stejně jako zklamal i sám Babiš za jeho vlády ohledně "Vrběticích" anebo vydáním Nikulina do USA.

Vnímám Babiše jako dobrého ekonoma a managera pro české hospodářství, v žádném případně Babiš by nezruinoval ekonomicky náš český stát jako to dělá v této chvíli neschopný tragéd profesůrek Fiala. Přesto ale Babiš není Orbán, on nemá "vlastenecké koule" Orbána.

Z druhé strany opozice Okamura ten to má vždy snadné, vše jen pomlouvá vládnout ale nechce. Být opoziční je snadné a své ovečky tak nikdy neztratí. Rajchl ten je zatím ještě jedna veliká neznámá.

Obávám se že ke sjednocení opozice nikdy nedojde a  Pětikolku si necháme "sežrat" i v dalším volebním období. Když k tomu přidáme i volební právo které zajisté povolí fialová vláda pro Ukrajince jako její budoucí voliče, tak již máme fialově vymalováno i pro další volby.

Průměrný počet slepic: 4.8 (64 hlasů)
Trvalý odkaz

Začíná drolení hnutí ANO v přímém přenosu. Zásluhu za to má Schillerová z hnutí ANO  s její prohlášení že Obrannou smlouvu Česka s USA podpoří většina hnutí ANO. A to jsme ještě daleko od příštího volebního období.  Co do té doby zůstane s hnutí ANO je neznámo.

Obrannou smlouvu Česka s USA podpoří většina hnutí ANO, řekla Schillerová
Většina poslanců opozičního hnutí ANO včetně šéfky klubu Aleny Schillerové podpoří ve Sněmovně obrannou smlouvu DCA mezi Českem a USA. Schillerová to řekla v pořadu Otázky Václava Moravce České televize. Vice zde:
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/schillerova-klub-ano-snemovna-obranna-smlouva-cr-usa.A230625_141035_domaci_vlc
 

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Asi se snaží odvést pozornost od smlouvy s usa, i když tahle smlouva je snad ještě horší....  správné je ale být proti oboum těm smlouvám, ne neutrální, ale jasně proti...

 

A vo tom to je. Nehlasovat nestačí, je třeba říct NE oboum smlouvám, jinak člověk NENÍ VLASTENEC. To není nic pro Rusko, to nemá ani na Ukrajinu, natož na konvenční válku s NATO. To si může myslet jen magor, za dnešních podmínek (možná až pojede naše hospodářství na soláry a vzdáme se atomovek, tak pak nás Rusko zabere, ale těžko s jeho demografickou křivkou, spíš se islamizuje stejně jako EU, takže se pak můžou slejt v jeden Chalífát, jen ta zrádná střední Evropa bez Německa a Rakouska jim v tom překáží, ale však oni nám je vecpou taky... Obama teď mluvil o tom, jak ti mrtví v ponorce jsou nic proti utopenými migrantům z Afriky do Evropy... Senil Biden je jeho výtvor, takže....)

 

"ANO hrozí hlasováním o nedůvěře kvůli paktu o migraci včera 11:42 Karolina Brodníčková  Za tohle padají vlády, prohlásil v neděli v Partii na Primě poslanec a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) k dohodě o migraci, kterou podepsal v Lucemburku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). ANO zváží, zda ve Sněmovně nevyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. "

 

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ano-hrozi-hlasovanim-o-neduvere-kvuli-paktu-o-migraci-40435918#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=2y9FSTar2MM-202306262235&dop_id=40435918&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=abtest228_personal_layout_3_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
 

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

Ještě jednou, vlastenec musí být jak proti smlouvě s USA, která umožní armádě USA "zajistit pořádek" v naší zemi (pokud by vládl Trump, nevadilo by to, jenže když vládnou Obamové a Bidenové, tak to vadí a ti taky mohou vládnout už napořád, když se ujmou moci pořádně), tak proti smlouvě o migraci s EU... Obojí jsou šílené smlouvy...

 

Ostatně DSA taky nic moc, jen víc buzerace a cenzury. A další věci co navrhuje či nakazuje EU zrovna tak (green deal, duhové nesmysly atd.)

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

čili nestačí být "neutrál" a "strana pro všechny", to jsou kecy... je to jako být stranou pro liberály, nacisty a komunisty... to prostě nejde dohromady, můžete být stranou rozkročenou, ale odsud posud, ne víc...

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

jsou doslova komentáře v diskuzi na Parlamentních listinách. Některé se nejzajímavějších komentářů viz níže:

..Země bez mezinárodní politiky není suverenní zemí. Indijáni tak dlouho podepisovali smlouvy s USA až byli ožebračení a uskladnění bez práv v rezervacích. Nechci tady cizí pajtáše ať už odkudkoliv. Odjakživa šlo o vládu Evropě, nevím proč zrovna tak superagresivní válečné země. Její mírové úmysly jsou dlážděny statisíci mrtvých.
 

...Jak mohou dělat "obrannou smlouvu", se zemí, která vraždí v celém světě???To je smlouva s ďáblem!
 

...Posunutí do první línie připravované Americké války proti Rusku není žádná obranná smlouva ale asistovaná sebevražda
 

...Principiálně je třeba vycházet z toho, že přítomnost jakýchkoli vojsk na našem území je nepřípustná a je to hrubý zásah do naší suverenity. Ve většině zemí světa Amíci takovéto smlouvy nemají a není třeba, abychom ji měli i my. Pobyt Amíků na našem území je nežádoucí.
 

...ANO mne zklamalo jejich přístupem k dočasnému pobytu cizích vojsk na našem území
 

...Poslanci kteří tuto obskurní smlouvu, která dělá z naší republiky terč pro Ruské strategické rakety chtějí schválit,  se chovají nezodpovědně a zločinně .  Američani si chtějí udělat na 12 místech Česka logistická centra kde mohou skladovat bez naší kontroly cokoliv od bakteriologických, chemických po jaderné zbraně což je obrovské bezpečnostní riziko. Pokud mají rádi své rodiny a vnoučata tak by měli hlasovat proti. Američani se vojensky roztahují po světě jen proto aby se žádná válka neodehrála na jejich území ale na území sebevražedných vazalů. Pro egoistické kazisvětské Američany jsme jen užiteční idioti nic více. Ať si to rozdají s Ruskem férově mezi sebou bez rukojmích ale na to jsou příliš zbabělí
 

... Ďábel je skutečně skrytý v detailu. No a jelikož nás Černochová ubezpečovala, že je to o obraně ČR, přičemž o pravomocech AČR tam není vlastně ani slovo, tak se mi to nyní jeví jako smlouva o volném pobytu poradců z USA na území ČR. A každý pobyt amerických poradců končí válkou. To ostatně vidíme na Ukrajině, ve Vietnamu to má stále zdravotní těžké odpady, Blízký východ... ANO zkrátka nezklamalo
 

... Za vlastizradu musí senátoři a poslanci pykat, bude třeba při volbách vždy zdůrazňovat to že se jedná o vlastizrádce a ty nejsme povinni luxusně živit .
 

.. Skončí to pro nás tragicky, USA připravuje válku a my máme být ti hlupáci co za ně budou bojovat, Nakonec dojde k tomu že tu bude zase pustina, ty politiky zajímá jen jejich koryto ale k čemu jim bude až dojde na jaderné zbraně ? A jaká obranná dohoda, nazvete to pravým jménem, Útočná dohoda
 

... Varování pro poslance jak ANO,SPD i ODS a KDU atd., aby nehlasovali pro tuto smlouvu. Je to další ztráta suverenity a naprosto zbytečná ! Strašení Ruskem (že se nezastaví na Ukrajině ) je nesmysl, který má za cíl jen nákup zbraní od USA a tyhle smlouvy, údajně ochraňující před Rusy. Kdo pro tu smluvu hlasuje je hloupý člověček, který se nechá obalamutit ... Takové Rakousko - náš soused není ani v NATO, ani nemá "obrannou" smlouvu s usa a necítí se nebezpečně !
 

.. Metnar právě podepsal ANO rozsudek smrti. Kdo pro tu smlouvu zvedne ruku je vlastizrádce a ti jsou nevolitelní. Na Bilaka všichni nadávali a teď se chovají jako on!
 

... Pořád lezeme někomu do zadele. Kdysi jsme byli vázali Sovětského svazu a dnes amikum. Proč pořád komunisti zasrani chtějí pořád nějaké cizí zmrdy. Pořád někomu lezeme do prd...Ti komouši udavačske z pětizmrdů a jejich pátá kolona tu dostane cizí šmejdy, stůj co stůj. Kdysi to byl zvací dopis a dnes je to co!!!!

Průměrný počet slepic: 4.9 (39 hlasů)
Trvalý odkaz

Scott Ritter je americký spisovatel, publicista, bývalý zpravodajský důstojník námořní pěchoty Spojených států amerických, bývalý zbrojní inspektor Zvláštní komise OSN (UNSCOM). Byl jedním z těch, kteří 24.6. příliš brzy komentovali dění v Rusku. Části jejich článků ztratily aktuálnost vzhledem k překotnému vývoji událostí v Rusku. Tím se zabývat nebudeme, to je pasé. Nicméně zbytek Ritterova poměrně dlouhého článku aktuálnost neztratila a protože se jako bývalý zpravodajec zabývá tématikou, do které málokdo vidí, alespoň ve zkratce zde uvedu to, co mě na jeho článku zaujalo:
 
Ať nikdo nepochybuje o tom, že se Jevgenij Prigožin stal vědomým agentem Ukrajiny a zpravodajských služeb kolektivního Západu. V jednotkách Wagner se určitě najdou lidé, kteří byli do tohoto aktu vlastizrady vtaženi nevědomky. Informovaní pozorovatelé uvedli, že mnozí z Vagnerových bojovníků, kteří doprovázeli Prigožina do Ruska v rámci probíhajícího ozbrojeného povstání, se domnívali, že byli vysláni k posílení pohraniční oblasti Ruska, aby chránili před vpádem sil Ukrajiny do Ruska.
Tajná dohoda mezi Prigožinem a Ukrajinci sice není v tuto chvíli prokázaná, ale při zpětném pohledu se jeví jako zřejmá. Jedním z klíčových ukazatelů je rozhodnutí Ukrajinců vyslat takzvané "protiputinovské" ruské síly přes hranice do ruské Belgorodské oblasti, čímž pomáhali vytvářet dojem ruské impotence a neschopnosti, což jsou pojmy, které Prigožin až příliš rád zveličuje na svých kanálech Telegram. Stejné poselství pak je dále šířeno ukrajinskými kanály Telegramu, včetně těch, které se vydávají za kanály "ruských vlastenců".

 

Stručně řečeno, Prigožin spolupracoval při vytváření takzvaného "moskevského Majdanu", jehož cílem je zopakovat úspěch událostí z počátku roku 2014 v Kyjevě. Zde byla ústavně zvolená vláda prezidenta Viktora Janukovyče svržena od moci násilím a silou propagandy, kterou zorganizovali ukrajinští nacionalisté podporovaní USA a Evropou. Fantazie o "moskevském Majdanu" se od samého počátku stala strategii strategii Západu a ukrajinských zástupců. Cílem bylo vyvolání domácích nepokojů schopných svrhnout Putinovu vládu, navodit představy slabého ruského prezidenta podporovaného důkladně zkorumpovanou třídou oligarchů. S tímto narativem pracoval Západ po zahájení speciální vojenské operace (SMO) 24. února 2022. Hospodářské sankce takový výsledek nepřinesly, protol kolektivní Západ přikročil k vojenskému tlaku, aby vyvolal pád ruské vlády.
Britský premiér tlačil na Ukrajinu, aby upustila od vyjednávání, které bylo připraveno k podpisu v Istanbulu 1. dubna 2022, Místo toho vojenskou a finanční pomocí podporoval vleklou válku s Ruskem, jejímž cílem bylo způsobit Rusku vojenské ztráty dostatečné k vyvolání domácích nepokojů - "moskevského Majdanu". Tato snaha rovněž selhala.
 

Protože se Západu nepodařilo vytvořit podmínky vedoucí ke zhroucení domácí podpory Putina a ukrajinského konfliktu nátlakem na Rusko zvenčí, začal vytvářet podmínky pro svržení Ruska prostřednictvím vnitřního rozkolu. Tato strategie se opírala o velmi sofistikovanou informační válku, které se zaměřila na potlačení a zdiskreditování oficiálního postoje ruské vlády. K tomu byl využit vliv sociálních médií, které ruská veřejnost považovala za vlivné a vlastenecké. Pomocí těchto kanálů začali proukrajinští praktici informační války šířit narativy, které poukazovaly na nedostatky ruské vlády, a konkrétně na neschopnost osob blízkých prezidentu Putinovi spojených s SMO. Tím, že tito informační bojovníci vytvářeli dojem "selhání" SMO, mohli se zahalit do pláště "vlastenectví" a tvrdit, že se starají pouze o nejlepší zájmy Ruska, a to jim umožňovalo účinně očerňovat schopnosti vlády.
 

Existovalo několik přesvědčivých narativů, které tito specialisté na informační válku používali pro svůj útok na Putinovo Rusko.
 
Po roce 2014, v době, kdy se ukrajinští nacionalisté snažili vnutit etnickému ruskému obyvatelstvu Donbasu svou politiku kulturní a jazykové genocidy a kdy probíhaly těžké a krvavé boje na Donbasu se propaganda zaměřovala na vytváření dojmu, že Rusko nechalo občany Donbasu napospas jejich vlastnímu osudu. Což v oblastech Donbasu často přerůstalo v odpor vůči Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi.
 
Po zahájení SMO se taktika informační války změnila na rozhořčení, že je zásah ze strany ruské vlády neadekvátní a ruská armáda je vnímána jako nekompetentní. Postavy jako Igor Girkin (možná známější pod pseudonymem Strelkov) a Russell "Texas" Bentley dovedli k dokonalosti umění "vlastenecké" kritiky, kterou nepřátelé Ruska využívali k podpoře představy o slabé a neefektivní ruské vládě. "Skuteční" ruští vlastenci byli znepokojeni "korupcí" a "neefektivitou" Putinova režimu. Proukrajinská informační válka zesilovala tyto "vlastenecké" hlasy nesouhlasu tím, že šířila jejich poselství pomocí kanálů Telegram a YouTube.


Rozšíření tématu "zrazeného vlastence" se týká i samotné skupiny Wagner. Původ soukromé vojenské smluvní společnosti Wagner je nejasný, ale zdá se, že souvisí s událostmi v Donbasu v roce 2014 a s potřebou ruské vlády poskytnout  vojenskou podporu etnickému ruskému odboji v Donbasu, který by nebyl v rozporu s ruským ústavním zákazem nasazovat pravidelnou ruskou armádu na cizím území. Od svého vzniku byl Wagner pobočkou ruské vojenské rozvědky (GRU) a reagoval na příkazy ruského generálního štábu. Tím se Wagner ocitl v polostínu, kdy prosazoval vládní politiku, ale prostřednictvím soukromé společnosti.

Po zahájení SMO se role Wagnera v konfliktu na Donbasu, rozšířila a přešla z poradní funkce na hlavní bojovou činnost. Wagner se rozrostl na formaci velikosti sboru, která byla vybavena těžkými zbraněmi, včetně obrněných a dělostřeleckých, a také stíhacími letouny, a byla mu přidělena odpovědnost za úsek frontové linie v prostoru dvojměstí Soledar a Bachmut, která byla silně opevněna ukrajinskou armádou. Krvavé boje o komplex Soledar-Bachmut, které se staly známé pod přezdívkou "mlýnek na maso", pomohly proměnit Wagnera v legendární bojovou jednotku v myslích většiny Rusů a značně pozvedly Prigožinův věhlas.

Wagner dosáhl své zasloužené bojové pověsti především proto, že byl schopen působit pružně a nezávisle na byrokracii ruské armády. Takto "osvobozený" Wagner mohl nejlépe využít zkušeností a dovedností svých bojových veteránů, zefektivnit velení a řízení a taktické rozhodování. Wagner převzal a udržet si operační iniciativu a dominoval na bojišti. Přes svoji operační nezávislost, dostával operační úkoly od ruského generálního štábu, který mu také poskytoval zbraně, munici, palivo a další logistické zabezpečení nezbytné k plnění přiděleného úkolu.

Právní postavení Wagneru bylo zajištěno, dokud území, na kterém operoval, nebylo ruské. To se však změnilo po referendu v září 2022, po němž se Donbas stal součásti Ruska. Společnost Wagner si mohla udržet svůj jedinečný status i během politického přechodu Donbasu pod plnou ruskou ústavní kontrolu, ale jakmile byl tento přechod dokončen, někdy na začátku roku 2023, realita se vrátila. Výjimečné postavení Wagnera končilo a byla snaha podřídit jej ruskému ministerstvu obrany. Z praktického hlediska to znamenalo, že množství munice, zejména pokud jde o dělostřelecké granáty, bylo sníženo tak, aby odpovídalo "normě" používané pro podporu vojenských formací podobné velikosti. Wagnerova taktika však byla podmíněna schopností podpořit své operace zdrcující palebnou podporou. Když jim bylo odepřeno množství munice, které byli zvyklí dostávat, začal Wagnerův útočný oddíl zaznamenávat těžké ztráty, což Prigožina přimělo zahájit veřejný spor se Šojguem i Gerasimovem, které obvinil z nekompetentnosti a korupce.

Prigožin své výstřelky do detailů popisoval na sociálních sítích, což upoutalo pozornost proukrajinských specialistů na informační válku. Ti začali propagovat narativ o tom, že Prigožin - bývalý trestanec s nulovými politickými zkušenostmi - usiluje o získání vedoucí pozice v Rusku. Zdálo se, že samotnému Prigožinovi tato představa vyhovovala, i když veřejně popíral, že by měl takové ambice. Nicméně pokračoval ve veřejném napadání Šojgua a Gerasimova. To se stalo tak intenzivním, že Putin byl nucen oba muže předvolat do Kremlu, kde jim rozzuřený ruský prezident vyčetl, že mají přestat se šikanou Wagnera, jinak ponesou následky. Putin také v této době přiměl Šojgua, aby ustoupil z pozice dohlížitele na logistickou podporu Wagnera a místo toho tento úkol předal generálu Sergeji Surovikinovi, vysokému vojenskému veliteli dohlížejícímu na leteckou složku SMO.
Při zpětném pohledu to byla chyba, protože to jen posílilo Prigožinovu představu, že když udělá dostatečně velkou scénu, Putin se jeho přáním podvolí.

Zdá se, že v určitém okamžiku Prigožin zcela vybočil z řady. Dokonce i po prezidentově zásahu pokračoval Prigožin ve veřejném sporu se Šojguem i Gerasimovem a v jednu chvíli pohrozil, že své jednotky z Bachmutu stáhne ještě před skončením bitvy. Prigožin se propagoval jako frontový velitel, objevoval se na videích, která zveřejňoval na Telegramu, a navštěvoval Wagnerovy bojovníky na frontě, často pod palbou, a pak to stavěl do kontrastu s tím, co Prigožin artikuloval jako bázlivé chování Šojgua a Gerasimova, kterým se Prigožin vysmíval, že řídí SMO z bezpečí bunkrů daleko od zóny konfliktu.

V určitém okamžiku Prigožinovy výstřelky upoutaly pozornost ukrajinské rozvědky a jejich britských a amerických kolegů. Narcistická potřeba pozornosti spojená s velkolepými představami o vlastní důležitosti učinila z Prigožina ideálního kandidáta pro nábor nepřátelskou zahraniční zpravodajskou službou. K tomuto modelu chování lze přidat i finanční složku - prostou chamtivost. Kromě toho, že se ministr obrany Šojgu snažil dostat Wagnera pod operační kontrolu ministerstva obrany prostřednictvím přídělu munice, oznámil, že bojovníci Wagnera budou muset podepsat právně závazné smlouvy s ruským ministrem obrany, aby mohli nadále sloužit jako bojová jednotka. Důvodem byl ústavní zákaz působení soukromých vojenských společností na ruském území. Ruská vláda byla ochotna nad tím přimhouřit oči, dokud zuřila bitva o Bachmut, ale jakmile se "mlýnek na maso" zastavil a Wagner byl stažen z fronty na dobu zaslouženého odpočinku a přezbrojení, ministerstvo obrany oznámilo, že než bude moci Wagner obnovit své bojové operace (Prigožin naznačil, že Wagner se vrátí do bojů kolem 5. srpna), budou muset jeho bojovníci a velitelé podepsat smlouvy. Termín podpisu smluv byl stanoven na 1. července.

Podle Prigožina vojenská rada velitelů - skutečných vůdců Wagnera - odmítla umožnit podepsání těchto smluv. Wagner a Šojgu směřovali ke konfrontaci. Wagner byl přesvědčen, že se může opřít o podporu ruského lidu, kterou si vydobyl v krvavých bojích o Bachmut. Wagner vedl bezprecedentní PR kampaň, jejímž cílem bylo propagovat mezi Rusy hrdinský status, kterému se těšili jeho bojovníci, a zároveň se snažil získat do svých řad nové bojovníky. Úspěch této PR kampaně jen posílil v Prigožinově mysli představu, že on a Wagner jsou mezi ruským lidem populárnější než Šojgu, Gerasimov a ruské ministerstvo obrany.

Došlo k tomu, že Prigožin ve shodě se skrytými ukrajinskými manipulátory na zdánlivě "proruských" účtech sociálních sítí zdůrazňovali možnost ruské občanské války a zhroucení Putinova režimu v opakování kolapsu, který zažila ruská armáda v roce 1917 a který vedl k pádu carské vlády a dynastie Romanovců.

Pokud bylo Prigožinovým cílem dosáhnout zhroucení Putinova režimu, tak to se se mu nezdařilo. Žádní političtí představitelé, žádní vojenští velitelé jednotek ani oligarchové se pro Prigožinovu věc neangažovali. Zdá se, že Rusko pevně stojí za prezidentem Putinem. A to je konec jedné legendy s příliš velkými ambicemi. Jen jeho předchozí zásluhy ho zachránili před osobní tragédii.
 

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám obavu, že voliči ANO si pamatují jen to, že jim Babiš přidal na důchodech a stejně mu to hodí.

Průměrný počet slepic: 3.7 (14 hlasů)

DSA - digitální subtrakční angiografie

Patří mezi moderní techniky užívající se k zobrazení cévního řečiště.

;o)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Byl jsem u toho, když se to v Brně, Olomouci a Třinci propagovalo pomocí televizních přenosů z operačních sálů do kulturáků s 300 jedinci kardio-personálu. Co se týče ovcí, nejsou jimi ti, co volili jen menší zlo a už prozřeli.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Dyť je to jedno, hlavně že teče krev. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Po příštích  volbách bude holport ANO+ODS. Frontmeni se sejdou, řeknou, že je zapotřebí zabrat ve prospěch ČR (což bude zase další arci lež). A aby nebyli oba kohouti pořád načepýření, Babišovi se dohantýruje na příště Hradčan, Fialovi velkorektorektorství českových univerzit a nejhlavnější velepolitolog ČR. Vládu pak sestaví z béčkových figur a bohatou ústavní většinou.

Toto podezření nosím v hlavě již pár týdnů. A poté, co Šillerka prozradila, že ANO odsouhlasí smlouvu s USA, tak je to loženej durch.

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

také to tak vidím

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

kdyby nám svým hlasováním dali najevo, co si skutečně myslí. Že by je pak volil ten, kdo to tak chce,  je taky v pořádku. Jenže ANO se chová tak, že něco jiného slibuje a něco jiného dělá (totéž platí pro pětikolku a např. i Zemana) a Vidláku, vy je ještě k tomu navádíte! A přitom je to tak jednoduché, kdo chce svobodu, měl by volit Svobodné! A všichni Trikoloristi, Volní atd. pokud také chtějí svobodu, neměli by tříštit síly a místo zakládání nových pidistran odsouzených k zániku zvednout prapor svobody, který tu leží už pěkně dlouho. Máme tu teď naději jménem PRO - pro mě je to velkou neznámou (bude prosazovat svobodu nebo nějakou jinou oligarchii než tu máme teď). Je tu ovšem otázka, jestli chce lid svobodu, že. Takže by se mělo vyjasnit, co vlastně ten lid chce!

Průměrný počet slepic: 3.1 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Teď už nejde o Rajchla a jeho ego, nebo komunisty a KSČM, Ne základnám, nebo Trikolóru, Babiše, či Okamuru. Teď jde do tuhého pro občany napříč politickým spektrem, jde i o občany, kteří jsou zatím k vývoji laxní z nejrůznějších důvodů.

To už tu bylo, my kteří jsme mnohé zažili v přímém přenosu víme, že všechno je do budoucna řešitelné, proč ale něco neřešit v době, kdy se to zdá být aktuální v určité preventivní rovině.

Dalším pravděpodobným a vývojovým lakmusovým papírkem je dnešní oznámení o příštím osudu Ševčíka a celé jeho fakulty.  Další, nejen vzdělávací instituce, včetně státních jsou v hledáčku fialového póvlu.

S Vidlákem jsme se potkali na slyšení v PS, ohledně oné zvací smlouvy, která umožní jisté vládnoucí skupině v případě potřeby obejít i vlastní policii a zbyteček armády, pokud by tyto silové vládní instituce náhodou odmítaly bránit tělem i duší svou věrchušku. Chyběl mi na veřejném slyšní Rajchl, chyběla mi tam řada svolávačů různých veřejných shromáždění napříč politickým spektrem. V zájmu nás občanů, se z poslaneckých lavic na slyšení vyjádřil Okamura Tomio, který se zde paradoxně utkal se svým bratrem Okamurou Hayato.

Je dost příznačné, že na internetu můžete najít aktivity a snahy omezeného množství stran a inciativ, které se snažily a snaží burcovat občany k podobnému masovému vystoupení jako v době, kdy naše jiná vláda prosazovala "pouhý" radar v Brdech. Tehdy samotní Američané odhadli neprůchodnost záměru ne pro nechuť politiků, ale výraznou nechuť občanské společnosti. 

Tentokrát se vláda, parlament a nejspíš i "druhá smluvní strana" poučila a připravovala půdu přes jednotlivé volby, včetně dlouhodobé kampaně k ukotvení potřebné osobnosti na Pražském hradě. Ta dovrší sílu faktické moci návrhy a schválením příslušné soudní instituce a stvrzení vhodného složení jedné z nejmocnějších mediálních institucí, která umí řešit "veřejnou diskusi" prostřednictvím nesmrtelného pořadu OVM. Když zjistili, že "své proti" můžou zajistit sociální sítě, umisťují "slušné" propagandistické počiny i tam, aby rozmělnili stoupající moc veřejného slyšení právě na těchto sítích.

A veřejné protesty, které se zdály být velmi účinné v září minulého roku? Velmi dobře se podařilo naočkovat část organizátorů veřejných shromáždění, kteří absolutně opomíjejí skutečné příčiny a následky současného společenského marastu, kterým nejsou "jen" ekonomické otázky. Začali se zaměřovat na pozlátka těchto veřejných vystoupení, vzájemně si sčítají a odečítají počty "demonstrujících", případně sledují nášivky účastněných jednotlivců, aby je neohrozili před vládnoucí mocí, přepočítávají si množství "banerů" a přijatelných či nepřijatelných fangliček. 

Zatím si madam Černochová párkrát odskočí pro "noty", aby jejich předzpívání završila podpisem a vládnoucí koalice milostivě připustí, že se  uráčí vyslechnout skupinku ne více než třiceti lidí, kteří zastupují "ubohé tisícovky podepsaných", ale ne dost ubohé, čímž museli ze zákona tu skupinku vyslechnout včetně o málo větší skupinky, která se s ohledem na velikost sálu ke slyšení dostavit nemohla, a postávala na Malostranském náměstí.

Té srandě předcházela řada veřejných shromáždění, které svolávali hlavně lidé, kteří podobné řešili v souvislosti s radarem před časem a protože KSČM, nebo Ne základnám, která však nejsou pro nějakou část "bojující opozice" dost "dobré". Příliš jim připomínají něco, co mnozí z nich nezažili jako dospělí lidé, kteří dnes mohou vývoj sledovat s větším nadhledem, než se strachem právě třeba ze současných Komunistů. A tak si tu nejspíš necháme umístit něco, co v jiném gardu, podle svého přesvědčení a vyjadřování, kdysi v nevybouřeném mládí dnešních odpůrců současných komunistů, vyháněl nějaký pan Kocáb.  Nějak jim nedochází, že dnešní reformátoři a normalizátoři velmi dobře pochopili, co je to "poučení z krizového vývoje ...", a že je využijí ve vylepšené formě. (Ty tři tečky se týkaly dokončení věty "...ve straně a společnosti".)

Ale přesto si myslím, že ještě malilinkatá naděje může být. Vidím jí však opravdu jako malilinkatou. Pokud by se rozmáchlému Rajchlovi a potlačovanému Vrábelovi L., nebo jinak vystupujícímu Havlovi, steamujícímu Čumpelíkovi, slušně vystupujícím děvčatům v ABJ a dalším podařilo oslovit občany DO projednávání v parlamentu a senátu, aby uvěřili manželům Novotným z Ne základnám a komunistům a vybudit občanskou společnost, která by dostatečně vyděsila aspoň společníky Babiše k ne k šaškování o "nehlasování" ale skutečnému odporu a vystoupení proti smlouvě, ještě pozdě být nemusí. Jde totiž o minimálně nejbližších deset let našeho života, který nemůže být jednoduchý už s ohledem na "startovací čáru" kterou svou činností připravovaly téměř všechny polistopadové vlády a ta fialová použila nejvýraznější velice viditelnou čáru. 

Přiznám se však, že jsem dost skeptický. Obávám se, že dostatečná část volených zástupců je vhodně motivovaná, aby neslyšela, co se za okny a dveřmi obou komor děje.

Tím spíš by měla vyniknout snaha oslovit občany. 

     

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Postoj strany ANO k tzv. obranné smlouvě je sice zklamáním, ale nečekaným až šokujícím překvapením patrně není. Důvody vidím dva:

Zaprvé stranický systém je založen na stranách, tedy na prosazování zájmů skupin pouze některých občanů. Nikoliv všech občanů. Stranický systém neusiluje o obecné dobro – o dobro pro všechny – ale o „dobro“ (tj. prospěch) pouze někoho. Zkrátka, strany straní. Pokud existuje ve straně rozhodující množství straníků, kteří mají zato, že zvednou-li pro něco ruku, dostaví se prospěch, tak to skoro vždy udělají. To platí pro všechny politické strany. Tedy i pro ANO.

Zadruhé lidé, kteří v politice opravdu o něčem rozhodují, tzv. hluboký stát, se už dávno naučili způsobům, jak mít politické strany pod kontrolou. Jinak řečeno, jak vést prostřednictvím peněz a svých lidí významné politické strany tak, aby pracovaly v v jejich prospěch.

Stranický systém je přežitý a čekat od něj spění společnosti k obecnému dobru po zkušenostech ze sto padesáti let jeho existence asi už nelze. Vždyť, jak vidíme, není schopen ani v tak malé zemi jako je Česká republika, která stále ještě žije v míru, zabránit rozněcování válečného běsnění.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Ve Švýcarsku sice fungují politické strany taky, ale vyváženě tak, aby hájily zájmy co největšího spektra společnosti. A to pod finální kontrolou Suveréna.

Například v 7-členné vládě jsou 2 zástupci lidovců SVP, 2 sociální demokraté SP, 2 liberálové FDP.Die Liberalen a 1 středová křesťanka Mitte/CVP.

Parlament se schází zpravidla jen 4x ročně na 3-týdenní jednání, většina poslanců se v mezidobí věnuje svému civilnímu zaměstnání.

PS: osobně bych preferoval nestranický skupinový systém s přímou účastí všech zainteresovaných, ale ten zatím není zavedený

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Zpochybnění stranického systému se nejvíc dopustili především zásadní zastánci stranického systému, kteří se aktuálně hřejí na výsluní, ale i ti, kteří dovedli své strany mimo "vysokou politiku".

Stranický systém má být předznamenáním společenského systému, pokud mají strany vypracovanou představu o tomto systému. Koalice "vítězných politických stran" mají být zodpovědné za zpracování uceleného programu, který má být kostrou toho, co vítězná koalice chce ne jen prosadit, ale hlavně realizovat. V tom, co přesahuje volební období, by měly zvolené strany respektovat stabilitu příslušných systémů, jako je především sociální systém, důchodový systém, organizace a řízení školství, bezpečnostní systém tvořený armádou, policií a složkami záchranného systému. Také do značné míry systém tvorby a dělení daní, případně dotační systém. Nutné úpravy těchto systémů by měly být řešeny ne jen vládnoucí koalicí, ale systémem jednání v příslušných sněmovnách, případně důkladně připraveným referendem.

Stranický systém by rozhodně neměl být zajištěným skladištěm uzavřeného okruhu osob desítky let volených do vrcholných funkcí a pokud by byl zajištěn přísně demokratický systém tvorby delegátek , není problém, aby byl dále významnou součástí demokratického systému národního státu v našem případě. 

Naopak se domnívám s odkazem na hnutí, která se prosadila do "vysoké politiky", že ani v jednom případě, i přes solidní volební výsledky, ta hnutí nezajistila jasný demokratický vývoj společnosti. Ne náhodou OF přešlo do politických stran, výrazným negativním příkladem hnutí, které posloužilo pouze k vývozu jednotlivců do politiky a některých do politických stran, byly Věci veřejné. Babišovo ANO ukazuje velmi plasticky, jak si jednotlivci tohoto hnutí mohou přizpůsobovat reálnou politiku k obrazu svému. Není to jen Babiš osobně, ale i někteří bývalí ministři, nebo hnutím ANO delegovaná do evropské komise paní Jourová.

Tvrdím, že skutečný stranický systém se ničím nezpronevěřil, toho se dopustili zvolení straničtí představitelé, kterým jejich voliči a především spolustraníci umožnili nevyužíváním vnitřních stranických struktur, aby se utrhli ze řetězu. V podstatě to platí pro všechny současné politické strany, ať už se udržely v parlamentu, nebo byly svými voliči "vytlačeny". Není to pouze záležitost oněch funkcionářů, ale v první řadě nepochopení a neodpovědnost členských základen, členů stran v organizacích, které se smířily s výlučným postavením svých představitelů. 

 

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)