Děkuji za krásný rok

Autor
Štítky

Člověku se až nechce věřit, že to bylo teprve před rokem, co mě poprvé propral Jeník Cemper a já si následný mediální hnojomet nevyložil jako signál k ústupu a místo zavření blogu a návratu k rádlu a hroudě jsem se dal na blogaření s plnou parádou. Je to teprve rok, kdy jsem poprvé došel k poznání, že nepotřebujeme jen volit lepší politiky, ale musíme za nimi stavět podpůrné struktury, protože je těžké se postavit tak velké síle, jakou představuje EU, bez toho, abyste se mohli opřít o ukázněné voliče, kteří chápou vaše záměry.

Není to ještě ani rok a půl od první velké demonstrace, která zřetelně ukázala, že Alternativa už není bezzubá, beze zbraní a bez prostředků. Už tehdy jsme se uměli svolat bez asistence velkých médií. Tehdy jsme začali plnit sály a začali jsme tříbit naše schopnosti i naše lídry. Původní nadšení někde vychladlo, ale jinde se přetavilo v politické strany i v první alternativní média.

Protestovat začínají i odboráři, naše myšlenky se dostávají k dalším a dalším čtenářům i posluchačům. Před rokem se dost lidí ještě bálo, vyjádřit nám veřejně podporu a opravdu měli strach, jestli na ně nenastoupí nějaké to Rakušanovo komando. Teď z toho už lidé spíš mají srandu.

Liberální vláda sice co měsíc vyhlašovala další a další ofenzívu proti dezinformacím a dezinformátorům, ale všechny dopadly úplně stejně jako ofenzíva na Ukrajině. Byly to ofenzívy, které svět neviděl. Stejně jako ofenzíva tam v Záporoží, dosáhlo se jediného – ukázala se neschopnost dosáhnout deklarovaných cílů. Před ukrajinskou ofenzívou byla ruská armáda před zhroucením. Po ukrajinské ofenzívě se z ní stala druhá nejsilnější armáda světa. U nás také vláda vypadala silnější tenkrát před rokem. Teď už to skoro vypadá, že silnější jsou dezinformátoři… a hlavně… ty potvory vám vlezou všude a strašně rychle se množí.

Jakékoliv veřejné vystoupení našich vládních představitelů bylo jen dalším hřebíčkem do rakve naší líbodémo.

Je to teprve rok…

Přátelé, děkuji vám všem, kteří jste mě na této cestě podpořili a byli na ní se mnou. Děkuji všem, se kterými jsem si mohl podat ruku, ať už na demonstracích nebo v sálech a sokolovnách. Děkuji všem, kteří vystoupili ze své komfortní zóny a nabídli svojí pomoc. Ať už jste přiložili ruku k dílu, nebo jste sáhli do vrecka.

Děkuji Petře Rédové, že se ujala namlouvání mých článků a že to už rok dělá den co den, ať je doma, na dovolené a nebo v Londýně v nemocnici v práci. Děkuji Davidovi Moosovi, že se ujal počítačové stránky věci a občas si se mnou popovídá před kamerou. Děkuji těm, které nemohu jmenovat, ale kteří můj text doprovodí pohyblivými obrázky, odstraní šumy a postarají se, aby se to rozlétlo po sociálních sítích.

Děkuji klukům, kteří se mi starají o Twitter a Telegram. 

Děkuji mému bratrovi, který vymyslel název Vidlákovy kydy a postaral se mi o blog. Teď právě dokončuje aplikaci, pomocí které si u mě můžete vyžádát potvrzení o daru. Institut českého venkova má normální IČO, řádně zaregistrované stanovy a akurátně vedené účetnictví. Každý, kdo mě v uplynulém roce finančně podpořil, má možnost si vyžádat potvrzení o daru. Aplikace bude spuštěna s úderem půlnoci 1.1.2024. Doufáme, že už brzy také bude fungovat nové rozhraní Litterate i Vidlákových kydů, které by mělo být uživatelsky přívětivější a autorsky praktičtější. Já vím, slibuju to už dlouho a mělo to dávno být, ale chceme to pustit mezi vás kompletně vychytané.

Děkuji vám, kteří jste byli se mnou, když mi bylo nejhůř, kteří jste mi poslali nějaké povzbudivé psaní. Byli jste to vy, díky kterým jsem vždycky chytil další dech. Děkuji všem, kteří mě v uplynulém roce navštívili a se kterými jsem měl možnost vést debaty… Děkuji vám, co jste se v září přihlásili na můj workshop. Bylo vás několik tisíc a já mohl přijmout jen dvacet z vás. Doteď přemýšlím, jak to udělat s dalšími podobnými akcemi… jsem příliš levičák, než abych prostě stanovil nehorázné vstupné a tím se to protřídilo. Inu… potřebovali bychom hento komunitní středisko.

Rád bych také poděkoval všem, kteří sáhli do kapsy poněkud hlouběji, než by bylo rozumné. Vidlákovy kydy žijí z několikasetkorunových částek. Nejběžnější dar je 500,- Kč. Ale mezi velkým množstvím pětisetkorun se občas objevily částky řádově vyšší. Teď, v posledních dnech roku, bylo takových částek abnormálně hodně. Jako byste mi chtěli do Nového roku udělat co největší radost. Děkuji vám z celého srdce. Bylo to tak štědré, že kdyby to vydrželo ještě dva měsíce, tak v dubnu někde v našem společném komunitním centru opravuju omítky…

Náš národ není ztracen. Jen dlouho spal.

Přeji vám dnes pěkného Silvestra. Přeji vám, ať příchod roku 2024 oslavíte v příjemné a bujaré společnosti. Příští rok nebude jednoduchý. Přivítejme ho s odhodláním.

Váš Vidlák

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (261 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Komentáře k Vidlákovu úvodnímu článku pište jako odpověď k tomuto oknu. Budou pohromadě a zůstanou na začátku diskuze.

Pokud máte nějaký příspěvek, který přímo s Vidlákovým úvodníkem nesouvisí, vložte jej přes "Přidat komentář" na konci dokumentu.

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

Ještě jednou zopakuji i pro ty, kteří nechodí na konec diskuse a zejména pro Vidláka své přání

Přeji Vidlákovi a všem zdejším slušným diskutérům, 

aby rok 2024
byl k Vám laskavý
a daroval Vám radostné a úspěšné dny.
Aby se Vám vyhýbaly nemoci a strázně.
Aby láska a spokojenost byly u Vás domovem.

Průměrný počet slepic: 4.9 (46 hlasů)

Není mi jasné, jak to Dan myslí s těmi alternativními médii. Těch je tu dávno spousta, daleko dřív než před rokem. Třeba Šifra Milana Vidláka ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Inspirováno článkem Pepeho Escobara "How Yemen changed everything" a několika dalšími články na toto téma.
 
Možná, že byly šachy vynalezeny v severní Indii, možná že ve východní Číně nebo ve střední Asii - někde mezi Persií a Turkestánem, ale v každém případě to bylo v Asii. V šachu se stává, že přijde chvíle, kdy pouhý pěšec dokáže rozvrátit celou šachovnici. Obvykle prostřednictvím tahu na zadním poli, jehož efekt se prostě nedá spočítat.
V určité konfiguraci může nenápadný tah pěšcem spustit nazastavitelnou lavinu, jejíž důsledkem je soupeřův mat. Právě v takové konfiguraci se nyní geopoliticky nacházíme.
 
Když investigativní novinář Seymour Hersh zveřejnil, jak Bidenův tým vyhodil do povětří plynovody Nord Stream II, nedošlo k žádné ruské reakci na to, co bylo v podstatě teroristickým činem proti Gazpromu, Německu, EU a mnoha evropským společnostem.
 
Jemenská organizace Ansaralláh jediným tahem porazila Západ a jeho řád založený na pravidlech.
Následné účinky jediného tahu na šachovnici - ohromující a pečlivě cílené blokády Rudého moře ze strany jemenského Ansarallahu - sahají daleko za hranice globální lodní dopravy, dodavatelských řetězců a Války o ekonomické koridory. Nemluvě, že připravil o reputaci tolik vychvalované sily amerického námořnictva.
Jemenské hnutí odporu Ansaralláh dalo jasně najevo, že jakákoli loď spojená s Izraelem nebo přepravující zboží do Izraele bude zadržena. Zatímco Západ se nad tím rozčiluje a představuje si sám sebe jako cíl, zbytek světa plně chápe, že všechny ostatní lodě mohou volně proplouvat. Ruské tankery - stejně jako čínské, íránské a lodě zemí globálního Jihu - se nadále nerušeně pohybují přes Báb al-Mandeb, bránu do Rudého moře, kterou kontroluje Jemen (nejužší místo: 33 km). Ročně rizikovou oblastí propluje asi 17 tisíc lodí a 10 % světového obchodu. Každá loď proplouvající Suezem do Indického oceánu nebo z něj musí připlout právě tudy.
Pouze hegemon je znepokojen touto výzvou svému "řádu založenému na pravidlech". Je rozhořčen, že západním plavidlům, která dodávají energii nebo zboží do Izraele porušujícího zákony, může být bráněno v plavbě a že byl přerušen dodavatelský řetězec, který se dostal do hluboké krize. Cílem této akce je izraelská ekonomika, která již nyní silně krvácí. Jediný jemenský krok se ukázuje být účinnější než příval imperiálních sankcí.
Ale je stále více pravděpodobné, že jemenský krok je koordinován na nejvyšší úrovni mezi třemi členy BRICS - Ruskem, Čínou a Íránem,  plus dalšími dvěma novými členy BRICS - energetickými velmocemi Saúdskou Arábií a Spojenými Arabskými Emiráty. Ve smyslu "když to uděláte, bude vám krýt záda".
Kromě toho se nabízí další logický krok - vstup Jemenu do BRICS+ na summitu v Kazani koncem roku 2024, kdy organizaci BRIC bude předsedat Rusko.
Nic z toho samozřejmě neubírá na jemenském přesvědčení že obrana Palestiny je jejich svatou povinností. Nyní se ukazuje, jak velký význam pro islámské státy mělo diplomatické úsilí Číny, kterému se podařilo překonat staletí trvající nepřátelství mezi šiítskými a sunnitskými zeměmi, tím, že smířilo úhlavní nepřátele: Írán se Saudskou Arábii. V dubnu 2023 ukončila koalice vedená Saudskou Arábií námořní blokádu Jemenu, tím v podstatě skončila několikaletá válka proti Jemenu a zároveň se rozpadla americko-saudská koalice namířená proti šiítům na Blízkém východě. Vznikla tak aliance islámských zemí, které mají společné zájmy a snaží se vytvořit jeden z pólů multipolárního světa.
Je nanejvýš žádoucí, aby vznikla všemi islámskými státy uznávaná autorita, která bude garantem jejich vztahu k ostatním účastníkům multipolární spolupráce. V tomto novém světě by nemělo být místo pro vztahy s nulovým součtem, kdy hegemon získává výhody na úkor ostatních, ale vztahy by měly být budovány na základě oboustranně výhodné spolupráce, podle Čínou prosazované strategie Win-Win.
 
Pro ty, kteří jsou stále odhodláni podporovat genocidu v Gaze, se objevila varování. Irácký premiér Mohammed Shia al-Sudani se o tom výslovně zmínil. Teherán již vyzval k úplnému embargu na ropu a plyn vůči zemím, které podporují Izrael.
Úplná námořní blokáda Izraele, pečlivě připravená islámskými zeměmi, se stává stále pravděpodobnější. Velitel Islámských revolučních gard (IRGC) Hosejn Salámí uvedl, že Izrael může "brzy čelit uzavření Středozemního moře, Gibraltarského průlivu a dalších vodních cest".
 
Pokud by se straussianští neokonzervativci v CIA odvážili  jednat v zoufalství, aby Íránu "udělili lekci", je připravena kombinovaná blokáda Hormuzského průlivu - úžiny při vjezdu do Perského zálivu. Zamezení přístupu tankerů k ropě Perského zálivu by prudce zvýšilo cenu ropy nejméně na 500 dolarů za barel, což by vyvolalo zhroucení trhu s ropnými deriváty, který dnes představuje hodnotu 618 bilionů dolarů. Což by následně vedlo ke zhroucení celého mezinárodního bankovního systému.
Průměrný počet slepic: 4.7 (111 hlasů)

Hlavně by se nemělo zapomínat na desetiletí nevyprovokovaného násilí Palestinců na Izraelcích. Na maření již nadějných dohod o přijatelném uspořádání mezi oběma zeměmi. Na nazájem Palestinců na míru.

Průměrný počet slepic: 3.1 (37 hlasů)

Na míru nemá zájem ani Palestinské vedení ani jeho spojenci z řad Muslimských států a politika Evropských států je debilní ve všem a postoj k Palestincům není výjimkou. Pokud by přestal přísun peněz Palestincům, byl by v oblasti mír. A nepočítej s tím, že tady se v tomto směru dočkáš rozumného názoru. Sice uznají že muslimové jsou bojechtivá sebranka teroristů které tu nechceme, kromě těch kteří bojují proti Izraeli, to jsou výjimečně ti hodní. 😊

Průměrný počet slepic: 3.1 (12 hlasů)

nejsou mými nejlepšími přáteli, ale je nutné a prospěšné je vzít na vědomí. Je jich příliš mnoho a mají dost "silné svaly". Kdo je s nimi ve při, perspektivně nedělá dobře. Zase a opět se potvrzuje, že mezinárodní politika a vztahy mezi všemi státy musí být založeny především na míru, vzájemném respektu, nevměšování se do vnitřních záležitostí (to především ze strany KoZa) a oboustranně výhodné spolupráci.

Velký problém ale vidím v muslimské páté koloně v zemích Západu, tedy v křesťanských zemích (ale i jiných neislámských). Řešení vidím v odmítnutí chybné a nevědecké ideologie multikulturalismu a naopak - všemi administrativními i mocenskými prostředky usilovat o plnou integraci, ideálně o asimilaci (úspěšně jako např. v ČR slovenských, polských a vietnamských spoluobčanů a naopak neúspěšně jako např. Turků v Německu nebo Afričanů ve Francii). Každý cizinec, který chce u nás žít, musí přijmout naše civilizační a kulturní normy života a pokud nechce, pak musí odejít. Já jiné řešení nevidím. Nikdy nikde za 10 tisíciletou historii lidstva multikulturalismus nefungoval. Fungovaly jen obchodní styky. Vzájemné soužití fungovalo jen tam, kde cizinci tvořili velmi malou menšinu. Jakmile tu neviditelnou početní hranici překročili, okamžitě vznikl problém.

Průměrný počet slepic: 4.8 (41 hlas)

Je třeba si uvědomit, že v islámské země nejsou sekularizované, jsou to většinou monarchie a vedení státu je pod silným vlivem islámských hodnostářů. Proto je rozhodně dobrým krokem zahlazování hlubokých jizev mezi oběma islámskými proudy. Bude určitě pozitivní pokud vznikne jedna autorita reprezentující celý islámský svět. Pokud budou pokračovat v nastoupené cestě směrem k multiporatě, pokud přímou pravidla vzájemně prospěšné spolupráce s okolním světem. Potom bude v jejich zájmu, aby na ropu bohaté státy pomáhaly těm chudým v oblasti západní a střední Afriky a zemím poničeným konflikty jakou jsou Libye, Sýrie, Palestina, Jemen a dalším, aby mohly začít s mírovým rozvojem. Ovšem je nutné, aby se tyto země zbavily hospodářského vykořisťování ze strany bývalých koloniálních mocností a nerovných podmínek diktovaných MMF. Na druhou stranu multipolární spolupráce není slučitelná s náboženskou expanzí do neislámských zemích. Pokud bude jednotná a vnitřně respektovaná reprezentace islámských zemí, bude s kým jednat, aby se vztahy narovnaly.

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)

 To co navrhujete jako řešení by sice teoreticky bylo správné, ale v praxi nereálné a je zbytečné nad něčím takovým uvažovat. Vzbuzuje to marné a nebezpečné naděje na smírné řešení.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

----------------------------------------------------

Jde o začátek nové éry vaší země,

a doufám, že vaše budoucnost

bude dokonalost sama.

Až se budete potýkat se

všemožnými změnami,

snažte se o to, aby

vaše země zůstala jedinečná.

Neměňte ji za něco jiného.

(Frank Zappa v Praze r. 1990)

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (69 hlasů)
Trvalý odkaz

kdo se s ní nenarodí, ani vysokoškolským diplomem ji nezíská. Na sociálních sítích se objevují občas příspěvky progresivních mládežníků studujících vysoké školy, případně už i absolventů s ukončeným vzděláním. Jejich myšlenky a projevy však vypovídají nejen o nezralosti a nedostatku vědomostí, ale také o určité zvrácenosti plynoucí z nízké kvality mělké výuky a mizerné morálky. Posun uznávaných hodnot k materialismu, byť proti němu navenek bojují, je zjevný. Chtějí se mít nadstandardně hned bez ohledu na to, co si dosud zasloužili, vadí jim, že starší generace má majetek a chce si ho spravovat. Nebo je možné slyšet jinak volání po rušení důchodů a seniorů a zároveň od stejných lidí vnímat touhu po zrušení jejich soukromého vlastnictví a sdílení například vozidel, bydlení či po jistém minimálním příjmu? Není to trochu protiřečení?

Senioři vadí současné mladé generaci natolik, že by jim nejradši kompletně sebrala nárok na penzi, a pokud by nešli zahnat do rezervace, pak by nejradši prosadila dobrovolně povinnou eutanazii. Šílená představa o ukončení životů těch, kteří v předstihu před současnou pokřivenou generací něco budovali, pracovali a část vydělaných peněz odkládali na stáří, přičemž placením daní umožnili příchod na svět právě těm, kteří by je nyní chtěli pohřbít, je dokonce stále častěji prezentována veřejně a beztrestně. Odvolávání se na socialismus, který údajně ničí v důsledku život současné mladé generace, je prací pedagogů a médií, o politicích ani nemluvě. Ve skutečnosti jsme 30 let po tzv. Sametové revoluci žili z toho, co se po komunistech dalo rozprodat, ukrást či zdevalvovat. A profitovala z toho i ta kritizující mládež.

Jejich rodiče a prarodiče místo ježdění k moři, studiím v zahraničí a velkým nákupům zůstávali tady, utráceli tu své peníze, chodili do práce, budovali, stavěli, vytvářeli hodnoty. Měli to mnohem těžší, byli pod kontrolou a možná snili o tom, co později umožnili svým potomkům. Ti, místo aby se snažili vytvořit svým předkům prostředí na důstojný život ve stáří, využívají všech moderních výdobytků a nijak se nestarají o svou budoucnost, kterou už budou muset vytvářet sami. A starší generaci odsuzují, aniž by měli vědomosti o skutečné realitě let před rokem 1989. Mimochodem, v porovnání s Fialou byl Husák vědátorem, což je šíleně smutná myšlenka, kterou vyslovit se ještě donedávna zdálo být nemožné. Ne, nechceme návrat socialismu, k němu paradoxně inklinují spíše mladí, i když v trochu jinak pokroucené podobě

Zdeformovaná česká zástava ukrajinských barvách už pak jen dokresluje charakter a lásku k vlasti hlupáka s vzděláním.

Jiná odrůda vysokoškoláků bojuje proti klimatickým změnám. Ve chvíli, kdy média uveřejní prohlášení, že letošní rok byl nejteplejším za posledních 120 000 let, by se inteligentní člověk pousmál a vzpomněl si na jasně modré nebe, které si pamatuje ze svého dětství a mládí. Na 4 měsíce možného koupání v rybnících (aniž byste byli otužilci), na dny, kdy bylo přes 30°C a nikdo z toho nedělal vědu. Modré nebe vzalo dávno za své a je neustále podezřele zakrýváno oparem, vidět ho je skoro zázrak a daří se to tak v zimě na horách…v zahraničí. Teplá a studená období se mění pravidelně a klesání či stoupání hladiny světových moří skutečně nezpůsobujeme my, ale jde o přírodní jev. Manipulace s fakty je obrovská, což přemýšlející člověk vnímá.

Ne tak mladá generace, která je schopna s podporou starších problémových aktivistů a obchodníků se strachem momentálně přivádějící do praxe elektromobilitu usedat na vozovky a přilepovat se k nim. Ale udělat si brigádu a uklidit nepořádek v příkopech a kolem lesních cest, to už je pro ni nedůstojné. Mluvčím ekoaktivistů na VŠ je poté zmalovaný jedinec mající problém nejen se svou sexuální orientací, ale zároveň neschopný pojmout problém ekoterorismu z širšího pohledu. Nestačí mu ani to, že je stále více reálných záběrů, kdy elektrifikaci čehokoliv napomáhají dieselové agregáty. Ať už umístěné v zařízeních větrných elektráren, poblíž solárních (ano, i to bylo policií podchyceno a vyšetřováno) tak i tam, kde dochází k dobíjení slavných elektroaut. Mládež vždy rebelovala, to je očekávatelné, ale mnohem více u toho přemýšlela, nebo aspoň své odlišení se od zbytku společnosti mohla vysvětlovat hulením trávy. Ta současná hulit nemusí, ale zkouřeně vypadá podstatně více.

Nakonec ještě malé zjištění. Soukromé vlastnictví kritizované často mládeží má paradoxně své hlubší kořeny v postsocialistických zemích. Lze to posuzovat dle toho, jak vysoké procento populace v jednotlivých zemích žije ,,ve svém“. Je zvláštní, jak špatně jsou na tom Švýcaři, Němci, Rakušané a ani ve Franci to není žádná sláva. Je evidentní, že ,,vedoucí“ státy v Evropě dělají vše proto, aby jejich občané byli závislí na nájemním bydlení místo toho, aby si budovali vlastní zázemí. Češi, ještě více Rumuni a Bulhaři si staví své domy, kupují byty a chtějí mít své jistoty. Mládež se vidí ve sdílení mnohého. Rozdílný přístup k této problematice bude ještě společnost bolet, protože práce svých rodičů nevážící se mladí jsou schopni rozprodat vše to, co tu bylo vybudováno. Němci už tuší (díky migraci), že mít své je bezpečnější, než se spoléhat na stát či na tržní nájmy. Snaha politiků pomocí daní, zvyšování energií a dalším přidáváním regulací znemožňujících zařídit si vlastní bydlení je pouze výsledkem ideologie vedoucí k ožebračení národa. Jeho starší část se tomu brání, mladá zblblá nikoliv. Otázkou je, zda li jednou pochopí, jak velkou chybu udělala. 30. prosince 2023 👉 @cz24news


 

Průměrný počet slepic: 4.9 (131 hlas)

Promiňte, to je těžká urážka Husáka. Husák byl na rozdíl od svých prezidentských předchůdců za dob vlády jedné strany opravdový intelektuál, právník a kandidát věd. Když se s ním po listopadu ti, kteří nově přebírali moc, setkali, nestačili se divit, jak je přes svůj pokročilý věk orientovaný a realisticky uvažující. Fiala je profesor politologie, který o skutečném fungování společnosti ví houby. Pokud by snesl srovnání s nějakým komunistickým potentátem, pak s Jakešem, ale mám za to, že i ten by přes svou formální nevzdělanost vyšel jako vítěz, ať už v praktické inteligenci, morálce nebo vlastenectví. P.S. Tím neadoruji Jakeše, naopak demonstruji, co je Fiala za zoufalce.

Průměrný počet slepic: 4.8 (68 hlasů)

40 let budovali naši vlast a republiku k prospěchu většiny a v zájmu státu. Budovali ve složitých domácích a zahraničních podmínkách. Kdyby tehdejší řídící kádry v průmyslu, v zemědělství, městech a vesnicích, zkrátka všude, kdyby Gottwaldem počínaje a Husákem konče, od ÚV až po OV KSČ byli všichni intelektuálními a morálními mrzáky, nemohla by ČSSR dosáhnou takových výsledků, jakých jsme my starší byli přímými účastníky i svědky. Každý objektivní a informovaný člověk to potvrdí. Zrovna tak každý objektivní a nezaujatý člověk vidí kam to ti Havlové, Klausové, Zemanové až po současný spolek pěti po 34 letech dopracovali! A jestli to někdo vnímá jako budování a na dnešní stav je hrdý, pak je jakákoliv diskuse na toto téma ztrátou času.

Průměrný počet slepic: 4.7 (58 hlasů)

Až Vám někdy vybude nějaký čas, seznamte se s tím, co prosazoval a pořád prosazuje Václav Klaus.

 

Multikulturalizmus považoval vždy za nebezpečnou šílenost.

Zelenou ideologii včetně Green dealu, globální změny klimatu způsobené člověkem, také.

Chtěl aby EU byla společenstvím nezávislých států spolupracujících pouze na základě vzájemné výhodnosti, v žádném případě ne jako společný stát.

Genderismus vždy byl a je podle něj nesmysl.

 

Takže nedávejte jej dohromady s Havlem a podobnými.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

vy si pletete "mladého" Klause s tím "starým". Do hajzlu nás neposlali libertiáni, multikulturalisté, genderisté ani blbci Zelení. Tam nás tehdy v roce 1999 vstupem do NATO poslal Havel s Tošovským (když předtím Havel s Klausem odmítli referendum "jako nesmysl") a v roce 2004 to opět Klaus se Špidlou dovršili vstupem do EU! Klaus s Topolánkem byli v roce 2007 i při našem vstupu do Schengenského prostoru. Havla s Klausem najdeme i v procesu privatizace 1992 až 2010. Havel a Klaus se jako červená nit vinou obdobím rozprodání a rozkradení republiky! To jim nikdo neodpáře.

Pan Klaus "dospěl" a dnes s jeho názory z 90% souhlasím. Je to jemu i mně prd platné, rozum měl mít tehdy!

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

No jo, Pán Bůh se na mě asi zlobí že jsem nevěřící, tak mi Vaším prostřednictvím seslal tolik hloupých otázek najednou.

Mladého Klause se starým si nepletu. Mám 74 let a starého Klause jsem volil, když byl v politice a jeho politickou dráhu sleduji od začátku.

Vstup do NATO neznamenal pro Českou republiku nic zásadního. Čl.5 Washingtonské smlouvy nás opravňuje přijít kterémukoli členu NATO na pomoc, ale nijak nás k této pomoci nezavazuje.

Vstup do EU byl na základě referenda. To byste chtěl, aby Klaus nerespektoval výsledky referenda? Před referendem Klaus nijak vstup do EU nepodporoval.

Vysvětlovat Vám, jak to tehdy bylo s privatizací to si opravdu netroufám. Privatizace to je hodně složité téma, kterém nelze odbýt několika větami, a když nejste schopen pochopit problémy mnohem jednodušší, nevěřím že byste pochopil něco tak složitého. Navíc Klaus měl sice v určité době velký vliv, ale nebyl to neomezený vládce. Teď mnozí hlavně co se týče privatizace hážou na jeho hlavu i to proti čemu on vystupoval ale byl přehlasovaný.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Tato vláda nemá ani na Jakeše, tato vláda nemá na nikoho, co se týká rozumu a přirozené inteligence. A ta mládež, o které píše Kulhavý, to jsou její stejně retardovaní současní a budoucí vyhulení voliči. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (35 hlasů)
Trvalý odkaz

je často způsobeno ochotou otroků se dát zotročit. Za divné ideologie, za vakcíny, za sliby "lepší svobody" přijde otrok o svobodu i majetek. Vydělává na tom jen otrokř a náčelník kdysi svobodného kmene. Zatím.

Průměrný počet slepic: 4.4 (59 hlasů)

...

Již vzhůru psanci této země,
již vzhůru všichni, jež hlad zhnět!
Teď právo duní v jícnu temně
a výbuch zahřmí naposled.
Od minulosti spějme zpátky,
otroci, vzhůru k cílům svým!
Již chví se světa základ vratký,
my ničím nejsme, buďme vším!

,,,

Dělníci, též rolníci, bratři,
jsme velkou stranou dělnickou.
Všem lidem jenom země patří
a zahaleči ať již jdou!
Dost napásla se naší muky
vran, supů hejna kroužící,
rozptýlí den příští jich shluku,
věčně vzplá slunce zářící.

Furt je to pěkný, takový úderný, prostě nadčasový.

Průměrný počet slepic: 4.7 (65 hlasů)

dělníci, tím spíše rolníci už nejsou rozhodující silou. Úředník u počítače nebo pokladní v supermarketu by reprezentovali "Náš lid" asi lépe. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (31 hlas)

Pracující. 

Domnívám se, že i to má trošíčku jiný význam, se kterým je ale nutno počítat a respektovat jej, nicméně současný vývoj dává za pravdu těm, kdo tvrdí, že co se prací "urodí" to má zůstávat v první řadě tam, kde se zaselo a jen přebytky by měly jít ven a to zpravidla na výměnu, za to co se doma urodit nemůže. 

V tom smyslu v respektu k Internacionále chápu, že pracujícím je stejně dělník, rolník, úředník, pracovník ve službách občanům přímo, či prostřednictvím státu, ale i majitel podniku zaměstnávající pro provoz potřebné zaměstnance, protože on sám mnohdy pracuje minimálně stejně usilovně jako jeho zaměstnanci.

Tvrdím, že nelze dogmaticky trvat na dělení společnosti, které se z jakéhokoliv důvodu neosvědčilo. Nutná je úvaha o chápání poměru vlastnictví a to osobního, družstevního, jakkoliv společenského a státního. Když s tím se některá budoucí generace vyrovná bez vzájemných a zbytečných bojů v jednotlivých společenských skupinách, může dojít ke spravedlivějšímu "královskému dělení".

Ale máme Silvestra, pobavme se a co nejdříve se sejděme k oněm úvahám o "královském dělení".  

Průměrný počet slepic: 4.9 (27 hlasů)

neokecáte a žádnými vyššími kartami nepřebijete. Koneckonců, vždy u jimi objevených a  vědecky zdůvodněných elementárních teorií každé hledání příčin skončí. Nad vašim názorem, že "Nutná je úvaha o chápání poměru vlastnictví a to osobního, družstevního, jakkoliv společenského a státního" by se ale mělo více diskutovat! Z toho by se mohlo něco užitečného pro makroekonomy, národohospodáře, finančníky, podnikatele a politiky, zkrátka pro náš národ, vlast a stát zrodit. Já osobně jsem přesvědčený, že výlučně nebo převážně soukromé vlastnictví VP má sice bohatou a místy úspěšnou historii, ale z dlouhodobé perspektivy pro lidstvo i přírodu je smrtící! Podstatou a současně neoddělitelnou součástí kapitalismu je ďábel Mamon. Je to motor i zlo v jednom. To je oč tu běží!

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

In reply to by Olin

Trvalý odkaz

ale ještě jednou k praseti. Kdo jezdí na praseti a odráží se zlatým bičíkem, aniž by prase udržoval, krmil a počítal s dělením, není hoden ani té jízdy. Zlatý bičík ať má k dispozici, když jej pořídil za poctivou práci. Ten si zaslouží i "poslední dělník"...také za poctivou práci.

O  možném spravedlivějším společenství nebudou rozhodovat klasici, které nezpochybňuji, naopak. Je nutno se k nim vracet. Ne nadarmo se stali klasiky i přes nevůli a odpor  hlupáků, kteří zavrhují dílo lidí ve své době přemýšlejících a uvažujících, třeba i nadčasově, třeba i tak, že jejich výsledky práce se neuplatnily plně, nebo našly výhybku.

O využití moudrosti i omylů musí rozhodnout žijící generace s tím, že my starší bychom měli mít právo a máme povinnost nabídnout výběr. Generace produktivního věku by měly studovat s porozuměním nejen klasiky a aspoň poslouchat dobré i špatné zkušenosti starších a starých. Mladí, vstupující do produktivního věku v návaznosti na vzdělanost spojenou s nabytou schopností kritického myšlení, by měli rozvíjet vše, co předkové nastínili a realizovali.

Ono to tak jednoduché nikdy nebylo, není a ještě nějakou dobu nejspíš nebude, protože hlouposti se narodilo, prosadilo a roste stále příliš mnoho.

Nicméně mám dost vnoučat a vidím v nich naději, stejně jako rád vidím, jak děti s partnery umí svou práci, svou odbornost. Jen to "společenské vědomí" zatím stále pokulhává.... Děti neomlouvám, dělají co mohou, ne všechno jsme jim připravili a předali, aby jen pokračovaly .. v té předešlé větě.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

Ach jo. Družstva by vytrhla naše hospodářství? Ale v devadesátých letech tu družstva byla.  Bylo tu spotřební družstvo Jednota, další družstva na komunální úrovni, vznikly tu Kampeličky, což byla taky družstva. Proč jich jen nepatrné množství vydrželo do dneška? Já jsem byl členem dvou takových družstev. Co o nich víte? Zřejmě nic.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

ach jó... :(

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Vidlák-včelka Mája-Zauber(Kouzlo) toť je naše neporazitelné trio, to je naše hlavní úderka proti vládnoucí fialové totalitě.

Náš Vidlák ve svém každodenním kydáním hnoje obzvlášť toho hnusného fialového co nám teď vládne, naše neúnavná včelka Mája která odhaluje každou fialovou hrůzu a náš kouzelný básník Zauber který s poetickými básněmi doráží fialový hnus Kazisvěta Fijaly to je naše hlavní neporazitelná síla.

Díky Vidláku za tvůj blok s kterým nás každodenně inspiruješ, díky Včelko za Tvoji neúnavnou práci na Kydech a díky Tobě Zaubere za tvé kouzelné rýmované básničky po přečtení kterých se nám vždy vynoří úsměv na našich utrápených od Kazisvěta Fijaly rtech.

Díky za to že vás máme zde na našich Kydech.

NEPORAZITELNE TRIO NA KYDECH

Průměrný počet slepic: 4.8 (51 hlas)

dík za kompliment! Po pravdě řečeno, nejsem na chválu a už vůbec ne na nějakou slávu zvyklý.  Tudíž se cítím trošku trapně. Chodím mezi vás rád, občas něco napíšu a odměnou mně je skutečnost, že nejsem vypískán, vyhazován. Co se týče Vidláka a Máji, tam souhlas, ale já se k nim nemohu řadit. Ostatně, ani to není moje ambice. Do nového roku přeji tobě i všem zdejším štamgastům dobré zdraví!

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

Milý Zaubere, máš poetický talent, jsi navíc i skromný, tož i další potvrzení moudrého muže. 

Tvé moudré básničky nás všechny čtenáře na Kydech inspirují

dávají nám kuráž odolávat vládnoucí fialové totalitě. 

Pro Tebe Zaubere, Vidláku, Včelko a vám všem milí čeští vlastenci 

přeji příjemné prožití dnešního posledního dne roku 2023 a Šťastný Nový Rok 2024.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Antoníne, všechno dobré do roku 2024, ať  jste (jsme všichni) zdráv(i) a ať nám všem přinese konečně nějaké povzbudivé zprávy (to znamená odchod této demoliční vlády). 

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

No, Zaubere, ani já se necítím být takto vyzdvihována, byť má Antonín pravdu, že Vidlák nám mluví z duše, píše skvěle, a vy to tady rozsvítíte. Také nejsem zvyklá na slávu (ani chválu - právě zde, ale o to vůbec nejde), jenomže nedá mi to, abych sem nehodila ty názory, o kterých si myslím, že by mělo vědět více lidí (jen je někdy těžší si z nich vybrat, protože k mání je takových plno).  

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Milá Včelko, naše bojovnice Včelko. Skromnost je potvrzení nejenom moudrého muže ale i moudré ženy. A Ty tu skromnost máš.  Jsme rádi že zde píšeš, přejeme Ti aby jsi byla vždy taková jako jsi, plná síly a bojovné odvahy ve tvých plamenných článků. Šťastný Nový Rok 2024 Ti přejeme Včelko. 

vcelka maja

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

Antoníne, už mě nepřivádějte do rozpaků..., však vy také bojujete, jak to jen jde - a nejste zdaleka sám (jenom to tady musíme občas "prosít" :-)).

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

se někdy vyjeví i takto. Díky Zaubere!

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

i já si tě vážím a dík!

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

bych byl dnes bujarý, ale  jsem už moc starý. Snad se duchem povznesu nad to, že  toho přiliš nesnesu. I tak si dám  drink, poslechnu si swing a po hodince jazzu po čtyřech polezu. Je přece silvestrovskou tradicí stát se člověkem s opicí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (50 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Zaubere, nejste starý, jste mladý duchem, který mnohým mladým chybí (znám i třicátníky-čtyřicátníky, kteří o sobě prohlašují, že jsou staří). Kéž by měli něco málo z toho, co máte vy...

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Roztodivné navázání podle "chuti" jednotlivých diskutérů doložím mým velmi stručným přáním všem čtenářům na těchto stránkách:

Přeji odvážný a zralý vstup do roku 2024, ve kterém nám loutkovodiče naší fialové vlády a PePa neprominou ani pohyb, ani slovíčko, ale budou se tvářit, že demokracie zvítězila a cokoliv mimo parlament není nutno brát vážně.

Kdo nemá program, nebo odmítá Silvestrovský program na ČT, PRIMA či NOVA, určitě si najde čas na posezení s přáteli, nebo rodinou a kdo ani tu šanci nemá, nebo se mu nechce číst ať už beletrii, nebo jinou vážnou literaturu, nabízím několik stále aktuálních odkazů, z nichž některé mohou i pobavit:

Trilogie z Moravských luhů, hájů a především vinic: 

Pozoruhodné návazností kde v různých časech "stejní lidé" zkoušeli co "moc" a místně odpovědní lidé unesou. Je to pozoruhodné i tím, že  mnohé, ještě žijící účinkující máme možnost vídat v dalších letech před "hadrákem", v průběhu  "hadráku" a dnes v naší době. a to všechno s úsměvem a nadhledem autorů i účinkujících. Ti účinkující prošli už za socialismu různými peripetiemi, různými podpisovými, schvalovacími, odsuzujícími a oslavnými  procesy, aby dnes buď ve vlastním zájmu raději mlčeli, nebo dokonce po vzoru PePa (někteří mu byli dokonce vzorem), hledali příznivý vítr.

Nakonec co se divit, jsou to ve své podstatě úplně normální lidé jako každý z nás, jen jsou odkázáni profesí na přízeň. Jakou přízeň volí, to je na odolnosti, statečnosti, nebo naopak. Přízeň veřejnosti bývá vrtkavá, přízeň mocných může zajistit na určitou dobu chlebíček vezdejší. Ale může podrazit nohy a to už mnozí slovutní a mnohé slovutné poznali/y s měnícími se společenskými "procesy a řády". Odsuzovat je jednoduché, litovat je možné, obdivovat normální, ale skutečnost může být dost krutá.

Přes to všechno, všechny tři filmy pobaví. YouTube toho nabízí podstatně víc, jen si vybrat.   

Filmy "znormalizované" ČSSR: Bouřlivé víno (youtube.com)

Mladé víno 

Zralé víno cz (youtube.com)1986 (youtube.com)

Nebudu nikoho unavovat dalšími slovy, odkážu na dvě osobnosti z mnoha, které nejspíš stojí za to vyslechnout. Vyhledávači odkazů jistě nabídnete další a bude to stát za to:

(1616) Josef Skála - Na prahu nového roku 2024 - YouTube už je možné shlédnout a poslechnout,

(1616) Děkuju za rok 2023! - YouTube Kateřina Konečná vypustí balónek děkovaček až přijde ... ne Kocour ..., ale čas,

Na závěr, trošku na pobavení, trošku k přemýšlení, možná pro některé k nas..ní, rozhovor s Kateřinou Konečnou na téma "Jak chutná moc". Určitě stojí za to, za tímto odkazem vám naskočí další toho druhu, například s Jaroslavem Foldynou, já předkládám pouze Kateřinu. Kateřina dostává dost provokativní otázky, nekroutí se, odpovídá a opět bojuje, pro někoho snad i zaboduje. Základním jejím motem dnes je "STAČILO":

Čest práci, soudružko Konečná. Byli jsme málo radikální, říká šéfka českých komunistů (youtube.com)

Kdo bude chtít, využije odkazy, kdo ne, určitě má lepší program, užijte si a užívejte.

Všem přeji hezký den a vstup do roku 2024 ve zdraví a s odhodláním podpořit co snad za podporu stojí. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (34 hlasů)
Trvalý odkaz

     Do nového roku přeji hlavně silné zdraví a pevné nervy. Budeme je potřebovat. Všechno ostatní se dá koupit. 

     A moc bych si přál, aby hrůzovláda pětidemolice v příštím roce skončila. Moc, skutečně moc bych si to přál. Zároveň ale vím, že k tomu bohužel nedojde. Přestože pětidemoliční strany mají rozdílné programy a v podstatě si v mnohém odporují, jediné, co je drží pohromadě je svaté KORYTO!!!  A zkuste svini odehnat od plného koryta. Věc takřka nemožná. Ale každým dnem jsme blíže volbám do parlamentu v roce 2025. To je naše naděje. A jak známo, naděje umírá poslední. Boj s pětidemolicí za záchranu státu nabírá na síle, možná se zdá, že ještě nemůžeme vyhrát, ale nesmíme přestat bojovat. Snad ten příští rok přinese nám dezolátům nové úspěchy na bitevním poli. 

     Vše nej do nového roku. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

kteří chovali prasata pro, uzené. tlačenky, jitrnice, jelita, prejty a něco masa a mohli při tom pozvat neskutečné množství přátel toho kusu, mají úplně jiné starosti. I když tu a tam něco "vychovají", je to hlavně a výhradně pro vlastní potřebu.

Nicméně v souvislosti s poznámkou   CHANDRASEKHARa dodávám. Na každé prase v minulosti i do budoucnosti se musela vařit, vaří a bude vařit voda. 

A ta porážka? Dostat prase od koryta, to je práce pro chlapa, ale zručný řezník umí pracovat s "provázky" v jedné ruce a jím oblíbeným "zařízením na porážku" v ruce druhé. Když nemá sám dost sil, vždycky se v té plejádě přátel prasete najde někdo, kdo provázky správně zatáhne a podrží. Pak už jde o to odkrvit, aby bylo na prejt. To už je zase práce zručného řezníka, aby to netrvalo dlouho, aby to nebylo k praseti trýznivé a kruté. A vypumpování krve do džberu? Hlavně nezvrhnout ten džber a míchat, aby se obsah nesrazil.... Pokukujících na takovém "rodinném setkání" je vždycky dost, ale pravidelné a nutné postupné kroky, to je zpravidla věc pozvaného řezníka a odpovídající spolupráce části přihlížejících.

Doufám, že počáteční průběh zabijačky nepochopí "sledovači správného myšlení" jinak, abych zítra doma nevítal nějakého toho Bretschneidera s pochopy.

Nicméně vždycky jde o to najít zručného řezníka, který vede celý průběh porážky prasete a dopředu se domluví s dalšími, i třeba méně zručnými spolupracovníky, aby výsledek byl bezchybný. Pochopitelně se stává, že co "návštěvník" to jiný názor na obsah jitrnic, jelit a tlačenek. Někdo rád housku, jiný uznává více krup, poznal jsem i místo housky rýži a množství koření, to už je úplně jiná disciplína. Rozhodně záleží na řezníkovi a jeho schopnosti sjednotit názor a chutě.

Přijdou Tři králové, přijde čas.... najít správného řezníka.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

Ale anžto jsem idealista, přál bych sobě, i nám všem, aby většina Pětibandy, stejně jako SocDem nebo Zelených, zmizela ze zastupitelských orgánů navždy. Ani Babiše si nijak zvlášť neidealizuji, protože ten splnil šílené EU taky skoro všechno, co jí na očích viděl, někde se chvíli jen tak na efekt cukal, ale skutečného odporu jsme se ani v jeho případě nedočkali. A další přání je, aby většina voličů pochopila, že to, co je pro zemi a většinu jejích obyvatel dobré, není to, co jim podsouvají hlavní sdělovací prostředky, a že tyto věci jsou obvykle v naprostém protikladu. A že servilita ke komukoli cizímu se nikdy v nic dobrého neobrátí. Servilními pohrdají jak jejich idoly, tak jejich odpůrci. Takže nám přeji i to, aby nás díky našemu většímu sebevědomí ostatní národy braly lépe.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnešním dnem jsem definitivně ukončil své diskusní návštěvy na Neviditelném psu. K autorům se budu rád vracet ale diskutovat s hulváty nehodlám, abych časem nesklouzl tam, kde nechci být.

Přeji všem zdejším slušným diskutérům, aby jim slušnost vydržela i přes mnohé provokace

Přeji Vám, aby rok 2024
byl k Vám laskavý
a daroval Vám radostné a úspěšné dny.
Aby se Vám vyhýbaly nemoci a strázně.
Aby láska a spokojenost byly u Vás domovem.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

1

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

tak to ma byť, synci a ďouchy.

PF 2024

Volný let vám přeji místo vzteku a beznaděje. I ten ruský racek nad Něvským zálivem to zná.       

StK

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

Zaubere, ještěže je to modré nebe s bílým ptákem - opačně by to bylo zavádějící... :-)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Co má společného  Zauber s barvou mé novoročenky ?

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

In reply to by Starý Kocour

Trvalý odkaz

zbytečně se nečil. Já též, stejně jako Mája, sotva jsem tvou novoročenku zmerčil, měl jsem nápad podobný. Ač, je to jistě čistě náhodný.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

ne rozčílilo. Mě rozčílit je nesmírně obtížné...

Ale na ODS ani jiné poruchy v MATRIXU jsem opravdu nepomyslel. 

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Starý Kocour

Trvalý odkaz

To je jednoduché, Kocoure - spletla jsem si autory :-)). Platí to tedy pro vás...:-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

.. zlodějku a bonzačku, jako byla ta Krakonošova..

Racek je v pohodě nemusí dokonce ani poletovan nad Něvským zálivem.

Já mám nejraději nejvýše a nejrychleji létajícího Jonathana Sulivana Racka z knížečky Richarda Bacha "Rackové".

Přečtěte si ji, je velmi poučná.
Naučíte se létat rychleji a výše, zjistíte, že v jisté hloubce pod hladinou, kam se běžní rackové nedostanou, žije obzváště tučná a výživná ryba, která vás dlouho a dobře nasytí, a hlavně, zjistíte, že nejste sami, kdo létají vysoko a rychle.. Už nikdy se, jako ostatní rackové, nebudete muset prát o ocasy, ploutve, vnitřnosti a hlavy shazované do moře na zádi rybářských lodí..

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

toto je racek chechtavý a nikoliv modrá straka. Ruský racek je pravý, falešný jsou jen odéesácký paka.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)