Josef Jurij Švec

Autor
Štítky

https://www.litterate.cz/josef-jurij-svec/

Dnešní článek bude antitezí předvčerejška. Abyste věděli, že nepřemýšlím jen o tom, jak se zorganizovat, ale také o tom, proč to nejde. Proč se nikomu v posledních letech nepodařilo vytvořit nějaké skutečně silné a početné hnutí. Proč u nás máme jen drobné projekty, které zpravidla nikam nevedou. Proč u nás neexistuje žádné skutečně národní a masové hnutí. Proč se pořád točíme v kruhu.

Slyšeli jste někdy jméno z napisu? Já se s ním seznámil teprve nedávno. Sokol, voják, legionář… v Rusku za První světové. Nejprve vojcl, postupně povyšován, dotáhl to na legionářského plukovníka. Dokonale zapomenutý hrdina od Zborova. Dokonale zapomenutý a to i přesto, že o něm Rudolf Medek napsal divadelní hru, která za První republiky způsobila slušný skandálek.

Plukovník Švec je ztělesněním toho, proč se nám v Česku nedaří semknout a následovat nějakého lídra. Dovolte mi ve stručnosti odvyprávět jeho příběh.

V roce 1918 se jeho divize dostala do vojensky velmi obtížné situace. Neberte mě úplně za slovo, ale legionáři skončili v bolševickém obklíčení a jejich velitel přišel s plánem, jak se z beznadějného postavení probít ven. Ovšem za cenu značných ztrát. Alternativou bylo se vzdát nebo padnout. Plán byl z vojenského hlediska správný, ale legionáři měli oproti běžnému vojsku hentů demograciju a samosprávu a vojáci pod vlivem svých komunistických agitátorů odmítli rozkaz splnit a obvinili svého velitele, že je chce hnát na jatka, aby si vysloužil generálské frčky.

Plukovník Švec se tomuto obvinění ubránil vlastně jediným možným způsobem. Zastřelil se. Svou sebevraždou prokázal, že to fakt nedělá kvůli generálské hodnosti, ale myslí svůj plán zcela upřímně. Pod dojmem tohoto skutku pak vojáci splnili rozkaz svého mrtvého velitele a skutečně se z obklíčení probili, tak jak on to vymyslel.

Proč to všechno píšu…

Takhle my to u nás máme, přátelé. Tak nějak očekáváme od našeho lídra skutečný důkaz jeho čistých úmyslů. Důkaz, který ho zpravidla stojí oběť nejvyšší. Až smrt definitivně a jednoznačně prokáže, že to lídr myslel dobře, že se nás nesnažil oblafnout a obrat. Až smrt je dostatečným důkazem čistých úmyslů. Mistr Jan Hus – to je to samé. Národ se za ním semknul, až když už nebyl… Kolem plukovníka Švece se jeho muži semkli, až když měl díru v hlavě.

Jsme národ, který se semkne za vůdcem, až když je ten vůdce mrtvý. Až když svou nejvyšší obětí prokázal, že jsou jeho pohnutky opravdové. Obávám se, že v této krizi to bude také tak.

Na každém něco najdeme, každý má špatné vlastnosti, každý má škraloup, každý má své hříchy a kdyby je náhodou neměl, najde se někdo, kdo si je vymyslí. Všude tu jsou agitátoři, kteří se postarají, aby nějaký škraloup ulpěl na komkoliv. Nejde tomu čelit. Nepomůže ani soud, ani vysvětlování. Babišovi je houby platné, že vydává další knížku ve které exaktně dokazuje, že pramiéroval dobře. Jeho fandové mu to věří i bez knížky, jeho odpůrci mu to neuvěří, i kdyby přinesl štempl do Pánaboha. Pro ostatní to v bledě modrém platí také.

V posledních týdnech jsem často volal po semknutí a organizování. Volal jsem po českém bratrstvu, po masovém hnutí, pro které jsem se snažil najít nějakou ideu, na které by se všichni shodli. Budu to dělat i dál… Ale my se nesemkneme. Každý lídr, kterého povoláme, zvolíme a nebo který se zvolí sám, bude okamžitě pod palbou mnoha obvinění, že to dělá ze zištných důvodů.

Možná proto u nás může někdo vládnout jen s podporou zahraničního protektora. Protože zahraničním protektorům nevadí nějaké charakterové vady českého lídra. On jen potřebuje, aby to byl jeho zkurvysyn. Dokud bude užitečný, bude udržen u moci. Nikdo nikdy u nás vlastně neměl podporu národa, protože nám i drobné charakterové vady lídrů vadí tak moc, že vlastně nikdy nepodpoříme nikoho, kdo nepodá absolutní důkaz své čistoty v podobě dobrovolné ztráty svého života.

A tak vlastně čekáme na nového Švece nebo Husa. Čekáme na někoho, kdo buď dobrovolně, nebo shodou okolností zemře pro národ. Pak si vzpomeneme na jeho slova a uděláme to, k čemu nás zaživa vybízel. A pak budeme také umírat, přestane nám na dlouhou dobu vadit, že naši sousedi mají vady, pak budeme odpouštět hříchy i dluhy, budeme schopní se také obětovat a bude se před námi třást celá Evropa ať už v podobě německých křižáků nebo vznikající Rudé armády, která by raději s „čortem vojevala, než s Čechoslovákmi.“

Beneš, Masaryk… ti mají v podstatě smůlu, že svůj život neobětovali. Proto na nich bude navždy ulpívat kupa bláta, kterou na ně naházeli už za jejich životů. Neprolili svou krev, která by je omyla. Toto je úděl také všech našich demokratických politiků. Vždycky bude dost důvodů tvrdit, že to dělali především pro svou slávu a své obohacení. Jedině hrdinská a mučednická smrt to všechno smaže.

Ovšem lidí, kteří jsou dobří a mají něco v hlavě, aby nám nechali použitelný odkaz k následování a zároveň ještě za tento odkaz zemřou… těch je jak šafránu. Takové případy se stávají velmi velmi zřídka. Všichni ostatní ambiciózní lídři nakonec zjistí, že nejjistější cesta na český trůn je přes německé císaře nebo ruské cary.

A že jsme měli Karla IV., který nemusel umřít a přesto byl uznávaný a národu prospěl? Ano, ten nám vybral pravděpodobnost něčeho takového po zbytek existence tohoto národa…

Jo a víte, kdo mě na plukovníka Švece navedl? Hádejte.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.7 (24 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Čau, díky - zajímavá úvaha. Nicméně, podle mě jsou Češi národ, kterej se nesemkne nikdy za žádným vůdcem. Chybí jim víra - což je problém Západu obecně, a druhá věc - z lidí jsou sólisti. Každej má na věc naprosto jasnej názor, ze kterýho nehodlá ustoupit, a vůdce by se musel prosadit, krom jiného, i silou. A na to už není doba.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Je to jedno slovo INFODEMIE a vy sám.
Cekate na někoho kdo by vas tak řikajic strhh!Navrh,aby se všichni lidovi komentatoři stali vůdci,když pinesou dobry napad ignorujete a tak napodobujete jednani aaááaáa našich tzv zastupitelů!

PNZ body odmitate sám tim,že se bojite zeptat co skutečne obsahuji a zahajit o nich diskusi!Pak to vypada,že se tu AA team SV vnucuje a vy se tu stavite ve skutečnosti odmitave a to ke všemu!
Nikdy jste nevstoupil se mnou do dialogu a neučite SV jejimž jste clenem k opravdove diskusi v situaci ohlupovani davu 6 prioritami jejiho řizeni!
Vite co je to vůbec Sociálni stat a navrhovany Solidarni stat?
Napište tady co vlwsne chcete kdy nechcete a nepodporujete

Bratrstvo Solidarity
Agrarni hnuti
KSH
Plan Narodni Zachrany potažmo Program Narodnich Zajmů!
Je to opravdu pro vas jen shluk pismen,ktere jsou predmetem vasi hluboke ignorance?
Je to pravda nebo ne,nebo je to dynamit čekajici na zápalnou šnůru a to se holenkove naekate u brzo nebo taky ne!?

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Ja bych rekl, ze je to jeste prostsi. Lidi se zatim maji dobre. Je draho, musej setrit, vlada je sere, ale zatim se stale maji jeste dobre. Gestapo je nevrazdi a do koncentraku neposila. Tak nerebelujou. Az pujde fakt o kejhak, pujdou Cesi do protiutoku. Kvuli EU, nebo Fialovi to ale nebude.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Pan Šulz se pry wsi domniva,že strejda Marx dodal dělnikm a rolnikm tlustou knihu KAPITAL s cilem,aby se stali bohatymi!

To se mu podařilo a za socalismu jim skutečně pwtrilo všechno v hodnotě BILIONŮ!
S tim,e tato třida zmizi a stane se z ni buržwsie řikwjici si dnesStředni třida nepočital!Skutečnost je taková,že žadna stredni trida v republice pokusnych kraliků NeexjstujE a beze změny reižmu nikdy existovat nemůže!
Pohlti i zbytky těch,ktei se za ni povauji brzy a to dnes vadnym zakonem o exekucich a to salamovou metodou,ktery nejde nikdy v dnesnim režimu opravit zpauperizovat a potom vymenit,anebo pozabijet nemocemi a valkami!

Nyni vidime,že flexibilni majitele velkych penez ji chtěji opravdu znovu opakuji ,ale opravdu obrat o všechno co jim zbylo ze socialismu a v krizi kapitalismu už hledaji ještě vyživnějši systém,pičem starý rozbijeji na sračku,kdy jim jejich žumpa vybuchuje zdanlive z kanálu do vlady nami zvolene!

Na to trpělive čeka i tento web?
No nazdar!

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Na hřbitovech jich leží spousta.
Nová generace dostávala pozlátka,korálky a teď budou zírat,jak ten mafiánský kapitalismus vypadá.
Tato mladá generace,těm starším nenaslouchá,nevěří a také z jejího středu nečekejme lídra a kdyby se objevil někdo starší,tak se neprosadí.Také je mládeži vtloukáno do hlavy,že viníkem prosperity kapitalismu,je Putin-Rusko.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

je v dnešni době pro nynějši generaci k smichu!Všichni vidi,že režimy padaji pod kladivy ideologii a opakovat středovek je jasná chimera!

V zasobě je už dalši ideologie,kdy sami kapitalisti pod sebou usekavaji větev na které sedi,ačkoli by mohli nejmin 3 roky ješte dnešni zrbany system použivat.
O novem systemu bylo rozhodnuto bankstery 29.3.2019 a rozhodnuti už asi nepůjde odvolat!Davam tu na nej odkazy a jsem za ně co pet minut upalovana!To děla dav pětikolky piratů tahajicich za sebou ubohou fialovou okurku včetne pry i vás pane Vidlaku?
Dav nevi a nevěři,že mu nalivam čistého vina HUS je dvojla maslo,komunisté se chystaji využit chyb v jejich stanovach,prodat TISICE svych,tedy našich lukrativnich nemovitosti a natahnout bačkory!
Dame i jim navrhy jak se zachranit,ale strana funkcionařu bude dale vše ignorovat a uděláji ze sebe lumiky,kteři u padaji do propasti zapomněni To bohužel čeka na každého drobneho ignoranta zakladatele mini strany,který se chce sjednotit na vodě třeba typu skalni marxista či humanitarni dalši diktatore typu menševik, neomarxista či už minulý odjebany stalinista!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

ANNA z Kutné Hory.
V čem je problém,příliš mnoho miliardářů a každý chce něco jiného a už vůbec,pusti k rozhodování nějakého vlastence.Pak další věc,kdo vlastní média,jakoby vlastnil jadernou zbraň.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

na př SPD,která ma tak slabý program,že dáva s odřenymi ušima sice pěkných,ale slabych 10 procent,rovněž dalši formace maji programy co potřebuji revizi s programem pro pry jejich bafuňaře a dav je voli hlava nehlava repete!

Proč se tu nikdo nezajima co vlastně asi zvoli a bude jimi podveden,aby hořekoval a plakal i tady jak želva!To chcete byt všichni vyšukáni z aktiv do nekonečna a volit prý zastupce podle toho,jak kdo je TOP čarodejnice,ktera by měla slézt z toho nařadi a konečně začit něco pro voliče dělat na přiklad jim s tim svym letadlem aspon čistit ulice!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Pravě ty by mohly nahradit KDU,kde jsou pry sami pokrytci,ČSSD,které se zhroutilo,KSČM Lumiků spěchajicich za svymi funkcionaři zřitit se do propasti zapomneni,nebot dodnes nepochopiliq,že k navratu do Snemovny jsou zapotřebi volici a jejich nesmrtelny plan PNZ potažmo PNZ!

No zkusim je tam zachranovat a nutit k dialogu!Naposledy naš investigativec mluvil 63 minut s jednim tam s vysoce postavenym funkcionáem a sdelil mu ,že je i on ten bača je členem SV tj Společnosti Voličů at se pusti do sve vlsstni podpory s naši Avantgardiou Aktivistů společne!
No to jste nevideli jak ,on padal do mdlob a okamžite se ptal okamžitě jake ma islo LEGITIMACE!
Byla to fakt prča,když dostal odpoved,že kdyby stala ta legitimace korunu,tak musi SV mit 8 275 752 koňur qwqwqqqqqaaaa!
Tak po volbach už asi za to do jejich elit zvolen nebyl a strana pukla jak žalud!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

nejraději všech voličů SV! Je tu vice přihod!AA team SV je chtěl varovat o vysledku rozhodnuti banksterů ze dne 29.3.2019 a tak to po lopatě vyoslil tehdejßimu jejich prý zastupci za ekonomii s cilem,eby jim to mohlo pomoci pi propagaci!

Ti kocorkovšti byli kouzelni!Toto rozhodnuti je znamo pouze nejvetšim špičkám sveta tj Trampovi a panu Puttlerovi.Ten prvni necht3l radsi být presidentem a chtěl jak jste si všimli je tzv spravedlive volby!
To se,ale v Ameru nenosi a pokud tam žijete,vite že jde li to tak vas i ten tzv nejlepsi kamoš podvede a vam se ostatni lide vysméji,že jste pitomec a naletěl jste!
Oblibena zabava je udat i svoje rodiče a to i když vas poporuji na studiich a psk bohačce požadat o sbirku za odmenu,aby jste mohli dostudovat!
Zkusili jsme to několikrát te strane sdělit mnoha kanaly!
Vite co udělali?Prestali zvedat telefony a nynejši vedeni zakazalo kontakt s voliči vadnymi stanovami!
V ponděli byla tehdy vždy možnost mluvit s jejich fujerem a i to zrušili!
Jsou to opravdu ostré děvčata a chlapci!
Jak se dostanou zpět do prdlamentu bez PNZ,to by asi museli byt z obce Kocourkov tam by to ślo!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Ano, u nás jsou ti co spáchali sebevraždu velebeni, ale ti, co se snažili bojovat a vést přinejlepším zapomenuti (aktivně). Kéž by se každý můj "protivník" zastřelil!

Zatím bez slepic