Koloběžka

Autor
Štítky

…aneb, jak vysvětlit šestiletému dítěti, že je všechno v prdeli…

 

Koloběžka – litterate.cz

Jak jsem minulý týden avizoval, o uplynulém víkendu jsem zavítal do západních Čech, kde jsme si s mými dětmi sjeli jeden úsek řeky Ohře. Ale nebyl to jediný důvod mého odcestování z gruntu. Jednak jsem se krátce podíval za rodiči, které teď nejspíš delší dobu neuvidím, protože benzín bude drahý (a nebo vůbec nebude) a jednak jsem si chtěl udělat čas na pořádný pokec s onou ukrajinskou rodinou, u které jsme se kolektivně zasadili o to, aby jeden ukrajinský chlapík v jatečném věku neskončil v mlýnku na maso někde na Donbase.

Všechny body svého plánu jsem splnil. Vyslechl jsem si od maminky celou řadu doporučení pro výchovu mých dětí, tatínek mě vážně a důrazně varoval před psaním tohoto blogu, protože by se nechtěl dožít mého pobytu v tjurmě… a setkal jsem se s panem profesorem ze Záporoží, jeho manželkou, dcerou, dvěma vnoučaty a zeťákem, který utekl hrobníkovi z lopaty. Pochopitelně nebudu uvádět jména a pokud nějaká přece jenom uvedu, budou smyšlená. Ale začnu od začátku…

Celé to začíná panem profesorem, který nemá rád Rusy, protože mu teď ničí jeho město a brzy i jeho daču, na které celý život dělal vlastníma rukama, tahal cihlu po cihle a těšil se, až se jednou bude dívat na slunce, jak zapadá za Dněprem. Jeho profesí je IT design a pracoval v rámci univerzity pro jakousi západní firmu, takže placen byl v dolarech a nežil si úplně špatně. Jeho spolupráce s onou západní korporací probíhá neustále, takže stále má nějaký přísun peněz ze kterých dokáže udržet nad vodou svojí migrační existenci i s manželkou, mladými a vnoučaty.

Pan profesor sice nemá rád Rusy, ale Banderovce přímo nenávidí. A tak teď žije v trochu schizofrenní situaci. Na jedné straně naprosto chápe ruskou motivaci poslat všechny banderovské nohsledy přímo za Stěpanem, protože ukronácků zažil za svůj život víc než dost a už dlouho s obavami sledoval jejich rojení a vyhrocování situace, ale na straně druhé jsou to ruské rakety, ruská děla a ruské granáty, co mu za pár neděl rozstřílejí jeho celý nemovitý majetek, protože on nepochybuje ani trochu, že východní břeh Dněpru je nezbytné ruské minimum v této válce. A tak má dokonalý přehled o současném stavu fronty a ví, že jeho záporožský byt potřebuje asi třicet kilometrů ruského postupu, aby byl v dostřelu a jeho „dača“ přijde na řadu ještě dřív.

Měl jsem pro jeho pocity pochopení. Ono je hezké mluvit o velkých civilizačních cílech a slavné budoucnosti, ale když pak ve jménu této budoucnosti zbude z vašich celoživotních snů jen hromada suti, tak to jaksi ztratí na efektu. Je vám houby platné sledovat boj proti zlu, když ten boj probíhá prostřednictvím vašich statků a hrdel. Ale na druhou stranu pan profesor nikdy neztratil kontakt s realitou, nic si nenamlouval, nehleděl na skvělou západní a demokratickou Ukrajinu růžovými brýlemi a když to pak celé začalo, tak mu stačil jeden nízký přelet ruské stíhačky, abysvé sny oželel, naložil manželku, dceru a vnoučata a odjel do Čech.

Jo a víte proč sem? Protože i on zná český pragmatismus. Jeho koníčkem je evropská historie a tak měl celkem jasnou představu, že tady i špatné příběhy končí relativně dobře. Pokud se dá někde přežít válka, tak tady u nás. Tady se přece vždycky včas přidáme k vítězům a nejvíc se toho tady naválčí hubou. Když uteče sem, tak dál už utíkat nebude muset… Zajímavé že?

Nejhůře to ovšem nesla jejich šestiletá vnučka. Najednou bez táty, daleko od domova, všechno je jinak, celý její svět je pryč. Zkuste šestiletému dítěti vysvětlit, že všechno je v troskách a na jednoho malinkatého človíčka dějiny jaksi neberou ohledy. Zkuste tomu človíčkovi vysvětlit, proč tu táta nemůže být.

Vnučka si to pak v hlavě všechno promítla do koloběžky. Doma v Záporoží koloběžku měla. Tady ji nemá. Proč tady nemůže mít koloběžku? Proč když tady není táta, tak nemá alespoň tu koloběžku? Táta odjet nesměl, ale koloběžku přece vzít mohli… Koloběžka se stala vším, všechno se točilo kolem koloběžky. Naštěstí to celé mělo dvojitě šťastný konec. Táta se jí vrátil a možná jí jednou bude moci vysvětlit, jak nejisté to do poslední chvíle bylo. A teď v neděli dostala i tu koloběžku…

Z plačtivé a uťáplé holčičky je už zase normální dítě, které má všechno, co potřebuje… Až mi slzy vytryskly, když jsem se na to díval.

Celá rodina pořád doufá, že se bude moci vrátit domů. Ptal jsem se, jestli by byli raději, aby kolem byla Ukrajina nebo zda bude lepší Rusko. Odpověděli mi úplně stejně, jako kdysi můj ukrajinský dědeček. Hlavní je, aby byl mír. Pro obyčejného člověka je to důležitější, než vlajka na radnici. Protože když je mír, tak je možné nosit cihly, stavět základy a snít, že jednou budete z vlastní terasy koukat na širý Dněpr, pozorovat, jak za ním zapadá slunce a poslouchat, jak si děti hrají na dvorku.

Ovšem celá rodina si stejně tak zcela jasně připouští, že se možná nikdy nevrátí. Pan profesor snad ještě chvíli bude v přízni západní korporace a bude moci dělat i v exilu. Dcera má teď od července už práci. V jedné pobočce nadnárodního gigantu vyrábí „klemniky“ – elektrikářské svorky. Zeťák si práci intenzívně hledá a když nehledá, tak vozí dříví na zimu. Jsou schopni platit nájem i inkaso, ukrajinské auto jim ještě nějaký ten rok bude sloužit, ošacení a obutí mají. Stejně jako my s obavami hledí na rostoucí ceny energií a jídla, ale při trošce skromnosti to zvládnou na stejné úrovni jako my. Pomoc už nepotřebují. Do konce roku zřejmě budou „splácet“ dluh na vyplacení mladého z válečné mašinérie, ale mají slušnou šanci, že i to bude mít svůj konec. I díky vám čtenářům splácejí o pětinu méně.

Když jsme se loučili, pozvali mě k sobě. Samozřejmě až bude po válce a pokud se budou mít kam vrátit. No, já na tom žádnou zásluhu nemám, to vy jste zařídili, aby jim shůry spadly zlaťáky, zrovna když je potřebovali nejvíc. Ale jestli celý tento příběh bude mít šťastný konec, tak tam za nimi pojedu a udělám z toho pro Kydy fajný cestopis. Potom už snad bude možné ho udělat i se jmény a fotkami.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (24 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

tak šefe dětem a všem tady vsysvětlete,že kapitalisty,kteři rozbijeji dnešni svět,,aby neztratili moc,prebendy a penize,zachrani jen ta bajna bytost ANNA slovy SOLIDARITA a ROZUM!
Vitězštvi se ziskavá v boji a naději ,že překoname krizi do niž nas zli kapitalisti ženou ,ale my zůstaneme na lodi plynouci na Oceánu času do něhož se potapi věk kapitalismu vam vy salati na beton fa bytost přinese!
No ni?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Vypadá to,že je vam je stále cizi metoda CHUCPE! .JA pišiže ne já,ale bohati majitelé peněz,aby si zachranili svoji moc,prebendy a bohatstvi našli zcela nový,ale tim horši systém,který se domluvili na vs pouit a on už začina působit a vy mu tleskáte a plně se do neho zapojujete!

Dam přiklad! Při nákupu se vás pokladni zeptá,zda mate plastik kartu a vy ji možná máte a s RADOSTI ji použijete!
Uvědomujete si,že penize na ni vám už nepatři,ale patři banksterúm?Nebo vite co to je NZP tedy planovany Nepodminěny základni přijem?
Dale co je to Sociálni kredit a co s vami udělá v novem systému poté co se vladnim KAPITALISTICKYM zmrdům podaři vas pěkně usmolit a vy nevite a nevidite proč to vámi zvolená vlads dělá a nikdo vam to nesmi ani na universitě života vysvětlit!
A vo tom to je!Zkuste to a dejte diskusi dokud šefa nezavřou do tjurmy a vy v důsledku absence Solidarity zůstanete plem,plem!?
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

A hned nato se poroučel Boris přitel toho Zeli a jak se zdá nebude sám!Zkusim dat video,že bý pětikolka nevěděla co se na ni v Ameru šije?

https dvojtečka štrich štrich www,youtube.com štrich watch?v rovna se JRSikfO2DBw pokud vas zajima jak se bourá kapitalizm bodete muset zkusit jak na tu Solidaritu a dát tu ten opraveny odkaz sami!
Mi zničili klabostnici, abý měl GŘ TV monopol na vaše oblbováni! áaá Tak to zkuste někdo dat do richtiku!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

A hned nato se poroučel Boris přitel toho Zeli a jak se zdá nebude sám!Zkusim dat video,že bý pětikolka nevěděla co se na ni v Ameru šije?

https dvojtečka štrich štrich www,youtube.com štrich watch?v rovna se JRSikfO2DBw pokud vas zajima jak se bourá kapitalizm bodete muset zkusit jak na tu Solidaritu a dát tu ten opraveny odkaz sami!
Mi zničili klabostnici, abý měl GŘ TV monopol na vaše oblbováni! áaá Tak to zkuste někdo dat do richtiku!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

To umím taky. Nejlépe s kamarády v hospodě k půlnoci. To bychom vám vysvětlili, jak se má ta planeta řídit, že byste čubrněli. By Kissinger zbledl závistí.

Ale, když tvrdíte, že kapitalismus je na hovno, nedržkujte pouze, ale navrhněte alternativu. Socialismus asi ne, že, ještě to nikdy nevyšlo. Naopak, když se mnohde dostal k veslu socialista, šlo to vždy cugrunt.

Ale pomiňme, že jsem zarputilý antilevičák, zbytečně bychom se hádali, navrhuji, když tvrdíte, že kapitalismus je fuj (já neříkám, že je ideální a nemá velké chyby), tak prostě na férovku navrhněte něco jiného.

Když moje žena uvaří hovězí guláš a mě se to nezdá, můžu držkovat, jelikož umím podstatně lepší. Když ale dělá srnčí medailonky a mě přijde, že nejsou dokonalé, můžu akorát tak držet hubu, jelikož sám bych toto maso totálně dokurvil. Ulovit to umím, upravit k jídlu, to už je dost slabší.

Já nikterák nezpochybňuji vaše plné právo cokoli kritizovat. Ale jsou lidi, kteří, když něco odsoudí, tak jsou schopni předvést, jak to udělat lépe. Pak jsou druzí, kteří dokáží na ničem nenechat nit suchou. Mě se líběj ti první. Těch druhých je dvanáct do tuctu a poněkud mě nuděj.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

je, myslím, něco krapet komplikovanějšího než uvařit guláš... Osobně mě remcalové taky iritujou, nicméně v tomhle případě kritiku i od lidí, kteří nejsou schopni dát dokupy pár miliard na volební týmy a kampaně, ani nemají soukromou armádu na provedení převratu, celkem chápu!

Zatím bez slepic

Zkuste si najit Normane to PNZ,,je tady co 5 minut,copak patřite i vy k těm Nemehlům co si nedovedou přečist jak tu Změnu lze pohodlně financovat a ještě zbude na pivo a koalku pro všechny zdejši válečniky?
To snad neni možné!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Tak jsem otevřela počitac a nco psala a popijrla rum!No Bernarde pišel ke mě jeden boreca,aaaaaaasssa,ukazalo se taky a,aaááaa že áaaae je devorubec a ptal se mě co dělam!

Řekla jsem mua,že bojuji za to,aby mu kapitalisti nevykradli z banky uspory áaáaaaaaa.No on mi řekl,že se mam na něho vykašlat,že to nepotebuje!Prý je má uloeny na HESLO!
Bernarde mate taky penize v bance uloženy na heslo a napište mi tu zda vite co je to inflace vlečniku!Tuto přihodu jsem tu užáaaa jednou napsala!Je to repete!
No ni?aaaaaaaaaaassááaa ta aaaaa pise dozor od vnitakůáaaaaaa ja ne! áwaá

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Volte svoje potřeby. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Už jste mi Sasine chyběl s tou svou volbou potřeb... ale pořád jsem ještě nepochopil, jak to myslíte. 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak je možné,že jste ješte nenatáhl bačkory valečniku alternativy? No pravě se chystam dat tu panu Bernardovi a ostatnim možna brzy jednomu z bohatýrů aáaáaáaaa HBS hezky sesumirovany jielni listek to s vyběrem jidla možnych systémůá v našem dosahuaaaaaaaaaáaáaaaaaaáaáaa jako v krčmě u piva!

Ješte chvilku počkam,jestli se kdosi dalši ozve,ale i kdyby aaýaaaaass si ostatni všimlia,že to tady dávam co pět minut v PNZ tedy Programu Narodnich Zajmů rovna se PNZ Planu Narodni Zachrany tak tomu ti GŘ TV ohlupeni salati nechcou stejně rozumet,ale mohu to zkusit !
Jsou to pro ně jen pismena a jejich tzv pedstavitelé inteligence jim to neumi nebo dokonce NESMI vysvětlit,jinak kedlubma dolů!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)