Podlehl dezinformacím

Autor
Štítky

Tento týden všechna pravdomluvná mééédia pouštějí jeden za druhým články o dezinformacích. Seznam vydal seznam největších dezinformátorů a jako sláma z bot z toho čouhá, že tito dezinformátoři mají dohromady větší sledovanost než média od Seznamu a Český rozhlas pustil jeden hluboký lidský příběh o jisté Lucii, která má doma manžela, co „podlehl dezinformacím“ a ona se zamýšlí, zda je to vůbec dobrý člověk.

Druhý takový text teď vydalo i Aktuálně…

Je to hluboký lidský příběh. Manžel chodí normálně do práce, nosí domů výplatu, stará se o děti, podílí se na údržbě domácnosti, netráví večery v hospodě, ale protože se koukne na internetu, jestli české rozhlasy náhodou nelžou jako když tiskne, tak pozor na něj, nemusel by to být dobrý člověk.

Vlastně to odpovídá mé osobní zkušenosti s naší místní pravdou a láskou. Deset let jsem osvědčoval hodnoty, které v našem zemědělském kraji byly důležité a které se tam vysoko cenily. Nezatravnil jsem svůj pozemek, ale obdělával ho. Pěkně postaru jsem kultivoval půdu hnojem, co vypěstuju, to si i sám zpracuju. Přizpůsobil jsem dům, aby se mi tam vešlo co nejvíc hostů, veškeré rekonstrukce jsem dělal „na věčné časy,“ tedy pořádně a důkladně. Prostě jednoho dne svěřený majetek i půdu předám dál v lepším stavu, než v jakém jsem ho dostal.

Ale pak jsem také podlehl dezinformacím, začal jsem si myslet, že novináři neslouží národu ani veřejnosti, došel jsem k názoru, že nás Západ více vydírá, než nám pomáhá a vnucuje nám hodnoty, které se nám brzy strašlivě vymstí. Začal jsem si hledat jiné informace a stalo se mi přesně to, co asi každému, kdo se dostal na naší stranu. Odpadl jsem od pravdomluvné České televize a začal ji považovat za lžimédium.

A šup… v té chvíli bylo úplně jedno, že rukama a tvrdou prací vyznávám hodnoty, které jsou skutečně věčné. Jsem špatný člověk, protože nepřijímám hodnoty, které tu před deseti lety ještě nebyly a za deset let už tu dávno nebudou. Jsem špatný člověk, protože nevěřím v evropské hodnoty. Sice také nebiju manželku a starám se o děti, sice také chodím do práce a neutrácím v hospodě, ale je třeba si na mě dávat pozor.

Naštěstí moje žena ví, co ve mně má a já vím, co mám v ní.

Všimněte si prosím, že v hentom příběhu o odpadlém manželovi, co podlehl dezinformacím, není ani řádka o tom, že by svojí ženu nutil, aby tomu také uvěřila. Není tam ani slovo o tom, že by ji považoval za méněcennou, špatnou, či zlou, protože nesdílí jeho postoje. Nikde se tam nepíše, že by jí kvůli tomu dělal peklo na zemi a nadával jí do amerických filcek. Nejspíš si to dokonce nechává pro sebe a neobtěžuje okolí svými názory. Nemá to zapotřebí. To jen ona má problém…

Překvapit by nás to nemělo. Z dějin máme tolik příkladů, kdy se lidé třídili na dobré a špatné podle toho, jak moc věřili. Těm méně věřícím a více vyžadujícím důkazy nadávali do kacířů, pronásledovali je… Inu, sypali písek do soukolí té nádherné sluníčkové jednoty. Pravda je to, na čem se dohodneme, viď Kartouzi.

Nevím, jestli to byl od Českého rozhlasu záměr, ale podařilo se jim to. Ukázali, jak si představují dobro a zlo. Dobro spočívá v tom, že se bude věřit médiím, která hlásala že Rusku už dvacetkrát došly náboje, jídlo i vojáci a Putin má jen tři měsíce života. Dobro spočívá v tom, že budete věřit médiím, která před volbami vytáhla na Babiše Pandora papers, zaklínali se veřejným zájmem, ale po volbách jako když utne. Dodnes… Dobro spočívá v tom, že budete věřit novinářům, kteří nám do očí tvrdí, jak je nutné být solidární s Německem ohledně migrace, protože když to Dojčlandi nezvládli, tak my to určitě zvládneme líp. Dobro spočívá v tom, že se nebudete ptát, proč kupujeme stíhačky a tanky, když se teď na frontě jasně ukázalo, že je dokáže zničit běžný pěšák. Dobro spočívá v tom, že budeme držet hubu a krok ke světlým zítřkům grýndýlové budoucnosti.

Dobro spočívá v tom, že našim dětem budou přečítat pohádky úchylové převlečení za ženy a jestli to bude jako v Německu, tak budou brzy ve školkách předvádět bondáž a pohlavní styk. Dobro je, když budeme tolerantní úplně ke všemu, tedy kromě vlastního národa a vlastních lidí. Dobro spočívá v tom, připravovat se na válku, ačkoliv nejsme napadeni. Dobro spočívá v tom, že uvalíme sankce na Rusko, které ale nás bolí asi desetkrát víc a děláme to jen kvůli dobrému pocitu řvoucí menšiny na Twitteru.

Dobro spočívá v tom, že Česká televize vymlčí neschopnost našeho premiéra i ostatních ministrů, ačkoliv podle všech statistických údajů dostali Českou republiku na chvost Evropy. Dobro spočívá v tom, že je třeba kriminalizovat svobodu projevu, ale jen některou. Jedni mají právo mlčet a v Řeporyjích si starosta může projevovat nenávist k vlastnímu národu dle libosti. Dobro spočívá v tom, že nenávistí a netolerantností k jiným názorům konečně dosáhneme té blažené budoucnosti, kdy nastane tolerance a svoboda projevu.

Být dneska zlým a špatným člověkem, na to stačí pochybovat. Stačí, že si kromě ukrajinské propagandy, přečtete i tu ruskou. Stačí, že si myslíte, že to nebylo Rusko, kdo odpálil Nordstrýmy. Že to nebylo Rusko, které si ostřelovalo jadernou elektrárnu, kterou mělo pod kontrolou. Že to nebylo Rusko, které zničilo Kachovskou přehradu. Pokud máte pochybnosti nad smyslem sankcí, když trubky vedou z východu na západ a ne obráceně, tak jste prostě zrádce. Pokud nedokážete pochopit, že sice máme jeden volný celounijní trh, ale potraviny a energie jsou u nás nejdražší, tak jste prostě na indexu.

Pokud si něco takového myslíte, na vašich ostatních vlastnostech už nezáleží. Udělají o vás hluboký lidský příběh, jak jste podlehli dezinformacím.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Pokud stojíte o moji knihu, prosím objednejte si ji v následujících čtrnácti dnech, kdy ještě budeme normálně fungovat. Mohu se zaručit, že odešlu všechny knihy, které si objednáte do 28.6.2023. Pokud si knihu objednáte později, přijde vám pravděpodobně až v srpnu. V červenci zřejmě nebudu schopen expedovat vůbec a v srpnu jen omezeně. Vše ostatní zůstává v platnosti. Každý, kdo pošle jako dar Institutu českého venkova alespoň 350,- Kč, si může vyžádat knihu v zasílací aplikaci na Kydech. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (234 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

že dnes víceméně věřím už jen dezinformacím a nejdůvěryhodnější jsou pro mě dezinformátoři Rajchl a Vidlák. A cítím s druhým jmenovaným jeho křivdu, že nebyl zařazen na henten dezinformační seznam Seznamu sestavený pravdomluvnými intervjuky. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (112 hlasů)

že pan Rajchl nemyslí primárně jen na sebe a svou rodinu, jak je "dobrým zvykem" většiny politiků.

Co si však myslet o člověkovi, který buď nenachází čas odpovídat na zásadní dotazy, anebo nemá pod kontrolou svůj sekretariát:

https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2136256#comment-2136256

Průměrný počet slepic: 2.7 (33 hlasů)

čo si predstavujetě pod takým slovom "zásadní dotaz"? :-)

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

(1) Považujete lidi žijící v Čechách, na Moravě a ve Slezsku za sobě rovné?
(2) Myslíte si, že člověk by měl být ve své zemi Suverénem?
(3) Považujete za lepší experiment nebo ověřené řešení?

PS: položil jsem je, dříve ve zkrácené formě - Proč nemáte na svých stránkách nic o Švýcarsku?  (přestože píšete, že si vážíte svých bližních) - již 4x (VV, SPD, Piráti, PRO), dosud nikdo neodpověděl :-)

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)

...mám nejspíš podobnou zkušenost jako Miloš von Bern. Bývá toho dost, s čím ve vyjádřeních Miloše nemám důvod souhlasit, ale to nenormální není. pokud bychom se slušně nepeskovali v těchto komentářích, ale sešli se někde společně, asi bychom si mnohé vysvětlili. Písemně dochází k nedorozuměním i z důvodu obtížnějšího vyjádření právě v písemné formě. Tak to může být i sekretariátem Rajchla, ale ten očividně funguje jako hráz nepřijatelným "příspěvkům a námětům". Nicméně nic nového pod sluncem, ve svém životě jsem těch sekretariátů poznal poměrně dost.

U Rajchla se obávám, že jeho faktické dělení opoziční scény bez schopnosti se s jinými částmi opozice (mimo jím osobně vybraným) sejít a hledat společné zájmy pro odstranění současných šíleností, spolu s pravděpodobně příští tolerancí, ale jasným předpokladem výrazných společenských změn vyhovujících ne jednotlivcům proniknuvším do jednotlivých stupňů státní správy, ale k řešení dalšího vývoje společnosti vyhovující převážné většině občanů, to u toho pána zatím stále postrádám. Připouštím, že je pracovitý a rozježděný. Umí oslovit, organizovat. Ale umí poslouchat? Slyší ty potůčky, které se časem mohou stát pro něj nepřijatelné, ale dnes mu pomáhají k jeho splnění dalších osobních kroků?

Ono se to jednou všechno sečte. Jen s neschopností hledat hodně široké sjednocení proti současné velmi mocné a voliči vybudované síle, se ten vývoj prodlouží. Potom si jeden může položit otázku. Nejde právě o to? 

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

Píšete:

pokud bychom se slušně nepeskovali v těchto komentářích, ale sešli se někde společně, asi bychom si mnohé vysvětlili.

Tomu nevěřím. Já proti panu Miloši von Bernovi nic nemám ale jeho názory jsou příliš jednostranné. Všude by nainstaloval Švýcarský systém vládnutí. Já netvrdím že je to systém špatný, ale bohužel není aplikovatelný všude a hned, a Švýcarsko není (jako ostatně nikdo) zářným vzorem a výlupkem všech ctností.

Nic proti tomu že pan Miloš von Bern tento systém propaguje ale pokud něco napíšete jednou, dvakrát, třikrát, čtyřikrát …………………………………………………………, tak po čase musí počítat s tím, že hodně lidí z toho bude otrávených, a dá mu to patřičně najevo což se panu Miloši von Bernovi stalo.

Jinak pana Miloše von Berna zdravím a přeji mu hezký den. 😊

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

...to pro mě neznamená, že nemusí být ve svém "umanutí" nepřijatelný. Já trvale prosazuji jednání mezi skupinami a stranami se snahou najít společnou řeč a průchodný systém pro většinu a jsem tím také "umanutý". Vím, že jen zde ve vidlákově, ani dopisováním bez následné diskuse v nejrůznějších opozičních skupinách a bez případné SPOLEČNÉ akce není šance dojít ke skutečné změně. Dojde jen k dalším volbám, ve kterých vládnoucí slepence "připustí" svými mechanismy tolerovat i jakoby silné protihráče, které buď uplatí, nebo jinak udrží na uzdě.

V tom si nejspíš můžeme po nějaké osobní zkušenosti notovat spolu s panem z Bernu. Mě spíš vadí, že ani Dan Sterzik nejspíš nepochopil, že se může stát jednou z loutek člověka, který umí oslovit masy, ale je otázka, zda mu jde o skutečnou společenskopolitickou změnu, která by neřešila "jen" neskutečnou tupost fialového vládnutí, bez zásadní změny koncepce vývoje našeho státu. Je to jeho rozhodnutí a zřejmě smysl jeho práce se tak jednoznačně vymezovat. 

Já tvrdím, že otázka moci jednotlivců a skupin nic nevyřeší, pokud si nevybudují podporu ne jen množstvím voličů, ale především programem, který by společnost, za souhlasu nejširší veřejnosti vedl ke skutečným úspěchům země.

Ten program může být teoreticky napasován i na ty švýcarské zkušenosti. Proč ne, když se na tom občané shodnou. Ale domnívám se, že v naší zemi jsme prošli tolika průšvihy, i úspěchy, že je na co navazovat a čeho se vyvarovat. Bránit se však změnám, že připomínají komunisty, nebo flanďáky, to je stále cesta do pekel. I od Františka Josefa se mají budoucí generace co učit a nejspíš do všech těch kuchyní budou muset v krátké budoucnosti nahlédnout, protože například mnohé prošustrované regionální podniky vznikaly už v mocnářství a jen proto je ani ti hrozní komunisté nezlikvidovali, naopak přibližovali úrovni aktuální doby. Až v devadesátkách to mnohé zašlo na úbytě a zajistilo zisky "dobrákům" vychovaným bohu žel socialistickými pořádky a v mnohém pocházejícím z přihrádek tehdejší "nomenklatury" podobně jako náš současný PePa. Však musel být důvod jej volit. S těmito nomenklaturními se svezla i podnikatelsky zkušená šedá zóna veksláků  a výsledkem je současný stav. Až se skutečně občané proberou z leknutí, ty garnitury budou už dost vousaté, ale to co jsem uvedl ve smyslu "vrátit se ke kořenům zakládání regionálního průmyslu a zemědělství na úrovni", to bude ten návrat k příkladům z mocnářství, nebo i období socialismu, kdy se začali "rozpínat" Křižíkové, Škodové, Baťové, ale i Čubové a mnozí další. Zkrátka úspěch začíná zpravidla  téměř z ničeho a jak je patrné, současná vláda nám tu "nulu" vehementně prosazuje a chystá.

Vážná diskuse o těchto otázkách nejspíš teprve přichází a nemůže to být jen diskuse starců a lidí, kterým nejde jen o usazení se někde, odkud móóóžná nakouknou pod pokličku současných mocných. Smutné je, že nastává v době, kdy se společnost hodně rychle přibližuje ke dnu a množství, zejména mladých a mladších lidí ještě netuší....o to budou mít náročnější práci, ale naděje tu stále je.  

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

kdyby ve všech zemích světa fungovala demokracie švýcarského typu.

Kdyby byly všechny země neutrální a o všech strategických záměrech rozhodovali všichni občané, nebylo by třeba zbrojit, platit špióny a kontráše.

Problémem je, že lidé musí bojovat za to, aby byli ve své zemi Suverénem. Od doby husitské se na to v české kotlině nějak zapomíná...

PS: jasně, lze si představit i lepší společenké uspořádání, ale to švýcarské už od roku 1848 prokazatelně funguje a přináší lepší pocity, výsledky a perspektivu, než ta vaše představa, že konečně najdete někoho osvíceného, neuplatitelného a lidumilného.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Ano, pane Miloši už jsem to pochopil. Jediné, co je potřeba pro hospodářský vzestup společnosti je demokracie Švýcarského typu. Kde se o zásadních otázkách rozhoduje v referendu a lid je ve své zemi suverénem. Krásně je to vidět na odkazu HDP na obyvatele v různých zemích. Například Taková Čína zvýšila mezi roky 1990 – 2021 HDP v přepočtu na obyvatele skoro 20x. Nepochybně to bude tím že ve své zemi zavedla demokracii Švýcarského typu. Jinak to ani nejde.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_sv%C4%9Bta_podle_HDP_na_obyvatele

Já bych si vzal za příklad tu Čínu. Demokracii Švýcarského typu tam mají stejnou jako ve Švýcarsku, jinak by nemohli takových hospodářských výsledků dosáhnout a Švýcaři v těch posledních třiceti letech ztratili tempo, HDP zvýšili ani ne 3x.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Někteří se honí za penězi, aby si navýšili životní úroveň.
Jiní celý život meditují, aby se dostali na vyšší hladinu vědomí.
Další pilně studují zákonitosti vesmíru, aby se dobrali vyššího poznání.
...
Za podstatné považuji brát zřetel na okolí, ať už lidi, zvířata, rostliny, ledovce ...  a také nepovyšovat zájmy jedné skupiny nad ostatními.
Čína mi moc nesedí co se týče Tibetu, emisí, miliardářů ...
Není lepší mít možnost společně zásadní věci ovlivnit?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

pro obyvatele Konga pokyny, co dělat v době tropických veder.“

Tak mi vrtá v hlavě, proč jste vlastně odjel do toho Švýcarska. Meditovat abyste se dostal na vyšší úroveň vědomí, jste mohl klidně i tady, v tom vám nikdo nemohl zabránit, a pilně studovat zákonitosti vesmíru abyste se dobral vyššího poznání to jste mohl i tady. 😊

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

taková dezinformace není vůbec žádná legrace. Dnes je třeba žít a uvažovat nově, tak nějak neziskově. Důchodci dnes, de facto, také tvoří jakousi neziskovku, tedy ale jedinou neziskovku, pro kterou vláda ČR není schopna zajistit peníze.

Průměrný počet slepic: 4.7 (41 hlas)
Trvalý odkaz

ale už to tuším, bude ze mě Mirek Dušín. Národu hned bude líp, když ho spasí Rychlý šíp. Pravdu a lásku dám všem hned, šťastný bude ten náš svět.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

zdali nejsme absurdní? Mafie má u nás vládní  stranu STAN, které šéfuje český Rakušan. Každý migrant je  k nám zván, inu český Absurdistán. Komunistický kariérista exibuje na  Hradě , zářná budoucnost je nasnadě.

Průměrný počet slepic: 4.6 (43 hlasů)
Trvalý odkaz

Jasná kravina, to dříve do NATO přijmou Putina!

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Kurňa, to muselo stát peněz daňových poplatníků!

Průměrný počet slepic: 4.5 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Ano, je to jako na   povel     pavel,  soudruzi v  me-e-édiích  měli pionýrskou schůzku a tam dostali od svých svazáků pokyn psát o dezinformátorech. 

Svůj příběh o tom, proč jsem ze svého života zcela vyloučil televizi jsem již tady psal. Jen připomenu, že se to stalo tak, že když jsem měl možnost porovnat  to co říkají v TV s tím,  co bylo napsáno v odborných zprávách, které jsem měl na stole, pochopil jsem, že sledovat TV je naprosto   ztracený čas. A  Český rozhlas jsem ze svého života vyškrtl  od dob covidu.

Ale něco  o Aeronetu. Začalo to před cca 2 lety. Můj kamarád mi občas  poslal odkaz na článek na tomto serveru. Já na to většinou koukl, ale snad nikdy nedočetl. To co tam psali bylo  šílené a mimo moji nejbujnější fantazii.  Nebýt toho, že ten můj kamarád pracuje jako vědecký pracovník a zabývá se reálným výzkumem reálných užitečných věcí ( není to žádný pavědec řešící nějaké  bludy kolem  "sociálního  inženýrství" ) tak bych Aeronet  odepsal. Vrtalo mi v hlavě, proč on, člověk s širokým přehledem  věří takovým nesmyslům. Jenže jak běžel čas, ukázalo, že to co Aeronet psal před rokem zas tako úplně nesmysl není. A že dnes už lidový  vtip:

"Jaký je rozdíl mezi dezinformací a realitou? Správná odpověď je: půl roku " 

se bohužel  pomalu ale jistě naplňuje i u toho pro mne tehdy šíleného Aeronetu.  Nechci  nijak vychvalovat  tento server. Jen říkám, že už si rozhodně nemyslím, že to co tam píší je lež a pokud bych si měl vybrat  mezi   Aeronetem   a  Českou televizí, nezaváhal bych.  Aeronet nečtu pravidelně, nemůžu. Je to příliš silné kafe a trochu  se bojím,  že  píší o problémech jen s velkým předstihem. Není nic  jednoduššího, než aby se každý přesvědčil sám. Každý si může najít články staré dva, tři roky a porovnat je s dnešním stavem Světa. V děsivém kontrastu s tím je to, co říkala naše vláda, Fiala a další mocipáni před rokem, dvěma lety  s tím co je teď.  

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

a stále o své jedinečnosti si sní. Ač je jenom mistrem  levných gest a frází ve funkci je bez nesnází, všichni mu jdou na ruku, bez špinění, bez mediálního hluku. Pro hloupý národ dobrá věc, na Hradě je krasavec.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Porovnáním s historií se z té obrovské války stane lokální konflikt, v reálu ty užhorodské rodinky na koupalištích, hradech a zámcích nerozeznáte od jiných turistů a zprůměrováním se, pokud vládnete jen češtinou, dostanete k názorům pana Petra Druláka. :-)

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdůvodnění jednoho poslance SVP (Švýcarská lidová strana), proč chyběl v sálu:

Weltwoche: Zelenský, ne, děkuji! Ukrajinský prezident nemá ve švýcarském Federálním Parlamentu co pohledávat

Je to ukázka úcty k základním právům a svobodám zakotveným v ústavě.

Tyto názory jsou však také ve Švýcarsku menšinové.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)