Kdo by to byl čekal...

Autor
Štítky

Svůj článek o slovenských volbách začnu jedním důležitým faktem. Od začátku do konce tyto volby neměly žádného výrazného hegemona. Progresívnému Slovensku i SMERu volební průzkumy přiznávaly voličskou podporu kousek přes dvacet procent. Porovnejte to s naším Andrejem, kterému některé průzkumy přisuzují i pětatřicet. To je obrovský rozdíl. Slovenské volby měly podle průzkumů svojí „velkou trojku,“ což jsou Fico, Šimeček a Pelegrini a pak spoustu menších stran u kterých nebylo jisté, jestli se do Národné rady vůbec dostanou.

Fico a Šimeček potřebovali hrát o vítězství, protože vítěz dostane svůj první pokus na sestavení vlády. Pelegrini mohl být v klidu, protože to bude právě jeho HLAS, bez kterého se neobejde ani SMER ani PS, takže každopádně to bude Pelegrini, který na těchto volbách nejvíc vydělá. Mezi těmi ostatními se hrálo o to, kdo se tam vůbec dostane, bude osloven těmi velkými a sehraje roli jazýčku na vahách. Jak konzervativci tak progresivisti mají mezi malými stranami želízka v ohni.

Od začátku bylo jasné, že důležité bude každé procento a o vládě rozhodne nějaká naprostá blbost, která posune preference o pár hlasů. A od začátku bylo zřejmé, že bez ohledu na vítěze voleb, skutečným vítězem bude Pelegrini, bez kterého se žádná vláda poskládat nedá. Že by se Fico nakonec dal dohromady s Progresívným Slovenskem, to je fantazie na úrovni dávné opoziční smlouvy mezi Klausem a Zemanem. Nedovedu si to představit.

Ještě dodám, že na Slovensku nejsou v těchto volbách žádné okrsky. Každá strana prostě dodá svůj seznam sto padesáti kandidátů a z nich volí lidé v Bratislavě i v Humenném. Tamní volby jsou mnohem víc o „univerzálních osobnostech“ na čele kandidátky, než u nás. Má to své výhody i nevýhody.

Víte, já měl podle výsledků připraveny dvě argumentace, na které jsem chtěl upozornit. A vyplnily se vlastně obě zároveň. Takže vám je obě přednesu:

Kdyby Fico vyhrál, chtěl jsem zdůrazňovat, že konzervativní pohled v Evropě sílí. Slováci se od nás moc neliší a jak vidno, na protiválečných, protimigračních a proti LGBT tématech se dá udělat velmi solidní třiadvacetiprocentní výsledek, který bude i u nás bedlivě sledován a napodoben. Jak vidno, voličů, kteří mají války na Ukrajině plné zuby a mají plné zuby EU, těch je na Slovensku docela dost na volební vítězství.

Kdyby SMER dopadl hůř, než mu přisuzovaly průzkumy, tak jsem chtěl zdůraznit, že Fico je v politice už dlouho, do ledasčeho se namočil, za tu dlouhou dobu na něm ulpěla celá řada skutečných i domnělých hříchů a leckterý volič mu to prostě neodpustil. Slovensko také nezažilo žádné masové protesty proti vládě a nezformoval se v nich žádný nový výrazný lídr. Průměrný (neexistující) volič občan tam byl nucen si vybrat mezi těmi, které už všechny volil a kteří v jeho očích už několikrát selhali. U nás by proto výsledky mohly být třeba o něco lepší, protože Ficovu rétoriku u nás dělá především Jindra Rajchl a i když mu nasazují psí hlavu jak mohou, vládních hříchů se zdaleka nedopustil. Nějaké žabomyší spory o tom, nakolik je vlastenec… o tom většinový volič u nás vůbec nic neví.

Mohl bych tady i zmínit další příčiny – nadržování médií té jedné jediné evropsky hodnotné straně, pro kterou stálo za to i sáhnout do kešeně a vypravit zvláštní vlaky pro studenty v zahraničí. Když Babiš podpořil Fica, tak to samozřejmě bylo vměšování do slovenských záležitostí, ale když totéž udělal Guy Ferhofštad, tak to bylo jedině správné a vhodné. Ale je to zbytečné… prostě to nezafungovalo.

Česká televize zase dokolečka dokola omílala exit pooly, tedy povolební odhady, které vyšly dobře Progresívnému Slovensku a vůbec u nás začali s oslavami vítězství pravdy a lásky dost předčasně. Dřív, než byly k dispozici první výsledky. Dost to připomínalo volbu Trumpa prezidentem, kdy sice vyhrál Donald, ale v České televizi to ještě dlouho vypadalo na vítězství Hillary. Kyselé ksichty našich pravdomluvných novinářů si užiju. Stejně tak ještě rozmáznu henty „renomované agentury“ pro výzkum veřejného mínění, protože jejich exit pooly byly úplně mimo. Ale úplně.

Buď lidi, odcházející z volebních místností, nechtějí ani anonymně říkat, jak doopravdy volili a nebo už to nejsou žádné nezávislé agentury. Nebo obojí dohromady.

Fico výrazně zvítězil, Progresívne Slovensko s velkým odstupem druhé, HLAS je těsně třetí. O procento…

Maličko odbočím a pochlubím se…. Co jsem říkal? Kdo to říkal? Já jsem to říkal? V rozporu s průzkumy, v rozporu s názory odborníků, ba dokonce v rozporu s exit pooly a v rozporu s mým politologickým guru Vlkem, jsem dva dny před volbami tvrdil, že Šimeček zase tak moc neuspěje. Od minula nijak nezměnil komunikaci a jejich muži s vagínami a ženy s penisy byla příliš velká síla na naše bratry Slováky, kteří se od nás moc neliší, ale mají v sobě víc studu a víc věří v Boha. Pokud vím, byl jsem jediný, kdo měl o PS takové pochybnosti.

Asi začnu dělat i workshopy pro začínající politiky. Samozřejmě to bude přímo nehorázně drahé…

Nejlepší odhad měl nakonec Deník N, od kterého bych to tedy nečekal, který ze svých vlastních povolebních zjišťování předpověděl Ficovo velké vítězství a naopak propad Progresívneho Slovenska.

Překvapením voleb je pro mě Igor Matovič. Za jeho tříleté magoření v pozici premiéra dostal skoro deset procent. Na to, že kvůli němu padla vláda a kvůli němu se stalo tohle všechno, tak mu ještě věří docela dost lidí. Kdybych to měl extrapolovat do naší politiky, dovedete si představit, že by Fialova ODS udělala v příštích volbách deset procent? V situaci, kdy je tady velmi silné hnutí ANO? Nemám samozřejmě ještě mapu přesunu voličských preferencí, ale troufám si tvrdit, že Matovič neubral Ficovi, ale ubral Šimečkovi. Dokonce bych si troufal tvrdit, že to byly právě holky s penisem a kluci s vagínou, co vyděsilo i liberálnější Slováky a nakonec svůj hlas dali raději magorovi než zvolené LGBTQXYZ budoucnosti. Šimeček má o čem přemýšlet.

Dále bych rád upozornil na železný jev. Kdo shodí vládu, ve které seděl, ten je ve volbách zpravidla potrestán. Strčit Richardu Sulíkovi včera v noci do zadnice roxor, tak ho přeštípne. Volby byly předčasné, ale předčasné o blbých pět měsíců. Nakonec Sulík utekl hrobníkovi z lopaty, ale bylo to jen tak tak a oproti minulým volbám oslabil. Je nejmenší z těch, co se dostali. Může přemýšlet, jestli mu to stálo za to. Obzvlášť, když jeho bývalý kamarád Matovič vlastně docela zabodoval.

Právě úspěch Matoviče podle mě zařídil, že Fico je při sestavování vlády na delší straně páky. Fico s Pelegrinim mohou přibrat do koalice konzervativní KDH a případně, kdyby to nestačilo, i SNS nebo SaS a obejdou se bez Matoviče. Ale Progresívne Slovensko s Pelegrinim to jen s SaS dohromady nedají. Bez Matoviče to nepůjde a Sulíkovi se asi moc nebude chtít.

Nedávný premiér Eduard Heger pohořel i se svými Demokraty… ale to se dalo čekat. Vyhrát v neoblíbenosti nad Matovičem, to chce skutečně talent, jaký se hned tak nevidí. Když jste jmenovaným premiérem a tři měsíce před volbami požádáte prezidentku, aby vám odejmula pověření, to už je na Chocolouška. Po právu propadl a jeho voliče si dovolím označit za nepoučitelné.

Boris Kollár se může dál věnovat výrobě dětí, ale v politice jeho velkou rodinu nikdo moc neocenil. Nechci mu do toho kecat, ale konzervativec oceňuje rodinu s jednou manželkou, ne s deseti.

Aliance, která deklaruje svoje prozápadné smerovanie, se nakonec také nedostala. A vzala sebou zřejmě reálnou možnost, aby Progresívne Slovensko sestavilo vládu.

Nedostalo se ani hnutí Republika Milana Uhríka. O kousek… Vzhledem k jejich výsledkům z poslední doby, je t vlastně úspěch… ale samozřejmě hořký.

Nebudu zatím komentovat přesné rozložení slovenské Národní rady a tedy i možné budoucí koalice. Nechám si to na zítra. Ale myslím, že mohu s klidným svědomím říci, že mír na východní frontě a obava z Ukrajiny v NATO je o dost silnější, než s EU na věčné časy v progresivním duhovém pochodu.

Kromě toho si myslím, že Pelegrini ještě dostane od liberálů nabídku, která se nedá odmítnout… a s ním i Matovič a Sulík, aby vládu s PS dohromady upekli. Fico sice impozantně vyhrál a Progresívné Slovensko zůstalo daleko za očekáváními, ale Uršulka udělá všechno, aby to dopadlo podle ojropředstav. Pelegrinimu ten tlak nezávidím. V podstatě se rozhoduje, která nenávist je horší. Jestli ta od národa nebo ta z Evropské komise.

Na závěr bych se ještě chtěl zeptat… jak je to s těmi volebními podvody? Říkalo se, že progresivisti pomocí počítačů výsledky upraví. Říkalo se, že se vyměňují urny… Jak to je teď s volebními podvody, když Fico vyhrál? Zapomeneme na to, když to vlastně dobře dopadlo a žádné bidenovské křivky nebyly? Nebo je vítězství Fica důkazem, že volby jsou v pořádku?

Chci vás tím jen vybídnout, abyste si dávali pozor na to, co říkáte. Není žádná sranda, mluvit o volebních podvodech. To se totiž dotýkáme samé podstaty společenské smlouvy. Mluvit o volebních podvodech je větší odpovědnost, než obviňovat deset Rakušanů a sto Fialů. Dopad těchto tvrzení je horší, než propaganda majnstrýmových médií. Pokud by se totiž ukázalo, že volby jsou opravdu podvod, tak začne občanská válka. Ta skutečná válka, ve které se bude skutečně vraždit. Není závažnějšího tvrzení, než že se podvádí ve volbách. Neříkejte to prosím lehkomyslně.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihu (nebo knihy) z nabídky.  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (258 hlasů)

Komentáře

Zda je to dobrý výsledek ještě uvidíme. V článku Vidlákem zmiňovaný tlak s velkou pravděpodobnosti bude a máme příklady politiků, kteří otočili o 180ˇ jakmile se dostali k moci.   

Nicméně co je hodně pozitivní, přes brutální propagandu  ( pokračování ve válce přinese Slovákům výrazně více peněz) se většina lidí rozhodovala svou vlastní hlavou. 

Západ si na Ukrajině mohl ponechat vliv bez válčení, stačilo se jen trochu snažit pochopit obavy protistrany.  Pýcha a arogance  současných západních “hybatelů”  nepřinesla  moc dobrého

Výsledek voleb je nadějí na opravdovou pozitivní změnu navzdory tvrzení, že na výsledcích voleb nezáleží. Už jen pasivní odpor může přinést pozitivní výsledky. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (77 hlasů)

No, šel jsem spát chvíli po půlnocí s nepříjemným pocitem, že to ani Slovákům nevyšlo, že to je začarovaný a beznadějný. Všude se suverénně tvrdilo, že volby vyhrál Šimečka. Když to kolem páté už nešlo vydržet v posteli a musel jsem vyrazit na ranní pochůzku, tak jsem přece jen neodolal a šel se i přesvědčit zda se mezi tím nestal nějaký zázrak. A stal se!, velmi příjemné překvapení!
Samozřejmě, že Fico neměl šanci být suverénem, takže to bude koalice, v lepším případě "mírný pokrok v mezích zákona". Žádný Orbán. Ale taky ne Fiala. 
Takže Slováci gratuluju vám, že jste jako národ volili rozumně. I kdyby Fico dostal o 5% procent víc, zase by to byla koalice a výsledek by byl úplně stejný.
A taky vám závidím, snad to bude inspirací pro nás. Tu koalici vzdorujících: Maďarsko, Slovensko, Česko a snad Rakousko by jsme potřebovali jako pes drbání.
Průměrný počet slepic: 4.8 (98 hlasů)
Trvalý odkaz

Opět ta jejich svazácká virtuální realita narazila do zdi. Ale je to asi nerozhodí, budou si v ní žít nadále.

Zamyšlení, proč jim opakovaně selhávají volební průzkumy a i ty jejich exit polly? Jak u nás, tak na Slovensku, a vlastně celém západě? Protože v reálu jim konečně zafungovala svazácká dehonestačí kampaň presstitutů a některých rádoby politiků.

Tak dlouho urážely, shazovaly a posmívaly se určitým stranám a politickým proudům, až se voliči těchto stran tomu přizpůsobili. Dnes, na dotaz volebních agentur, málokdo přizná že volí SPD, ANO, nebo dokonce Trikolóru či Rajchla. Většině presstitutů málokdo popravdě odpoví, že to hodil Ficovi. Nikdo nechce riskovat svůj záběr v televizi nebo svoji fotku v novinách s titulkem, že takhle volí dezoláti.

Tak dlouho si svazáčtí presstituti vychovávali čtenáře a diváky, až definitivně vyřadili z věrohodnosti volební průzkumy a exit polly.  ;o)

Průměrný počet slepic: 4.8 (104 hlasů)
Trvalý odkaz

konečně předvedli jako národ, který ví co chce. Bohužel, Češi se tak nechovají. Čechům stačí žít a krást v bordelu bez nějaké budoucnosti.

Průměrný počet slepic: 4.4 (40 hlasů)
Trvalý odkaz

Volby jsem sledovala trochu "mimo", protože nemoc.... Pak jsem viděla na CNN Prima News titulek přes celou obrazovku, že volby vyhrálo PS. Divila jsem se, že to mají tak rychle sečtené, a když to tam dali podruhé, stálo tam, že sečteno je 0.37 % :-)).  Mimochodem - už Ficovi poblahopřál IQ 107? 

Průměrný počet slepic: 4.7 (49 hlasů)
Trvalý odkaz

Muž by chtěl mít vagínu  a žena chce mít ptáka, dva buzíky představa o "normální" rodině láká."

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Čaputová po včerejšku jako vyoraná myš.

První slova Viktora Orbána: „Hádejte, kdo je zpět!“ 1. října 2023v 👉 @cz24news

SLOVENSKO: Prezidentka Zuzana Čaputová respektuje výsledky voleb jako projev vyslovené důvěry voličů a vítězné straně Směr-SD blahopřeje. Rovněž blahopřeje i všem ostatním politickým stranám, které budou mít zastoupení v parlamentu a děkuje všem občanům, kteří se zúčastnili voleb. „Vítěz voleb nese největší zodpovědnost za další vývoj, protože vzbudil největší očekávání veřejnosti. Je nyní důležité, aby je naplňoval ve prospěch nás všech, ve prospěch Slovenska,“ uvedla prezidentka.

První slova Viktora Orbána: „Hádejte, kdo je zpět!“

Maďarský premiér Viktor Orbán pogratuloval Robertu Ficovi k vítězství ve volbách. Těší se na spolupráci s patriotem.

Maďarský premiér Viktor Orbán poblahopřál na sociální síti X (dříve Twitter) předsedovi Směru Roberotvi Ficovi. „Hádejte, kdo je zpátky! Gratuluji Robertovi Ficovi k nezpochybnitelnému vítězství ve slovenských parlamentních volbách. Vždy je dobré spolupracovat s vlastencem. Těším se na to!,“ napsal Orbán.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (41 hlas)
Trvalý odkaz

Marně hledám jakoukoliv zmínku o výsledcích voleb na německém portálu gmx.de

Buď ještě nedostali noty, jak se k tomu postavit, anebo je Slovensko pod rozlišovací schopností jejich čtenářů.

Zato je zde prezentováno zděšení z toho, že vyřešený shutdown v USA pozastavil financování války na Ukrajině.

Korekce: už se to objevilo úplně dole ...

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

ač ateista, tak zaplať pán Bůh

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Slovákům za výborný výsledek. Jsem velice rád, že jsem se mýlil a miliony nalité do progrevistické kampaně nedokázaly porazit zdravý rozum.

Průměrný počet slepic: 4.9 (25 hlasů)

by myslím byl PS pod 5% a vítěz přes polovinu platných hlasů  někdo, kdo to myslí se Slovenskem dobře. Fiala také před volbami pěkně zpíval a dnes je z něj protičeský euroUSAukrajinský premiér. Jak je to na Slovensku se teprve ukáže.

 

Průměrný počet slepic: 4 (14 hlasů)

Ač, Ficova strana i PS poslali do kampaně řádově stejně, tak vyhrál Smer s výrazným rozdílem a to je výborný výsledek.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

ale pro mě není volitelný ani Fico, ani PS (podobně jako u nás pětikolka a ANO - kdybych nechtěl, aby můj hlas nepropadl, nejmenší zlo by pro mě bylo SPD). Ti co to hodili Ficovi, se možná museli hodně zapřít.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

to, že Fico (zase menší zlo?) vyhrál znamená, že volby nebyly cinknuté (až už v jeho neprospěch, nebo naopak, předpokládám ale, že tentokrát byl dohled maximální, také pomohlo to, že se volilo jen jeden den). Např. občas se některých obvodech (nemyslím teď) stalo, že je hlasů víc než voličů. Nebo to, že v rakouských volbách korespondenční hlasování otočí výsledek, také důvěry nepřidá. Samozřejmě to nemusí být úmyslně, ale kdo ví....

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

na tento víkend, to není cinknutí voleb?

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

.. Doporučuji film Soukromá válka pana Wilsona, kde senátor Charlie Wilson popisuje, jak si už jako mladý kluk zamiloval Ameriku a Demokracii.
https://www.csfd.cz/film/226036-soukroma-valka-pana-wilsona/prehled/

Měl za souseda Starostu, a jemu vadilo štěkání jeho psa, tak mu ho zabil přimícháním střepů do žrádla. A tak Charlie Wilson, ještě malý na to, aby mohl volit, ale díky farmářskému řidičáku dost velký na to, aby do volební místnosti přivezl dostatek voličů, které namotivoval vyprávěním, co soused - starosta provedl jeho psovi. A ten hajzl prohrál o pár hlasů..

Mimochodem, hezký film, plný ještě hezčích děvčat, a navíc z dob, kdy jsme si všichni mysleli, že je svět v pořádku, až už dávno nebyl, ale ještě, když nám čůrali na hlavy, tak se to alespoň, snažili vydávat za déšť..

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

viděl jsem. Myslím že dokonce podle skutečných událostí. Rusi tam byli za pěkné hajzly. Jako ostatně v každém americkém filmu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

.. natočit jinak než jako hajzly, je to takový Hollywoodský stereotyp..

Časem se dozvíme, jak to vlastně bylo v tom Afganistánu, jen je třeba počkat, až se otevřou archivy. Faktem je, že na Stingery sehnali dost peněz, ale na vzdělání afgánských dětí a na, řekněme, změnu struktury afgánského zemědělství (aby místo máku na výrobu opia raději pěstovali mák do buchet), na to už žádné drobné nezbyly..

Ten film je hodně poučný, pokud ho sledujete s otevřenou myslí.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Hodnověrnost výsledků hlasování je dána transparencí na třech úrovních:
1) u volební urny / bazální úroveň - členové komise, sčítající hlasy, zastupují různé subjekty, takže nezávisle kontrolují součty 0-tého řádu
2) regionální mezisoučty / obecní, okresní, krajská nebo kantonální vertikální úroveň - součty obcí a regionů jsou tuším veřejně dostupné nejen ve Švýcarsku
3) celkové součty / top úroveň - finální součty by rovněž měly být v tabulkové formě dostupné u centrálního kontrolního volebního orgánu

Takže pokud máme k dispozici všechny výsledky na bazální úrovni, můžeme si, např. pomocí excelové tabulky, sami ověřit správnost celkového součtu.
Věrohodnost garantují členové sčítacích komisí u jednotlivých volebních uren, jsou-li veřejně publikovány jejich 0-té součty v obecních (mezi)součtech.

Za lepší považuji plnou transparenci hlasování na bazální úrovni v malých skupinách do 21 lidí, kteří si navzájem důvěřují, více viz ion21swiss

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

Volby ve Švýcarsku probíhají tím nejlepším možným způsobem. To je přece každému jasné, a je zbytečné to takto detailně popisovat. Pokud by někdo pochyboval o tom, že způsob voleb je ve Švýcarsku ten nejlepší, ( ostatně, jako cokoli jiného) tak jej osobně zmlátím.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

kterou jsem viděl (chybně) v mnoha komentářích. Správný termín je "exit poll" (poll jako průzkum veřejného mínění), nikoli "exit pool" (pool jako bazén nebo kaluž)...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Já to vidím takto, místo: Češi... napsat ,pane Zaubere, havlovic čecháčci a čechačky.

Zatím bez slepic