Kolumbovo vejce

Autor

Ten příběh znáte všichni, že? Kolumbus vyzývá své posluchače, aby postavili vejce na špičku. Oni se o to pokoušejí, ale samozřejmě marně. Vejce se vždycky skutálí. Až nakonec Kolumbus špičku vejce zlehka naťukne a ejhle, ono stojí. Mohl to udělat kdokoliv, ale nikoho to nenapadlo. Jakmile to někoho napadne, je to tak jednoduché, že to může udělat každý. Zdánlivě nemožná věc byla snadná. Jen přijít na to, že se k problému dá přistupovat i jinak.

Jedno takové vejce jsme tu měli minulý týden – sbírku pro Sáru. Mohl to udělat každý, udělala to Petra Rédová za právnické pomoci Jindry Rajchla. Sbírka vynesla už víc než milion korun… Kdyby se k ní přidaly i oficiální státní struktury, případně i ukrajinské struktury, zlepšilo by to u nás hento „nenávisté klima“ podstatně víc, než všechny hloupoučké tweety PreVíta Rakušana o nepřípustnosti kolektivní viny.

Petra děkuje všem, kteří přispěli. Ještě na tom nejsme tak špatně.

Víte, když jsem včera sepsal těch pět bodů politického programu, tak se samozřejmě hned našla celá řada komentátorů a diskutérů, kteří mi vysvětlili, že to nejde. Není možné zlevnit elektřinu na dvě koruny za kWh. Není možné zrušit koncesionářské poplatky. Není možné vystoupit z grýndýlu. Jen do uvádění nákupních cen na cenovkách v hytlermarketech se nikdo neopřel, ale to brzy přijde, protože jejich marketéři to zatím mají pod rozlišovací úroveň. Ale dejte tomu pár dní, ono se to rozšíří a pak se určitě najde nějaký chytrák, který nám vysvětlí, kolik zákonů na ochranu spotřebitele by toto opatření porušilo. Stejně tak se nikdo moc nepustil do zrušení valorizace důchodcům, ale to také ještě přijde. Přece není možné, aby nenažraní senioři měli víc peněz, než mladí absolventi fakulty sociálních věd, co zachraňují klima, nicht wahr?

Všem těmto škarohlídům vzkazuji, že to všechno samozřejmě udělat jde, protože tomu nebrání žádné přírodní zákony.

Nejde elektriku vyrábět za osmdesát haléřů a prodávat za šedesát haléřů. To fakt nejde. To špatně dopadne. Ale když se kilowatthodina vyrábí za osmdesát haléřů, tak není žádný důvod, proč by se nemohla prodávat za dvě koruny. Samozřejmě, je tu hodně lidí, kteří tyjí z toho, že se prodává za deset korun, ale jiný důvod, než nenažranost, za tím není.

A ano, bude zapotřebí kvůli tomu změnit zákony, vykoupit minoritní akcionáře a udělat celou řadu dalších kroků, ale udělat to lze, protože to nepřekračuje žádný fyzikální zákon. Dnešní cena a lipská burza vznikla lidskými rozhodnutími a ta je možné zase jinými lidskými rozhodnutími změnit. Kdo tvrdí, že to nejde, ten to prostě jen změnit nechce. Z blbosti, lenosti, vypočítavosti… to je jedno. Je prostě zapotřebí postavit další vejce na špičku. A nebát se ho naťuknout. Je zapotřebí jen odvaha a mandát. Nic víc. Nikdo kvůli tomu nemusí překračovat přírodní zákony. Jen je třeba změnit ty lidské.

U grýndýlu je to dokonce přesně naopak. Ten musí být zrušen, protože jeho plnění překračuje přírodní zákony. A jestli ho včas nezrušíme my, zruší se sám. V nejhorším případě se zruší i s námi. Mao-Ce-Tungovi také nevyšel jeho velký skok s venkovskými ocelárnami, protože to prostě byla blbost nejen ekonomicky, ale i po fyzikální stránce. Zrušit emisní povolenky a grýndýl, to je přímo povinnost. A že bude Evropa protestovat? Ať si protestují. Když se chytnu větve, abych vylezl z močálu, tak se fakt nebudu ohlížet na to, že ostatní se tam s chutí čvachtají a tvrdí, že už brzy to vyschne samo.

A že by kvůli koncesionářským poplatkům bylo nutné přepsat celý zákon o veřejnoprávních médiích? Od toho tam ti poslanci přece jsou, ne? Aby měnili zákony. A že je to dlouhý, nudný a nesrozumitelný text? Že by se kvůli tomu nadřely právní týmy? Že by na to padly dlouhé hodiny schůzí poslanecké sněmovny? No a co? Kolumbus do Ameriky taky neplul na kajaku a musel dlouho leštit kliky.

Dát do pořádku důchody, to je zase naprosto morální povinnost. Protože jen díky dnešním seniorům je tu pořád ještě co krást. Jen díky jejich celoživotní práci bylo možné dojit erár předraženými zakázkami, bylo možné nějak udržovat rozpočet a taky v této zemi kupodivu vznikly i nové obory, které vydělávají a obstojí v celosvětové konkurenci. Já naopak nevidím důvod, proč by dnešní důchodce měl být solidární s takovým Bartkovským, který ještě nic nedokázal, nic nenašetřil, nic nevytvořil, ale požaduje, aby se za třicet let myslelo i na jeho důchod. Jestliže bude zbytek života vytvářet hodnoty, tak ho ty hodnoty pak uživí i na stáří. Dneska to podle textů na Seznamu ale spíš vypadá, že mladí už dobře vědí, že nic nevytvoří a tak už dopředu chtějí svoje staříčky a stařenky ještě obrat.

Hytlermarketům se opravdu nebude líbit, kdyby se mělo ukázat, jakou lichvu u nás provozují. Oni tady trží biliony korun. Oni jsou ti, jejichž dividendy pak odplouvají do zahraničí. Ale opět… nejde kupovat salám za stovku a prodávat ho za padesát. Ale jde salám koupit za stovku a prodat za sto dvacet. Nemám nic proti tomu, když ho zákazníci koupí za dvě stovky. Ale ať o tom vědí. Ať to není tajné. Ať vědí, že ho někdo vyrobil za stovku a ať přemýšlejí, jestli by se nemohli rovnou domluvit s výrobcem a koupit si to levněji. To byste koukali, co všechno by se dalo vymyslet.

A ano, i tady bude nutné měnit jeden zákon za druhým. Na ministerstvu zemědělství to zanedbávají už hodně dlouho. A bude zapotřebí být kreativní, bude zapotřebí hodně přemýšlet, jak to vajíčko správně naťuknout. Ale není žádný přírodní zákon, který by tomu bránil… kromě nenažranosti. Kdo tvrdí, že to nejde, ten jen nechce přemýšlet, jak toho dosáhnout.

Jedno je ovšem jasné. Pokud už předem někdo ví, že to nejde, tak to samozřejmě nepůjde. Když nechci, tak je to horší, než když nemůžu. Když si národ zvolí ty, kteří vědí, že to nejde, tak bude mít stíhačky páté generace, bude mít elektriku za deset korun, dvojnásobnou daň z nemovitosti, inflaci jako prase a další konsolidační balíčky. Když národ zvolí někoho, kdo se alespoň pokusí, tak možná elektrika nebude nakonec za dvě koruny, ale třeba za čtyři. Ale když si u kormidla nechá současnou skvadru, tak má naprostou jistotu, jak to bude pokračovat.

Znovu se vracím k tomu, co jsem psal tento týden. Kdo se nebouří, kdo ví, že se pro to víc udělat nedá, kdo předem ví, že nic nemá smysl, kdo ví, že demonstrování nikam nevede (ale generální stávku ani útok na Strakovku nezorganizoval), ten prostě nic nedostane. Na toho se náš Blyštivý Péťa bude usmívat, přehrabovat se v nábojnicích pro Ukrajinu, zvyšovat armádní rozpočet, nahánět nás do třetí světové války a obírat nás na cenách elektriky i na koncesionářských poplatcích.

Já chci:

Kilowatthodinu za dvě koruny.

Cenovky v hytlermarketech, které nám ukáží, za kolik náš drahý Kaufland to zboží v Madetě, Olmě a Kosteleckých uzeninách koupil.

Zrušit koncesionářské poplatky a když to nepůjde jinak, tak i s Českou televizí.

Dát důchodcům, co jim patří, protože jen díky nim to tady ještě nějak funguje.

Zrušit grýndýl a emisní povolenky.

Tohle chceme všichni. Jen někteří se toho prostě pokusíme dosáhnout, i když to bude stejně těžké, jako postavit vejce na špičku…

…. a někteří už předem vědí, že to nepůjde.

Víte, komu bude patřit budoucnost, že?

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihu (nebo knihy) z nabídky.  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (325 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

.“Kdo se nebouří, kdo ví, že se pro to víc udělat nedá, kdo předem ví, že nic nemá smysl, kdo ví, že demonstrování nikam nevede, ten prostě nic nedostane. Na toho se náš Blyštivý Péťa bude usmívat, přehrabovat se v nábojnicích  pro Ukrajinu, zvyšovat armádní rozpočet, nahánět nás do třetí světové války a obírat nás na cenách elektriky i na koncesionářských poplatcích….“

Tak tak, PreVít a „Blyštivka“ budou jenom rádi, takové voliče oni potřebují, zpracované, lhostejné, odevzdané a věrné až za hrob (na Ukrajině).

Průměrný počet slepic: 4.8 (79 hlasů)

VIDEO: Irská europoslankyně naložila generálnímu tajemníku NATO, že posílá Ukrajince na smrt v opotřebovávací válce, ve které už zahynulo 500 000 ukrajinských vojáků! Stoltenberg to číslo ani nezpochybnil, pouze zopakoval, že Ukrajinci získávají půdu pod nohama a postupují o 100 metrů za den! Ale jakým směrem? Úplně zapomněl na porážku AFU v Soledaru, v Bachmutu a nyní v Kupjanském směru, kde Ukrajinci ustupují podél celé fronty!

Propaganda ve válce, ve které prohráváte, je velmi nevděčná práce. Musíte totiž z ničeho vyrábět úspěchy a vítězství každý den a musíte o tom nic přesvědčovat ostatní, i když ve výsledku potom působíte trapně. Přesně toto zažil ve čtvrtek Jens Stoltenberg při návštěvě Evropského parlamentu, kde byl po roce opět na návštěvě a chtěl referovat o válce na Ukrajině.

Čelil mnoha těžkým otázkám, ale naprostou nálož mu připravila irská europoslankyně Clare Daly, která mu vyčetla, že jeho výroky si protiřečí, když tvrdí, že Ukrajinci na tom nejsou špatně a získávají v ofenzívě půdu pod nohama. Clare Daly totiž generálnímu tajemníkovi NATO vyčetla, že to není pravda. Ukrajina nevítězí. Ukrajina prohrává, jenom v západních a zejména českých médiích se o tom nesmí psát.

Ukrajina přišla od loňského podzimu o klíčová území na Donbasu, přišla o dvě strategická města Soledar a Bachmut, která se jí nepodařilo dobýt zpátky. A v této chvíli Ruská armáda vede mohutnou ofenzívu na strategické železniční město Kupjansk a ukrajinská armáda každý den ustupuje o 2 až 3 kilometry. V českých a evropských médiích o katastrofě na Kupjanském směru není ani čárka, česká média, údajně přímo na pokyn vnitra, mažou v diskusích jakékoliv zmínky a odkazy na zahraniční zdroje o zhroucení fronty AFU na Kupjanském směru, a stejně tak se mlčí o neuvěřitelně trapné situaci v Záporoží, kde se Ruská armáda znovu vrátila k jižnímu okraji Rabotina.

To je ta rozmlácená vesnička s významem nula nula nic, která leží asi 800 metrů před první ruskou obranou linií. Ukrajinci se k linii přiblížili asi na 400 metrů minulý týden, ale Rusové vyhnali Ukrajince dělostřeleckou palbou zpátky dovnitř rozmláceného Rabotina. Mezitím v evropských propaganda médiích se jede největší CiPSO, tedy psychologická operace v historii Evropy, kdy se vyrábí o Ukrajině jiná realita pro západní média, než jaká je na frontě.

Proto podle našich informací přišel českým médiím pokyn ze shora, že všechny diskusní příspěvky o Kupjanském směru a zhroucení ukrajinské fronty a o skutečném stavu na frontě musí být důsledně a okamžitě mazány a uživatelé banovány. Opatření přišlo přímo ze zámoří na doporučení CiPSO důstojníků z Pentagonu, aby v ČR nevypukly protiválečné protesty v důsledku negativních zpráv z fronty.

Europoslankyně Clare Daly narovinu uvedla, že na Ukrajině zahynulo 500 000 ukrajinských vojáků, což Stoltenberg nijak ani nezpochybnil. Ukrajina zahájila brannou povinnost pro civilisty, odvádí už na frontu i invalidy a duševně nemocné lidi, muži podplácí doktory a pohraničníky a utíkají ze země, došlo k odvolání ministra obrany kvůli zpackané ofenzívě, ale Stoltenberg si jel svou a zaklinčoval to výrokem, že Ukrajina získává půdu pod nohama a postupuje prý o 100 metrů denně.

Tento trapný výrok je navíc lživý, protože Stoltenberg zapomněl uvést, jakým směrem postupují. Pokud bychom se podívali na Rabotino, tam Ukrajinci minulý týden postoupili o 400 metrů na jih od Rabotina a počátkem tohoto týdne zase o 400 metrů ustoupili na sever do Rabotina. Generální tajemník NATO na tento drobný detail postupu dvěma opačnými směry zapomněl, resp. raději to nerozebíral.

Pokud nedojde k rychlému míru, Ukrajinu podle prognóz čeká somálský model a destrukce kolektivní bezpečnosti v celé EU!

Irská europoslankyně správně uvedla, že vysocí američtí generálové vystupují v americkém tisku a už otevřeně mluví o potřebě ustavení míru a ukončení bojů, ale ne kvůli lásce k Rusům, ale z obav, že když se mír neuzavře teď, Ukrajinu čeká imploze, tedy zhroucení sama do sebe.

Ukrajina už nemá maso do válečného mlýna a představa, že Kyjev pochytá několik stovek tisíc a dokonce až 1,3 milionu bojeschopných Ukrajinců s válečnými azyly v EU, tak se dočista pomátl. Jakmile by začal pokus o prolomení Dublinu a Charty EU, které zakazují vydávání uprchlíků do zemí ve válečném stavu, tak by to byla rozbuška, která by spustila deportace rovněž i muslimu, Arabů a černochů, kteří přitom jsou nástrojem globalistů na Velkou výměnu v Evropě a na vytvoření tzv. Euroafriky....

https://aeronet.news/…ku/

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)
Trvalý odkaz

Překvapilo mě, jak jste elektřinu skvěle cenově sladil se Švýcarskem, vážený Vidláku. Jen tak dál :-)

Porovnejme, kolik sekund musí průměrný člověk pracovat, aby vydělal na 1 kWh:
ČR: 5.9 Kč/kWh : 40353 Kč/174 hod * (60 min/hod * 60 s/min) = 92 s/kWh
CH:  0.3 Fr/kWh : 6665 Fr/174 hod * (60 min/hod * 60 s/min) = 29 s/kWh
ČR: 2 Kč/kWh : 40353 Kč/174 hod * (60 min/hod * 60 s/min) = 31 s/kWh

Jeden asi hloupý dotaz k tomuto tématu:
Proč na valné hromadě akcionářů nemůže většina přehlasovat menšinu?
Opravdu je k prosazení záměru nutno vykoupit (všechny) menšinové akcionáře?

Průměrný počet slepic: 4.7 (65 hlasů)

v čezu nemůže většina přehlasovat menšinu, ale ve škodovce VW jakožto většinový vlastník zařízne výrobu fabie combi, i když se do vývoje investovala miliarda. Půlku jsme zaplatili my!!!

v čezu by byli odrbaný zahraniční penzijní fondy, to se nesmí dopustit

ve škodě je odrbaný stát -no a co?

Takhle se na to musíš dívat. A ne zastaralým myšlením.

Průměrný počet slepic: 4.8 (71 hlas)

S tím souhlasím, PPF jako většinový akcionář O2 minoritu vytěsnil, ani se s ní nebavil, protože měl drtivou většinu.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

Když to jde jinde, proč by to nešlo v ČEZu?
Má snad zde Vidlák důvěrného informátora?

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

Jelikož nesleduji už delší dobu tyto pořady, tak jsem ani nevěděla, jak vypadá Baxa, že je to už od pohledu nesympatický vypasený jouda. Něco jako "svůj vlastní asistent" Lipavský. :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Baxo Baxeroviči Baxterore, kolik korun budete chtít platit za každou radiovou bramboru? 

Z každé jedné brambory lze zhotovit rádio!

Jak se s tím asi popere Český radiotelekumunikační úřad (Český telekomunikační úřad je ústřední správní úřad České republiky pro výkon státní správy ve věcech stanovených zákonem,) ?

Budeme podepisovat při koupi brambor čestné prohlášení, že brambory nebudeme používat k ilegálnímu odposlechu státního rádia? 

Jeho pořady a desítka stanic pro stovky posluchačů jsou přece k nezaplacení!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

tady je video, jak ruský diverzní jednotky v týlu ukrajinský fronty masakrují ukrajinský vojáky.

https://t.me/rybar/51637

A dle SPZ na autě  na začátku to nejsou jen ukři, ale i poláci (značka je Gdansk)

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

 Když někdo  při řešení problému řekl , že to nejde , tak Baťova odpověď byla. Vstaň a před všemi řekni:

Já to neumím.

A věř mi , že někde na světě existuje člověk , který to umí.

Kdo chce problémy řešit hledá způsoby a kdo je řešit neumí hledá důvody,

Průměrný počet slepic: 4.9 (44 hlasů)

In reply to by Dědek

Trvalý odkaz

Že by Baťa byl takový vůl, že bude zabíjet iniciativu vlastních lidí.

Každé řešení problému začíná větou "to nejde", přesněji "takhle to nejde".

Samozřejmě kolektiv tichých otroků se sklopenou hlavou bude klidně pokračovat ve výrobě bez výsledku, hlavně na sebe neupozorňovat.  ;o)

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Jenom čumím, když k tomu veskrze okrádání netečně přihlížejí odbory, aniž by od nich někdo zahřímal. Zakuňkaly ty školské, ale vše utichlo, byť školství příští rozpočet očeše o miliardy v době, kdy právě školy ponesou nával vlivem ukrajinců na svém hřbetě. Být tam Zavadil, podávají si s Rajchlem Václavák. Nyní jsme v situaci, kdy předák podporuje vekslačku a prázdnou slámu, u čehož lidi nevěřícně kroutí hlavou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak tuto větu si beru osobně. Očividně i Vidlák má tunelové vidění a občas vidí problém černobíle.

Někteří možná už předem vědí, že to nepůjde. Ale někteří také už předem vědí, že TAKHLE to nepůjde.      Drobný rozdíl.

Každý živnostník, majitel firmy, každá účetní a obchoďák má již zafixován "úhybný manévr" na státní regulace a dozory. Kdykoli si stát vymyslí novou buzeraci, tak většinu lidí z byznysu ihned napadne deset způsobů jak to obejít. A pak se piluje ten nejlepší. Není v tom jen vychcanost. Je v tom hlavně pud sebezáchovy - odpovědnost za vlastní firmu a všechny co v ní pracují. Chápu, že lidem, celoživotně v zaměstnaneckém poměru, může tato vlastnost unikat, dokonce se nad ní někteří proletáři budou pohoršovat. Ale v byznysu prostě slabý kus pojde.

Ale co mi nejde na pochop je, že někdo kdo se snaží vybudovat prý lepší stranu, se bude ofrňovat nad těmi, co prý "už předem vědí, že to nepůjde". Ano vím, že konkrétní vidlákův nápad prostě TAKHLE  nepůjde.

Ale když někdo nechce slyšet o díře před sebou, tak se holt v ní musí vyráchat. A nebo je to šumák a hlavní je hodně kusů na Václaváku? ;o)

Průměrný počet slepic: 2.2 (20 hlasů)

Cit.: Ale co mi nejde na pochop je, že ...

Tohle fakt není z češtiny. To je překlad ze slovenštiny do češtiny. 

Slovenští sůdruzi bratia nám tady od konce 2.světové války nepřinášeli nic dobrého.

Ať už agresivní vlezdoprdelství sovětským soudruhům, tak i tuhle politiku po roce 1968 a dále.

Svoji záchovnou politiku :

- pán velkomožný poručil

- pán falár povedali

- pán tajemník hovoril

A vyčůraní Češi zjistili, že to přece k přežití stačí.

Nikdo nám po roce 1989 neříkal, jak to půjde bez RVHP a Varšavské smlouvy. Nikdo!

Stejně jako bez NATO a EU. 

PŘEŽIJEME!

Stovky tisíc příživníků budou meset začít pracovat jako tenkrát. Tvořit skutečné hodnoty prací.

 

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

To není ani z češtiny ani ze slovenštiny.

To je krajové nářečí - Vyšné Vlkodlaky, a konkrétně užívám slovník lesního adjunkta Vilji Déziho. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

S tím zveřejňováním cen je to sice dobrý nápad, ale mám obavu, že už teď existuje proti tomuto obrana. Stačí vsunout mezi výrobce a konečného prodejce "spřízněný" článek, který nakoupí od výrobce za 100, hytlermarketu prodá za 200, ten pak zveřejní: nakupujeme za 200, prodáváme vám za 210 a je vymalováno.  Pak nastoupí Výborného kontrola a konstatuje, jak jsou ty obchody "férové"! Myslím si, že na tomto principu  m.j. ztroskotaly i  všechny ty  slavné kontroly u čerpadel.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

Mělo by to fungovat podobně jako INFO-MENU:
- u každého pokrmu uvést detailní složení, medailónek kuchaře/výrobce
- jednotlivé komponenty: pěstováno od-do, kde, kým - videoprezentace
- transport a skladování: odkud-kam, od-do, teplota - fotodokumentace

Vývoj cenové hladiny v celém dodavatelském řetězci uvést jen jako třešničku na dortu.
Na stránkách konečných prodejců jen odkazy do specializovaného portálu informovaného zákazníka.

Ujměte se toho někdo s programátorskými databázovými sklony, ať začne fungovat ta nová občanská společnost.
Rád pomůžu s návrhem architektury příslušných tabulek.

Průměrný počet slepic: 2.1 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když naťukneš vejci špičku, pak to špička není. Ale jinak je to dobrý nápad a to se jistě cení.

Zatím bez slepic