Trendy jsou zřejmé... a pozitivní

Autor
Štítky

Motto: Volby byly o Ficovi, ale vítězem je Pellegriniho HLAS.

Včerejší článek jsem psal asi v pět ráno, kdy bylo sečteno cca 90% hlasů. Až následně se zřejmě započítaly korespondenční hlasy, které pohnuly o nějaké to procentíčko s výsledky. Vyznění mého včerejšího článku je tedy ještě o nějaké to procento jiné. Ale, jak jsem včera psal, tyto volby neměly výrazného hegemona a nakonec bude záležet na každém procentíčku a každé blbosti, což se nakonec stalo. Výsledky jsou zde:

SMER – 42 mandátů

PS – 32 mandátů

HLAS – 27 mandátů

OLANO – 16 mandátů

KDH – 12 mandátů

SaS – 11 mandátů

SNS – 10 mandátů

Sulík nakonec dopadl víceméně stejně, jako posledně, takže konstatuji, že za sestřelení Matovičovy vlády od voličů potrestán nebyl. Stejně tak konstatuji, že Matovič nakonec dopadl o něco hůř, než to vypadalo v noci. Stejně je to ale neuvěřitelný úspěch. Obou dvou. Je vidět, že průměrný volič se rozhoduje poněkud jinak, než bychom čekali. Svým způsobem dopadly volby vlastně víceméně podle průzkumů, jen se někdo mocinky snažil, aby Progresívné Slovensko vypadalo, že má na víc.

Vítězem voleb je jednoznačně Pellegrini. Bez něj se žádná vláda zřejmě nesloží. Varianta velké koalice mezi Ficem a Šimečkou je podle mě naprosté sci- fi. A i kdyby tato varianta nastala, stejně by potřebovali ještě někoho třetího, nebo nějakého přeběhlíka. Nedovedu si to představit.

Všechny ostatní varianty se bez HLASu neobejdou.

Teoreticky je v trochu lepší situaci Fico, protože si vystačí s trojkoalicí. SMER, HLAS a kterákoliv z malých stran. Navíc je nezpochybnitelným vítězem voleb a měl by dostat od prezidentky mandát k pokusu o sestavení vlády. O možné koalici mezi Ficem, Pellegrinim a Andrejem Dankem už spekulují slovenská média. Zuzana Čaputová už ohlásila, že Fica pověří sestavením vlády a Fico sám požádal o čtrnáct dní na nerušená jednání.

Šimeček (já vím, že se jmenuje Šimečka, ale pojďme ho trochu štvát tím, že buď bude označen nebinárně a nebo v maskulinním mužském rodu), tak toto Šimečko je na tom o trochu hůř. PS + HLAS mají dohromady 59 mandátů a i kdyby vzali Matoviče, pořád potřebují alespoň jednoho dalšího přeběhlíka. Ve všech ostatních případech potřebují alespoň čtyřkoalici. Ale minimálně teoreticky to jde upéct i bez Matoviče, takže vláda PS není úplně bez šance.

Jak jsem včera psal, Pellegrini si bude vybírat, kdo ho bude víc nenávidět. A považuju za skoro jisté, že HLAS bude mít v budoucí vládě zřejmě víc ministrů než jeho větší koaliční partner a vůbec bych se nedivil, kdyby mu progresivci nabídli post premiéra . Šimečko bude mít veškerou podporu z nejvyšších evropských kruhů (včetně nabídky europostů) a tak bude mít Pellegriniho čím lákat. Fico s těmito „úplatky“ bude držet krok poměrně těžko. Pellegrini má ve straně navíc i liberální křídlo a pokud by měl jít s Ficem, bude muset jejich představitelům řádně ucpat hubu funkcemi.

Hodně se teď ukáží vyjednavačské schopnosti jak Fica, tak Šimečky. Tady bych si víc vsadil opět na Fica, protože je v politice už dlouho, vyzná se v moci a má za sebou už i velmi obtížné koalice. Šimečko za sebou nemá žádnou pořádnou zkušenost. Jen naprosto pevnou víru v EU a euroatlantickou vazbu. Navíc má stranu plnou progresivistických inkvizitorů, kteří nešli do politiky proto, aby dělali kompromisy. Ti chtějí buď všechno nebo nic. Ale… víte, co říkala o Slovensku celá Evropa, včetně naší kriegsministryně… Pokud bude vládnout Fico, jsme další na ráně. Správně to ministryně řekla, velmi správně. Bruselští udělají hodně, aby bylo po jejich. Opravdu hodně. Kdyby vedle Orbána začal Brusel kritizovat i premiér Fico, bylo by to už na pováženou. Tlak na Pellegriniho bude enormní a Fico každopádně svojí rétoriku dost posune. Jestliže doteď vypadal jako nesmiřitelný radikál, který okamžitě nastoupí maďarskou cestu, tak teď po volbách bude mnohem umírněnější, protože nemá žádnou ústavní většinu. Prosím mějte to na paměti především vy, kteří v každém kompromisu rovnou čujete zradu. Orbán s většinou v parlamentě je něco jiného než Fico v trojkoalici. Ostatněm Velký Robo už se nechal slyšet, že nemíní nic měnit na ojrovazbách i NATOvazbách.

Složení vládní koalice bude důkazem velmi silné vůle vyjednavačů a schopnostech, které nejsou úplně vidět, ale hrají roli. Bude to hodně o důvěře a věcech, které se nedají změřit. I když Fico vládu složí, bude rozumné se dívat, jakým tlakům musel čelit, protože u nás to bude stejné.

Tolik k politickým šachům. Já osobně mám největší radost z toho, že si Fico troufl na velmi tvrdou protiukrajinskou rétoriku a ukázal všem ostatním, že se s tím dají vyhrát volby.

A teď k poraženým:

Největším poraženým jsou v těchto volbách média a renomované agentury výzkumu veřejného mínění. Médiím se nepodařilo dostat Progresívné Slovensko do čela i když bylo Šimečko neustále na obrazovkách i v novinách jako to největší dobro světa. Je vidět, že majnstrýmová média prostě slábnou. Ne proto, že by jim výrazně klesala sledovanost, ale klesá jim důvěryhodnost. Lidi se na televizi stále koukají, ale věří těm žvástům čím dál méně. Navíc to tupí novináři stále nechápou a pokračuji v tom, co jejich zaměstnavatele pěkně postupně ničí.

Stejně tak se ukazuje rostoucí síla alternativních médií. Fico byl sice bojkotován, jako mohl, ale lidi si informace našli a velká média musela reagovat na sociální sítě. U nás je do voleb dva roky…. dovedete si představit, co se za tu dobu může stát? Babiš v klidu prodal Mafru a zaměřil se právě na henty internety. Není divu. Než se bude volit, budou lidi majnstrýmu věřit zase o dost méně a fejsbůky, blogy a další platormy budou mít zase větší roli.

Unijní mazání „dezinformačního obsahu“ na tomto trendu nic nezmění. Museli by vypnout celý internet…

Nejhorší katastrofa se ale stala agenturám pro výzkum veřejného mínění. Jejich exit pooly byly totálně mimo. Katastrofa je o to větší, že tyto výsledky byly prověřeny realitou už po několika hodinách, takže teď všichni spekulují, jestli agentury prostě dostaly zaplaceno, aby lhaly, nebo lhaly, protože jsou plné progresivců, nebo jestli jim lidi už prostě neříkají pravdu ani v anonymním průzkumu.

V každých dalších volbách teď budou průzkumy zpochybňovány už předem, protože to prostě byla ostuda jako prase. Vývoj probíhá ve skocích. Jedním ze skoků byl nedávno potlesk náckovi Hunkovi v Kanadě, kde pěkně tleskal i Zelenský. Ukrajina se už náckovského odéru nezbaví a všechny další zprávy o hákenkrojcech a hajlování budou posuzovány jinak než doteď. . Stejně tak se prolhaného odéru už nezbaví všechny ty Focusy a Mediany. To je moc dobře. Nikdo nám dezolátům tak skvěle argumentačně nenabil, jako tyto agentury. Děkujeme a posíláme klíčenku. Mám z toho radost, že pár jednotlivců z fejsbůku dokáže dělat lepší práci než taková agentura. Kolik platí Paulině Tabery? Vyhozené peníze.

Bez ohledu na to, jak dopadne na Slovensku sestavování vlády, trendy jsou jasné. Ono prostě trvá, než lidem dojdou peníze, než jim dojde, že je to v válkou na Ukrajině jinak. Trvá to, než lidem dojde, že byli voděni za nos a sehráli úlohu užitečného idiota. Ale jakmile jim to dojde, už to žádné sorosovské peníze nezachrání. Jakmile jednou člověk prohlédne to mediální lhaní, nasměruje ho to k nám, bez ohledu na to, z jakého kadlubu vzešel a jaké názory předtím zastával. Lidem i firmám docházejí prostředky postupně, není to naráz. Jejich situace se nestane neúnosnou hned a těch, kteří už vidí průšvih, který se ještě zatím nestal, těch není nikdy moc. Ale až se průšvih stane, stávají se z nich lídři.

A to prosím jsou na tom Slováci, co se týče cen energií, mnohem lépe než my.

Možná bude příští slovenská vláda bez Fica. Ale SMER bude zřejmě jen sílit. Už teď tam jasní chcimíři obsadili čtvrtinu Národné rady. A vzhledem k tomu, kam Evropa směřuje, bude jich jen přibývat a nezachrání to ani politické neziskovky. Pokud se na Slovensku radikálně nezmění kurz, bude mít Fico zakrátko o deset procent víc. Těch Pelegriniho procent. Ficova budoucnost je růžová, i kdyby teď vládu nesestavil. Je to Pelegrini, který sice nejvíc dostane, ale také nejvíc riskuje. Jeho HLAS může snadno o svoje hlasy přijít, protože on bude viníkem, kdyby progresívní a proevropská vláda vedla s podporou války na Ukrajině až na dno blahobytu… což je se Šimečkem (a Uršulkou v pozadí) dost pravděpodobné.

Vidíš to, Fialo! Vidíš kam vede tvoje politika? Fico svůj SMER vytáhl víceméně ze dna. Babiš u nás ANO vytahovat nemusí. Má rekordní popularitu už teď. Navíc tu máme strany, které se snaží posbírat těch milion propadlých hlasů. Máme tu politiky, kteří říkají totéž, co Fico. To se projeví. Představte si (čistě hypoteticky), že ANO v budoucích volbách dostane 35 %, SPD 10% a Rajchl také 10%. Teď, po Ficově vítězství, už to není úplně nepředstavitelné.

Ale o tom, co znamenají slovenské volby pro českou politickou scénu, o tom zase zítra. Bude to výživné, protože naši pětilháři ve svých prvních výrocích opravdu nezklamali.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihu (nebo knihy) z nabídky.  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (266 hlasů)

Komentáře

už se těším na zítřejší článek

Průměrný počet slepic: 4.8 (59 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemám na mysli "velkou" koalici dvou stran. Ale řekněme čtyřech nejsilnějších v parlamentu, které hájí zájmy drtivé většiny voličů.

Odborně se tomu říká Konkordanční demokracie. Tradiční je ve Švýcarsku, ale také prý v Lucembursku, Nizozemsku, Belgii a Severním Porýní-Vestfálsku.

Funguje většinou mnohem lépe než systém "jeden bere vše". Je méně nespokojených - nadávajících, že nemají nikoho sympatického a rozumného ve vládě.

Průměrný počet slepic: 2.5 (31 hlas)

taková švýcarská pětikuše

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

5-kolka právě není příkladem konkordance, protože se spojili jen první s třetím.

Švýcarský model 7-členné vlády nejsilnějších 4 stran s kouzelným poměrem 2:2:2:1 by vypadal dle výsledku voleb 2021 takto:
2x SPOLU + 2x ANO + 2x PirSta + 1x SPD - přičemž ani jeden ministr není předsedou své strany !!!

Rozumná politika je založena na 5 pilířích:
Federalismus - plně autonomní regiony
Subsidiarita - rozhodování na nejnižší efektivní úrovni
Přímá demokracie - suverenita národa, kontrola politiků
Konkordance - zapojení všech dotčených do rozhodování
Kolegialita - týmové rozhodování bez vůdčí role premiéra

30 let za náma a nikde žádný pilíř - proč nikdo nechce dělat rozumnou politiku?

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Směr-SD nevidí důvod k jednání o sestavení nové vlády, pokud jeho předseda nedostane od Čaputovy pověření. Nutné jsou okamžité personální změny v policii i na Lipšicově prokuratuře 1. října 2023 👉 @cz24news

SLOVENSKO: Parlamentní volby na Slovensku vyhrál v sobotu 30. září 2023 suverénní Směr. Na druhém místě skončilo PS, po kterém následuje Hlas. V Národní radě bude mít své zastoupení i OĽaNO, KDH, SaS a SNS.

Směr-SD nevidí důvod k jednání o sestavení vlády, dokud nedostane pověření od prezidentky Zuzany Čaputové. Informoval o tom v neděli předseda strany Robert Fico s tím, že čekají telefonát od hlavy státu.

Nejblíže dva týdny chce Fico jednat s ostatními stranami o programech. Teprve po dohodě se podle něj lze bavit o sestavování vlády. Podotkl, že jako lídr vítězné strany se bude ucházet o post předsedy vlády.

Budeme sedět na centrále Směru-SD, budeme čekat na telefonát od prezidentky. Pokud nepřijde pověření k sestavení vlády, nevidíme důvod, abychom vedli jednání,“ uvedl Fico.

Veřejnost poprosil o trpělivost. "Slovensko potřebuje uklidnit situaci," doplnil a poukázal na atmosféru ve společnosti. I proto si myslí, že by bylo dobré nechat stranám dva týdny na jednání o programech, ať se setkají subjekty, které mají šanci sestavit vládu a ať v klidu jednají o programových prioritách.

Dodal, že až po dohodě na vládním programu vidí prostor pro sestavování vlády a pro diskusi o jednotlivých personálních nominacích.

Směr-SD je připraven na personální změny v orgánech činných v trestním řízení (OČTK). Cílem strany však není dělat změny v základní infrastruktuře těchto orgánů. Uvedl to předseda strany Robert Fico na nedělní tiskové konferenci. Problém vidí v politických nominacích na různé pozice, například ve vedení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP).

"Nepamatuji si, že by někdo ze Směru-SD mluvil o rušení Specializovaného trestního soudu (STS) a ÚSP," reagoval Fico na otázky o změnách ve struktuře OČTK. Poukázal přitom na vyjádření Hlasu-SD, který avizoval možnou reformu těchto orgánů.

My jsme připraveni na výměnu lidí,“ dodal Fico s tím, že ve svých funkcích v OČTK nemohou někteří lidé zůstat. Poukázal na různá obvinění a kauzy. "Nikdo je nebude zavírat, to je věc OČTK," deklaroval.

Vítězem voleb do Národní rady SR se stala strana Směr-SD, která v sobotním (30. 9.) celonárodním hlasování získala 22,94 procenta hlasů, což jí přineslo 42 křesel v parlamentu. Oficiální výsledky voleb potvrdila na nedělní tiskové konferenci Státní komise pro volby a kontrolu financování politických stran. Volební účast dosáhla 68,51 procenta, hlasovalo 3.007.123 voličů….

Propadlo 16,5 procenta hlasů. Nárok na státní příspěvek za volby má devět kandidujících subjektů, které překročily tříprocentní hranici.

ZDROJ: Hnonline / Čas / YouTube / InfoVojna

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (43 hlasů)
Trvalý odkaz

zpracováno podle obsáhlé studie Huga Turnera
Ukrajina byla po většinu své historie bojištěm mezi Východem a Západem. V devatenáctém století se v malé skupině umělců a intelektuálů začala formovat ukrajinská národní identita. Typický raný ukrajinský nacionalista měl v jedné kapse knihu ukrajinské poezie a v druhé výtisk Marxe. V letech předcházejících 1. světové válce se však ukrajinský nacionalismus stále více stával formou protofašismu inspirovaného vědeckým rasismem a sociálním darwinismem. Jeho klíčovou postavou se stal Dmytro Doncov, který uprchl z ruské Ukrajiny do Haliče, jež byla součástí Rakouska-Uherska. Donstov se během 1. světové války stal propagandistou Německa. Ukrajina se stane hlavním východním bojištěm 1. světové války, ruské občanské války, polsko-sovětské války a polsko-ukrajinské války. Nakonec byla většina Ukrajiny začleněna do Sovětského svazu jako Ukrajinská sovětská socialistická republika, zatímco dnešní západní Ukrajina se stala součástí Polska.


Organizace ukrajinských nacionalistů neboli OUN vznikla po 1. světové válce v tehdejším východním Polsku. Během 1. světové války zakladatelé OUN bojovali za Rakousko-Uhersko jako Sičtí střelci a sloužili pod habsburským knížetem Wilhelmem von Habsburgem. Stali se jádrem armády krátce existující Západoukrajinské lidové republiky, která byla nakonec rozdrcena nově obnoveným Polskem. Poté odešli do exilu a vytvořili teroristickou skupinu UVO - Ukrajinská vojenská organizace. UVO prováděla teroristické útoky v Polsku a špehovala pro německou vojenskou rozvědku. V čele UVO stál Levhen Konovalec, který velel Sičským střelcům a poté bojoval za západní Ukrajinu proti Polsku. Poražený on a další vůdci řídili UVO z exilu. V roce 1929 se UVO rozhodla, že k realizaci svých cílů potřebuje masovou organizaci, a vytvořila OUN. Konovalec byl prvním vedoucím OUN.

Mezitím na západní Ukrajině dospěla nová generace ukrajinských nacionalistů inspirovaná dílem Dmitrije Doncova, který popularizoval fašismus. Doncov byl obklopen skupinou fašistických avantgardních básníků a intelektuálů známých jako vistniky. Doncov popularizoval bastardizovanou formu Nietzscheho, kterou spojil s extrémním ukrajinským nacionalismem. Inspiroval bezohlednou mladou generaci ukrajinských fašistů, kteří uctívali násilí a byli připraveni spáchat jakýkoli zločin v zájmu věci. Historici je nazývají "banderovskou generací", k níž patřili Stepan Bandera, Jaroslav Stetsko a Mykola Lebed. Vyrůstali v nacionalistických mládežnických skupinách a skautských organizacích, než vstoupili do UVO a poté do OUN. Podařilo se jim zradikalizovat velkou část ukrajinského obyvatelstva Polska a zahájit hnutí masového odporu, propagandy, fanatické indoktrinace, teroru a atentátů.

Nakonec byli vůdci OUN po zosnování atentátu na polského ministra vnitra Bronislawa Pierackého souzeni a uvězněni. Skutečný atentátník uprchl do Argentiny, kde FBI později odhalila německé spiknutí s cílem nechat ho zavraždit prezidenta Franklina Delano Roosevelta. Mezitím byl Levhen Konovalec, vůdce a zakladatel OUN/B, zavražděn sovětským agentem Pavlem Sudoplatovem pomocí explodující bonboniéry. Vedení OUN v exilu vybralo na místo Konovalce Andrije Melnyka.

Když Německo napadlo Polsko a rozpoutalo 2. světovou válku, Bandera a jeho přátelé uprchli z vězení. Proces s Banderou z něj udělal mezi ukrajinskými nacionalisty hvězdu a domníval se, že by se měl stát vůdcem OUN. OUN se brzy rozdělila na starou generaci v exilu OUN/M věrnou Melnykovi a mladší OUN/B žijící pod polskou nadvládou a věrnou Banderovi. Soupeření mezi OUN/M a OUN/B se změnilo ve vražednou válku. Obě seskupení soupeřily o přízeň nacistů a obě se podílely na uskutečňování nacistické genocidní politiky. OUN/B měla vytvořit ukrajinské milice, které by se staly pomocnou policií lovící, střežící a provádějící popravy ukrajinských Židů a dalších nepřátel nacistů. OUN/M měla dodávat rekruty pro 14. divizi Waffen SS "Galizia".

V roce 1943 OUN/B nařídila svým příslušníkům v policii dezertovat a vytvořit UPA - Ukrajinskou povstaleckou armádu. UPA zahájila genocidní masakry polských vesničanů. Údajně se vyžívali ve vraždění svých obětí s děsivým sadismem pomocí seker, obušků a pil, aby ušetřili náboje, vyděsili Poláky a pobavili se. V Haliči a na Volyni UPA zabila 80-100 000 Poláků. UPA také pomáhala nacistům v boji proti sovětským partyzánům. Po válce bude OUN/B v exilu popularizovat mýtus, že UPA bojovala jak proti nacistům, tak proti Sovětům. Ve skutečnosti UPA útočila na Němce pouze tehdy, když potřebovala zbraně, a po celou dobu tajně pracovala pro německou vojenskou rozvědku - Abwehr.

Počátkem roku 1944  Rudá armáda začala osvobozovat západní Ukrajinu. UPA a Abwehr uzavřely dohodu. Obrovské německé sklady zbraní, které se tam nacházely, byly předány UPA výměnou za poskytování zpravodajských informací o sovětských silách a za bojové nasazení s cílem vázat co nejvíce jednotek Rudé armády. Nazývalo se to operace Slunečnice.

Krátce před dobytím Lvova Rudou armádou uspořádala OUN/B velkou konferenci, na níž přijala demokratičtější fasádu v naději, že získá podporu Západu. Tento proces přijímání demokratické fasády již začal o rok dříve na třetí mimořádné konferenci OUN/B, která se konala 21.-25. srpna 1943. Po konferenci na jaře 1944 se OUN/B rozhodla vyslat delegaci vedenou Mykolou Lebedem na Západ, aby navázala kontakt se Spojenci. Lebed se stal klíčovou postavou studené války, která vedla pobočku OUN/B podporovanou CIA. V červenci 1944 byla vytvořena UHVR - Nejvyšší ukrajinská osvobozenecká rada, která měla OUN/B dodat demokratickou fasádu. Lebed později historikovi Christopheru Simpsonovi přiznal, že v létě 1944 navázal kontakt se západními zpravodajskými službami. Americká kontrarozvědka CIC (Counter-Intelligence Corps) označila Lebeda za "známého sadistu a nacistického kolaboranta".

Ve třicátých letech Lebed řídil řadu atentátů, pokračoval ve škole gestapa u Krakova v Polsku, kde své muže cvičil v mučení - unášel Židy, mučil je tak dlouho, dokud se falešně nepřiznali, a pak je zabil. Lebed vedl zpravodajskou složku OUN Sluzhba Bezpeky (Bezpečnostní služba) - SB, která měla za úkol také zabíjet podezřelé ze zrádcovství ve vlastních řadách. Lebed řídil atentáty na členy OUN/M, díky nimž Němci poslali Banderu a Stetska do útulné části koncentračního tábora pro vysoce ceněné politické vězně.

Na rozdíl od Bandery, který byl pod dohledem, se tak Lebed mohl přímo podílet na hrůzných válečných zločinech OUN/B během války. Lebed nařídil etnické čistky proti Polákům. Ochotného spojence našel Lebed také ve Vatikánu prostřednictvím ukrajinsko-amerického arcibiskupa Ivana Bučka, preláta řeckokatolické církve a rodáka z Pittsburghu v Pensylvánii. Buchko se po válce přimluvil u papeže Pia XII. za ochranu ukrajinské 14. divize Waffen SS "Galizia".

Mezitím se Sovětům podařilo v květnu 1944 osvobodit Ukrajinu a UPA spustila záškodnickou válku v týlu. Rudá armáda musela ještě osvobodit zbytek východní Evropy a nakonec dobýt i Německo. Většina sil Rudé armády opustila Ukrajinu, ale předtím bylo odvedeno do Rudé armády 700 000 západních Ukrajinců. Přesto se v jednu chvíli podařilo, že akce UPA vázaly asi 200 000 vojáků Rudé armády. V únoru 1944 se jí dokonce podařilo zabít generála Nikolaje Vatutina z 1. ukrajinského frontu. Od února 1944 do prosince 1946 se UPA podařilo zabít 11 725 sovětských důstojníků a agentů. Dalších 3 914 osob UPA zranila a 2 401 osob zmizelo (bylo uneseno), pravděpodobně bylo mučeno a poté zabito. Sovětští úředníci se báli opouštět své kanceláře. Být zvolen do čela vesnického sovětu na Ukrajině obvykle znamenalo rozsudek smrti pro toho, kdo zvítězil. Na venkově vládla UPA. UPA se v prvním poválečném roce pošetile pokusila bojovat s Rudou armádou a NKVD na vlastní pěst a utrpěla obrovské ztráty.

Na přelomu roků 1943 a 44 se UPA připravila na příchod Sovětů zahájením masivní propagandistické kampaně, která měla přimět obyvatelstvo k odporu proti odvodům. Mezi zbraně UPA patřily fámy a dezinformace. Tvrdili, že Sověti plánují vyvraždit veškeré ukrajinské obyvatelstvo nebo je deportovat na Sibiř. Tvrdili, že Stalin je mrtvý. Plán UPA vyhýbání se odvodům byl velmi úspěšný a lesy byly plné zběhů, potenciálních rekrutů UPA. Někteří z těchto uprchlíků se stali bandity, aby přežili. UPA nechala rolníky kopat bunkry a skrýše. Některé byly dost velké na to, aby se v nich ukryl jen jeden člověk, zatímco jiné byly obrovské a měly několik místností. Bunkry sloužily k vytvoření doslova podzemní paralelní vlády s ukrytými nemocnicemi, tiskárnami a dokonce i policejními stanicemi, stejně jako k ukrytí zbraní a potravin. NKVD čelila obrovské dobře vyzbrojené a vycvičené síle UPA, která ji převyšovala v poměru 6:1. UPA vraždila každého, koho se sovětská vláda pokusila postavit do čela místní vesnice, a nakonec i každého, kdo se Sovětům podřídil.

NKVD, ale měla proti UPA výhodu v hrubé palebné síle. Strategie UPA spočívající ve vytváření velkých praporů o 600 mužích usnadňovala jejich vystopování. UPA podnikala bezohledné a sebevražedné útoky na jednotky NKVD a utrpěla těžké ztráty. V roce 1945 byla UPA nucena zcela změnit svou strategii, vytvořila malé jednotky, které prováděly útoky a poté zmizely v bunkrech nebo se rozplynuly mezi místním obyvatelstvem.

V listopadu 1944 se polská vláda podporovaná Sověty a sovětská Ukrajina dohodly na přesunech obyvatelstva a nové hranici. Poláci z někdejšího východního Polska byli přemístěni na území, které bylo zabráno Německu, zatímco uvolněné území východního Polska připadlo Ukrajině. Ukrajinci z Polska byli naopak přesídleni na Ukrajinu.

UPA zahájila válku uvnitř Polska, aby deportaci Ukrajinců zastavila. V březnu 1947 UPA přepadla a zabila náměstka polského ministra obrany generála Karola Swierczewského. V odvetě Polsko zahájí brutální operaci Visla, jejímž cílem je vyhnat Ukrajince a pomstít se UPA za válečné masakry Poláků. V Polsku již probíhala občanská válka, která propukla mezi Poláky věrnými Londýnské exilové vládě a Poláky věrnými polské vládě podporované Sověty.

Odsun Ukrajinců z Polska znamenal konec války mezi UPA a Armádou Krajovou (polští partyzáni loajální exilové vládě) a UPA se mohla soustředit na boj proti Sovětům. Ironií osudu Sověti opět splnili hlavní cíl ukrajinských nacionalistů, když vytvořili homogenní Ukrajinu. Nevědomky tak vytvořili podmínky, které později,  po skončení studené války, umožnily triumf ideologie OUN na Ukrajině.

Bezpodmínečná kapitulace nacistického Německa 9. května 1945 byla velkou ranou pro morálku UPA. Mnozí obyvatelé západní Ukrajiny po desetiletích propagandy a agitace OUN sympatizovali s UPA. Mnoho civilistů však nechtělo být odsouzeno k prohře. Sověti ze zkušeností z ruské občanské války věděli, že klíčem k vítězství ve válce je donutit lidi, aby si vybrali stranu. Fanatický fašismus UPA jim ve skutečnosti způsobil porážku, protože po odchodu Poláků se hlavním cílem UPA stal samotný ukrajinský lid. Považovali každého, kdo plnil sovětské rozkazy, za zrádce, který by měl být zabit spolu se svou rodinou.

Sověti zahájili kolektivizaci. Pořádali městské schůze a žádali zvednutí ruky, kdo bude souhlasit se vstupem do kolektivů. Ještě té noci přijela UPA a každému rolníkovi, který na schůzi zvedl ruku, ji uřízla. UPA oznámila, že každý, kdo vstoupí do kolchozu nebo splní dodávky obilí, bude zabit "jako pes" a jeho rodina zmasakrována. Neuposlechnutí sovětské vlády mohlo znamenat uvěznění, deportaci nebo smrt. UPA brutálně zabíjela rolníky za placení daní a vypalovala domy rolníků, kteří vstoupili do kolchozů. Brzy rolníci, kteří dříve sympatizovali s UPA, nyní informovali vládu o tom, kde se UPA skrývají, aby se vyhnuli odplatě ze strany UPA. UPA brutálně zabíjela podezřelé informátory a celé jejich rodiny, čímž si ještě více znepřátelila veřejnost. Sověti také oznámili, že každý, jehož rodina byla v UPA nebo měla rodinné příslušníky, kteří se skrývali, bude deportován, pokud ho jeho rodinní příslušníci neudají. Těm, kteří se vzdali, slíbili amnestii a přesvědčili tisíce členů UPA a lidí, kteří se vyhýbali odvodům, aby se vzdali kvůli svým rodinám. Sověti deportovali 200 000 osob podezřelých ze sympatizování s OUN a jejich půdu předali loajálním Ukrajincům. Sověti opakovaně nabízeli amnestie členům UPA, kteří byli ochotni se vzdát, do července 1946 se vzdalo více než 112 000 členů UPA a osob, které se vyhýbaly odvodům.

SB - Služba Bezpeky (Bezpečnostní služba) založená Mykolou Lebedem byla zodpovědná za zabití stovek příslušníků UPA, kteří se vzdali, byli podezřelí z udavačství nebo byli "poraženeckými", kteří pochybovali, že válku lze vyhrát. SB se také podařilo infiltrovat sovětskou rozvědku většina sovětských nájezdů na UPA vyšla naprázdno, UPA se o nich dozvěděla a prostě zmizela v lesích a bunkrech.

Po obrovských ztrátách v prvním poválečném roce a stále větší nepopularitě u obyvatel západní Ukrajiny morálka UPA prudce klesala. Pak přišel 4. března 1946 projev Winstona Churchilla ve Fultonu ve státě Missouri s názvem "Železná opona", který oživil naděje UPA. Churchill prohlásil, že "válka je nevyhnutelná". UPA se snažila přesvědčit lidi, že Američané a Britové brzy zasáhnou. Churchillův projev povzbudil UPA a počet jimi provedených útoků se zvýšil o 300 %. Sověti zpočátku tvrzení UPA o podpoře Západu odmítali. Po Churchillově projevu začali věnovat pozornost důkazům o západní podpoře UPA.

 
Po válce zůstalo v Německu pouze 200 000 Ukrajinců a 50 000 v Rakousku. Více než 120 000 z nich ustoupilo s nacistickými armádami, když opouštěli Ukrajinu, a byli to nacističtí kolaboranti, členové OUN a uprchlí váleční zločinci. Žili v obrovských táborech pro vysídlené osoby a OUN/B nad nimi rychle získala kontrolu s podporou Britů a Američanů. V táborech OUN/B obnovila své staré frontové skupiny, mládežnické oddíly a skautské skupiny, které byly využívány k indoktrinaci banderovské generace a nyní měly pomoci ideologiím OUN/B a OUN/M přežít desetiletí v exilu. V roce 1945 OUN/B přesídlila do Mnichova v Německu. Město se stalo sídlem ABN (Antibolševický blok národů), Ukrajinského červeného kříže, skautské organizace Plast a Ligy politických vězňů, které byly řízeny ze stejného ústředí OUN/B. Vedli ji Stepan Bandera a Jaroslav Stetsko.
 V roce 1983 byli Jaroslav Stetsko a jeho žena Sláva pozváni do Bílého domu, aby si potřásli rukou s prezidentem Reaganem, viceprezidentem Bushem a velvyslankyní OSN Jeanne Kirkpatrickovou u příležitosti 40. výročí založení ABN. Slava Stetsko po smrti svého manžela převzala ABN a OUN/B a byla zvolena do ukrajinské Rady. ABN byla největší fašistickou zastřešující skupinou na světě.


Stepan Bandera se skrýval. Stěhoval se z místa na místo, měl několik adres a falešných jmen. Na podzim 1945 vedl poblíž Mnichova špionážní školu pro západní rozvědky. Banderu neustále střežilo deset nelítostných bodyguardů známých jako "Černá ruka", kteří zabili neznámý počet lidí podezřelých z toho, že jsou sovětskými agenty. Americké zpravodajské služby Banderu předem informovaly o sovětských pokusech o jeho zatčení, únos nebo zavraždění.
 

Rok 1947 byl také rokem vzniku CIA. Předtím existovala značná řada zpravodajských služeb. CIA také prosadila tajnou dohodu nazvanou 100 Persons Act, která umožňovala CIA každoročně přivézt do USA 100 lidí a jejich rodiny a udělit jim občanství bez ohledu na jakékoli zločiny, které v minulosti spáchali a které by jim bránily ve vstupu. Toho se využívalo k zaštítění těch nejhorších z nejhorších, jako byl Mykola Lebed a Pavlo Šandruk, bývalý velitel divize Waffen SS "Galizia".
 
Sověti zasadili velký úder v listopadu 1948, kdy zabili 3 velitele UPA a při samostatném náletu zabili šéfa SB "Myrona" , který byl zodpovědný za infiltraci sovětské rozvědky. Nakonec se 5. března 1950 podařilo Státní bezpečnosti zabít šéfa UPA Romana Šuchevyče. Podle jedné z verzí byl zabit. Podle jiné verze byl obklíčen a spáchal sebevraždu, aby se vyhnul dopadení. Šuchevyč vstoupil do UVO ve dvacátých letech a v roce 1925 navštěvoval školu Abwehru. Poté vstoupil do OUN/B a byl členem praporu Nachtigall, který přišel s německou armádou do Lvova a podílel se na masakrech Židů. Šuchevyč se poté připojil k nechvalně proslulému praporu 201, který měl na starosti ničení vesnic na Ukrajině a v Bělorusku a masakrování jejich obyvatel. Šuchevyč stál v čele UPA až do své smrti. Dnes je Roman Šuchevyč zbožňován jako jeden z hrdinů Ukrajiny spolu s Petljurou, Konovalcem a Banderou.

V roce 1952 zůstalo na Ukrajině pouze 647 členů UPA. Dne 24. května 1954 byl zatčen Vasyl Kuk, poslední velitel UPA. V roce 1960 byla dopadena poslední jednotka UPA, kterou tvořili pouze tři lidé. Válka UPA byla pro obyvatele západní Ukrajiny nákladná a zbytečná. Sovětské síly zabily 153 000 "příslušníků UPA neboli banditů", včetně lidí, kteří byli jen v nesprávný čas na nesprávném místě, zatkly 134 000 lidí a deportovaly 203 000 osob podezřelých ze sympatizování s UPA nebo jejich rodinných příslušníků. UPA zabila 20 000 ukrajinských civilistů a 10 000 sovětských vojáků a příslušníků bezpečnostních služeb. V letech 1944-47 UPA zabila 1 200 lidí v Bělorusku a další tisíce v Polsku.
 
Průměrný počet slepic: 4.6 (59 hlasů)

o5 sqělé historické okénko 👍

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

nepůjde do koalice žádný rozumný slovenský Hlas, maximálně tak nějaký slovenský ocas.

Průměrný počet slepic: 4.6 (43 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera večer, když jsem zapnul televizi za účelem přehrání filmu z DVD, tak než jsem stačil přepnout vstup na mne na pár sekund vyskočil obraz kondolující moderatizérky, celá v černém s výrazem jako by jí vymřela celá rodina komentovala výsledky slovenských voleb.  Naštěstí jsem to rychle přepnul a její moudra vypouštěná zármutkem zkřivenými ústy jsem neslyšel. Ještě teď se musím smát nad tou trágou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (59 hlasů)

Z Bruselu přišlo směrem k Šimečkovi (Šimečce..) striktní doporučení, aby sestavil za každou cenu koalici. Jourová se vyjádřila, že Slovensko podlehlo dezinformacím... :-)), a že prý Fialova vláda to dělá dobře...:-)). To je tuplovaná pitomica!

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

NACISTÉ SE MAJÍ STÁT NOVÝMI HRDINY SJEDNOCENÉ EVROPY! Z BRUSELU VČERA VYPUSTILI NEUVĚŘITELNÉ LŽI, ABY POMLUVILI VÍTĚZE SLOVENSKÝCH VOLEB! 2. října 2023 👉 @cz24news

SVĚT: Západní mainstreamová média včera v šoku z vítězství vlasteneckých sil ve volbách na Slovensku zoufale hledala, jak by svým věrným politickým následovníkům napříč anglo-saským dominiem vysvětlila příčinu drtivé porážky proamerického liberála Šimečky a jeho zavilé Euro-party tzv. Progresivních Slováků. A nakonec, když nenalezla žádnou dostatečně manipulativní výmluvu, začala šířit, analýzu bývalého slovenského, nyní kanadského, novináře, Toma Nicholsona, podle níž Fico zvítězil díky neustálému a hlasitému velebení, údajně neověřitelné historické skutečnosti, že SSSR měl na konci druhé světové války osvobodit Čechy a Slováky ze spárů nacistů!!! (V originále: Fico also eulogized the Soviet Union for having allegedly liberated the Czech and Slovak lands from Nazi Germany at the end of World War II. Význam klíčových slov textu podle oxfordského významového slovníku Angličtiny – allegedly = používá se k vyjádření toho, že se něco tvrdí, a nebo se stalo, ačkoli proto neexistuje žádný důkaz!! Eulogized = velebit, opak kritizovat.)…..

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

chlapci s vagínama, děvčata s penisy. Odpad lidstva. Jmenuje se ten tvor Šimečka, Šimečko nebo Šimečková ?

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Ani americké NATO a manipulace volební včetně běsnění bruselského Šimečky Slováky nezastavilo! 2. října 2023v 👉 @cz24news

SLOVENSKO: Propaganda se otřásla v základech, manipulace s volebními čísly a fraška s exit pollem nevyšla, zvláštní vlaky přiblblých slovenských studentů z Čech za naše peníze pod propagandou Člověka v tísni platily neziskovky zbytečně. Proč tyto peníze nedají na nemocné, místo na podporu USA, je záhadou. Nebo spíše duševní zvráceností.

Kdo sledoval volby na Slovensku, žasl, co se z úst těch „probruselských pomazaných“ dokáže vypustit. Šimečka kvílel, že končí civilizace, neb pouze on je vyvolený, protože mu to jasně schválili v Bruselu a ve Washingtonu, a drzost slovenských voličů, kteří ho odmítly, je rovna vlastizradě.

A s prohrou se nesmíří! Pomazaný místopředseda Evropského Parlamentu Šimečka běsní: tu urážku od Slováků nestrpím! To je sběř a nikoliv civilizace!

Rozhodující bude, jak se k tomu postaví strana Hlas-SD, jak se rozhodne, je to civilizační volba. V tuto chvíli před ní stojí strana Hlas-SD,“ konstatoval. PS bude zajímat i postoj hnutí OLENO a přátelé. "Jak oni chtějí dopomoci, aby nevládl Robert Fico a Andrej Danko," doplnil. Vítězství Směru-SD považuje za velmi špatnou zprávu pro Slovensko. „Ještě horší by byla, kdyby se Směru podařilo sestavit vládu. Pokud se to děje tak, jak prezidentka před volbami avizovala, pověření k sestavení vlády dostane Robert Fico. Právě proto naším cílem stále zůstává a uděláme všechno proto, aby se to nestalo a aby Robert Fico nevládl,“ prohlásil Šimečka.

Ono je jasné, že to vede k nepříčetnosti:neskutečná fraška agentur, jaké jsou preference.

Takzvaný exit poll pro ně dělala agentura Focus na vzorku 20 tisíc lidí, kteří již odvolili v parlamentních volbách, jeho přesnost je proto mnohem vyšší než při běžných průzkumech. Podle tohoto by volby vyhráli liberálové z Progresivního Slovenska Michala Šimečku, kteří získali 23,5%, druhá skončila strana Směr Roberta Fica z 21,9%. A výsledek?

Na bruselském Slovensku se nese opět heslo: volební svobodu podporujeme, ale pouze, když zvolíte Brusel a Washington a nikoliv svinské Slovensko. Jsme Evropská unie a Slováci se musí z mapy vymazat! A brzy totéž Češi. Ta verbež zmizí (jako z pera někoho známého): už Adolf Hitler to žádal a prováděl a nikdo nás nezastaví.

A jak řekl český redaktor na CNN Prima News: necivilizované strany by měly zmizet. Bohužel ráno se ukázalo, že nezmizely a Slováci úžasnou civilizaci bruselskou odmítli.

Pomůže Šimečkovi americké NATO a obsadí slovenský Parlament? Vzpomínáte na humanitární bombardování Jugoslávie díky civilizovanému NATO?

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

vyjádření Šimečko o Slovácích "tu urážku od Slováků nestrpím! To je sběř a nikoliv civilizace!"  by měla být vylepena na všech nárožích, aby si všichni mohli přečíst co je to za hovado

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Ne moc hlasitě se komentovalo, že USA došly federální prachy, nemají pro svoje zaměstnance a vyskemraly si 45 dnů od pádu na samé dno. To ovlivní i podporu války. Ukrum začalo vysychat; po Slovensku, Polsku a Americe o jejich akcie až tak nebude zájem. No, když bude nejhůř, můžeme nabídnout stratega flanela 107. I s politrukyni. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Stosedmička by si mohla vzít příklad z tlustoprdky rozteklé (modro-šatové) a zmizet v propadlišti dějin. Nic dobrého nám a Slovákům, jeden jak druhý, nepřinesli.  

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)