Vinobraní u Vidláka

Autor
Štítky

Včera jsem strávil celý den ve vinohradě. Začali jsme sbírat. letošní rok je pro vinaře velmi dobrý. Úroda je hojná, suché léto nepřálo plísním a cizopasníkům a tak se použilo poměrně málo chemie. Sluníčka bylo dost, cukernatost hroznů je velmi vysoká a když jsem se dneska napil šťávičky, mohu konstatovat, že víno bude mít i dostatek kyselin, čili bude velmi osobité. 

Celý příští týden budeme sbírat, mlít a lisovat jako o život. Nejprve to běžné, co sem na jižní moravu patří - Veltlínské zelené. Pak přijde na řadu červený Dornfelder a pak teprve přijde na řadu moje soukromá odrůda, kterou nemá nikdo na světě a z té udělám skvělé Portské. Dnes se s vámi chci podělit o příběh, kterak se Vidlák k soukromé odrůdě dostal. 

Byl rok 2012, byli jsme čerstvě přestěhovaní a já stál ve sklípku u tchána a poprvé jsem koukal, jak se víno vyrábí v praxi. Přes léto jsem přečetl všechnu dostupnou literaturu, otravoval jsem všechny místní vinaře a na podzim se zúčastnil prací snad v každém sklepě. Poprvé jsem se zblil z burčáku, poprvé jsem nemohl v noci spát, jak mě strašlivě pálila žáha z mladého vína a zjistil jsem, že mám docela slušnou chuťovou paměť. 

A hlavně jsem zjistil, že víno je hlavně otázka zkušeností. Už jsem tu na toto téma článek psal. Je zapotřebí vystihnout u správnou chvíli, kdy víno posbírat, je zapotřebí ve správnou chvíli zastavit kvašení a je zapotřebí ve správnou chvíli stáhnout víno z kalů. Jediné, v čem jsem si věřil, to byla ta vinařská rutina - čistota, čistota, čistota. 

Celou zimu jsem si lámal hlavu, jak to navléknout, abych vůbec byl schopný konkurovat zdejším borcům, kteří to dělají padesát let, stejně jako jejich otcové a dědové. Když se budu hodně snažit, možná budu za třicet let schopen dělat víno, které bude možné postavit s tím jejich na stejný stůl. Navíc, proč by ke mně měl přijet nějaký pražák a koupit si u mě třeba ten Veltlín, když ve Vidlákově existuje dvacet sklepů, kde ten Veltlín dělají dobrý už sto let. 

Bylo jasno. Zkušenosti se ve zkratce nedoženou, je třeba se poohlédnout po odrůdě, která neroste za každým plotem. 

Tím začala moje vinařská anabáze. Méně známé odrůdy jako Kerner, Hibernal, Solaris, Aurelius... nebo třeba něco ještě exotičtějšího - přivezu si z Chorvatska odrůdu Prošek... nebo pojedu do Albánie a tam někde vykšeftuju nějakou místní horskou odrůdu. A nebo tak něco.  Zabýval jsem se tím dost dlouho a všechno marné. Do Albánie mě žena nepustila a všechny ostatní odrůdy se ukázaly jako perspektivní budoucnost, takže jich bude přibývat. 

Nakonec mi jeden starší kolega daroval katalog úplně všech odrůd, které se u nás kdy šlechtily, vysazovaly a třeba také neuznaly. Prý už nemohl poslouchat ty moje řeči o víně a konkurenceschopnosti. Taková náplava z čech a bude vykládat o tom, jak se má na moravě dělat víno...

A tak jsem zjistil, že existuje odrůda, která se vyšlechtila u nás a v roce 2012 nebyla zapsána do katalogu zemských vín. Proč? Inu, nesplnila unijní zkoušky. Proč je nesplnila? Protože jsou tak drahé a složité, že se toho musí chopit velká firma. A velká firma se chopí jen odrůdy, která je mimořádně perspektivní. Samozřejmě ona odrůda měla všechny české zkoušky, ty se udělaly dobře a včas, ale než došlo na zápis, vstoupili jsme do unie a tím bylo vymalováno. 

Podle katalogu jsem našel příslušného šlechtitele a drze jsem mu zavolal, jestli náhodou nemá někde třeba na zahrádce tuto odrůdu. Neměl.... 

Ale jeho kolega, pan Vesnický Brňák, ten si ji na zahrádku blahé paměti bral.  

Nebylo by na něj telefonní číslo?

To nebylo, ale kdysi si o víně psal blog. 

Dalo to dost práce, blog už neexistoval, ale existovaly na něj ještě odkazy a zkopírované stránky. A tam ten telefon byl. To víte, staré časy, kdy se osobní údaje klidně umísťovaly na stránky... Telefon byl ještě platný.... Slovo dalo slovo a za týden jsem jel do Brněnského Předměstí. 

Zajímavé místo - nádherné údolí nad potokem, jižní svahy a z jedné strany zbohatlické vilky, z druhé strany zbohatlické vilky a uprostřed pár zoufalců, kteří svoje zahrádky ještě neodprodali.  Pan Vesnický Brňák byl jedním z nich. 

Když jsem k němu došel, to bylo jako přijít do minivýzkumáku. Vinohrad jak dlaň, ale co hlava, to jiná exotická odrůda. Jména, která jsem nikdy neslyšel - Fénix, Erion, chillské názvy, australské názvy... chlapík dělal šlechtitele celý život, jezdil po konferencích a odevšad si něco přivezl. V chatičce pak po stěnách rozvěšené grafy srážek, teplot, dosažených cukernatostí a výnosů... Neuvěřitelná práce. Chlap prostě šel do důchodu a svoji práci si vzal sebou, 

Měl velkou radost že mě vidí. Jeho děti o víno nemají zájem a až zaklepe bačkorami, prodají jeho milovanou zahrádku prvnímu developerovi za těžké peníze. Tak je rád, že ještě může pomoci začátečníkovi z branže. Dostal jsem očka k naroubování, několik lahví vína, abych věděl jaké to jednou bude, ranec chytrých knížek a pár pracovních postupů. 

Ptal jsem se, kdo ještě tuto odrůdu může mít? Nikdo. Možná roste někde někomu na zahrádce, ale pochybuje, že by někdo jiný ještě věděl, že jde o tuto odrůdu. Je prý dobře, že ji kromě něj budu mít i já... 

Nedávno jsem se chtěl přijet pochlubit. Pane Brňáku, už mám první vína, ochutnejte, tohle se nemusím stydět dát i Vám... Přijel jsem pozdě. Na zahrádce právě parkoval buldozer a místo vinohradu zela velká díra pro základy na pekelně velkou a patřičně odpornou vilu. 

A tak jsem jediný....

Mám odrůdu, která je stoprocentně česká. Vyšlechtěná z místních českých odrůd. Dělal ji opravdový mistr, který tomu rozumněl. Byrokrati ji pohřbili a tak věren své vidlácké tradici dělám odrůdu, která neexistuje, není uznaná, nikdy uznaná nebude, nikdy ji nebudu moci dělat oficiálně a nikdy se neobjeví nikde v obchodě. Přitom je skvělá, srovnatelná s čímkoliv zde i v zahraničí.  

Mám pro ni vymyšlenou nádhernou etiketu... Na zelené lahvi zlatý ovál a v něm nic. 

Pít se dá jen u Vidláka nebo u jeho přátel. Nikde jinde. Existuje jen jeden jediný sklep, kde to zraje a jedny jediné ruce, které vám mohou darovat lahev. 

A nikdy za nic na světě nikomu nedám ani jediný pupen, ani jediné očko. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Jsem starý, líný, neschopný, mám chuťovou sklerózu jak hovado, jsem bez kapitálu a nikdo mi nechce nic darovat. Ani chytrou knížku, ani flanděru, o zárodku budoucího vinohradu nemluvě.
I když chytrá knížka by musela mít podle nařízení Ojropské komise zaručenou konektivitu, chytré rozhraní a přijímač satelitních signálů pro GPS, nebo alespoň ruský Glonass.
Jak vypadá chytrá flaška kvitu (kvit je po našem kořalka a pochází z dojčáckého výrazu Kwitung, nevím, jak se to správně píše), to jsem prozatím u EK nezjistil. Asi je to nenapadlo, že by se taková chytrá flanděra občas hodila.
Ale manželka mi dycky říká, aby sem se zbytečně nepodceňoval, tak musím říct, že přece jen jednu podmínku na cestě k dobrému vinaři spolehlivě plním už teď. Umím blít jak Alík, v tom si troufám se Vidlákovi vyrovnat.
Tak a fčilek, když už jsem se sám před sebou a přede všemi tak vychválil, pár slovíček k Vidlákovo zážitkům.
Příběh je taky na hovno, páč je smutnej, skoro bych řek usmrkanej.
Život je krutý a nespravedlivý.
Sem řikal uš na začatku, že to je na hovno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"A nikdy za nic na světě nikomu nedám ani jediný pupen, ani jediné očko"

Co by tomu asi řekl pan Vesnický Brňák? Měl by radost?

Zatím bez slepic

Vám by Hamilbare nepřišlo líto takovou vzácnost, kterou zachránil jeden jediný člověk prostě rozfrcat a udělat z ní naprosto obyčejnou révu, kterou má na dvorečku každý, nikdo si jí neváží a protože není uznaná, nikomu nestojí vlastně za nic? Přitom je to příběh ze začátku nového tisíciletí ve kterém je přesně ta dnešní doba - byrokracie, pokusy o zglajšaltování všeho, oficiální odmítnutí všeho, na čem se nedají vydělat miliardy... 

Ne, ne... tahle odrůda musí zůstat vzácná. Musí to být exkluzívní zážitek ji pít. Příběh pana Vesnického Brňáka musí zůstat cenný a můžete si být jistý že dokud toto víno zůstane vzácné, tak bude stát i za to vyprávět znovu tento příběh. Bude důvod při lisování provést úlitbu tomuto člověku a připomenout jeho zásluhu na zachování této odrůdy. 

Jednou ji někdo zdědí. A vůbec to nemusí být moje děti. Ale až to někdo zdědí, musí to být královský dar a ne něco, co roste u každého plotu. 

Mimochodem - u nás ve Vidlákově roste tzv. Bačisko. Červená polodivoká odrůda, která se kdysi pěstovala kvůli velmi silným červeným pigmentům ve šťávě. Ve výkupu se za ní dobře platilo a neřešila se cukernatost. Používala se k výrobě medoviny, dělaly se z ní různé likéry. Nikdo si jí nevážil. Každý to někde měl a protože to dobře rostlo, nijak se o to nestaral. Teď přišla nová generace, rostlinky s kyselejšími hrozny vymlátili, přinesli si nové odrůdy a ejhle... najednou je nás jen pár, co Bačisko máme. A najednou je o něj zájem, vzpomíná se, jaké to s ním bylo. Dokud to měl každý blbec... nikdo si toho nevážil. 

Věřím, že pan Vesnický Brňák bude rád, že někdo tu jeho odrůdu opečovává, udržuje její vzácnost a tím udržuje i jeho příběh. Ale kdybych někdy měl s vínem skončit, rozhodně tu odrůdu někomu předám. A kdyby ji nikdo nechtěl, tak ji raději rozšířím než aby vyhynula. Ale dokud to jen trochu půjde, budu každý rok opečovávat těch svých vzácných sto hlav. 

 

Zatím bez slepic

Důležité je, že si to dovedete obhájit. A kdo jsem já abych vám do toho kecal? Rozhodně to nemám v úmyslu.

Jenom je mi té odrůdy líto. Přesněji, té práce, té invence, toho úsilí, které přišlo nazmar.

Zatím bez slepic

To chápu... 

Ale takových odrůd je víc... a většinou jsou zlikvidovány zcela nemilosrdně. Tak alespoň tahle bude žít dál. 

Zatím bez slepic

Vidláku,
připojím se k Hamilbarovi. Je škoda, kdyby měla odrůda zmizet ze světa. Vesnickému Brňákovi dalo její šlechtění spoustu práce a vložil do ní celý život. Škoda je, že roste na jediném místě. Může se stát, že někdo mladý, blbý a arogantní (klasická charakteristika titulu MBA) přijde do Vidlákova a zřídí si vinohrad. Na něj si doveze euroodrůdu i s euronemocí. A najednou v širokém okolí vyhynou hlavy révy, a odrůda a s ní životní dílo Vesnického Brňáka zmizí ze světa. Doporučil bych tedy odrůdu nerozšiřovat, ale domluvit se s příbuznými, dát jim pár sazeniček a mít kam jít, kdyby Vidlákov postihla katastrofa.
Takto zmizely spousty krajových odrůd jabloní, hrušní, švestek a místo nich přišly moderní odrůdy. Někde se podařilo odrůdy zachránit a pár školek je ještě množí. Bojkovice, Uherský Ostroh, Hluboké u Kunštátu, Olešnice, Moravská Třebová, Dolní Újezd, Medlov, Uničov, Žichlínek, Červená Voda. Před lety jich bylo na vyhynutí, ale zájemců se našlo více a postupně přibývají zahradnictví, které staré odrůdy nabízí. Proč? Jsou odolné a lety prověřené. Jsou to stromky do zahrad a zahrádek a ne pro velkovýrobu.
Jenže se může stát jako u rajčat, že šlechtitelé šlechtí a šlechtí až vyšlechtí eurorajče. Je velké, dobře se skladuje, netrpí nemocemi. Má jen jednu vadu, zmizela z něj chuť. Je prostě eurohnusné . Tak šlechtitelé pátrají ve Španělsku a Itálii po starých krajových odrůdách. Hledají a doufají, že s jejich pomocí vyšlechtí chuťově lepší odrůdy.

Zatím bez slepic

Něco podobného jsem už Gerde udělal... Neroste jen na jednom místě.  Mám i několik záloh právě u spolehlivých přátel. Ale produkční vinohrad je jen jeden.  Pan Vesnický Brňák nedoufal, že vůbec jeho víno ho přežije. Tak alespoň tohle přežilo. Komerce se z toho nestane. Ale střežený příběh ano. 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Na zelené lahvi zlatý ovál a v něm nic"???!!! ... bych se dovolil přimluvit do toho "nicového oválu" přece jen hrdý název, na paměť "buldozerem" už zapomenutého révového šlechtice = "Šlechtic" (název dokonale vystihuje člověka zabývajícího se šlechtěním révy, bez kterého byste měl (kromě hojných odrůd) ve vinohradu "nic v oválu" (=jinak dobrý název leda tak pro kulovaný)... A jaký rozdíl od "pravého šlechtice" Kchárla, co vyšlechtil právě to kulovaný, tedy to Vaše "nic v oválu"!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

stran jejich názoru na to, nedat nikomu nic.
Křesťanské zásady řešit nebudu, páč když se právě nechystám umřít, do kostela ani nepáchnu.

Réva je kytka, jako každá jiná.
V tom našom blbom světě, kde každý lítá tam a zpátky jak cvok, všichni se furt hampasí za nějakými debilními zážitky, nikomu není nic svaté, všady se kolem nás cpou prasečí a nevím ještě jaké chřipky a AIDS-y a viry a baktérie, všady jsou invazivní organizmy přenášené naprosto šílenou intenzitou dopravy, které likvidují vše původní, tak v tomhle tom světě bych fakt měl strach, že mi jednou větřík přinese nějakou plíseň, brouka, že přijde mráz nebo dlouhé sucho a mně zbyde na trati akorát pár kousků nahnilého dřeva na zátop pod zabíjačkovým kotlem. Je otázka, jestli by to ten děda chtěl, když se podělil...

A eště jedna pseudomyšlenka - fakt je nezbytně nutné mít na dobrou odrůdu vína kus papíru s pitomým razítkem nějakého euromamlasa? Nemůže být dobré víno jen tak? Proto, že ho lidi budou chtít, bo jim jednoduše šmakuje?

Anebo jiná šílenost - co takhle tuto odrůdu rozšířit, pokusit se ji za svůj aktivní vidlákovský život udělat takový věhlas, aby se jí případně chopil takový producent, který by sehnal kroupy na tu zasranou certifikaci, když je ten papír nezbytně nutný?

Tak, teď ještě zahraju na city, to muší bejt - ten starý děda ze zahrádky nad Brnem mě otravoval celou noc. Fakt nekecám. Nic neříkal, jen pomalu a ztěžka chodil mezi stromečky - hlavy se jim kdysi říkalo...

Zatím bez slepic

Pane Targus.
Pokud si pamatuji,bylo EU zastaveno rozšiřování vinic u nás.
Pokud by se toho měl ujmout někdo větší,tak všechno od začátku,provést,doložit,nechat schválit.
Jen úsměv,neplést si šlechtice ze šlechtitelem,naprosto rozdílné zaměření.
Podle mne,pan Vidlák už dobře zapadl mezi vinaře,moje víno.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

zemědělče, zemědělče, nic proti úsměvu, ale přece jenom asi budete moták! Starý Brňák, co šlechtil révu, se především zachoval šlechetně vůči Vidlákovi, protože se o něco, co je teď Vidlákovi asi velice milé, podělil, tudíž se zachoval šlechetně. I myšlenkově zpozdilý kus pozná, že další jeho počin - šlechtění révy, je jen nadstavbou oné šlechetné povahy.

Zatím bez slepic

Anonym 13:46
Měl jsem to jinak napsat.
Měl jsem na mysli šlechtu do roku 1918,která se většinou nechovala šlechetně.
Myslím si,že v Brně byl šlechtitelský ústav zemědělských plodin,tak ten pan šlechtitel,mohl v tom ústavu pracovat a dodám,zachoval se i šlechetně.Zájem Vidláka o něco lukrativnějšího,přivedlo Vidláka až k tomu šlechtiteli a jak i píše,možná na poslední chvíli,co je chválihodné.

Zatím bez slepic

(šlechtic - šlechtitel) přirovnal k mé oblíbené myslivec - myslitel.
Ten pán jednoduše daroval něco, do čeho vrazil spoustu práce, kus svého života, kus sebe sama.
A nemusel.
Nevím, co ten pán cítil, když tohle všechno Vidlákovi předával. Já bych asi brečel.
Jsem už hnusný, starý a blbý.
:-(

Zatím bez slepic

Nebrečel... 

Měl obrovskou radost. Po mnoha letech jeho důchodu přijel někdo, kdo si našel jeho starý blog a měl zájem právě o tuto odrůdu. Nevím, jestli tušil blízkost svého konce.  Když jsem s ním mluvil, byl plný života a možná měl ještě nějaké svoje vlastní plány... Ale už se jich nedočkal. Ale jeho příběh u mě zůstane a je vyprávěn pokaždé, když si někdo přijede pro lahev. 

Zatím bez slepic

Vidláku, jsi mladý a dostal jsi dar, protože jsi si ho zasloužil. To Tvoje duše ho přitáhla, ultimátní záležitost.
Taky jsem to zažil, sice později, o to ..... I za dary se platí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

říkají machři na víno z Vidlákova? Šmakuje jim?

Zatím bez slepic

Odrůda o které mluvím je v podstatě šlechtěním vylepšený Rýnský ryzlink. Z Rýňáku byl vyšlechtěn Hibernal, který dobře snáší  naše podmínky, především mrazy. Jenže oproti Rýňáku přišel o cukernatost.  Navíc se ukázalo, že teploty spíše rostou a zimy jsou stále mírnější a že by tedy stačila odrůda, která by byla dobrá jako Hibernal, ale nemusela by být tak pozdní a tím pádem vy měla trochu lepší cukernatost. 

Takhle nějak to s tou mojí odrůdou začalo. Po vyšlechtění se parametry cykernatosti a kvality potvrdily, ale nebylo možné už dosáhnout špičkových výnosů. A v konečném důsledku jde dneska především o prachy a tak nestojí za to certifikovat odrůdu, kterou by si koupili jen malovinaři jako zajímavý doplněk sortimentu. Aby se odrůda vyplatila, musí se jí namnožit miliony kusů... 

Jde v podstatě o rýnský ryzlink, který nepotřebuje pro zrání slunce odrazem zdola od řeky či jezera pod vinicí, dozrává o něco později, hrozny jsou více ovocité a hlavně - jeden z vedlejších efektů šlechtění byl ten, že jde o rezistentní odrůdu na všechno kromě plísně šedé. 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prohlížel jsem spoustu youtubových videosekvencí a všude říkali, že víno se má vyrobit a vypít.
Jaké vlastnosti by mělo mít Vidláku víno, které se hodí archivovat? Také to děláte tak, že vyrobíte a vyžunknete do dvou let?

Zatím bez slepic

Nesmí být vyrostlé u nás... :-) Ne, vážně.. aby se víno dalo archivovat, potřebovalo by mnohem věší cukernatost. Nedosažitelnou v našich podmínkách. Archivní víno musí mít hodně alkoholu, aby ho mohlo postupně vydechovat a zároveň aby zůstalo konzerované a k tomu dost zbytkového cukru, aby probíhaly chemické pochody s jeho odbouráváním a vyzráváním vína. Moravské víno je nejlepší mladé. V říjnu udělat a od Martina pít.  

A sledovat, jak ta odrůda roste, stejně jako mladá holka. V lednu je to taková panenka, ještě křehká, člověk ji ani nechce načít. Po měsíci už je to krásná mladá děvčica se sexepílem, pak zraje a zraje a je pořád lepší a lepší. Pak někdy v létě překročí svůj vrchol krásy a pak zvolna zvolňoučka jde dolů. Ideální je víno vypít než se udělá nové. Víno je v podstatě jediná zákonem povolená bigamie, kdy můžete mít zároveň mladou i starou. Ale stejně dáte přednost té mladé. 

Vidlácká rada zní: Vypít. V lednu začít a v červenci skončit. Pokud něco zbyde, tak na vinný střik při práci nebo na svařáček. A těšit se na nové. 

 

 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevím, ale jeden blbý šofér blbě odbočí a odrůda zmizí spolu se stávajícím majitelem. Ne že bych to Vidlákovi přál. Chci jen říct, že až přijde ten čas, už nemusí být ten čas ji nechat přežít darováním dál.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kolega Vidlák už několikrát sugestivně popisoval průběh jeho zabijačky. Přidal i pozvání. No, vždycky se mi sbíhaly sliny, to jo. Jenže zážitků z poctivých zabíjaček mám relativně dost, tak jsem (zatím) na pozvání nereagoval a odolal.
Ovšem za krapet tohoto vína, šel bych světa kraj...

Zatím bez slepic

In reply to by Porthos (neověřeno)

Trvalý odkaz

refrén jedné socialistické písničky:
Slintej víc, slintej dál...
:-)
Budem to holt muset spojit s tou vraždou čuníka.
A vymluvit se na dietu.
A když bude něco někdo blbě žvanit, řeknem, že dietolog mluvil jen o jídle, ne o chlastu.

Zatím bez slepic

In reply to by Porthos (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pánové, dojeďte na zabijačku, dostane se vám i vína... 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Měl bych jiný dotaz, je nějaká odrůda co je vhodná pro "severnejší" polohy? Když jsem byl malej, tak pratetka měla u jinžní zdi červené víno, malé kuličky, které tam rostlo už od první republiky (tedy staré 70-80let), ale porovoluční doba nepřála a zmizelo :(

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I já bych měl malý dotaz, co říkáte na nový styl "dělání vína" v amforách Kvevri? Teď je to prý poslední "výkřik" na Moravě (cca 10 vinařů se na to vrhlo). Dokonce jsou snad 2 firmičky, co ty amfory "stavějí a pečou".

Zatím bez slepic

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvevri
Podotýkám, že nejsem vinař !
Ale co se týče starověkých (nejen gruzínských, ale třeba řeckých či starořímských vín) - je třeba připomenout, že velmi podstatný rozdíl mezi dnešními a tehdejšími víny spočíval v tom, že se nepoužívalo standartizovaných kvasinek, ale spoléhalo se na to, jaká směs divokých kvasinek náhodně zrovna na víně byla v okamžiku sklizně.
Tehdejší vína měla obsah alkoholu zhruba poloviční ve srovnání s našimi dnešními a ještě se před podáváním ředila vodou, takže kromě notoriků vlastně všichni pili vinný střik.

Důležité ale je, že móda "kříšení" starověkého způsobu výroby vína by musela vzkřísit nejen tehdejší odrůdy, ale především vzkřísit tehdejší v přírodě se vyskytující KVASINKY a nepřidávat ušlechtilé kvasinky dnešní.
*******************
Způsob výroby vína pomocí výhradně divokých kvasinek používala moje babička u svého vína jablečného a této značce jsme
říkávali "babiččiny pobliony", přestože to bylo nespravedlivé: Její víno mělo (po zředění čajem pro zlepšení chuti ) léčivé čistící účinky a výrazně pomáhalo zejména proti zácpě.

Zatím bez slepic

Vzhledem k těm výrazným antizácpovým účinkům by adekvátnější název zřejmě tedy byl "babiččin poserión" :-).

V nedaleké vsi má jeden týpek farmu a k tomu moštárnu, obé nazývá bio. Na podzim zmoštuje jabka ze sadu a co vykoupí od lidí natrhaný třeba u pangejtů a pak to prodává, hodně v práglu -- vim že před pár lety to měl označený všechno bio a možná pořád má, nevím. Z toho moštu musí odředit kal, páč zkalený to blbě vypadá a lidi by to s těma mikropuckama nechtěli bumbat. Jeden soused si u něj před pár lety nechal vymoštovat svý jabka a hrušky a jelikož je krkovička a krkovička moštář mu ze známosti beztak nedal slevu, tak od něj vysomroval zadáčo ty kaly, že se to nechá prej normálně chlastat, že to jenom blbě vypadá. Nechalo se a chlastal to, asi litr denně. Během asi měsíce a půl než to vyžuňk tak průjmama zhubl asi 12 kilo. Pak už mu to ani moc nechutnalo, ale nemohl prostě přestat když to bylo zadarmo, to vskutku nedokázal, tak mocný to byl pro něj výhodně získaný likér :-).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Žiju na Severní Moravě v podhůří a mám skleník, 4 x 6m. V něm, v rozích 4 hlavy nějakého bílého, co mi nabídl soused. Provděpodobně škodolibě, abych měl nějaké povyražení.
Na jaře ho poctivě sestříhám, ale pak prostě nestíhám pořád zkracovat a zaštipovat. Manželka je rozhodně proti - " Taková krásná liána a ty bys jí pořád jen ubližoval. "
Každý rok to skončí stejně. Do skleníku se skoro nedá dostat, v zemi, samozřejmě, pro stín nic neroste, ze všech oken visí dlouhé trsy nekonečných výhonů.
Každá hlava nějakých 10 kg vína dá, ale musí se rychle sníst, protože zahnívá. Bez slunce a průvanu není divu.
Vyhodit ho proto nesmím a tak se trápím dál.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak to já mám na zahrádce 9 hlav modrého vína (též odrůda noname), 4 roky staré. Vloni mi pomrzlo, letos to přežilo v pořádku, jen to sucho; ... i když jsem zaléval jak steklý, denně tak 20 litrů k hlavě, tak hrozny zůstaly poměrně malé. Navíc mi to začaly již koncem června ožírat kosáci. Tak jsem to zafáčoval záclonovinou. Tak mi tam zůstalo asi 30 hroznů; příští sobotu je očešu ...

Zatím bez slepic