Aby to bylo jako ze života

Autor

Aby to bylo jako ze života – litterate.cz

Tak nám hoří národní park nad Hřenskem. Ne že by to bylo poprvé. Jsou tam příkré pískovcové skály, půda je tam chudá, protože z pískovců je písek, pokud už tam nějaký humus je, tak ho drží pohromadě kořínky stromů… prostě suché místo. Voda tam sice padá z nebe docela slušně, ale prakticky hned zmizí v porézním podloží. Zapomněl jsem na něco? Takhle to tam vypadá, ne?

Je to samozřejmě moc hezké místo. České Švýcarsko. Skály, lesy, Pravčická brána, nádherné výhledy do kraje, turistický ruch, lidské osídlení řídké. Pár chalupářů, kteří vystihli ty krátké chvíle v dějinách, kdy se ochrana přírody nebrala tak přísně. A pár historických osad či provozních budov místních dřevařů.

Já dneska nechci psát o premiérovi, jak tam přijel vysílat jasné signály a máváním rukou rozfoukával oheň. Nechci psát o Vítkovi Rakušanovi, který to tam přijel zachránit osobně. Nechci psát o nedostatku hasebních prostředků, nedostatku helikoptér, o náročném terénu ve kterém se víceméně nedá nic udělat. Tohle doplníte vy v diskusi. Můj dnešní článek je o tom, že když necháte přírodu, aby si poradila, tak ona si poradí. Když chcete, aby krajina byla jako ze života bez lidských zásahů, tak toho prostě dosáhnete. Ale nesmíte se divit, že příroda pracuje po svém.

Je to už nějaký čas, kdy jsem psal o tom samém, jen v Austrálii. Tam také měli oheň, který se vymkl kontrole a hořely celé vesnice. Dneska napíšu přesně to samé. Člověk nechal přírodu, aby si na suchém místě poradila sama se sebou. Příroda si poradila. Když někde rostou stromy, tak také padají. Když padají, tak na suchém místě vysychají. Když vysychají, tak je tam hromada hořlavého materiálu. A když je někde hořlavý materiál, tak prostě začne hořet. Na to nemusím být strážce klimatu Timmermans, aby mi to bylo jasné. Stačí trochu víc suché léto, nějaký ten turista s cigárem, jiskra vykřesaná ochranářským džípem na kamenité cestičce plné křemene, nebo také blesk, samovznícení… můžete si vybrat.

Tam nahoře nad Hřenskem je součástí přírody přesně to, co se tam teď děje. Oheň. Jak jinak si má příroda uklidit?

Fór je v tom, že příroda zapaluje ohně relativně často. Když je oheň přirozenou součástí krajiny, tak se celkem běžně opakuje. Jenže v tomto případě sice všichni chtěli přirozenou přírodu, ale zase ne tak přirozenou. Oheň byl už za hranou běžné součásti životního prostředí. A tak tam hasiči jezdili hasit. Dlouhá léta tam hasili, dlouhá léta se oheň nevymknul tak moc kontrole. Dlouhá léta ty helikoptéry s vakem na vodu oheň uhasily dřív, než stačil napáchat rozsáhlejší škody. A výsledek se brzy dostavil… Hasiči sice zabránili škodám na majetku, ale také se postarali, aby se v lese hromadilo dříví.

Žádného ekologa samozřejmě nenapadlo, že když nechceme oheň v přírodě, která se má chovat jako příroda, tak tam také musíme uklidit to palivo. To už ne. To se tam nechalo, protože jinak by to té divoké přírodě uškodilo že? K tomu ještě kůrovec, který tam stromy řádně probral a samozřejmě nikdo opět neřešil, že nejsme na Šumavě, kde to spíš shnije, než shoří.

Výsledek vidíte v přímém přenosu. Stačilo jedno delší období vysokých teplot bez deště a už je to tady. Hoří tam desetileté zásoby paliva, které nachystali hasiči předchozími úspěšnými zásahy a přidal se i kůrovec proti kterému se nezasahovalo. A najednou to není příroda, najednou je to katastrofa při které hoří domy.

A je to jako ze života. Příroda jede celý cyklus. Zrození lesa, růst, seschnutí, nahromadění paliva a oheň, který to vrátí na začátek.

Všimněte si prosím, že už byl nalezen obvyklý viník – klimatická změna. Přitom je to jako vždycky – buď necháte přírodu, která si to území osází sama a sama si na něm bude uklízet včetně ohně a smíříte se s jejím hospodařením… a nebo přijmete fakt, že jsou tam domy, budovy, civilní infrastruktura a nesmí se to vymknout z rukou. Když se to nesmí vymknout z rukou, tak se tam musí uklízet a dělat přesně to, co se dnešním mileniálním ekologům nelíbí.

Když si zaplníte barák bordelem, tak vám také lehne popelem mnohem snáz než uklizený byteček.

Je mi vlastně celkem jedno, jak se tam rozhodnou. Měla by to být otázka především pro místní lidi. Jestli chtějí národní park bez lidského zásahu a dokáží se smířit s tím, že to občas blafne a shoří i s jejich chalupou. Nebo jestli chtějí mít hajného, který bude chodit po lese a dávat práci dřevorubcům, kteří budou mít příplatek, aby byli ohleduplní na motýle.

Jsem si ale jistý jednou věcí – pokud se tam nebude uklízet, tak si příroda uklidí požárem. Je to suché místo. V bažinách si to příroda udělá jinak. A pokud se jí budou hasiči plést do práce při běžných a opakovaných požárech, tak holt jednoho dne bude v lesích tolik dříví, že to neuhasí ani všechny vrtulníky dodané na Ukrajinu.

Všechno si děláme sami a sice můžeme křičet o klimatické změně, ale ona je to mnohem víc vzdělanostní změna. V národním parku hoří především proto, že se na jeho provozu podílí nadkritické množství kreténů. Ostatně všude jinde je to totéž. Nehoří nám jen národní park. Hoří nám hospodářství, hoří nám zahraniční vztahy, hoří nám dodávky energií… hoří úplně všechno. A snaha to zachránit je asi tak stejná, jako snaha hasičů nad Hřenskem.

Všechny nás ale mohu uklidnit. Jednou to tam dohoří. Buď dojde palivo, nebo přijde pořádný déšť. To samé se stane i v naší zemičce. Buď prostě shoří všechno co tu máme, nebo přijde někdo zvenčí.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (61 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

O tu aaaaaqq Solidaritu,aby qqqqqqa jsme aaaawaa mohli společnymi silami voličstva vybulit tu neomarxistickou vladu pětikolký!Aa!a Tak JA sama ted zjistiqqm naopak 1qqqqzda by neślo aaaálaoa pomoci vladě v tom embargu na Putina!

Štálo byio to možna jit přes ten frit olej jako nahradu za naftu neqbot at se podivate do trubek kdekoli, uvidite na konci vysmateho Putna!
No jako Sudeťaka bqy vas to mohlo zajimat,když vaš 4x4 jezdi na naftu!
Začala jsem tedy 1qqqq hledat v iternetuaa,když tu chtěji vššichni chroupatq ty ponravya,ktere po poqžaru v tom lese budou už doqkonce i zhotoveny přiqrodou celkem i pečene a o nic se nestaraji taky starat o sebe.
Našla jsem v internqewtu Nemeckqqqa cqewlou komunitu,ktqerwaw si jezdi na ten olej ZDaRMA! QaaaaqqqQqqqqqqqa!
Vidite to vśqiqcqhni jak se tady objevuji ty diqqqqqversntskke pismena,tak to qje určite nejaky Čuqq 11 a možna1i Gek z Gosudarstvenoj bezo
Asnosti Mosqvy!
Bernarde našla jsem tam v tom deutschaschlandu vysloužileho vysokeho vysloužileho důstojnika Buqndeswehruqq,sqeq kterym jsem navazala kontskt!qq q Ma znamosti i v tamni qvl1wadě a v garaqži forriqchtung na vyrobu aqšqpritu na ktery jezdi zdarma a ješte mu za něj plati nebqqqot ovzdusi je u neho vyložneně Zelene!!qq

Průměrný počet slepic: 2.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Nebojte se nyc se fam nestane,stejně ten palver tady zlikviuajae policejni brettschnejder jako za ck Rakouska tak napiste tdy někdo radu!

Ten vysoky bundeswehr důstojnik v penzi se ptal jak vypadam,že by mohla byt vhodná jako jeho doprovod až zas bude ve vladě.Tak jsem mu řekla,že se už tady už áa staaram o celou vladua,važim 59 kilo,vypádám trochu jako Kerry ta blondyn a kolumnistka ze serialu SEX ve městě,ale mam trochu větši prsa!
Rozhovor byl velmi zajimavy hlavně jsem chteêla vědět všechno o tom vercajku v jeho garaži a tak mi poslal fotku aa z muldy v autě kde ma misto rezervy tu nadrž na to embargo proti Putinovi!Tak jsem a ápaoáazaaa aa poznala,že ma i zeleny mozek!Pozval mě k sobě at přijedu,ale ja musim 1přišti měsic na operaci katarktů a co když ji nepřežiju.
No budete všichni radi,že se zbavite takoveho darečku jako jsem já.
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Nesmysl. Operaci šedého zákalu přežijete. Teda - leda by Vám operatér strčil do oka zajisté jen omylem nekvalitní náhradu a oslepla byste.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

AA team SV tj Společnosti voliču aaůa,ktera může dosahnout až 8 275 752 členů se aaaasa doporučuje založit včas nejlepe ihned absolutni novotu a to SVS což bude zkratka pro SVAZ VOLIČŮ SOLIDARITY aaaaass!!

Doporočeni zni ,že voliči SVz ve vlastnim zajmu budou volit VYHRADNE jen ty áaaa polit subjektya,ktere do svych programů daji na prvni mistone nejen cele PNZ ale hlavně. Změnu Republiký na Solidarni stat,kde se bude vyvar kapitalistů dělit fifty fifty jinak je bude muset SV označit za sve vyvrhely!
To bude platit i v připaděa kdyby se áoaperaacaeá aaááaaaaaaaa oprersce nepodařila!. aaaaa!Pak budou ŠEFEM zajišteny kurzy v brejlatem pismě!?Za neuspěch bude zodpovědny pan devorubec Bernard,ktrry je možna nemehlo a ne jako my pravi levaci a žadna pětikolka!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.6 (5 hlasů)

Vzkaz je vložen do vaši budoucnosti.Mohlo by se napsat i misto SVAZ slovo Spřisahanci jako je tomu ve Švycarsku,ale ze zdejši aaaaaa kakofonie komentů je už dnes patrné,že se bude snad ahledat dál to tzv Sjednoceni a bude vidět jen plno načeelniků a skoro žadný Indian.
Vim,že ani polopaticka výsvááaáěaátleaniá přimo vam mili lidovi komentatoři nepomohou,no tak si klidně čekejte a hlavně PLATTE zejmena na dluh!!

Znovu vam připominam,že i Generalni Protektor se vam všem snaži pomoci STOVKAMI miliard,ale neomarxisticka vlada bude trvat jak se zda na aa zadluženi do 333 vašeho aaáa kolena a hotovo!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Za tři roky tam všude uvidíte koberec mladých stromků, které tam vyklíčí. Těm, kterým shoří střecha nad hlavou ale už ten barák za tři roky nevyklíčí.

Lesní požár je celkem kolorit. To takhle někdy debil zahodí blbě cígo, když je sucho a je hotovo. (já jsem kuřák, troufám si tvrdit, že v lese kouřím podstatně častěji než turisté, ale ještě nikdy se mi ho zapálit nepodařilo, jelikož vím, jak toho vajgla bezpečně uhasit). Nebo si někdo udělá ohýnek a pak, když si opeče buřta, tak to neuhasí, už ho to nezajímá, jde od toho a ono foukne.

Někdy jsou škody větší, někdy menší, ale vždy šlo o lokální problém.

Já dnes shodou okolností dělám v revíru, který s tím parkem sousedí. U nás ale furt fungujeme v běžném lesním hospodaření. Když se někde vyskytne brouk, tak to vytěžíme. Když nám teď z parku oheň zasahuje na naše území, tak to má složitější. Tak jasně, hrabanka taky dokáže slušně prohořet, ale to se hasičům daří celkem slušně udržet pod kontrolou. Ale když mají hasit porost, u kterého se kvůli ochraně přírody a bezzásahovosti na to začlo srát a jim nad hlavou hoří krásně vyschlé 20-30 metrové stromy, které tam hezky vysychaly ty dva roky, tak to těm chlapům nezávidím.

Ale jak psal Vidlák, ti kreténi, kteří ten les tak krásně připravili k tomu, aby tak hezky hořel, své pochybení nikdy nepřiznají. Když tak to svedou na globální oteplování a pomalý přechod na bezuhlíkatý svět, takže co nejdřív zakázat spalovací motory, uhelné elektrárny a postavit co nejvíc slunečníků a větrníků a pak to bude v poho, pak už nás ten oheň neohrozí. A svět bude nádherný a všichni se budeme mít hezky a oni si budou furt sedět ve svých teplých židlích a pokud to náhodou za dva roky čapne znovu, tak to by bylo, aby nevymysleli něco, nebo někoho, kdo za to může. Oni to ale přeci rozhodně nejsou.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

To byste jim museli jako sousedé dokázat, že oheň z jejich bordelu u Vás nemá co dělat. Jenže hnali by to až do Štrasburku a tam by jim nejspíš dali za pravdu, že v rámci dobrých sousedských vztahů jste na vině vy.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Tuším, že jedním z mnoha slavných výroků Starých Římanů je i tento: ,,Nemusí to být pravda, ale mělo by to být, alespoň dobře vymyšleno!" Jojo, vymyslet zajímavý článek, navíc s těžko vyvratitelnými argumenty, to je dar od boha a Vidlák ho má požehnaně. Ani nevím a nechápu, nač a k čemu potřebuje zrovna Vidlák Kláru Samkovou. Té bych věřil o mnoho méně, pokud bych jí vůbec mohl věřit.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Když mně hoří koudel u zadku, vzpomenu si na matku. Ať je v nebi, nebo zemi bez ní vždycky těžko je mi.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pravě mi tam na komunisticke www.nasepravda.cz YURI asi Ukrajinec nabidl,že si mam u něho. řici o penize,teda kolik teda chcu! Chystam se mu odpovědět a řeknu mu,že jestli ma peněz dost tak by mohl přeplatit bod nr 4 PNZ,kde bychom mohli ovšem jen solidarně požadovat,aby se pan GŘ TV rozdělil o svůj informačni LUP a dodal nam půlku vybranych miliard na založeni naši SV internetové TV nebot konkurence podporuje dobry obchod!

Mohli bychom pak spolu zavodit ,kde je ta pravda co nam pry chybi a bude pry dokonce zlikvidovana do minusu politickou policii pro kterou už pětikolka připravuje tak rabijatsky zakone se mame na co těšit!!!
No ni?
Pry to dělaji tajně nevi nahodou svobodni nebo nesvobodni jak to maji daleko?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Jsem dneska četl zajímavý článek, že za ten fajrák nemůže bezzásahové hospodaření v parku. To byl názor nějakých děsně chytrých lidí, kteří to celý život studují. Určitě mají přečteno daleko víc chytrých a vědeckých knih o tomto, než já. Oni to vědí.

Já zase vím, že když do roztopených kamen hodím lopatku hrabanky, tak shoří. Když ale tam hodím tu lopatku a na ní vyskládám suchý smrk a komín bude mít správný tah (jako ten včerejší vítr), tak to za chvíli bude takovej fajrák, že pak už se tam vytvoří tak vysoká teplota, že už mi tam v poho chytne i mokrej buk. Toto zase vím já. Já nečerpám z informací moudrých knih, já čerpám ze svých životních zkušeností.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Hrochochod napsal na Litterate: Jako skoro místní cítím potřebu napsat, jak to vidím já. Bydlím kousek od Českosasu a dost často se tam při svých volnočasových aktivitách pohybuju.
To že je teď velká část parku uschlá bych za vinu Správě NP nedával, něco jim za zlé ale mám, tak popořádku.
Při vzniku parku už v hodně velké části byly čistě smrkové plochy. Kůrovcové a nejen kůrovcové dřevo se v parku pilně těžilo každý rok, park totiž nedostává celou částku na provoz od státu, ale musí si zčásti vydělat sám. Dělají to ale fikaně, peníze za prodané dřevo jde na státní účty a podle toho kolik stát dostane, určitý podíl pošle parku zpět. Správa parku tedy nedostává peníze za těžbu rovnou a tváří se že park z těžby nežije a provádí jen nutné zásahy. Dlouhé roky tedy podle mě žila Správa NP z exploatace toho, co měla chránit. Během těch let zaznívalo mnoho hlasů a stížností , třeba z obcí o nadměrné těžbě.
Do toho ale před několika roky přišel kůrovec a celé obrovské plochy ( přece jen nestačil park vytěžit všechno, hlavně v I. zónách)) uschly během dvou let. V téhle chvíli už s tím nikdo nemohl nic dělat, vytěžit a odvést všechno suché dřevo ze skalnatého terénu plného roklí je naprosto nemožné, způsobilo by to naprostou destrukci svahů a roklí, nehledě na to, že čáska za těžbu by byla astronomická a dřevo prodejné jenom na topení. Během těch dvou let ty souše chytly houbu, která dřevo rychle narušila a už vloni se tak ve dvou metrech začaly lámat a padat i při mírným větru. Tedy tam, kde profukuje, v roklích zatím ne, je už ale dost nebezpečné se tam vůbec pohybovat, když trochu fouká. Jediné co bylo v možnostech parku bylo, že vykáceli suché stromy podél značených cest, aby jim nepopadaly na turisty.
A teď co jim mám za zlé.
Během minulých let si tam tak trochu hráli na zahrádkáře a snažili se skladbu lesa vylepšovat po svém.
Smrk úplně vytěžit nemohli, i když se jim nelíbil, jednak je dlouhodobě živil a jednak ho prostě bylo v parku moc, zaměřili se tedy na jiné zlé nepůvodní druhy. Nejdřív šla dolů vejmutovka, protože pod sebe nepustí jiný strom a rozšiřuje se, budiž.
Po vyhrané bitvě s vejmutovkou se začalo bojovaj s jinými zlými stromy, dolů šly modříny, duby červené, okolo Pravčické brány jedlé kaštany, viděl jsem pořezané břízy, až zbyl zase jenom většinový smrk. Jasně jsou tam taky borovice a buky, ale smrk vede. Pak jim smrky uschly a tam kde mohly být alespoň nějaké ostrůvky zeleně není nic. Bitva se zlými nepůvodními dřevinami byla ale vyhraná.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Politici dnešká se na nas chudinu zaměřili a ukradou nam brzy všechno co nsm zbylo! Tak si to banksteři nsplanovli 29.3.2019 a rozhodnuti už NELZE odvolat pouze je ho možne odložit!

Napsal o tom Protiproud jen jednou,ale nikdo hantecu banksteru dodnes nerozumi nerozumel a Protiproud zdemolovali do ilegalitý á članek tak nelze najit a mi stejně odkazy zablokovasli!!
Ovešem nikdo z vas ani ta Švhlikova
tomu nerozuměl a to dodnes!
Mělo se to podle planu banksterů uskutečnit IHNED,ale president TRAMP je uprosil,aby. áaaass
to udělalali po volbach!Domnival se že volby vyhraje!Tak mu to zgab!o ,překazili to!
Zkouši povesit to naa krk tomu bidetovi aaaa,ale nepočitali že
strejda Putka,který to áa. rozhodnuti zna jim plivne do polivky. áaa!
Tak je to dale odsunuto a ma se to uskutečnit jako kdysi přestup z
feudalismu do kapitalismu! Budeme li se tu mrcasit mezi smrký a na poliltiku se vykasleme pak se nedivte ,že budete obrani o všsechno a poserete se brzy strachy když ceknete do protivky a přijedou pro vas v noci Antonem!
No ni?
ÁaaaaaasssaaaáaáaaaáaáaaaaCo myslite je to bluff nebo ne?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

V devadesátkách jsem tam dělal. To ještě tam nebyl park, ale už do toho začali kecat ochránci přírody. A ti právě zjistili, že jsou tam nepůvodní dřeviny. Tak mě tehdá poslali vykácet dvacetiletý porost červených dubů. Když jsem viděl ty krásné mladé stromy, které jsem měl vybombit, byl jsem ještě mladý kluk, ale už tehdy jsem cítil, že je to špatně, tak jsem je poslal do prdele s tím, že takovouhle prasárnu já prostě dělat nebudu.

Po nějakém čase jsem šel dělat vedle, tam vznikl park, ale já si stejně moc nepomohl, jelikož tady u nás, i když nejste v parku, je samá CHKO a do toho tito ochránci kecají taky. Např se jim nelíbí modřín, páč to není původní dřevina. Dnes už se zde nesází, ale furt je jich zde dost, tudíž se tu vyskytuje mnoho mladých stromků z náletů. Je to strom, kterému se tady dost daří, roste rychleji, než smrk a jeho dřevo je podstatně kvalitnější. Když budete chtít na zahradě ztlouct posezení ze dřeva, použijte modřín. Lavičky vám vydrží cca 3x dýl, než když to uděláte ze smrku. Ale podle ochránců je to nepřítel naší krajiny, prostě není původní. Si říkám, ať si tady ti kreténi vysaděj přesličky a vypustěj pár dinosaurů, aby to měli dostatečně původní.

A ještě před kůrovcem, když jsem dělal prořezávky, tak jsme měli přikázáno, že když narazíme v tom mlaďoučkém porostu na modřín, je to plevelná dřevina a máme jí vyřezat. Ale nebojte nic, já fungoval v tomto dost podvratně a záškodnicky, takže když jsem někde uprostřed porostu našel pár pěkně rostlých modřínů, tak jsem vyřezal ty smrky kolem nich a říkám jim - tak klucí, teď si tady pěkně rosťte a ti kreténi nám můžou vylízat prdel. A pokud ještě neshořeli, jsou tam dodnes.

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Bernard napsal snůšku hloupostí, která opravdu nestojí za to, aby byla komentována.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Odpovědět stejným stylem, napsala bych : "Když myslíte, že myslíte,..."
Ale to teda ne - dokažte, že se jedná o snůšku hloupostí, převraťte tu pravdu důkazy na Vaši pravdu a ne Vaši hloupost.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

" Bernard napsal snůšku hloupostí, která opravdu nestojí za to, aby byla komentována. "

Mohl byste mi vysvětlit teda, proč jste to komentoval?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Mě tsdy naplnuje naději,že vše stale neni ztraceno,ale je za minutu dvanact a stojaci hodiny neomarxistecke vlady nami zvolenych pitomců maji dole otvor ns ptaky s padacim mostem a když vykukne ptak a zařve kukuk, tak se mu ze zobaku profesora ODS,ktery zisksl tituly v tmbole začne sypat zrni!

Průměrný počet slepic: 1.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Problémem není "palivo" na zemi. Problémem jsou jehličnaté monokultury. Ty hoří všude na světě, ať se jedná o prales nebo les obhospodařovaný pruským stylem. Zkušenosti s tím mají třeba v Bzenecké Doubravě, nebo v monokulturách na Záhoří. Oheň se šíří rychleji korunami, než opadem na zemi, zejména v sázených monokulturách, kde jsou koruny zapojené. Podívejte se na snímky z Českého Švýcarska a uvidíte jak hoří bory, které byly sázeny dávno před vyhlášením národního parku (a dokonce i před vyhlášením CHKO).
Proč myslíte, že ve Středomoří shoří každoročně tisíce km2 lesa? Protože tamní lesáci jsou hloupí, nevzdělaní a nepoučitelní a sázejí monokultury borovic a eukaliptů. Ty v horkém klimatu hoří samy od sebe, ani nepotřebují odhozenou lahev od piva nebo nedopalek cigarety.
Já ale vidím jiné téma. Proč Evropská unie připravuje vojenské síly rychlé reakce na válku s Ruskem, ale nepřipravuje společnou unijní eskadru hasicích letadel, která by mohla zahájit hasební práce např. do 3 hodin od nahlášení požáru? Stálo by to zlomek nákladů na vojenské síly rychlé reakce a alespoň by udělali něco pro lidi. Takhle trvá mnoho dní, než se vůbec akce takového letounu naplánuje. Nehledě na to, že pro jeden stát to může být přepych, ale v rámci celé Evropy by se taková vzdušná eskadra určitě vyplatila.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Pane Sláma.
Smrk je nejžádanější dřevo.
Pokud možno hustý porost,pak roste na výšku a bez silných větví.
S tou vzdušní ochranou máte pravdu,ale jak víme,armáda zrušila ženijní útvary.
Dobrovolní hasiči,mají také podobné podmínky,jako profesionální,tak se k nim mnoho chlapů nehlásí.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)