Azoter

Autor
Štítky

Moji dlouholetí čtenáři vědí, jaký názor mám na zemědělství. Na světě existují hladomory v podstatě už jen tam, kam nevedou spolehlivé cesty či železnice a nebo kde je válka. Ceny potravin celosvětově v poměru k HDP stále klesají. Globalizace vybudovala infrastrukturu, která umožňuje velmi levně převézt obiloviny odkudkoliv kamkoliv. Každý trochu rozumný diktátor ví, že s hladem se nehazarduje, protože každou společnost dělí od revoluce tři jídla. Po světě putují obrovské objemy krmiv i jídla a zemědělská produkce stále roste.

Je to ovšem za cenu, že půda je celosvětově docela vydojená a produkce závisí na Haber-Boschově procesu výroby amoniaku. Průmyslová hnojiva zajistila pětinásobné i desetinásobné výnosy oproti ještě nedávným časům. Příprava osiv je miliardový byznys, protože odrůdy musejí být stále lepší a lepší. Používají se GMO obiloviny. Živočišná výroba se racionalizovala a připomíná víc automobilku než chlív. Všechno je založeno na vědeckých postupech a know-how, které nemá každý. Proto se vyplatí kupovat selate v Holandsku, kde mají nejlepší šlechtitelské programy, převézt je do Polska, vykrmit levným ukrajinským obilím, zabít je na Slovensku, smíchat s hovězím ze Španělska a kuřecím z Itálie a v Kostelci z toho udělat salám, který i dneska stojí 170 Kč/kg.

Půda trpí, protože se už dávno odtrhla živočišná výroba od rostlinné. Krmivo klidně ujede pět set kilometrů ke kravičkám do hypermoderního kravína, ale hnůj už se zpátky pět set kilometrů na to pole nevozí. Průmyslová hnojiva jsou mnohem levnější. Dokonce i dnes, když máme drahý plyn, ze kterého se hnojiva dělají.

Všechny ty grýndýly samozřejmě vedou jen do hladomoru. Lidí je na světě hodně a bez průmyslové produkce hnojiv se prostě planeta neuživí. Všichni ti Klausové Švábové možná věří, že jsou schopní uregulovat hemžení lidí… a možná fakt dokážou, ale mohu vás ujistit, že nikdo nedokáže uregulovat hemžení hladových lidí. Ani afričtí diktátoři ne a ti si s lidskými právy fakt hlavu nedělají. Pokud se přestanou používat průmyslová hnojiva, bude revoluce a ne grýndýl.

V principu je to jednoduché. Rostlina na svojí výživu potřebuje dusík. Toho je v atmosféře dost, ale příroda to zařídila, že tento dusík „žerou“ bakterie, které pak „žere“ rostlina. V dnešní době se do popředí dostává ještě další prvek a tím je fosfor. V blízké budoucnosti se dá čekat, že i s ním budeme mít problémy, protože lidstvu prostě dochází. Ale dusík je nejdůležitější. Nedáte-li rostlině dost dusíku, vrátíme se k přírodním (pravěkým) výnosům. To platí nejen pro pšenici, ale i pro brambory.

Přitom nad každým hektarem jsou desetitisíce tun dusíku. Ale rostlina ho přirozeně nedokáže dostatečně absorbovat. Bakterií prostě není dost. A tak se do půdy přidávají různá dusíkatá hnojiva. Močovina nebo dusičnan amonný. Dneska je to samozřejmě velká věda, k těm dusičnanům se přimíchávají další prvky, takže hnojivo umí víc, než jen dusík, ale pořád to znamená, že na pole sypeme v podstatě určitý druh soli. A levná průmyslová hnojiva svádějí k tomu, že se do půdy nevrací organická hmota v podobě hnoje či kejdy. Rozumný zemědělec alespoň při sklizni šrotuje slámu, aby se do půdy vrátilo alespoň něco. Ale jiní slámu klidně prodají do zahraničí, kde s tím pak topí v grýndýlových kotlech na hentu biomasu.

Proto mě vždycky potěší, když přijde někdo, kdo pro organiku v půdě alespoň trochu něco udělá.

Loni jsem objevil firmu Azoter. Oni přišli s tím, že nebudou solit půdu ledkem, ale prostě namnoží abnormálně henty bakterie, které na sebe vážou dusík a pomocí postřikovačů je aplikují na pole. Je to samozřejmě poněkud kompikovanější, než tady píšu, ale v podstatě díky aplikaci tohoto přípravku snižují potřebu průmyslových hnojiv na polovinu. Technologicky to není tak jednoduché jako rozprašovat močovinu, je zapotřebí dodržet nějaká pravidla na tlak v tryskách i správné počasí, ale pokud člověk není blbec, tak to funguje.

Já si to koupil, protože mám trochu problémy s nevyzrálým hnojem. Nemám dost prostoru, abych svůj hnůj nechal patřičně uležet a tak se mi musí uležet až v půdě, což při zdejších podmínkách není vždy úplně jisté. Prostě přicházím o část dusíku, který mám v hnoji a organika mi v půdě vzniká se zpožděním. Nedostatečně rozložený hnůj přes zimu pak občas zjara dělá problémy při přípravě půdy na sázení.

Tož koupil jsem henten Azoter a aplikoval ho na podzim na zaoraný hnůj. Teď zjara jsem o aplikoval podle návodu a ejhle, ono to funguje. Hnůj je rozložený a i přes studené jaro mi rostliny letos makají jako už dlouho ne.

Vyrábějí to bratia Slováci a i když pracují v mnohem větších objemech, Vidláka neodmítli a byli schopni mi dodat dostatečně malou dávku na moje plochy. Navíc mi namíchali i aplikaci pro postřik na list do vinohradu. Až sklidím víno, tak poreferuji, jak to dopadlo.

Jak říkám, je zapotřebí trochu umu při aplikaci, není to tak primitivní jako ježdění s rozmetadlem a stojí to zhruba tisícovku na hektar, takže je poměrně důležité, aby to nevzal do ruky pitomec. Když nechci, je to horší, než když nemůžu. Já blbec nejsem, tak se mi to krásně osvědčilo.

Nevýhodou je, že toho nenakoupíte do zásoby. Jsou to živé bakterie. Je zapotřebí to koupit a použít. Ale bez problémů jsem se domluvil.

V posledních letech se mi Slovensko ukazuje v tom nejlepším světle. Používám jejich malotraktory a teď i jejich bakteriální hnojivo. Obojí si nemohu vynachválit.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (158 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

At mi dovolí  Vidlák odbočit od jeho dnešního zajímavého článku který potvrzuje že Vidlák je skvělý zemědělec a rozumí půdě. 

Kyjev blokuje vyšetření zločinů v Nové Kachovce: Nechce OSN, ani Turecko. Místo toho pro Západ inscenuje falešné nahrávky. Je to stejná hra jako s Nord Streamem. Carlson zvedl doznání ukrajinského generála. Podrobně viz níže zdroj který je doprovázen živou nahrávkou s českým překladem první epizody pořadu Tuckera Carlsona věnovaná zločinu v Nové Kachovce.

https://protiproud.info/politika/7242-kyjev-blokuje-vysetreni-zlocinu-v-nove-kachovce-nechce-osn-ani-turecko-misto-toho-pro-zapad-inscenuje-falesne-nahravky-je-to-stejna-hra-jako-s-nord-streamem-carlson-zvedl-doznani-ukrajinskeho-generala.htm

Průměrný počet slepic: 4.4 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

V noci na dnešek (autor Michal & Petr uvádí včerejší datum 10.6.23) Rusové u vesnice Работино odrazili největší tankový útok celé války! Nejmodernější zbraně NATO byly snadno poraženy v nočním boji ruskými jednotkami. Leopard 2A6 a Bradley M2 totálně propadly v souboji s Rusy! Analýza!

Tuto skvělou analýzu s informacemi nenajdeš nikde na zkorumpovaných českých médiích, tohoto prolhaného ohavného mainstreamu který spolu s ČT nastolil dnešní fialovou totalitu v naší české kotlině.  Podrobný článek viz níže:

https://www.michalapetr.com/map-1700-v-noci-na-dnesek-rusove-u-vesnice-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%be-odrazili-nejvetsi-tankovy-utok-cele-valky-nejmodernejsi-zbrane-nato-byly-snadno-porazeny-v-nocnim-boji-rusk/
 

Průměrný počet slepic: 4.5 (33 hlasů)

tajtrlík, ten co má psí výšku. Divím se, že nenapsal pro české školáky alespoň jednu povinnou školní knížku.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Je to válečný zločinec a terorista.

Snaží se do své "války" zatáhnout další Evropské státy..

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

PePa přijal na Hradě ukrajinskou školačku kvůli šikaně ve škole. "Druháci" se prý hašteřili, kdo je lepší - děti byly na straně Ruska (rodičové si doma říkají, co chtějí...), holčička řekla, že Rusko je ho*no a za to si "vysloužila" plivanec. Tak se dostala až na Hrad. Jenom mi na tom vadí fakt, že když děti šikanují kvůli jiným věcem (handicap nebo naopak vynikání v čemkoliv) a jsou při tom surové, někoho zmlátí, dokopou..., tak se zvou maximálně do ředitelny. Očekávám, jestli holčičku PePa nenavrhne na nějaké státní vyznamenání...

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)

A využívat (zneužívat) trápené děti k politické sebepropagaci je svinstvo taky.

Je přirozené, že tlak vyvolává protitlak. I ten špatný. Stupidní mediální a politická masáž o hodných nevinných Ukrajincích a zlých krvežíznivých Rusech nese své "plody". A děti trpí.

Zdravá společnost by se k takovému excesu společně postavila výchovně a snažila se všechny ty děti spojit. Ne si vybrat jednoho trápeného a dělat z něj celebritu, notabene pro vlastní politické body.

Jenomže my už nejsme zdravá společnost.

Té převlékací gumě z hradu upřímnost nevěřím ani náznakem. Když Ukrajinci šikanovali a šikanují ruskojazyčné, maďarské, rumunské a další malé Ukrajince, kteří ve školách nesmí mluvit rodným jazykem a jsou za to trestány, tak ten bolševický lampasák (s celou dnešní pokryteckou havloidní sebrankou) raději koukají jinam a tváří se že to neexistuje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

"Té převlékací gumě z hradu upřímnost nevěřím ani náznakem...."

Jak věřit někomu, kdo je placen za to, že plní něčí rozkazy. Nejdřív v korunách, pak v rublech a nakonec v dolarech. O to spíš jak věřit takovému "prezidentovi".

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

Docela by mne zajímalo, jak se té holčičce bude dál dařit ve škole a jak po tomto incidentu zapadla do kolektivu.

A nikde jsem se nedočetla, co na to škola a učitel? A jak to vylezlo na světlo Boží? Přiznávám, věnovala jsem tomuto problému marginální pozornost..

Krásný den všem!

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Já jsem přesvědčený že EU je neživotaschopný projekt, ale když už tu je, tak než zanikne, měla by místo šílených projektů které ničí zemědělství, podpořit něco smysluplného. Dotace jsou zhouba čehokoli, ale když už se EU úředníci bez nich nedokáží obejít, mohli by jimi podpořit malochovy tak aby mohly konkurovat velkochovům a chlévská mrva se nemusela spalovat v bioplynových stanicích, ale hnojilo se jimi pole.

Nejen že by to mělo vliv na výnosy ale i na množství humusu a tím i na množství vody které je půda schopna pojmout.

Ale místo podpory malochovů rovnoměrně rozmístěných v krajině, podporuje dotacemi bioplynové stanice. Bioplynové stanice je další z dlouhodobého hlediska malér. Spalují jakoukoli biomasu, která by se měla v půdě přeměnit na humus.   

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

... ukázal jste se jako malozemědělec s pravděpodobně slušnými technologickými znalostmi (já to neumím posoudit, brambory jsem kdysi sázel, ale bývalo to systémem pokus-omyl, víc jsem v tom nehledal a dneska v garzonce to neřeším) Jen jsem vás chtěl odkázat ke vzpomínce na někdejší Slušovice, kde nejen v oblasti hlavního poslání družstva dokázal předseda Čuba za desítky let nemožné, kromě jiného ve vývoji se zemědělstvím souvisejícími obory, včetně využití vlastních počítačů, které prvoplánově souvisely s rozvojem samotného Slušovického družstva, ale byly určeny především pro podporu zemědělské velkovýroby. To se dneska nejen neřeší, ale vládou naopak potlačuje a vy malozemědělci musíte žebrat u výjimečných odborníků, aby vám umožnili využít nejlepší a nejnovější postupy v rozsahu na který "dosáhnete".  

A ejhle, čtenáři (diskutéři) jsou dychtiví řešit něco úplně jiného.

Jen ještě připomenu, že se na politické scéně vynořila, po svém červnovém sjezdu staronová strana SocDem, po které na opoziční mimoparlamentní scéně, kromě mladé paní Turoňové, nebylo od jejího vypadnutí z parlamentu ani vidu, ani slechu. Přesto se najednou krátce před sjezdem vynořila v průzkumech s neuvěřitelnými čtyřmi procenty a tak nějak jí v závěsu zůstává PRO, KSČM, Trikolora a další.  Výrazně se profilují nejen na velkých demonstracích, ale také na diskusích s občany po celé republice, na konferencích a diskusích zveřejňovaných na sociálních sítích jako zájemci o vážnou změnu vývoje naší vlasti, ale stále neschopné vzájemného propojení. Není náhodou připravována "nová" SocDem podobně jako PePa?  Její movitý a vlivný podporovatel už je přeci známý. Podobně se "kdovíodkud" svého času vynořil přítel na telefonu Petra Pavla, který je jeho nynějším poradcem na "vedlejší úvazek". Do příštích voleb v roce 2025 je přibližně stejná doba, jako to bylo s nenápadným začátkem předvolebních aktivit našeho dnes "nejvyššího".

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

V době kdy dluh ČR stoupá do astronomických výšin, by Sociální demokracie v parlamentu, nebo dokonce ve vládě byla další pohroma pro ČR.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Je, pane Hejnici. PePa se dokonce nedávno vyjádřil, že by rád pomohl ke vzniku nové SocDem. Takže toto je výsledek (zatím, protože bude "hůř", je to snaha oblbnout voliče a odčerpat je ANO, SPD, PRO....atd.)

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Tady Vám budu, Májo, oponovat. 

Sociální demokraté dál jedou liberální linii. To je ostatně důvod, proč přišli o voliče. Když byli ve vládě s ANO i ještě nějakou dobu před tím, se od svých původních myšlenek hodně odkláněli, až úplně odklonili. Přestali je zajímat pracující a sociálně slabí a ideou se blížili k Pirátům a Zeleným, (proto se také se Zelenými spojili do voleb a ani jedna strana na tom nijak nevydělala). Jejich původní socdemáckou myšlenku začal vyjadřovat AB v hnutí ANO.

Sociální demokraté nepřišli o voliče proto, že byli ve vládě s ANO, jak se nám neustále snaží namlouvat libtardi, ale proto, že je začali zajímat menšiny, gender, zelený úděl a podobné názory, které jsou v rozporu s původní podporou dělnické třídy..

Teď za nimi stojí nějaký pracháč, co je chce do sněmovny, aby mu mohli být na oplátku vděční. Proto se začínají objevovat v průzkumech a agentury jim dávají kolem 5%  aby si lidi zvykli. A to je stejný důvod, proč se v průzkumech buď vůbec neobjevuje a nebo jen s málo procenty PRO.

Navíc nejsou silní už ani v Praze, kde jejich kmotři také slušně řádili. A teď ty kauzy kolem nich utichly.. Což jim hraje do karet.

Těžko říct, jestli se jim povede odklonit voliče ANO. Možná budou mít šanci u lidí, kteří politiku nesledují, ale název strany jim bude povědomý. Spíš si myslím, že můžou odklonit voliče 5K, protože ideově je to stejná vlna. Takže se opravdu mají šanci dostat do sněmovny, ale pouze jako čtvrtí ve Spolu.

Čemu ale nebudu přikládat žádnou váhu - to budou průzkumy veřejného mínění. Budou značně manipulativní, jak ukázal dnešní průzkum agentury Kantar.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

To ano - viděli jsme, jak se vybarvili..., dokonce tam někdo horoval pro zavedení eura :-). Ale že to vezme takový spád vlezdop*delství, to asi čekal málokdo (já nedávno četla, že jim chce PePa pomoct ke vzkříšení, což by tomu odpovídalo), viz níže:

Předseda ČSSD podpořil Pavla

19. 1. 2023, 19:13

ČTK

Předseda sociální demokracie Michal Šmarda podpořil před druhým kolem prezidentské volby Petra Pavla. Ve čtvrtek to uvedl na Twitteru. Ve středu mu na stejné sociální síti položil několik otázek, s Pavlem na nich nalezli shodu, uvedl.

Michal Smarda • Sociální demokracie 🌹

@MichalSmarda

·

Sledovat

Petra Pavla podpořím!

Jsem rád, že jsme s Petrem Pavlem našli shodu na důležitých otázkách. V druhém kole voleb jej tedy mohu bez obav podpořit.🇨🇿

Děkuji @general_pavel a jeho týmu za rychou reakci na mé dotazy ze včerejšího příspěvku. Skvělá práce.👍

---------------------------

 

Po projektu Pavel následuje projekt Sociální demokracie.

Aktuality 19/03/2023

Na Ukrajině si jeden z regionálních oligarchů vybral jako politického favorita Volodymyra Zelenského, tak mu založil partaj Sluha lidu a začal připravovat jeho politickou kandidaturu. Rozhovor s finančníkem jménem Jan Barta, který takto platil kampaň Petra Pavla, podle Jaroslava Bašty ukazuje, že i u nás je to v podstatě podobné. A navíc pan podnikatel v euforii prozradil, že teď rozjíždí „projekt ČSSD“, což důvěryhodnost strany z Hybernské nepochybně posílí…

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdo si dnes vzpomene na DDT.

Země je jen jedna a lidí je čím dál víc. Tak se holt zkouší nové postupy. Které se taky někdy ukáží jako slepá ulička.

A doprava je dnes efektivnější jak zemědělství. Dostat španělské jahody k nám je rychlejší a levnější jak je tady vypěstovat.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Geneticky upravené jahody obsahující gen z ryby, aby snesly mražení a tím i delší převoz.

Taky květiny vypěstované v Africe, letecky dopravené do Holandska a tentýž den z Holandska letecky třeba do Ameriky. A taky likvidace chovů krav aby neprodukovaly metan. To je holt moderní doba.

https://www.youtube.com/watch?v=ynFtn7LsLBQ

https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-na-burze-kvetin-v-nizozemskem-aalsmeeru-40352188

 

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Přesun 60 tisíc nechtěných imigrantů z Německa a Francie do Čech a na Slovensko! Za každého odmítnutého imigranta se má zaplatit pokuta 22 000 EUR! Proti jsou jen Polsko a Maďarsko! Den zrady Čechů s Slováků jejich vládami nadešel?

8 června, 2023/Michael Svatoš

Německo, Francie, Švédsko a další země Západní EU se dnes 8. června pokusí v Bruselu na shromáždění všech ministrů vnitra členských zemí EU přehlasovat odpor Polska a Maďarska, zbavit se stovky tisíc nelegálních nepřizpůsobivých neevropských imigrantů, a odsunout je do východoevropských zemí. Ta země, která tyto odsunované imigranty dobrovolně nepřijme, zaplatí pokutu 22 000 EUR za každého odmítnutého imigranta! Vlády ČR a Slovenska se k odporu Polska a Maďarska proti odsunům imigrantů ze západní do východní Evropy zatím nepřipojily!!!

 

Pakt o tzv. dobrovolné relokaci imigrantů přitom musí být bezpodmínečně schválen do konce tohoto měsíce v radě ministrů vnitra EU, jinak se nestihne projednat a schválit v Europarlamentu, protože ten bude příští rok rozpuštěn, a po volbách nahrazen novým. Projednávaná, ale neschválená nařízení EU, se tak budou muset vyhodit do koše, a projednávat úplně znova! V radě ministrů vnitra EU neplatí VETO, ale hlasuje se kvalifikovanou většinou! Českým ministrem vnitra je Rakušan z hnutí STAN. Pokud bude hlasovat PRO bude Česko nuceno přijímat desetitisíce nepřizpůsobivých ilegálních imigrantů! A nebo za každého nepřijatého imigranta platit 550 tisíc CZK pokuty. To může představovat až desítky miliard korun ročně!

 

Česká vláda okrádá důchodce a není dokonce ani schopná dětem zajistit dostatek míst ve školách, na učilištích, a na vysokých školách! Nejhloupější český ministr Lipavský se neustále jen prázdnými hesly holedbá, jak porazí Čínu! Přitom čínské vysoké školy letos už vypustí 11 580 000 vysokoškoláků, což je 0.812% celé čínské populace. A České vysoké školy jen 63 000, což je jen 0.6% celé české populace! Tupá česká vláda ODS v roce 2012 rozhodla, že českých vysokoškoláků je zbytečně moc, a zredukovala peníze na vysoké školství a snížila počty přijímaných vysokoškoláků o 25%! Tento stav trvalého snížení počtů českých vysokoškoláků, protože vlády ČR za jejich studium nechtěly utrácet, už trvá 11 let!! Naproti tomu Čína se letos chlubí dalším zvýšením počtů přijímaných vysokoškoláků – a to nárůstem na 12,91 milionu!!

 

Výsledkem čínského úsilí posledních desetiletí vychovat co nejvíce čínských vysokoškoláků, je děsivá zpráva australské vojensko-analytické organizace ASPI, která varovala Washington, že: Čínský výzkum některých klíčových vojenských technologií je tak daleko, že Spojené státy a jejich klíčoví spojenci je možná nikdy nebudou schopni ani dohnat. ASPI na základě detailní analýzy 10% nejvíce citovaných vědeckých prací posledních let analyzovalo, že Čína už vede v 19 z 23 klíčových vědeckých oblastí, včetně těch, které hrají hlavní roli ve vojenském výzkumu. V oblasti hypersonických technologií už Čína produkuje více než 73 % veškerého důležitého výzkumu, více než USA a dalších osm zemí dohromady.

 

Zprávu ASPI o čínských vědeckých úspěších, které předstihují USA a jejich spojence, zveřejnil včera Elbridge Colby, přední poradce Pentagonu pro strategické záležitosti, s hlavní specializací na Čínu. Co udělá vláda fialových analfabetů v době, kdy Česko musí radikálně modernizovat svůj průmysl a vědu, aby obstálo ve světové konkurenci? Zařízne střední školy, takže není, kde studovat! Zařízne vysoké školy, takže jsme už horší než Číňané!!! A nakonec minulý týden zařízne i vědu a vědce!!! Aby si čeští poslanci, úředníci, soudci a státní zástupci nemuseli snižovat platy!!! Neuvěřitelné, jak chce pirátský ministr Lipavský porazit Čínu! Když mi bylo 10 let, smáli jsme se, že nás Číňané jednou utlučou čepicemi, protože nic jiného nemají, a je jich 800 milionů. Když mi bude 60 let, směji se, že fialoví politici chtějí utlouct Číňany čepicemi, protože nám už nic jiného díky jejich vládám nezbylo, ale jen přitom zapomněli, že nás je jen 10 milionů!! Divíte se? Nedivte se! Kdo myslíte, že vládl v Česku v roce 2011, když vláda nařídila snížit počty vysokoškoláků o 25%? ODS s TOP-09! Kdo byl v té době předsedou poslaneckého klubu ODS – Zbyněk Stanjura! Kdo nyní likviduje české školství a vědu – ODS, TOP-09, Piráti a KDÚ-ČSL. Ministrem, co to vymyslel je – Zbyněk Stanjura z ODS!!! Kdo byl ministrem školství, když se v roce 2012 začal realizovat plán z prosince 2011, jak snížit počet vysokoškoláků o 25% – no přece profesor Petr Fiala, současný vládce Čech, Moravy a Slezska! Jak praví staré české přísloví – starého psa, novým kouskům nenaučíš!!

 

Ale abychom nekřivdili českým poslancům s výjimkou poslanců SPD, že si nechtějí dobrovolně snižovat své předimenzované platy. Tento týden vypukl v Europarlamentu skandál. Ursula von der Leyen jim poslala nový rozpočet a Eurokrati v něm zjistili, že se jim mají jejich platy v příštím roce zvednout méně než je inflace! A vypukla vřava a bouře, a všichni Eurokrati, kteří nás už přes rok vyzívají, abychom šetřili elektřinou, jídlem, vodou, nosili svetry, nekoupali se, a nesprchovali, jen aby bylo na sankce proti Rusku, a na válku na Ukrajině, se okamžitě shodli a poslali Leyenové výhružnou odpověď – Platy se budou zvyšovat o inflaci + 2%, jinak neschválíme rozpočet EU! A bez rozpočtu EU nebude žádná pomoc Ukrajině možná! Jak vidíte, když jde Eurokratům o jejich vlastní platy, jsou v Europarlamentu, hned i ti nejzavilejší podporovatelé Kyjeva okamžitými stoupenci Putina!

https://www.michalapetr.com/

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Rajchl:

Nejsem přítelem silných slov. Jen velmi nerad sahám k termínům, jako je "zrada" či "podraz", ale to, co naše vláda předvedla při schválení tzv. povinné solidarity při rozdělování migrantů, se prostě jinak nazvat nedá.

Tvrdit, že je to lepší řešení než povinné kvóty, a vymlouvat se na to, že budeme dočasně vyjmuti z povinnosti platit 20.000 eur za každého nepřijatého migranta, je naprostý výsměch lidem v této zemi.

Jen na máločem se naši občasné shodnou tak jednotně, jako na tom, že nemáme jediný důvod k tomu, abychom nyní žehlili problém, který si způsobily západní země sami svou neodpovědnou politikou otevřených dveří.

My nebyli ti, kdo říkali "wir schaffen das". Nás se nikdo neptal, jestli chceme masivně přijímat migranty přicházející ponejvíce z Afriky a střední Asie. Tudíž nevidím jediný důvod, proč bychom my měli tenhle průšvih řešit.

Kdyby pětikoalice před volbami řekla, že bude hlasovat pro tuto šílenou past vymyšlenou západem na země východní Evropy, tak by dohromady nedostala ani 15%.

Arogance, se kterou hlasuje pro věc, kterou by zcela jistě odmítla drtivá většina našich občanů, je prostě mimo veškerý myslitelný rámec.

Polsko a Maďarsko hlasovaly proti. Slovensko, Malta, Litva a Bulharsko se zdržely hlasování.

Naše vláda ale byla samozřejmě pro.

Důvod je nasnadě - nejedná se o vládu reprezentující naše národní priority, nýbrž o vládu protektorátní, která slouží cizím zájmům.

Prostě a jednoduše nás prodali.

Znovu.

Jestli ani to, že budeme platit půl milionu za každého migranta, kterého nám papírově přidělí, nezvedne lidi z gauče, tak už jsme asi fakt ztracení.

Pevně doufám, že po tomhle fiasku už nám ten Václavák nebude stačit.

Tentokrát už tam musíme prostě všichni.

Jste PRO?

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Nebýt politiků, kteří vědí vše "nejlíp" a rozhodují "neomylně" v zájmu národů, žili by Češi, Moravané, Slezané i nadále pospolitě s bratry Slováky.

Zamyslete se prosím už konečně nad tím, že kdyby občané byli ve své zemi Suverénem, žilo by se takřka všem mnohem líp.

Největší chybu v novodobých dějinách střední Evropy udělal Massaryk, když nenašel odvahu nebo sílu aplikovat pro mnohonárodní útvar osvědčený systém.

 

PS: když už tak hezky píšete, že nejste žádný pitomec, proč podporujete politiky, kteří z Vás dělají Vola? - Nenechají národ o ničem podstatném spolurozhodovat.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

Říct nějakou hloupost jednou, to se dá prominout. Opakovat ji podruhé potřetí i počtvrté, i to velmi tolerantní lidé promíjejí ale opakovat stejnou hloupost každý den při každé možné příležitosti, to už je drzost nebo blbost. To tam ve Švýcarsku nemáte blázinec?

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Opravdu se těším na odpověď :-)

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

ale ani v tom lepším Švajcu, nevyhneš se ajcu! Všude bordel, všude ajc. K čemu pak je pro nás Švajc? Česko trápí letní hmyz a ukrajinský syfilis. Pšš...tiše šeptám z dálek: ,,Co nevyřeší válka, to vyřeší Válek!"

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

I když to nebylo jako odpověď na můj příspěvek, předpokládám že mi to bylo určeno.

Přímá demokracie znamená že lidé o závažných věcech rozhodují v referendu. Jedno referendum jsme tu měli, a to o vstupu do Evropské Unie. 77% hlasů bylo pro vstup do EU. Myslíte, že to bylo moudré rozhodnutí? Já si to nemyslím.

Na Slovensku se konalo 9 referend. 8 jich bylo neplatných kvůli nízké účasti. Jediné platné bylo referendum o vstupu Slovenska do EU.

Nemám důvod pochybovat o tom, že referenda ve Švýcarsku fungují, ale bohužel v našich podmínkách zatím nefungují. Já jsem příznivcem referend ale prozatím od nich nelze očekávat takové výsledky jako od těch Švýcarských.

Ani ve Švýcarsku není přímá ale polopřímá demokracie. I ve Švýcarsku většinu problému řeší zástupci lidu a ne referenda.

Naroubovat Švýcarský systém demokracie na současné poměry v ČR, kdy si lid zvolí za své zástupce takové idioty a myslet si že pomocí referend bude činit lepší rozhodnutí je dětinské.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Referenda v ČR a SR nefungují proto, protože nemají nic společného s tím, dle jakých pravidel se hlasuje ve Švýcarsku, kde neexistuje ústavní soud, stačí 100 nebo 50 tisíc podpisů, platnost není omezena procentuální účastní a příznivci obou stran dostávají ve veřejnoprávných mediích i informačních brožurách stejný prostor. Srovnejte s tím, jak proběhlo  Pseudoreferendum o vstupu naší země do EU a Všetko, čo potrebujete vedieť o Referende.

Švýcarský model spolupráce s EU považuji za lepší alternativu než členství v současné podobě této organizace. Souhlas také s tím, že na počátku většiny legislativních rozhodnutí stojí ve Švýcarsku volení experti politických stran, kteří však často zdůrazňují, že poslední slovo má Suverén - lid. Parlament i vláda proto nepřijímají rozhodnutí, která se evidentně příčí vůli lidu.

Poměry v ČR jsou důsledkem politického systému, a pokud se tento nezlepší, pak nelze očekávat nic jiného, než že tam nakonec zůstanou spolu s vševědoucími politiky jen samí idioti :-)

PS: před nějakými 200 lety bylo Švýcarsko chudou zemí bez surovin, odkud se houfně migrovalo za oceán. Situace se začala výrazně lepšit od roku 1848 přijetím federální ústavy a nástrojů přímé demokracie (referendum o zákonech 1874, lidová iniciativa 1891). Dnes je situace opačná - za lepšími poměry v lepším systému opouštějí svou vlast tisíce vzdělaných a pracovitých lidí z Čech a Slovenska. Pár příkladů pro ilustraci: spolužačka Miriam z medicíny, kolegyně Klára z výzkumáku a její manžel Robert, přísedící v autobuse chemik Václav z jižních Čech ...

Jen se obávám, že patříte k těm, kteří považují své bližní za méněcenné - toš zůstaňte ve stínu nejvyššího Igora, který pronesl na srazu z gimplu: "Přímá demokracie u nás jen přes mou mrtvolu!"

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Také jsem zastáncem švýcarského stylu vládnutí. Nic nám po roce 1989 nebránilo převzít švýcarskou ústavu a pomalu krok po kroku ji aplikovat. Ale to by musel být u vlády někdo jiný než Klaus , který tuto myšlenku smetl ze stolu se slovním doprovodem ve smyslu , že nejsme na to dostatečně vyspělí. Myslíte si , že nyní po 34 letech budování demokracie jsme alespoň o krůček blíže "vyspělosti"?

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

Pane Dědku, nejsme - spíše jsme ještě o krůček dále od té "vyspělosti" než jsme předtím byli. S tím Klausem si to taky pamatuju. Nejdřív si potřebovali nakrást, jak řekl - utvořit rychle vrstvu bohatých (ať to stojí co to stojí)..., a s nějakou švýcarskou ústavou by se to neslučovalo. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Velmi dobře se na tu dobu pamatuji. V roce 1989 byl Klaus federálním ministrem financí a tehdy vedoucí stranou bylo Občanské Fórum a největší vliv na věci veřejné měl Václav Havel a jeho poradci.

Předsedou vlády s podporou strany ODS byl až v roce 1992 a byla to vláda koaliční složená ze čtyř stran. Tehdy už měl velký vliv, ale zdaleka ne takový, aby sám mohl rozhodovat o tak základních otázkách.

Možná se tehdy v některých politických kruzích o této možnosti diskutovalo ale že by to bylo předmětem nějaké veřejné debaty nebo snahy někoho vlivného třeba Havla to prosadit, to určitě ne.

Myslím si že pokud by byť v menším rozsahu se něco takového tehdy zavedlo, skončilo by to velkým fiaskem.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Za největší fiasko současné etapy považuji rozpad Československa. To je nejsmutnějším důkazem, že pokud není u kormidla Suverén, malé národy se stávají otroky větších.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dobrá, tak si představme, jak by to fungoval v praxi.

Abychom mohli uplatnit Švýcarský systém demokracie, museli bychom napřed vystoupit z EU. Už nyní mají totiž rozhodnutí EU vyšší právní sílu než české zákony. A o mnoha problémech rozhodují s konečnou platností mezinárodní soudy.

V případě nevystoupení z EU a vyhlášení referenda, které by například znamenalo že žádný uprchlík nemá u nás nárok na azyl a že žádné poplatky za nepřijatého uprchlíka platit nebudeme ocitlo v rozporu s tím co už naši představitelé podepsali.

A takových problémů bychom měli stovky.

Dobrá tak vystoupíme z EU, já bych to jenom uvítal ale jak byste to v praxi realizoval, když nemáme o vystoupení z EU možnost rozhodnout referendem, protože takové referendum není uzákoněno a nynější vládní většina v parlamentu se postará, aby nikdy uzákoněno nebylo.

Já bych byl proto aby abychom si napřed zvolili nový parlament a novou vládu a teprve potom řešili vše ostatní. Možná časem přijde chvíle, kdy bude na pořadu dne i referendum s postupně se zvětšujícími pravomocemi. Co říkáte, není můj návrh reálnější než ten Váš, který se neohlíží na reálný stav věcí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Ve Švýcarsku fungují 3 hlavní nástroje přímé demokracie: Obecní sněm, Referendum o zákonech (obligatorní a fakultativní 50 tisíc podpisů), Lidová iniciativa (federální 100 tisíc podpisů).

Neméně důležité jsou další principy pro funkční občanskou demokracii: důsledný federalismus v malých regionech (26 kantonů s vlastní ústavou, parlamentem, zákony, policií, školstvím, soudnictvím...), silné postavení obcí (podíl na výběru daní) a subsidiarita (rozhodování na nejnižší efektivní úrovni), kolegialita (7-členná vláda včetně prezidenta v roli premiéra, složená ze 4 parlamentních stran v poměru 2:2:2:1) a konkordance (zapojení všech zájmových skupin do rozhodovacího procesu),  a v neposlední řadě také nezávislý a silný policejně-soudní systém, garantující dodržování společně nastavených pravidel (nazývaný někdy cizinci policejním státem :-).

Za nejvhodnější formu implementace považuji "zrychlený historický vývoj": v rámci jednoho volebního období začít s obecními sněmy, po 1-2 letech přidat referendum o zákonech, následně v 3-4. roce lidovou iniciativu. Přitom na začátku využít zkušeností adaptovaných krajanů a současně intenzivně školit "široké masy" jak doma, tak přímo u zdroje.

 

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Zapomněl jste na to nejdůležitější. Přesvědčit tu masu ovcí, aby volila lidi kteří něco takového umožní.

Od té doby, kdy Mao uskutečnil ten pověstný Velký skok, na „zrychlený historický vývoj" nevěřím. 😊

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

1) Kdo něco nechce udělat , hledá důvody , kdo to chce udělat , hledá způsoby.

2) Když někdo na poradě u Bati řekl , že něco nejde udělat , tak mu Baťa odpověděl. Tady , před všemi řekni. Já to nedokážu udělat. Měj na paměti , že někde na světě existuje člověk , který to udělat dokáže.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Jenže Baťa nestanovoval nereálné cíle. A pokud si to co jsem napsal já a co napsal pan Bern  přečtete pozorně, zjistíte že pan Bern popsal cíl ale už ne způsob jak se k němu dopracovat, kdežto já popsal reálně proveditelnou cestu. Politik může provést jen to k čemu má podporu občanů a prozatím má bohužel podporu občanů pětikolka. Samozřejmě změny lze prosadit i proti vůli občanů, státním převratem. Pokud pan Bern popíše tuto cestu, tak mi se sice líbit nebude ale pokud ji má promyšlenou mohla by být reálná na rozdíl od jeho nynějších nedomyšlených fantazií.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Už teď jsou platy ve Švýcarsku zhruba 4-5x vyšší.

Podpořit lepší systém odcházejí také uklízečky, kuchaři, prodavači, odborní ošetřovatelé, zdravotní sestry a svářeči - jen tak namátkově, na koho jsem tady natrefil, cestou potkal nebo z dřívějška znal - mohu vám zprostředkovat kontakt na agenturu ...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Několikrát větší platy, jsou i v mnoha zemích které nemají přímou demokracii. A nechtěně jste taky uvedl jednu z příčin proč tomu tak je.

V ČR se narodí dítě, rodiče dostanou od státu peníze na jeho zaopatření další peníze investuje stát do jeho vzdělání a až dítě dospěje do věku kdy má společnosti a tím i svým rodičům vrátit co do něj investovala, tak odjede do zahraničí a přispívá do ekonomiky toho státu kde se přestěhovalo.

A takových fint, kdy ekonomicky silnější státy okrádají státy ekonomicky slabší je víc. To je jeden z důvodů, proč jsme pořád na dně. Pro ty co čtou nepozorně, připomenu že je to jen jeden z důvodů.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak tomu je. Můžete se stavět na hlavu a brzdit historický vývoj dle libosti.

Několikrát vyšší platy jsou i v mnoha zemích, které disponují nerostným bohatstvím nebo neokoloniálním panstvím.

Švýcaři vsadili na geniální politický systém, který přitahuje kvalitní lidské zdroje. České dno se díky vašemu myšlení bude jen prohlubovat.

PS: nicméně máte pravdu v tom, že lidi by měli něco odpracovat tam, kde se vyučí. Také proto jsem odešel "na lepší" až ve zralém věku - ke své škodě :-)
A co se týče plánu, jak povýšit Čechoslováky na Suverény, tak ten má několik variant. Osvěta je primární, podpora genocidy jejich genomu až poslední.

Zatím bez slepic

 

Ano, mnoho zemí si „nahrabalo“ v koloniích a Švýcarsko během a po druhé světové válce. Během války Švýcarsko kolaborovalo s Německem. Bez skrupulí přijímalo zlato z ukradených zlatých rezerv centrálních bank států Německem obsazených a taky zlato zabavené Židům a roztavené zlaté zuby získané v koncentračních táborech. Platilo za ně Švýcarským frankem, a tyto peníze používalo Německo k nákupu strategických surovin. Také během války dodávaly Švýcarské firmy součástky potřebné pro zbrojní výrobu.

Po válce, kdy byla celá Evropa zničená, na Švýcarsko nedopadla jediná bomba, naopak ve Švýcarských bankách zůstalo mnoho židivského zlata, a židovských kont, ke kterým buď už žádní dědicové nebyli, protože zahynuli v koncentráku, pokud byli, dělaly Švýcarské banky všechno proto aby se ke svému majetku nedostali. Po velkých tahanicích a s velkou ostudou byla menší část těchto peněz vrácena.

Také to že bankovní tajemství tak jako je praktikované ve Švýcarsku přitahuje špinavé peníze, na kterých se také víc vydělá než na těch čistých, přispívá k vysoké životní úrovni.

 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)