Ještě jednou...

Autor

Přátelé, Agrární komora na svém dnešní zasedání zkonstatovala, že vláda a ministr Výborný nesplnili požadavky, které od zemědělců dostali, zároveň hráli mrtvé brouky a jednali jen tehdy, když jim hrozila nějaká akce. Jakmile jim žádný protest nehrozil, přestali brát telefony a jejich arogance stoupala a stoupala. A tak se dnes usnesli, že budou protestovat hned další den po odborářích. Před Strakovkou, tam to mají nacvičené a byly tamodtud nejlepší fotky… Oplocený hnůj, policajt sahající po pistoli…

Platí to stejné, co jsem psal o odborářském protestu. Nikdo v Evropě nebyl tak vstřícný vládě, jako naši zemědělci. Nikdo v EU neměl tak mírné požadavky a neprezentoval je tak vstřícným způsobem. Jinde byly osračkované vládní budovy, hořely balíky se slámou a zablokovanými ulicemi neprojelo nic, ani sanitka ne. U nás nebyl nikomu zkřiven ani vlásek na hlavě, nikomu nevznikla žádná škoda na majetku ani na zdraví.

Co si za to protestující vysloužili? Obvinění, že jsou proruští, že jsou pátá kolona, že slouží Putinovi a dezinformátorům. Poslali na ně provokatéry s kamerami v těsném závěsu… A dostali dvacet milionů „pokuty“ za vysypanou jednu fůru hnoje… Naštvalo je to. Hodně je to naštvalo.

Ti stejní zemědělci, kteří před dvěma měsíci přemýšleli, jestli jsou vlastně proti vládě, ti dnes nejhlasitěji požadují minimálně demisi ministra Výborného a nejlépe celé vlády. Na včerejší tiskovce vedle sebe stáli představitelé Agrární komory, Zemědělského svazu a „zlých zemědělců.“ Mají chuť ještě jednou a hodně nahlas říct celému národu, že nemá volit nikoho z pětikoalice.

Chtějí to lidem říct hodně nahlas a aby to mohli vnímat všemi smysly. Nejen zrakem a sluchem. Chtějí všem říct, že mají nevyřízené účty. Za všechny ty nadávky, dehonestování, nálepkování, podpásovky… Za kompra psané azbukou a rozšiřované Sašou Vondrou, za kecy Tomáše Prouzy i Řeporyjce Novotného.

A tak Praha zažije několik protestních dní hcvíli před volbami a při mistrovství NATO v hokeji. Aby to vidělo i hodně zahraničních návštěvníků a mohli si to natočit na mobil. Já do toho jdu s nimi a udělám všechno pro to, aby měl Výborný ještě více protažený ksicht než minule a aby Fialovi praskla žilka. Udělám všechno pro to, aby se nic nevymlčelo, aby každá věta naší vládní věrchušky byla slyšet, aby se každá mediální podpásovka rozebrala, každé pohrdavé slovo aby zarezonovalo a pak o tom až do voleb budu psát.

Hele, já vím, že takových demonstrací už bylo… Zkoušelo se to zleva, zprava, zdola shora, na Václaváku i jinde. Můj dnešní text není výzva, abyste přišli. Je to jen pozvánka. Druhá v pořadí. Vím, že máte spousty důvodů, být k tomu skeptičtí. Nota bene, když to je už za necelých čtrnáct dní. Ale v příštích dnech budou další pozvánky. Tentokrát ne ode mě, ale přímo od zemědělců a zemědělským způsobem. Uvidíme, jak se vám budou líbit.

Ať se čtrnáct dní před volbami ještě jednou zaskvěje vládní arogance. Ať nám Fiala ještě jednou řekne, že zemědělci i odboráři jsou ruská pátá kolona. Ať se projeví prudká ynteligence Markéty Pekarové Adamové či Danuše Nerudové. Ať řeknou nahlas, že na lůzu není třeba brát ohled, ať udělají z lidí práce dezinformátory a kolaboranty. A hlavně, ať co nejvíc lidí vidí a slyší, kdo nám vládne a jak se chovají. Čtrnáct dní před volbami by na to voliči nemuseli zapomenout…

Pak už budou volby, které ukáží, jak si doopravdy všichni stojí. Ukáží, co si voliči doopravdy myslí, ukáží skutečné preference a ne ty naměřené pomocí cinknutých průzkumů. Ale ještě jednou bude vhodné, hodit pětikolce vidle do těch jejich volebních hesel. Bude vhodné je ještě jednou vyvést z konceptu a klidu, povzbudit je k chybám a hloupým prohlášením. Ještě jednou jim sebereme jejich témata a vnutíme jim ta naše. Ještě jednou jim připomeneme grýndýl, zdevastovaný průmysl, zničené zemědělství a hlavně tu jejich bezbřehou aroganci, jejíž tváří je prdel Pavlíka Novotného.

Já si teď v příštích čtrnácti dnech odpracuji ten plán B a C. Před volbami se už toho asi víc neodehraje. Povolební realita nám pak řekne, zda to všechno k něčemu bylo a jaké máme šance do budoucna.

A prosím, ujměte se někdo plánu D a E.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (339 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

zelene1

Průměrný počet slepic: 3.9 (21 hlas)

na dnešní blog se nedá relevantně odpovědět. Snad jen tím, že si navzájem budeme držet palce! Vám všem zainteresovaným i nám. Držím palce i u nohou.

Průměrný počet slepic: 4.7 (79 hlasů)

J. Kulhavý o Pekarové Adamové:

„Dlouhodobě nepatříme mezi její fanoušky, to přiznáváme. Nabubřelost malé paní už je dávno proslulou. V televizních debatách většinou opakuje naučené fráze a vyjadřuje se k věcem, kterým nerozumí. Je jedno, k jakému tématu to je. Prostě ji její marketéři poradí, co se má naučit, a doufají, že se nepůjde příliš do hloubky. Výhodou MPA je, že umí vyvalit oči, nasadit ironický úsměv a udržet relativní klid. To sice problém neznalosti nevyřeší, ale vypadá to dobře. Což na příznivce Top09 asi stačí.

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (110 hlasů)

Vidlák: ...A tak Praha zažije několik protestních dní chvíli před volbami a při mistrovství NATO v hokeji...

Kéž by Vidláku protest českých zemědělců měl stejný úspěch jako mají protesty zemědělců v sousedním Polsku, jako například dnešní 10-5-2024 protest polských zemědělců  ve Varšavě viz níže 49 foto z demonstrace.

https://polityka.se.pl/galeria/protest-rolnikow/gg-f7TN-qsnz-nVm6/gp-a7h7-F8zj-akiB

Průměrný počet slepic: 3.8 (47 hlasů)

dnešní Vidlákův článek vnímám jako významné a odvážné sdělení! Textu jsem porozuměl, beru konání protestu na vědomí  a souhlasím.

Protest bude fungovat pokud vejde včas ve známost a  upoutá širší pozornost nejen nás co čteme Vidlákovy kydy,  ale široké veřejnosti, voličů a hlavně zájmu nějaké vlivné politické strany. Zatím to ani zde není moc patrné, ale doufám, že nám všem dochází a skutečně dojde co je v plánu a vyvolá to patřičný zájem a  diskusi k danému tématu. Následně i aktivní podporu lidí. Čím víc, tím lépe. Nás pražáky je těžké rozhoupat. Tady někteří fandové hromadných akcí chodí v hokejových dresech, těší se na NATO mistovství a pijí pivo z kelímů a plechovek i na ulicích.

Jakýkoliv protest má naději na úspěch, pokud má silnou  politickou podporu,  respektovaného mluvčího a uznávaného leadera. Dobrý nápad přitahuje dobré politiky. Teď dobrých nápadů moc nebylo. To víme  z praxe. O protestu dostaneme informace co, kdy, kde a kdo, asi později, ale včas. Vidláka jediného známe už teď.

Tento protest je jednou z posledních příležitostí!  Buďto se to povede a bude to mít výsledek, nebo nastane delší odmlka. Tak je to jednoduché. Zda Vidlákův článek najde cestu, pochopení a zájem voličů, závisí na tom, zda ho najde, bude číst a vnímat i širší veřejnost. Nikdo jiný než my všichni, (co tady žijeme a co nejásáme nad situací do které nás nejlepší a světový a jeho Bruselská pětka zatáhli) nemůže uspět! Každý z nás můžeme udělat něco, čím těm, kteří se odváží a půjdou při protestu nastavit svojí vlastní kůži pomůžeme.

Pomůžu co můžu!

Host

Průměrný počet slepic: 4.9 (63 hlasů)

všechno má svůj čas. A ten dozrál nyní. 14 dní +- je doba, kdy si lidé pamatují, takže je čas ten nevhodnější. Přes kecy pětikoly o tom, jak jsme úspěšní, ekonomika jede a vše se zlevňuje jsme obdrželi výměr daně z nemovitosti a je to tedy nářez. To bude ten poslední hřebíček do vládní rakvičky-alespoň doufám. Pokud si voliči nechají i toto líbit (hlavně zemědělci) a k volbám nepůjdou, nebo si budou trvat na svém a zvolí tu proradnou svoloč, potom nám už vážně není pomoci. Na východě opět Rudá armáda bojuje za naši svobodu a jde jí to čím dál lépe a je na nás, abychom jí v tom pomohli tady na našem písečku a postarali se pád fašismu, který se začíná rozmáhat i u nás. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (47 hlasů)

to se vážně moc povedlo 👍😂😂

Průměrný počet slepic: 5 (39 hlasů)

Jo to je pecka! Hned jsem to šla oznámit do obýváku 😁 

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

zlute

Průměrný počet slepic: 4.1 (26 hlasů)

In reply to by Antonín

Trvalý odkaz

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová nebyla v poslední době moc vidět. Její stažení ze scény mohlo být záměrem, protože s výjimkou vzhledu dělá současné Top 09 a celé Pětikoalici spíše ostudu. Ne, že by byla královnou krásy, nicméně mezi kolegyněmi z vrcholné politiky přeci jenom aspoň vzhledem malinko vyniká. To je v pozitivním směru ale asi jediné, Není však našim cílem kritizovat či chválit její vzhled, daleko podstatnější průšvih je to, kam se tak arogantní a hloupý člověk zároveň vůbec může u nás dostat.

  V televizní debatě ji posadili proti Tomio Okamurovi. V tom je PRIMA -CNN odvážná, protože se dalo čekat, že i přes výraznou pomoc moderátorky Tománkové bude Pekarová namazána předsedou SPD na chleba. Samozřejmě záleží na tom, na kterém břehu se nacházíte, ale pokud jste na tom pětikoaličním, musíte být velmi naivní a zmanipulovaní, tleskáte li výkonům celé Pětikolky, případně myšlenkovým pochodům MPA. Zajistit si měsíční příjem přes 300 000,- Kč při naprosté absenci logického myšlení je majstrštyk možný snad jen v některém státu EU. Vynechme senilního starce Bidena ve vedení USA, tam jsou na vině jeho stáří a zákulisní čachry. Naproti tomu k Okamurovi přistupují média s despektem a vládní ekipa i předáci ANO (v podstatě jen další eurohujerská partička) se k euroskeptickému opozičnímu partnerovi také nechovají zrovna zdvořile. A tak se Okamura bije v Parlamentu za ostatní euroskeptiky a paradoxně mu podporu vyslovují i oba poslední exprezidenti vnímající EU spíše jako zlo.

  Vraťme se však k Pekarové Adamové. Dlouhodobě nepatříme mezi její fanoušky, to přiznáváme. Nabubřelost malé paní už je dávno proslulou. V televizních debatách většinou opakuje naučené fráze a vyjadřuje se k věcem, kterým nerozumí. Je jedno, k jakému tématu to je. Prostě ji její marketéři poradí, co se má naučit, a doufají, že se nepůjde příliš do hloubky. Výhodou MPA je, že umí vyvalit oči, nasadit ironický úsměv a udržet relativní klid. To sice problém neznalosti nevyřeší, ale vypadá to dobře. Což na příznivce Top09 asi stačí. Stejně tak, jako prezentovaná nenávist k Rusku, obdiv k USA a poslušnost vůči Bruselu. A vše má potvrdit společná fotografie s Leyenovou v Praze, tedy spojená s návštěvou výškou malého, činy však velikého zločince sedícího v čele Evropské komise. Jestliže by se Leyenová ráda udržela na výnosném nejvyšším postu v EU, což je ostatně stejně nepochopitelné jako Pekarová v čele Sněmovny, pak cesta do České republiky a ukázka soudržnosti s neoblíbenou liberální Pětikoalicí jí v tom asi moc nepomůže.

  Top09 s Pekarovou v čele se pohybuje naprosto zázračně na hranici 5% (moc to nechápeme) a celá vládní koalice je na tom podobně neperspektivně. Ostatně i proto teď poslanci ponocují ve Sněmovně a stoosmička prosazuje korespondenční volby, které mají pomoci zvrátit možný nepříznivý výsledek. Snaha zapojit do fungování České republiky krajánky nemající často k rodné zemi svých předků či své žádný vztah nebo jen zkreslený životem v zahraničí, případně umožnit jistou manipulaci s výsledky voleb, což se u tohoto způsobu hlasování děje často a ukázkou neserióznosti používání korespondenčních lístků byly poslední prezidentské volby v USA, kde došlo k zcela evidentnímu zneužívání systému voleb, je evidentní. Bohužel jednotnost koalice je v tomto případu nutná k udržení se u koryta a dá se očekávat, že si změnu volebního zákona schválí a vše nakonec skončí u Ústavního soudu, o jehož příslušnosti k vládnoucí smečce pochybuje jen naivní občan.

  V námi vzpomínané televizní debatě zaznělo ze strany Pekarové více pitomostí, než je většinou běžné, nicméně nejvíce zarážející je její vyjádření k Rusku a Ukrajině. Nejde o nic nového, nenávist k Putinovi je zjevná již dlouho. Ale tvrdit, že je Rusko třeba a možné porazit, připomíná štěkot čivavy srovnávající se se zkušeným bojovým psem. Představa, že by Moskva zasedla k jednání o míru s úmyslem vrátit území nyní již spadající pod ruskou samosprávu, je naprosto naivní. To jistě Pekarová Adamová nemůže myslet vážně. A že by byl Vladimír Putin poražen Ukrajinou je stejně reálné, jako si myslet, že se SK Nudle stane mistrem české fotbalové ligy. A nepomůže tomu ani vydatný doping poskytovaný z lavičky, tedy z EU a USA. Chce li Pekarová porazit Rusko, doufá v začátek světové války, které by se účastnilo celé NATO na straně jedné, zároveň by se doufalo, že Čína, Irán a Severní Korea zůstanou mimo hru stejně, jako jaderné zbraně. Samozřejmě by se bojovalo především na našem kontinentu a nejvíce ve Střední Evropě. O tom si může snít jen skutečný hlupák žijící v ní. K tomu nejen Pekarová Adamová splňuje předpoklady, o to je nebezpečnějším člověkem.

  Lepší, než se zbavit Ruska, by bylo zbavit se u nás Pětikoalice, potažmo vlivu Bruselu a USA. To není snadný úkol, ale jde o dobrý cíl. V blížících se eurovolbách můžeme začít to, co se dá poté v parlamentních dokončit. Tedy vyměnit celou garnituru politiků a začít s bílým nepopsaným listem. Na něm už jméno Pekarové být napsáno nesmí. A nejen její. Je i na Vás, jak k tomu přispějete.


Jindřich Kulhavý   10. 05 2024

 

https://www.inadhled.live/

Průměrný počet slepic: 4.6 (130 hlasů)

Zkorumpovaná Ukrajina nás podvedla.”

UK / UKRAJINA: „Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ hodnotí někdejší poradce britského premiéra Johnsona Dominic Cummings. Západ si podle něj všechno po*ere kvůli jedné zkorumpované zemi jménem Ukrajina, která všechny podvedla.

Když byl Boris Johnson britským premiérem, patřil k největším kritikům ruské invaze na Ukrajinu a nejčastějším návštěvníkům Volodymyra Zelenského. Jeho bývalý hlavní poradce a předtím šéf kampaně za brexit Dominic Cummings nyní promluvil o kyjevském režimu tak drsně, jak z Anglie od počátku války ještě nezaznělo.

Ukrajina je podle něj zkorumpovanou zemí a Západ svou akcí na její podporu jde tam, kde se používají sprostá slova. Milovník přímočaré mluvy jich v povídání s britským webem i news použil hojně.

Západ se nikdy neměl dostat do tak hloupé situace,“ říká. Sankce podle něj víc zničily Evropu než Rusko.

Zavrhl přirovnání k roku 1940 a Winstonu Churchillovi, do kterého se britští politici zamilovali. Zelenskyj podle něj nemá nic společného s lídry odporu z časů druhé světové války.

Tenhle zkorumpovaný a mafiánský stát jménem Ukrajina nás v podstatě všechny podvedl. A my si kvůli tomu všechno pro*ereme?“ ptá se jadrně.

Cummings, který se v pohledu na Ukrajinu se svým bývalým šéfem zcela rozešel, vidí hlavní problém v tom, že neschopný Západ nedokázal dát Putinovi dostatečně silný signál, aby jej od invaze odradil.

Pořád jsme jenom něco blábolili o vstupu Ukrajiny do NATO. Rusko opakovaně říkalo: nedělejte to, nebo tu zemi pošleme do kytek. A my jsme se s nimi dostali do naprosto hloupé hádky. Kvůli jedné zkorumpované zemi, na které vůbec nezáleží,“ rozebral příčiny konfliktu.

A západní jízda tuposti podle něj pokračovala. „Pak vykládali, jak nás podpoří Čína. Já už tehdy říkal, že Čína nic takového nepodpoří, Čína vydělává spoustu peněz zásobováním Ruska,“ říká Cummings.

Válka, do které jsme se umotali, tak ve skutečnosti posiluje vazby mezi Ruskem a Čínou. „Západ Rusko natlačil do aliance s největší světovou průmyslovou velmocí,“ chytá se za hlavu.

Pak naznačil, co za idiocií Západu možná mohlo stát.

Pro jeho šéfa Borise Johnsona totiž tato válka byla v domácí politické krizi záchranným lanem. „Konečně mohl začít předvádět ty své churchillovské fantazie,“ říká posměšně na adresu politika, který o Churchillovi napsal knihu, miloval citáty z jeho projevů a vždy se toužil stát stejně jako on válečným vůdcem země.

Poslanci mu to spolkli, i když do té doby Borise nenáviděli. Ale teď mu ty jeho sra*ky (v originále „bullshit“, pozn. red.) spolkli a vzali tu akci vážně,“ nechápe.

Jediná lekce, kterou od nás Putin dostal, je ta, že jsme idioti. Idioti, kteří zavedli sankce a pak jen koukali, jakou katastrofu tím přivodili vlastním lidem,“ shrnul dva roky války Cummings.

Ten současně ohlásil, že pracuje na založení nové strany, která vystřídá zoufalé Konzervativce, kteří minulý víkend spektakulárně prohráli komunální volby a očekává se, že do konce roku odevzdají opozici i premiérské sídlo. „Naše strana bude důsledně zaměřena na voliče, ne na úředníky a na novináře,“ vzkazuje vítěz referenda 2016.

10. května 2024 👉 @cz24news / ZDROJ: iNews.co.uk / Politico / PL

Průměrný počet slepic: 4.3 (90 hlasů)

Britská rusofóbie určuje chování Británie již několik století. Jejich fóbie vůči Ukrajině a vlastně i dalším slovanským národům je také značná. Na chvíli na tu k Ukrajině byli ochotni zapomenout, pokud by Ukrajina pořádně zkomplikovala život Rusům. Ale to se nepodařilo, teď to Ukrajině zúčtují i s úroky, opět se ukázalo, že to jsou stejní hajzlové jako Rusáci.

Průměrný počet slepic: 4.2 (49 hlasů)

V Německu mají nové přísloví: Co tě nezabije, to tě znásilní.

Průměrný počet slepic: 4.5 (64 hlasů)

jsou větší hajzlové než Rusáci!

Průměrný počet slepic: 4.9 (42 hlasů)

Západ vždycky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (39 hlasů)

kdo je Rus, víme, kdo je Ukrajinec. Buďme tošku féroví a nedělejme v té pravdě binec.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Taky bych řekla...

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Asi pro většinu z vás to bude nošení dříví do lesa. Když pozdě večer tady čtu nové příspěvky a další ještě přibývají, tak jsem vždy po nějaké době skočil na hlavní stránku VK a zase se vrátil na tu "aktuální", abych získal nejnovější stav stránky. Potom mě napadlo, že bych mohl zapátrat, zda se dají zaktualizovat webové stránky pouhým stisknutím tlačítka. 
Ano, jde to stisknutím F5, tedy na notebooku FN+F5. 
Výhodou je, že se stránka obnoví, krátce to problikne, ale pořád se nacházíte na stejném místě.
 
Drobnou nevýhodou je, že pokud se mezitím změnily již existující obrázky, tak vy vidíte stále ty původní. U nás to bude nejčastěji počet slepic. Text pod slepicemi tvrdí, že mají být 3 a vy tam vidíte pořád tu původní jednu od libtarda.
Pokud vám to vadí, tak ještě zmáčkněte Ctrl+Shift+R, ale pozor, stránka se může přesunout na jinou pozici. Zkrátka, nic není dokonalý. :-)
Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

pokud tak uvažujete o Widows, tak máte pravdu. A navíc je to vymakané tak, aby každý, kdo není machr přes počítač snadno mohl přijít o prachy, data, či obojí. U nás tomu velice napomáhají hlavně Piráti se svými vynálezy. Na to oni jsou specialisté. Počítače a tenhle operační systém ovládají průnikáří, počítačoví škůdci = „hekři" jak my tady rádi říkáme americky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

na Václaváku a pak postupně v krajských městech. A přidat 72 černých pytlů na mrtvoly

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

Já bych to torzo vystavila na Smíchově, kde stál tank č. 23 než ho libtardi zlikvidovali.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Získal jsem zajímavý materiál, který tak trochu nahlíží pod pokličku technického vybavení, které se používá v ukrajinské válce. Naše dámy tím zřejmě nijak nepotěším a zřejmě ani konstatováním, že toho mám na několik pokračování. Chlapi, k tomu mají jiný vztah, zvláště ti co ještě na vlastní kůži zažili vojnu. Samozřejmě, že všichni máme strach z války, která není v našem zájmu. V Rusku nevidíme nepřítele, který by nás ohrožoval, naopak sledujeme, že agresivita vychází ze strany Západu. Toto je však nepřirozený stav. 
Kdyby jsme byli suverenní zemí (a doufám, že budeme), která má armádu pro svoji obranu, měl by být náš vztah k vojenství naprosto jiný. Je to krajní prostředek jak svoji zemi uhájit nebo se o to alespoň čestně pokusit. 
Takže záliba chlapů v hraní si na vojáčky není tak špatná vlastnost. Samostatná, sebevědomá a suverenní země potřebuje schopné diplomaty a v záloze dostatečně silnou armádu.
--------------------------------------------
 
Ruský obranný průmysl
V červnu 2023 vojenský "expert" Alexandre Vautravers ve švýcarských médiích prohlásil, že "ruský obranný průmysl je stínem toho, co byl obranný průmysl Sovětského svazu", a že "odsuzuje ruskou armádu k neúspěchu." Nákup techniky v zahraničí, jako jsou lehká víceúčelová kolová obrněná vozidla (LMV) od italské firmy Iveco nebo nákup fregat MISTRAL z Francie, interpretoval jako známku neschopnosti ruského průmyslu.
Ve skutečnosti Rusko udělalo přesně to, co západní země, a snažilo se nakoupit levnější "hotové" vybavení. Je to proto, že Rusko vyvíjí vysoce sofistikované zbraňové systémy, jako jsou hypersonické zbraně, platforma ARMATA pro obrněná vozidla, robotické systémy a řídicí sítě využívající umělou inteligenci. Rusko si proto nechává investice do domácí výroby citlivého, technologicky vyspělého vybavení a raději se obrací na zahraničí pro nákup jednodušších systémů. Přesně to se stalo v případě íránských bezpilotních letounů SHAHID-136 (v Rusku známých jako GERAN-2). Stojí za zmínku, že velká část těchto nákupů byla realizována v zemích NATO, což svědčí o tom, že Rusko nemělo v úmyslu zapojit se do konfliktu s Evropany.

Stejně tak Gina Raimondo, americká ministryně obchodu, sdělila v květnu 2022 na slyšení v Kongresu, že Rusové vybírají mikroprocesory z praček a ledniček, aby je získali pro své zbraně. To vše stačilo k tomu, aby to podnítilo evropskou hloupost. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková tuto zprávu opakovaly stále dokola. Proč evropské političky usilují o prokázání pravdivost bonmotu: "Jmenování nekompetentní ženy do důležité funkce je důkazem, že se kvóty pro ženy dodržují."
Podle francouzského televizního kanálu TF1 Rusko nevyrábí polovodiče. Jak se dalo očekávat od konspiračního média, je to lež. Mikroelektronika se často rozlišuje podle šířky spojů v nanometrech (nm). Tato šířka určuje velikost jednotlivých prvků a spojů na čipu. Čím jsou menší prvky tím rychlejší je procesor a také více prvků se vejde na čip. Ve skutečnosti Rusko vyrábí 25 procent svých potřeb, včetně vojenských, které využívají především mikroprocesory o šířce spoje 100-150 nm a středněnanometrové procesory (30-65 nm). V případě nižších nanometrových mikroprocesorů (20-60 nm) používaných ve vojenském vybavení se může spolehnout na Čínu. Mikroprocesory s malou a velmi malou šířkou (4-12 nm), které se nacházejí v tabletech a mobilních telefonech, se ve výzbroji obecně nepoužívají. Sami Ukrajinci prohlásili, že Rusové nemají o mikroprocesory nouzi. Přesto sankce upozornily na zranitelnost a Rusko se rozhodlo realizovat program zaměřený na vytvoření výrobní kapacity pro výrobu 7nm mikroprocesorů do roku 2030. Navzdory fámám šířeným západními médii tedy neexistují žádné důkazy o tom, že by Rusko muselo nakupovat zbraňové systémy od externích dodavatelů, aby kompenzovalo nedostatek ve svém obranném průmyslu. Důvodů je hned několik. Prvním je, že ruský obranný průmysl je ve velmi dobré kondici. Je inovativní a na mezinárodním trhu mimořádně konkurenceschopný. Na rozdíl od západních zemí ruský zbrojní průmysl, stejně jako ukrajinský, pokračuje ve vývozu vojenského vybavení. Dnes se jejich vývoz zbraní výrazně snížil, protože většina jeho produkce byla přesměrována na domácí potřebu.

Ze kterých zemí dováží Rusko mikroprocesory
Graf ukazuje počet dodávek mikroprocesorů za roky 2021 a 2022 podle jednotlivých zemí, graf vychází z údajů ukrajinské výzkumnice Eliny Ribakové. Jak je vidět, v roce 2022 Čína a Hongkong z velké části nahradily dodávky ze Spojených států a Německa. Poznamenáváme, že Estonsko, které nikdy nevynechá příležitost dát najevo svou nenávist k Rusům, stejně jako manžel jejich premiérky Kaji Kallasové, ze kterého zřejmě nevyzařuje ani poctivost, ani inteligence.
Ruský zbrojní průmysl představuje asi 800 podniků a téměř půl milionu pracovních míst. Zatímco za komunistické éry fungoval tento průmysl na principu plánovaného hospodářství, dnes funguje na principu tržní ekonomiky. Architektura ruského zbrojního průmyslu je ve skutečnosti velmi podobná té evropské ze 60.-80. let 20. století - všechny podniky jsou prakticky ve vlastnictví státu. Na rozdíl od západního vojensko-průmyslového komplexu, jehož zájmy se mohou rozcházet se zájmy státu, v Rusku dochází ke vzájemné shodě.

Po skončení studené války ustoupil zbrojní průmysl na Západě, a zejména v Evropě, civilní výrobě, aby mohl čerpat "mírovou dividendu". Mnoho lidí, zejména ve Francii, tato situace znepokojila a považovali ji za strategickou chybu. To však není pravda. Situace v Evropě a dobré vztahy s Ruskem (přinejmenším do roku 2014) znamenaly, že vojenská hrozba neexistovala, a udržování velkých výrobních kapacit nebylo z objektivního hlediska odůvodněné. To je pravděpodobně základní důvod, proč Spojené státy od konce studené války dělaly vše pro udržení neustálého ohrožení. I dnes udržují narativ o ruské hrozbě pro Evropu pouze neonacisté, aby ospravedlnili naši politiku vůči Ukrajině.

Elektronická válka a kybernetická válka
Oblastí, kterou naši "experti" systematicky ignorují a prakticky vždy zaměňují s kybernetickým bojem, je elektronický boj (ESN). Ačkoli se tyto dvě disciplíny mohou prolínat, technicky se od sebe liší. Zjednodušeně řečeno, elektronická válka je válkou vln v tzv. éteru, zatímco kybernetická válka je válkou softwaru.
S rostoucí elektronizací společnosti se rozsah aktivit elektronického boje rapidně rozšířil, zejména v tak rozlehlé zemi, jako je Ukrajina, kde vojenská komunikace využívá vysoce komputerizované satelitní systémy, podobné sítím GSM používaným v civilním sektoru.

Označení "radioelektronický boj" (радиоэлектронная борьба) představuje oblast v níž Rusko vyniká a v níž má pravděpodobně převahu proti Západu. Je to oblast skrytého úspěchu, jak přiznává BBC:
V tomto odvětví Rusko převyšuje početní stavy ukrajinských jednotek a předčí je, ale má také rozsáhlé zkušenosti v oblasti elektronického boje. Rusko zablokovalo a ruší ukrajinské vojenské komunikační systémy.

Dne 25. května 2023 britské ministerstvo obrany oznámilo, že podle společnosti Geollect Rusové od 14. května 2023 prolomili automatický identifikační systém (AIS), a vyvolali dojem pohybujících se obchodních lodí tvořících obraz písmene Z o velikosti 65 km. Symbol "Z" identifikovaný sledovacím softwarem se pohyboval po Černém moři.

Na začátku své intervence v únoru 2022 dokázalo Rusko neutralizovat všechny ukrajinské vojenské přenosové systémy.
Zničení terminálů Starlink donutilo velitelská stanoviště vyměňovat si údaje o střelbě hlasem, a to prostřednictvím satelitní telefonní sítě Iridium. Tím se zpomalily reakční časy dělostřelectva, které se tak stalo zranitelnějším vůči protibaterijní palbě.

Jednou z hlavních snah elektronického boje je boj proti bezpilotním letounům. V časopise The Economist to uvádí ukrajinský důstojník:
Rusové jsou velmi, velmi dobří v tom, co dělají [...] Pokud jde o elektromagnetickou válku, dělají černou magii. Dokážou rušit frekvence, oklamat systém GPS, poslat dron do špatné výšky, takže prostě spadne z oblohy.

Systém 1L269 KRASUCHA-2 je systém určený k rušení systémů dálkového varování, jako je E-3 SENTRY AWACS používaný NATO, a to až do vzdálenosti 250 km. Může také rušit radarem naváděné raketové systémy. Proto se také používá například k ochraně odpalovacích stanovišť raket typu ISKANDER. Vysílá falešné údaje útočící raketě, čímž ji vychýlí z kurzu.
V srpnu 2023 byla ukrajinská armáda v sektoru Kupjansk zaskočena, přestože americká letadla dálkové ostrahy E-8 J-STARS a RQ-4 GLOBAL HAWK neustále sledovala oblast od ukrajinských hranic a Černého moře. Důvod, proč přípravy na tento útok zůstaly neodhaleny, spočívá v tom, že Rusové jsou schopni se učinit "neviditelnými" díky elektronickému boji, který oslepuje západní radary. Právě systémy rodiny KRASUCHA rozmístěné na Krymu umožňují Rusům operovat jakoby za "elektronickou clonou".

Systém 1RL257 KRASUCHA-4 je rušící systém pro americké palubní radary typu J-STARS, který se používá ke sledování pohybu nepřítele na zemi. Takové systémy se používají například na Krymu k odvrácení ukrajinských útoků naváděných americkými řídicími systémy.

Válka proti satelitům
Od počátku SMO byly ukrajinské řídicí struktury vážně poškozovány ruskými údery. Ukrajina se musela opřít o síť Starlink s přibližně 20 000 terminály financovanou americkou, britskou a polskou vládou. Systém Starlink, realizovaný společností SpaceX Elona Muska, umožňuje přenos dat prostřednictvím sítě družic a rychle se stal nástrojem pro přenos operačních dat, včetně pilotáže dronů a určování cílů. Stal se tak jedním z prioritních cílů ruského elektronického boje. Provoz této sítě na Ukrajině stojí přibližně 400 milionů USD ročně.

Starlink se tak rychle stal jedním z prioritních cílů ruského elektronického boje. Zpočátku se společnosti SpaceX dařilo rušení jejích satelitů zabránit, ale v říjnu 2022 měly masivní výpadky Starlinku "katastrofální" důsledky pro ukrajinské operační vysílání.  Podle generála Valerije Zálužného, velitele ukrajinských sil, Rusové ničili 500 terminálů Starlink měsíčně To nutilo velitelská stanoviště vyměňovat si údaje o palbě hlasem prostřednictvím satelitní telefonní sítě Iridium, což zpomalovalo reakční dobu dělostřelectva a činilo je zranitelnějšími vůči protibaterijní palbě.
Využívání civilních satelitních sítí pro vojenské účely by mohlo vést k tomu, že Rusko bude považovat satelity za legitimní cíle.

Systémy proti dronům
Rusové vyvinuli celou řadu nástrojů k eliminaci hrozby ukrajinských dronů. Nejdůležitějším z nich je protivzdušná obrana. Problém západních protiletadlových systémů spočívá v tom, že se spoléhají na omezený počet systémů pro všechny druhy vzdušné hrozby. To je například systém PATRIOT, který používá Ukrajina a který se při použití proti levným dronům s omezeným účinkem stává extrémně nákladným. Rusové mají jinou filozofii a přijímají vícevrstvý obranný systém s více systémy a částečně se překrývajícím výkonem.

Základním pilířem ruského protidronového programu je systém PANCIR SM, je to nejnovější varianta systému, který vznikl na počátku 90. let. Jedná se o bodový obranný systém, optimalizovaný pro boj s malými bezpilotními letouny, jejichž trajektorii je obtížné předvídat. Systém PANCIR je rozmístěn na taktické úrovni a podílí se na vzdušném krytí praporu. Dokáže detekovat cíle o rozměrech 15x15 cm a je vybaven střelami krátkého dosahu (<7 km) k sestřelování malých taktických bezpilotních letounů. Díky citlivosti svého radarového systému je účinným zbraňovým systémem proti taktickým raketám, jako jsou TOČKA-U (SS-21) nebo HIMARS.

Systém PANCIR (pancíř)
Obrázek 52 - PANCIR-SM je jedním z nejúčinnějších takticko-operativních protiletadlových systémů.
Druhým protiletadlovým prostředkem je bojový vrtulník Mi-28NM. Je optimalizován pro boj s bezpilotními letouny. Jeho radar N025E z něj činí jakýsi "mini-AWACS", který je schopen monitorovat vzdušný prostor a detekovat velmi malé objekty. Je také schopen lovit drony v noci. Jeho slabým místem je však citlivost jeho střel, které nedokážou zaměřit malé drony s nízkou tepelnou stopou. Je integrován do řídicích systémů RUK, což umožňuje rychle reagovat na potřeby pozemních jednotek.
Průměrný počet slepic: 4.7 (59 hlasů)
Trvalý odkaz

Mi-28NM  byl speciálně navržen pro boj s bezpilotními letouny, zejména v noci.

Nejdůležitějším prvkem ruského arzenálu proti bezpilotním letounům a vzdušným raketovým útokům (balistické rakety, HIMARS nebo řízené střely) je soubor elektronických prostředků. Rusové vytvořili soubor systémů, které tvoří vícevrstvou obranu od strategické po taktickou úroveň.
Tyto systémy fungují různými způsoby. Nejběžnějším je rušení signálu GPS. Podle amerického časopisu Forbes je Rusko schopno svými elektromagnetickými systémy zničit 90 % ukrajinských dronů.
Je důležité si uvědomit, že tyto " víceúrovňové" systémy znamenají, že přesnost lokalizace se zvyšuje s tím, jak se dron blíží k cíli útoku, funguje to spíše jako pavučina. To vysvětluje, proč středně velké ukrajinské drony dokázaly proniknout ruským vzdušným prostorem a byly zachyceny až v blízkosti svých cílů.

Rusové ve velkém měřítku zavedli taktické rušící systémy, známé jako "zákopové rušící systémy", jako je STRIJ, který zajišťuje automatické rušení dronů. Systém nechá dron přiblížit, pak se automaticky zapne, ruší signál a přebírá jeho kontrolu.

Systém proti dronům STRIJ
Rusové vyvinuli celou řadu elektronických systémů pro neutralizaci dronů dříve, než se stanou hrozbou. Jedním z takových systémů je STRIJ, určený k ochraně taktických jednotek.
Problémem dronů je, že jsou často příliš malé na to, aby je protivzdušná obrana dokázala odhalit a účinně proti nim bojovat. Řešením je EW, který drony neutralizuje. Podle britského Královského institutu spojených služeb Rusové neutralizují přibližně 10 000 ukrajinských dronů měsíčně. Podle vlastního přiznání Ukrajinci do března 2023 ztráceli 10-15 dronů denně a na jejich nákup uzavřeli úvěr ve výši 800 milionů eur. Zdá se, že Rusové jsou schopni v reálném čase dešifrovat 256bitové šifrovací systémy Motorola používané k navádění malých dronů. Když dron DJI ztratí rádiové spojení se svým operátorem v důsledku rušení nebo jiných příčin, pokusí se vrátit na poslední známé místo, kde byl schopen komunikovat. Pokud se komunikaci nepodaří obnovit, aktivuje se funkce "Bezpečný návrat domů" a dron se automaticky vrátí do výchozího bodu. Pokud je GPS navigace rušena - což se často stává na velké části frontové linie - a dron se nemůže vrátit domů, přistane měkce tam, kde se nachází.
Rusové také disponují prostředky, jak rušit signály GPS, a tím narušit používání dronů a řízených střel. Podle časopisu Forbes je Rusko schopno svými elektromagnetickými systémy "uzemnit" 90 % ukrajinských dronů.

Zázračné zbraně (Wunderwaffen)
Na konci druhé světové války, kdy německá armáda ustupovala na všech frontách, Hitler a jeho osobní štáb stále věřili, že situaci lze zvrátit pomocí nových zbraní. Německo stálo v čele vývoje nových technologií a zbraní, o nichž se věřilo, že mohou "změnit hru". Letadla, rakety, nová obrněná vozidla - to vše bylo později označováno jako Wunderwaffen ("zázračné zbraně"). Ale bombardovaný německý průmysl již nebyl schopen zajistit plynulou výrobu a lidských zdrojů také ubývalo. Wunderwaffen nezabránily porážce Třetí říše. O osmdesát let později prochází Ukrajina stejnou zkušeností jako tito mocipáni.

Od března 2022, kdy ruské síly postupovaly na Ukrajině, západní diskurz tvrdil, že Rusko válku prohrává. Nové zbraně nasazené ruskými silami, zejména hypersonické rakety, byly propagandisticky západním tiskem nazývány Wunderwaffen, aby byly prezentovány jako poslední možnost Ruska tváří v tvář nevyhnutelné porážce.
Ve skutečnosti byla Ukrajina v květnu až červnu 2022 doslova "demilitarizována" a deklarovaného cíle Vladimira Putina bylo dosaženo. Ukrajina vyměnila slibný mírový plán za pomoc Západu "na tak dlouho, jak to bude potřeba" Zpočátku byl hlavním problémem počet zbraní. Proto jsou některé zbraně, jako například rakety JAVELIN, doslova Wunderwaffen, jejichž účinnost byla rychle snížena ruskými protiopatřeními.
Ukazuje, že hned od počátku SMO byli Ukrajinci závislí na západních zbraních, což bylo spíše v rozporu s opakovaným tvrzením o ukrajinském vítězství. Svědčí také o "zázračné" povaze západní pomoci, která byla vnímána jako jediné východisko proti předpovídané porážce (poctivými komentátory).

Rusové se ze své strany snaží lépe využít předností svých různých zbraňových systémů, včetně těch, které se zdají být zastaralé, jak ještě uvidíme. Zázračné zbraně jako JAVELIN, HIMARS, PATRIOT nebo STORM SHADOW ztrácejí svou účinnost tváří v tvář přizpůsobivosti ruských techniků, kteří nacházejí finty, jež mohou rychle přenést na bojiště.

Hypersonické zbraně
Rusové disponují celou řadou raket, které má ukrajinská protivzdušná obrana stále problém zastavit. Patří mezi ně střely 9M723 ISKANDER-M a Kh22 STORM (bouře). Podle Jurije Ignata, mluvčího ukrajinského letectva, boj s Kh-22 je jedním z důvodů, proč by Ukrajina chtěla mít k dispozici letouny F-16.
Hypersonické střely vstoupily do ukrajinského konfliktu jako odplata. Jejich operační význam v ukrajinském divadle je menší než obrat, který předznamenávají ve strategické rovnováze sil mezi Ruskem a Západem. Střela Kh-47M2 KINZAL, která prochází testováním od prosince 2017, byla poprvé bojově nasazena 18. března 2022, aby zasáhla ukrajinské logistické objekty. Jednalo se pravděpodobně o první test v bojových podmínkách a zároveň o signál Západu. Ne všechny vlastnosti těchto střel jsou přesně známy. Nicméně se zdá, že představují velkou překážku pro západní systémy protivzdušné obrany, jako je americký MIM-104 PATRIOT, norský NASAMS nebo německý IRIS-T SLM.

Hypersonická střela KINZAL Kh-47M2 je primárně nesen letouny MiG-31 K a MiG-31 I, ale může být rovněž používán s letounem Su-34, což uvolňuje MiG-31 pro likvidaci řízených střel, které jeho radar dokáže účinně odhalovat.

Zatímco nám naše média neustále tvrdí, že Rusko nemá kapacity pro technologický vývoj, můžeme vidět, že se mu podařilo vyvinout celou řadu hypersonických střel (s rychlostí mezi 10 000 a 30 000 km/h). Rusko například začalo na svých lodích rozmísťovat hypersonické střely ZIRCON.

Vzhledem k tomu, že tyto střely jsou v podstatě nezachytitelné, představují značnou hrozbu pro americké letadlové lodě; tedy pro schopnost Ameriky prosazovat svoji sílu. Zdá se, že geostrategický význam těchto nových zbraní Západ zatím nechápe a tak zůstává uvězněn ve svém vlastním narativu. Vladimir Putin však o nich mluví již několik let, o nových technologických zbraních, které jsou o několik let napřed před Západem. Například USA zatím nedokázaly vyvinout ekvivalentní hypersonické systémy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (47 hlasů)

Raketa „Iskander“ zničila ďalší americký systém protivzdušnej obrany „Patriot“ a radar AN/MPQ-65 (viz níže 20 vteřinové video). 

video+zdroj: https://t.me/slovanskenoviny/70274

Průměrný počet slepic: 4 (30 hlasů)

za odborný a ucelený přehled. Vím že to mnoho lidí nebude tak podrobně zajímat, ale zde je to přehledně a vcelku to, co je jinde po částech. My co se o vojenskou techniku zajímáme je to kvalitní studijní materiál a vnáší i hodně vysvětlení do současné vojenské taktiky a taky situace na frontě. Ještě jednou díky.      Jarda z Brna

Průměrný počet slepic: 4.1 (34 hlasů)
Trvalý odkaz

Medzitým situácia v nemeckom Frankfurte. Migranti zaplnili miestne parky a zakladajú tam celé osady. Vrátane vhodnej hudby a kuchyne.  (viz níže 39 vteřinové video).

Náročná úloha: nájdite vo videu aspoň jedného Nemca.

video+zdroj: https://t.me/slovanskenoviny/70259

Průměrný počet slepic: 4.1 (31 hlas)
Trvalý odkaz

Dnes začalo hokejové mistrovství. Při slavnostním zahájení ve 20 hodin v přímém přenosu bylo promítnuto i video, kde promluvil prezident ČR anglicky! (Pouze anglicky a ani slovo česky). Mne uráží když prezident ČR  v Praze mluví pouze anglicky a ne česky! Co taky od PePy 107 čekat. Jsme hold kolonií bez jakékoli národní hrdosti. Zase ukázal jak jsme "světoví". Jako v Černých baronech - "ZASE SE MI CHCE BLEJT"

Průměrný počet slepic: 4.5 (65 hlasů)

Když jsem prezidentčíka viděla a slyšela, jak těsně před hokejem místo Česká republika říká Čechia, tak jsem to vypnula a nekoukala ani na hokej, jak mě otrávil. Jako nějaká oblast "Čechia" (slovenská Čapuše zase místo Slovensko nebo Slovenská republika nejraději říkala "táto krajina"). Místo bývalého suverénního státu jsme dnes jen nějaké oblasti nebo krajiny.

Průměrný počet slepic: 4.9 (41 hlas)

chtěl jsem vidět zápas s Finy.  Ovšem, jako sportovního pamětníka mě novodobý sportovní přenos dost znechutil. Časté, debilní, dokola omílané reklamy, stupidní upoutávky, kecy čtyřech strejců ve studiu. Třebaže samotný  hokejový zápas byl hodně dobrý, to okolo něj mě hodně otrávilo. Moc toho do budoucna asi nezhlédnu. Komentátoři zapomínají na osvědčené rčení, že mnohdy méně znamená více. Cituji jednu z perel večera od našeho komentátora: Náš hráč udržel pásmo, ale ne puk.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

asi nějak jiný, chtěl bych se dívat na hokej a nikoliv na nějaké "kapitalistické" kokotiny!

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

to je pitomost. Jenže, těch pitomostí není v Česku nikdy dost!  Češi mají rádi pitomosti, při nich vždycky zbystří, pak sepíší svých pár petic, nato jsou hold mistři!

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

jsem se dívat na hokej a dobře se bavit. Jenže, spoustu kokotin musel jsem přitom strávit!

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

obout brusle Kanady, to bychom pak uviděli více parády!

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

český národ vzít pěkně na hůl, pro Ukrajinu i granáty sehnal, to přece nemůže být jen nějaký vůl.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

se rozhodl k další protivládní akci. Časem asi založí nějakou tu protivládní frakci.  Jó, taková frakce, ta udělá dojem, ale lepší by bylo zasypat naší vládu obyčejným hnojem.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Finští mamlasi, nemohou přijít na jméno českému "řízku" Gudasi!

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

jakou hodnost mají ti dva pitomci, předpokládám co se toho týče, tak Petr Pavel nebude zcela jistě na konci.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

včera, nějak odpoledne, jsem čirou náhodou zhlédl (zřejmě) opakovaný pořad na ČT,  ve kterém byl Vidlák dost haněn a označen téměř za vrcholového dezinformátora. Skutečnost, že si své polínko přiložila taková hnusná píča, jako je Petra Mazancová, to bych přešel bez povšimnutí, ale to,  že odborář Dufek pronesl něco v tom smyslu, že je mu to jedno, protože stejně končí, to mě docela nasralo. Mohl to být samosřejmě nějaký ten umělecký sestřih odpovědi, co říká na dezinformátora Vidláka. Ale...kdo ví...

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

jinak se omlouvám, mám poněkud již popito. Nicméně věřím, že ani tentokrát nebude o to více v alejích nablito!

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

bohužel jsem již dost vypitý důchodce, ale šachy mám rád od svých 13 let, kdy jsem se jim začal "trošku" věnovat. Onehdy si zde vyzýval (tuším CHANDRASEKHARA) ke hře v šachy. Jistě by si nepohrdl ani k parti s mojí maličkostí. Jako vizitku předkládám svojí internetovou partii ze dne 8.5.24. Předpokládám, že ty jakožto  Žid nejsi hlupák a znáš šachovou notaci  a tak si rád tuto Sicilku přehraješ:

Bílý: Zauber - Černý Vladi 51

1 e4 c5, 2. Jf3 d6, 3. d4 cxd4, 4. Jxd4 Jf6, 5. Jc3 a6, 6. Sc4 e6, 7. 0-0 Se7, 8. Se3 b5, 9. Sb3 b4, 10. Ja4 Jxe4, 11. Jb6 Dxb6, 12. Jxe6 Db7, 13. Jxg7+ Kd8, 14. Sd5 a černý se vzdal.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Udeříme na Paříž a Londýn,  a to nejen konvenčními zbraněmi...

Už se to rýsuje, už se to chystá. válka v Evropě zdá se být jistá.

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

ta naše EU slavná, podobá se kýči. Z našich ženských dělá chlapy a z našich chlapů zase jenom píči!

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

závidí mně chátra, že už včera propil jsem svoje jedny játra!

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

tak bez vší pochyby, vždycky najdou zdůvodnění a svoje alibi.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)