Matka Země

Autor

Matka Země – litterate.cz

Mám teď hodně nových čtenářů, tož se občas musím pokusit restaurovat nějaké dávné zemědělské téma. Ale protože mám také věrné čtenáře, musím se pokusit i o nový pohled… aby mi někdo neřekl, že se začínám opakovat. Dnešní článek vznikl kvůli mému rozhovoru na Rádiu Universum s Martinou Kociánovou.

Bavili jsme se tam o půdě a o řepce. O té příšerné plodině, která je dvou stech tisících hektarech, která je náročná na živiny, která nejvíc vydojí půdu a přitom její přínos pro výživu je poměrně malý. Nejvíce se jí spotřebuje na výrobu biopaliv a z čeho se neudělá MEŘO, to se vyveze kamsi na druhý konec světa.

Já jsem se snažil řepku obhajovat – je výborná proti erozi, je to skvělá předplodina, která má hluboké kořeny, které kypří půdu natolik, že se po řepce zpravidla nemusí orat. Ano, je náročná na živiny, ale to je dneska každá plodina a fakt není rozdíl, jestli je půda díky řepce vydojená za pět let, nebo díky pšenici za osm.

Poměrně brzy jsme ale sklouzli k zemědělství obecně. Že těch osm miliard lidí není jednoduché uživit. Globalizace dokáže kamkoliv na světě dovézt potraviny, ty někdo vyrobí a díky tomu mohou žít i lidé v Sahelu, byť na pokraji hladomoru. Teď právě zažíváme situaci, kdy dodávky obilí z Ruska a Ukrajiny nejdou nijak zvlášť dobře a celá OSN si dokonce dovoluje vystrkova růžky proti Západu, protože většina afrických diktátorů ví, co se stane, když lidi nedostanou alespoň chleba…

Aby všichni ti chudáci svůj chleba dostali, tak musí být levný. A aby mohl být levný, musí se vypěstovat hodně obilí. Musí se to udělat ber kde ber, rychle efektivně, lacino. Což znamená velký kapitál, velké traktory, průmyslová hnojiva, agrochemii, otrávené řeky, zničené biotopy, stále opakované pěstování několika stejných plodin, politické tlaky a globální obchod. Výsledek se už dávno dostavil. Pedosféra naší planety už víceméně neexistuje. Půda není. Už je to jen substrát, směs jílu a písku podle místních poměrů, bez života. Sprostý materiál sloužící k zachytávání kořínků.

Živiny do půdy dodává člověk. Cizopasníky odstraňuje člověk. Člověk se postará o šlechtění výnosných odrůd, je schopen zasahovat i do genetického kódu rostliny, člověk pohnojí, postříká, ba i o vodu se už umí v mnoha případech postarat. Rostliny si už dávno z půdy vytáhly, co se tam po desetitisíce let ukládalo a bez dalšího přísunu dusíku, draslíku a fosforu tam už toho moc nevyroste. Pole jsou obrovská, aby se na nich dobře jezdilo velkými stroji.

Odkdy měříme rostoucí množství CO2 v atmosféře? od sedmdesátých let? Tedy od doby, kdy v zemědělství defintivně zvítězila průmyslová revoluce a výnosy se utrhly od středověku? Podle mě to není spálená ropa ani spálené uhlí. Podle mě je to vydojený uhlík z půdy. Sežrali jsme cukr v rostlinách, spálili ho v tělech a vydýchali jako oxid uhličitý. Ale nevrátili jsme ho do půdy v podobě hnoje. Naopak… spálili jsme i to, co se normálně podestýlalo, zužitkovali jsme i to, co patří zpátky na pole. Nečistitelnými zbytky jsme pak zamořili řeky…

Když sedím s nějakým hostem a dojde na zemědělské téma, vždycky se dostaneme sem. Ke globálními zemědělství, které je nepřátelské k přírodě, ničí nám životní prostředí, ale díky kterému se celá Afrika ještě nezvedla k hladovému exodu do Evropy. Na jedné straně ničíme zemi, na straně druhé je na světě víc obézních, jak hladových. Zničili jsme půdu, ale pšenice je levná i pro státy s padesátiprocentní nezaměstnaností…

Ano, i v tomto oboru lidské činnosti směřujeme ke katastrofě. I zde jednou průmyslová hnojiva dojdou a pak se ukáže, že vydojená půda dává výnosy horší, než v pravěku. I zde jsme na stejné vlně, jako ve všem ostatním. Spotřebováváme víc, než prostředí snese.

Vždycky pak každému představím svůj plán možné obnovy v podobě vidláckého zemědělství, ale o tom to dneska nebude. Zpravidla totiž dojde na tu základní otázku… jak se tohle mohlo sakra stát? Vždyť prapradědové nás všech byli z 95% zemědělci. Před sto lety byla všude žírná půda, i když byla obdělávaná už tisíc let. Všichni měli soužití s přírodou v malíku. Rozuměli počasí, koloběhu hmoty v přírodě, věděli o svém políčku všechno, rozuměli tomu zcela přirozeně a zcela přirozeně volili správné postupy.

Kde se to ztratilo? Proč o čtyři generace dál je půda zničená, i když měl pokrok směřovat k dobru? Co vedlo naše předky k tomu, že dobrovolně a s chutí nastartovali procesy, které dnes ukazují svojí zkázonosnost?

Inu… Bůh pokroku zvítězil nad Matkou zemí. Nic jiného v tom není.

Spousta mých čtenářů bude v diskusi dodnes velice fundovaně obhajovat tržní principy. Volný trh, výhody pro cenotvorbu, trh je všechno a pokud něco nefunguje, tak jen proto, že to není volný trh. Bůh trhu je nejdůležitější. Tak důležitý, že ani bohyně Gaia, matka Země není tak důležitá.

Vyřešit problém s vydojenou půdou by bylo snadné. Stačilo by zavést desetihonový systém, povinně dávat na pole hnůj, zakázat odvážení slámy kamsi do ciziny, kde se s ní topí v kotlích, znovu rozjet živočišnou výrobu, rozvážet na pole zase mrvu, obnovit meze, vysázet větrolamy, zmenšit pole, kvalitně orat… všichni zemědělci přesně vědí, co by měli dělat, je to v každé učebnici. I spousta nezemědělců by se k půdě chovala s úctou.

Ale nemohou, protože to by bylo proti tržním principům. Trh nutí zemědělce, aby se k půdě chovali, jak se chovají, protože jinak není možná. Pokud by se k půdě chovali, jak by bylo zapotřebí, tak by zkrachovali. Bůh trhu je víc než bohyně Matka Země.

Všechna potřebná opatření jsou jen technikálie. Lokálně vyrábět, lokálně spotřebovávat… Hnůj, kompost, mrva, radlice, pestrost, různorodost, ale… cena je diktátor, jak říkal Tomáš Baťa.

Kdybychom si teď jako lidstvo řekli, že půda je důležitější než volný trh, tak bychom to mohli začít napravovat hned. Ale… jídlo by podražilo a těžko bychom tu měli banány z Kosariky. Kdyby na prvním místě byla půda, tak můžeme ihned uvalit clo na laciné zemědělské plodiny z tropů a subtropů, případně na dotované potraviny z Německa a Španělska. Vrátili bychom se k desetihonovému osevnímu postupu, naše vlastní živočišná výroba by vyprodukovala o dost víc hnoje, který by se o dost víc vracel na pole a to by půdě hodně prospělo. Ale… je to v rozporu s pravidly WTO, protože jednotný trh je víc než půda.

To by nebyl volný trh, ale preferování vlastního zemědělství před cizím. Nebyla by to hospodářská soutěž, ale protekcionismus za účelem zkvalitnění půdy. Potraviny by byly dražší.

Stojí to za to? Je někdo ochoten obětovat Boha trhu a pokroku za Matku Zemi? Je někdo ochoten přiznat půdě božštější vlastnosti než tržní ekonomice? Je někdo ochoten říci, že v zájmu půdy nestojí společný evropský trh za to? O tom je totiž celá debata… Začít napravovat chyby minulosti bychom mohli klidně od zítřka a všichni víme, jak to technicky udělat. Ale nemůžeme, protože Bůh trhu má větší chrámy, výmluvnější proroky, víc peněz a lépe se adaptoval v srdcích lidí. A tak jsme Matku Zemi obětovali ve jménu Boha trhu a pokroku. Učinili jsme z půdy sprostý materiál, který bude zušlechtěn právě pokrokem a tržními principy…

Výsledek všichni vidíme… žlutá pole, stále stejné plodiny a vydrancovaná krajina, která bez umělých hnojiv nic nevyprodukuje. Zemědělství na drogách. Dokud je hnojivový pervitin, je vše v pořádku. Ale bez pervitinu už se nedá žít, protože to to poslední, co nás ještě drží nad vodou. Jen díky tomu ještě nezačal globální hladomor.

Ale jsme mu letos hodně blízko. Hodně moc blízko.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (124 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

https://t.me/rian_ru/181590

to len k tomu vcerajsiemu clanku s nazvom :
Rusko je po brutálních náletech jako kůl v plotě
ktory bol na hovinkach.

Cil neviem - je ten pisalek blbej, slepej ci navedenej. Abo ich z gumennej miestnosti vypustaju len za dobre chovanie?

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

kdyby pana Vidlaka z ničeho nic napwadlo začit tam bodove citovat program narodni zachrany na priklad jak v Bode 5 budeme zachranovat sedlactvo pred zsbavenim vsech aktiv a hotovosti při prechodu kspitalismu na kruty SCHWABISMUS qtzv Velikeho resetu , pana

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

No budeme muset zacit od NULY a ne tim navrhem změny qkapitalismu bez skrupuli tzv gangsterismu,ktery mi qqq tady mazakuje slovo boži neda ho ani dopsat a chce,aby jsme všichni videli jak rostou ředkvičky zdola!qq aqaaaaaas
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Tak to je očividně proto,že jsem tam Jardovi,ktery tvrdi,že MI neni rozumet, po lopatě vysvětlovala postulat nr.1 z PNZ jak je nutne a proč zmizet z režimu kapitalismu bez přivlastků vychazejiciho z gangsterismu,ktery krade dve třetiny mezd domorodcum a JAK to udělat a čam ho nahradit!!

Diskuse očividne proto zmizela jen,aby jste jako demokracie čumilů,ktera 33 let žije v podvedu dale přihližila bez jakehokoli naznaku solidarity svemu rabovani dal! Tady holenkove totiž jde o vaše penize a pravé vy vsichni,kteri přimrznete ke svym divanm,pri cteni tskovych uklidnujicich članků, budete muset vytrvat v tom dal a pry Leningrad za Německa bude jen dvojka maslo,ale ne jenom tuto zimu,ale hned nekolik let... @gmail ...tady n tomto mistě vidite zbytek vystrahy,kterym me kdosi z budouciho digi koncentraku do ktereho budete brzy zcenzurovani i vy varuje,že mě pry husitu ,upali!
Buďte tedy ti dedečkove a babičky ti,kteri na horici hranici přinesete svou otypku dřivi a tak se levne v teto situaci na ni i hezky ohrejete!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak na ten rozhovor se těším a naprostý souhlas - Matka Země se ubrání a my se tomu budeme muset přizpůsobit. Na kapačkách je celý globální systém, neboť globalizace je o kořistění, jedni žijí na úkor druhých a skoro všichni na úkor přírody.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

V článku je bohužel pravda v té nutnost "diktátora" pro udržitelnost (nejenom) zemědělství. Citace z jednoho racionalistického fóra:
"In some competition optimizing for X, the opportunity arises to throw some other value under the bus for improved X. Those who take it prosper. Those who don’t take it die out. Eventually, everyone’s relative status is about the same as before, but everyone’s absolute status is worse than before. The process continues until all other values that can be traded off have been – in other words, until human ingenuity cannot possibly figure out a way to make things any worse."
Pokud je optimalizační cíl čtvrtletní výnos, udržitelnost na tisíce let je nepravděpodobná.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Problém se nejmenuje trh, ale dotace a centralizované plánování. Když španělský zemědělec dostane dotace na cibuli a český ne, bude ta španělská zkrátka o tolik levnější, že se vyplatí vypravit ji kamionem do Čech. A když se to vyplatí, centralizovaně se omezí dotování cibule v Čechách. Zavedení cel je jen přidání další lžíce stejné medicíny, která nás dovedla až sem. Banány z Kostariky s tím nemají moc co dělat. Zrušené cukrovary, kvóty na mléko a píčuské regulace jako zákaz klecového chovu slepic už ano. Všechno produkty centrálního pičuského plánování. Řešení pomocí dalšího z běžného sortimentu nástrojů pičuských plánovačů zdá se mi poněkud… krátkozraké. Bez ohledu na to, jaký je trh.

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

Přistoupil jste na pravidla hry o CO2 jako skleníkovém plynu, protože se zabýváte jeho naměřeným množstvím. V podstatě jste skočil na špek poudačkám záškolačky Grety.

Kysličník uhličitý ale není skleníkovým plynem. Ani jím nemůže být. Je suverénně nejtěžším plynem ze všech plynů zemské atmosféry. Ví to každý vinař. V době dokvášejícího vína není radno se zdržovat v zahloubených a špatně odvětraných sklepích, protože CO2 se drží v nejnižších místech a může způsobit zadušení. Stejně tak je tomu v atmosféře, CO2 nemůže vystoupat do podstatných výšek, kde by způsobil skleníkovou vrstvu.

Skleníkovým plynem jsou vodní páry. Můžete se o tom přesvědčit tak, že po západu Slunce zvednete nad hlavu ruku hřbetem dlaně vzhůru. Nejlíp se to měří v létě. Při zamračené obloze cítíte teplo odražené oblačností od země. Pokud je obloha bez oblačnosti, cítíte vesmírný chlad. Pokud nevěříte svojí ruce, můžete použít pyrometr. Při zatažené obloze je teplota oblačnosti velmi blízká teplotě zemského povrchu. Pokud je jasno, pyrometr naměří desítky stupňů pod nulou, na hranici měřících schopností daného přístroje. Pyrometrem se doberete toho samého výsledku i v aktuálním podzimním období.

Můžeme diskutovat o nadměrném spalování uhlovodíků a zplodinách provázející spalovací proces. Ano, saze zvyšují znečištění planety, ale se skleníkovým efektem nemají společného nic. Vůbec nic. Protože CO2 není v pozemských podmínkách skleníkovým plynem.

Roli kysličníku uhličitého jakožto skleníkového plynu, se nám snaží vnutit prodejná věda, podle pozorování Venuše, kde tvoří kolem 95% atmosféry. Na Zemi tvoří 0,038% atmosféry. V jednom kubickém metru pozemské atmosféry je (1000 litrů x 0,00038) 3,8 dcl kysličníku uhličitého.

Otázka: Myslíte si že když do tisíce litrů vody nalijete 3,8 dcl lihu, že to ochutnáním poznáte, nebo lihoměrem naměříte ?

Průměrný počet slepic: 4.9 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

Jen pro představu, v pozemské atmosféře je 2631579 dílů různých plynů a mezi nimi je vmíchán pouze jeden díl CO2. Tento poměr dává představu do jaké míry může CO2 ovlivňovat teplotu pozemské atmosféry.

S vodními parami je situace zcela opačná. Stačí se podívat na procento vlhkosti na meteostanici. V době dešťů se hodnota vodních par blíží procentu CO2 v atmosféře Venuše.

Přistoupit na pravidla o CO2 a diskutovat o jeho vlivu na pozemské klima je totéž jak když prohlásíte: "jsem nesvéprávný hlupák a můžete mi nakukat hromadu jiných blbostí".

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by Mudrland Wenca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Mudrland Wenca.
Přesně tak.
Já nejsem v tom odborník,ale zaznamenal jsem něco jiného.
Nejen že kysličník uhličitý vytlačuje kyslík výš a tím se nám nebude dostávat k životu kyslík.
Také už jsou záznamy,že se snižuje kyslík ve větších výškách.
Takže,při současném spalování kyslíku,dojde nám brzy kyslík.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nic takového se nestane, kyslík určitě nedojde a to i když debilové vyhodí do vzduchu všechny trubky světa. Aj "tvoju trubku".

Finta je v tom, že při zvýšeném procentu CO2 nadbytek spotřebují rostliny. Uhlík si rostlina uloží do dřevní hmoty a kyslík vypustí, aby jsme se neudusili. Tak je náš svět zkonstruován.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Můj partner a ja hospodaříme. Sice jen rostlinná, ale z pole odvažíme jen zrno. Hnůj shanime od menších živočichářů v okolí, krom toho jim necháváme k sečení louky. Takový směnný obchod. Pole, která obhospodařujeme 5 a více let mají krásnou strukturu. Do cca 30cm hloubky je hlína promíchaná s organickými zbytky. Takže s tím že půda je jen substrát, to u nás není. Nejsme eko/bio, protože bychom se pravděpodobně neuživili jako peticlenna rodina, ale k zemi se chováme co nejlíp to jde. A bacha neoreme. Tím si totiž zemědělec tak akorát zabije život v půdě. Nejen hraboši, ale i žížaly a mikroby rozkládající organickou hmotu. Takže já osobně s orbou nesouhlasím. Pouze když se zúrodňuje pole necháme ladem či se zúrodňuje louka. Navíc hospodářů co by orali ve správných podmínkách se správným zaklopenim, to jsem téměř neviděla.
Ještě k živosti půdy. Všechna pole, co prebirame(bereme větším podnikům), jsou doslova zničená. Vyloženě znásilněná. Na souvratich umlacena půda bez vzduchu, struktury, života, bez barvy - myslím taková ta pěkně tmavě hnědá barva - tak tahle jsou šedo-bílo-bezove barvy. Máte pravdu že většina se k půdě a k zemi chová jak hovaday, vydojit půdu co to jde, utržit na ni co nejvíc peněz. Jenže to by se musela změnit nejen politika zemědělství v ČR, ale globálně. Třeba proč je u nás dotovaná silážní energická kukuřice? Odvezou celou nadzemní část rostlin (desítky tun na hektar) a nic nevrátí. Cukrová řepa to samé. Kdyby ten cukr vyráběli aspoň české firmy, ale likvidujeme si půdu a ještě to vezeme do ciziny. Ale tak co mě to překvapuje s tím, jak se chovají k vzhledem k energetické krizi atd

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by Zaspala (neověřeno)

Trvalý odkaz

A jak zapravíte (zelené) hnojení do půdy, když ho nezaoráte? Já jsem jen hloupý zahradníček-příštipkář, ale reju jako ďás, abych zachránil a zapravil trochu toho dusíku, co si vypěstuju či posháním ve formě hnoje.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Zelené hnojení zmulcovat, zapravit do cca 10-15 cm, následně podrýt úzkou radlici minimálně na 30cm, čím hlouběji tím líp, naše taktika která nám vychází

Zatím bez slepic

In reply to by Zaspala (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zaspala.
Tohle už popisoval pan Vidlák o účinnosti hluboké orby a všichni podobní,jak popisuji Vy,že jen zkypříte těch 10 cm půdy,tak se vrací k hluboké orbě.Až to zoráte po x letech těch 30 cm,zjistíte,že těch tam není ornice 30 cm,ale jen 25 cm.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano to tak je u většiny zemědělců,my neoreme, podryvame na minimálně 30cm, co nás pustí utuzena deska po ostatnich hospodarich, na našich nami vicelet obdelavanych půdach to jde i hloubka, ale to už musíme zainvestovat do lučního podrývaku, luční proto, aby se půda neobracela.
Nechápu kde jste vzal, že kyprime na 10cm. To je kravina, tím se ani hraboš nezlikviduje. My tu ornici nenicime, právě naopak se jí snažíme tvořit.

Zatím bez slepic

In reply to by Zaspala (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobrý den,

vliv orby na úrodnost je ale velice proměnlivý dle druhu pěstované plodiny a nejde jen tak generalizovat. Velké, zničené lány by bez orby nedokázaly během zimy pojmout potřebné množství vody, bez orby neuděláte cukrovku a brambory.
Krmná řepa zase tak hlubokou orbu nepotřebuje atd. A pokud máte půdu písčitou, stačí vám na podzim skoro jenom motyka :). A řekl bych, že problém jsou průmyslová hnojiva, více než pesticidy. Jeden můj soused část "zahrady" 4 x ročně postříká roudapem a pro mě byl skoro šok, kolik má na té postříkané části zahrady žížal - rousnic. Když potřebuji rousnice na ryby chodím sbírat k němu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já bych k tomu měl nějaké výhrady. Pan Vidlák často zaměňuje volný trh a globální trh. To ale není totéž. Volný trh je o obyčejné nabídce a poptávce, běžná věc, kterou děláte, když jdete do hospody poptat někoho na postavení sloupku. Máte nějakou poptávku, zruční sousedé učiní svou nabídku. Součástí jí je jak cena, ale ta přece nemusí být klíčová, protože součástí nabídky je i reference (ten to dělá pěkně, tohle je fušér), čas (ten přijde zítra, tenhle může za měsíc) aj. A je na mne, abych se rozhodl, kterou nabídku využiju. To je volný trh. Opakem toho by bylo, že půjdu na OVBD a tam dostanu přiděleného zedníka v přidělený čas za přidělenou tabulkovou cenu. A jen Pán Bůh ví, koho si to vylosuju a jak to dopadne.
Druhý aspekt volného trhu je hledání rovnováhy mezi počty sousedů a počty stavebních zakázek. Příliš zedníků se začne ubíjet nabízenými službami i cenou při málu zakázek, naopak když bude hodně poptávajících a málo nabízejících, můžou si říct i o celé prase navrch. Opět velmi primitivní mechanismy, které známe ze života. První situace vede k tomu, že někteří zedníci to pověsí na hřebík a půjdou dělat něco jiného, druhá zase že do zednické profese naskáčí i jiní, aby se taky nažrali toho prasete, čímž stlačí cenu dolů. Situace pak má tendenci se sama stabilizovat v nějaké rovnováze, což je ta neviditelná ruka trhu.

Globální trh dokurvený dotacema je rejdiště korporátů, které si z něj udělaly v podstatě monopol. Z nějakého nepochopitelného důvodu se stala jediným hlediskem cena a po nás potopa. Kdo se ale takhle rozhoduje sám ve svém životě? Vezmete si levného zedníka, který to sice postaví, ale zasere půlku parcely vápnem a do roka to začne praskat, když to platíte pěkně ze svého? Nebude vám podezřelé, když vám zedníka pošle někdo zdarma? Sice líný jak veš a levý jak šavle, ale zdarma? Vždycky o tom budete nějak přemýšlet a nějak se sami rozhodovat. Bohužel globální trh dovedl mnohé procesy k plné monopolizaci a už se rozhodovat nemůžete. Státy na to měly i v tom nejdivočejším kapitalismu 19.-20. století jednoduchý nástroj globální ochrany vnitřního trhu. Protože chtěly vnitřní trh jako volný (zrušila se mílová práva a jiné protitržní vymoženosti) a stabilní, tedy aby ho neničily vnější intervence, zvláště tam, kde těžily třeba z práce otroků, které se nedá na vnitřním trhu konkurovat, zavedly selektivní clo.

Já s tím fakt nemám problém. Prostě by ČR zavedla clo na všechno, co někdo jiný dotuje, aby srovnala ceny, zvláště tam, kde vnitřní trh má svoji produkci, která soutěží na vnitřním volném trhu. Já vím, že to nejde, jen chci ukázat, že nepřítelem není trh, ale globalizace a dotace. Protože tohle kurví všechny trhy, navíc nahé, nechráněné, a v důsledku kurví i tu naši půdu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Volný trh je o tem, že bandita si natiskne bankocetle, nakoupí, čechy, ukrajince a poláky aby zajeli kamiónama do Česka a odvezli to do Německa, gde to češi, ukrajinci a poláci přebalí za minimálku k dalšímu prodeji. No a komu to tak asi můžou prodat, že? A pokud de něco prodat dvakrát, proč né třikrát, desetkrát, stokrát?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

To není trhem, ale blbostí těch, kdo to kupují.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Děkuji za skvělý článek. Ono nám nic jiného nezbude než se vrátit ke způsobu hospodaření našich předků, jinak všichni pochcípáme hlady. Drahé banány, pomeranče a další exotické plodiny mít můžeme, měli bychom mít však levné domácí ovoce, zeleninu, obiloviny a výrobky z nich. Nejen to. Levné by měly být všechny naše, tedy české výrobky. Aspoň bychom byli soběstační. To je velmi důležité. Mělo by to být naší prioritou. Jednou jsem četla článek, který popisoval cestu jablka z druhého konce světa až někam do našeho supermarketu. Jen jsem nechápala, proč dovážíme ovoce, které roste u nás. Pokud vše funguje takto "logicky", tak je zázrak, že u nás není hladomor už teď. Je vidět, že modlitby fungují. Jinak si to neumím vysvětlit. Uměla vyvolaná energetická krize, která má politický podtext, ale na kterou doplatíme my, běžní občané, malé i střední podniky, je další příčina, proč tentokrát, pokud se co nejdříve nestane zázrak v podobě pádu současné vlády a nastolení nové, která myslí na naše potřeby, ne na zájmy Bruselu Washingtonu, Kyjeva...., prostě kdekoho kromě nás, tak opravdu bude bída, hlad a budeme mrznout a nebude ani ta práce.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Volnej trh, kterého se blboni zastávají vám nedovolí vyrábět levně, páč to cizáci okamžitě skoupí za natištěné bankocetle a draho vám to prodají.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

svojho casu isiel dokument tusim od BBC - predpokladam, ze to boli roky 90-te.

Tam krasne ukazali, ze cele intenzivne polnohospodarstvo stoji a pada na rope.

Bez benzinu/nafty ti je vsetko naprd, pac neobhospodaris ziadny poriadny kus zeme. Hnojeny ci nehnojeny, s fosforom ci bez.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Uměle vyvolaná krize - pandemie, zájem USA zničit Rusko, vyprovokovat a eskalovat věci kolem Ukrajiny tak, aby tu válku konečně už rozpoutalo..., aby si na něj celý svět mohl ukazovat, odsuzovat, dávat za vinu a zblbnout všechny ty, kteří nemají na víc než tomu všemu věřit a ještě tleskat. A takový Minář, který svolává na Václavák 30. své publikum, aby ukázal, kolik takových stále nechápavých tu žije (doufám, že pozve i naše nové Ukrajince, kteří mu stejně nebudou rozumět) je toho zářným příkladem. Zrzek, který zpaměti nepřečte ani pozdrav.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Něgde sem četl, že většina života na zemi žije z prámy. Ten život vlastně žije z minimální "mzdy". A co spotřebuje přemění a co nespotřebuje spadne na zem. na zemi to tleje. Propadá to níž mezi červy. Tím si spoří na horší časy?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Petr Štěpánek
K té válce vůbec nemuselo dojít. Stačilo realizovat Minské dohody. Ostatně Zelenský byl zvolen prezidentem s programem, že uklidní situaci na Donbasu a urovná vztahy s Ruskem. Kdo ho nasměroval k úplnému opaku? Kdo řídí ukrajinskou loutkovou vládu? Nikdy jsem neřekl a ani si nemyslím, že by Ukrajina měla spolupracovat jen s Ruskem. Jen nikdy neměla dovolit, aby si z ní Spojené státy a Evropská unie udělaly jakési Antirusko. Zelenský a spol. jsou pindíci na šachovnici, figurkami tahá někdo jiný. Ukrajinci neumírají za svobodu, jak nám bulíkují naše média, nýbrž za americké velmocenské a obchodní zájmy. Proti politice inovovaného „Drang nach Osten“ se Putin slovně ohrazoval víc než 15 let. Marně. Historie nezačala 24. února 2022 ve čtyři hodiny ráno. Ještě předtím ukrajinská pravidelná i nepravidelná armáda na Donbasu povraždila 14 tisíc vlastních obyvatel, vesměs Rusů, často dětí. Ukrajina sklízí plody dlouholeté americké a eurounijní politiky, jejíž se stala hříčkou. Řešení přitom bylo tak jednoduché. Už v roce 2014. Ukrajinská neutralita a autonomie Donbasu.
Všechny příčiny mají své důsledky a ty důsledky jsou příčinou dalších důsledků, a tak pořád dál. Tahle „Ukrajinská protože“ jsem napsal 22. února letošního roku, den poté, co Rusko uznalo Luhanskou a Doněckou republiku, tedy ještě předtím, než začala ruská agrese. Není na škodu si ten text, který tenkrát vzbudil velký ohlas, připomenout: „Protože Evropská unie nutila Ukrajině nepřijatelnou asociační dohodu, ukrajinský prezident Janukovyč ji odmítl podepsat. Protože prezident Janukovyč asociační dohodu s EU odmítl podepsat, nastal Majdan. Protože nastal Majdan, vlády nad Ukrajinou se s podporou EU a USA zmocnily ultranacionalistické síly. Protože se vlády nad Ukrajinou zmocnily ultranacionalistické síly, okamžitě přišly s návrhem na zrušení ruštiny jako úředního jazyka. Protože ultranacionalistické síly přišly s návrhem na zrušení ruštiny jako úředního jazyka, začaly se východní ukrajinské regiony bouřit. (Poznámka: Na východě Ukrajiny nežije proruské obyvatelstvo, jak nám už osm let bulíkuje Česká televize, nýbrž miliony Rusů. A protože na východě Ukrajiny žijí Rusové, cítí s nimi Rusko sounáležitost.) Protože se východní ukrajinské regiony začaly bouřit, poslala na ně ukrajinská vláda armádu. Protože ukrajinská vláda poslala na východní ukrajinské regiony armádu, akcelerovaly tam separatistické tendence. Protože akcelerovaly separatistické tendence, ukrajinská vláda namísto nabídky rozumné autonomie dál harašila zbraněmi a přitápěla pod kotlem. Protože ukrajinská vláda dál harašila zbraněmi a přitápěla pod kotlem, došla po osmi letech Rusům na obou stranách hranice trpělivost. A jsme tam, kde jsme.“

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

absolulutni souhlas se vznikem duvodu zbytecne valky na uhrajine , pro evropu je to draha chyba a jediny vyherce je opet USA

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Prahou prošel průvod eurofanatiků s transparenty NE RUSKÉMU PLYNU, ANO GREEN DEALU... Mládež z Evropy (čeština nějak slyšet nebyla), s UA a EU vlajkami... Chvíli mi trvalo, jestli je to vůbec pravda, než jsem si přečetla komentáře naštvaných typu:
Okamžitě vystoupit z EU a tuhle verbež odtud vyhnat, kdo jim toto mohl dovolit, jedině pirátský Hřib a naše zaprodaná vláda…
Do totalitního režimu se ženou hlavně mladí, kteří totalitu nepamatují. Chyba je tedy ve výchově a hlavně ve vzdělání. Tito lidé nejsou vzdělaní a neznají historii. Přiklánějí se bohužel k fašismu. Těch hloupých je v národě většina, a proto shromáždění hlupáků jsou početnější... (K vidění na Raptor TV)
Probruselští švábové měli slezinu v Praze. Sraz ukrajinských puberťáků a další cizácké pakáže.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

...Do totalitního režimu se ženou hlavně mladí".. A gdo je to učí? Učitelé furt mrmlají že mají za to eště málo. A gdo si hřeje učitele na prsou? No jako dycky režimní slouhové, co musej vyprodukovat pro sviňské gubernátory masu otroků. A dneska už ani není nutné je vést k ničemu dobrému, mají vychovatele na internetu, ale to blboňské "rodiče", nezajímá, páč ti sou eště blbě vychovaní k robotě v zájmu strany. A co jsou strany? No přece strany sou mafiánské spolky, keré bez násilí vykořisťují původní obyvatelstvo. Jim už stačí napsat si za-kony a hotovo. To je neuvěřitelné, fantastické a funguje jim to, páč sou blboni taky dementní. Prostě dementi poslouchají jakékoli za-kony a neznají svoje potřeby a nebvolí svoje potřeby, páč poslouchají za-kony a ty říkaj, že nesmí volit svoje potřeby, páč na volebních lístkách jsou jen fotky mafiánské obrody. A všechny magorské země to tak dělaj. To je humus!!

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

O půdu (jako o vše) bychom se měli starat. Mít k ní respekt, nedojit jí pouze. Zemědělec nejsem, třeba teď napíši kravinu, ale myslím, že když se k ní budeme chovat slušně, bude každopádně nižší výtěžnost. Našim předkům, kteří k ní měli vztah, by se ani nesnilo o dnešních hektarových výnosech. Fungujeme stylem - po nás potopa.

Mám ale obavu, že pokud by tímto směrem vykročil od zítřka celý svět, bylo by žrádla míň a jako na potvoru zrovna v oblastech, kde se zemědělství už dnes daří s obtížemi, se množej joko králíci. Pak by to asi zase chtělo na těch hranicích natáhnout dráty a nabít pušky, páč to by byl šrumec.

p.s. každopádně se mi líbí, kolik se zde objevilo nových diskutérů. Jen tak dál.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)