Promarněná poslední šance

Autor

https://www.litterate.cz/promarnena-posledni-sance/

Tak nám děda Biden jaksi…. neuspěl v Saúdské Arábii. Říkám to velice kulatně, protože to byl zřejmě kardinální průser už podle toho významného mlčení našich pravdomluvných médií. Jak všichni víme, Biden jel za Saúdy, aby je přesvědčil k navýšení objemu těžby, což by snížilo ceny ropy a zároveň by to umožnilo na ruskou ropu uvalit henten cenový strop. Pokud by se Rusko štengrovalo, že nechce prodávat ropu takřka zadarmo a snížilo by těžbu, tak saúdské navýšení by to mohlo (teoreticky) vykompenzovat a Biden by tím zabil dvě mouchy jednou ranou. Jednak by před listopadovými volbami klesly v USA ceny benzínu a jednak by Rusko začalo mít skutečně potíže s financováním války na Ukrajině.

Zároveň ovšem měl Biden ještě druhé zadání – ty americké hodnoty našeho vyspělého Západu. Jako že vražda Chášukdžího je fůůůj, to se v civilizovaných zemích nedělá, korunní princ je vyvrhel a hajzl a takhle prostě ne.

Ano přátelé, tímto se vracíme ke včerejší diskusi o pragmatickém přístupu… Co měl chudák Biden dělat? Na jedné straně se od něj chce snížit cenu ropy, protože jinak prohrají demokraté volby, na straně druhé musí obhajovat americké hodnoty, protože jinak se vyloučí z okruhu kluků, co spolu mluví.

Jak jsme se dozvěděli, Biden udělal obojí zároveň. Na jedné straně prosil o zvýšení těžby pomocí slušného dárku – že se USA stáhnou z jakýchsi ostrovů v Rudém moři, které nechají Saúdům „k rozvoji“. Ale na straně druhé fakt řekl středověkému diktátorovi Sálmánovi, že má na rukou krev nevinného novináře…

Tedy, já jsem jen obyčejný Vidlák, ale nejsem si jistý jestli se dá něco takového říct do očí despotovi, proti kterému je Putin něžný beránek. Nevím, jestli je moudré něco takového říkat hajzlovi, který drží mocenský aparát v rukou mnohem pevněji než Putin… a už vůbec si nejsem jistý, jestli se něco podobného dá říkat člověku, který od Rusa i Číňana dostal velkolepé nabídky a už předem řekl, že je přijímá.

Aby bylo jasno, Saudi Aramco je schopné značně zvýšit těžbu. Spolu s OPECem jsou skutečně schopni vykompenzovat velké množství ruské ropy. Skutečně by mohli snížit cenu ropy o tři čtvrtiny, protože saúdská ropa se těží ještě levněji, než ta ruská. Nevím samozřejmě, jestli by to Rusům skutečně uškodilo, protože neznám všechny nástroje, které je Putin schopen a ochoten použít, ale svým způsobem tohle byla poslední americká příležitost, jak na Rusko ekonomicky zatlačit. Byla to saúdská ropa, která Sovětskému svazu v době perestrojky snížila přísun deviz. Byla to saúdská ropa, která Putinovi nadělala trampoty po anexi Krymu – pamatujete? Tenkrát Saúdi zvýšili těžbu a cena ropy spadla tak dolů, že Rusko mělo skutečně problémy a muselo předělávat rozpočet… jenže problémy měli i američtí těžaři břidlicové ropy, takže se to tak úplně nepovedlo.

Saúdi Bidenovi řekli, že těžbu sami zvýšit nemohou, jedině po dohodě s OPECem… Čili mu diplomaticky řekli: „Kalousku, jsi jednička“. Samozřejmě, že Sálmán neřekne, že to neudělá, protože cítí, že Rusko i Čína mu ještě přisypou něco navíc. Že Biden zalicitoval a teď budou muset zalicitovat i Putin a Si. Prostě se smlouvá o skutečnou cenu saúdského přeběhnutí do tábora nepřítele.

Nevím, jestli měl Biden šanci se Saúdy pohnout. Podle mnoha znamení tam jel tak jako tak zbytečně. Ale pokud tam během jednání na jednu stranu musel prosit a na druhou stranu tloukl po hlavě diktátorského samovládce za jeho přístup k novinářům, tak ho mohl jen a jedině nasrat. A když naserete despotu, tak on pak ze vzteku udělá třeba i něco, co není úplně v jeho zájmu, ale prostě to udělá, protože je naštvaný.

Podle mě jsme svědky poslední promarněné šance pohnout s válkou neválkou proti Rusku. Šance, která nejspíš byla bláhová už předem, ale kterou Biden zazdil na jistotu. Neschopnost pragmatismu tváří v tvář válce a ekonomické krize, to je vražedná kombinace. Neschopnost udržet si spojence, to se prostě projeví. A to říkám zcela vážně, že Sálmán je představitel tmářského vražedného režimu proti kterému je Rusko rajská zahrada.

Co udělá Putin? Nějaký Chášukdží mu bude naprosto ukradený. Bude se se Sálmánem bavit pouze a jenom o prachách. O penězích, které přesahují běžnou představivost. O možnostech, které jsou ještě větší. O budoucnosti, kde je Saúdská Arábie významnější než dneska.

Vezměte si z toho poučení, že pokud do války zařadíte vznešené hodnoty, tak nakonec prohrajete všechno. A totéž platí, pokud chcete všechno vyhrát. Takhle to nefunguje. Vítězství má svoji cenu a zvítězí ten, kdo je ochoten tuto cenu zaplatit.

Jsme svědky velmi vzácné chvíle v dějinách. Normálně to vždycky bylo tak, že na prostý lid musí být přísnost, takže hodnoty a hodnoty, díky kterým zůstane prostý človíček malinkatý. Vždycky se kázala voda, ale panstvo pilo víno. Prostý člověk dostával svá pravidelná kázání o morálce, ale nahoře vládl velmi cynický pragmatismus. Proto tu byl norimberský tribunál, ale zároveň Von Braun dělal v USA rakety. Proto v gulazích zahynuly statisíce zajatců, ale Friedrich Paulus dělal v DDR kariéru… Ale my to teď máme obráceně. Naše panstvo uvěřilo vlastní propagandě a dělá válku pomocí ojrohodnot. Fakt poučné…

Jo… sledujete turbínu? Jak Rusové školí Němce z dodržování uvalených sankcí proti nim samotným? Kdyby to nebylo k pláči, potrhal bych se smíchy.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (46 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Americký Bill u Saúdů vyjednávat byl. A když mu čas zbyl, tak tam "americké hodnoty" úspěšně zasil!

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Dnešni doby tylu

PILINY MI Z HLAVY NEPADAJI ,NEBOT SE TAM DOBŘE MAJI!

Teda to je verš toho precedy pry agenta pana PUIINA,ktery zaťal dalši sekyru do dveři ve vyši 74 miliard a jak piše naš budouci ministr zbrojeni k tomu všemu poslal VSECHNY naše zbrane zničit na Ukraajiněqaby jsme se nemohli branit když tu jeho šef pan pry jakysi Putler přijede !!
A to vite jak musel dokonce Globalni prediktor zakročit a zkusit zastavit lroti naši vladu ,ktera připravuje dalši ranu!Vykradeni Česka o hned o STOVKY MILARD????
Jak to udelal a co myslite povede se mu to,,kdopak to vi?Zas tomu NIKDO jeho kmenove řeči nerozumi?
Oj,oj ,oj ,qbože moj!!!

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Neni divu 333 let vas salati čeka ohlupovani pana GŘ TV ,ktery si otočil vami zvoleny prdlament okolo prstu a krade vaše poplatky!!

K tomu přistupuje zabejčenost a zrada lidu KSČM funkcionařů,kteři se stali buržoasii a nikdo z nicj už marxismus pana přitele dělniků a rolniků PANA MARXE neumi vyučcovat!!Musel by totiž potvrdit,e nam chudině patilo VŠsE a zli kapitaliste nam to ukradli!
Heslo

PŘiŠTĚ ANI JEDEN HLAS VOLIČŮ PETIKLCE!

nebot jinak v lednu bude každy z vas nejen fialovej,ale i z toho GŘ TV tumpachovej to nabira na sile!
Tomu odpomůže jen vznik SOLIDARITY v novych formacucich typu HBS,HVS a KSH pokud se k nim nepřida SPD a bude hrat dal mrtveho brouka,že nevi co je to PNZ no to je totiž ta živ voda,ktera nam bude muset vzbudit ty naše polit mrtvoly!
NO NI?

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Neni divu 333 let vas salati čeka ohlupovani toho pana našeho GŘ TV ,ktery si otočil n
ami zvoleny prdlament okolo prstu a krade vaše poplatky!!

K tomu přistupuje zabejčenost a zrada našeho lidu KSČM funkcionařů,kteři se stali buržoasii a nikdo z nicj už marxismus pana skwěleho přitele dělniků a rolniků MARXE neumi na universitach vyučcovat!!Musel by totiž potvrdit,že nam chudině patřilo VŠ
E a zli kapitaliste nam to ukradli! Dobři kapitaliste aby zbohatli plati 14 eur u sousedu pokladnim z Lidlu a tak proč tim nechteji zbohatnout i u nas to by měl odpovědět Aspen institut pana přecedy odborů,kde je tem šéf členem!
Heslo

PŘiŠTĚ ANI JEDEN HLAS VOLIČŮ PETIKLCE!

nebot jinak v lednu bude každy z vas nejen fialovej,ale i z toho ohlupovani GŘ TV i tumpachovej a to vědomi nabira na sile!
Tomu odpomůže jen vznik SOLIDARITY v novych formaccich kodů podzemnich HBS,HVS a KSH a pokud se k nim nepřida SPD a bude hrat dal mrtveho brouka,že nevi co je to PNZ no to je totiž ta živ voda,ktera nam bude muset budit ty naše polit mrtvoly,tak čert s nim i jeho dřevenou samursjskou šavličkou!
NO NI?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Vedle u pana Alefa,se objevuji prvni všimave komentae na pana Sociologa Hampla,ktery sice popisuje co tu všichni v alternatove sami davno zname dakoa ,ale NESMI navrhovat žádne řešeni!Na př.áaaa zeptat se kolegy samuraje na co,že to chce vybulit ten režim a dat mu na to jidelniček a to bez cenzury!

K tomu,aby to vybuleni mohlo samo SPD realizovat a dostat ho do prvniho članku Ustavy potřebuje totiž samuraj většinu v padlamentu a to pan SPD jak se zdá nechce,nebot se tu mezi nsmi neobjevi,aby jsme mu to vysvětlili po lopatě!

Proto nikdy nemůže vzniknout bohata Středni třida jako u sousedů a korunu tomu dava doktor Skala,ktery se s tim Sociologem dal do kupy a jeho KAČENY pod funkcionařskou buroasii odhlasovali,když ješt mohly Policejni stat do zskonů a nyni tajni pod STANEM žehli svoje průsery!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

a ... nastalo ticho.
Po 30+ rokoch sa opat dostavame do doby, kde je podstatne to, o com vladne media nepisu. :))

Myslim si, ze obrovsky pruser, ktoreho nasledky si americki analytici tak nejak nedopopocitali, je zmrazenie aktiv ruskej CB.

MbS si je vedomy toho, ze je v podstate nepriatel USA cislo 1 - no dobre tak c.3 az c. 13, aby sme neznizovali velkost VVP :) - a ak by to len trochen slo, ma pobyt v nejakej americkej kaznici vyslovene objednany a rezervovany.

USA uz v dohladnej buducnosti nemozu vyviest nikomu to, co vyviedli ruskej CB, ale precedens sa stal. Aj MbS, aj Aramco maju mraky penazi na nejakych tych americkych abo europskych bankovych uctoch. Prizrak nestability, prizrak jednoklikoveho vynulovania stavu na ucte....njn toto amici ozaj nedomysleli.

Nemozem si pomoct, ale rusi si snad toho Bideta vymodlili. DT by asi s Ruskom snad aj rokoval o UA a pocas rokovani by zase UA silnela a rusom by ubudali moznosti na nastup na UA.
Co si asi tak myslel izraelsky premier, ked unaveny Joe vyslovil spojenie honor of holocaust.
Co si asi tak myslel MbS ked videl unaveneho Joa strateneho v case a priestore....

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Pamatujete,když Trump s nimi jednal,tak je donutil odebrat zbraně za 100 mld.asi pohrozil zablokováním jejich peněz z ropy v USA bankách.Už se něco psal o takovém vyhrožování Číně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Biden není bidet, to je přece vidět.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

"Nevím, jestli měl Biden šanci se Saúdy pohnout. Podle mnoha znamení tam jel tak jako tak zbytečně. Ale pokud tam během jednání na jednu stranu musel prosit a na druhou stranu tloukl po hlavě diktátorského samovládce za jeho přístup k novinářům, tak ho mohl jen a jedině nasrat".

Nemohl! Když jede západní politik jednat někam do těchto zemí, tak prostě musí tyto věci zmínit. Je to takový kolorit. On to musí zmínit, protistrana ví, že to zmíní a rozhodně se kvůli tomu nenasere, jelikož ví, že to důležité teprve přijde.

Když to poněkud zhrubnu a zjednoduším, to máte jako u sexu. Dva spolu něco mají, tak přijde předehra, taky se jednomu nemusí moc líbit, co u toho dělá ten druhý, on jí líže ucho, ona to moc nemusí, ona mu ráda cucá bradavky, jeho to lochtá,ale vezmou to, jelikož je čeká to nejdůležitější jednání. Šukačka. A ta je u sexu (jednání) nejdůležitější. Tak velí příroda.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

18 let jsem dělal v kšeftu. Občas jsem měl důležitá obchodní jednání o věci, na které obchodníkovi záleží. Tak jste si s obchodním partnerem sedli. Nikdy jste nešli hned na věc. Prvně poklábosili, občas si na různé věci z oboru vyměnili názory, sem tam jste slyšeli něco, co se vám nelíbilo, ale nechali jste ho vykafrat a on vás.

A pak přišlo to důležité jednání. Co se tam pindalo předtím, nebylo důležité. Důležité bylo to, na čem jsme se ohledně našeho obchodu dohodli.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Takže?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)