Reklama na Konečnou

Autor

Ano, Kateřina Konečná byla u Vidláka. Dali jsme si portské, popovídali jsme si o přítomnosti, minulosti i budoucnosti, probrali jsme politiku, těžkosti i radosti života, vyslechl jsem si její plány na další politické působení a zjistili jsme, že se naše názory nijak zvlášť moc neliší. Já se v poslední době scházím se samými pravičáky a byť souhlasím, že toto dělení je již překonané, bylo příjemné strávit večer ve společnosti dámy, která z podstaty věci nazírá na svět zleva.

Samozřejmě splním svůj obvyklý závazek. Kdo přijede k Vidlákovi na pokec, o tom napíšu hezký článek. Vyzdvihnu jeho pozitiva, zdůrazním jeho nejlepší stránky a vyzvu vás, abyste mu věnovali pozornost, protože se to může hodit. Ani tentokrát to nebude jinak.

Hele, ona je v politice od roku 2002, kdy byla zvolena ještě jako nestraník za KSČM do poslanecké sněmovny. Už je v politice přes dvacet let. Slyšeli jste za tu dobu o nějakých jejích skandálech? Slyšeli jste o machinacích, úplatcích, podrazech nebo něčem podobném? Nikdy. V případě člena KSČM by naše pravdomluvná média s gustem rozmázla každou drobnost a udělala z toho skandál olbřímích rozměrů. Ale nic… v tomto ohledu má životopis naprosto prázdný. Stejně skoupá je v tomto ohledu i wikipédie. To nejhorší, co jsem se o ní dozvěděl, bylo, že ji obvinili že je placená lobbystka od Lančmíta Mittala. Jinak pusto a prázdno.

Jo, když chcete být dneska komunista, tak musíte mít hodně čistý morální profil, abyste si to mohli dovolit. Vítkovi Rakušanovi se snesou záhadné pády dozimetrů z okna, Fialovi se snesou podezřelé peníze barmským ženám, Jurečkovi se snese naprostá zrada všech křesťanských hodnot, ale komunistce by neodpustili ani nezaplacení dýška v restauraci. O Nečasovi se říkalo, že je pan Čistý… o Konečné by to muselo platit desetinásobně.

Stranu převzala po Vojtovi Filipovi v roce 2021… po těch zpackaných volbách, ve kterých KSČM zjistili, že už nejsou protestní strana, protože Okamura protestuje lépe a radostněji a většinu levicových slibů splnil národu v předchozím období Andrej Babiš… Od té doby Kateřina bojuje…

Rozhodně si nemyslím, že by bojovala beznadějně. Koneckonců, zůstala jako poslední levicová alternativa v zemi. Šmarda se rozhodl vsadit na Šabatovou a oslovovat liberální voliče až k naprostému zničení sociálních demokratů a minimálně do příštího podzimu, kdy bude sněm, mu v této destrukci nikdo nemůže zabránit. Autenticky levicoví voliči mají jedinou možnou cestu. Ke Konečné. V této chvíli žádná jiná levicová alternativa v podstatě neexistuje, což je paradox, protože nikdy si pravice a levice nebyly tak blízko jako teď, když se bojuje o to, zda budeme přívěšek Německa nebo suverénní stát.

Dále jsem s překvapením zjistil, že je to v podstatě úplně normální holka, která se dost liší od všech těch mužských politických solitérů. Už dlouho píšu o tom, že dneska v politice uspějí buď podržtaškové jako Fiala, kteří mají názor podle toho, jak se vyspí v České televizi, nebo narcisové typu Trump, kteří mediální tlak ustojí, ať je jakkoliv silný. Neudrží se tam nic mezi tím. Buď máte vlastnosti, díky kterým ustojíte mediální hnojomety a nebo lížete intervjukům boty. Normální člověk to nemá zapotřebí.

Řekněte mi někdo, jak to ustála Konečná? Holka z Nového Jičína… Vychoval ji rázovitý region, díky čemuž vydrží víc než jiní, aniž by to z ní udělalo čůzu jako je třeba Černochová? Nebo je prostě výjimka potvrzující pravidlo? Platí, že do politiky může rektální alpinista, sebestředný solitér… a pak Kateřina?

Popovídali jsme si o jejích plánech a musím říci, že se mi vůbec nezdály hloupé. Ale v této chvíli je ještě neprozradím, protože je zapotřebí dotáhnout některé věci do konce a člověk by neměl slibovat, dokud to nemá hotové a připravené. V politice není nikdy nic jistého. Včerejší přátelství končí, včerejší dohody padají a co se zdálo jisté, to umí skončit tak náhle a nečekaně… však už jsme takových případů viděli… Před rokem v září byla velká demonstrace a národní sepětí vydrželo čtrnáct dní… pak se dva solitéři začali hádat, až o všechno přišli. Ale zrovna u Konečné bych si myslel, že má na dohody a koalice mnohem vhodnější povahu.

Dostal jsem pozvání na některé její akce… Dneska už za lidmi jezdí prostě každý a plný sál už není překvapení, ale norma. Tak se nejspíš uvidíme i tam.

Mimochodem… dostal jsem od ní rodinnou slivovičku… a pálit teda umějí. Já si v vždycky vážil dobré, poctivé práce a mívám slabost pro ty, kteří za ni umějí vzít. Po posledních volbách jsem si myslel, že KSČM je na konci své cesty dějinami, ale možná ještě není. Rozhodně si Konečnou zvolili do čela dobře. Jestli se má někdo pokusit o restart, tak ona.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (314 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Komentáře k Vidlákovu úvodnímu článku pište jako odpověď k tomuto oknu. Budou pohromadě a zůstanou na začátku diskuze.
Pokud máte nějaký příspěvek, který přímo s Vidlákovým úvodníkem nesouvisí, vložte jej přes "Přidat komentář" na konci dokumentu.
Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

Vypadá to tak, že se nám nějak stírá rozdíl mezi levicí a pravicí. Respektive principy levice a pravice jsou dneska v něčem jiném než v tom, zda mají být ovce samostatné a starat se o sebe samy nebo ve stádě, mít svého ovčáka, který jim ledacos zajistí ale musí se držet ve stádě.

 Přesně to, co popisuje Vidlák si už nějakou dobu uvědomuji. Kateřina Konečná je pro mě osobně "jedlá" i když je komunistka. Ostatně je to patrné i v tom Danielově článku. Jde o to, mít čisté ruce a neměnit názory jako ponožky. (Nebát se a nekrást. Byl snad Masaryk komunista?) Jenže KSČM za sebou táhne těžkou káru minulých provinění, křivd a kdysi snad i vražd. Jenže po roce 1970 jsem zjistil zajímavou věc. Potkal jsem křiváky i mezi tzv. pravičáky a potkal jsem dobré a poctivé lidi kteří přitom byli komunisté. Několikrát jsem už o tom rozporu psal a téměř vždy jsem od diskutérů "dostal na budku". Prostě - spousta lidí má zjednodušené myšlení, když něco neštymuje do schématu, které se kdysi naučili, (byli naučeni) tak začnou málem hysterčit.

On je taky rozdíl mezi  bývalými nomenklaturními komunistickými  kádry a lidmi, kteří jenom měli (mají) levicovější pohled na společnost. Ovšem hlavní kritérium člověka není, zda si myslí, že je potřeba nad lidmi dohlížet (komunisté) nebo nechat věcem volný průběh (pravičáci). Oba břehy (krajnosti) jsou nedobré. Bezbřehý kapitalismus vede k výstřelkům a vzniku kartelů (volné podnikání, neomezené nějakými zákony skončí tím, že se nakonec vlády zmocní ti nejsilnější, pořídí si své "nohsledy", ochranku, média a armádu a- přestanou se vlastně lišit od tvrdého komunistického režimu jako například Severní Korea. Ona ta proklamovaná svoboda je taky relativní věc. Zkuste dnes, kdy nám vládnou "liberálové" něco nesouhlasného veřejně říct. Následky budou velmi podobné nebo stejné jako za vlády komunistů. Nelze "urážet" USA a EU. Kdysi nebylo lze "urážet" SSSR a Tábor míru a socialismu. I když tuhle cenzuru ještě naši liberální demokraté ještě nemají tak dobře zažitou. Ale začíná se to sbližovat. Soudnictví, školství média atd. 

Co je nového jsou nátlakové skupinky. Různé. Některé ve mzdě Sorose, jiné placené ze zahraničí jinak, které lobbují za ledacos. Kdysi to byly jen dělnické a  domovní výbory stranické buňky, Svazarm atd. Dnes je paleta pestřejší. Tzv. "rozesírači" mají k dispozici velkou paletu "nositelů problémečků".  Zelení, LGBT+, klimatičtí alarmisté, genderoví "přešívači", multikulturalisté, koviďáci a antiwaxeři  atd. Všechny skupin mají, kromě viditelné agendy ještě jeden úkol, o kterém možná ani neví, že ho plní. Dělat nepokoj, neklid ve státě a jeho vláda by měla hledat zastání u nadnárodních seskupení, na které z tohoto důvodu deleguje státní pravomoci. Třeba právo veta. A moc koncentrovat v nadnárodní sešlosti. Karel Gott jim říkal "ilumináti", já jim říkám "mocní loutkáři". Zbrojní  průmysl, bankovnictví, zdravotnictví. Méně než procento populace.

Ti, kteří se domnívají že stojí na vrcholu pyramidy a tedy mohou všechno, protože mají svou armádu přisluhovačů, které jsou schopni zaplatit nebo zastrašit aby konali to, co nejvyšší věrchuška chce.

Tohle v našich krajích bývalo podobné. Jen ty majetky špiček kdysi nebyly tak viditelné. Ten pohled z větší dálky je poměrně ne moc povzbudivý. Takže naše novodobá "Johanka z Arcu" - "Kateřina z Jičína", zatím čistá, "panna", by mohla pozdvihnout davy. 

Orwell3

Průměrný počet slepic: 4.8 (126 hlasů)

antivaxeři ??

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Ve Washingtonu bijí na poplach kvůli tomu, že Rusko a Čína mají stále větší podíl na globálním trhu s dodávkami jaderného paliva.
podle článku Brandta Mabuniho z 28. října 2023 z Asiatimes

Obohacování uranu a průmysl jaderného paliva tvoří globálně provázaný komplex, který je soustředěn v rukou několika klíčových hráčů. Nyní se však geopolitika rozhodla hodit do toho vidle.
Od loňské invaze na Ukrajinu se Západ rozhodl odstřihnout (kromě jiného i explozí) od ruských fosilních paliv, která plnila válečnou kasu Kremlu.  Americký republikánský senátor John Barrasso se angažoval v návrhu zákona, který má embargo rozšířil i na zákaz uranu a jaderných produktů ruského původu. Zákon sice neprošel, ale upozornil na velkou závislost Ameriky na dovozu ruského jaderného materiálu a na potřebu celkově změnit dodavatelský řetězec. Když už se země snaží diverzifikovat dodávky pro strategické materiály, jako jsou vzácné zeminy nebo polovodiče, nemělo by to v případě jaderného paliva - které pohání pětinu výroby elektřiny v USA - být jinak.

Rosatom, rozsáhlý ruský státní podnik, drží ruku na " kohoutu" přípravy paliva pro jadernou energetiku - zajišťuje 38 % celosvětové úpravy uranu a 46 % jeho obohacování. To Moskvě poskytuje nejen vliv na navazující "kritickou infrastrukturu" v zahraničí, ale podporuje to i její energetickou státní agendu.

Od roku 2007 se vývoz jaderných reaktorů stal strategickým nástrojem ruského vlivu v  zahraničí. V praxi to znamená, že Rusko buduje přibližně polovinu z 53 jaderných bloků, které se nyní po celém světě staví.
Kromě toho přední americké společnosti vyrábějící malé modulární reaktory, jako jsou TerraPower a X-energy, vyžadují pro své projekty kvalitní středně obohacený uran (HALEU), který je v současnosti komerčně dostupný pouze z Ruska.

Americký úřad pro jadernou bezpečnost by byl schopen snížit obohacení uranu určeného pro jaderné zbraně na materiál HALEU pro civilní použití, ale kvůli protichůdným národním bezpečnostním směrnicím by to bylo přinejlepším jen dočasné řešení.

V letošním roce senátor Barrasso dosáhl většího pokroku. "Iniciativa pro bezpečnost jaderného paliva" (NFSI) prošla Senátem spíše jako pozměňovací návrh k zákonu o autorizaci národní obrany na rok 2024 než jako samostatný návrh zákona. To by Kongresu mělo umožnit větší pravomoc rozhodovat podle vlastního uvážení, aby zajistil, že uzavření dodávek jaderného paliva z Ruska nebude mít dopad na provoz komerčních reaktorů a ani nebude bránit vývoji pokročilých modulárních reaktorů. Doprovodný návrh zákona o zákazu ruského uranu (s výjimkou do roku 2027) prochází Sněmovnou reprezentantů.

Pro stabilitu americké ekonomiky je problém HALEU velmi akutní. Kromě toho se ozývají hlasy, že je třeba se zabývat i širšími důsledky rostoucího vlivu Ruska a Číny na Kazachstán a jeho průmyslový gigant Kazatomprom, který je největším světovým těžařem uranu. Co asi z toho vyplyne pro geopolitiku?
------------
No, ještě bych si dovolil přidat takové povšechné povídáni o jádru:
Nejvíce kvalitní uranové rudy pochází z naleziště Urangrud v Kazachstánu, pak následují Kanada, Austrálie, Namibie, Niger a Rusko. Uranová ruda obsahuje dvě hlavní složky uran 238 (přes 99%) a uran 235 (cca 0,7%). Atom uranu obsahuje 92 elektronů a protonů v jádře, obě částice nesou elektrický náboj, kromě toho jádro obsahuje neutrony bez náboje. Uran 235 a 238 se liší v počtu neutronů, takovým atomům se říká izotopy. Uran 235 jich má 235-92 = 143 a uran 238 jich má 238-92 = 146. U některých těžkých prvků, zhruba od radia (Jáchymov, smolinec, Sklodowská) se  objevuje nestabilita, jejich velká jádra se mohou rozpadnout na menší, přičemž se uvolňuje přebytečná jaderná energie (součet vazebné energie nově vzniklých prvků je menší než u původního velkého), + radioaktivní záření a neutrony. Větší počet neutronů v jádře vede k větší stabilitě jádra, naopak izotopy s menším počtem neutronů v jádře jsou náchylnější k radioaktivnímu rozpadu. Tak je to i s uranem, většinový uran 238 je mnohem stabilnější než izotop uran 235, který má v jádru o 3 neutrony méně. Proto uran 235 je základním palivem pro jaderné reaktory, ale také "třaskavinou" jaderných bomb. U každého radioaktivního materiálu dochází k samovolnému rozpadu a když se jádro rozpadne vyletí z něho několik neutronů. Ty prolétávají hmotou bez nějakých problémů a zábran. Hmota je vytvořena tak, že malá atomová jádra jsou obklopena mnohem větším prostorem, kde se potulují pouze elektrony. Proto je celkem malá pravděpodobnost, že by neutronům podařilo zasáhnout nějaké další jádro atomu radioaktivního materiálu. Pokud se to náhodou podaří a letící neutron se trefí do jiného jádra atomu uranu 235, rozpadne se ještě navíc i toto potrefené jádro. Pro každý materiál je definován "poločas rozpadu", to je doba, za kterou se samovolně rozpadne polovina jader, pro uran 235 je to cca. 700 milionů let, u uranu 238 ještě asi 5x déle. Tenhle volný průlet neutronů hmotou platí pro malý kousek materiálu, pokud je toho materiálu hodně, tedy hodně atomů (bilióny bilionů), pak je ta pravděpodobnost, že se neutron trefí do jiného jádra větší. Existuje množství hmoty, kde se ta pravděpodobnost mění v jistotu, že se každý neutron trefí do jiného jádra. Takovému množství hmoty se říká kritické množství. A když je toto množství překročeno (nadkritické množství) dochází k řetězové reakci, kdy se dva vyražené neutrony trefí do dvou jader a z nich se vyrazí 4 neutrony a ty se trefí do 4 jader a tak to dál exponenciálně roste (4-8-16-32...). Úplně stejně jako v tom povídání o šachovnici a kladení zrnek obilí na její pole.  To je princip neřízené řetězové reakce při atomovém výbuchu. Počet nárazů a rozpadlých jader se množí exponenciálním způsobem a v mžiku se rozpadne všechen radioaktivní materiál. Tím se uvolní obrovské množství energie.
Aby atomová bomba nevybuchla majiteli pod rukama je štěpný materiál rozdělen na 2 nebo více podkritických množství a teprve při dopadu na cíl vybuchne nejprve klasická trhavina, která tyto díly přirazí k sobě, čímž vnikne k nadkritické množství a dojde k řetězové reakci.
 
Pokud chceme jadernou reakci využít pro mírové účely, musíme ji řídit. Štěpení probíhá uvnitř jaderného reaktoru, štěpný materiál (uran 235 nebo plutonium) se do reaktoru zasouvá v podobě tyčí, je zapotřebí vložit nadkritické množství, aby se spustila řetězová reakce. Aby jsme reakci udrželi pod kontrolou zasouvají se mezi palivové tyče ještě řídicí tyče, z materiálu, který pohlcuje neutrony, zasouváním a vysouváním těchto tyčí do reaktoru se mění počet pohybujících se neutronů v prostoru reaktoru. Účelem je dosáhnout ustálený počet štěpení, aby proces byl stabilní a uvolněná energie odpovídala našim potřebám. Při zasunutí těchto brzdících tyčí až na dno reaktoru pohltí tyto tyče tolik neutronů, že se řetězová reakce úplně zastaví. Mezi těmito oběma druhy tyčí se nachází chladící medium, třeba helium, které cirkuluje mezi reaktorem a výměníkem tepla a odvádí z reaktoru teplo vzniklé při štěpení a o to vlastně běží. To je primární okruh. Teplo z primárního okruhu prochází výměníkem a přestupuje do vody v sekundárním okruhu. Výměník vlastně slouží jako kotel, který mění vodu sekundárního okruhu v páru a ta pohání parogenerátor. Dále to je stejné jako v každé tepelné elektrárně.
 
Ještě k jadernému palivu. Jak jsem již zmínil uranová ruda obsahuje pouze asi 0,7% uranu 235, zbytek je uran 238.Tento obsah je příliš malý, aby mohla v takovém materiálu vzniknout štěpná reakce. Proto se musí uran obohacovat, což děje obvykle v centrifugách (odstředivkách). Uranová ruda se rozemele na velmi jemný prášek a chemickou reakci se převede na UF6 - fluorid uranový, což je plyn asi 5x těžší než vzduch. Tento plyn se vhání do velmi vysoce roztočené odstředivky. Plyn vytvořený z uranu 235 je asi o 0,8% lehčí než ten, který byl vytvořen z izotopu uranu 238. Těžší plyn se hromadí ve vnější části odstředivky a ten lehčí s uranem 235 je vytlačován do středu centrifugy, kde je odsáván. Tento průchod odstředivkou se mnohokrát opakuje, podle toho jak vysokou koncentraci uranu 235 (obohacení) chceme dosáhnout.
Po obohacení se UF6 opět chemicky redukuje na uran, takto upravený uran je připraven k použití.
 
V podstatě se rozlišují 4 druhy obohaceného (ochuzeného) uranu 235.
LEU - nízký stupeň obohacení uranu, obvykle méně než 5 % (palivo pro běžné jaderné elektrárny)
HALEU má vyšší stupeň obohacení uranu než LEU, obvykle od 5 % do 20 % U-235 (pro nové zdokonalené jaderné reaktory, třeba právě TerraPower a X-energy z první části článku)
HEU má velmi vysoký stupeň obohacení uranu, přesahující 20 % U-235 a často až k 90 % nebo i více. (pro jaderné zbraně)
DU depleted uranium - ochuzený uran - odpad z centrifugy s mizivým zbytkovým obsahem uranu 235, díky své vysoké tvrdosti a hustotě se používá jako plášť průrazných dělostřeleckých granátů. Měli by to zakázat, po výbuchu vzniká jemný prach, který způsobuje rakovinu.
 
Májo, pokud jste dočetla až sem, tak obdivuju vaši trpělivost a musím se vám omluvit. Vůbec jsem neměl v úmyslu dělat tady nějaké opáčko středoškolské fyziky, jen jsem chtěl k článku přidat poznámku o tom, co je to HALEU. A před tím ještě napsat pár vět, aby bylo jasnější, jaký to má smysl. Nějak jsem špatně odhadl měřítko a začal se nimrat v detailech a ono to pak navazovalo jedno na druhé a nešlo to zastavit... :-)
Na druhou stranu to byl určitý relax po kočkování s pavtem.
Průměrný počet slepic: 4.7 (103 hlasů)

Večer jsem ten text napsal a když jsem si ho znova přečetl, začal jsem váhat, zda tu druhou část nevymazat. Taky jsem si pokoušel navodit vaši reakci a to dopadlo ještě hůř. Moc jsem si neuměl představit, že by nějaký, rádoby technický popis štěpení atomu byl vaším šálkem kávy. :-) 
Nakonec jsem to "vyřešil" dopsáním té částečně recesistické omluvy, že zkrátka vím, že ten text je pro "Kydy" dost na hraně. Jo, myšlenkové pochody občas bývají krkolomné...
Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

No, můj šálek čaje to zrovna není, ale to není ani téma o autech - a jak se to chytlo :-). 

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

nic nemaž, vždycky dané téma bude někoho zajímat

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

v Bělojarsku už pracuje reaktor na uran 238. Jen v úložištích ve 2 elektrárnách v ČR je uranu 238 ve "vyhořelém" palivu na 800 (osmset) let provozu !!!! Zadarmo palivo na 800 let !!!

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

kráva ze Žďáru

Průměrný počet slepic: 4.7 (65 hlasů)

Koukám, že "kradařka" rohlíků se maluje tak, aby lépe vynikla její ošklivost. A vlajku si připíná tak, aby vynikla i její blbost... 😊 👍

Průměrný počet slepic: 4.8 (56 hlasů)

A co má společného ta knihovnice s tématem dnešního Vidlákova článku? Jinak: má ten odznáček obráceně.  To Vám stojí za příspěvek?

Průměrný počet slepic: 2.5 (34 hlasů)
Trvalý odkaz

všechno zdraží ráda. Je to vše co umí, občané jen čumí...

Průměrný počet slepic: 4.3 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

s komoušama zahrávejte. Ten na Hradě nestačí?

Průměrný počet slepic: 1.7 (29 hlasů)

In reply to by Rad

Trvalý odkaz

Ta stará garda komunistických sviní je dnes nejen na hradě, ale prakticky v celé politice. Na úřadech, od obyčejných soudců až k ústavnímu soudu, prokurátoři, ty největší bolševické svině jsou ve vedoucích funkcích - ideologičtí zapálenci co chtějí i dnes exemplárně trestat ideozločiny. A dnešní kovaní mladí komunisti si říkají piráti.

A naopak Konečná, od které si nikdy neslyšel byť jen promile nápadů na diktátorské bolševické manýry jako má dnešní pětidemolice. U které Vidlák schválně nadhodí, jestli u ní někdo slyšel o nějakých skandálech, machinacích, úplatcích, podrazech nebo něčem podobném?

A před někým takovým se snažíš někoho varovat? ;o))

Průměrný počet slepic: 4.5 (47 hlasů)

Před Konečnou, nebo před tím zkurvyzáprdkem Rakušanem, co ve vlacích tapetuje takovéto píčoviny?

1

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Rakusanovo-dilo-Obcana-zdesilo-co-potkal-ve-vlaku-Uz-se-to-resi-745388

Průměrný počet slepic: 4.8 (38 hlasů)

In reply to by Rad

Trvalý odkaz

Já tam rozdíl vidím zásadní: Zatímco Konečná je autentická komunistka, která jede furt svou lajnu, tak ten zradímvždycky z Haradčana není právě člověk, kterýmu bych jeho vyprávěnky uvěřil. Tohle nemá nic společného s ideologiemi, jen sortýruje lidi na vychcaný hajzly a na ty, kteří si stojí za svým. Až to tady vyhraje strana kanibalů, tak Konečná bude pořád baštit vepřový. U jídelníčku flanela 107 si jsem dosti jist, že  hradní kuchař přestane nakupovat maso u Steinhausera.

Průměrný počet slepic: 4.5 (36 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

ale to Fiala pěkně mluvil taky. Komunisti už jednou pěkně mluvili a když se dostali k lizu, okamžitě zrušili opozici a pojistili si vedoucí úlohu. Že by se najednou polepšili? Konečná bude nejspíš pořád komunistka, souhlasím, to znamená jak bude moct, zavede opět třídní boj, do té doby bude slibovat spravedlnost pro všechny.

Průměrný počet slepic: 1.9 (34 hlasů)

Volič si dle toho vybere, jestli tady chce diktaturu práva, nebo diktaturu Bruselu. Ale ví, co lze od té partaje čekat, a koneckonců jsem nezaznamenal, že by Konečná nějak názorově uhnula. Zato rozvědčík a byvší předseda armádní ZO KSČ svou věrolomnost předvedl. Ba co víc, snaží se ji chlácholit, zamlouvat a umírňovat. Nemusíme ani chodit moc daleko, jeho choť je vyštudovaná politrukyně, a nebýt převratu, byla by RSDr. Je těžko k uvěření tento bezobsažnej chlap; přičtu li k tomu jeho podpis-nepodpis k okradení důchodců, přání zbavení se práva veta v EU, proteploušský aktivismus a pajdulákování daleko od naší národní a státní identity, je nabíledni, že bych si v hospodě k jeho stolu nesedl.

Průměrný počet slepic: 5 (33 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Tato vláda je horší než předchozí, dokonce i prezident je horší, což bych nečekal, že jde. Ale dám příklad : věrolomnost předvedl i Babiš (který je na tom s obraty podobně jak PePa), až  to i Vidlákovi vadilo, ale už se zapomnělo, všichni se tu se slzou v oku těší, až zase vyhraje volby.

Průměrný počet slepic: 2.5 (22 hlasů)

PePa nebyl řadovej komanč, nýbrž předseda tamní buňky. Armáda nepřipustila nepotismus, že když byl tatík rudoch, že bude automaticky i synek kovanej. Synátor to musel předvést! A teprve pak mu to koučování dali. Tedy, na rozdíl od tehdy člena komunistické klaky Babiše, šlapal rozvědčík hodně na plyn, aby šel vzhůru. Tohle všechno chápu. Ale ztěží poberu tvrzení, že se PePa polepšil, když za jeho 3/4 rokem principála jsou takový šlehy, o kterých jsem shora psal; aby se zavděčil pětilhářům, klidně znovu otočí volant a pojede vstříc jejich přízni. On se na voliče totiž opět poněkolikáté vysere, neb je to oportunista, až běda.

Průměrný počet slepic: 4.9 (27 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Babišův otec byl také aktivní komouš a dokonce ho v 85 soudruzi amnestovali (hospodářská kriminalita). Takže kdybychom soudili dle rodičů... oba dva si nemají co vyčítat - jeden za 18 druhý za 20-2.

Průměrný počet slepic: 2.8 (21 hlas)

to komoušská kurva z 50. let

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

v České politice. Ale stále se najde dost lidí, kteří jí a KSČM budou okopávat za padesátá léta, případně výsledek Pražského jara a hodí se i "kůl v plotě". I v této diskusi se najde zmínka o neskutečném množství zabitých a postižených "režimem".

Už jsem se dříve zmínil o úloze osobnosti nejen v dějinách, ale obecně ve společenském vývoji. Napsal jsem a trvám si na tom, že osobnost může významně podpořit politický směr určité části společnosti a tím tedy ochotu občanů příslušný systém podpořit s vírou, že "bude líp", ale bez srozumitelného programu jen do příštích voleb. Proto bych nerad pěl ódy jak na Kateřinu, tak Jindřicha, Josefa, Andreje, či některého z Petrů. Jistě mají svou osobní sílu a kouzlo, ale bez programu, kterým by oslovila jejich "specifická skupina spoluautorů" a který vždy s velkým rizikem přijmou občané a budou podporovat do "vítězného zlepšování společenské situace". Ne do vítězného konce, protože konec v životě člověka je jen jeden jediný, ale ve společnosti NEEXISTUJE.

V dodatku s oběma předchozími odstavci chci zdůraznit snad jasnou skutečnost. Žádný dosavadní společenský systém při svém prosazování do "vítězného konce" se nedokázal vyhnout střety s "vnitřním a vnějším nepřítelem". Pro žádný není omluva nad neskutečnými postihy vlastních občanů, či dokonce obětem na životech. Neobstojí ani "srovnávání počtu obětí". To co je však srovnatelné, je dlouhodobá podpora občanů, která v našich podmínkách výrazně zajistila růst životní úrovně společnosti, občanů země oproti "vstupu" do prosazování "svého druhu systému". A to jak v době vzniku republiky, tak po skončení druhé světové války. V tomto směru a v dříve nezvyklých podmínkách tvrdě rozděleného světa železnou oponou, fungující z obou stran hranic určitě není pochyb, že poskakování politických reprezentací od devadesátých let do současnosti, poskakování od buku k buku, od voleb k volbám širší občanská společnost musí respektovat názor, že pokles životní úrovně, rozdělení občanské společnosti, ztráta autority země v mezinárodních otázkách, ztráta soběstačnosti po mnoha stránkách není srovnatelná s ničím od vzniku republiky a začíná být tristní i ve srovnání s obdobím druhé světové války.

Proto vidím naději v mladých lidech typu Rajchla, Konečné, Švihlíkové, Lipovské, toho chlapce z Moravy, který tuším studuje na učitele a teď hned mi nenapadá jméno, ale snad ?Gregor? ... Pokud si ti mladí lidé uvědomují, že jejich šance a především šance jejich dětí, našich vnoučat a pravnoučat je v jejich lidském propojení na základním programu, kterým by měli doslova zblbnout společnost podobně jako svého času komunisté s celou národní frontou, může být šance něco s naší vlastí udělat. Nemají a nebudou to mít lehké, protože se nejdřív musí propojit a to je složité s velkými osobními rozdílnostmi v názorech na budoucnost a v tlaku mezinárodních problémů, které se žádné současné společnosti nevyhýbají a nevyhnou. Chce to urputnost "Konečné i Rajchla a nadhled starého Skály" a jim podobných. Zkrátka zkušenost, i protikladná, nás starších jim může pomoci, ale oni musí mít to, co je předurčuje být osobnostmi.

Věřím, že bude líp. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (42 hlasů)
Trvalý odkaz

Já také s tím, co jsem od paní Konečné kdy slyšel, velmi souhlasím.

Jedno však u ní nechápu. A sice, že nechává své straně jméno „komunistická“. Divím se, že neví, že strana s tímto názvem je u nás odsouzena k volebním neúspěchům. Komunisté totiž sami dokonale zdiskreditovali vše, co na myšlenkách komunismu bylo a stále je dobré.

Nechci zde rozebírat proč se tak stalo, to by všichni poctivě přemýšlející lidé měli dávno vědět, ale podstatný je výsledek. A ten je takový, že po komunismu, tak jak se v praxi jako celek ukázal, nikdo rozumný netouží.

Po čem rozumný člověk touží a dle mého by toužit měl, to je sociální spravedlnost a dobro pro všechny. Pokud o toto lidem kolem paní Konečné jde, pak je rád budu volit, ale nikoliv pod názvem „komunistická“. Komunismus totiž, ať už ten praktický, který tolik zklamal, nebo jen ten teoretický obecné dobro neznamená.

S přáním všeho dobrého všem, Jiří  

Průměrný počet slepic: 2.8 (19 hlasů)

Ne proto, že se komunistou cítím být, ani ne proto, že by slovo komunista, komunistické muselo být za každou cenu zprofanováno. To by muselo být odsouzeno k zapomnění mnohem víc politických směrů hledajících způsob soužití lidí ve společenském SOULADU.

V této době to vidím spíš tak, že skuteční komunisté chtějí ukázat, že slovo a název není nutno měnit, když se TO myslí vážně. 

Měnit název, že je pošpinili různí PePa a Rychetští, Dlouzí a pod., jejichž nejvýše volbou občanů zvolený představitel udělal na tom názvu větší kaňku, než komunisté chybně a nebezpečně chápající vývoj, ale žijící a pracující ve své době, která těmi tragédiemi byla poznamenána ve všech azimutech, jen v tom jejich je v naší zemi sebemrskčsky zmiňována nejvíc? 

Tak to je a třeba lidé pochopí, že určití lidé specifické doby mlátí své současníky tím nejsrozumitelnějším obuškem i proti  vlastnímu zájmu. 

Opravdu chci věřit, že mladí lidé toto dřív, nebo později pochopí. Historici typu Padevěta jim k tomu jistě nepomohou. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

když chce někdo něco jiného než chtěli komunisti, tak si nemůže říkat komunista. A ten kdo se s nimi tenkrát umazal, ten je umazaný a může se akorát omluvit, odškodnit, nebo tak něco, ale nemá co dělat ani na Hradě, ani ve Strakovce. 

Průměrný počet slepic: 2.7 (20 hlasů)

Reálný socialismus jsem chápal jako nepovedený předstupeň skutečného komunismu v pojetí od základu "komuna", tj. asi podobně jako židovský "kibuc" nebo anarchistická "buňka". Horizontálně strukturovaná, interně transparentní, sociálně spravedlivá kooperativa, kde štěstí by mělo pramenit ze sounáležitosti s druhými v blízkém i širším okolí.

Nevím co je na tom pravdy, že testování komunistického soužití v jednom nebo více sovětských městech selhalo z důvodu přílišného "křečkování" účastníků pokusu.
Základní chybou reálného socialismu byl "demokratický" centralismus, tj. elitářské vertikální rozhodování, navíc bez zohlednění základních motivačních faktorů.

Skutečně dobrý systém musí vycházet z přírody - umožňovat v přirozeném měřítku názorovou pluralitu formy na stabilním jednotném základu.
 

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

ŠOKUJÍCÍ VIDEA, JAK HAMAS NIČÍ IZRAELCE DRONY! Fiala včera vystoupil na Staroměstském náměstí s neochvějnou podporou státu Izrael. Překvapivá tajemství posledních telefonických rozhovorů pohlavárů Západu! 2. listopadu 👉 @cz24news

Ve světě geopolitiky je moskevský Gosudar Putin jediným opravdovým světovým velmistrem, nitky jeho plánů jsou dokonale spředeny na celé roky dopředu, a málokdo se v nich opravdu vyzná. A když Putinovi začne situace ještě ke všemu hrát do karet, tak jako teď, dějí se i takové divy, že i premiér Fiala vyleze na tribunu na Staroměstském náměstí, a začne z ničeho nic, aniž o tom tuší, hrát podle Putinových not! Vysvětlíme od začátku.

Minulý týden zazvonil na ministerstvu zahraničních věcí Nizozemska telefon. A když ho tamní ministryně zahraničí zkušená diplomatka Hanke Gerdina Johannetta Bruins-Slotová zvedla, klidně si vyslechla diplomaticky opentličkované strohé ultimátum jordánského ministra zahraničí Aymana Safadiho, a neprodleně svolala naléhavou schůzku nizozemského vládního kabinetu Marka Rutteho. A na ní bylo rozhodnuto, že Nizozemsko nebude v OSN hlasovat proti rezoluci požadující, aby Izrael okamžitě umožnil humanitární příměří v Gaze, jak bylo naplánováno ve Washingtonu!

Co tak mocného vyslovil zkušený jordánský diplomat Ayman Safadi, že výsledek jediného telefonátu z Jordánska do Nizozemí nakonec přivedl i českou ministryni obrany Černochovou do stavu náhlého šílenství, ve kterém nahlas vykřikovala, že musíme vystoupit z OSN, že ho ovládli teroristi, a stala se terčem všeobecného veselí?:…... https://cz24.news/…ap/

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Komunisté jsou zase levicí a to skvělou - a hlavně dnes, kdy na nich nevisí skvělouši jako gen.Petr Pavel, ti teď lnou k jiným stranám, tam, kde je co nahrabat.     

Takoví komunisté, jako je paní Konečná tady přetrvávají po celá léta od převratu, ale jsou to většinou běžní lidé a občanským povoláním, nehlaholí. Je výborné, že se objevila paní Konečná, a chce se živit politikou, držím jí palce.

Jinak k panu Filipovi já ho znám, a nemyslím si, že by nebyl slušným člověkem ani že by nebyl komunistou v tom dobrém slova smyslu, ale jen mu profese - právník- a léta v politice otupila meč. ještě jednou palce pro paní Konečnou a její směr v KSČM.-

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)