Až poklesne prapor

Autor

Od zítřka se budeme věnovat světodějným událostem, protože zatímco jsem bubnoval na demonstraci, Francie zřejmě ztratila další kolonii, v Německu se zase zhoršila bezpečnostní situace (a ne kvůli Putinovi), ceny ropy vyrostly ke sto dolarům za barel a bude to do budoucna ještě horší… ale to si probereme až zítra. Já dneska naposledy zrekapituluji události z tohoto víkendu.

Víte, ono to vlastě bylo nádherně symbolické. Zatímco my jsme v Praze demonstrovali proti vládě, mluvili jsme drahých energiích a o válce za humny, která nás hrozí pohltit, náš premiér byl přesně tam, odkud se skutečně bere jeho moc. Na dnech NATO v Mošnově. Spousta vládních představitelů také přesně tímto argumentovala. Srovnávala NATO s dezoláty na Václaváku. Je vlastně úplně jedno, že to bylo pochybné srovnání, protože demonstranti věděli, na co jedou a o čem se tam bude mluvit, ale nějak jsem nezaznamenal, že by pořadatelé dnů NATO řekl dopředu, že účastí na této akci podporujete vládu a naší zakotvenost v západních strukturách.

Hlavní argumentační bitva o demonstraci je NATO vs. Václavák. A není tomu tak od této soboty.

Pamatujete, když jsem psal o první demonstraci loni v září, tak jsem popisoval, jak u muzea vlaje ona velká a výhružně nezdolná vlajka severoatlantické aliance? Byla tam tenkrát spousta vlajek EU, ale jejich nositelům pomalu klesaly v rukách, když viděli, kolik dezolátů se sešlo pod koněm. Jen ta vlajka sedmdesátiprocentního amerického vojenského eseróčka vlála pevně dál.

S ročním odstupem si říkám, že to byla velmi symbolická věštba. Evropská unie je v katastrofálním stavu, přesně tak, jak klesaly ty unijní vlajky. Ekonomika jde do háje i v Německu, přibývá tam migrantů a problémů s nimi, počáteční nadšení z toho, jak to zvládnou, se vytrácí právě pod dojmem přibývajících dezolátů a rostoucí kritiky evropských hodnot. Jen zásobování války funguje bezchybně. Škrtá se ve školství, škrtá se v důchodech, škrtá se ve vědě, škrtá se ve všem… tedy kromě armády. Takhle je to všude. Nejen u nás.

Co v této době dělají liberálové? Vyvracejí se z toho, že jim to někdo řekl na rovinu a jediný argument je ruská propaganda. Radek Bartoníček zveřejnil u sebe na Twitteru rozhovor se mnou. Pak ho převzal i Neviditelný pes a vlastně už to obletělo český veřejný prostor. Ale stojí za to, podívat se přímo k Bartoníčkovi. Velká většina komentářů požaduje, abych byl z veřejného prostoru okamžitě odstraněn. Abych neměl právo mluvit. Abych neměl právo říct svůj názor, protože je to špatný názor. Prakticky nikdo tam nedává jediný protiargument. Sám Bartoníček to schytává od svých, že mi neměl dávat prostor… dávají mu tam slušný céres. Takhle vypadá líbodémo.

Porovnejte to s naší diskusí o Rajchlovi a Vackovi, která také bývá vyhrocená a plná emocí. Nejsme v tom jednotní. Ale je to diskuse plná argumentů z jedné i druhé strany. Požadavků, aby byl někdo za svůj názor odstraněn, těch je naprosté minimum. Vlastně mi Bartoníčka přišlo líto. Ten chlap jednou udělal to, co jako novinář udělat měl, ale jeho vlastní mu za to řekli, že takové věci dělat nesmí. Co z toho vyplývá? Ano, Radku Bartoníčku, zase vzroste poptávka po alternativních blogerech, protože tvoji vlastní sledující ti řekli, že hlas statisíců lidí nesmíš vnášet do veřejného prostoru. Možná ti to řeknou i tvoji nadřízení. Na nás se totiž nemusí brát ohled… řekl prezident.

Každopádně kdybys měl chuť, zkontaktuj mě… pozvu tě na zabijačku nebo na víno. Myslím, že bychom si měli co říct. Když říkáš, že jsi objektivnější než já, tak pojď, popovídáme si, oba uděláme z našeho setkání článek a podíváme se na reakce z obou táborů.

Jen tak mimochodem… Ondřej Neff se na Neviditelném Psu může pominout z toho, že jsem řekl, že pokud Rusko pustí Ukrajinu, tak se začne rozpadat a proto bude v této válce pokračovat. Oni si tihle všichni myslí, že ruská invaze na Ukrajinu je pro Putina válka za větší slávu impéria. Varuji před tímto názorem. Pro Putina je to válka existenciální a podle toho k ní přistupuje. Ztráta Černého moře ve prospěch Ukrajiny (a NATO) by pro vnitřní situaci Ruska byla natolik fatální, že raději půjdou do jaderné války. Pro Rusko znamená Krym (a Ukrajina mimo NATO) víc, než celý svět. Obětovali tomu svoje devizové rezervy na Západě, obětovali tomu kus životní úrovně, obětovali tomu desetitisíce životů, překopali kvůli tomu svojí zahraniční politiku… a běžní Rusové Putina stále podporují! Všichni ti Navalní a další opozičníci mají v Rusku i přes válku asi tak stejně silnou pozici, jako ti přilepovači na silnici u nás. Mitrofanov říkal… Pokud tam někdo kritizuje Putina, tak za to, že z Kyjeva ještě nejsou dýmající trosky. Tohle není imperiální válka. Tohle je další Velká vlastenecká válka. Varuji před postojem, že jde o Putinův velikášský rozmar. Není to tak a pokud si to budete myslet, doplatíte na to.

Zpět k věci…

Od první do poslední demonstrace je základní symbolika pořád stejná. Vlajka NATO vs. vlajka České republiky. Válka vs. mír. To byla i základní symbolika prezidentských voleb a nic se na tom nezmění ani v nejbližší budoucnosti. NATO už tady svoje reprezentanty má. Současnou vládu. Petr Fiala byl přesně na tom správném místě, kde být měl. Jestliže je naše republika v NATO, tak Fiala je v NATO ještě víc. Jestliže je naše země v EU, tak Fiala je v EU ještě víc.

Pamatujete si také ještě v dubnu tu záplavu ukrajinských vlajek? Včetně řeporyjského starosty, který do ní byl zabalený? Jak dopadla demonstrace na podporu Ukrajiny? Čtyři demonstranti a přenosový vůz České televize. Vlajka na Muzeu se už barvou příliš neliší od fasády, jak je vyšisovaná sluníčkem a dešti. Trefná symbolika. Před časem vlajku vyvěsili, ale už jim nestojí vlastně ani za sundání, natož za výměnu. Dokonce ani tak ctihodná instituce jako Národní muzeum, plná vysokoškoláků, profesorů a liberálních demokratů v sobě nenašla vůli, dát tu vlajku do pořádku.

V poslední době se často mluví o tom, že alternativa je taková vidlácká, ale přestává v tom být viditelný rozdíl… Podívejte se na fasádu Muzea a ten velký vyšisovaný kus textilu. Ano, přesně takhle dneska vypadá proukrajinská nálada.

Kde jsou vlajky EU? Kde jsou ukrajinské vlajky? Už poklesly, jsou vybledlé únavou a rezignací. Jsou vybledlé ekonomickou recesí a neúspěšnou ofenzívou. Před kolika týdny Ukrajinci prolomili tu první a nejopevněnější ruskou linii, za kterou už to půjde lépe? Tedy… pokud Rusové nedoplní další obranné linie…

Jen v Mošnově ještě pořád vlaje zcela nezdolně prapor NATO. Je velký a silný. Zatím silnější, než tisíce českých vlajek na Václaváku. A natvrdo řeknu, že podle mého rozumu se proti němu nedá bojovat tím, že si vezmu menší praporek NATO do kapsy. Mordor je lichotkám odolný. Nemá přátele. Jen zájmy. Kisinger sám řekl, že je nebezpečné mít USA za nepřítele. Ale mít je za přítele, je smrtící. Na tato slova zase dojde… zpravidla i s těmi, co byli moc blízko a mysleli to dobře.

Mnohokrát jsem psal, že Fiala spojil svojí kariéru s válkou na Ukrajině. Pokud tam NATO zvítězí, zvítězí i Fiala se vším, co představuje. Ale pokud NATO na Ukrajině prohraje, tak ta velká silná vlajka NATO poněkud poklesne. Stejně jako poklesla v Afghanistánu a Tálibán, který byl po dvacet okupačních let skrytým a bombardovaným hnutím, hladce vzal celou zemi. Stejně jako teď v Africe klesá francouzská vlajka v dalších a dalších zemích a moc si berou do ruky lídři, o kterých nám televize nikdy nic neřekla, protože byli pod rozlišovací schopnost.

Myslím, že to všichni vědí. Všichni vědí, že NATO má budoucnost jedině tehdy, když tam na Donbase zvítězí. Proto házejí do té černé díry jakékoliv prostředky. K čemu budou (západní) peníze, když nebude (liberální) budoucnost? Proto se všichni zadlužujeme… tedy… nás zadlužují. Jak to řekla Magda Goebelsová? Nechce žít ve světě bez liberální demokracie? Bez vítězství už Západ nebude, stejně jako bez vítězství už nebyl nacionální socialismus. Bude jen spousta zoufalých států bez výzbroje, bez peněz a hlavně… bez obyvatelstva, které by bylo ochotno za vlast umírat, protože za Veolii, Tesco a desetikorunový ČEZ za kilowatthodinu přes lipskou burzu, nikdo život nenasadí.

Kdy přijde zlom? Až poklesne ten poslední prapor, který zatím stále pevně drží a jeho barvy nejsou ani trochu vybledlé. Nic jiného už tady není. Vlajky EU zmizely, do vlajek Ukrajiny se málokdo balí. Brzy budeme ukrývat ukrajinské muže v jatečním věku… NATO si je bude žádat tam na frontě, než přijde konec. Pak přijde ta chvíle, kdy budeme znovu potřebovat naše české vlajky a budeme potřebovat zvon, který nás opět svolá a bude to umět.

Do té doby musíme vydržet, aby naše české prapory nevybledly ani sluncem, ani znechucením.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihu (nebo knihy) z nabídky.  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (351 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

"Jestliže je naše republika v NATO, tak Fiala je v NATO ještě víc. Jestliže je naše země v EU, tak Fiala je v EU ještě víc."

A jestliže NATO a EU podporují válku na Ukrajině, tak Fiala ji podporuje ještě víc... (dá se říct i to, že víc než kterýkoliv jiný cizí politik je zavrtaný v jejich zadku). Připomíná mi to Mr. Beana - když si chlápek před ním servíruje jídlo na talíř, Bean si vyzývavě bere všechno dvakrát, když dojde na ústřice, vymlaskne jich plný talíř - chlápek si k nim ale mezitím nejdřív přičichne a zavolá na vrchního, že ty ústřice jsou zkažené..., vrchní se omluví a odnese mu je :-). Fiala je takový horlivý šplhoun, česko-ukrajinský Mr. Bean (ten je oproti němu ale roztomilý).

(jinak - Bartoníčka neznám, ale Ondřej Neff mě zklamal, kdysi mi připadal normální..., jenomže takových proměněných je dnes víc.)

Průměrný počet slepic: 4.8 (123 hlasů)

Mi nepřipadá že by se Ondřej Neff nějak změnil. On byl takový vždy. Připadá mi to tak, jako by jeho články nepsal jeden Neff ale dva zcela rozdílní Neffové, zcela rozdílných názorů. Některé jeho články přesně vystihují daný problém a jiné jsou zcela mimo realitu, jako by jejich autor teprve včera přiletěl na zemi z nějaké vzdálené galaxie a neví která bije.

Není jediný, kdo se takto chová. Znám vzdělané inteligentní lidi, kteří se mnou souhlasí, že nynější příval uprchlíků zničí naši civilizaci, že LGBT komunita je skupina velmi nebezpečných šašků, kteří se pokoušejí o totéž co uprchlíci, že Green Deal v tom jak se jej pokouší prosadit EU zničí naše hospodářství a skutečné ekologii nepomůže, spíše uškodí, ale přesto tito lidé chtějí abychom zůstali v EU a volí Fialu.

Ondřeje Neffa si cením proto že i když jsou jeho názory rozporuplné, dává na svých stránkách prostor i názorům s nimiž nesouhlasí což je v dnešní době u novináře naprostá výjimka.

 

Lidé začnou jednat rozumně tehdy a jenom tehdy, když už vyčerpali všechny ostatní možnosti.

Murpyho zákony.

Průměrný počet slepic: 4.6 (44 hlasů)
Trvalý odkaz

Bartoníček versus Vidlák 👀 By Protekční fracek

Vaše argumentace slovem i tělem se mi velmi líbila.

Velká škoda, že bojujete jen za kosmetické řešení problému.

Ps: kolikrát se Jindra zeptal přítomných: Chcete o svém osudu rozhodovat sami?
Poslechni si 1 větu generála v Ostravě ! 9 vteřin stačí...
Tady už jde do tuhého!

Průměrný počet slepic: 4.8 (62 hlasů)

Miloši, díky - teprve teď jsem si poslechla ten rozhovor Vidlák-Bartoníček... a skvělý! Vidlák mluvil, jen to z něj crčelo a řekl to nejlíp, jak mohl (takhle spatra, to tedy všechny klobouky dolů :-)), bravo!!!

Průměrný počet slepic: 4.7 (47 hlasů)

Alice, bacha, když ženské příliš chválí Vidláka, tak to tady jeden maník velice špatně snáší (chlapi ale můžou, tam si netroufne nebo si "nevšimne..") :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

když ten "jeden maník" si někdy zde netroufnul sdělit svůj názor, ať je to na kohokoli, včetně vašeho místního Boha? Já si to nepamatuji.

Průměrný počet slepic: 1 (8 hlasů)

Ten maník těm chlapům, kteří pochválí Vidláka,  pak nepíše, že jsou to pi..., roztleskávači a chtějí ho "sbalit".  To by "bohů" muselo být mnoho, my (na rozdíl od těch nenávistných) uznáváme další chytré lidi, jejichž inteligenci umíme ocenit.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Vám vadí, když mi kdysi přišly vaše posty příliš vlezdoprdelské, tak jsem vás nazval pičou.

Na svou obhajobu bych chtěl sdělit, že kokotem jsem vás nazvat nemohl, z genderového hlediska, páč na to nemáte vercajk.

A mimochodem, já to slovo zase nepovažuji za tak moj pejorativní. Při práci v lese je asi nejpoužívanější. Když kácím pro koně, tak ho slyšíte častěji než čehý. Mám kámoše traktoristu a tomu jsem onehdá říkal: "Stando, ty když taháš, tak na gyndě musej začít škytat". A už vůbec bych vám nepřál slyšet, když k nám jednou za čas přijedou pařit ostraváci. Tam byste si pošušňala.

Ale pokud jsem se vás tím nějak dotkl, tak pardon. Už vás pičou nikdy nenazvu. Sice si to možná občas budu myslet, ale už to nenapíšu, zvolím nějaký ekvivalent. (to byla podaná ruka k příměří).

Průměrný počet slepic: 2.3 (8 hlasů)

Nevšimla jsem si, že byste nazval "kokotem" někoho z pánů, který se kdykoliv pochvalně vyjádřil na adresu Vidláka... (myslete si co chcete, kdy chcete a jak chcete). 

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

genderová nevyváženost, tak to napravím. Až tady bude někdo z chlapů Vidlákovi masírovat konečník, jako jste to dělala vy, tak mu to taky nakulím. To slibuji.

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

Tak to Majko vezmem od podlahy z YT, ať  dotyčnému alespoň zkazíme den : 

"chlap s mozkem, hlava otevřená, na moudrost ještě mladý, ale činí se, super chlápek, odvážný, charismatický, konzistentní a pravdivý ......já toho chlapa miluju, geniální chlápek, který to má v hlavě srovnaný ...."   :-)

Superlativy moc nepoužívám a tak jen dodám -  vážím si V. už asi deset let, pevný charakter je dneska "nedostatkové zboží." :-) 
Mějte se hezky
 

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

až  teď jsem dodatečně zjistila, koho jste myslela.  Vědět to před psaním, vůbec bych se nenamáhala. Tohle ulhané lidské h...do fakt nestojí  ani za zaznamenání. Vždycky skončí natahováním kšand a vulgaritami, jak vidíte i dneska.  Ignorujte ho, jinak se ho nezbavíte. Já jsem to udělala krátce po jeho nástupu na Kydy, přestal pro mne existovat.  

Teď jsem zaslechla, že už máme  inflaci zase krásných 10,1 %.  To naše "ulízané něco" si odjelo do zahraničí a tak je inflace na koni. Ale až se vrátí, on to zase "domluví"...

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Alice

Trvalý odkaz

Jo jo, to je jediná možnost, aby se člověk vyvaroval spadnutí na jeho úroveň. Nedá se to ani komentovat.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Alice, mně je to jasný, o co mu jde, už mnohokrát Vidláka tady chlapi chválili (mnohem víc než já...), ovšem jim za to nikdy sprostě nenadával, protože si netroufl, z chlapů má vítr a o tom lezení do něčího zadku víme své. :-)  

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Akorát bych chtěl upozornit na jednu věc a to je, že pokud by se dnes o mě včelka neotřela, já bych držel hubu. Ale když je někdo napaden, měl by se bránit.

Ale vaše napadání mé osoby mi nevadí. Ještě před válkou tady byl nějaký Pepa Chlórů, to byla jinačejší liga, to mě bavilo. Vy mě spíš nudíte, páč to nemá koule.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Ne Pepa, ale Joža.

Průměrný počet slepic: 1.3 (4 hlasů)

Nechci být "dáblův advokát", ale ta ukázka výroku pana generála na mě výrazně působí, jako by byla sestříhaná a následně slepená. Ne že by snad nepřicházelo z jeho úst něco takového v úvahu, ale toto mi prostě připadá "cinknuté" a jestli to tak je, tak to sem nepatří. Jinak polemika s Bartoníčkem super především v tom, jak on tam sám sebe utvrzuje ve východiscích "světonázoru" ve stylu "všichni přece víme"..., ale za mě palec nahoru alespoň za snahu o otevřený dialog.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Proč asi? Vysvětlili mu, že přestřelil, dá se nalézt jen necelých šest minut na YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=HKBIaAsnDKM

Jak dlouhý byl celý rozhovor? Je někde k nalezení nezkrácený?

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

K tomuto textu mě přitáhla ta pěkná mapka zemí BRICS, tmavší zelená - původní pětice, světlejší zelená - nově přijatá šestice. Pokud se nemůžete dopočítat těch světle zelených, tak na Arabském poloostrově sousedí Saudská arábie s Emiráty, takže jsou zakresleny jako jeden ostrůvek.
Ten článek není nic zásadního, bez čeho by jste se neobešli. Nicméně je to pohled Brazilce na dění v Jižní Americe, kterou nazývá Naši Amerikou. Mají to tam ještě komplikovanější než to máme my, tady v Evropě. BRICS je pro ně určitou nadějí a příslibem ekonomického rozvoje v rámci multipolárního světa. Vzhledem k tomu, že dění v Jižní Americe nijak nesleduju, tak byl ten článek pro mě docela objevný. Snad bude i pro Vás.
 
 

Jak mohou Brazílie a Argentina využít svoji přítomnost v BRICS ve prospěch Naší Ameriky?

Autor: Raphael Machado   1. září 2023

Pokud vše půjde dobře a dotyčné země potvrdí svůj souhlas s členstvím, stanou se oficiálně součástí bloku od 1. ledna 2024. Proto je třeba začít přemýšlet o tom, jak by Brazílie a Argentina, dva zástupci Naší Ameriky v bloku, mohly využít svoji účast v BRICS k obecnějšímu účelu, kterým je urychlení transformace Naší Ameriky v pól budoucího multipolárního světa.

V brazilském případě se angažmá v BRICS stalo státní politikou, přesahující rámec jednotlivých vlád, takže jsme v době mezinárodního napětí za Bolsonarovy vlády dokonce zaznamenali odvážnější přístup, který pokračoval i za Luly navzdory mnoha pokusům o sabotáž a nátlak, a to i ze strany vlastních spojenců vlády.

V tomto smyslu, pokud jde o roli Brazílie a Argentiny v BRICS, může a měla by být společná přítomnost obou zemí využita ve prospěch projektu kontinentální integrace. Proto je nutné obnovit kontinentální debaty o účasti Jižní Ameriky na iniciativě Pásmo a cesta. Plány, které zahrnují výstavbu a rozšiřování přístavů, jakož i další stavbu železnic na kontinentu s cílem spojit Atlantik s Pacifikem přes střed kontinentu a usnadnit tok produktů pro mezinárodní obchod, musí znamenat také kontinentální integraci prostřednictvím železniční sítě.
Evropa byla již v 19. století plně propojena železniční sítí, stejně jako Severní Amerika. Čína v průběhu 20. století propojila železničními tratěmi nejen celou svou zemi, ale také ji propojila s jihovýchodní Asií. Jižní Amerika zůstala pozadu. Historická kartografická analýza železničních sítí zemí Naší Ameriky totiž ukazuje, že v poslední době se síť nejen nezvětšila, ale spíše se zmenšila.
Iniciativa Pásmo a cesta, pokud by se rozšířila o Brazílii a Argentinu a jejich sousedy, by mohla umožnit současné začlenění Amazonie a Patagonie do příslušných mocenských center, tedy právě těchto dvou regionů, které jsou nejvíce ohroženy strategii oslabování suverenity, jež atlantistický Západ prostřednictvím nevládních organizací namířil proti našim zemím.

Zde je však důležité poznamenat, že hlavními částmi tohoto projektu jsou Mezioceánský koridor a Transoceánská železnice: první z nich tvoří dálnice, která spojí přístav Santos s přístavem Antofagasta v Chile a bude procházet také Paraguayí a Argentinou; druhou je železnice, která spojí přístav Açu v Riu de Janeiru s peruánským přístavem, který ještě nebyl definován. První projekt však postupuje pomalu a druhý je již více než sedm let paralyzován a naráží na nesčetné překážky, od zlé vůle vlád až po odpor nevládních organizací a mezinárodních zájmů.

Je zapotřebí větší podpory Číny (a proč ne i ostatních partnerů BRICS, nových i starých), aby se práce na Mezioceánském koridoru urychlily a aby se skutečně rozběhla transoceánská železnice. Na základě těchto infrastrukturních tratí, zejména druhé z nich, bude možné vytvořit stejně integrovanou železniční síť, jako je ta evropská, která spojí všechny mikroregiony našeho kontinentu. Důležitou roli při podpoře těchto projektů by měla sehrát banka BRICS (kterou mimochodem v současné době řídí Brazilec), která by dokonce měla investovat peníze nikoli v dolarech, ale v Brazilských realech (zde prozatím vylučuji použití argentinského pesa vzhledem k současné křehkosti měny).

Druhou strategicky zásadní oblastí je energetika. Zde bych se však chtěl nejprve zaměřit konkrétně na jaderný sektor.
Brazílie má v současné době dva aktivní jaderné reaktory, které vyrábějí 3 % její spotřeby energie, zatímco Argentina má tři reaktory, které vyrábějí 6 % její spotřeby energie. Obě země podpořily užší spolupráci svých agentur pro jadernou energii s ruským Rosatomem a čínskou CNNC.

Bohužel se stále jedná o poměrně nesmělou míru angažovanosti v oblasti jaderné energetiky. Srovnejte například s Čínou (54 reaktorů, 5 % spotřeby), Ruskem (37 reaktorů, 20 % spotřeby) a Indií (19 reaktorů, 3 % spotřeby). Jihoafrická republika a další země, které se začátkem příštího roku připojí k BRICS, mají ještě nižší úroveň rozvoje jaderné energetiky než my.

Pro země BRICS je to příležitost přijít s vlastní odpovědí na "klimatické problémy", s vlastní verzí tolik opěvované agendy "energetické transformace". Ne sázka na exotické, pochybné a ekologicky podezřelé zdroje energie (nezapomínejme, že solární baterie jsou závislé na lithiu a vzácných kovech a větrné vrtule způsobují nenapravitelné škody fauně), ale sázka na jadernou energii. Navzdory poplašným řečem Netflixu (který zřejmě každé dva roky produkuje seriály o jaderných katastrofách) je jaderná energie pro většinu zemí, včetně Brazílie a Argentiny, jednou z nejbezpečnějších a její účinnost je bezkonkurenční. Už nejsme v 80. letech a také ne v oblasti zeměkoule, kde jsou zemětřesení tak častá jako v Japonsku.

Jaderná energie je nepostradatelnou součástí "dospělého environmentalismu" pro ty, kteří chtějí své země skutečně efektivně rozvíjet a zároveň co nejméně poškozovat životní prostředí. Na rozdíl od nihilistického a antihumánního ekoglobalismu (jehož symbolem se stala Gréta), kteří podezřele koexistují s miliardářskými lobby a megakorporacemi (všechny jsou velkými podporovateli ekologických nevládních organizací prvního světa).

Kromě jaderné energie je však zřejmé, že vstup Íránu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů mění BRICS v ropnou velmoc, která je zodpovědná za 45 % světových dodávek tohoto produktu. Ve skutečnosti se BRICS prakticky staly novým OPEC s přímým vlivem na ceny ropy. To se ještě jasněji ukáže s možným vstupem Venezuely do bloku, který mnozí ve střednědobém horizontu podporují. Argentina také nedávno objevila nové zásoby ropy v Patagonii, což rovněž pomůže učinit z BRICS skutečného regulátora těžby ropy. To, jak víme, umožní dotyčným zemím vytvářet ceny, které jsou pro jejich ekonomiky nejvýhodnější, a také urychlí oddělení ropy od dolaru, čímž s pomocí banky BRICS pohřbí petrodolar, "balast" moderní kapitalistické ekonomiky.

V tomto smyslu je třeba také zdůraznit, že de-dolarizace je pro nás důležitým tématem. A pokud je to důležité pro Brazílii, je to ještě důležitější pro Argentinu. Argentinská ekonomika je od dob Carlose Menema částečně závislá na Dolaru, což zemi prakticky znemožňuje mít měnovou, a tedy i finanční suverenitu. Bez této suverenity argentinská ekonomika kolísá podle rozhodnutí amerického Federálního rezervního systému, což činí zemi ekonomicky neovladatelnou.
Dostat zemi z této cesty bude velmi obtížné. Bez pomoci ostatních ekonomik bude pro Argentinu prakticky nemožné zbavit se nestability, která je dána závislosti na Dolaru. Snížení role dolaru v argentinské ekonomice lze provést pomalu diverzifikací dostupných měn, jako je například jüan, zatímco Argentina znovu získá sílu a stabilitu pesa. Ostatně prezidentka banky BRICS Dilma Rousseffová dokonce oznámila, že banka bude emitovat peníze v brazilském realu a jihoafrickém randu, čímž se rozšíří škála možností zrelativizování moci dolaru.

Je však třeba poznamenat, že mnohé z výše uvedených možností byly historicky paralyzovány nebo jsou v současnosti paralyzovány díky intelektuálnímu a kulturnímu vlivu, který Západ uplatňuje na Brazílii a Argentinu prostřednictvím akademické obce, médií (mainstreamových i nezávislých) a zejména nevládních organizací.

Zejména pokud jde o realizaci infrastrukturních projektů, byly vždy hlavní překážkou společné akce příjemců grantů Otevřené společnosti a ministerstva zahraničí USA s místní justicí, to vše za podpory médií. V tomto smyslu se mi zdá jasné, že žádný skutečně suverénní projekt na našem kontinentu nepokročí, pokud zejména Rusko a Čína nezačnou investovat, aby čelily atlantistickému vlivu v Naší Americe. Ne proto, abychom zde prosazovali ruské nebo čínské zájmy, ale proto, že skutečná multipolarita bude možná pouze při obnovení suverenity naší civilizace.
------
Raphael Machado - absolvent práv na Federální univerzitě v Riu de Janeiru, předseda Associação Nova Resistência, geopolitolog a politolog, překladatel pro Editora Ars Regia.

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

že Čína a Indie se nesnášejí? A že Čína hodlá Rusku uzmout Sibiř, s čímž už začala. Ne zbraněmi, ale penězi? A že Brazílie prohlásila, že nechce jít proti Americe?.

Já jenom, abych v tom měl jasno.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám dotaz. Je Ládik!!!, který psával sem, na A.cz a dnes myslím na Literate stejná osoba, jako vypoklonkovaný Větvička?

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Jak můžete pochybovat, když si přečtete jeho zveršované aktualitky?  Pravda je, že poslední dobou  na Litterate jeho "básnické střevo" asi odpočívá :-)

Průměrný počet slepic: 3.4 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Neff je arogantní vyčůranej šmejd. Kdysi jsem ho potkával docela často a dost jsem litoval, že Novák použil tu šňůru od luxu na jeho dceru a ne na něj. Hodně lidí, co ho znali už za komančů, mu připisuje rozkradení Mladé fronty a patrně nebudou tak úplně mimo.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

Je úsměvné, jak pod fotkou plného Václavské je zmiňováno, že se akce účastní tisíce lidi. Václavák  má zhruba 42 tis m2, takže určitě to byly desetitisíce, 120  tisíc ani náhodou. 

Srovnání  s účasti na NATO akci  je také falešné. Vzpomněl jsem si, jak jsem byl na mezinárodním fotbalovém utkání, kde bylo na stadionu 70 tisic diváků.  Přišli na fotbal, ne na ideologii. Návštěvníci NATO  akce přišli  hlavně na ukázku techniky, ne na podporu války a pak na techniku. 

Jsou však také připomínky  opírající se o fakta:

1. Akce nemá význam. Moc je soustředěná jinde a žádná strana u nás nemá sílu se ji vzepřít a bude také jen sloužit. 

To bude asi blízko pravdě. Nicméně akce určitě zvedla náladu spoustě lidem, kteří pod tlakem  současné falešnosti  a podbízivost vlády a mainstreamu trpí. Otevřela naději, ze by mohli vládnout lidé, kteří budou dělat současné moci potíže a nebudou slepě poslouchat. Maďaři to zvládají a určitě pomůže, pokud se přidají další. 

2. Rajchl  likviduje opozici. Údajně nedovolil vystoupit jiným opozičním stranám na akci. Rozděluje opozici , místo aby jo stmeloval. 

Tady bych to viděl tak, že ukázal svůj vliv, schopnosti a vybudoval si vyjednávací pozici. Teď se ukáže, zda všichni v opozici, tedy ANO, SPD , PRO a ostatní se dokážou sjednotit, aby nebyl ztracen   ani jediný hlas. Šance na demontáž současné lokajské ( soudružské)  vlády tu je. 

 

 

Průměrný počet slepic: 4 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Opět se předvedl chorobně zaujatý svazák Cemper. To co před lety vyvracel, nyní obhajuje.

U demonstrace svazáků z milionu chvilek Jan Cemper prohlásil za „pravděpodobně největší po roce 1989“. Odhalovatel manipulací tvrzení organizátorů o 120 tisících účastníků akceptoval, a za manipulace prohlašoval pochybující hlasy.

Po sobotě už ale argumentačně otočil o 180A metodiku výpočtu počtu účástníků, kterou tehdy vyvracel, nyní naopak obhajuje. ;o)

https://manipulatori.cz/kolik-lidi-bylo-na-vaclavskem-namesti-na-demonstraci-milion-chvilek-pro-demokracii/

https://manipulatori.cz/jak-prisel-jindrich-rajchl-na-100-tisic-lidi-na-vaclavskem-namesti/

PS.: Ještě by mně zajímalo, jestli náš jájínek co si tady hraje na Horynu, zda tehdy o svazácích z milionu chvilek také prohlašoval, že to jsou "neúspěšní nasraní uplakánci". ;o))

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

přílohu z cizí emailové schránky nezobrazíme. Klidně napište co řekl a dejte do uvozovek, to bude stačit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

tosanovice.ch/doc/Jeneral_Petr_Pavel_v_Ostrave.mp4

"A jediná možnost, jak uvést situaci do zdárného konce, je pomoct Ukrajině tu válku vyhrát.
A my to můžeme udělat z naší strany právě tím, že vstoupíme do války s Ruskem."

Tady už jde do tuhého!

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Vypadá to tam jako takový drobný střih, no nicméně je mu podobné, že by to mohl říct, řekl už podobné nesmysly...

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

po střihu je najednou generál menší (jiný zoom). Tomu se říká medvědí služba. Možná taky provokace.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera  na Primě v pořadu "K věci"     https://cnn.iprima.cz/porady/k-veci    (cca 1/2 hodky.)  Dalibor Balšínek  okomentoval  demonstraci, večer ve 360° to rozvinul s politologem L.Valešem :   https://cnn.iprima.cz/schizofrenni-pirati-do-vlady-s-blazkem-nemuseli-meli-ale-moc-hladovych-krku-rika-vales-412564    ....  po komentářích k socdem. a k Pirátům  cca po 15 minutách.  

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

.. říká, že ČTVRTINA členů Pirátské strany je placena NAPŘÍMO státem, jako náměstci, vedoucí odborů, referenti a tak podobně..

Kolik jich je v komunální politice a zejména v různých nevládních organizacích či ve firmách, které dostávají vládní a komunální zakázky, to je další otázka.. V podstatě jsou na svém vládním angažmá osobně hmotně zainteresovaní, protože mají jen 4 poslance, a tak jsou vlastně zbyteční.

Alarmující je ale fakt, že jim NEKLESAJÍ VOLEBNÍ PREFERENCE. Tedy, nedělají to blbě a je třeba s nimi v budoucnu počítat.

Podobně řídil KDU-ČSL Kalousek, který se staral ve straně i o živobytí svých kritiků a oponentů. ("Přece si nenecháme Čunka chodit po Vsetíně žebrotou")

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Pěkně se ti dva kluci rozšoupli. Udělali mi radost :-)   A Piráti?  to jsou pro mne vyčůraní práskači do Brusele, doufám, že dopadnou jako kdysi VV.  

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Odklepla jsem to, ale už to dál rozvádět nebudu.  Přetrhla se mi myšlenka :-) Příště možná víc. 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Bojím se, že mají dost voličů na to aby se do Poslanecké sněmovny dostali i sami..

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Toho se taky obávám, přece jen ta vymytóza mladých pitomečků je značná. 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Zvýšení koncesionářských poplatků prosazuje teplý ministr z ODS, který je na oko ženatý s lesbou. Tohle jsou ty liberálně demokratické „elity“. Devianti, oportunisté a parazité 19. září 2023 👉 @cz24news

Vláda vedená ODS připravuje zvýšení koncesionářských poplatků pro „veřejno právní media“. Ty budou nejenom vyšší, ale nově je budou platit i ti, kteří televizní přijímač vůbec nevlastní. I oni tedy budou nově muset podporovat protičeskou a protinárodní agendu ČT a ČRo. Mezi jinými podporují „veřejnoprávní media“ i LGBT++P agendu.

Propagátorem zvyšování poplatků je ministr kultury Martin Baxa ODS. Baxa je oficiálně ženatý, ale ve skutečnosti je homosexuál, který žije na oko s lesbou a oba tajně vedou dvojí život. V ODS to ví skoro každý a o plzeňské ODS se ve straně říká, že to je „buzerantov“ kvůli vysokém počtu LGBT++P osob v jejích řadách v západočeském regionu. (Dříve byl šéfem plzeňské ODS Jiří Pospíšil – dnes TOP 09 – také teplý brach)

Je jistě jejich soukromá věc, s kým liberálně demokratičtí politici tráví noci (pokud to nejsou děti). Česká veřejnost by o jejich sexuálních úchylkách ale měla vědět, protože pak jí bude jasné, jakou agendu podporují a z jakých důvodů. Není náhoda, že LGBT+P politici téměř vždy podporují rozvratnou antirodinnou politiku včetně legalizace pedofilie, že?! Mají na tom osobní zájem…

Také to ukazuje, jaké má ta vyspělá liberální demokracie personální kádry. Sexuální devianti, zloději, oportunisté a parazité. Takové kádry totiž lze z nadnárodní úrovně snadno ovládat, Proto je instalován liberální demokracie systém, kde je tak snadné se obohacovat, který podporuje nejrůznější deviace a perverze. Takové lidi lze přece snadno řídit a o tom to celé je!

 

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

V jednom měl nebožtík Štěpán naprostou pravdu, když řekl: "Budete otroky ve vlastní zemi".

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Překvapilo mne, že o něm hovoříte jako o "nebožtíkovi"

Opravdu, zemřel v roce 2014, bylo mu jen 68 let..

To soudruh Jakeš měl tužší kořínek, v pozoruhodné duševní svěžesti se dožil 97 roků, naposledy si stěžoval, že už může číst jen s opravdu silnou lupou. Zaujal mne jeho rozhovor s Xaverem, nepůsobil na mne hloupě. Nebyl to žádný intelektuál, ale kdyby byl hloupý či líný, určitě by nedokázal vystudovat Baťovu školu práce. Obávám se, že z něj blbce udělala hlavně média. Přeřek Boiler / Brojler se přeceňuje..

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Mám stejný názor, kolik takových věcí vypustil Biden nebo PePa - a byly to zásadní věci, ne jen nějaké nedůležité brojlery.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

fialová totalita je mladá a opírá se o mladé úplně stejně, jako českoslovenští komunisté v zmiňovaném roce 1949. Rozdíl je v tom, že Washington+Brusel není Moskva, všude je zatím respektován výsledek voleb.

Takže teoreticky stačí vyhrát informační válku.

 

BTW pan Miroslav Macek by měl držet hubu,  je to po Václavu Klausovi jenom další "polepšený" hrobař České státnosti. 

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Fialy, Rakušana, Pekarové a spol. nepřišlo jako blesk z čistého nebe. Celé posametové období je v podstatě spirála rozkladu tradičních hodnot a s tím spojené klesající politické kultury- to co bylo před pěti lety nepřípustné, je nyní tolerováno a za dalších pět už normou. Nezodpovědnost a korupce se nakonec promítla do hospodaření celého státu- od vyrovnaného rozpočtu jsme se přes různě velké schodky propracovali až současnému sprintu směr státní bankrot. Od moralizujícího Havla přes osmdesátimilionového Standu mašinfýru až po současné rozhazovače desítek miliard.

Macek k tomuto trendu přispěl výrazně- pokud si vzpomínám, už poměrně brzo po sametu ukázal ostatním cestu, když se napakoval v kauze Knižní velkoobchod, pak ho přichytili ještě jednou při nějaké zlodějině, nějaká fackovaná s Rathem tam byla atd.  A to byly jenom věci, které na něj novináři v době, kdy ještě nebyli hlásnou troubou režimu, našli. 

Pokud mě paměť neklame, klidil se tenkrát z vysoké politiky víceméně v situaci, kdy byl zralý na nějaké obvinění.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Trefil hřebík na hlavičku, jako prakticky vždy.

Moc si ho ale nevážím za tu ránu zezadu, co dal Rathovi. Kdyby mu dal pěstí zepředu, tak bych mu odpustil i páně Rathův přeražený nos. Doufám, že musel alespoň týden spát v obýváku.

Takhle ho mám za sice chytrého, vzdělaného, ale přesto sraba..

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

také mi vadilo, že exekuci provedl zákeřně, bylo by lepší nějaké elegantnější provedení. Vyvažuje to ale skutečnost, že se zastával ženské. Rath totiž také zákeřně zaútočil, dokonce si začal. Bohužel, když jednáte se špínou, tak se umažete. Nicméně to bylo výborné PR, protože dnes všichni ví, kdo je Macek. A jeho stránky viditelný-macek mi dodávají rychlé a poměrně přesné aktuality.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

.

Zatím bez slepic