Ochráníme se sami

Autor
Štítky

Přátelé, dnes začnu jedním příběhem z rodinné historie. Je důležitý k pochopení kontextu toho, co mám dnes na srdci. Moji pravidelní čtenáři vědí, že moje rodina z půlky pochází ze slezských reemigrantů, kteří odešli za Marie Terezie do tehdejšího Pruska, protože tam měli náboženskou svobodu. Když skončila Druhá světová válka, vrátili se zpátky do vlasti. Druhá půlka mojí rodiny pochází z Volyně. Můj tamní dědeček ze svého rodného domu nevytáhl nikdy paty, ale přesto byl občanem Rakouska-Uherska, Polska, Sovětského svazu, Generálního gouvernementu, samozvaných banderovských říší a nakonec zase Sovětského svazu. Zkušenosti mých prarodičů se propsaly ještě i do mého života a mého přesvědčení. Vzhledem k tomu, co se teď děje, budu právě o jejich zkušenostech psát:

Psal se počátek roku 1945. Jeden můj dědeček právě vítězně ustupoval s Wehrmachtem a druhý dědeček ho za velmi krvavou cenu tlačil zpátky do Berlína. V Bedřichově Hradci zněla z rádia německá propaganda, která hlásila, že Moskalové byli právě tvrdě odraženi, Vůdce si připravil geniální plán, který brzy vše zvrátí. Prostě jako kdybyste četli maršála Petrlu. Po vesnici se už delší dobu šuškalo, že je to celé nějak jinak, protože poslední dva roky se jen pružně zkracovala fronta a přecházelo se do předem připravených obranných pozic. Ani tehdy nebyli všichni vymatlaní majnstrýmovými médii, lidem se prostě nedá lhát pořád. A tak šuškandy přibývalo. Už dávno bylo známo, kdo je konfident, už dávno se vědělo, před kým je nutno mlčet a vesnice už měla i svého vrchního dezoláta, který uměl být při vyjadřování buřičských názorů dost opatrný, aby ho nezhaftlo gestapo.

Tento dezolát už dlouho mluvil o tom, že se blíží osvobození od náckovské verbeže. Konečně se blíží obrat, válka brzy skončí a pak nastane nový svět. Uměl to. Přesvědčil o tom docela dost místních lidí. Ale moji babičku nepřesvědčil. Pak přišel ten večer, kdy z rádia zněl vítězný hlas, jak Rusa odrazili a zničili… a babičce na okno klepal důstojník, který jí oznámil, že Sověti prolomili frontu a ráno jede poslední vlak. Babička neváhala. Sbalila pár věcí a mého dvouletého strejdu a dostavila se na ten poslední nacistický vlak, který ji odvezl hlouběji do Rajchu a do utečeneckých táborů. Před měsícem babička zaplatila poslední splátku hypotéky na dům, který už pak nikdy neviděla.

Mnoho místních lidí neuteklo. Blížilo se přece osvobození. První sovětští průzkumníci na lyžích přijeli dvě hodiny po odjezdu toho posledního vlaku. No a onen místní vrchní dezolát od nich dostal hned kulku mezi oči. Byla válka. Sovětští vojáci měli za sebou dva roky odhalování německých zvěrstev. Nacházeli svoje mrtvé ženy a děti nikoliv po stovkách nebo tisících, ale po milionech. Nerozlišovali na mateřském německém území takové jemnůstky, jako českou menšinu, která navíc mluvila lépe německy jak česky. Bedřichův Hradec byl první na ráně i se všemi, co tam zůstali a těšili se na osvobození.

Válka je vůl. Vždycky.

Když dnes mluvím s mými příbuznými na Ukrajině a v Rusku, tak je to jak deja-vu. Víte, co je pro mě vždycky na nejhrůznější zpráva? Když se dozvím, jak jedna nebo druhá strana „osvobodila“ nějakou vesnici. Vzhledem k tomu, jak málo se hýbe fronta, tak některé vesnice už byly osvobozeny i desetkrát. Ano, přesně tak, jak takové válečné osvobození vypadá. Nebo, když se osvobozuje nějaké město… Nejprve řádné rozstřílení, pak naběhnou tajné služby, které popraví všechny, kteří se zpravidla provinili nějakou blbostí, ale je prostě válka. Pak přijdou ti z druhé strany, zase něco rozstřílejí, popraví konfidenty druhé strany a tak pořád dokola, dokud tam není jen hromada suti a mrtvol. Chudák civilista to schytává z obou stran… a zabíjí se i za to, že si od těch druhých vzal konzervu.

Jestli je z této války nějaké memento, tak že hoří domy těch, které si obě strany berou do huby, že je musí osvobodit. Troufám si tvrdit, že ta hrstka lidí, kteří tam stále ještě žijí, si dnes modlí, aby je hlavně už nikdo zase neosvobozoval…

Proč to všechno píšu…

Snažím se tím říci, že jak válka začne, už je vždycky všechno špatně. Ano, můžeme si tu klidně říkat, že Rus byl vyprovokován rozšiřováním NATO a snahami Ukrajiny o jaderný status. Už mnoho let jsem sledoval, jak se válka blíží a dodnes jsem přesvědčen, že vůbec nemusela být. Stačilo jen ujištění, že Ukrajina bude neutrální a mimo NATO. Dodnes jsem přesvědčen, že sledujeme politiku Západu na zatlačování Ruska, teď už tedy jinými prostředky, především ukrajinskou krví.

Ale ty domy, které hoří, jsou domy obyčejných lidí, kteří mluví rusky, měli k Rusku sympatie a přáli si, aby Rus konečně přišel. A když přišel, tak z jejich vesnic nezbylo vůbec nic.

Platí to i obráceně. Nikdy libtardům nezapomenu tu lehkost se kterou ženou tisíce ukrajinských kluků na smrt, protože se tam přece bojuje za Prahu a za západní hodnoty. Ukrajina krvácí, Ukrajina je ničená, umírají chudáci branci a jediní, kdo rostou a sílí, jsou Banderovci. Ukrajina je cynicky obětována za zájmy Západu. Je úplně jedno, že Ukrajinci zatím pořád umírají dost ochotně a myslí si, že jejich hrdinství jim něco přinese.

Ať to dopadne jakkoliv, nový začátek bude plný především pomst jedné i druhé strany. Budou rychlé soudy, budou popravy, budou nové nespravedlnosti a tohle všechno dopadne nejvíc na obyčejné lidi, kteří se jen snažili přežít to peklo.

Víte, jaká je správná cesta? Udržet se za každou cenu mimo válku. Myslím to vážně, za každou cenu. Jakmile padne první výstřel, tak se sice bude mluvit o nejvyšších hodnotách, ale praxe je bláto, utržené nohy, rozstřílené vesnice, šibenice a hromadné hroby. A žádná spravedlnost… protože když vám nad hlavou sviští kulky, máte jiné starosti, než posuzovat, kdo je v právu a kdo není. Nedivím se, že Rusové na Ukrajinu zaútočili. Však jsme ji vyzbrojovali už dlouho před válkou. Ale také se nedivím, že Ukrajinci svojí zemi brání, byť si myslím, že všechny ty vojáky čeká ještě překvapení, za co vlastně krváceli.

Správná cesta je taková, která válce zabrání. Protože špatný mír je vždy lepší než dobrá válka. Ostatně to brzy všichni zjistíme. Je jedno, jak se toho dosáhne, ale je zapotřebí udělat všechno, abychom se udrželi mimo konflikt. Tak jako to dělají třeba Maďaři. Pro Orbána to také není jednoduché a také dělá kompromisy, které mu u jeho voličů moc neprospějí, ale prostě ví, že kdyby se Maďarsko do této války dostalo, bude to vždycky horší než jakékoliv politické ústupky jak Rusku, tak Američanům.

Když slyšíte Petra Vacka mluvit o NATO, zkuste to brát jako jeho snahu, zůstat mimo konflikt i za cenu ústupků. Ne, já fakt nevím, jestli to takhle půjde. Ale vím, že v PRO chtějí udělat vše pro to, abychom byli mimo tuto válku. I za cenu toho, že přicházejí o voliče. Bylo by mnohem snazší něco takového vůbec neříkat. Ale mimo tuto válku fakt nezůstaneme tím, že se postavíme na stranu Ruska. I kdyby to byla stokrát spravedlivá válka. Nám totiž může být jedno, ve jménu jakých hodnot budeme rozstříleni na hadry. Umírat za multipolární svět je stejně bolestivé jako umírat za unipolární svět. Jediná správná cesta je, se této války nezúčastnit. Je totiž úplně jedno, ve jménu které velmoci budeme mobilizováni. Je úplně jedno, které rakety nám budou lítat nad hlavou, když se naše děti budou muset učit v tunelech metra.

Vidlácky proto říkám totéž co Orbán. Tohle není naše válka. A myslím si, že mimo tuto válku nezůstaneme tím, že se postavíme na jednu nebo druhou stranu. Mimo válku zůstaneme tím, že se postavíme na stranu třeba toho Maďarska. To je jediný způsob, jak nemít v českém folklóru další příběhy o tom, jak to reálně vypadá, když někdo někoho osvobozuje. Český hlas do celého světa by měl znít:

„Nepotřebujeme vaší ochranu. Ochráníme se sami.“

Já prostě nechci být nikým osvobozován. Nechci aby se u cedule do mého města fotili nějací cizí vojáci. Žádní. Vždycky to špatně skončí.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu. Kdo pošle alespoň 200,- Kč, může si stáhnout audioknihu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (392 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vážený pane Vidláku, 

tento článek se Vám, alespoň za mne, velmi povedl. V podstatě bych se pod něj i klidně podepsal, až na ten konec. 

Podle mne je nyní už pozdě vystoupit, protože jsme (=vláda ČR) si vybrali jeden vlak, do kterého jsme (=ČR) nastoupili a vyskočit za jízdy z něj moc nejde.

Pokud i Vaše další články budou stejně věcné a s minimem paušalizujících invektiv, tak to jen uvítám.

Milkman  

 

Průměrný počet slepic: 3.3 (48 hlasů)

Na stranu Maďarska a Orbána bych se postavila hned, na to ale nemáme ani lidi, ani buňky. Také nechci být nikým osvobozována a nechci být nikým okupována. To, že budeme okupováni, nás vůbec před ničím neochrání, budeme tak jen lepším terčem a přímými účastníky války, ať nás oblbuje kdo chce, a jak chce.

Průměrný počet slepic: 4.9 (110 hlasů)

taky nepomůže vždycky, vezměte si příklad Belgii 1914.

Na to univerzální recept neexistuje a co zrovna chcete nebo nechcete, je vedlejší.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Neexistuje vlak který jede špatným směrem a který se nedá zastavit. To že nás někdo chce zatáhnout do války proti jedné straně vykřikovat "jsme ve válce" a potom se distancovat od jeho výkřiků ze to byla jen metafora to neznamená že je už pozdě. 

Na mír není nikdy pozdě.

Průměrný počet slepic: 4.8 (92 hlasů)

Milkman si čirou náhodou společně s naší - skoro ukrajinskou vládou vybral vlak z něhož prý nelze vystoupit. Přeji tedy Milkmanovi šťastnou cestu s touto vládou, nejlépe až na Ukrajinu!

Průměrný počet slepic: 4.5 (27 hlasů)

Jako vždy pane Zaubere i tento váš příspěvek je trefa do černého  :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Sixto, 

to máte pravdu. Ale asi to je zcela zásadní věc jen pro malou část voličů. Jinak bych čekal, že budou probíhat alespoň jednou měsíčně nějaké čistě protiválečné demonstrace. Demonstrace s jediným požadavkem, aby vláda přestala podporovat válku na Ukrajině. 

Takové demonstrace ale neprobíhají. Ano, organizují se různé protivládní demonstrace (resp. je organizuje strana PRO), ale ty jsou jednou pod heslem Česko proti bídě a jindy Česko proti vládě a já nevím, pod jakým i různými hesly se ještě JR snaží svolávat nespokojené občany. 

Podle mne by měl pan JR (nebo kdokoliv jiný) otestovat odpor občanů proti válce na Ukrajině a odpor proti tomu, jak naše vláda podporuje Ukrajinu ve válce s Ruskem, právě tímto krokem. Je to jednoduché, srozumitelné a nedá se proti tomu nic namítat. Jedno heslo a tři body nějakých požadavků. K tomu nějaký "merč", jak se dneska hezky říká (placky, samolepky na auto a pod.). A udělat to pěkně ve všech krajských městech. Pak se v plné nahotě ukáže, jak moc silný (nebo slabý) je odpor občanů proti tomu, co dělá tato vláda při podpoře Ukrajiny.

Anebo si počkat na další volby.

Osobně si ale myslím, že většina odpůrců postupu vlády ČR při podpoře Ukrajiny se uspokojí nějakým tím lajkem, srdíčkem nebo pětislepičkou na FB či nějaké jiné platformě, ale reálně není schopna udělat naprosto nic, co by vyžadovalo nějakou minimální námahu.

Milkman 

 

Průměrný počet slepic: 3.7 (48 hlasů)

Pokud by probíhaly demonstrace, aby vláda přestala podporovat Ukrajinu, tak by bylo možná jen více předvolaných lidí k soudu a víc policajtů v ulicích. S touto skvadrou bych to asi jinak neviděla.

Průměrný počet slepic: 4.4 (56 hlasů)

Demonstrace za mír i pochod i spanilé jízdy byly. Vím to sám jsem se zúčastnil .Ono stále kritizovat že se nedělá to či ono je snadné . Ale z organizovat něco takového chce nejen  nadšení pro věc ale i umění oslovit lidi aby na danou akci přišli . Já za sebe vím že bych to nedokázal takže nekritizuji že to ten či onen dělá blbě . Podpořím usilí toho kdo danou věc je schopen dát dohromady. Z vaší  strany  zaznívá jen neustálá kritika strany PRO a J.Rajchla jak to dělá blbě. Tak předveďte že to umíte lépe. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (40 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážená paní Májo, 

ono hodně záleží na tom, jak demonstrace probíhá a kdo se tam jak chová. Já s Vámi souhlasím, že dnešní přístup ke svobodě slova a projevu není zcela ideální, ale pořád se dá vyjádřit názor tak, abyste nebyla nijak popotahována. Pro bezbolestné vyjádření protestu bohatě stačí odladit s právníkem text názvu demonstrace, nějaké ty tři body zahrnující požadavky na vládu a text proslovu. 

Jinak jsem rychle mrkl na internet a text petice proti válce. Jako první na mne vypadla petice proti válce, který požaduje "Naléhavě žádáme Poslaneckou sněmovnu, aby zakázala vládě ČR vývoz zbraní na Ukrajinu, neboť to prodlužuje válečný konflikt, který zabíjí mnoho lidí, zvyšuje ceny paliv, energií, hnojiv i potravin a mnoha zemím  tak hrozí hladomor a uprchlická katastrofa."  A podpora této petice? Smutných 473 hlasů. Já nevím, co z toho vyvozujete Vy, ale podle mého je to důkazem toho, že v podstatě je to drtivě většině úplně jedno, nebo jejich lenost jde tak daleko, že nejsou schopni ani podepsat tuto petici. 

Pokud byste byla předsedou vlády, tak byste měla z toho všeho pocit, že veřejnost chce ukončení našeho angažování ve válce s Ukrajinou?

Milkman

P.S. Petice, ke kterým je připojeno alespoň 10.000 podpisů jsou podle pravidel Petičního výboru PS PČR projednávány se zástupci petentů, takže to je také způsob, jak vyjádřit postoj. A jsem si jistý, že pokud by ta petice měla alespoň 100.000 hlasů, tak se zástupci petentů budou moci vyjádřit i přímo ve sněmovně. Jenež, to by to musel někdo vzít do ruky, protože samo se to neudělá. A na tom to obvykle končí.

Průměrný počet slepic: 3.6 (44 hlasů)

Petice u nás se neberou vážně, i kdyby tam bylo stokrát víc podpisů - nějaká petice se předávala, ale neměl ji před Úřadem vlády kromě vrátného kdo převzít, pokud si pamatuju. 

A s tím přístupem k demonstrantům... Pan Ševčík se ničeho nedopustil, pouze šel kolem Muzea a víme, co z toho bylo za aféru, Raptor vše natáčel, bylo možné si to ověřit... (petice na podporu Ševčíka také proběhla, byly tam tisíce podpisů..., na to se u nás nehraje.)

Průměrný počet slepic: 4.5 (51 hlas)

tento Váš zlomový text mě velmi překvapil. Je to snad první Vaše aktivní vystoupení, kde přicházíte s tvůrčím a přínosným názorem jak v alternativě postupovat. Zatím to sleduji s určitou mírou nedůvěry, protože to je v rozporu s moji dosavadní představou o Vás.  Za pár posledních měsíců jsem dospěl k názoru, že účelem Vaší kritiky je spíše fórum destruovat. Pokud bude Váš nový trend pokračoval, velmi rád si své představy o Milkmanovi opravím.
Průměrný počet slepic: 4.6 (38 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

víte, jak to funguje, když se nikdo neptá na radu, tak ji pravděpodobně neodostane :-). 

Milkman

P.S. Ale jak sám asi vidíte, ani dobré rady se nesetkají s přijetím. Nevím, kolik čtenářů tohoto webu ví, že PS PČR má petiční výbor a jaké jsou procesy projednávání petic. Takže poskytnut návod, jak si "vynutit" projednání petice v Petičním výboru a případně na jednání PS PČR. A výsledek? Žádné, aha, děkuji za dobrý nápad nebo něco takového (tím míním paní Máju, nikoli Vás). Naopak zase jen další hledání výmluv, proč by to nemělo smysl. Pokud těch podpisů bude 100, tak se asi ničeho nedosáhne. Ale 100.000 podpisů už je váha, kterou si nedovolí ignorovat ani v PS PČR, natož v petičním výboru. A jak jsem psal, možná taková petice nepovede k tomu, že druhý den vláda ukončí podporou Ukrajiny, ale zcela jistě by vedla k nějaké parlamentní debatě poslanců, kritickým výstupům opozice apod. Když se to spojí s pravidelným nátlakem na poslance skrze jejich pravidelné dny, kdy se mají setkávat s voliči, tak výsledkem může být nějaká změna kurzu. Jenomže to vyžaduje tu energii, kterou do toho nikdo nechce vložit. Pak se nemůže divit, že vláda nemá důvod ke změně kursu.

Pokud chcete s nějakou takovou peticí pomoci ohledně formulace nebo něco takového, klidně sem napište. Jestli Vás zajímají nějaké další otázky z oblasti občanské angažovanosti, tak se klidně ptejte. Dlouho jsem se tomu profesně věnoval. 

Průměrný počet slepic: 3.9 (30 hlasů)

Kdo se zajímal, viděl na vlastní voči, jak vypadá jednání Petičního výboru poslanecké sněmovny s petičníky.

Ctihodná sněmovna s 108 většinou má takové petice občanů naprosto "na háku"!

Pokud by demosratické Milion chvilek pro demokracii sepsalo petici za " Umlčení Vidláka a jeho Kydů" bude během několika dní Vidlák vykulčen a kolem jeho gruntu patrolovat komando zakuklenců, kteří k němu nepustí ani faráře s posledním pomazáním! 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

... Za pár posledních měsíců jsem dospěl k názoru, že účelem Vaší kritiky je spíše fórum destruovat...

Tento váš  názor byl, je a bude správný pro tuto konkrétní osobu.

Lidi se nemění, pouze na určitý čas hrají jinou roli kvůli určitým výhodám… Teda pokud neuvěří v Boha.

Lidi se nemění

Průměrný počet slepic: 4.1 (19 hlasů)

A copak se stane pokud v Boha uvěří?

Průměrný počet slepic: 2.9 (13 hlasů)

In reply to by Freud

Trvalý odkaz

Tehdy nebudou války, lidé se budou mít rádi, jejich vlasti budou spolupracovat po celém světě a ... nebudou v církvi žádní farizeové, 

kteří by hrubě uráželi v kostele pana Vidláka :-)

mir a spravedlnos

Průměrný počet slepic: 2.8 (15 hlasů)

Ve středověku, drtivá většina lidí věřila v Boha, a přesto se válčilo ostošest. Děly se neuvěřitelné krutosti, jak ve válkách, tak i v míru. Ti na vrcholu hierarchie, ať už světské nebo církevní nevěděli roupama co by, a vůbec jim nevadilo, že jejich bližní mnohdy umírali hlady.

Stavěly se honosné kostely a kláštery a obyčejní lidé trpěli bídou.

To že věřící lidé jsou lepší, než ti nevěřící v praxi nějak nefunguje. Navíc je tu problém s tím že věřící i ti kteří věří ve stejného boha se velmi rádi vraždí navzájem, natož pokud někdo věří v jiného Boha.

Na tom který Bůh je ten pravý a jakým způsobem jej máme vyznávat, se věřící neshodnou a tuto situaci by nejraději řešili tím že věřící jiné víry by nejraději vyvraždili , ateisty samozřejmě taky.

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)

Ti kteří staví honosné kostely a kláštery a zároveň nechávají obyčejné lidι trpět bídou το nejsou věřící, to jsou farizeové.

Nejsou to ani ti kteří vraždí druhé ve jménu své víry.  

Bůh je jediný, není důležité, jaké jméno má v různých částích světa a jak ho lidé ctí ve své víře buď je to křesťanství, 

judaismus, islám, buddhismus, hinduismus či jiná víra. Ten kdo věří v Boha je ten který věří ve spravedlnost, 

respektu a v lásce ke svému bližšímu.

A to platí i opačně. Nemusí to být věřící v náboženství jak je známe, věřící člověk může být kdokoliv 

i ten který sám sebe považuje za ateistu  a nevyznává žádnou víru. 

Stačí když věří ve spravedlnost, v respektu a v lásce ke svému bližšímu, tehdy i tento ateista věří v Boha.

Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)

No tak to si pohráváš se slovíčky a dáváš jim jiný význam, než mají. Stejně jako ti, kteří chtějí manželství pro dva chlapy nebo dvě ženské a lpí na tom, aby se to jmenovalo manželství. Stejně jako manželství je spojení muže a ženy, tak víra v Boha znamená že dotyčný věří, že existuje bytost, které říká Bůh a ateista nevěří že existuje bytost o které můžeme říci, že je Bůh.

Další lidské vlastnosti ať už kladné nebo záporné jsou pro věřící i nevěřící.

Navíc hinduismus, který uznává mnoho bohů nejde s křesťanstvím vůbec dohromady. Tato náboženství se mohou tolerovat, ale pro křesťana nutně musí být hinduismus náboženství nepravdivé. Snad jen pro pátera Halíka je možné že všechna náboženství jsou pravdivá. 😊

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

To zda existuje jeden bůh či více nemá žádný význam. I starořekové vyznávali víru v mnoha bohů a založili s jejich vírou první Demokracií na světě.
Manželští pro dva chlapy, či ženské či mít mnoho pohlaví to není víra, to je zvrhlost západu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Tak teď jste v tom vytvořil pořádný zmatek.

Já jsem nenapsal že manželství pro dva chlapy je náboženství, ale pro význam slova manželství tu už máme jeho obsah, a to je svazek mezi mužem a ženou. Pro svazek mezi dvěma muži, nebo dvěma ženami je nutné vytvořit jiné slovo.

Křesťanství se řídí Biblí, a v něm je desatero Božích přikázání, a to první zní V jednoho Boha věřiti budeš. Jak to chcete skloubit s náboženstvím s mnoha Bohy?

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Ukončuji tuto debatu s příspěvkem který jsem na začátku napsal pro pana Inzu, tentokrát ale bez boha, 

s mým podpisem tak jak to má ve zvyku tato konkrétní osoba která se vždy podepisuje pod svými příspěvky.

pro Inza: Lidi se nemění
... Za pár posledních měsíců jsem dospěl k názoru, že účelem Vaší kritiky je spíše fórum destruovat...

Tento váš názor pane Inzo byl, je a bude vždy správný pro tuto konkrétní osobu.

Lidi se nemění, pouze na určitý čas hrají jinou roli kvůli určitým výhodám.

Antonín

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Já fandím Teplicím, takže všechny sparťany, slávisty a plzeňáky postavit ke zdi, páč fanděj špatnýmu týmu, což je hřích, který je nutno potrestat.

Takhle napsáno to zní jako totální kravina, bohužel přesně tak se odvíjí svět zanícených věřících, ať už se nechají zblbnout jakoukoli vírou.

Máte charisma a jste schopen přesvědčit davy? Máte vyhráno. Samičky můžete pak odháčkovávat a ti ostatní vám budou dávat prášule, hlavně jim musíte poskytnou toho nepřítele, který za vše může. Jo a pardon, pochopitelně nezapomeňte, až je budete šikovat do boje, jim slíbit po smrti ten život věžný a blažený, to je dost důležité. Oni pak tady sice budou žít s holou prdelí a v nouzi, ale s představou toho království nebeského, který je pak čeká, to vydržej .

Pro vlažnější věřící doporučuji napsat nějaký návod. Ten pak zabalit do vazby, aby to byla svatá kniha. Pak už je celkem šumák, jestli se bude jmenovat Bible, či Korán, každopádně to podpoří to, že i když budou umírat hlady, každý měsíc vám něco pošlou, páč vy zde zastupujete toho Boha a díky vám si pak jednou budou žít, jako ta pověstná prasata v žitě.

Průměrný počet slepic: 3 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Petice se neberou vážně především proto, že obvykle nemají žádnou reprezentativní sílu. Jak byste se dočetla ve zprávě Petičního výboru PS PČR, tak za druhé pololetí roku 2022 bylo doručeno celkem 5 petic a ta petice, která měla největší podporu měla 637 hlasů.... 

Pakliže někdo doručuje petice na Úřad vlády, tak tím skutečně asi jen poskytne hygienické potřeby pro pana vrátného. Tam něco doručovat nemá moc smysl, už jen proto, že je vhodnější se peticemi obracen na orgán, který má vládu kontrolovat, což je PS PČR. 

Předseda Petičního výboru je zástupce opozice, takže nějakou protivládní petici ze stolu určitě nesmete. Takže bohatě stačí nasbírat alespoň 10.000 podpisů a už máte jistotu, že se podíváte na Petiční výbor, kde můžete přítomným poslancům dodávat munici na kritiku vlády. 

Kauzu pana Ševčíka jsem detailně nezkoumal, když mi dáte odkaz, tak se na to video mrknu a okomentuji. Nicméně z toho, co vám, nemám úplně pocit, že pan Ševčík náhodně procházel okolo Muzea a z ničeho nic byl zadržen a předveden (nebo co se mu vlastně přihodilo za aféru). Na VŠE měl spoustu odpůrců z různých důvodů již dávno, takže to byla jen otázka času, kdy ho z FNH VŠE vykopnou. 

V každém případě je samozřejmě snazší hledat důvody, proč reálně nedělat nic než začít používat postupy k tomu určené. Napsala jste všem poslancům, kteří byli zvoleni za  Váš kraj? Domáhala jste se setkání s poslancem v době, kdy jsou povinni se setkávat s občany, abyste mu řekla svůj názor? Organizujete podpis nějaké petice nebo pro ni alespoň sbíráte podpisy? Myslím, že většina těch, kteří tak vášnivě vystupují proti tomu, jak si vláda ČR počíná při podpoře Ukrajiny, se v reálném životě nezmohou ani na podpis té internetové petice.

Milkman     

 

Průměrný počet slepic: 3.4 (27 hlasů)

Hlas lidu? Jasně pro Ševčíka. Desetitisíce promluvily

16.03.2023 14:40

Jedna petice na podporu docenta Ševčíka, další otevřený dopis proti němu. Pod ním je podepsáno celkem 8495 lidí (údaj z dnešního rána), petice na podporu Ševčíka čítá podpisů násobně více (33559). Přitom otevřený dopis je staršího data.


 

Průměrný počet slepic: 4.4 (26 hlasů)

A jak to souvisí s tématem? Petičnímu výboru PS PČR tato petice zjevně adresována nebo alespoň doručena nebyla.

Milkman

Průměrný počet slepic: 4 (24 hlasů)

Nevím, zda petice se 44 tisíci podpisů byla nebo nebyla odeslána, ale pakliže nebyla, jenom to podporuje moje tvrzení, že petice u nás za cokoliv jsou zbytečné.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Podpora pana doc. Ing. Miroslava Ševčíka, CSc.

Podpisy 44 697

Petice

na podporu pana doc. Ing. Miroslava Ševčíka, CSc., děkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze.

My, níže podepsaní občané České republiky, chceme touto peticí vyjádřit symbolickou podporu panu doc. Ing. Miroslavu Ševčíkovi, CSc.

Jsme si vědomi, že podpisem této elektronické petice nezískáme žádný právní nárok na zasahování do dění na VŠE v Praze. Přesto cítíme potřebu sdělit následující:

1. Pan docent Ševčík se dlouhodobě nebojí svobodně a veřejně vyjadřovat své názory, ačkoli si je vědom, že za své názory odlišné od mainstreamu získá hlavně kritiku. Jeho životní postoj v tomto směru považujeme za příkladný pro všechny, kdo chtějí žít v demokracii a svobodně diskutovat.

2. Naše země má historicky opakovanou zkušenost s tím, kdy byli lidé ze své práce vyhazováni pro své názory. Zvláště ve školství je tato totalitní praktika extrémně nebezpečná. Nechceme vracet Českou republiku do doby totality. Jsme přesvědčeni, že právě vysokoškolský děkan by měl mít zaručenu plnou svobodu projevit své názory a neměl by být za takové jednání ze strany vedení školy postihován, s výjimkou případů trestně-právního jednání.

3. Lidé ve vedení tuzemských vysokých škol jsou převážně levicového zaměření. Je to jistě jejich právo. Tím více jsme rádi za každou osobnost z pravicového názorového spektra, která tuto skupinu pomáhá vyvažovat. Myslíme si, že právě ve vedení VŠE v Praze by názorový proud, který představuje pan docent Ševčík, měl být zastoupen.

Petici sestavil Ivo Osovský jménem iniciativy Nenech se zastrašit! Vystup z Řady!

Průměrný počet slepic: 3.3 (11 hlasů)

Je elektronická petice peticí?

Aby byla petice peticí ve smyslu petičního zákona, musí jí podporující osoby podepsat. Klasická elektronická (online) petice, kterou osoby „podepisují“ pouze elektronickým zadáním svého jména, popř. kontaktních údajů (př. e-mail), peticí ve smyslu petičního zákona není. K podepisování ve smyslu zákona nedochází.

Úřad na klasickou elektronickou petici nemusí odpovědět. To ale neznamená, že nemá smysl takovou petici „podepsat“. Hlavním cílem petice je totiž upozornit na problém, který mají státní orgány řešit. Elektronická petice, kterou „podepíše“ velké množství lidí, proto může mít větší dopad než klasická petice s méně podpisy.

Aby taková elektronická petice byla peticí ve smyslu petičního zákona a orgány na ní musely reagovat, musely by jí podporující osoby podepsat zaručeným elektronickým podpisem podle zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce.[20]

Petici je také od 1. února 2022 možné podat elektronicky pomocí nástroje ePetice v Portálu občana. Takto sepsaná ePetice má stejnou váhu, jako klasická petice podle petičního zákona.[21] Takzvanou ePetici může podepsat každá osoba prostřednictvím Portálu občana. Přístup k Portálu občana získáte například pomocí elektronického občanského průkazu.

------

Pro případné zájemce, kteří berou občanskou angažovanost vážně a chtějí efektivně využívat nástroje k tomu určené, přidávám tento odkaz. Z této stránky je pak i citace uvedená výše. 

Ti ostatní mohou samozřejmě i nadále nedělat nic, nebo plýtvat energii na hledání výmluv, proč to nemá smysl. 

Milkman 

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

Je elektronická petice peticí?

Aby byla petice peticí ve smyslu petičního zákona, musí jí podporující osoby podepsat. Klasická elektronická (online) petice, kterou osoby „podepisují“ pouze elektronickým zadáním svého jména, popř. kontaktních údajů (př. e-mail), peticí ve smyslu petičního zákona není. K podepisování ve smyslu zákona nedochází.

Úřad na klasickou elektronickou petici nemusí odpovědět. To ale neznamená, že nemá smysl takovou petici „podepsat“. Hlavním cílem petice je totiž upozornit na problém, který mají státní orgány řešit. Elektronická petice, kterou „podepíše“ velké množství lidí, proto může mít větší dopad než klasická petice s méně podpisy.

Aby taková elektronická petice byla peticí ve smyslu petičního zákona a orgány na ní musely reagovat, musely by jí podporující osoby podepsat zaručeným elektronickým podpisem podle zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce.[20]

Petici je také od 1. února 2022 možné podat elektronicky pomocí nástroje ePetice v Portálu občana. Takto sepsaná ePetice má stejnou váhu, jako klasická petice podle petičního zákona.[21] Takzvanou ePetici může podepsat každá osoba prostřednictvím Portálu občana. Přístup k Portálu občana získáte například pomocí elektronického občanského průkazu.

------

Pro případné zájemce, kteří berou občanskou angažovanost vážně a chtějí efektivně využívat nástroje k tomu určené, přidávám tento odkaz. Z této stránky je pak i citace uvedená výše. 

Ti ostatní mohou samozřejmě i nadále nedělat nic, nebo plýtvat energii na hledání výmluv, proč to nemá smysl. 

Milkman 

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Dojal jste mně pane Vidláku s vaší větou "...Psal se počátek roku 1945. Jeden můj dědeček právě vítězně ustupoval s Wehrmachtem a druhý dědeček ho za velmi krvavou cenu tlačil zpátky do Berlína..."
Νyní se vysvětluje, proč máte tak široké vnímání věcí, jak z pohledu Západu, tak z pohledu Východu.
Bohužel žijeme v době kdy tací lidé jako jste vy ze širším pohledem jsou ukamenováni.
V dnešní době v naší vlasti se vrací totalita. Dnes existuje jen jediná pravda, jediné správné je mávat žlutomodrými vlajky, jediné správné je opakovat mlžení a lži ČT jakož i lživého mainstreamu.
Jeden bolestivý příklad jste zažil ve vaší vesnici v kostele s tím drzým hříšným řečníkem který se opovážil ve Chrámě Boží vás nazvat kolaborantem.
Náš národ je úmyslně s fanatizován a rozdělen dle pravidla "Rozděluj a panuj" . Toto pravidlo Anglosasové uplatňovali po celá desetiletí vůči národům, které kolonizovali, toto pravidlo používají i dodnes. Válka na Ukrajině to potvrzuje.
 

Průměrný počet slepic: 4.4 (45 hlasů)

Pravdivý článek.  Mám osobní zkušenost z roku 2014, kdy jsem od lidi, žijících v oblasti konfliktu slyšel  proboha ať už někdo vyhraje a máme klid. Mám velmi šikovné a pracovité kolegy z Ukrajiny. Někteří jsou na Rusy velmi naštvaní, druzí zase na Američany. Nicméně všichni jsou zde,  nechtějí umírat za cizi zájmy, chtějí přežít.

Včera jsem na FOX NEWS četl, jak pozůstalí po 13 Američanech, zahynulých v Kábulu při zpackaném  ústupu z Afghánistánu, velmi emotivně  označili amerického prezidenta Joe Bidena za nekompetentního lháře a zbabělce.  

Tak jsem si představil, co by  asi říkali rodiče mladých ukrajinských a ruských mužů, kterých padlo více jak desítky tisíc.

Je Putin nekompetentní lhář, když nechce akceptovat vstup Ukrajiny do NATO. Jsou současní vládci EU nekompetentní lháři, když nechtějí vzít vážně v úvahu  obavy Ruska z tohoto kroku? 

Nevím, ale zdá se, že  jim moc na obyčejných lidech nezáleží.  

Tak jsem si vzpomněl na jednu scénu z Šíleně smutné princezny - Kujme pikle, kujme pikle, obvyklé i neobvyklé …https://m.youtube.com/watch?v=TDsTlaVqdHM

Otázkou je, kdo to může zastavit. Včerejší článek a postup komentátorů FOX NEWS ve mě vzbudil naději v sílu americké demokracie.  Ale malou, když vidím tu kulturu, která se na nás hrne z TV. Samé násilí a boj.

Ochráníme se sami je dobře zvoleny název. 

 

 

Průměrný počet slepic: 4 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

Když svazáci alias libtardi tak touží po válce s Ruskem, tak ať ji dostanou.

Jen ať je naženou na východní frontu, bojovat za větší slávu duhového bezemisního Eurosajuzu, a chcípnout skrčeni ve vlastních výkalech v zákopu nějaké bývalé stepní dědiny, jejichž jméno ani nebudou schopni správně vyslovit. (O jejich ženy a děti se tu mezitím postarají afričtí a ukrajinští mladíci. ;o))  )

Moje starost a priorita už je jen od té rasistické rusofóbie ochránit moji rodinu.

A svazáci ať si chcípají bez nás. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.3 (33 hlasů)

Akorát zapomínáš na jeden podstatný detail. V jistém okamžiku najednou se na Ukrajině vyskytla ruská děla a tanky a bombardéry a stíhačky a drony a začali kolem sebe chrlit smrt. Prý se tímto brání. Já vidím, že celá tato válka se furt odehrává na území, které rusákům nepatří.

Ty bys chtěl, Ethanole, pokud bys nasral souseda, aby se bránil tím, že by ti rozboural barák, znásilnil ženu a dcery, syny zabil a vyhodil ti barák do luftu? Zasloužily by si malé děti ve tvé rodině nést následky toho, že tys souseda nasral?

Průměrný počet slepic: 2.9 (30 hlasů)

Ukrajinci (a vlastně i ty) vyhráváte cenu blbosti.

Rusové v Gruzii jasně ukázali, že nedovolí zabíjení ruskojazyčného obyvatelstva, a ztrestají to silou.

Tupí Ukajinci skočili na špek Nullandové alias "Fuck the EU", nechali se podplatit 5 mld. USD a uvěřili že dostali bianco šek na vytvoření rasově čistého státu z ruské krve.

Rusové jim shovívavě dali 9 let na procitnutí ze svého snu o banderovské rasově čisté Ukrajině.

Nyní Ukrajinci zjišťují, že biaco šek je bezcenný, a to zjištění je bude hodně bolet. ;o)

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (35 hlasů)

S Ethanolem souhlas na sto slepic. (i s tím "Fuck the EU"..., kráva..., a EU ji za to ani nevyfuckovala, ještě srazila paty, nebohá...:-))

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

Proč Zelensky odpískal Minské dohody? Vždyť přece válku "nechtěl. A proč hodně nahlas zatoužil po atomových zbraních? Proti komu? To Ruská vojska na Ukrajině ještě nebyla.

Průměrný počet slepic: 4.3 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

v tom, že je třeba zůstat mimo válku. Ale plete se se v tom, že k válce nemuselo dojít. MUSELO!!! Protože takle válka byla už dávno naplánovaná. poked jste nežili někde na Marsu, tak nejméně od roku 2005 tady jede těžce protiruská propaganda. Vy si nepamatujete ty články kde za vše může Putin? Případně Rusko? Ty články, kdy rusáci provokativně letěli nad neutrálními vodami s bombardéry a jak se je spojenecké stíhačky pěkně doprovodili zpátky? A jak spojenecké bombardéry kousek od ruských hranic byli neprofesinálně obtěžovány ruskými stíhači? Kde jakýkoliv zločin ukrajince byl vydávám za zločim příslušníka bývalého sovětského svazu? Kdy byli rusové při každé příležitosti zesměšnováni? I ty Vrbětice na ně hodili.

 

Ne tahle válka se připravovala minimálně posledních 15 let a zabránit jí prostě nešlo. Na to se do ní ze strany západu moc investovalo.

 

je to stejný jako když máte starý auto který se furt sere. Opravíš brzdy, tlumiče, vstřikovače. Pak se ti posere převodovka a ty si řekneš, že když jsi do toho už tolik vrazil, tak to přece neprodáš na vrakáč. Tak koupíš převodovku a pak ti odejde řídící jednotka. A pokračuje to dál.

Stejný to je s touhle válkou

Průměrný počet slepic: 4.5 (36 hlasů)

Jo jo, přesně tak... Mávají nám před očima každým ukrajinským chlapečkem nebo holčičkou, ale tady šmejdům nevadí jejich zneužívání... Shit!

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

V sobotu ráno jsem tu napsal:

Pro co nejrychlejší vyřešení tohoto závažného případu sestaví dva týmy nejlepších kriminalistů.

První desetičlený tým, bude vyšetřovat a usvědčovat pachatele znásilnění.

A druhý třistačlený tým, bude odhalovat a usvědčovat pachatele nenávistných komentářů k tomuto případu. ;o)

 

A již odpoledne se Víťa vycajchnoval:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prehlidka-policejni-techniky-v-Plzni-Nekomu-fakt-je-lo-Na-prazdnem-namesti-si-ji-fotili-turiste-741145

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

"Pachatelé odporných trestných činů jako je brutální znásilnění a pokus o vraždu české 15leté dívky v Plzni, které tento týden spáchal 18letý Ukrajinec, mohou i po uplynutí trestu nadále zůstat legálně v ČR. To je pro SPD nepřijatelné,“ uvedl Okamura.

Na Okamurovu výzvu k deportaci Ukrajince zareagoval ministr vnitra Rakušan těmito slovy:
"Obchodoval vždycky se vším. Dokud to byly zájezdy pro plyšáky, byl to jen směšný podivín. Když začal rozprodávat politické strany, povýšil na šejdíře národního formátu. Když ale přišel na to, že nejlepším zbožím je strach, stal se vůdcem parlamentního fašistického hnutí. Motat národoveckou notu do odporného zločinu, to je skutečný projev lidské zrůdy a hyeny."

Kdo je lidská zrůda a hyena, zda je to Tomio Okamura anebo vykulený Ropušan který věší pytel s mrtvolou Putina na ministerstvu je snadné rozeznat

rakusan
Meme – Vít Rakušan: Jsem ministr vnitra tohoto státu, je ti to jasný? Sláva Ukraini!

Průměrný počet slepic: 3.3 (20 hlasů)

Já bych to upravila.

"Dokud to byly zájezdy pro plyšáky, tak nám nevadil. Ale teď, když nám šťourá do našich howen, je to fašista."

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Toto je potřeba těm rusům dole zdůraznit, aby byli hrdí na svou zemi. Pak bych ještě vypích velkou vlasteneckou válku, jak vyhráli, i když po jejich napadení, pokud by jim amíci neposílali zbraně, asi by byli v prdeli, ale toto bych moc nevyzdvihoval.

Demografická situace v rusku také není zrovna nejideálnější a do toho ještě velký vůdce posílá ty nejplodnější chlapce chcípnout na Ukrajinu, do té jeho války.

Rusák pochopitelně je hrdý na bohatství své země. Pojďme si říct, na co je hrdý. Tak Sibiř je nařachaná nerostnými surovinami, tudíž rusák se nikdy nemusel snažit vyvýjet nové technologie (jako např. stát Izrael) Přeci stačí prdnout trubku do země, nebo v ní zakutat a vyleze z toho něco, co celý svět za prašule kupuje.

Pojďme si shrnout situaci. Rusák zrovna není primus v nových technologiích. Jeho druhá největší armáda na světě už se rok a půl trápí s ukrajinci, takže představa, že by třeba napadl Polsko mě přijde jako mimo realitu, na to prostě nemá. Má sice nerostné suroviny, ale po těch už dávno z jihu pokukuje číňan a časem si je prostě vezme. Dnes ještě ne, dnes se usmívá a s velkým vůdcem si třese pravicemi. On si počká, až rus bude ještě slabší, k čemuž má slušně nakročeno.

A mě právě znervózňuje, že až velký vůdce a ruský národ jednou zjistí, že jsou vlastně zaostalý skanzen, tak ten kufřík toho jejich vůdce. Páč ze zkušenosti vím, že kdysi mocná, ale dnes raněná kobyla, kolem sebe umí slušně kopat.

Průměrný počet slepic: 2.9 (27 hlasů)