Těch mouřenínů je víc...

Autor

Tak nám skončil summit NATO vlastně velmi pozitivním výsledkem… Jediní, kdo jsou ochotní nechat shořet svět v atomovém pekle, jsou Ukrajinci… nikdo jiný se k této perspektivě nepřidal. Jsem rád, že na Západě ještě existují analytici, kteří vyhodnotili podobně jako já, že Rusové neblufují a kdyby začali skutečně prohrávat, tak splní to, co kdysi Putin řekl: „K čemu by nám byl svět, kdyby v něm Rusko nemělo své místo.“ Výsledkem rokování západních papalášů je jednoduše to, že všechny možnosti zůstávají otevřené. Žádné smlouvy, které by podrývaly kredibilitu USA, žádná pevná ujednání. Ne kvůli Ukrajině. Pokud si kolektivní Biden usmyslí, může se zítra začít jednat o míru i o dalším kole války. Ale riskovat jaderný armagedon… to zase ne. Zbrojaři potřebují henty zisky zase pěkně utratit za jachty a hezké holky.

Ukrajinský mouřenín byl vykázán do patřičných mezí. Směrem na východ má bojovat do posledního Ukrajince a směrem na západ má děkovat, až se zlomí v pase. Zelenský se ovšem do této situace vmanévroval víceméně sám. Prostě uvěřil těm, kteří se stáhli z Afghanistánu, prohráli v Iráku i ve Vietnamu, prohráli v Sýrii, zničili Libyi a teď přicházejí o dolarovou hegemonii. Uvěřil jim natolik, že vyrobil velkolepý příběh o ruské slabosti a ukrajinské síle. Ruská gesta dobré vůle a vojenského zarovnávání fronty přetvořil na ukrajinská vítězství.

Radost z něj nejspíš měli na obou stranách barikády. Bratrům Američanům bylo jasné, že skutečně bude muset bojovat až do konce, protože loni zazdil šanci na mír a jde mu o kejhák před jeho vlastními lidmi. A Putin z něj musel mít taky radost, protože nakonec od Ukrajiny dostane všechno, co bude chtít. Loni Rus zaútočil na čtyřicetimilionový národ a mír podepíše s národem sotva polovičním. Hospodářství se v Rusku nevyvíjí vůbec špatně, tři čtvrtiny planetární populace jsou na ruské straně, trochu se jim kvůli válce zvedá státní dluh, ale to není nic, co by už nezažili. Rezerv mají neurekom. A ten Donbas také nebude k zahození.

Ukrajinci ovšem nemusejí smutnit. Těch mouřenínů bylo víc. Všichni si teď rychle nakoupili předražené americké zbraně a jak na sviňu, jde o techniku, která na moderním válčišti nemá vůbec co dělat. Boje nízké intenzity nám jaksi končí, svět se formuje do nových velkých bloků a budoucí boje jsou boje pěšáků, kteří jsou pro všechny ty družice a drony ještě nejméně vidět. Vše, co má motor a vydává teplo, to je hladce rozstříleno. Nákupy letadel F-35 neznamenají nic jiného, že vzápětí budou muset přijít ještě nákupy dronů, děl a ručních protitankových a protiletadlových kompletů. To zas bude prachů v americké kešeni.

Zdá se, že v celé střední Evropě měli mouřeníni úkol, vrhnout na frontu všechno, co se dá sehnat. A zaplatit to. Nemyslete si, v dnešním globalizovaném světě se už přesně ví, dokdy stojí za to někoho odírat a odkdy už je to kontraproduktivní, protože náklady na odírání jsou větší než výnosy z legálních loupeží. Fiala a jeho skvadra byli určeni k tomu, aby z národa vytáhli, co se vytáhnout dá. Babiš to nahospodařil, oni to použili proti Rusovi.

V posledních dnech se také začaly měnit titulky v českém majnstrýmu. Najednou začali být vůči Fialovi kritičtí. Najednou cupují jeho ekonomický balíček, posmívají se mu za sebechválu ohledně snížení inflace, najednou jako by si všichni vzpomněli, co říkali dezoláti už před půl rokem. Najednou nepokrytě mluví o tom, že dvě třetiny voličů ODS přeběhly nebo přeběhnou k Babišovi. Asi je zapotřebí, aby se pilné české včeličky zase vzpamatovaly a nanosily plné plástve… to ten nedouk z Brna nezařídí… Je třeba vrátit na místo kovaného byznysmena, který číslům rozumí a který za pár let zařídí, aby zase bylo co vrhnout do boje proti těm zlým…. asi tentokrát Číňanům.

Nemáte pocit, že takhle má teď vypadat hento střídání u moci? Místo pravičáků a levičáků půjde o střídání hospodářů a servilních utrácečů. Média zařídí, aby to dopadlo podle americké potřeby. Andrej Babiš na naší prozápadní lince nezmění vůbec nic a až bude zapotřebí se podnikatelského solitéra zase zbavit, tož to média zařídí a vymyslí zase nějaké Pandora papers, případně mu zase půjdou po rodině. ODS se teď zase propadne těsně k hranici volitelnosti, ale zase si naberou nového Fialu, kterému Kolář vysvětlí, jak to udělat, aby se pomocí bezotyšného lhaní na chvíli mohl cítit jako světový státník. A nám se budou střídat období „ANO, bude líp“ a období „Ve jménu evropských hodnot není žádná naše oběť dost velká.“

Samozřejmě je to trochu účet bez hostinského. Odpadání od proamerického majnstrýmu je pořád stejně jednosměrné. Úpadek americké hegemonie je stejně jednosměrný a stálý. O několik řádů levnější influenceři už hrají na prvoligovém mediálním hřišti a i na bránu si občas kopnou. Noví politici už se nepotřebují podbízet Václavům Moravcům a hnojomety od Šafra jsou pro ně jasnou známkou, že to dělají dobře.

Nemluvě o tom, že každý majnstrýmový politik má šanci, aby rozpoznal, že je pro Američany jen mouřenínem na špinavou práci. Těch, kteří na to nenalítnou, těch bude přibývat. Už jen tím, že hlas dezolátů je stále více slyšet. Už jen tím, že ta prokletá slova nedokáží velká média vymlčet. Současní i budoucí politici o tom budou přemýšlet a některým to možná i dojde. Nemluvě o tom, že již brzy uvidí v přímém přenosu dost nepříjemné osudy toho největšího ukrajinského mouřenína. Nějaký Afghánec, ponechaný napospas, to bylo daleko… Ale Ukrajinec ponechaný napospas… to se jim do hlav vpálí úplně jinak.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (234 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ve včerejším článku se bývalý indický diplomat M.K. Bhadrakumar zabývá zvýšenou aktivitou Německa a naznačuje, že válka na Ukrajině může vést k otevření otázek, o kterých jsme se domnívali, že je Postupimská konference vyřešila jednou provždy. Pokud by se tak stalo, bude to mít dalekosáhlé důsledky. Nechci strašit, ale článek přesto, že je dlouhý, dávám sem v plném znění.
 

Německo vytváří na západní Ukrajině nové vztahy

M.K. Bhadrakumar - bývalý indický diplomat, 13. července 2023 - https://peoplesdispatch.org/2023/07/13/germany-creates-equity-in-western-ukraine/

Hypotéza, že anglosaská osa je klíčová pro zástupnou válku na Ukrajině proti Rusku, je pravdivá jen zčásti. Německo je ve skutečnosti po Spojených státech druhým největším dodavatelem zbraní na Ukrajinu. Kancléř Olaf Scholz na summitu NATO ve Vilniusu přislíbil nový zbrojní balíček v hodnotě 700 milionů eur, včetně dalších tanků, munice a systémů protivzdušné obrany Patriot, čímž se Berlín podle jeho slov dostal do samého čela vojenské podpory Ukrajiny.
Německý ministr obrany Boris Pistorius zdůraznil: "Tímto krokem významně přispíváme k posílení ukrajinské síly." Odehrávající se představení však může mít více motivů.
V zásadě lze motivaci Německa vysledovat až k drtivé porážce Rudou armádou a s Ukrajinou jako takovou má pramálo společného. Ukrajinská krize poskytla příležitost pro urychlení militarizace Německa.  Mezitím se znovu objevují revanšistické nálady a mezi předními německými centristickými stranami - CDU, SPD a Stranou zelených - panuje v tomto ohledu "plná shoda".
Přední zahraniční a obranný expert CDU Roderich Kiesewetter (bývalý plukovník, který v letech 2011-2016 vedl Svaz záložníků Bundeswehru) v jednom z víkendových rozhovorů vyslovil myšlenku, že pokud si to situace na Ukrajině vyžádá, mělo by NATO  zvážit "odříznutí Kaliningradu od ruských zásobovacích linek. Uvidíme, jak Putin reaguje, když je pod tlakem". Berlín se stále ještě trápí kapitulací starobylého pruského města Königsberg v dubnu 1945.
Stalin nařídil 1,5 milionu sovětských vojáků s podporou několika tisíc tanků a letadel zaútočit na nacistické tankové divize  zakopané v Königsbergu. Dobytí silně opevněné pevnosti Königsberg sovětskou armádou bylo v Moskvě oslaveno dělostřeleckou salvou 324 děl, z nichž každé vypálilo 24 granátů.
Kiesewetterovy výroky zjevně ukazují, že v Berlíně se ani po osmi desetiletích nic nezapomíná a neodpouští. Německo je tak nejbližším spojencem Bidenovy administrativy ve válce proti Rusku. Německá vláda vyjádřila pochopení pro kontroverzní rozhodnutí Bidenovy administrativy dodávat Ukrajině kazetovou munici. Vládní mluvčí to v Berlíně komentoval slovy: "Jsme si jisti, že naši američtí přátelé neučinili své rozhodnutí, dodat tento druh munice, lehce".
Prezident Frank-Walter Steinmeier poznamenal: "V současné situaci by se nemělo USA překážet." Vrcholný představitel CDU Kiesewetter v rozhovoru pro deník "taz", který je spřízněn se Stranou zelených, skutečně navrhl, aby byly Ukrajině poskytnuty nejen "záruky, a v případě potřeby i jaderná pomoc jako mezikrok ke členství v NATO".
Současně se summitem NATO ve Vilniusu (11.-12. července) zveřejnila společnost Rheinmetall, velká německá zbrojovka se 135-letou tradicí, že v příštích 12 týdnech otevře na neznámém místě na západní Ukrajině závod na výrobu obrněných vozidel. Pro začátek se zde budou vyrábět a opravovat německé obrněné transportéry Fuchs a zároveň se plánuje výroba munice a možná i systémů protivzdušné obrany a tanků.
Generální ředitel společnosti Rheinmetall v pondělí pro CNN uvedl, že stejně jako ostatní ukrajinské zbrojovky by nový závod mohl být chráněn před ruským leteckým útokem. Německo více než zdvojnásobilo prostředky na modernizaci ukrajinských ozbrojených sil vyčleněné na rok 2022 ve výši 2 miliard eur. Nyní se dotýká zhruba 5,4 miliardy eur s dalšími plány na zvýšení na 10,5 miliardy eur.
Jde nyní pouze o Rusko? Německo si nemůže neuvědomovat, že Ukrajina prostě nemá naději Rusko vojensky porazit. Německo hraje jinou hru. Vytváří kapitál na západní Ukrajině, kde jeho soupeřem není Rusko, ale Polsko. Od doby, kdy carská armáda v roce 1914 postoupila do Haliče, má Rusko s ukrajinskými nacionalisty těžkou historii. Pokud se současná válka na Ukrajině rozšíří na západní Ukrajinu, nebude to volbou Ruska, ale bude to z nějaké nutnosti, která mu byla vnucena.
Vítězství Sovětského svazu na Ukrajině v říjnu 1944, okupace východní Evropy Rudou armádou a spojenecká diplomacie vedly k překreslení západních hranic Polska s Německem a Ukrajiny s Polskem. Zjednodušeně řečeno, Polsko souhlasilo s postoupením Volyně a Haliče západní Ukrajině a jako kompenzaci dostalo německá území; vzájemná výměna obyvatelstva vytvořila poprvé po staletích jasnou etnickou i politickou hranici mezi Polskem a Ukrajinou.
Je docela dobře možné, že probíhající válka na Ukrajině radikálně změní územní hranice Ukrajiny na východě a jihu. Případně může znovu otevřít poválečné uspořádání i s ohledem na západní Ukrajinu. Rusko opakovaně varovalo, že Polsko usiluje o navrácení odstoupené Volyně a Haliče ze západní Ukrajiny. Takový obrat událostí zcela jistě vynese do popředí otázku německých území, která jsou dnes součástí Polska.
Možná právě v očekávání nadcházejících turbulencí Varšava loni v říjnu, osm měsíců po zahájení ruské intervence v únoru, požadovala od Berlína reparace za druhou světovou válku - což je podle Německa otázka, která byla vyřešena v roce 1990 - ve výši 1,3 bilionu eur.
Podle Postupimské konference (1945) byla "bývalá východní území Německa" zahrnující téměř čtvrtinu (23,8 %) Výmarské republiky s většinou postoupena Polsku. Zbytek, který tvořilo severní Východní Prusko včetně německého města Königsberg (přejmenovaného na Kaliningrad), byl přidělen Sovětskému svazu.
Nenechte se mýlit významem východní hranice pro německou kulturu a politiku. U "ochromené" velmoci je totiž vždy něco nestálého, když se v politických, hospodářských a historických okolnostech objeví zcela nová síla, která podnítí ty, kdo jsou u moci, aby proměnili své představy v realitu, a revanšistické a imperialistické diskuse, které tiše, ale vytrvale proudily pod povrchem, začnou sondovat možnost nové národní expanze.
Při zpětném pohledu by se nemělo zapomínat na ďábelskou roli Německa - zejména tehdejšího ministra zahraničí a současného prezidenta Steinmeiera -, který se při změně režimu v Kyjevě v roce 2014 spojil s neonacistickými živly, a na následnou německou podlost při provádění Minských dohod ("Steinmeierova receptura"), jak nedávno v únoru přiznala bývalá kancléřka Angela Merkelová.
Stačí říci, že i když Rusko ve válce na Ukrajině vítězí, obavy tvůrců německé zahraniční politiky opět narážejí na nutnost nově definovat to, co bylo německé. Válka na Ukrajině je tak pouze prostředkem k dosažení cíle. Poslední zprávy naznačují, že Berlín možná konečně přikročí k uspokojení očekávaného požadavku Ukrajiny na řízené střely Taurus s doletem přesahujícím 500 km a unikátní "válečnou hlavicí s více účinky", které by mohly změnit dynamiku na bojišti a vytvořit předpoklady pro vítězství.
Stejně tak němečtí vojáci již tvoří zhruba polovinu bojové skupiny NATO, která je již přítomna v Litvě. Ministr obrany Boris Pistorius před dvěma týdny při návštěvě Vilniusu uvedl, že Německo připravuje infrastrukturu pro trvalé umístění 4 000 vojáků ("silné brigády") do Litvy, aby bylo schopno udržet vojenskou flexibilitu na východním křídle. Toto rozhodnutí má podporu jak německé vládní koalice, tak hlavní opozice.
Zahraničněpolitický expert CDU a poslanec Spolkového sněmu Kiesewetter označil myšlenku zřízení německé základny v Pobaltí za "rozumné a spolehlivé rozhodnutí". Z historického hlediska se totiž v minulosti objevily pokusy o vytvoření německé vlády v Pobaltí na základě revizionistických nároků vůči novým státům Estonsku, Lotyšsku a Litvě, kde se němečtí kolonisté usadili již ve 12. a 13. století.

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (50 hlasů)

Jo jo, kecama se války nevyhrávají. To bylo řečí, jak Ukrajinci drtí Rusy, falešná čísla o poměrech padlých na obou stranách, aby vytáhli poslední prachy ze země, jejíž vláda obrala i své důchodce, jen aby jim dala první poslední…

To bylo keců, že Rusové zničili svůj Nord Stream a vyhodili přehradu do povětří, aby se utopili. O občanské válce, kterou vydedukovala jedna česká amatérka, kte si nosí v kabelce tank…

Kampak jen se ti čerchmanti, kteří slíbili podporovat Ukrajinu do jejího konečného vítězství, teď podějí.

Copak občan Tchajwanec, ten se může zašít ve své druhé domovině. Fialu závislého na Ukrajině by mohl vzít k sobě Zelenský jako poradce…, kam by spolu šlápli, tam by sto let tráva nerostla…

Ale co Rakušan s hlavou v pytli..., kam s ním?


 


 

Průměrný počet slepic: 4.8 (85 hlasů)

Z provizí z předražených zbrojních zakázek se v blahobytu utopí celé generace jejich potomků. Máme příklady z minulosti žejo, pan Gross a Sobotka, kdepak že mají ta svoje sídla?

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

Ano, miliardička sem, miliardička tam...., vynaložili za pár měsíců vládnutí maximální úsilí na úkor vlastních lidí, aby se zabezpečili navěky, ať už budou kdekoliv. Hlavně kvůli tomu chtěli za každou cenu zlikvidovat Babiše a dostat se rychle k lovákům, o nic jiného jim nikdy nešlo. Lidi jim nalítli na předvolební kecy. A bohužel jsou pořád tací, kteří si myslí, že čím hůř, tím líp. Ještě vydržet do voleb a mají splněno, víc nepotřebují. Pro nás, bohužel, pozdě.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

rakušanovi dát pytel na hlavu

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Velmi často potkávám krajany mluvící česky, slovensky či polsky. Sice si nikdo z nich není vědom, že pilná práce a placení daní jsou nejlepší podporou systému. Šikovné ruce a mozky sem přitahují peníze, ale tak to vlastně má být: Nejlepší systém najdete tam, kde si nejvíc vyděláte.

Pokud se Vidlákova prognóza naplní a systém „ANO, bude líp“/„Ve jménu.." se ještě několikrát překlopí, někteří z nás se dočkají toho, že minimální i průměrná mzda bude v lepším systému nejen 5x vyšší, jako je tomu dnes. Odhaduji, že bude trvat zhruba 50 let, než tento poměr dosáhne kritické hodnoty (1:10), kdy si ústavní většina národa uvědomí, že takhle to už dál nejde.

Průměrný počet slepic: 1.9 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Vážený pane Vidláku, 

zase trocha reality:

1) Píšete, že "Jediní, kdo jsou ochotní nechat shořet svět v atomovém pekle, jsou Ukrajinci", není to pravda, viz Váš citát pana Putina: "K čemu by nám byl svět, kdyby v něm Rusko nemělo své místo.“. Takže to je především pan Putin, který je ochoten nechat shořet svět v atomovém pekle. 

2) Ukrajinský mouřenín byl vykázán do patřičných mezí - je to především rozhodnutí pana Zelenského a ukrajinského národa, jestli se chtějí bránit proti agresi Ruska nebo nechtějí a za jakou cenu. Je to jejich věc. Ostatní státy mohou stát mimo nebo si vybrat, jestli chtějí někomu pomoci. Pokud některé státy poskytují Ukrajině vojenskou a jinou pomoc, pak je normální, za tuto pomoc poděkovat.

3) Nechápu, co myslíte tím, že Zelenskyj někomu uvěřil "natolik, že vyrobil velkolepý příběh o ruské slabosti a ukrajinské síle". Jeho země byla napadena Ruskem a on se rozhodl se bránit. Nebo snad ve Vašem vesmíru napadla Ukrajina Rusko?

4) K žádnému "zazdění šance na mír" nedošlo, protože žádná taková realistická šance nebyla na stole. Pokud zmiňujete ten koncept, kterým mával pan Putin na delegaci afrických politiků, pak tento koncept byl založen na garanci neutrality ze strany dalších států (například Číny). Žádný tento stát, který měl garantovat neutralitu Ukrajiny, se k tomuto konceptu nijak nevyjádřil a nelze proto tvrdit, že předpoklady tohoto konceptu byly realistické. 

5) Existují jen západní papaláši nebo jsou i nějací východní papaláši? Stane se tam Racjhl také západním papalášem, pokud se mu podaří se volbách dostat do Evropského parlamentu?

 6) Píšete, že "budoucí boje jsou boje pěšáků", možná byste tato moudra mohl zaslat i na Ruskou, Indickou nebo Čínskou ambasádu, aby si uvědomili, jak zbytečně vyhazují peníze na vývoj nejnovějších stíhaček X-té generace, stavbu letadlových lodí a jiných pokročilých vojenských technologií, které tyto státy vyvíjejí pro své potřeby, ale i pro to, aby na světovém trhu mohly konkurovat "předraženým americkým zbraním", protože "jde o techniku, která na moderním válčišti nemá vůbec co dělat". Předpkládám, že se Vám obratem dostane nabídky poradce pro národní bezpečnost alespoň některého z těchto států.

7)  Píšete, že "Je třeba vrátit na místo kovaného byznysmena, který číslům rozumí [tj. pana Babiše]". Ten rozumí tak akorát tomu, kde vycucat nějakou dotaci. Makroekonomii vůbec nerozumí a jako "rozumný hospodář" jenom rozhazoval státní peníze, místo, aby vyřešil důchodovou reformu. A pokud jde o to nošení pláství, tak na to tam měl v ANO jednoho odborníka (nikoliv náhodou bývalého člena ČSSD) - pana Faltýnka. Ten byl odborník na procenta ze státních zakázek, jakého jen tak nenajdete. 

8) A když už padlo jméno pana Rajchla, tak se rovnou optám, jakou máte připraveno pohádku pro jeho kandidaturu to Evropského parlamentu (JR už se totiž nechal slyšet, že do nejbližších voleb do EP povede kandidátku strany PRO). Jak to budete prodávat jeho příznivcům, že tady slibuje hory doly a pak najednou kandiduje do EP? Pokud se tam vůbec dostane, tak tam zmizí a nedokáže vůbec nic. Podobně tak zmizel třeba předseda Svobodných, pan Mach. Také měl velké plány, ale nebyl schopen změnit vůbec nic. Stejně dopadne JR, šest let o něm neuslyšíme, ledaže by si nechal jen posílat 9.808,67  EUR měsíčně na účet a dál se věnoval politice v ČR? Což by byl tak trochu podvod, protože plat poslance EP dostává na to, aby jako poslanec pracoval. Ale s tím asi nebude mít JR žádné morální problém podle hesla, kdo neokrádá EU, okrádali rodinu, že?

A pokud se JR do EP ani nedostane, tak je skutečný zoufalec, protože i ti komunisté byli schopni sehnat alespoň 164 624 hlasů, aby dostali jeden mandát (pro paní Konečnou).    

Milkman

Průměrný počet slepic: 2 (74 hlasů)

 

1.Něco docela jiného je vyhrůžka, která udrží protivníka v určitých mezích a něco jiného je reálně probíhající zničení perspektivy Ukrajinců na mnoho let dopředu.

2.Není to rozhodnutí Ukrajinského národa ale rozhodnutí pana Zelenského a mocné skupiny agresivních gengstrů podporovaných ze zahraničí.

3. Na všechny složité otázky existují jednoduché, snadno pochopitelné, nesprávné odpovědi. V tomto případě se tváříte jako by problém nastal v momentu, kdy Rusko překročilo hranice Ukrajiny, i když podle Vašich příspěvků určitě víte že viníka nelze určit takhle jednoduše a že pokud chceme vědět kdo to všechno zavinil, musíme brát v potaz co všechno bylo před tím.

4. Samozřejmě že předpoklady Ukrajinské neutrality byly nerealistické, je ale potřeba se ptát proč, nebo lépe kvůli komu? Pokud by USA se za neutralitu Ukrajiny postavila, tak všichni vazalové USA najednou budou tuto verzi podporovat, a když už ji Rusko navrhlo, není co řešit.

5. Nevím.

6. Něco jiného je zastrašovací potenciál velmocí a něco jiného je obrana státu která takovým potenciálem nikdy disponovat nemůže. Ukazuje se že USA snadno převálcovala Saddámovy tankové jednotky s pomocí vyspělejší techniky a to nejen tankové ale hlavně pomocí družic a letadel AWACS. S partizánským způsobem boje většinou za použití lehkých zbraní jako praktikovali Vietnamci, nebo Afghánci si ale ani s pomocí té nejvyspělejší techniky poradit nedokázali.

7. Do pana Babiše bych také velké naděje nevkládal ale že byl pro naší zem mnohem prospěšnější než Fiala, s tím souhlasím. Důchodová reforma je na trochu delší řeč, když to napíšu jen zkrátka, tak je to nesmysl.

8.O panu Raichlovi toho zatím moc nevím, ale do voleb je ještě daleko do té doby budu informovanější. Pan Mach není můj oblíbenec, ale pokud byl v EP, informoval o tom, jaká zvěrstva se tam dějí, a to je taky důležité, že jeho vliv na EU byl zanedbatelný je způsobeno tím, že tam podobných lidí nebylo víc, to je vina voličů a ne jeho.

Průměrný počet slepic: 4.7 (64 hlasů)

Vážený pane Freude, 

díky za věcnou reakci. K Vašim jednotlivým bodům:

1) Je to Rusko, kdo opakovaně vyhrožuje jadernými zbraněmi (které má), nikoliv Ukrajina (která je nemá). Rusko prostě nechce, aby Ukrajina dostala nějaké stíhačky, to je celé. Pokud tedy pan Vidlák píše, že "Jediní, kdo jsou ochotní nechat shořet svět v atomovém pekle, jsou Ukrajinci", tak to prostě není pravda. Tu ochotu naopak výslovně deklaruje Rusko. 

2) Myslím, že ani Vy ani já nemáme moc informací o tom, jaká je podpora Zelenského u Ukrajinců. Každopádně do prezidentských volen šel Zelenskyj s tím, že by chtěl Ukrajinu směřovat do EU a NATO a chtěl o tom nechat proběhnout referendum. A s tímto programem byl zvolen poměrně výraznou většinou Ukrajinců. Kde máte ty "agresivní gangstery podporované ze zahraničí"?. A pokud jsem to ale dobře spočítal, tak za rok jsou na Ukrajině prezidentské volby, takže se uvidí, jak moc jsou Ukrajinci ochotní prolévat vlastní krev za to, aby si sami mohli rozhodovat o svém osudu. 

3) Ano, vztah mezi Ukrajinou a Ruskem byl jistě složitý, ale existuje jedna jednoduchá otázka: Napadlo vojensky Rusko Ukrajinu nebo to bylo naopak? A odpověď je, že Rusko vojensky napadlo sousední zemi a ruská vojska jsou na území Ukrajiny. Jinými slovy řečeno, ta situace byla složitá, ale neospravedlňuje vojenskou agresi Ruska. Civilizované je tyto problémy řešit diplomaticky, arbitrážemi, mezinárodními institucemi apod. Nikoliv válkou. Nadto i samotné důvody důvody války prezentované Ruskem jsou možná zástupné, jak vyplynulo z  vyjádření Prigožina. 

4) Ne, je třeba se ptát, kde bere pan Vidlák názor, že Ukrajina odmítla mírovou dohodu. Nejsou žádné důkazy o tom, že by na takové dohodě chyběl jen podpis Ukrajiny. Nebyl tam podpis žádné země, která měla garantovat neutralitu Ukrajiny. Jako třeba Čína. Myslíte, že by Čína takovou dohodu podepsala? Pan Vidlák prostě jen dosti průhledně proměňuje vodu ve víno.  

5) OK

6) Můj komentář směřoval k tomu, že podle pana Vidláka nemají moderní vojenské technologie místo na bojišti, což je dosti v rozporu s tím, jak státy, které si to mohou dovolit, hrnou peníze do vývoje nejrůznějších technologií (letadla, lodě, ponorky apod.). Ano, jistě jsou bojiště, kde je to hodně o partyzánském boji (Vietnam, Afghánistán), kde "Amerika prohrála". Přesnější však je, že Amerika neměla dostatek vůle k tomu, aby vedla válku v nějaké vzdálené zemi. Pokud by tu vůli měla, tak nevím, zda byste si na Vietnam nebo Afghanistan vsadil. I boj proti komunismu (Vietnam) nebo terorismu (Afghanistan) stojí nějaké peníze a nějaké životy amerických vojáků.   

 7) Babiš je neschopný mikromanažer, který neudělal vůbec nic užitečného (nebo mne alespoň teď nic nenapadá). Přitom minimálně dvacet let se ví, že reforma veřejných financí je založena především na reformě důchodového systému. Nechce se do toho nikomu, protože ta reforma prostě bude bolet a bude vůči některým skupinám dosti tvrdá. Babiš na to měl téměř dvě volební období. Neudělal nic. Srovnání s Fialou můžeme udělat po volbách. Sám jsem na to zvědavý. 

8). Jde o to, že pan Rajchl všude povykuje, jak moc je tato vláda špatná a slibuje, co všechno udělá jinak. Kdyby to myslel vážně, tak by ale měl kandidovat do Poslanecké sněmovny a nikoliv do EP. Jestli chce ČR osvobodit od Bruselu, pak to udělá rozhodně lépe z našeho Parlamentu než z Bruselu. Takže jsem jenom poukázal na to, že to je obyčejný politický podvodník. Pokud Vás zajímá psychologie, jak naznačuje Vaše přezdívka, tak každopádně doporučuji jeho Facebook :-).  

Milkman    

Průměrný počet slepic: 2 (29 hlasů)

Teda Májo na co Vy hned nemyslíte.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Freud

Trvalý odkaz

 u Milkmana je reálný předpoklad, že má pinďoura delšího než samotný rozum.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

Každou chvíli slyším že ten či onen zákon se musí změnit, protože odporuje legislativě EU a Vy mi napíšete že důležitější je náš parlament. Až se bude měnit legislativa EU podle našich zákonů, potom bude důležitější náš parlament.

Vyjadřovat k dalším bodů se nebudu i když většinu z toho co jste uvedl by nebylo těžké vyvrátit.

Například válka ve Vietnamu nebyla původně válkou proti komunismu ale válkou za zachování kolonie. Vietnam stál proti koloniálním velmocem a potřeboval spojence, na koho se měl obrátit? Tak se obrátil na komunistickou velmoc, ostatně to nebyl jediný případ kdy o tom, na kterou stranu se ten či onen stát přikloní se nerozhodovaly tyto státy ideologicky, ale protože jim nic jiného nezbylo. Ke konci války už byl odpor veřejnosti v USA tak velký že si další pokračování války nemohla vláda USA dovolit.

 

Důchodová reforma je nesmysl. Slyšel jste někdy něco o tom, jak by měla ta reforma probíhat? Pokud něco podstatného a reálně uskutečnitelného v praxi někdo řekl, tak sem s tím, já slyšel jen samé bláboly, které sice vypadají vznešeně ale se všemi důsledky takových kroků si nikdo hlavu neláme.

Takže napíšu, co jsem o reformě zatím slyšel nebo četl.

Na důchod si musíme spořit už v produktivním věku, nejlépe od začátku toho, kdy si začneme vydělávat.

No to zní logicky ale rozeberme si to. Lidé s nižším vzděláním a taky nižšími příjmy, když začínají vydělávat a chystají se založit rodinu, si asi ještě dlouho spořit nebudou, protože nemají z čeho. Lidé z této příjmové skupiny, kteří nehodlají mít rodinu si chtějí užívat života a na spoření na důchod se vykašlou.

Mladí lidé s vyšším vzděláním a vyššími příjmy většinou začnou vydělávat později (až po absolvování školy). Pokud chtějí založit rodinu, nepadá takové spoření v úvahu. Nebo si snad dokážete představit, že utáhnou nájem, současně i spoření na pořízení bytu a současně si budou spořit na důchod? Pokud rodinu nechtějí, je to stejné jako v prvním případě.

Důchodové spoření padá v úvahu jen u lidí středního věku, a jen u těch kteří si je mohou dovolit. To určitě nejsou lidé s nižšími příjmy. Ti žijí, jak se říká z ruky do huby. Většina propagátorů říká že spoření na důchod musí těm, kdo si budou spořit podpořit finančním příspěvkem stát. Znamená to, že přispěje těm, kteří mají vyšší příjmy a mohou si spoření dovolit, těm kteří je mají nízké doporučí aby se v důchodu ubytovali pod mostem že ušetří na nájmu a vysvětlí jim že část peněz které má stát na důchody, dostanou ti bohatší jako příspěvek na spoření.

Další problém vidíme teď kdy máme vysokou inflaci, která uspořené peníze znehodnotí.

Další problém je že pokud si naspořenou částku budou lidé moci kdykoli vybrat, tak to většina z nich udělá a pokud ne tak si dovedu představit člověka, který má finanční potíže a může přijít o domek ale má přitom naspořeno na důchod milion ale na ty peníze nesmí sáhnout.

Další teze důchodové reformy je že mají být spravedlivější důchody to znamená, že kdo víc platil, bude mít vyšší důchod. Jinými slovy k rozvírajícím se nůžkám platů, přibudou i rozvírající se nůžky důchodů, a vzhledem k měnícímu se poměru mezi těm kdo do důchodové kasy přispívají a těm kdo důchody dostávají, budou průměrné důchody menší. Jinak řečeno, pod mosty bude velká tlačenice. Ale lidé žebrající o almužnu budou mít vzhledem k větším důchodům těch bohatších, větší šanci že jim někdo nějakou almužnu dá.

To že při současném vývoji populace a současném hospodaření státu, na důchody nebude je jasné, ale já bych to řešil jiným způsobem. Detaily uvádět nebudu to by bylo nadlouho, možná příště.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

1) Tak se nejdříve podívejte na program strany PRO a pak mi napište, jaké body tohoto programu se budou lépe prosazovat z pozice poslance EP než z pozice poslance PS PČR. A stále ještě je rozhodování v EU velmi závislé na postoji Rady EU než na postoji EP. Jestli chce kdokoliv cokoliv změnit ve fungování EU, tak toho lze dosáhnout lépe z pozice představitele vlády konkrétní členské země než z pozice poslance v EP. Takže jsem moc zvědavý, do jaké pohádky pan Vidlák zabalí, že pan Rajchl by se rád zabydlel v EP, ačkoliv tam pro své voliče nedokáže absolutně nic z toho, co slibuje ve volebním programu. O to se klidně vsadím.

2) Až se někdy vyjádříte, tak ty body třeba vyvrátíte, co já vím :-). 

3) Válka ve Vietnamu byla sice nejdříve protikoloniální válkou proti Francii,  a která skončila v roce 1954 tím, že z Indočíny vznikl (mimo jiné) severní komunistický Vietnam a jižní nekomunistický. V této koloniální válce se ale Amerika neangažovala, protože to byla věc Francie. Až následné konflikty mezi komunistickým severním a nekomunistickým jižním Vietnamem teprve vedly k vojenské účasti USA ve Vietnamu. 

4)  Nevím, co je na důchodové reformě nesmyslné. Ano, můžeme samozřejmě dál nedělat nic (=nedělat reformu), ale pak se musím smířit s tím, že nějaké služby, které zajištuje stát, budou fungovat ještě hůře nebo vůbec. To další, o čem píšete, jsou jen popisy problémů, pro které je obtížně vybrat nějaký model jiného financování důchodů než je stávající.  Proto se do toho žádné politické straně nechce, protože ta reforma prostě bude bolet. 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 1.4 (7 hlasů)

Nejde jenom o to, kdy vlastně rusko-ukrajinský konflikt začal, ale jestli je nebo není součástí nejaké širší strategie USA. Z toho, co jsem pochopil z vyjádření různých amerických politiků, Američané mají fundamentální problém se všemi autoritáři na celém svete. Kdo nemá jimi certifikovaný, dostatečne "kvalitní" demokratický systém, je pro USA permanentím nepřítelem.

Proto se NATO po pádu Sovětského svazu nikdy nezrušilo, ale naopak se muselo směrem k Rusku rozšiřovat. V některých zemích to jednoznačně vítali, v jiných se museli najít zmiňovaní mouřeníni. Ukrajina je z tohoto pohledu extrémním případem země, která se k vývozu demokracie nehodí, podobně jako Afrika nebo celý arabský svět.  Výsledek je v těchto oblastech vždycky stejný.

Průměrný počet slepic: 4.4 (28 hlasů)

USA nemá problém se zeměmi s autoritářským systémem, pokud jsou to jejich spojenci nebo vazalové. Například Chile a Pinochet, a několik dalších diktátorů na Americkém kontinentu nebo Saudská Arábie, nebo Kuvajt. Dokonce i Saddámovi dodávali zbraně. O Afghánských mudžahedínech se také nedá říct že to byli demokraté ale i těm dodávali zbraně a poskytovali výcvik, dokud bojovali proti SSSR.

Oni je sice formálně nabádali k zavedení demokracie, ale zbraně jim dodali.

Samozřejmě ty státy které USA nepotřebují do své strategie, nebo kvůli surovinám, tak ty drtí svými představami o demokracii.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Pinochet proti Allendemu, Saudové proti Iránu, Afghánce jste zmínil.  Vyberou si z jejich pohledu menšího řezníka, to se dá pochopit.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Myslíte to vyřešení důchodové reformy tím, že lidi půjdou do důchodu o několik let později...? Ajo, tak to je super řešení...

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Vážená paní Májo, 

jako důchodovou reformu jsem myslel nějakou systémovou změnu, kterou bude nahrazen stávající systém průběžného financování důchodů na základě modelu "mladí platí starým". Původně tento model fungoval v zásadě vyrovnaně (tj. vybrané prostředky od mladých stačily na důchody pro staré). Vzhledem k tomu, že žijeme déle (=tedy pobíráme déle důchod) a rodí se málo dětí (=přijmy od mladých nestačí na důvody pro staré) roste každým rokem rozdíl mezi tím, co se vybere a tím, co se vyplatí na důchody. Takže stát musí každý rok přispívat na důchody částkou, která stále roste. Pokud se něco nezmění, tak za nějakou dobu půjde na důchody většina příjmů ČR. A tou změnou má být právě důchodová reforma, který by měla vést k nějaké stabilitě důchodového systému. Problém je, že není všeobecná shoda na tom, jak má ta reforma vypadat.

A já jsem žádný model důchodové reformy nezmiňoval, takže nevím, co jste to poznámkou vlastně myslela. 

Milkman   

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)

In reply to by Milkman

Trvalý odkaz

Kdyby nevyhazovali naše prachy na vyzbrojování Zelenského a jeho partičky, bylo by na důchody až až.

Kdyby nerozkradli (pardon - "nevypůjčili si") po "hadráku" stamiliardy z důchodového fondu..., platí to samé.  

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)

Bohužel se mýlíte, protože ani za předpokladu, že by ČR neposkytla Zelenskému ani korunu, tak by se tím problém rostoucího deficitu důchodového účtu nijak nevyřešil. Ta druhá námitka je tak abstraktní, že na ní nelze co dodat. Ale ať už tím myslíte cokoliv, tak by to opět nemělo žádný vliv na podstatu problému (kterým je nedostatek mladých a rostoucí počet starých + delší doba vyplácení důchodů z důvodu dožití vyššího věku).

Milkman 

P.S. A žádný důchodový fond nikdy nebyl, takže z něj nemohl nikdo nic ukrást. Píšete blbosti a v horším případě tomu snad i věříte. 

Průměrný počet slepic: 2.4 (10 hlasů)

romsko-cikánských dětí se rodí poměrně dost, bohužel nikoliv za účelem, aby na někoho pracovaly. Je to jenom  kvůli prachům a pro prachy od státu. Ano, mladých máme asi nedostatek, ovšem různých, pochybných mladíků máme více než dost.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

a jak tento poznatek přispívá k řešení problému rostoucího deficitu důchodového účtu?

Milkman

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

Tedy, ovšem pokud jej někdo rád a dobrovolně neživí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

ve stylu "dědeček a babička, ujídaj' nám chlebíčka"?

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

ti to ještě dobře vedli, oni pracovat museli a to co vydělali, to sami neprojedli.  Dnes je, ale doba jiná, pro parazity skvělé klima.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

všechno souvisí se vším. Když máš vládu parazitů, pak nemůžeš čekat vůbec nic, všechno je jen na úrovní mýtů.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Já se domnívám, že se mýlíte Vy, Milkmane.

Peníze tehdá do rozpočtu přesunul tehdejší ministr financí Klaus s tím, že až budou potřeba se vrátí. Náramně si tou sumou zlepšili státní rozpočet.. No jo, zase ODS!!

Nebo Vy se nepamatujete, že mimo zálohy na daň se z výplat strhávaly peníze ještě na sociální a zdravotní pojištění, to je stejné jako nyní a na důchodové? Nepamatuji se přesně jak se ta položka jmenovala, ale zatraceně si pamatuji krok ministra Klause !!!

Mějte prima den.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Vážená paní LaCasito, 

teď jsem trochu na vážkách, mám věřit právní úpravě důchodového zabezpečení nebo Vašim vzpomínkám?

Systém důchodového zabezpečení byl a stále je založen na tom, že se tyto peníze vyplácí ze státního rozpočtu bez ohledu na to, kolik se na důchodové zabezpečení vybralo. Nikdy k tomu nebyl žádný samostatný (rozpočtově oddělený fond, jako je například Fond dopravní infrastruktury). Ministerstvo práce a sociálních věcí jen vždy při sestavování rozpočtu sdělí, kolik podle aktuální právní úpravy potřebuje peněz na výplatu důchodů (to se dá relativně snadno spočítat na základě statistických dat) a tyto peníze dostane v rámci rozpočtu přidělené. Tak to je minimálně od 1. července 1964, kdy začal platit zákon 101/1964 Sb., o sociálním zabezpečení. Takže je nesmysl, že by si Klaus nebo ODS nějak zlepšily státní rozpočet, protože tento státní rozpočet zahrnoval (v příjmové stránce) všechny možné příjmy, včetně těch příjmů, které byly vybírány na základě daní nebo důchodového pojistného. 

Samozřejmě se Vám rád omluvím, pokud mne přesvědčíte, že Vaše vzpomínky vyvracejí příslušnou právní úpravu.

I Vám hezký den, i když v dnešním vedru to možná je spíše trest než radost :-).

Milkman 

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Milkman

Trvalý odkaz

Napsal uživatel Milkman dne Čt, 13. 07. 2023, 23:59

(o Babišovi)... jenom rozhazoval státní peníze, místo, aby vyřešil důchodovou reformu.

-----------------------------------------------

Model nemodel - kdyby odchod do důchodu v 68 letech navrhoval Babiš, opozice (dnešní vláda) by na něm nenechala nit suchou a ztrhala by ho za to. Nejspíš by zneužili i jeho nemocného syna, tak jak to už umí, aby to bylo co nejvíc "fér". 

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Podstatné  je, že neprosadil ani nenavrhl nic, protože to je obyčejný hulvát, fňukna a břídil.

Pokud to vidíte jinak, tak pro Vás bude jste snadné mi napsat, co podle Vás pan Babiš vlastně dokázal jako ministr financí a následně premiér? Můžete to vzít třeba podle programového prohlášení vlády pana Babiše a napsat mi, co vlastně dotáhl do konce... 

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

Pro mě je obyčejný hulvát Rakušan, fňukna Zelenský a břídil Fiala.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

ale asi nejste až takový vševěd, za kterého se tady vydáváte. Jinak byste věděl, že veškeré prebendy z politických funkcí by Jindřich Rajchl zasílal na bohulibé účely, a to na základě hlasování svých voličů. A to se týká skoro všech ostatních "tezí". Zastavím se jen u šéfa Agrofertu, kterého považuji ve srovnání s fialovým hnusem jen za menší zlo. Ale za jeho působení bylo rozpočtové hospodaření nejlepší od éry Václava Klause. Takže té ekonomice asi přece jen rozumí trochu víc než jeho předchůdci a fialoví následovníci. Nedělejte ze sebe troubu tvářícího se přitom, že spolkl veškeré moudro světa. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Vážený pane Jáchyme, 

že Vy jste ten vzácně se vyskytující občan, který věřím slibům politiků? Samozřejmě vím, že pan Rajchl toto sliboval, to ho totiž nic nestojí. Až tam bude a skutečně bude posílat všechny příjmy poslance EP na nějakou opravdovou charitu (nikoliv do nějakého nečitelného spolku, který si založí s manželkou a nějakým dalším kámošem), tak samozřejmě uznám, že jsem se v panu Rajchlovi zmýlil.

A o pana Rajchla se zajímám jen díky tomu, že je zde propagován panem Vidlákem. Do té doby jsem o něm neslyšel. 

Když Vy jste takový  moudrý "netrouba", tak mi napište přehled nějakých klíčových makroekonomických rozhodnutí pana Babiše (či jeho vlády), která měla pozitivní dopad na stav veřejných financí. Stačí mi jich pět. Děkuji. 

Milkman

  

Průměrný počet slepic: 1.2 (13 hlasů)

No je zcela jisté, že po dvou letech kovidu odevzdal AB zemi současné vládě v mnohem lepší kondici, než je dnes.

Zadlužení bylo mnohem nižší a co AB vyplácel firmám za nařízené utlumení jejich podnikání bylo činěno z finančních rezerv, které jeho vláda vytvořila. A to nemluvím o tom, jak si svou polívčičku o výši vyplácených peněz honem honem přihřívala opozice, která se bála, aby nebyl AB sám, kdo rozdává..

Stačí si dohledat na jakém místě jsme tehdá byly v žebříčku ekonomických hodnocení a na jakém místě jsme nyní. 

Kam současná vláda tuto zemi dovedla i přes to, o kolik víc peněz na daních vybrala díky inflaci, kterou sama způsobila a kterou se stále dále snaží udržovat je zřejmé!!

Mě kolikrát napadne, že se ten Fiala venku, když jezdí po světě, za takovou vizitku nestydí !!! Nejhorší místo v Evropě.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Milkman: ...Babiše]. Ten rozumí tak akorát tomu, kde vycucat nějakou dotaci. Makroekonomii vůbec nerozumí a jako "rozumný hospodář" jenom rozhazoval státní peníze, místo, aby vyřešil důchodovou reformu.  ----------------------------------------------

Kalousek se Schwarzenbergem vycucali dotace, že kam se na ně hrabe Babiš, který je dokonce vrátil, na rozdíl od vychcandírů, kde nic takového nehrozí. Kalouskovi tehdy nevadilo, že jeho kamarádíčci vycucávají dotace evropské i ty státní. Komu vadí Babišovy dotace a nevadí mu toto, je u mě pokrytec největšího kalibru. 

 


 

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Vážená paní Májo, 

dotace jsou z mého pohledu plošné zlo, takže mi vadí čerpání dotací bez ohledu na to, kdo je čerpal. Kdyby byla diskuse o panu Kalouskovi nebo panu knížeti a dotacích, které čerpali,  tak si samozřejmě také odplivnu. 

Jinak pan Babiš (resp. jeho společnosti) vyčerpal od roku 2012 zhruba 16 mld. Kč dotací. Pokud vím, tak vrátil jen tu dotaci na Čapí hnízdo, a to jen proto, že v této věci běželo trestní řízení. Takže to u něj s tím vracením dotací není rozhodně tak horké. 

Milkman 

Průměrný počet slepic: 1.8 (9 hlasů)

Asi čerpali dotace všichni tak, jak jim to vládnoucí garnitura dovolovala. Ovšem "vypíchli" pouze Babiše, protože...

Když teď "věnovali" ČEZu desítky miliard za to, aby ti mohli škubat národ, přijít si na rekordní dividendy..., co je to proti babišovým dotacím, který dá se říct živil, zaměstnával, odváděl daně... K čemu je nám bohatý ČEZ, když my levně prodáváme a draze nakupujeme.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Jsem sice proti dotacím, ale ačkoliv Babiš byl oproti jiným malá ryba, neodnesl to nikdo z nich - podle hesla buzeranti a bonzáci všech stran spojte se. Mají to ostatně i v názvu. SPOLU - spolubuzeranti a spolubonzáci. 

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Zatím to vypadá tak že podle našich vládnoucích stran dostanou dotace všichni kromě Babiše.

Snad dostanou dotace ti "zemědělci" kteří nic neprodukují.

Taky se podívejte například na to, jaké dotace dostávají zemědělské podniky v západních státech v porovnání s našimi zemědělci. Zrušit dotace by bylo žádoucí, ale všem, jinak naši zemědělci nemají šanci konkurovat těm zahraničním.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Já jsem ve víře pevný, dotace jsou zlo a dotace pro miliardáře Babiše je obzvláště perverzní příklad toho, jak chudí krmí bohatého. Víc k tomu není co dodat. Já bych prostě dotace zrušil i kdybychom měli být v Unii jediní. Tady je ostatně hezký článek o tom, kam dotační politika v ČR vede...

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Ano, to je přesně ono - dotace pro Babiše jsou perverzní,  zatímco dotace pro Kalouska se Schwarzenbergem jsou noumální, Luďo... Závist je u nás pitomá záležitost. Je to to, co z Fialy udělalo ukrajinského premiéra a z komunistického rozvědčíka prezidenta. Něco takového se může stát snad jen u nás. Raději amatérskou, nevzdělanou, závistivou, vyčůranou, destrukční a prodejnou vlezdoprdelní vládu, která si stihne za 4 roky nahrabat co by nikde jinde nenahrabala, hlavně že ne Babiš. A když už jsme u těch koryt, tak si ještě zvyšme naše platy, ať se kočky pudrujou..., však si naši poddaní zaslouží takovou chátru.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Nevím, kolik dotací dostal Kalousek nebo Schwarzenberg, jistě mi to prozradíte. Až třeba trochu opadne to vedro, aby se Vám to zase všechno nějak nepomotalo dohromady. Můj názor na dotace totiž nijak nesouvisí s názorem na vládu pana Fialy, a vážně nevím, jakou mentální akrobacií jste z toho vyvodila ten blábol o závisti. 

A jestli tomu správně rozumím, tak by Vám místo jednoho komunistického rozvědčíka vyhovoval jako prezident pan komunistický estébák ze Slovenska? 

Milkman

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)

Bláboly o tom, jak komunistický špicl je v pohodě a obchodník Babiš s STB za zadkem něco horšího, mě fakt nepřesvědčí. Končím debatu. Dotace pro knížete se dají snadno ověřit, už bylo více podrobných článků než jsou tyto a čas tomu taky nehodlám věnovat, vše zde na stránkách už dávno bylo diskutováno.

https://www.sinagl.cz/…tml

https://www.e15.cz/…929

https://www.hlidacstatu.cz/…erg

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Příslušné oznámení už před několika dny obdržely jaderné mocnosti NATO – Francie. Velká Británie a USA. Kdy,  Proč a Jak budou jaderné údery provedeny! 

zde jsou některé úryvky s Analýzy nejnovějšího vývoje ukrajinské války:

... Ruský ministr zahraničí Lavrov, oznámil před pár hodinami, že Rusko už oficiálně informovalo jaderné mocnosti zemí NATO – USA, Francii a Velkou Británii, že v okamžiku předání letadel F-16 Ukrajině, nebude Rusko čekat a zkoumat, zda tyto letadla budou vyzbrojena jadernými zbraněmi, a bude je automaticky považovat za jaderné nosiče, a jadernou hrozbu pro bezpečnost Ruska. 

... Ruské oficiální oznámení jaderným mocnostem NATO je tak zcela v souladu s ruskou válečnou doktrínou, která umožňuje prezidentovi Ruska, aby o budoucím použití jaderných zbraní informoval ostatní státy a mezinárodní organizace předem. 

... Ruské jaderné varování bylo doručeno, stejně jako bylo v listopadu 2021 doručeno Putinovo varování, že přepadne Ukrajinu pokud nebudou splněny jeho požadavky. 

... USA, Francie a Velká Británie podle Lavrova už příslušná varování obdržely před několika dny. Pravděpodobně proto na summitu NATO ve Vilniusu už zařadili jejich pohlaváři zpátečku. 

... Současné ruské požadavky definované včera Lavrovem jsou: 
-Ukrajina se musí vrátit k neutrálnímu neblokovému statusu, odmítnout vstup do NATO a potvrdit svůj nejaderný status.
-Vůle obyvatel lidových republik Donbasu, Chersonské a Záporožské oblasti ve prospěch politické jednoty s Ruskem musí být Ukrajinou uznána. Ukrajina tedy musí předat Rusku i města Cherson a Záporoží na pravém břehu Dněpru!
-Kyjevské úřady musí na svém zbylém území zajistit práva rusky mluvících občanů a národnostních menšin, včetně oficiálního statutu ruského jazyka.
-Vzhledem k tomu, že konflikt, který má kořeny v puči na Ukrajině v roce 2014, má geopolitický rozměr, bude třeba řešit i otázku ruských bezpečnostních záruk na ruských západních hranicích.
-Jakékoli další „mírové formulace“ Volodymyra Zelenského, mimo rámec ruských požadavků jsou naprosto nepřijatelné a neperspektivní.

Je tedy evidentní, že Rusko, je připraveno proti Kyjevu použít jaderné zbraně, pokud bude vyzbrojen jadernými nosiči F-16. Přičemž formulace, kterou Lavrov zveřejnil, nevylučuje použití jaderných prostředků ani proti zemím, které by Kyjev jadernými nosiči vyzbrojovaly. Zdá se tedy, že hrůza jaderné války se opět přiblížila. 

Celý článek  s podrobnou analýzou viz zde:
https://www.michalapetr.com/map-1727-rusko-provede-proti-ukrajine-takticke-jaderne-atmosfericke-udery-prislusne-oznameni-uz-pred-nekolika-dny-obdrzely-jaderne-mocnosti-nato-francie-velka-britanie-a-usa-kdy-proc-a-jak-budou/


 

Průměrný počet slepic: 4.7 (43 hlasů)

Miroslav Macek , Páteční glosy 14.7.2023  : 

Štěpán Cháb, publicista komentátor Krajských listů:
Izraelský deník Haaretz informoval o záměru Izraele nakoupit od USA stíhací letouny F-35. Tedy stejné letouny, které jsme si předběžně dojednali s USA i my. Izrael koupí 25 letounů za 3 miliardy dolarů. My koupíme 24 letounů za 5,62 miliardy dolarů. Koupíme o jeden stíhač méně, ale zaplatíme oproti Izraeli bezmála dvojnásobnou cenu.
Navíc je tam i další bonbónek. Ocituji Haaretz: „Podle oznámení má dohoda hodnotu 3 miliardy dolarů, ty budou převzaté z peněz USA na pomoc Izraeli. Po dokončení dohody bude mít izraelské letectvo ve svém arzenálu 75 stealth stíhaček.“ Takže Izrael sice získá 25 stíhaček za 3 miliardy dolarů, ale nevydá za ně ani cent. Maně si vzpomínám, jak Jana Černochová pravila, že naši významnou pomoc Ukrajině západní spojenci ocení a že za ni získáme nějaké ústupky, zbraně, válečné stroje. Zatím jsme dostali co? Příslib ojetých Leopardů? A skutečně předražený nákup F-35?
Teď je tu otázka. Jak je možné, že kupujeme ty samé stroje, ale za dvojnásobnou cenu? Ne, dobře, Izrael má protekční místo v srdci Američanů. Jistě jim slevili z lásky. Dobrá, koukněme na loňskou objednávku Finska. Finsko si také nakoupilo u Američanů stíhačky F-35. Celkem 64 kousků za 9,4 miliardy dolarů. Usedl jsem ke kalkulačce a vypočítal, že Finy stála jedna stíhačka celkem 146 875 000 dolarů, nás totožná stíhačka bude stát 234 166 666 dolarů. Že by Finové byli také tak blízcí americkému srdci?
U Finů pak přišlo i na upřímnost. Hned při nákupu nahlásili, kolik je bude stát výstavba potřebné vybavenosti pro nové stíhačky. Výstavba hangárů a dalšího vybavení přidá 777 milionů eur a 824 milionů eur bude vyhrazeno na optimalizovaný konečný balíček zbraní a na kontrolu budoucích dodatků smluv. Což nás v bleděmodrém bude stát také. Jen to Černochová zatím tutlá a nejspíš předstírá, že F-35 zaparkuje na dvoře Strakovky.
Zajímavost přišla z Norska. „Poté co se Norsko potýkalo s počátečními problémy s F-35 včetně odhalení, že letouny shromažďovaly citlivé údaje o norských pilotech a posílaly je zpět do Spojených států, se Norsko potýkalo s problémy s provozováním své flotily s nedostatkem personálu pro údržbu,“ hlásí web Military Watch Magazine. No to jsem z toho jelen. Ony ty chytré létací stroje vykonávaly skrytou špionáž pro Američany? Nevycházím z údivu, jaké chování to někdy od spojenců očekávat.
Ale zásadní sdělení je onen nedostatek odborného personálu. V Norsku z toho mají špatné spaní. Aby jim horda stíhaček mohla létat, musí si pronajímat zaměstnance americké firmy Lockheed Martin. Teď to chce Norsko řešit dotačně. Nacpat do čtyř norských leteckých škol 5,6 milionu dolarů, aby jim do pěti let vycvičily jejich vlastní odborníky. V Norsku to jistě zvládnou. Ale co u nás? Jak my se s tím popasujeme? Už aktivovala Černochová neviditelného ministra pro Evropské záležitosti… totiž, to byl ještě před dvěma měsíci… ministra školství Mikuláše Beka? Já jen abychom se preventivně připravili a nemuseli utrácet stovky milionů ročně, aby nám sem jezdili dělat machry technici od Lockheed Martina. Už zavolali do ČVUT? Myslím, že ještě ne. To by bylo příliš předvídavé a na to nemají v naší vládě hlavy.
Ale ta cena. To je potěšení. Téměř dvojnásobek oproti Izraeli, téměř dvojnásobek oproti Finsku. Paní Černochová, co jste nám to udělala? To jste nemohla trochu jednat? Při obchodu nestačí stát nesměle v rohu a čekat, až vám připraví obchodník smlouvu. Že oni vás u toho, paní Černochová, chválili a drbali pod bradou za pomoc Ukrajině, a vy jste se pak cítila tak dobře, že vám nepřišlo ani na mysl trochu smlouvat. Že je to tak, paní Černochová. Musíte se do krve hádat, vyjednávat, apelovat, tahat za nitky, dupnout si, vydírat a třeba i křičet. Je přece výrazem vaší naprosté, ale dokonalé neschopnosti, že jste nakoupila totéž jako ostatní, ale ostatní to měli za polovic. A to ne z protekce, alespoň ne u Finska, ale protože dokázali sebevědomě jednat. Tohle je takový aušus, až je z toho člověku blbě.
Klidně nakupujme u Američanů, jsou to největší a nejděsivější válečníci v celé historii lidstva, zbraně a válečné stroje mají určitě nejlepší, ale nesmíme s nimi obchodovat jako nějací imbecilové. Když to vidí ostatní, tak si musí říct – ti Češi, to jsou ale mamlasové hloupí a neschopní. Jdeme je také očesat. Paní Černochová, jděte už, tohle nemá cenu. Zápal máte obdivuhodný, ale jednat vůbec neumíte. Nejste politik. Agitátor na výbornou, ale politik? Tak možná automat na podpisy. Jděte už, prosím, škodíte.

Průměrný počet slepic: 4.8 (38 hlasů)

ty stíhačky pro Izrael zaplatíme prakticky my 🤫

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Svět je prostě nepoučitelnej. Pamatuji si Kaddáfího, který to řekl jasně: "Pokud mě zabijete, Afrika si půjde do Evropy pro váš blahobyt". A stalo se - zabili ho, a oni chodí (plují). Následně si vzpomínám, kterak Gauck s Merkelovou procházeli mezi obohacovači a ten pitomec jim třásl rukou a říkal: "Vítejte, přátelé". No, a nyní jsme zpět u kvót, nově vytuněných výpalným.

Amerika s kumpány rozvrátila sever Afriky, Blízký východ, teď se mastí Ukrajina. A my? Jako v tom vtipu: "Pomoc, pomoc, okradl mě zloděj", volá zoufalec. "Co kecáte, vždyť máte boty", zní z kavárny.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Petro Porošenko přirovnal závěrečný protokol summitu ve Vilniusu k fotokopii toho samého dokumentu z Bukurešti z roku 2008! Porošenko v emotivním projevu v parlamentu prohlásil, že Ukrajina nedostala pozvání do NATO přesto, že ukrajinská armáda chrání východní křídlo aliance a umírají tam ukrajinští vojáci! Namísto toho dostala Ukrajina garanci skupiny zemí G7, ovšem bez jakýchkoliv záruk! A proč NATO ve Vilniusu přehodilo Ukrajinu jako zátěž z vojenské aliance na ekonomickou skupinu G7?

NATO se zbavilo Ukrajiny a přehodilo ji do rukou skupiny G7

Ukrajina se stala nechtěným zavazadlem, nežádoucí zátěží, která splnila svůj úkol a teď je potřeba se toho problému nějak honem rychle zbavit. Země NATO tak přehodily Ukrajinu skupině G7, což je ekonomická a nikoliv bezpečnostní aliance. A to samo o sobě ukazuje, co bude s Ukrajinou dál. Londýnské kanceláře teď Ukrajinu budou oškubávat jako slepici.

Skupina G7 bude Ukrajinu porcovat tzv. částkovými úpisy, které budou kryté soukromými západními fondy jako je třeba Black Rock. Ukrajina namísto členství v NATO se stane trhacím kalendářem, tedy přesněji řečeno splátkovým kalendářem, který bude samozřejmě insolventní a západní korporace se budou hojit na ukrajinském majetku. Teď už není čas na válku a na NATO, teď je čas na skupinu G7 a na trhání a škubání Ukrajiny. Nic z ní nezbyde.

Dopadne hůř než Česká republika po estébácké privatizaci v 90. letech. Přesně proto došlo k přesunu garancí z NATO na bedra skupiny G7. Nebude to Rusko, které oškube Ukrajinu, ne ne. Budou to Londýnské a New Yorské kanceláře, které rozcupují Ukrajinu a její majetky na cimpr campr. Nic Ukrajině nezbyde. Naprosto nic. Co neobsadí Rusové, to Ukrajině ukradnou londýnští makléři. Ti se vyznají, oškubou chocholy i o jejich chocholy. Ukrajině zůstanou jen dluhy a dluhová poroba. Porošenko byl ve vrcholné politice a vyzná se, protože zná procesy řízení, které budou následovat.


https://aeronet.news/…na/

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)