Vyčištěný politický vzduch

Autor

Dnešním textem ukončím tento válečný týden, který byl pro mě pozitivnější, než jsem si ještě v pondělí myslel. Svět alespoň na chvíli nebalancuje na okraji jaderného armagedonu, Ukrajina byla vykázána do patřičných mezí… ne, svět se nestal lepším místem, ale naši papaláši alespoň na chvíli přestali hasit oheň benzínem a ukázali touhu ty nasyslené miliardy pěkně prožrat, propít a proinvestovat. A to by se v jaderné zimě dělalo poněkud obtížně.

Druhým pozitivem bylo, že se všichni během posledního roku a půl pěkně odkopali. Válka už je taková. Extrémní situace vás donutí se jasně vymezit. Když se střílí, umírají lidé, dodávají se zbraně a maršálové plánují velkolepé strategie, tak můžete těžko slibovat na obě strany a velmi špatně se vám mlží o vašich záměrech. Ano, můžete změnit prapor, můžete přeběhnout k nepříteli, ale nemůžete to utajit. Všechno se ukáže.

A tak jsme dneska v situaci, kdy o našich politicích víme to důležité. Kam a jak se postavili, když šlo o jednu z největších bezpečnostních krizí od Druhé světové války. Už nejde všem nabízet všechno. Už nelze dělat marketing pomocí příslibů, jak všechno bude, dokonce i to, co si navzájem protiřečí. Každý nějak jednal a teď si voliči budou rozmýšlet, jestli to skutečně bylo v jejich zájmu. Nikdo u nás nezůstal stranou, nikdo se svému jasnému vymezení nevyhnul i když třeba chtěl.

V dalších volbách budou voličské preference vypadat úplně jinak.

V mezičase se ještě hodně stane. Hospodářské problémy naší země nijak neskončily. Ještě se projeví nákupy nových zbraní, čeká nás další zima „bez ruských energií,“ která nemusí být vůbec mírná, čekají nás překvápka po návratu z dovolených, čeká nás summit BRICS v Jižní Africe, nejspíš vypovězená obilná dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou a další a další.

Například se ještě vůbec nezačalo mluvit o tom, že NATO chce mít na východních hranicích prý až 300 tisíc vojáků v pohotovosti. To je podle mě také ten důvod, proč jsme museli s USA rychle uzavřít hentu obrannou dohodu, která přece vůbec nic neznamená… Proto se z Mošnova začalo dělat logistické centrum. Jestli má mít NATO na východních hranicích takovou armádu, tak to sežere materiálu, že si to nedovedeme představit. Ostrava kdysi vyráběla ocel, teď bude překládat americké zbraně. Jak dlouho ještě Ukrajina vydrží? Půl roku? Nic bych za to nedal, že ve chvíli, kdy se její obrana začne sypat, tak si pěkně „pozveme americké vojáky“ a nic bych za to nedal, kdyby to už zařizovala nová vláda. O Péťovi totiž začal majnstrým psát opravdu ošklivé věci. Předčasné volby nebudou, chraň Bůh, prostě nám prezident PePa najmenuje nějakou úřednickou vládu, která se bude opírat o zbytky Pětikolky a hnutí ANO. A než se dopracujeme k volbám, bude nad Mošnovem vlát americká vlajka a kolony americké techniky se stanou běžným koloritem.

Jediné, co teď ještě nevíme, jestli bude hranice NATO tam, kde je teď, nebo jestli bude na Dněpru. Opět je to tak trochu účet bez hostinského… nevíme, co mají v plánu Rusové a Číňané. Ale slovo dedolarizace se (s půlročním zpožděním) začalo objevovat i na Novinkách.

Podle mě ale už vláda propásla tu nejlepší chvíli k odchodu. Vsadili na vítězné tažení, ale že nevítězí, zjistili o půl roku později, než dezoláti. Vsadili na podporu Ukrajiny a teď už nejspíš Stanjura ví, že bude muset platit henty garance za ukrajinské půjčky. Ukážou se vybrakované armádní sklady, ještě víc vyhřeznou chybějící léky i doktoři. A pokud mají dezinformátoři pravdu, nejspíš nás čeká ještě jedna pořádná uprchlická vlna z Ukrajiny. To až Rusové přejdou do ofenzívy…

Měli bychom začít přemýšlet nad podzimem. Ještě se nic z toho nestalo, ještě nám tu americké vlajky nevlají, ještě tu nesedí úřednická vláda, které bude náš osud úplně ukradený a bude ještě víc než Péťa dělat to, co jí nařídí někdo zvenčí.

Myslím, že je v zájmu nás všech, vyřvat si předčasné volby. Žádné obměny kabinetu, žádné úřednické vlády. Žádná legitimita vzešlá ze sněmovny, kterou jsme navolili za úplně jiné geopolitické konstelace. Za poslední rok a půl jsme „my dole“ ušli slušný kus cesty. Máme vlastní média, máme vlastní politiky, máme vlastní nezávislé komunikační kanály. I u nás se teď ukáže, jestli takhle práce k něčemu byla. Pokud máme mít alespoň podíl na budoucnosti, nesmíme se spokojit s kosmetickými změnami.

Každý politik ukázal, kde stojí. Ať ve sněmovně nebo mimo sněmovnu. Už dlouho nebyli všichni tak dokonale nasvícení, jak jsou teď. V příštích měsících navíc dojdou svého naplnění takřka všechny politické činy posledních dvou let. Spektrum je široké. Je z čeho vybírat. Henty internety jsou plné rozhovorů, videí, rozborů, komentářů i chyb a hloupostí. Na každého politika i každý politický směr se dá kouknout z mnoha stran a úhlů. Česká televize není vůbec zapotřebí, její novinářská práce je jedna z nejhorších a nejslabších. Každý si může nechat poradit, každý se může rozhodnout sám. Kdo dnes nemluví přímo k voličům, ten jako by nebyl.

Podle jednoho z posledních průzkumů tři čtvrtiny lidí neschvalují, kam se naše země ubírá. Máme znovu společný zájem demonstrovat – za předčasné volby. Ať se vše jasně ukáže. Nikdo teď nesedí na dvou židlích a každý jasně ukázal, jak si představuje budoucnost a všechno se zhmotňuje přímo před očima. Nedovolme, aby tuto politicky vyjasněnou situaci začala maskovat nějaká (prezidentem najmenovaná) banda nikým nevolených Kolářů. Presstituti nás už nevymlčí.

Kolem nás se bude dít to samé. Slováci, Rakušani… Ukrajinská bouřka slušně vyčistila politický vzduch.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (217 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Obávám se, aby tu bandu nikým nevolených nevedl právě amíky "vystážovaný" Kolář. Koho jiného by tím PePa pověřil než svého kámoše a stvořitele.

Průměrný počet slepic: 4.6 (70 hlasů)

Vážená paní Májo, 

toho se určitě obávat nemusíte. To báchorka o úřednické vládě jsou jen takové kydy....

Milkman 

Průměrný počet slepic: 1.8 (41 hlas)

Neodpověděl jste na to, co jsem včera poslala na vaši reakci, když jste tvrdil, že o žádných dotacích pro Schwarzenberga nevíte... Poslala jsem několik odkazů, kde byste si mohl doplnit, co nevíte. Máte to asi nějak pomotané, takže propříště raději "když nevím, tak mlčím"

Průměrný počet slepic: 4.4 (36 hlasů)

Vážená paní Májo, 

díky Vašemu příspěvku již nyní vím, že pan Schwarzenberg (=jeho společnosti) dostal dotace v celkové výši 116 329 112 Kč

O dotacích pro pana Kalouska se tam nepíše nic, jen že odpustil nějakou sankci společnosti pana Schwarzenberga za pozdní kolaudaci projektu, na který byla poskytnuta dotace.

Ano, při určitém zjednodušení to má nějakou podobnost s kauzou Čapí hnízdo pana AB, a chováním paní Schillerové a paní Dostálové, při jejich chránění zájmů AB.  Rozdíl je v tom, že AB vycucal na dotacích 16 000 mil. Kč a Schwarzenberg 116 mil. Kč.

A další rozdíl je v tom, že já nemám problém napsat, že Schwarzenberg je dotační parazit, který je ale oproti AB malou rybou.

Vy si raději ukoušete všechny prsty, než abyste napsala, že je AB dotační parazit. Jestli Vám vadí, že dotace čerpá feudál, tak by Vám úplně stejně mělo vadit, že je čerpá i impérium jednoho miliardáře.

Milkman  

  

 

.  

Průměrný počet slepic: 1.6 (33 hlasů)

In reply to by Milkman

Trvalý odkaz

Ruka ruku myje. Kalouskova ruka.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

Jaroslav Doubrava: Zhodnocení situace!

 

Když Rusko vpadlo na Ukrajinu a z našeho mainstreamu se začaly sypat ty informace, jak Rusové prohrávají, jak jim Ukrajinci dávají na prdel a k tomu byly ty obrázky Javelinů, zničené techniky, ukradených tanků apod., tak se mi tomu nechtělo moc věřit.

Měl jsem informace z obou stran a v podstatě jsem věřil i nevěřil.

Celou dobu mne totiž dráždily ty detaily.

Jednak jsem pořád nemohl uvěřit, že Putin, kterému posledních deset let vycházelo ausgerechnet úplně všechno, který byl schopen velmi sofistikovaných a složitých strategických úvah, který zachránil Asada v Sýrii, s Turky se od sestřeleného Suchoje dopracoval k Turkisch Streamu, zachránil Tokajeva během jednoho dne, zachránil Armény a přitom nenasral Azery, dopracoval se ke strategickému partnerství s velmi složitou konfuciánskou Čínou, umetl si cestičku do Afriky, v Mali za rok vyřešil to, co Francouzi nezvládli ani s českou pomocí za deset let, tak ten stejný Putin najednou šlápne vedle, vypne mozek, vypne tajné služby, vypne armádu, vypne informátory i dezinformátory, přestane z ničeho nic poslouchat lidi, kteří mu deset let radí dobře a udělá takhle VELKOU chybu…?!?

 

Dál mi pak vadily ty staré obrněné šroty. Všechno tanky T-72 nebo horší. Co to sakra dovezli před ten Kyjev?

K tomu staré transportéry, stará letadla a vlastně i staré vrtulníky. Nemusel bych zrovna vidět Armaty, ale kurňa, Rusko má fakt hodně tanků T-90.

Stejně tak se kolem Kyjeva motali jacísi záložáci nebo jednoročáci, kteří fanfaronsky vjížděli do ukrajinských pastí.

 

V té stejné době ale na jihu postupovaly ruské armády přímo ukázkově.

Cherson dobyly z chodu, skok do Melitopolu, pak skok do Berďansku, pak skok do Mariupolu.

Během prvního týdne byla Ukrajina odříznutá od Černého moře. Ukrajinská propaganda mluvila dokolečka dokola o Kyjevě a ta ruská zase o Donbasu a Mariupolu.

 

Stejně tak nikoho v Rusku neštvala funkční železniční síť, přivážející obrovské zásilky techniky a Javelinů.

Nevadily jim rafinérie, sklady, nádraží a vlastně ani kasárna.

V prvním měsíci války Rusové zničili plošně vlastně jen radary a různé komunikační prostředky.

 

Rusko prý přecenilo své síly, Ukrajina má šanci vyhrát, stačí dodat těžké zbraně, Rusko vlastně žádnou moderní techniku nemá, za chvíli jim dojde jídlo, náboje, rozpadne se jim měna, svět je jednotný a na naší straně.

 

A pak to postupně přicházelo – Rusové byli schopni zničit hypersonickou střelou Kinžál i podzemní bunkr, který měl odolat jadernému výbuchu.

K tomu začali „kalibrovat“ různá kasárna se zahraničními žoldnéři, celkem bez problémů eliminovali většinu z té západní vojenské pomoci, sotva se Javeliny dostaly do zákopů, ruské tanky zmizely a nastoupilo ruské dělostřelectvo.

 

Putin na přehlídce nevyhlásil mobilizaci, stejně tak nevyhlásil Ukrajině válku. Od začátku doteď vlastně vysílá signály, že Ukrajina je jen malá lapálie na hranicích kvůli které nestojí za to, dělat válku.

Bylo od samého začátku vidět, že Rusové válčí na půl plynu.

Pak už začalo být zřejmé, že tam mají méně vojáků než Ukrajina a stejně postupují.

Jen to dělali „divně“.

Strašně pomalu...

 

Šafrovo fórum po celou dobu dává ty nejoptimističtější zprávy, jak Západ s Ukrajinou slavně vítězí…

Mezitím však zjistíte, že rubl stále posiluje, tamní centrální banka snižuje úrokové sazby a že Gazprom vyplatí dividendu, jakou svět neviděl.

A největší fór je, že se mezitím z Gazpromu stáhli všichni zahraniční podílníci, jejichž akcie koupil takřka zadarmo ruský stát.

Takže nejenomže Gazprom vydělal neskutečný balík peněz, ale ještě z toho Putinovi zbude mnohem, mnohem víc.

 

Trvalo vlastně dva měsíce, než si všichni ti západní politici všimli, že odříznutí Ukrajiny od Černého moře vlastně splnilo Rusku ty nejbláznivější sny.

Nejenže má pohádkové zisky z prodeje ropy a zemního plynu, ale bude mít i pohádkové zisky z prodeje obilí, přičemž prý letos oseli o milion hektarů víc než loni.

Připočítejte si, že už zabrané oblasti na Ukrajině přidají dalších deset milionů tun do ruské bilance a zjistíte, že Putin je schopen nakrmit Afriku a Afrika je schopná zatlačit na Evropu, aby s těmi sankcemi přestali.

 

Pak se dočtete, jak Gazprom platil všechny ty Gréty a grýndýly… a užiteční idioti ničili naši energetiku ze všech pozic a když jsme něco namítali, nadávali nám do konspirátorů a ruských švábů.

Nejlepší agent je ten, který ani neví, že slouží Putinovi.

Jaké to asi je, když všichni ti Bursíci, Kateřinky Žak, Magdaleny Šipky, i ti energetičtí zmocněnci Bartuškové zjistí, že pracovali z plných sil pro Rusko?

A s nimi všechny ty učitelky, co dětem vysvětlovaly ekologii, ty biomatky, které podepisovaly petice proti dostavbě Temelína a vybudování jaderného úložiště…

 

...A jako nejlepší fór je to, že zároveň válku financujeme i Ukrajině, aby vytrvala v odporu co nejdéle a tím co nejdéle udržela bezprecedentní ruské zisky.

On ten Kyril každý den slouží mše, abychom zůstali takhle blbí a udrželi co nejdéle v chodu tu mašinu na peníze….

...Najednou Čína kupuje ruskou ropu se slevou, Indie kupuje ostošest, Saúdové si klidně dovolí nebrat Bidenovi telefon.

 

Pak slyšíte, že se představitelé NATO neformálně dohodli, že raději některé zbraně na Ukrajinu dodávat nebudou.

Kromě toho Ukrajincům nedodali ty skutečně moderní vychytávky, v podstatě jim dali stejné zbraně, jako už mají, jen v jiné ráži, aby to dělalo logistické problémy.

A najednou to ruské nekonání dává smysl…

Válečná cenzura nám ty nejdůležitější věci totiž neřekne.

Někde v centrále NATO a v Bílé chýši sedí ti, kteří tohle všechno spunktovali.

Vrazili do toho desítky miliard dolarů, spojili s tím své politické kariéry, vyhrotili situaci skutečně na hranu atomové války.

A všude vyhřezávají důsledky. Hrozí jim nový Afghanistán.

Hrozí jim, že všechny ty oběti, které žádali po svých voličích, byly zbytečné.

Hrozí jim poválečné důsledky.

Teď se tam někde v Bruselu rozhoduje, jestli nás do té války zatáhnou doopravdy, protože jim začíná docházet ten průser.

 

Teď se tam perou dvě úvahy.

Vycouvat z toho pomalu ven a nechat Ukrajinu, ať si to vyžere sama a nebo do toho jít se vším všudy.

Teď právě se tam rozhodují, jestli Rusové brzy udělají strašný chemický útok, protože tohle Putin dělá vždycky - těsně před vítězstvím pustí plyn na bezbranné ženy a děti.

 

Rozhodují se, jestli se nás všechny pokusí ještě jednou oblbnout a zatáhnout nás do opravdové války se všemi těmi dobry dálkového bombardování, poprav za zbabělost a pronásledování nepohodlných názorů.

Teď se teprve opravdu rozhoduje o našem osudu a máme jen dvě špatné varianty.

Buď snášet skutečnou válku a nebo snášet ten průser, který nám náš Volodymir Fialkovskij nadrobil.

Ten, kdo pojede jednat za Putinem o plyn a ropu, ten tam pojede jako poražený.

Za všech okolností.

Proto bych se přimlouval Fialu nesvrhnout, ale minimálně ho tam do Moskvy ještě poslat, ať si sype popel na svoji politologickou hlavičku.

To si užiju.

Ale ať tak či onak, Západu se to nakonec podařilo.

Udělali z regionální mocnosti opět velmoc první kategorie.

Dali Rusku zadarmo všechno to, co tam za třicet let vybudovali. Automobilky, plynovody, ropovody, vrty, doly, farmy, továrny, vzácné prvky, všechno.

K tomu zbavili Putina konkurence, semknuli kolem něj ruský lid a zrušili vliv Západníků.

Zařídili mu skvělé ceny pro jeho suroviny, dali mu Afriku i Arábii. Zařídili, že Rusko nemusí dodržovat pravidla WTO…

Když si to tak vezmu, Putin sám tomu všemu přidal jen drobnost – několik přístavů v Černém moři, trochu té ukrajinské černozemě a pár dalších, poněkud rozstřílených, továren.

(zdroj: Radek Vohradsky)

 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (77 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Vidláku, 

samá ohromující proroctví, které pochopitelně nemohu nechat bez komentáře: 

Opět popořadě:

1) V dalších volbách budou voličské preference vypadat úplně jinak...

....a to prosím pěkně jak? První volby nás čekají do EP, a to hned na jaře 2024. Jaký odhadujete výsledek Alternativy? Dostane se pan Racjhl do Evropského parlamentu? 

2) Proto se z Mošnova začalo dělat logistické centrum...

Tento projekt se připravuje již delší dobu a jednání o logistickém centru začala už v době, kdy byl ministrem obrany Lubomír Metnar za ANO. Impuls pro jeho vybudování vzešel od kraje (hejtman opět za ANO), který měl zájem o větší přítomnost Armády ČR v regionu, kde dosud sídlí pouze 53. pluk radioelektronického boje a průzkumu. Přípravou tohoto centra je bezpochyby naplňováno prohlášení vlády Vašeho kamaráda pana Babiše: "Členství v NATO je pro zajištění obrany naší země klíčové a nemá alternativu. Bezpečnostní záruky kolektivní obrany ale nejsou samozřejmostí. Chceme být našim spojencům spolehlivým partnerem. Proto budeme věrohodně vytvářet své vlastní obranné kapacity a aktivně přispívat ke kolektivní alianční obraně".  Takže až zase někde budete s panem Babišem mudrovat, tak se ho poptejte, proč už za jeho vlády začala příprava tohoto zrádného logistického centra.

3) Dedolarizace je pojem, který je mezi ekonomy diskutován přinejmenším od finanční krize z roku 2008. Jestli čekáte, že se na Novinkách dočtete nějaké aktuální informace z jakéhokoliv oboru, tak to ledacos vysvětluje.     

4) Předčasné volby nebudou, chraň Bůh, prostě nám prezident PePa najmenuje nějakou úřednickou vládu...

To se zcela jistě tento rok nestane (=jmenování úřednické vlády) a docela bych se vsadil, že se to nestane do konce volebního období. Kam na to chodíte?

5) Myslím, že je v zájmu nás všech, vyřvat si předčasné volby.

Tím "v zájmu všech" myslíte těch několik desítek tisíc lidí, co dokázal pan Racjhl dostat na Václavské náměstí? Čekáte, že jich na podzim dostane na Václavské náměstí nějak výrazně více? O tom silně pochybuji. Rozhodně se s Vámi vsadím o co chcete, že pan Rajchl nemá na to, aby tuto vládu tento rok "shodil". A příští rok zmizí do Bruselu nebo prokáže, že je skutečný břídil, protože nesežene hlasy ani na to, aby se toho Bruselu dostal (tedy alespoň nějakých 150.00 hlasů).   

6)  Za poslední rok a půl jsme „my dole“ ušli slušný kus cesty.

A přesto jste nikam nedošli. Reálné politické výsledky jsou 0. Nebo jste připraven tuto samochválu nějak kvantifikovat, ideálně počtem procent ve volbách pro konkrétní strany reprezentující Alternativu?

7) Máme znovu společný zájem demonstrovat – za předčasné volby. Ať se vše jasně ukáže. 

A co budete dělat, když se jasně ukáže, že předčasné volby nemají nějakou významnou podporu mezi občany? Na kohopak to svedete? 

Milkman 

 

Průměrný počet slepic: 2.2 (69 hlasů)

Na diskusi reaguji jen výjimečně, ale dneska se mi nechce spát, tak udělám výjimku... 

1. Odhaduji, že Babiš ve volbách do EP nedostane tolik, kolik mu budou věštit průzkumy a Rajchl uspěje líp, než mu budou věštit průzkumy. Okamura si podle mě polepší alespoň o jednoho europoslance. Volby jsou samozřejmě daleko a vstupují do nich různé černé labutě, nečekané události a chyby politických lídrů, takže nebudu přebíhat událostem. Ale kdyby volby do EP byly teď za čtrnáct dní, tak bych řekl, že Rajchl bude mít čtyři až pět europoslanců, Okamura tři až čtyři, Babiš šest až sedm. 

2. Já jsem ani slovem neřekl nic o zrádném centru, jen jsem řekl, že Mošnov je pro mě kandidát na první místo, kde podle smlouvy o pozvání vojsk budou Američané. A myslím si, že to bude brzy, což opět nejvíc poškodí Babiše, protože ten teď všude nahlas říkal, že tady žádní američtí vojáci nebudou. 

3. Jak dlouho je dedolarizace diskutovaná mezi ekonomy, to nevím, ale vím, že zrovna včera vyšel článek o tom, jak centrální banky různých zemí stahují z USA své zlato domů a snižují dolarová aktiva. Což doteď fakt v běžném majnstrýmu nevycházelo. 

4. Já myslím, že tahle vláda nepřežije vánoce, protože nás na podzim čeká ještě víc jobovek než bylo letos. 

5. Já obsluhuju svých 200 tisíc čtenářů a to jsou ti o kterých si troufám tvrdit, že předčasné volby jsou v jejich zájmu. Kolik je za nimi dalších lidí, to se ukáže letos na podzim. Byl jsem první, kdo po Rajchlově demonstraci řekl, že demonstrantů není víc než bylo. Ale také jsem byl první, který poukázal na to, že Rajchl na základě zjištěné skutečnosti změnil taktiku. Což mi chybělo u Ládi Vrabela. Ten snil o tom, že se něco stane, ale nic se nestalo. Rajchl o ničem nesní, ten prostě přizpůsobuje svoje konání okolnostem. Já si myslím, že pokud Rajchl neudělá nějakou chybu a vydrží mu nasazení, tak se do EP v pohodě dostane. 

6.  Je poněkud chucpe se dovolávat volebních výsledků, když nebyly žádné volby. Ale kvantifikovat Vám to můžu asi takto... loni v tuto dobu jsem měl na facebooku asi 3000 přátel a prakticky nikdo v této republice mě neznal. Dneska mám 25 tisíc sledujících, dosah 200 tisíc čtenářů měsíčně, rubriku na Parlamentních listech, Prvních zprávách a na Sputniku. Na všech těchto platformách mě čte dalších cca 200 tisíc čtenářů.  Minulý týden měly moje texty na Tiktoku Petry Rédové shlédnutí 160 tisíc lidí. Můj běžný článek si nasdílí 600 - 1000 lidí, čímž se vyrovnám kterémukoliv politikovi, dokonce je překonávám, protože i když mají třeba o řád větší dosah, za jejich texty je ochotno nést kůži na trh zpravidla méně lidí než za ty mé. Navíc mě sdílejí zpravidla skuteční čtenáři z masa a kostí a žádné prázdné profily, jako je tomu u Blyštivého Péti. A ano, z toho usuzuji, že jsme spolu se čtenáři ušli docela pěkný kus cesty. Uměl bych ho vyjádřit i v penězích, ale to si nechám až na konec roku, až budu zveřejňovat účetní uzávěrku. 

7. Pokud se jasně ukáže, že předčasné volby nemají významnou podporu, tak napíšu, že nemají významnou podporu a budu se zamýšlet nad jinou taktikou. Takhle si představuju racionální postup. Rozhodně nebudu snít o něčem, co se nestane. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (113 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Vidláku, 

děkuji za věcnou reakci a především za odhady. Nejprve stručná reakce a pak jeden návrh. 

1) Připustím-li, že se v prognosách politických nálad mýlím a Vaše odhady, jak to jde všechno ke dnu, jsou správné, pak by v době voleb do EP už měly probíhat demonstrace na Letenské pláni (když to trochu přeženu). Jinými slovy řečeno, čas by měl hrát ve prospěch Vašich prognóz, takže opozice + PRO by měla do jara 2024 ještě o nějaké ty poslance posílit. 

2) Měl jsem dojem, že stavbu logistického centra přičítáte této vládě, ačkoliv ten proces přípravy začal již za vlády AB. A tato vláda AB byla přinejmenším stejně "NATOhujerská" jako vyčítáte vládě PF. Přesto mám dojem, že kritiku spojujete vždy jen s vládou PF, ačkoliv AB se choval stejně a myslím, že by se i nyní nechoval nijak výrazně jinak, než vláda PF. Jinak řečeno, co Vám u AB nevadí, tak u PF je důvodem ke kritice.

3) V majnstýmstrýmu, a to zleva doprava, nijak kvalitní novináře nenajdete. Vlastně je to všechno jen takový Blesk s méně fotografiemi. Nechápu Vaše soustavné nerealistické očekávání, že tam najdete nějaké kvalitní články nebo analýzy. Je to všechno povrchní a píšou to většinou nějací cucáci bez životních zkušeností a bez znalostí. Ovšem sledování "alternativy" je také lahůdka. Jediný, koho považuji za smysluplné poslouchat, je Petr Hampl, jinak to je něco strašného. Vy sám třeba posloucháte ty dva zapšklé politruky MaP? To jsou přeci totální pošahanci a paranoici. A Hájek? Ten se už dávno zcela utrhl a volně pluje vesmírem šílenství. A to nemluvím o zcela katastrofální úrovni zdrojování článků, které tady s oblibou někteří tapetují.

4) To je slovo do pranice, já bych je tento rok neodepisoval. 

5) Pokud jde o čtenáře, tak i případných 200.000 návštěvníků Vašeho webu není totéž, jako 200.000 podporovatelů. Za prvé si myslím, že chybně interpretujete údaje o návštěvnosti, protože jedna IP adresa není totéž jako jeden unikátní čtenář. Třeba já se na Váš web divám na stolním počítači, na mobilu i na iPadu. Zároveň se na web divám doma, v autě nebo někde v restauraci. Všechny tyto návštěvy jsou pro Vás zdánlivě jako návštěva unikátního čtenáře, ačkoliv jsem to vždy "jen" já :-). Myslím, že nerozlišujte mezi přístupem ze statické IP adresy a přístupem z dynamické IP adresy, což vede k mylným odhadům o počtu čtenářů. Za druhé Váš web doporučuji všem mým známým, protože mi přijde zajímavý. Někteří už ho také pravidelně čtou. Ale silně pochybuji, že by se kdokoliv z nich stal voličem pana Rajchla nebo někoho podobného. Někteří z nich jsou sice voliči AB, ale to byli již dříve. A za třetí, jak jsem se koukal na Vaše články do historie, tak obvyklý počet hlasů u Vašeho článku je v řádech nižších stovek (200-500). Pokud byste obhospodařoval 200.000 čtenářů/příznivců, tak ten počet hlasů u Vašich článků bude podle mne minimálně v tisících. Ale to není podstatné, jak jsem již několikrát psal, považuji Vaši činnost za prospěšnou, protože se Vám něco nelíbí a děláte něco pro to, abyste to změnil. Jestli oslovujete 200.000 čtenářů nebo 20.000 je v principu jedno. Jen si prostě myslím, že tu sílu "alternativy" výrazně přeceňujete. Tím neříkám, že to děláte záměrně. Možná vás prostě jen pohltilo nadšení, zatímco já jsem v některých věcech velmi skeptický.

6) V podstatě totéž, co bod bodem 5. Když jsem si shodou okolností kdysi dělal lovecký lístek, tak jsem najednou s údivem zjistil, kolik lidí kolem mne jsou myslivci. Do té doby jsem to vůbec netušil. Ale nevyvozuji z toho, že se najednou z ničeho nic výrazně zvýšil počet myslivců v ČR. Prostě jste se stal známý v určité sociální bublině, která se (ve vší úctě k Vám) nijak zásadně (=řádově) nezvětšila ani po Vašem vstupu. Ta bublina (=příznivci PRO) má nějaké tvrdé jádro 5-10 % a zbytek obalu jsou lidé, kteří budou na něco nadávat vždy, jednou volí Okamuru, Věci veřejné, pak Šlechtu, mezi tím Babiše, teď možná zkusí Rajchla nebo nějakého jiného dobráka. Také si myslím, že to jsou mnohdy lidé, kterým ve skutečnosti je jedno, jestli máme svobodu slova, jestli platíme Eurem nebo korunou, nebo kdo je u vlády, protože je ve skutečnosti trápí jejich špatná sociální situace a hlas dají komukoliv, kdo jim slíbí nějaké peníze. Ale uvidíme ve volbách.

A teď ten návrh. Píšete, že a) Rajchl bude mít minimálně 4 až 5 poslanců ve volbách do EU a b) že vláda do konce roku 2023 padne.

Já tvrdím, že JR bude mít maximálně 2 poslance v EP a vláda do konce roku 2023 nepadne (=tj. PF bude ke dni 31/12/2023 stále premiérem ČR).

Když budu mít pravdu já (to znamená, že OBA mé předpoklady vyjdou) tak mi dáte Vaši knihu s osobním věnováním + nějakou dobrou domácí paštiku. Když Nebudu mít pravdu já (=JR bude mít 3 a více poslanců v EP a/nebo PF nebude k 31/12/23 premiérem ČR), tak nabízím nějaký kvalitní rum (např. Diplomatico)  nebo vodku (např. Carskaja). Berete?

Milkman         

P.S. K té návštěvnosti Vašeho webu se schválně podívejte na tuto stránku. Možná Vám poskytne poněkud překvapující zpětnou vazbu k čtenosti Vašeho webu (např. mne docela překvapil údaj o tom, jak krátce se většina návštěvníků zdrží na stránce). Někde jste psal, že máte bratra, který se v IT vyzná, takže třeba to můžete porovnat s nějakými vlastními údaji.  

 

Průměrný počet slepic: 3 (38 hlasů)

Nejvíc čtenářů mám na fejsbůku. Kydy dost zaostávají i za Litterate. A hlavně - já mluvím o dosahu. V této republice existuje odhadem tak půl milionu lidí, kteří vědí, kdo je Vidlák, vědí že píšu blog a tuší, co v něm píšu. Víc nepotřebuju. Nejsem tu od toho, abych lidem dával pravou a jedinou víru. Jsem tu od toho, aby tu zněl i jiný hlas než majnstrýmu. 

Síla Alternativy není ve mně - Alternativa, to je těch milion hlasů, co propadl ve volbách. Takže její sílu ani nepodceňuju ani nepřeceňuju, ale mám o ní poměrně přesnou představu. Je to milion hlasů, které nedostala žádná z parlamentních stran a zároveň jde o hlasy lidí, kteří chodí pravidelně k volbám. Je to dost velké číslo, aby bylo jazýčkem na vahách v každých volbách, proto mi stojí za to se těmito lidmi zabývat, snažit se je pochopit a zkoušet pracovat na tom, aby si svojí sílu uvědomili a využili. To je celé. Až ve volbách propadne desetkrát méně hlasů, budu svůj úkol považovat za splněný. 

K Babišovi jsem měl kladný vztah přesně do té doby, dokud jsem si myslel, že je šance, aby se stal českým Orbánem. Ale on tuto možnost sám odmítl a rozhodl se, že se stane šestým členem Pětikolky, jen s tím rozdílem, že by jejich politiku dělal lépe. 

Lidé přemýšlejí slovy. Na co nemají slovo, o tom nepřemýšlejí. Já jsem tu od toho, abych dodával ta slova. Prostě abych říkal jiné věty, než které říkají v České televizi. Chci, aby je lidé slyšeli a přemýšleli o nich. To tady chybělo, ale teď už nechybí. Nemíním poměřovat, kdo říká lepší a kdo horší argumenty. Prostě chci, aby kromě nevyprovokované ruské agrese zaznělo i to, že Ukrajina od roku 2014 ostřeluje Donbas. atd, atd. Já neočekávám od čtenářů, že mi radostně uvěří. Nepotřebuju to. Stačí mi, když o tom budou přemýšlet. A proto zvyšuju svůj dosah, co to dá. 

Vaši sázku beru, ale nejste jediný, s kým mám vsazeno, takže se mi pak přihlašte o výhru nebo prohru. 

A klidně bych se s vámi potkal někdy u mě. 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (87 hlasů)

Souhlas, Vidláku, Orbán je borec, nejlepší politik ne-li na světě, tak v Evropě určitě. Chodí mi jeho projevy do mailu a všechno, co říká, mluví z duše všem nevymytým mozkům. To si tu může hrát na politiky kdekdo, jemu nebude sahat po kotníky nikdo. A jestli Fiala s tou škodlivou partou, která je proti všemu českému, i proti samotným českým lidem, vydrží nebo nevydrží do Vánoc, na tom nic nezmění. Ani Češi nejsou Maďaři. Sednou na špek každému, kdo se vykecává v televizi. Dokud mají co do huby, politika jde stranou, vidím to i u svých známých.

Průměrný počet slepic: 4.5 (42 hlasů)

Tak sázka domluvena. Na jaře 2024 se uvidí a já doufám, že mne čeká počtení a paštička :-).

Děkuji za nabídku, ale mám to k Vám trochu z ruky. Ale až budete někde poblíž, tak Vás jistě přijdu pozdravit.

Milkman

P.S. Nevěděl jsem, že jste na FB, považuji ho za ďáblův vynález, který krade duši, nebo minimálně osobní data.  

 

Průměrný počet slepic: 2.3 (15 hlasů)

a jiný zná pavučiny, kterými se loví duše a hlasy. 

Je mnoho lidí, kteří umí situaci popsat stejně dobře jako pan Vidlák. 

Je mnoho lidí, kteří umí mazat stopy lumpů jako ta liška stopy ocasem (podle staré pohádky pro ponaučení). 

Kdopak si vzpomene, že mně před týdnem vyvraždily lišky celý kurník, když včera byl ten sousedův kurník už asi pátý?

Tady, v České republice se denně ztrácí miliardy. Ale ta média nám každý den nasypou nový škopek informací  k zobání.

Kdo si dnes položí otázku: Kdo a proč vraždil lidi na Majdanu ? 

Kdo zavraždil lidi v Oděském domě odborů a proč nezasáhla policie? 

Zvesela my poddaní platíme solární šlechtě za jejich solártunel.

Zvesela platíme komusi Emisní povolenky.

Zvesela je budeme platit za každý komín a výfuk.

Když nebudouti Vidláci klást alespoň otázky, nikdo se nebude namáhat dávat odpovědi.

Průměrný počet slepic: 4.5 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Drobné vylepšení  Vidlákova čtvrtečního fota

Průměrný počet slepic: 4.6 (48 hlasů)

No Inzo, tak jsem se zase pobavila...., jak už čeká až všichni vypadnou, aby setřel ten sajrajt... :-))

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

vše uklidí hopem. Proslýchá se v USA, že uklidí i Rusa.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

🤭🤭😁

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ambice jednotlivých členů NATO přibližují svět jaderné katastrofě

Scott Ritter, 14. července 2023
V litevském Vilniusu skončil dvoudenní summit Severoatlantické aliance (NATO). Zatímco otázky rozšiřování NATO (nečekaný obrat Turecka, který otevřel dveře k většímu členství v NATO) a pokračující konflikt na Ukrajině dominovaly titulkům novin, ale mimo pozornost médií tam bylo otevřeno jiné téma s neodmyslitelnými existenčními důsledky - žádost Polska na uzavření dohody o sdílení jaderných zbraní s USA, která by znamenala rozmístění washingtonských jaderných bomb B61 na polském území.

Podle žádosti vlády premiéra Mateusze Morawieckého by tyto zbraně byly předány speciálně vycvičeným posádkám polského letectva k použití v případném budoucím konfliktu NATO s Ruskem. Zůstala nevyřčena skutečnost, že jakýkoli konflikt, v němž by Polsko vyslalo jaderné zbraně proti ruskému cíli, by téměř okamžitě přerostl ve všeobecnou jadernou výměnu mezi Spojenými státy a Ruskem, což by nevyhnutelně vedlo ke zničení většiny, ne-li celého lidstva. Polská žádost byla vyvolána nedávným ruským rozhodnutím rozmístit taktické jaderné zbraně v Bělorusku, kde budou spojeny s letouny SU-25 a raketami Iskander-M obsluhovanými speciálně vycvičenými běloruskými posádkami. Rusko-běloruská dohoda o sdílení jaderných zbraní je součástí celkového přehodnocení jaderného postoje Ruska tváří v tvář strategii, kterou zahájily Spojené státy a NATO a která usiluje o strategickou porážku Ruska na Ukrajině.

Rusko-běloruská dohoda o sdílení jaderných zbraní úzce souvisí s podobnou dohodou mezi USA a NATO, kdy je přibližně stovka jaderných bomb B-61 umístěna na území čtyř států NATO, kde budou v době války sdíleny s leteckými silami pěti států NATO (Turecka, Belgie, Nizozemska, Itálie a Německa). Rozhodnutí rozmístit jaderné zbraně na běloruském území a mít běloruské vojenské prostředky připravené k jejich použití v době války svědčí o těsných vztazích, které vznikly mezi Moskvou a Minskem v důsledku domácích nepokojů v Bělorusku po prezidentských volbách v roce 2020, v nichž současný prezident Alexandr Lukašenko získal šesté funkční období. Rusko-ukrajinský konflikt oba národy jen sblížil.

Morawieckého žádost není prvním případem, kdy se objevila otázka amerických jaderných zbraní na polském území. V roce 2020 se Richard Grenell, tehdejší velvyslanec USA v Německu, a Georgette Mosbacherová, tehdejší velvyslankyně USA v Polsku, pustili do výměny názorů na Twitteru, kterou vyvolalo váhání Německa s pokračováním jeho účasti v dohodě NATO o sdílení jaderných zbraní, v jejímž rámci bylo na německém území rozmístěno 20 bomb B-61. Berlínská stárnoucí flotila stíhacích bombardérů Tornado měla v příštích letech odejít do důchodu a němečtí poslanci se pozastavovali nad plánovanými náklady na jejich náhradu novými stíhačkami americké výroby. Německo nakonec souhlasilo s nákupem 35 letounů F-35A za 8,4 miliardy dolarů. Německo zahájí výcvik na těchto letounech v roce 2026 s tím, že první stíhačky F-35A budou v provozu do roku 2028.

Otázka připojení Polska k dohodě NATO o sdílení jaderných zbraní se znovu objevila v říjnu 2022, kdy polský prezident Andrzej Duda, znepokojený konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou, veřejně apeloval na USA, aby na polském území umístily jaderné bomby B-61. V roce 2022 se Polsko připojilo k dohodě o sdílení jaderných zbraní. Tato žádost však v USA ani v NATO nezískala žádnou podporu. Dudova žádost však nebyla mimo mísu. V dubnu 2022 oznámila ředitelka ředitelství NATO pro jadernou politiku Jessica Coxová, že vojenští plánovači NATO aktualizují mechanismy programu sdílení jaderných zbraní NATO, aby zohlednili skutečnost, že mnoho členů NATO si pořídilo stíhací letoun F-35A.

Čtyři z pěti zemí zapojených do tohoto ujednání o sdílení jaderných zbraní (Belgie, Itálie, Nizozemsko a Německo) souhlasily s přechodem na F-35A (Turecko mělo přejít, ale narazilo na americké sankce kvůli nákupu ruských raket země-vzduch S-400). Cox uvedl, že plánovači NATO zvažují možnost začlenění letounů F-35A, které mají být zakoupeny Polskem, Dánskem a Norskem, do mise sdílení jaderných zbraní (předpokládá se, že součástí této integrace bude i Finsko, které nedávno vstoupilo do NATO a nakupuje letouny F-35A).

Coxovy plány nepočítaly s rozmístěním jaderných zbraní na území těchto států, ale spíše s využitím jejich letounů v jaderné roli. Morawieckého požadavek byl spojen s budoucím nákupem letounů F-35A Polskem, což vedlo k možnosti, že by mohl být dohodnut kompromis, podle kterého by americké jaderné bomby zůstaly na německém území, ale v době války by byly předány polským letcům. Polsko nedávno uzavřelo s USA dohodu v hodnotě 6,5 miliardy dolarů na nákup 32 stíhaček F-35A, jejichž dodávky mají být zahájeny v roce 2024.

Ačkoli se polská žádost o vstup do dohody o sdílení jaderných zbraní NATO během summitu ve Vilniusu veřejně neřešila, komuniké NATO vydané na jeho závěr naznačilo, jak může vypadat budoucnost Polska i jaderného odstrašení NATO. V komuniké se uvádí, že NATO "podnikne všechny nezbytné kroky k zajištění důvěryhodnosti, účinnosti, bezpečnosti a zabezpečení mise jaderného odstrašování. To zahrnuje pokračování v modernizaci jaderných schopností NATO a aktualizaci plánování s cílem zvýšit flexibilitu a adaptabilitu jaderných sil Aliance, přičemž bude vždy uplatňována silná politická kontrola. Aliance znovu potvrzuje nutnost zajistit co nejširší účast dotčených spojenců na ujednáních NATO o sdílení jaderné zátěže, aby byla demonstrována jednota a odhodlání Aliance."

Ačkoli je nepravděpodobné, že by USA nebo NATO v budoucnu vyhověly žádosti polského premiéra o umístění amerických bomb B-61 na polském území, zdá se, že komuniké NATO připravuje půdu pro začlenění polské flotily letounů F-35A do skupiny letounů, které by NATO mělo k dispozici pro dodávku těchto bomb, pokud by někdy vypukl jaderný konflikt mezi NATO a Ruskem. Ačkoli aliance může takový výsledek považovat za příspěvek k životaschopnosti jaderného odstrašení NATO, ve skutečnosti je to jen záruka toho, že Rusko bude nuceno považovat každý letoun F-35A v arzenálu NATO za potenciální jadernou hrozbu a podle toho přizpůsobit svou vlastní reakci. Tím se NATO a Rusko přiblíží možnosti jaderného konfliktu, což je výsledek, který žádný racionální aktér nemůže považovat za přínos pro kolektivní mír a bezpečnost Evropy.
-----------------
Scott Ritter je bývalý zpravodajský důstojník americké námořní pěchoty a autor knihy "Odzbrojení v době perestrojky: Kontrola zbrojení a zánik Sovětského svazu". V Sovětském svazu působil jako inspektor provádějící smlouvu INF, během války v Zálivu sloužil ve štábu generála Schwarzkopfa a v letech 1991-1998 působil jako hlavní zbrojní inspektor OSN v Iráku. Pan Ritter v současné době píše o otázkách týkajících se mezinárodní bezpečnosti, vojenských záležitostí, Ruska a Blízkého východu, jakož i kontroly zbrojení a nešíření zbraní. Můžete ho sledovat na: Twitteru @RealScottRitter a na Telegramu @ScottRitter

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

Co asi Turkovi slíbili, že tak otočil. I když - možná stačily jen prachy.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Omlouvám se Vidlákovi, že použijí jeho skutečné jméno a příjmení. Dělám to sám, a považuji to za vhodné ve společenské situaci, ve které se nacházíme. Navíc Daniel ví, jak vypadá Vladimír, jen možná neví, že Vladimír není konzumentem čehokoliv a za každou cenu. Milkman je pro mě schovaný stejně jako Inža za svou přezdívku, ale významně mě to neomezuje.

O co jde? Jde o diskusi, která je zatím na těchto stránkách relativně srozumitelná a může orientovat, když čtenář chce. Sám jsem ztratil schopnost (pokud jsem jí kdy měl) dohledávat nejrůznější informace a analyzovat je, proto se obtížně vyjadřuji k nejrůznějším soudům o vývoji ve světě v něčem i v ČR konkrétně. Zůstal mi však "vidlácký" vztah ke své minulosti a vývoji společnosti se kterou sdílím život víc než 70 let. Nemám potřebu si dělat iluze o kterémkoliv roce svého života i vývoji společnosti se kterou byl, je a snad ještě nějakou dobu bude spojen. Proto výkřiky Dana a pochybnosti Milkmana považuji za vzájemné natřepávání peříček, kde mohu tu a tam nadbíhat Danovi a v jiném nekompromisně souhlasit s Milkamnem. V jednom cítím aktivistické nadšení, v druhém pragmatický přístup, nejspíš schopnosti právě určité analýzy a pravděpodobně životní zkušenosti. Obojí nejspíš rozsoudí paštika proti rumu a oba si nakonec mohou pochutnat, pokud ta diskuse nepřejde do podobného dělení, které vyhovuje "fialenkám".

Dnes mě víc oslovil Inža, protože připomněl to, co nás, jako společnost obecně, bez ohledu zda nadbíháme PePa i s těmi fialovými květinkami, nebo Rajchlovi, ke kterému, přiznám se, jsem také nenašel důvěru a nemám důvod jí hledat. Na mě, ani Milkmanovi však rozhodně nezáleží, rozhodovat budou ti, kteří rozhodovali kdysi o KSČ, následně Havlovi, Klausovi až k Fialovi přes Babiše a završili to Pavlem.

Nějakou dobu jsem prožil s vojenským letectvem a dost jasně si uvědomuji, že naše věrchušky ve vojenské oblasti řešící potřeby VS, potažmo SSSR ovlivňovaly "své potřeby na územích spojenců. Vyzbrojení letectvem odpovídalo potřebám obrany, případně přechodu k útoku proti tehdejšímu nepříteli. V tom smyslu rozumím "přezbrojení" zbytku letectva na vrtulníky příslušného zaměření a útočné letouny ve velmi omezeném množství na našich letištích, ale už většího rozsahu v rámci NATO. Vojenské struktury NATO a především USA to mají velmi dobře sesumírované po svém. Těch pár F 35 stačí na to, aby se vybudovaly prostory pro tento typ a v návaznosti na to se tedy zajistí prostřednictvím zvací smlouvy s USA tuším ve 24 zemích, že USA budou mít připraveny "své prostory" pro každý případ.

Tak vidím i vidím diskusi k optimistickému Vidlákovu úvodu jako přestřelku, která nic neznamená proti sdělení Inži související s nadšeným oznámením Černochové, že ve druhém čtení, tuším 17.7.2023 projde zvací smlouva parlamentem jako nůž máslem. Američané se poučili a naučili své papemhajské co mají dělat, jak se vyjadřovat a jak přitisknout své občánky, aby bylo splněno základní zadání. Mít vytvořené zázemí pro případný neukočírovaný střet s Ruskem, pokud by náhodou nevycházely předpoklady ve vztazích mezi dvěma mocnostmi které si zatím v prosazování svých zásadních zájmů nakonec vyhověly, aby nedošlo k fatálnímu střetu. K tomu střetu by totiž nemělo nikdy dojít přímo na území jedné, nebo druhé strany. Já to vidím tak, že nejvhodnější je využít země, které byly vždycky na hranici přijatelnosti jedné či druhé strany, tedy země mnoho let obdivně spolupracující s jednou stranou a zároveň pokukující po straně druhé. Proč jinak takový zájem o Švédsko, Finsko, Pobaltské země, Polsko, Slovensko, ČR, Maďarsko, Rumunsko, bývalou Jugoslávii, Bulharsko. Řecko, Turecko, Gruzii....Je to jen úvaha starce stranícího svému původu i stranickému zadání, ale starce, který ví, že sám mnoho nedokáže měnit, ani změnit. Tím spíš zajdu v úterý 17.7.23 za manželi Novotnými do Sněmovní ulice podpořím je v tom, co sám už neumím dost důrazně a důsledně.

Spolu čtenáři a komentátoři. Připusťte, že Dan Sterzik provokuje s vidláckou urputnosti ke změně a my mnozí lépe či hůře, ale nejspíš stejně poctivě chceme upozorňovat spolu občany, že něco shnilého nás ovlivňuje a zejména ty mladší tlačí ke dnu, od kterého se chtě nechtě budou muset odrazit.

Přeji klidný víkend, který bude hodně horký nejen sluncem. 

Průměrný počet slepic: 3.8 (27 hlasů)

Asi Váš známý, Václav Vašek

(možná i velitel) napsal v "Etudách vonících vzduchem", že mu na konci osmdesátých let nešlo do hlavy proč má naše vojenské letectvo tolik typů, když je to vlastně kontraproduktivní. Pak mu to došlo. Naše letectvo mělo při střetu tvořit pro první dva dny nárazník, tím by asi skončilo. Přiletěli by Sověti se stejnými typy, ale v mnohem větším počtu. Tady by pro ně existovalo vybudované a vycvičené zázemí.
Tak mi to uvízlo v hlavě, nechce se mi to hledat, abych to mohl přesně citovat.
S těmi F-35 je to stejný, jen v obráceným gardu. Tedy kromě jiného...
Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

Píšete:

že něco shnilého nás ovlivňuje a zejména ty mladší tlačí ke dnu, od kterého se chtě nechtě budou muset odrazit.

 

Myslíte? Mi to připadá že ti mladí se nechtějí ode dna odrazit, spíš se do toho bahna na dně chtějí zahrabat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Freude, souhlas, možná by se zahrabat ani tolik nechtěli, ovšem to by museli mít něco v hlavě a alespoň něco si uvědomovat. Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. 

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Freude, souhlas, možná by se zahrabat ani tolik nechtěli, ovšem to by museli mít něco v hlavě a alespoň něco si uvědomovat. Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Omluva za zdvojení.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Základní rozdíl mezi dětmi a dospělými je v tom, že za děti musí o důležitých věcech někdo dospělý rozhodovat.

Podle toho, kolik lidí v Česku by přivítalo přímou demokracii soudím, že tento národ zůstane až na věky v plenkách :-)

Ani Vidlák si nevěří, že by mohl o něčem rozhodnout správně? A že by nedokázal svým bližním vysvětlit, jak mají hlasovat?

Ps: Opravdu je tak těžké pochopit, že současná situace - kterou tak "chválíte" - je důsledkem toho, že za Vás rozhodujou jiní?

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

za nás rozhodují ti, za které zase rozhodují jiní a jinde, To je takový, novodobý český kolorit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

Ubezpečuji Vás že Češi by nejraději měli systém buď Lucemburský který je založený na odčerpávání daní (jinak také krádež) z jiných států EU. Mocní v EU to tolerují, protože mnoho jejich firem na tom profituje. HDP na obyvatele Lucemburska je několikanásobná vůči ČR. Opravdu si myslíte že obyvatelé Lucemburska jsou o tolik výkonnější než všechny ostatní státy EU?

To Švýcarsko taky není špatné. Tam profitují z peněz, které na kontech jejich bank mají uloženi bohatí lidé, u kterých je mimo jiné dost podivný původ těchto peněz. Švýcarsko se po původu peněz neptalo konta tam měli před druhou světovou válkou Židé a konta těch kteří zmizeli v koncentrácích zůstaly většinou v bankách až po velkém skandálu, musely ač nerady, část těchto peněz vrátit dědicům. Ale Švýcarské banky otevřely svou náruč i nacistům. Proto si Švýcarsko může dovolit to co my si dovolit nemůžeme, nám by to neprošlo. Nad Švýcarskem drží ochrannou ruku gangsterská elita všech států. A dokud budou jejich konta v bezpečí, Švýcarsko bude prosperovat.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-svycarsky-bankovni-gigant-tajil-ucty-velitelu-ss-a-nacistickych-prominentu-229706

Ono je celkem jedno je li oficiálním uspořádáním - Přímá demokracie, Federativní republika, Direktoriální režim nebo – Velkovévodství.- Stačí dobrý nápad jak odrbat ty ostatní a pečlivě jej realizovat. 😊

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

tak z toho nemají Češi zhola nic. Shromažďují jenom různé šmelce, za vzor mají zemědělce. Budoucnost je tedy matná, protože  úroda je vždycky jenom špatná. Jen vládu čekají ovace, až prý sníží dotace.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Hintergründe zum Russisch-Ukrainischen Krieg
Pozadí rusko-ukrajinské války

Emeritovaný profesor politických věd a dějin (Freiburg a Berlín) to vidí v souvislostech takto:

  • 1989 - bod zvratu, skokový nárust moci USA po pádu CCCP
  • 1990 - začátek rozšiřování vlivu aneb šíření demokracie ve východní Evropě
  • 1991 - Ukrajina je rozpolcená země, kde vládnou oligarchové, žádná demokracie jako Taiwan
  • 2007 - Putinovo varování na Mnichovské konferenci, že takhle to dál nejde
  • 2007+ mezinárodní konsensus na koncepci EU/NATO-neutrální Ukrajiny
  • Ukrajina není zemí, kde se obhajují naše hodnoty, dodnes tam vládnou oligarchové
  • Zelenský je otrokem oligarchů, kteří ho dosadili k moci
  • Ukrajina nemá nezávislou justici, v žebříčku korupce stojí úplně nahoře
  • národ je vnitřně velmi rozpolcen, západ Ukrajiny historicky rakouský a polský je zcela jiný než východ, který je ruský
  • střetávají se zde zájmy Ruska a Ameriky, která podporuje Majdan
  • Ukrajina původně měla zájem o oboustrannou spolupráci, ale EU a USA vytvořily tlak
  • 2008-2014 se vývoj stupňuje
  • 2014 - přelomový bod s počínajícími obavami Ruska, že Ukrajina bude dotlačena do NATO
  • Putinovy obavy o Sevastopol, Krym a přístup k Černému moři - Rusko bez flotily?
  • jako odpověď na Majdan přichází obsazení Krymu
  • po dalším nepříznivém vývoji přichází vojenská podpora na východě Ukrajiny
  • povážlivá situace se měla řešit už v roce 2014
  • Putin se obával barevné revoluce v Rusku, a všímal si, jak je Ukrajina vojensky podporována USA se snahou integrovat ji do NATO
  • politika demokratizace byla vedena Západem vojenskými prostředky, přes Afghánistán, Irák, Libyi
  • ale toto nezafungovalo, uvedené země se dostaly do nejhorších krizí - "Utečenci nespadli z nebe, dámy a pánové" - utekli, protože my na tom máme také vinu
  • Rusové vidí, že Západ je neúspěšný, a přichází obrat: Libye a Sýrie - Putin se stává stále sebevědomějším, mocichtivějším
  • Čína jako obchodní partner Ruska vidí věci jinak: nyní začíná moc USA klesat, roste sebevědomí autoritářů
  • Zelenský požaduje urychlení přijetí do NATO, neutralita Ukrajiny je vymazána z ústavy - začínají zvonit Putinovy poplašné zvony
  • leden 2022 - Putin nabízí smluvní podmínky: NATO do stavu 1997 ... Západ měl začít vyjednávat, minimálně se o to pokusit o dohodu, např. na základě neutrality
  • únor 2022 - na počátku nikdo neočekával, že druhý udělá co udělal: Rusové očekávali dojednání dohody, Západ nepovažoval eskalaci za pravděpobnou
  • po všeobecném překvapení přišlo masivní přepočítání se Putina, který se dle mého názoru stane největším poraženým ve všech možných směrech
  • Je Rusko porazitelné? Atomární mocnost je dle mého neporazitelná.
  • Čína, Libye, JAR nejsou na naší straně, ti se nedají koupit
  • Naše nasazení musíme idealizovat a protivníkovo démonizovat. Jsme ve válce propagandy.
  • Válečné cíly Ruska - minimum je zachování obsazených území, za každou cenu
  • Nesmíme zapomenout, že USA vedou na Ukrajině zástupnou/proxy válku
  • Ukrajina dělá vše pro to, aby vstoupila do NATO a vtáhla Evropu do války - to je hlavní cíl Zelenského, který chce mermocí vyhrát
  • a to je podle mě největší nebezpečí: čím více se budeme angažovat, čím více dodávat zbraní, bude to čím dál horší
Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Viktor Orbán: Ukrajina prodala svou suverenitu za peníze a zbraně Západu.

Ukrajina přestala být suverénním státem, když přijala západní peníze a zbraně, prohlásil v pátek maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země není ochotna změnit svůj názor na Ukrajinu.
Premiér svůj nepopulární názor vyjádřil v pátek, když prohlásil, že “Kyjev ztratil suverenitu a přijímá peníze a zbraně od Západu, proto konflikt okamžitě skončí, jakmile si to budou přát USA”.
Dále uvedl, že celý svět je zmaten, proč Washington odmítá válku ukončit, a čeká na odpověď.
Při rozhovoru s místní televizní stanicí Orbán vysvětlil, že “pokud to Američané budou chtít, zítra ráno bude mír. A proč to Američané nechtějí, to je otázka, nad kterou přemýšlí celý svět. Vždyť Ukrajina vlastně ztratila suverenitu: nemá peníze, nemá vojenský průmysl, nemá vlastní vojenské výrobní kapacity. Peníze dostává hlavně z vojenských fondů USA – také od Američanů a Západu.”
Orbán v dubnu prohlásil, že Ukrajina je “finančně neexistující zemí”, a tvrdil, že kdykoli USA a Evropa pozastaví podporu Kyjevu, válka na Ukrajině skončí.
“Pokles ekonomických ukazatelů je obrovský, což je zcela pochopitelné… Ukrajina se samozřejmě nemůže financovat sama.”
Příznačně maďarský premiér zpochybnil, zda “my [kolektivní Západ] podporujeme Ukrajinu”, a vysvětlil, že válka na Ukrajině nevyhnutelně skončí “v okamžiku, kdy Amerika a Evropa na tuto otázku odpoví ‘ne'”.
Rusko následně souhlasilo s Orbánem, že USA by mohly válku ukončit s tím, že USA jsou hlavním dodavatelem zbraní na Ukrajinu.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na Orbánova slova reagoval slovy: “Do značné míry ano, samozřejmě s tím nelze než souhlasit, tak to je. Jsou to Spojené státy, které jsou iniciátorem dodávek dalších a dalších nových typů zbraní na Ukrajinu, munice, jsou to Spojené státy, které neustále povzbuzují Ukrajinu, aby bojovala do posledního Ukrajince.”

zdroj: https://www.pokec24.cz/krize-ukrajina/viktor-orban-ukrajina-prodala-svou-suverenitu-za-penize-a-zbrane-zapadu/

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Obrovský masakr Ukrajinců na ruské frontě! Ztráty až 600 tisíc! Nepřímo přiznal ukrajinský expert! Biden nařídil mobilizaci záloh a jejich přesun do Evropy! Na ukrajinských vesnicích už nemá kdo pohřbívat padlé! Čeká české a slovenské muže stejný osud!?

V ukrajinských médiích se včera začaly šířit zprávy, že na některých vesnicích už nemá kdo pohřbívat padlé, protože všichni jsou už buď na frontě, a nebo mrtví. Maďarský a polský tisk včera publikoval děsivá videa, na kterých je vidět, jak kyjevští armádní komisaři pořádají ve městech hony na muže, zvěrsky je bijí, a potom je bezvládné, spoutané a otřesené odváží automobily k odvodu. V dnešní analýze vše rozebereme podrobněji. 

Poltavská vojenská zpráva včera na dotaz novinářů o náhlém červencovém zvýšení vojenských odvodů odpověděla, že má zakázáno uvádět jakákoli čísla. Nicméně může potvrdit, že z 1200 poltavských politiků, kteří vykonávají veřejné a státní funkce v oblasti Poltava jich 500 už uteklo, a nebo se někde skrývá, aby se vyhnulo mobilizaci! A že se nyní na frontu odvádí i 50% všech městských zaměstnanců, kteří měli dosud výjimku, jako třeba údržbáři vodovodů nebo elektrických sítí! Ruská média včera s odkazem na ukrajinské zdroje tvrdila, že v důsledku příšerných ztrát při své ofenzívě nařídil počátkem července Zelenskyj okamžitě pochytat a dopravit na frontu 200 tisíc nových mužů. Generál Zalužnyj prý už nechce vést sebevražedné útoky, a proto má být odstaven od skutečného řízení operací. 

Že na Ukrajině probíhají armádní hony na muže, potvrdila včera polská i maďarská média – na odkazech videa! Podle Poláků i Maďarů se mladí ukrajinští muži nyní bojí i jen vycházet ze svých bytů a úkrytů, aby nebyli na ulici zlapeni a posláni na jistou smrt. Na sítích Viber i Telegram se prý už vytvořily sociální sítě o mnoha tisících účtech, které monitorují pohyby vojenských odvodních komisařů a jejich band, aby se jim Ukrajinci dokázali včas vyhnout. Maďarská média svá videa nazvala – Nelidská a zkorumpovaná mobilizace na Ukrajině – a potvrdila, že Zelenského vojenští komisaři na válce nechutně vydělávají. Nejsurovější komisař Jevgenij Borisov z Oděsy, který se proslavil tím, že do armády dodal nejvíce mužů, si za své služby a za úplatky od bohatých odvedenců, které propouštěl, pořídil luxusní vilu ve Španělsku, a manželce tam koupil celou obchodní síť. (Fotky zde.) Po odhalení, co je to za gaunera, se od něj Zelenskyj distancoval, a slíbil nápravu, protože i jemu samotnému už jde o krk! Proti Kyjevu a jeho násilné mobilizaci totiž už začala buntovat i první významná ukrajinská média. 

Ta se pustila do Zelenského vedení mobilizace obzvláště nevybíravým způsobem a obvinila Zelenského bandu, že provádí na Ukrajině “divokou a nezákonnou mobilizaci”. Média shromáždila několik právníků a poctivých důstojníků, a ti potvrdili, že:

  1. Na vesnicích je už odvedeno 90% mužů a ti představují 80% všech mobilizovaných. Podle ukrajinských vládních materiálů žilo na ukrajinských vesnicích před válkou 5.6 milionu obyvatel ve věku 15 až 70 let. Z uvedeného přiznání ukrajinských odborníků tedy vyplývá, že z ukrajinských vesnic již bylo odvedeno 1.5 milionu mužů, a celkově z celé Ukrajiny tedy 1.875 milionu mužů. Zelenskyj se loni vychloubal, že má 1 milion vojáků, a letos se síla ukrajinské armády odhaduje na maximálně 1.2 milionu vojáků. 600 až 700 tisíc, kteří byli zmobilizováni a už nejsou v armádě, znamená že buď padli a nebo byli zraněni. Toto číslo ztrát za 16 měsíců bojů velmi přesně odpovídá našim odhadům, které jsme zveřejnili 12. května v MAP 1675 na základě počtů vojenských pohřbů na Volyni a v Poltavě. 
  2. Ve městech se Ukrajinci nemobilizují, protože podle ukrajinských odborníků je pro Zelenského komisaře pohodlnější  pochytat vesničany, kteří se nemají kde skrýt, než městské obyvatele.
  3. Podle experta Ukrajinského institutu budoucnosti a bývalého příslušníka SBU Ivana Stupaka se mobilizují pouze chudí obyvatelé, kteří se nemohou úplatky ve výši několika tisíc dolarů z mobilizace vykoupit. Stupak uvedl, že v Kyjevě běžně potkává mladé bohaté muže s tropickým opálením, kteří se chlubí, že se vrátili z dovolené. Přitom všichni vědí, že žádný muž nesmí opustit Ukrajinu, a že mladí a zdraví by měli být mobilizováni jako první. Obdobně se vyjádřil včera i Dmytro Snegiriov, vojenský expert  – Ti, kteří mají možnost – jsou vykoupeni, a ti, kteří ne – jsou posláni na frontu!
  4. Nejbrutálněji probíhaly odvody v Oděse, a tam byla zjištěna největší korupce. Jen letos bylo SBU odhaleno 6500 případů, kdy byl zadržen odvedenec, který se se speciální propustkou, za jejíž vydání se platí úplatek nejméně 15 000 USD, snažil přejít hranice a prchnout z Ukrajiny. Ale po kontrole celníků, byl odhalen, protože necestoval vozidlem, o kterém by bylo možné předpokládat, že na zpáteční cestě přiveze na Ukrajinu humanitární pomoc – což je podmínka propustky. 
  5. Podle expertů, je hanbou Ukrajiny, že v Kyjevě a dalších městech se tančí, chodí do restaurací, do fitness-center, a ulice jsou plné mladých bohatých mužů, kteří nemusí na frontu, protože je nikdo nemobilizuje, jako chudé Ukrajince. Další hanba je, že všichni vojenští komisaři, úředníci, celníci, a další státní zaměstnanci, kteří jen škodí Ukrajině, stále sedí ve svých kancelářích, místo toho, aby byli odvedeni na frontu, a místo nich jejich práci získali zranění a invalidé – hrdinové, pro které není práce! 
  6. Podle expertů je jasným důkazem selektivní mobilizace chudých Ukrajinců, že luxusní restaurace a kavárny v Kyjevě jsou přeplněny a nikdo z jejich návštěvníků se evidentně neobává, že bude násilím odveden, zatímco po celém území Ukrajiny se chudí muži skrývají a boji se pohybovat na veřejnosti.
  7. Podle expertů by celý tento korupční model mobilizace nebyl možný, kdyby nebyl chráněn z nejvyšších pater kyjevského aparátu, včetně Zelenského. Na Ukrajině už začíná na síle nabývat otázka, zač vlastně Ukrajinci bojují, za Ukrajinu, nebo za blahobyt a sladký korupční život její smetánky!?

Co dodat závěrem? Na Ukrajině začnou včera docházet muži, které by bylo možné poslat na frontu, a v ten samý čas nařídí Biden mobilizaci 3000 amerických záložníků, a jejich okamžitý přesun do Evropy! Je to náhoda, nebo předzvěst něčeho horšího? 

Šéf operačního oddělení Sboru náčelníků štábů USA generálporučík Douglas Sims k tomu poznamenal:  Tento Bidenův rozkaz k mobilizaci potvrzuje neochvějnou podporu a oddanost obraně východního křídla NATO na pozadí nezákonné a nevyprovokované války Ruska proti Ukrajině! Ale zdůraznil, že tyto síly nebudou znamenat zvýšení celkové americké vojenské přítomnosti v Evropě! Tedy opět zřejmě klasická Bidenova politika, aby se koza nažrala a vlk zůstal celý! Vypadá to, že máme zatím štěstí. Tak se mějte a užívejte si léta, dokud Vám ho nějaký Petr nebo Pavel nezkazí mobilizační vyhláškou!

zdroj: https://www.michalapetr.com/map-1729-obrovsky-masakr-ukrajincu-na-ruske-fronte-ztraty-az-600-tisic-neprimo-priznal-ukrajinsky-expert-biden-naridil-mobilizaci-zaloh-a-jejich-presun-do-evropy-na-ukrajinskych-vesnicich-uz-nema/

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

Do posledního Ukrajince lze tedy upravit na "do posledního chudého Ukrajince". Zkorumpovanost na všech místech, i u odvodu. Budou odvádět údržbáře a elektrikáře, chudé zemědělce z vesnic, kteří se nemají kde ukrýt..., nahánět je jak lovnou zvěř, jenom aby Zelenský plnil přání Západu. Bohatí a zašití namachrovaní asi jednou budou živit zbytek Ukrajiny. Fiala jistě taky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

mi nějak nesedí. Z oficiálních zdrojů jsem si našel, že před válkou měla Ukrajina 11 milionů mužů ve věku podléhajícím branné povinnosti, z toho 7 milionů prodělalo vojenský výcvik. Jsou tam tedy 4 miliony (asi většinou koupených) "modrých knížek", ale i tak, 7 milionů je strašně moc.

Pokud chlapi bez modré knížky zdrhli do zahraničí, nebo tam i před válkou pracovali, nemůže být pro ukrajinské úřady problém vyžádat si je od příslušných zemí zpět. Zrovna tak mohou přezkoušet ty modrokněžníky a dodatečně je odvést- tak se to přece dělalo za války vždycky.

Nechápu tedy, jak se i při nejvyšších odhadech ukrajinských ztrát mohou podobné zprávy o končících lidských zdrojích Ukrajiny zakládat na pravdě.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Problém je že v tomto případě žádná čísla nejsou věrohodná. Do posledního Ukrajince je obrazně řečeno a nelze to brát doslovně. Ale aby ten rozdíl v cifrách nebyl tak velký je nutné brát v úvahu.

 

Už před válkou značná část Ukrajinců v produktivním věku byla v zahraničí. Část tam pracovala už roky a část utekla z blížící se válkou. Část utekla do Ruska, zřejmě násobek toho co do jiných zemí dohromady, i když pro západ i Ukrajinu je těžké to přiznat. Z Ruska je pochopitelně nikdo nevydá. Z ostatních zemí by je možná rádi vydali ale pokud by to, mělo být násilnou formou byl by to pro tyto země problém.

Další část potenciálních vojáků je nezbytná v civilní sféře. Zaměstnanci elektráren, plynáren, vodáren, pekáren a veřejné dopravy a mnoha dalších provozů, nezbytných pro alespoň jakés, takés fungování společnosti. A také lidí schopných opravit následky Ruského bombardování.

Také je třeba hodně lidí na logistiku, je nutné zásobovat jak obyvatelstvo, tak armádu. Ze zemědělství je možné část lidí povolat do armády, ale i tam musí nezbytná část zůstat, aby se zaselo, sklidilo atd.

Další část branců musí zůstat v závodech vyrábějících a opravujících vojenskou techniku.

Další část Ukrajinců padla nebo je zmrzačená a neschopna boje.

Když k tomu připočteme všechny, kteří se i v rámci Ukrajiny nasazení na frontě pomocí korupce úspěšně vyhýbají, bude to hodně velké číslo.

Takže jak říkám, žádná věrohodná čísla nemáme k dispozici ale i když by Zelenský rád všechny Ukrajince poslal na frontu, ono to nepůjde.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

beru jako jeden z "Dezinfo mýtů", podobně jako je "Info mýtem" báchorka o výhradně osamocených ženách s dětmi z válečných oblastí.

Rád plavu, jsem minimálně 3x týdně na některém z našich koupališť, nedávno v rámci dovolené i na bezvadné nádrži Trnávka u Pelhřimova. Situace je všude stejná: Ukrajinští bojovníci ve frontě dobývají limonády pro celou rodinu, teď v sobotu se vedle mě do vody hrnula partička hlučných přiopilých chlapů. Známý, majitel rybníka poblíž mého bydliště hlásí, že polovinu pivního výtoče mu zajišťují naši Národní hosté.

To se mi zdálo trochu přehnané, ale prostý fakt, že situace musí být stejná u vodních nádrží v celém Česku, na Slovensku, Polsku atd. svědčí o čemsi shnilém. Na obou stranách informační barikády.

Takhle zoufalá válka o národní existenci nevypadá.

Zatím bez slepic

můj egerlandský praděda, horník od Kynšperku byl ročník 1870 a v prvním roce Velké války kvůli vyššímu věku odvodu nepodléhal. Po katastrofách v Srbsku a Haliči by ho o rok později už odvedli, mezitím ale Rakušani zjistili, že bez uhlí válčit nejde.  A někteří jeho mladší spolupracovníci se pak i z války do dolu vrátili.

Samozřejmě část Ukrajinců může být podobným způsobem vázaná..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a z Ukrajiny smrt, Češi musí platit a mít z toho prd.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Češi dýchají politický smog a jen konta mají vyčištěný.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

zakázaném filmu: Skřivánci na niti se připravuje nový "trezorový" film: Modří ptáci do řiti.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

1

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

americký bratr je přesným prototypem Kaina.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Ještě než se tak stane, je jasné na koho se to svede. 😊

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

mám spíš dojem, že 3/4 je to jedno. A přestane jim to být jedno, až nebudou mít co do huby, což ještě může chvíli trvat. A když budou jen brouci, budou žrát i to.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)