Ani jeden, přátelé!

Autor

Dnešním článkem se musím vypořádat s jednou věcí, která v diskusích bůhvíproč hluboce zakořenila. Vždycky, když s tím někdo přijde, bývá to odměněno spoustou lajků i přitakání a má to hojnou odezvu. Velmi často se tento postoj objeví, když se diskutuje o tom, co bude po demonstraci a jak pokračovat dál.

Teď, když máme rok od první demonstrace a vlastně i rok od chvíle, kdy jsem se přidal k tlačení káry těchto protestů, uděláme si takovou malou bilanci:

Za uplynulý rok jsem měl možnost mluvit s ohromným množstvím lidí. Seznámil jsem se s novináři, aktivisty, influencery, politiky, podnikateli, milionáři i miliardáři. Můj dům hostil bývalé vojáky i vojáky ve službě. Hostil bývalé policisty, vyšetřovatele, i policisty ve službě. Naléval jsem víno členům aktivních záloh, úředníkům z ministerstev, i vysoce postaveným českým diplomatům. Ano, Jeníku Lipavský… z tvého rezortu se mi tady dveře netrhnou.

Měl jsem celou řadu i velmi podivných setkání s lidmi, kteří důsledně tajili svou identitu i přede mnou. I přes veškerou mou snahu, seděl jsem u jednoho stolu i s regulérními blázny a podivíny. Na mém dvorku bylo možné slyšet smělé i šílené vize a neuvěřitelné množství drbů. O všech a na všechny. Kdybych měl jednou pocit, že o moje blogování už není zájem, mohl bych se začít živit bulvárem. O většině politiků vím o to, co o sobě nevědí oni sami…

Setkal jsem se s řadou mých příznivců, kteří mě čtou od začátku, kdy jsem psal ještě u Vlka na Kose. Zažil jsem si útoky odpůrců i lecjaké podpásovky. Mám celou řadu podporovatelů, kteří pro mě dělají strašně moc. Seděl jsem u stolu s mocnými i bohatými. Všechny jsem hostil, všem jsem nabídl dobré jídlo a dobré víno. Všechny jsem zkoušel, jestli mluví stejně za střízliva i v podroušení.

Ne, dneska to nepíšu, abych všem poděkoval, i když by si to zasloužili.

Víte, celý ten rok jsem si dělal čárky, kdykoliv ke mě přišel někdo, kdo mi nabídl násilné služby. Kdykoliv přišel někdo, kdo mi nabídl, že pro mě někoho zbije, kdykoliv přišel někdo, kdo mi řekl, že je bývalý zpravodajec a nabídl, že je schopen zajistit jisté delikátní věci, kdybych potřeboval… kdykoliv přišel někdo, kdo měřil dva metry a řekl, že kvůli mě nabrousí vidle, či s beranidlem vyrazí vchodové dveře od Strakovky, udělal jsem si čárku.

Ani jeden, přátelé!

A to je moje odpověď na všechny diskusní příspěvky o tom, že bez násilí to nepůjde. Že dokud budou demonstrace poklidné, nikdy se nic nezmění. Že dokud nevytáhneme vidle a nebudou hořet ulice, vláda se nezalekne. To je moje odpověď na všechny apely gaučových válečníků, kteří z pohodlí domova radí, aby se přitvrdilo.

Dostal jsem během tohoto roku spousty rad. Dobrých i špatných. Dostal jsem spoustu nabídek pomoci. Dozvěděl jsem se spoustu užitečných i jalových informací. Získal jsem spoustu vynikajících přátel a prožívám velmi ryzí vztahy. Ale NIKDO, a zdůrazňuji znovu NIKDO nikdy nepřišel, že je ochoten spáchat ve jménu nového směřování naší země jakékoliv násilí. Ani ve chvílích těžkého opojení mým portským se nikdo nevychloubal, že by ve jménu protestů použil pěsti, natož pistoli.

Koneckonců i u toho muzea museli bitku začít policajti na rozkaz…

U nás má PreVítek Rakušan strach z pravdy, nikoliv z násilí. Ano, tak je to na prezidentské standartě. Pravda vítězí. U nás se žádný Chvilkař nikdy nemusel bát, že by proti němu Babiš nechal střílet. Žádný kandidát TOP09 se nikdy nemusel bát, že by mu nějaký SPďák rozkopal předvolební stánek. Žádný Schwarzenberg ani Drahoš nikdy nepotřebovali řešit pískot Zemanových příznivců a nikdy se od svých odpůrců nedočkali hozeného vajíčka.

A tak to také zůstane.

Naštvanost lidí roste. Životní úroveň se propadá. Vláda cenzuruje a utahuje šrouby. Mluvil jsem se spoustou lidí a setkal se i s velkými radikály. Ale neviděl jsem nikoho, kdo by svoje řeči o vyhození vlády do Vltavy myslel jinak, než v nadsázce.

Však se také podívejte, proti čemu vláda bojuje… proti dezinformacím přece. Toho se bojí. Bojí se argumentace, bojí se pravdy. Bojí se myšlenkové konfrontace. Proti násilí vládě stačí bojovat jalovými výzvami o nepřípustnosti kolektivní viny. Nic víc nemusí. Vykulenec nemá na stole stížnosti policajtů na násilí proti nim. Policajti nechodí z patrol dolámaní a oházení od kamenů. Na tohle se peníze vydávat rozhodně nemusejí.

Ale… chtěli vydat 150 milionů na boj s dezinfromacemi, měli na to obchodníka s deštěm Vrábela a jeho sémantické vize, měli na to zmocněnce Klímu, naše BISka s Koudelkou ve svých zprávách nemluví o ničem jiném. Oni se bojí pravdy. Bojí se informací. Bojí se pohledů z druhé strany. Oni se bojí, že budou usvědčení ze lži, že budou usvědčeni z neschopnosti, že před celým národem budou za hlupáky… ale nikdo z nich se nebojí, že by se našel nějaký radikální myslivec, který by vzal svojí flintu na kamzíky, našel si místo někde na střeše a ustřelil jim hlavu. Máme tu mraky držitelů zbraní, ale nikdo z nich na Bartoše nikdy nebude střílet.

U nás nebude žádná násilná revoluce. Na to je tento národ příliš zkušený. U nás je ve větší vážnosti Hus či Komenský, než Valdštejn nebo Žižka. Karla Čapka zná každý, ale kdo si pamatuje jméno nějakého legionářského generála? Pokud se bouříme, tak kvůli pravdě. My nekřičíme, že je nám třeba krve, abychom uhasili žízeň po pomstě. My nezpíváme o tom, že s radostí otrávíme a postřílíme naše nepřátele. Naše hymna není o slavných vítězných bitvách, ale o tom, že je tady krásně.

Ne, neznám nikoho, kdo by doopravdy chtěl vyházet poslance oknem. To se říká v hospodě či teple domova. Pochybuju, že by u nás existovala jediná skupina, která by plánovala nějaký atentát… To dělali naposled Mašínové. Míváme tu živé pochodně, ale i kdyby byl Péťa ještě desetkrát arogantnější a neschopnější, jeho služební limuzínu nikdy nezasáhne jediná kulka.

U nás se bojuje za pravdu a proti pravdě. A to se dělá slovy. Nikoliv samopalem. Nemá smysl argumentovat násilím. Není tu nikdo, kdo by to doopravdy chtěl.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihu (nebo knihy) z nabídky.  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (275 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidlák píše: „Všechny jsem zkoušel, jestli mluví stejně za střízliva i v podroušení….“

---------------------

Mě by zajímalo, co si všichni myslí doma před zrcadlem, nebo když jdou spát, a když sami sobě nemusí lhát – jestli všem těm svým blábolům, co na nás vypouštějí, i sami věří.

 

Průměrný počet slepic: 5 (64 hlasů)

Podle Válka je penicilinu dost, musí se hledat, kde ho zrovna mají

---------------------

To mi hlava nebere. Když je něčeho dost, tak by se to snad nemuselo hledat? Proč „zrovna“ u nás jo…?

 

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (82 hlasů)

Válek nařídí topit doma na max. 100 a do konce zimy bude na stěnách penicilinu pro každého přehršle. ;o)

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

Taky si můžeme vypěstovat penicilin sami doma, stačí nechat zplesnivět chleba a bude ho dost. Nebudeme ho muset "hledat" po všech čertech, když je člověku už tak blbě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz


Predikce Aeronetu o zavedení Total Control řízení v Evropě se naplnila a Velká Británie schválila drakonický zákon o dálkové kontrole spotřeby energií v britských domácnostech! Energetický podnik dostane právo na dálku odpojovat spotřebiče v domácnostech prostřednictvím chytrých měřičů! Policie bude smět vstupovat do bytů a vymáhat instalaci měřičů! Kdo odmítne, dostane pokutu 15 000 liber a může jít až na rok do vězení!

Když jsem před 2 roky vydal knihu Total Control a seznámil jsem veřejnost s chystanou globální koncepcí Total Control, mnoho lidí si myslelo, že jde o vizi vzdálené budoucnosti. Jenže, to byl mylný názor. Před několika dny totiž první země v Evropě oficiálně přijala a v parlamentu schválila první z drakonických zákonů na totální kontrolu populace a obyvatelstva.

Stalo se tak ve Velké Británii, kde tamní parlament s drtivou většinou hlasů přijal tzv. energetický zákon, který zavádí do všech britských domácností povinnost nainstalování tzv. Smart Meter zařízení, tedy chytrých měřáků, které mají formu centrálního počítače, který sbírá informace o spotřebičích v domácnosti a předává informaci National Grid, tedy národní síti, což je energetická společnost podobná svojí dominanci českému ČEZu.

Návrh zákona určuje, že tyto měřáky budou nejen měřit, ale budou mít i aktivní funkci, tedy dálkově na příkaz National Grid bude možné direktivně a mandatorně lidem na dálku vypínat a zapínat spotřebiče v domácnosti. Cílem je údajně dosažení nulových emisí CO2 do roku 2050, což je program s názvem Net Zero. Britská vláda za pomoci těchto měřáků bude v zimním a krizovém období, třeba při nedostatku plynu či elektřiny, vypínat lidem bojlery, kotle, elektrický ohřev vody, případně na pravidelné bázi po 20. hodině večer apod. Vláda v Londýně odůvodňuje zákon ruskou agresí a používáním ruských levných fosilních zdrojů jako hybridní zbraně proti nezávislosti Evropy.

Energetický podnik bude moci Britům na dálku omezovat spotřebu energií přímo v domácnostech

Nedostatek plynu a elektřiny ve Velké Británii se tak bude řešit nainstalováním těchto měřáků do všech domácností a jakmile přijde zima a nebude dostatek třeba plynu, vláda bude dálkově vypínat a zapínat ve všech britských domácnostech topná zařízení, např. jen na dvě nebo tři hodiny denně pro tzv. temperování. Vláda bude moci elektřinu zapínat lidem v rámci výher v loteriích, lidé budou vyhrávat např. topení v zimě nad povolený limit apod. Naopak lidem, kteří budou identifikováni jako potížisté, vláda vypne na dálku elektřinu, aby nemohli na internet. Případně vláda na dálku odpojí ohřev teplé vody, případně světelný okruh.

Zaměstnancům National Grid dává zákon do ruky pravomoc vstupu do domácností, a to i za doprovodu policie za účelem kontroly Smart Meter zařízení, pokud národní síť zjistí, že něco není v pořádku, že si majitel bytu koupil načerno elektrická kamna, bez připojení na Smart Meter, takže odběr elektřiny se v domácnosti skokově z úterý na středu zvýšil, takže již ve čtvrtek ráno přijde do domácnosti kontrola.

Net Zero

Minulý rok tento proces v ČR zavedla Markéta Pekarová Adamová, když lidem navrhla, aby místo topení v zimě nosili svetry a energetický poradce vlády představil tabulky, na kolik smí být vytopené byty, koupelny, chodby, společné prostory v domě, a že se to bude kontrolovat. Nakonec z toho sešlo, protože zima byla teplá. Velká Británie ale tuto výzvu přijala a nový zákon na Total Control obyvatelstva je na světě. Ocitujme si, co o tom píše britský nezávislý tisk:

Nový 446-stránkový návrh zákona o energetice, který britský parlament schválil pouze devíti hlasy proti, obsahuje ustanovení týkající se široké škály energetických otázek, včetně výroby energie, regulace trhu s energií, přepravy a ukládání CO2, zachycování uhlíku, výroby vodíku, nízkouhlíkových tepelných systémů, zkoušek vodíkových sítí, tepelných sítí, inteligentních spotřebičů, regulace zátěže, energetické náročnosti průmyslových a obytných prostor, výroby energie na moři a civilního jaderného odvětví. Návrh zákona je napsán hutným, právnickým jazykem a odkazuje na jiné předchozí právní předpisy, což znamená, že k jeho úplnému pochopení by bylo třeba vynaložit velké úsilí.

Návrh zákona vysvětluje, co je to “inteligentní měřič”, a dává dodavatelům energie možnost kontrolovat, kolik energie smíme spotřebovat, pomocí “signálu řízení zátěže“. Zástupci energetických společností navíc dostanou pravomoc vstoupit do každé domácnosti, v případě potřeby s policejní ochranou, aby vyměnili tradiční měřiče na konci jejich životnosti za inteligentní měřiče. Kromě toho budou mít úřady pravomoc vynutit si energetické posouzení jakýchkoli prostor a uložit pokutu až 15 000 liber nebo jeden rok vězení za nesplnění jakékoli budoucí úrovně energetické náročnosti.

Nakonec budou zavedeny “programy příležitostí k úsporám energie” a osobám a společnostem budou uloženy povinnosti k úsporám energie, přičemž jejich nedodržení bude nejen pokutovatelné, ale dokonce i trestné. Důsledky tohoto návrhu zákona jsou jasné – vytvoří vtíravý, represivní policejní stát, který bude mít moc kontrolovat životy lidí, omezovat jejich svobody a ničit ekonomiku. Je to hrůza, která se ještě zhorší, pokud se k moci dostanou labouristé, protože klimatičtí fanatici zákon využijí a zneužijí ve svůj prospěch.

Záminka ruské agrese na Ukrajině se stala vhodným argumentem pro nasunutí Total Control systému a dohledu nad britskou populací k dosažení Net Zero v roce 2050. Vláda získá do ruky neuvěřitelný dálkový ovladač, kterým může všem nebo vybraným skupinám obyvatel zapínat a vypínat dodávky energií a tepla, provoz domácích spotřebičů a dalších zařízení, a to libovolně na jakémkoliv základě, který vládu napadne. Pokud předpověď počasí řekne, že budou velké mrazy příští týden, vláda v Británii začne vypínat elektrické a plynové spotřebiče Britům po 20. hodině, v případě krize je vypne dálkově úplně a bude je zapínat jen na 2 nebo 3 hodiny denně.

Záminka pro zavedení Total Control společnosti spočívá ve snaze ochránit planetu před 1% britských emisí CO2 za rok!

Celé to bude řízené na dálku. Vláda zjistí, že máte v bytě 25 stupňů Celsia, ale přitom vláda doporučuje jen 18 stupňů Celsia. Takže vám vypnou topení dálkově, odpojí kotel a chytrý měřič začne hlídat, jestli v domácí sítí není detekován vysoký proudový odběr charakteristický pro elektrický přímotop. Jakmile to měřák zjistí, oznámí to národní síti a zazvoní vám telefon.

Operátorka vám sdělí, že máte okamžitě přímotop odpojit, jinak bude vaše protiprávní jednání předáno policii, která vás zahájí. Pokud budete v topení elektrickými kamny pokračovat, národní síť pošle do vašeho chytrého měřiče povel k odpojení zásuvkových okruhů v bytě, aby došlo k odpojení elektrického přímotopu. Dokud nedosáhne teplota v bytě 18 stupňů Celsia, přívod elektřiny se neobnoví.

Velká Británie se přitom za celý rok podílí na emisích pouze 1% CO2 a jiné země produkují daleko více, ale pro britské politiky je to záminka k zavedení Total Control systému řízení vlastní populace. Jakmile to bude zavedeno, britská vláda na tuto dálkovou páku naváže další zákony. Kdo nezaplatí pokutu za parkování, vláda mu odpojí na dálku energie a topení v bytě do doby, než zaplatí.

Kdo se zúčastní demonstrace, jeho obličej bude identifikován a vláda mu odstaví na dálku teplou vodu nebo zásuvkový okruh, aby neměl kde nabíjet telefon nebo mít zapnutý stolní počítač. Kdo bude dlužit na alimentech, nerozsvítí si. A věřte, kolik zblbnutých Britů s tím ještě bude souhlasit, jak je to super. Už dnes české soudy vydávají nad českými vlastenci bizarní rozsudky typu zákazu vstupu do Prahy na 18 měsíců apod.

Vlády dostanou do ruky mocnou páku nad obyvatelstvem, kdo bude dělat problémy, tomu na dálku vypnou v zimě topení nebo zásuvky, aby nemohl mít zapnutý počítač

Jakmile budou chytré měřáky zavedeny do všech domácností, začnou soudy vydávat tresty jako 18 měsíců bez elektřiny, nebo příští dvě zimy bez zapnutých radiátorů. To není vtip, to bude skutečně v Británii zavedeno na převýchovu a vystrašení obyvatelstva. A jak vtipně Paul Joseph Watson nadhodil ve videu v úvodu tohoto článku, jakmile vás chytí, že si topíte dřevem v kamnech, obviní vás z terorismu, že vypouštíte emise a chcete ostatní lidi pozabíjet a otrávit.

Takže, co to znamená? No přece to, že nejprve vám převychovali vaše už dnes dospělé děti. Postupně vám je přešijí, aby se pohlavně nechtěly a posléze nemohly množit. A takto zdegenerovanou populaci budou hlídat kamery na každém rohu a stát bude hlídat, kolik si smíte nebo nesmíte doma svítit a topit.

Kamna na dřevo se stanou trestným činem ve Velké Británii

A tomuto systému říkají pokroková a progresivní liberální demokracie, která s pokrokem nemá nic společného, není v něm žádná liberalita, tedy svoboda, a o té demokracii nemůže být ani řeči, protože vám nedovolí jiný než vládou dovolený jediný názor, což popírá základní pilíř demokracie, a to pluralitu názorů, od kterého se odvíjí pluralita politických stran a od nich svobodné volby. Nic z té původní demokracie nakonec nezachovají.

Pluralita názorů se změní v jeden jediný povinný názor, pluralita politických stran se promění v nějakou obskurní jedinou Národní liberální frontu, nebo dvě fronty stojící jako proti sobě, ale jen jako, podobně jako Republikáni vs. Demokrati v USA, nebo konzervativci vs. labouristé právě ve zmíněné Velké Británii, kteří tvoří tezi a antitezi, ale jen naoko, protože ve skutečnosti představují syntézu, tedy dokonalé splynutí a jednotu procesů řízení proti lidu a proti národům. A svobodné volby nabídnou jen společnou kandidátku této fronty, resp. těchto dvou front. Je to jen otázka pár let, než globalisté provedou tuto reformu Evropy.

Šéfredaktor AE News

Průměrný počet slepic: 4.5 (57 hlasů)

a tak už dnes ani neznám názvy knih a jejich autorů, protože to byly knížky z knihovny (za půjčení 10 haléřů). 

Ale už tenkrát byly takovéhle nápady v budoucnosti realizovány. 

A lidi? Lidi si toho ani nevšimli. Protože výchova ve škole plus propaganda a samozřejmě Drogy!

Vezmi si tabletku! Vaše Tabletka! Vezmi si Tabletku! Vaše Tečka! Tečka vás ochrání...!

Průměrný počet slepic: 4.6 (43 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vyber-pripadu-napadeni-ceskych-politiku-od-roku-1992.A190422_101418_domaci_lre

Jiná věc je, že jsme národem spíše nekonfliktním, až ustrašeným a zbabělým. Ale nepochybuji, že existuje jistá hranice výbuchu, či silná jiskra, nebo akutní hrozba války, a i u nás by se to začalo krvavě rozjíždět. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

Doufám, že máme jen pomalejší rozjezd (občas i dojezd) než se ten lidský parní válec pudu sebezáchovy zmobilizuje...

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Špatná vládo, táhni pryč, český lid už hledá bič!

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Chtěl bych se rozloučit tímto úryvkem z komentáře k videu Potřebujeme národní referenda | Tomáš Razdík

Švýcaři jsou hrdí na svoji zemi, na svoji vlast, na přírodu (to u mnoha Čechů absolutně chybí!) a také ji dokážou účinně chránit. Ne jako u nás - bordel okolo kontejnerů, neúcta k lesům, zvířatům apod. Zkrátka, to co je za prahem mého bytu, domu, mě nezajímá.

Dospěl jsem k závěru, že současný stav věcí veřejných v ČR odpovídá mentálnímu stavu národa. Tím, že se drží za sukni politiků, kteří jsou táhnuti za obojek svými pány, nemůžou očekávat nic lepšího. Až si lidé navzájem začnou důvěřovat a vážit si také přírody, bude se mít národ líp.

Průměrný počet slepic: 4.1 (24 hlasů)

S tím nelze než souhlasit.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Dopředu upozorňuji, že jsem libtard, volič pětidemolice a od nedávna člen jedné z vládních stran.

Dnes jsem dal autorovi poprvé pět slepic. Tentokrát, na rozdíl od ostatních chybných odhadů, předpověď nenásilí snese test budoucí realitou. 

Dokonce si dovolím jednu předpověď já. Až v záři, nebo přesně měřitelně v EU volbách uvidíte, že ani nový spasitel, hoštapler od fotbalu, neoslovuje dost lidí, zvažte zda přestat nadávat a řvát pod koněm a doopravdy začít politiku měnit. Ale to znamená zapojit se do stran a svoje naštvané národovectví zkusit přesvědčit dost straníkú a časem i dost voličů.

Preferujete narodovecké fašisty zapojte se do SPD, pro umirněnějši je tu Trikolora. Levicové populisty pak jistě osloví nově národně konzervarivní ANO. Ale i tradiční strany se dají poctivou, každodenní politickou prací posunout k národoveckym hodnotam, preferovanym příznivci tohoto webu. Naštvání není program, ani řešení.

 

Průměrný počet slepic: 1.9 (25 hlasů)

Tak budu ostatním politikům rozkopávat pietní květiny, házet jako opice své exkrementy na petiční stánky ideově nevhodných lidí, budu udávat třeba i vlastní matku (pardon nahlašovat), budu krást zvukové komponenty nepohodlným politikům, polévat politiky i obyčejné lidi barvou, ....... prostě se chovat jako dobytek. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.5 (39 hlasů)

Nolendurere, vaše vize fašizmu odpovídá inkluzivním představám politologů z Pražských univerzit.

A pro to nenásilí máme nejvíce policajtů v historii a v EU? 

Pro to nenásilí soudí prokurátorům nosiče maket šibeniček, ale zapomenou na bandera-party ukraruských válečných veteránů v ČR.

Neslyšel jsem ani jednoho papaláše a papalašku z dnešních vládních tlup, že na politiky se nehází ani vajíčka, ani rajčata, ani petlahve, ani na toho arcilotra Bajbiše.

Zajisté víte, proč teroristický útok na Muzeum ukrajinského baneru na konci Václaváku očekávalo v jeho útrobách komando obrněných zakuklenců?

A proč tito zakuklenci nebyli v postranních ulicích, kudy se tradičně utíká od teroristického zásahu ?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

"Dopředu upozorňuji, že jsem libtard a volič pětismradu..."  :-), to je stejný jako když se člověk chlubí, že je pitomec... :-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (36 hlasů)
Trvalý odkaz

EURO pohřbívá Chorvatsko! Chorvaté po přechodu na euro vidí svou budoucnost černé 9. září 2023👉 @cz24news

CHORVATSKO: Už pár dní jsme s manželem v Omiši a ještě pár dní zde zůstaneme. Miluji toto staré pirátské městečko nejen proto, že nám navrací zdraví, ale i pro jeho nezaměnitelnou atmosféru a jeho svérázné obyvatele. Do Omiše chodíváme už léta, vynechali jsme akorát „covidový rok“ pro naši neochotu dát se byť jen testovat, natož očkovat.

Z města i lidí mám pocit, že zde zastal čas, ale v dobrém smyslu ai po letech mě fascinuje chorvatská čestnost. Zde se ještě domy nezamykají, a to ani v noci, chorvatská auta mají otevřená okénka a také jsou často nezamčená s klíči v zapalování. Pokud něco zapomenu v restauraci, obchodě či někde na pláži, jsem si jistá, že to tam druhý den i najdu. Domácí stále házejí peněženku do tašky na vrch nákupu a vůbec nemají obavy, že jim ji někdo ukradne. Je to tak nádherný pocit bezpečí, jaký u nás už léta neznáme a já bych chtěla věřit, že Chorvatům zůstane ještě dlouho.

Minulý rok měli Chorvaté ještě svou národní měnu a mnozí se těšili, že přejdou oficiálně na euro, které v šedé ekonomice používali už dlouho. Od silnější měny očekávali zlepšení své životní úrovně. Nestalo se, a navíc je zaskočila inflace. Lidé na euro nadávají a to i ti, kdo ho vítali. Je zde opravdu draze, ale turisté to vnímají jinak než domácí. Jsou na dovolené a chtějí si užít, i když i oni už nejsou každodenními návštěvníky restaurací az obchůdků se suvenýry stále častěji zaznívá, ne, děkuji, je to předražené. Mnozí Chorvaté si myslí, že když k nim jezdíme na dovolenou, jsme bohatí, protože oni si nemohou dovolit jet na dovolenou k nám, a dokonce si ji ani mnozí nemohou dovolit ani doma za ceny, které účtují nám.

Já tu chorvatskou drahotu chápu, protože hlavním příjmem Chorvatů jsou turisté. Jenže turisté přijdou na týden, maximálně na dva a očekává se od nich, že poskytnou domácím takový příjem, aby to pololetí, kdy je turistická sezóna, jim vydělal na živobytí i na zbývající měsíce v roce. Proto v restauracích, ale iu jiných soukromníků přešli na systém, že jedna kuna se rovná jednomu euru. V restauracích jim to ještě jak-tak prochází, ale jinde moc ne. Ani turisté nejsou tak rozšafní, aby kupovali jeden croissant za osm eur, zda litr domácího olivového oleje za sto eur, který zatímco byl za sto kuna, byl nedostatkovým zbožím. Dnes je ho všude plno a nikdo nemá o tak drahý olej zájem.

Chorvaté po přechodu na euro vidí svou budoucnost černé. Stále častěji vzpomínají na svůj průmysl, po kterém už nezůstalo ani památky a děsí je, že příliv turistů ustane, co se při takových cenách i stane. Už letos byl prý slabší než předchozí a pozorujeme to i my. Pláže jsou podstatně volnější, Němce, kterých si Chorvaté ze všech svých hostů nejvíce váží, rapidně ubylo, Poláků je také méně, ale přibyla nová kategorie hostů - Ukrajinci, které navzdory své pohostinnosti nemají v oblibě.

Často se nás ptají, jaké je to u nás s cenami potravin, prací, ale také s covidem a zda se dáme očkovat, abychom dostali covid pas a přišli zas. V minulosti jejich veselé svolání „vidimo se za godinu dana“ (uvidíme se za rok) mívá nyní na konci otazník. Ujišťuji je, že ano, ale sama nevím a je mi z toho velmi smutno.

AUTOR: Katarína Kuliková

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)