Dobrý termín...

Autor

Dnes budu pokračovat ve válečném týdnu. Vojenský bacil, který se mě chytil v sobotu, stále ještě nepustil a nutí mě k dalším a dalším úvahám na téma ukrajinské války. Ale asi by mě to drželo i bez zážitku s Andorem Šándorem… Poté, co jsem slyšel Řehku mluvit o velkém konfliktu Ruska a NATO, tak už nic dalšího ke štěstí vlastně nepotřebuju a začínám si přeměřovat sklep.

Předevčírem jsme řešili přípravy naší kriegsministryně a generálního štábu, včera jsem se zamýšlel nad hodnotou informací přicházejících z Ukrajiny i Ruska, má dnešní úvaha bude tak trochu antitezí té včerejší – bude se točit okolo posledního vyjádření prezidenta Zelenského, že termín henté protiofenzívy je už stanoven. Prokydáme si možnost, že ukrajinská ofenzíva nejsou jen řečičky, že neztratili všechny síly u Bachmutu v boji proti „bandě prigožinových kriminálníků,“ ale opravdu mají něco nachystaného.

Ono je totiž stanoveno víc termínů, než jen termín ofenzívy. Například summit NATO ve Vilniusu. Ten se bude odehrávat 12. a 13. července. Teď za necelých čtrnáct dní bude zase velké cvičení NATO, při kterém se může také stát ledacos… Téma přijetí Ukrajiny do NATO už rezonuje, Stoltenberg o tom mluví jako o hotové věci a diplomatické argumenty bude potřebné podepřít něčím reálnějším. Například úspěšným postupem na východní frontě. Výsledný úspěch pak „zakonzervovat“ přijetím do Největší Americké Teroristické Organizace

Stejně tak asi nebude náhoda, že Rusové znovu zesilují ostřelování celé Ukrajiny. Původně rozptýlené vojenské hračky jsou postupně koncentrovány a přesouvány směrem k frontě, to znamená, že je možné je snáze vidět a tím pádem i snáze zničit. Zdá se, že Rusům opět nedošly rakety, jen si je šetřili na tuto situaci. Stejně tak se zdá, že v předchozích měsících si jen pilovali taktiku na protivzdušnou obranu. Zdá se, že první jdou drony na zahlcení protivzdušné obrany, pak nastupují hypersonické rakety, které protivzdušnou obranu ničí a následují další střely, které ničí to, co Rusové chtějí zničit.

Trochu to teď připomíná počátek války, kdy ruské rakety lítaly takřka neustále.

Vypadá to, že Rusové nehodlají neschopně čekat v zákopech (k velikému smutku všech gaučových generálů) a používají to, co si právě na takový okamžik připravili. I Ukrajinci zesílili ostřelování ruského týlu a zřejmě si na mapách pomalu kroužkují místa, která se jeví nejslabší. Petr Pavel měl pravdu, když řekl, že Ukrajina má na ofenzívu jen jeden pokus. Buď uspějí a ve Vilniusu to bude použito při tlaku na evropské členy NATO, aby souhlasili s přijetím Ukrajiny i za cenu jaderné konfrontace, nebo Ukrajina neuspěje a pak se už bude jen hledat způsob, jak vycouvat z dalšího amerického válečného dobrodružství, aby si za ně zlámali nohy jen Ukrajinci.

Všichni ti, co se sjedou do Litvy, ti nejsou ohrožení ruským ostřelováním. Těm hrozí vyhazov z funkce a možná i něco horšího, pokud by se ukázalo, že vedli válku k prohře. Vítěz má vždycky pravdu a vždycky se najde dost filozofů s deseti tituly před i za jménem, kteří to morálně i politicky zdůvodní. Budou mít spoustu důvodů, aby udělali všechno možné i nemožné na obranu svých prebend. Dost z nich se v té válce vysloveně našlo a nemohou se dočkat, až budou šturmovat na Moskvu. Jim je jedno, že kvůli tomu zemře spousta lidí.

Možná bychom si měli připustit, to, co si zatím nepřipustil ani náš náčelník štábu. Pokud vypukne válka mezi Ruskem a NATO, tak v ní budeme od první minuty, ale je dost možné že po dvaceti minutách už v ní zase nebudeme, protože nebudeme vůbec. Vůbec mám v poslední době pocit, že je naše zemička vysloveně připravovaná k postradatelnosti… Montovny se postaví snadno a rychle kdekoliv jinde, uhlí ani železo se už skoro netěží, Kolář s Hřibem dělali všechno pro to, aby Putina nasrali… Já vím, že jsem hrozný škarohlíd, ale skoro si říkám, že Praha je ideální testovací místo na které by mohli Rusové zkusit, jestli to Američany pohne k odpalu svého jaderného arzenálu… Praha je pořád ještě východ, Rusové nás už nemají rádi, do Karlových Varů také nejezdí…. kdo by chtěl dát New York za Prahu, že?

Černochová navíc vypadá, že by se v atomovém výbuchu vypařila s nadšením, jen když to pomůže tomu velkému černochovi, co s ním podepsala hentu obrannou dohodu.

Opata rezignoval těsně před ruskou invazí na Ukrajinu. Řehka chtěl rezignovat teď. Jako by se oba dozvěděli, co brzy nastane a usoudili, že to na svých zádech neponesou. Možná se dočkáme překvapení i u našeho generálprezidenta… Vlastně bych se tomu ani nedivil. Přidejte si k tomu bezotyšné rabování naší země od Pětidemolice a ono se to začíná skládat dohromady.

Možná bychom se měli dívat do nejbližšího okolí naší země, jak to vypadá tam. U nás se samozřejmě pojede jasná proamerická linka ze které se neuhne ani o píď, ale vsadím se, že země okolo nás nebudou nadšeny vyhlídkou jaderného armagedonu… a i kdyby ano, tak se budou připravovat i jinak, než prostým lezením do americké řiti. Signály by měly být vnímatelné i pro nás dezoláty. Přece jenom už jsme schopni ledacos vidět i slyšet a jsme schopni to rozšířit mezi lidi. Sledujme to.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (193 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vůbec mám v poslední době pocit, že je naše zemička vysloveně připravovaná k postradatelnosti… ...Černochová navíc vypadá, že by se v atomovém výbuchu vypařila s nadšením...

Opata rezignoval těsně před ruskou invazí na Ukrajinu. Řehka chtěl rezignovat teď. Jako by se oba dozvěděli, co brzy nastane a usoudili, že to na svých zádech neponesou...

Přidejte si k tomu bezotyšné rabování naší země od Pětidemolice a ono se to začíná skládat dohromady….Signály by měly být vnímatelné i pro nás dezoláty...“

---------------------------------------------------------------------------------

Přesné okomentování. Cítím to stejně. Už je jim jedno, co si o tom všem myslí národ, už pro ně nejsme důležití (jako před volbami). Teď už jim jsou jedno i jejich voliči. Musí to stihnout všechno včas podepsat, aby se náhodou nestalo, že nějakým zázrakem se lidi proberou a vzbouří. Obrat lidi, kde se dá, aby amíkům ukázali, čeho všeho jsou schopni, a že to pro ně udělají. Válečnice ani nemá jiný životní program, takže nás obětuje. Z naší země udělají startovací plochu na Rusko. Řehka nechtěl odstoupit jen tak pro nic za nic, to už je jasné všem.

Průměrný počet slepic: 4.8 (76 hlasů)

Víte, jak vypadá opravdový populismus?!

Když premiér země, která je 30 let zcela samostatná, vykládá občanům, že chudoba znamená respekt a bída sebevědomí.

Když premiér země, která vždy byla mostem přátelství mezi východem a západem, vykládá občanům, že politika, kterou nás do této války nejen ekonomicky, ale i fakticky zatáhl, je pro naše dobro.

Když premiér země, která vždy byla proslulá svojí diplomacií, vykládá občanům, že naší prioritou je armáda.

Když premiér země, která ve většinově státním podniku vyrábí a vyváží elektřinu, aby ji pak nakupovala draze de facto zpět, vykládá občanům, že netopením a nesvícením ukazují svoji zodpovědnost.

Když premiér, kterému se dnešním dnem zvedl plat o desítky tisíc korun, vykládá občanům, že se nemají bát požádat si o dávky.

Ano, tak vypadá populismus.

To nebyl projev, to byla CHVÁLA VLASTNÍ NESCHOPNOSTI!

To je drzost, jakou neměli ani komunisti!

(Tomáš Tyl)

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (109 hlasů)

Vážená paní Májo, 

marně vzpomínám, kdy někdy byla naše země proslulá diplomacií? Vybavuje se mi jen Jiří z Poděbrad, což je přeci jenom už nějaká doba. Od roku 1918 až do dnešních dob se mi jinak nějaké zásadní české (československé) diplomatické úspěchy významné z evropského nebo dokonce světového hlediska moc nevybavují. A Václava Havla jste asi chválit nechtěla (a já ho nadto za diplomata ani nepovažuji). 

Jinak Tomáš Tyl je ten brněnský Henryk Lahola?

Milkman 

Průměrný počet slepic: 3 (35 hlasů)

Vyjednal odchod Rusáků (ne Kocáb, ten to jen zmedializoval, ale taky dobrý). Bohužel už umřel. Jestli to přežijeme, tak budeme někoho takového potřebovat na vypakování USáků (R je zřejmě sundávací)

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

Proti panu Šedivému nic nemám, podle mého to asi byl dobrý diplomat. Ale, že by to byl důkaz"proslulosti naší diplomacie"? Upřímně řečeno ani nevím, jestli je  nějaká země, která má "proslulou" diplomacii a jaká jsou měřítka "proslulosti". Jsou samozřejmě nějaká jména, která vnímám jako legendy diplomacie (např. Ševarnadze, Kissinger), ale asi spíše proto, že v určitém období mého života tato jména byla často v mediích a reprezentovala stanoviska velmocí s dopady na náš tehdejší svět. Česká ani československá diplomacie (podle mého) nezanechala v dějinách diplomacie žádné zásadní stopy. 

Milkman 

P.S. Žádné zásadní stopy, samozřejmě vyjma Jiřího z Poděbrad :-)

Průměrný počet slepic: 2.9 (17 hlasů)

Vážený pane Milkmane,

nemám s "doublethinkem" už co probírat..., děkuji.  

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Žijeme v době post-pravdivé


Převyprávění článku srbské novinářky Tatiany Obrenovič z 31. května 2023

Podle slovníku je post-pravda označení pro situaci, kdy lidi více přesvědčí argument založený na emocích a jejích přesvědčení než skutečná fakta.

V roce 2016 bylo toto slovo vybráno Oxfordským slovníkem angličtiny jako slovo roku. Proč zvítězilo právě toto slovo? Pojem post-truth se používá již deset let, ale v tom roce zaznamenal Oxford Dictionaries nárůst jeho výskytu v souvislosti s referendem o EU ve Velké Británii a prezidentskými volbami ve Spojených státech. Začalo se také spojovat s podstatným jménem, a to ve slovním spojení post-pravdivá politika". Cambridge English Dictionary uvádí, že post-truth je přídavné jméno označující situaci, kdy objektivní fakta mají menší vliv na utváření veřejného mínění než vzbuzování emocí a osobní přesvědčení".
Objektivní pravdu dnes doprovází více vymyšlených lží a polopravd, takže pozorovatel není racionálně schopen rozpoznat co je pravda a co fikce. Proto se často rozhoduje na základě emocí a subjektivního pohledu, přičemž obojí je snazší zmanipulovat.
 

A kdo by si pomyslel, že stačilo jen pár let, abychom se dostali do situace, kdy se musíme vypořádat s lavinou dezinformací, fake news.

Slovníková definice dezinformace zní : Dezinformace je manipulace s veřejným míněním za účelem (politického) prospěchu, Jedná se o nepravdivé informace záměrně a často skrytě šířené (jako podsouvání fám) s cílem ovlivnit veřejné mínění nebo zastřít pravdu. Zahrnují nepravdivé informace, které jsou šířeny s úmyslem oklamat ostatní. Patří k nim i záměrné použití nepravdivých informací jako propagandy, kterou vláda nebo nevládní organizace cílí na své soupeře a odpůrce.

Problematika dezinformací a zavádějících informací je vskutku znepokojující. Je to natolik závažné, že UNESCO vydalo příručku, v níž se naivně snaží "poučit" novináře, jak se orientovat v "moři" dezinformací. Zdá se, že tato příručka UNESCO se snaží vštípit novinářům "správné" hodnoty vzhledem k tomu, že sociální média se pomalu stávají největším zdrojem dezinformací.

W. MacChesny napsal pozoruhodnou knihu "Sbohem žurnalistice". Kde uvádí: Po rozpadu SSSR jsem v novinách četl, že Rusko prochází procesem opouštění komunismu a volby demokracie. V tu chvíli mě napadlo, že novináři běžně používají slovo demokracie místo slova kapitalismus. Používat tato dvě slova jako by měla stejný význam je manipulace, která znemožňuje debatu o protidemokratických důsledcích naší kapitalistické společnosti. A pokud člověk nemůže diskutovat o těchto důsledcích, nemůže přejít k dalšímu logickému kroku: podniknout kroky k zachování demokracie. Mohou kapitalismus a demokracie vůbec existovat společně? Společnosti mohou být zřejmě kapitalistické i demokratické, ale vždy mezi nimi bude existovat obrovské napětí a omezení jednoho nebo druhého, případně obou. Čím silnější jsou kapitalistické hodnoty, tím méně jsou demokratické.

Společnost potřebuje tři věci, aby měla udržitelnou a funkční demokracii:

a) Mezi lidmi by měla existovat určitá úroveň rovnosti. Je třeba věřit, že bez ohledu na úroveň chudoby, v níž člověk žije, má k dispozici stejnou úroveň práv, dokonce stejnou jako kdokoli na vyšším společenském žebříčku. Pokud je vaše úroveň práv závislá na vašem společenském postavení, nežijete v demokracii.
 
b) Lidé musí být o problémech informováni, což znamená, že jim musí být poskytnuta řada kvalitních a nezkreslených informací a názorů spolu s odpovědností lidí a institucí, kteří jsou u moci. To jsou nástroje, které lidem umožňují zapojit se do veřejné debaty, činit dobře podložená rozhodnutí a podle toho řídit svůj soukromý i profesní život. Pokud člověk nemá k takovým nástrojům přístup, tj. pokud mediální systémy mu neumožňují takové informace snadno získat - přestává být společnost demokratická.
 

c) Aby mohla každá společnost fungovat a aby skutečně fungovala demokracie - mělo by ve společnosti existovat přesvědčení, že štěstí a osud jednotlivce a jeho role ve společnosti jsou vzájemně závislé na štěstí jeho sousedů. Celá společenská struktura se začne rozpadat, pokud jednotlivec nemůže mít důvěru ve své nejbližší okolí. Demokracie je na takové víře založena, zatímco kapitalismus podporuje nerovnost a boj o přežití jednotlivce.

Všichni to vědí, ale novináři to nemohou přiznat, protože by to nebylo v zájmu jejich zaměstnavatelů.
Západ se považoval a stále považuje za individualistickou společnost a ztělesnění svobodného světa. Ale nějak plně nechápeme, že my, údajně svobodní jedinci demokratického Západu, jsme všichni vystaveni manipulaci obchodních a komerčních rozhodnutí "obchodních magnátů a mediálních magnátů". Touto manipulací nás zasypávají všudypřítomné televizní reklamy a billboardy se svými hluboce podprahovými sděleními, které se stále a stále kolem nás šíří až do zblbnutí.

Jako náhražka demokracie je západní společnosti nabízen bezohledný konzum, ale nekonečné utrácení západní společnosti způsobí časem její rozpad. A zatímco se moderní člověk vznáší v této vnucené hojnosti materiálních zdrojů, neuvědomuje si, že všudypřítomná mediální reklama se svými záludnými manipulacemi také v sobě obsahuje skrytou politickou agendu. Má přesně stejnou roli jakou měla politická hesla, které jsme denně slýchávali za socialismu.

 
A samozřejmě mainstreamová média využívají masivní dezinformační hypnózu, aby udržovala důvěřivé masy v bezpečné vzdálenosti od pravdy, a to prostřednictvím falešných statistik, nekonečných (virtuálních) politických her pod rouškou demokracie, teroru páchaného nátlakovými skupinami na ochranu lidských práv, životního prostředí atd. Ve střední Evropě bylo vytvořeno nejen tržní hospodářství, ale i 'tržně orientovaná atomizovaná společnost', v níž vládne duch individualismu a vzájemné konkurence. Po pádu Berlínské zdi došlo k masivním "přelévání" "západních" hodnot na Východ. Východoevropanům je vštěpován  falešný systémem hodnot, v němž jeden mazaně vymyšlený systém manipulace zabránil budování společnosti, kde by každý její člen mohl naplňovat svůj potenciál. Té společnosti, kterou jsme si nejasně představovali, když jsme zvonili klíčemi na Letné. Ale situace je zcela jiná, nikdy předtím nebyly obrovské masy lidí tak rozděleny do tak miniaturních skupin a nikdy předtím nebyly hypnotické účinky sugestivní manipulace tak účinné a nikdy předtím neměli mediální manipulátoři tak dobré reklamní techniky vytvořené vědeckým experimentováním a nikdy předtím nevlastnili tak mocná "sugestivní" masmédia jako dnes.


 

Průměrný počet slepic: 4.9 (44 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

Váš příspěvek mne potěšil, byť to asi nebylo záměrně. Dá se na něm totiž docela dobře ilustrovat něco, co úzce souvisí s pojmem "post-pravdivost". A to přehlcení veřejného prostoru nejrůznějšími informacemi a manipulace s postoji veřejnosti.

Vámi převyprávěný článek je z webových stránek "Strategic Culture Foundation". Na těchto webových stránka nenajdete ani jedno písmenko v azbuce (má to jen anglickou, španělskou a portugalskou jazykovou verzi). Při podrobnějším hledání však můžete poněkud překvapivě zjistit, že se jedná o webové stránky organizace s názvem ФОНД "ФОНД СТРАТЕГИЧЕСКОЙ КУЛЬТУРЫ", která je zapsaná v ruském obchodním rejstříku a sídlí v Moskvě ( její ОГРН - něco jako IČO - je 1057746290469). Webové stránky této organizace umístěné na doméně "strategic-culture.org" jsou pak registrované u ruského národního registrátora (www.nic.ru).  To jsou doložitelná fakta a myslím, že Vás to překvapí stejně, jako to překvapilo mne.

Zlé západní jazyky nadto tvrdí, že tato organizace je prodlouženo rukou ministerstva zahraničních věcí RF. Tomu věřit můžete, anebo také nemusíte. Každopádně je vždy dobré vědět, odkud článek pochází. Myslím, že je to poměrně dobrý nástroj k tomu, jak čelit post-pravdivé době.

U každé nevládní organizace, která se vyjadřuje k nějakým celospolečenským tématům, je vždy užitečné se zajímat o její financování, protože to mnohdy odkrývá, čí zájmy jsou takto propagovány. Pokud jakákoliv organizace mlží o svém financování, pak je na místě si položit otázku, co asi je důvodem takového mlžení. Zmíněná organizace nemá na svých stránkách nic o svém financování, ani základní identifikační údaje nebo kontaktní údaje o vedení organizace. Absolutní mlha. Proč asi? Pakliže na webových stránkách nenajdete žádnou stopu o tom, že se jedná o web zcela zjevně nějaké ruské (a provládní?) organizace, pak to asi má nějaký důvod. Podle mého je tím důvodem snaha vytvářet zdání, že se jedná o nějakou "západní" názorovou platformu a zakrýt skutečnost, že se jedná o platformu nějaké ruské organizace plnící nějakou úlohu v šíření ruského vidění světa.

A tím se dostáváme k Vašemu příspěvku. Zmíněný článek je totiž v zásadě jen o tom, že západní pojetí demokracie nefunguje, respektive je to pouhý nástroj kapitalismu k udržení nadvlády kapitálu nad zájmy "obyčejných" lidí. Jinými slovy řečeno, smyslem článku je rozleptávat důvěru lidí v demokracii. O ničem jiném vyznění toho článku není.

Myslím, že publikace takových článků na zdánlivě odborném a zdánlivě "západním" webu je praktickou ukázkou snahy o manipulaci veřejným míněním. A to je podle mne hlavním smyslem existence těchto stránek. A nemyslím si to proto, že se jedná o fakticky ruský web (proti nim nic nemám a sám některé ruské weby také sleduji), ale kvůli tomu, že běžný čtenář tohoto webu nemá šanci zjistit, že si čte web provozovaný nebo minimálně podporovaný ruskou vládou.   

Bud rád za Váš názor k tomu, co jsem napsal.

Milkman

 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 2.7 (25 hlasů)

Milkman   musel vynaložit nemalé  úsilí, aby vyhledal podrobnosti, které ve svém komentáři uvádí. Hmm, díky,  může být dobré to vědět. Přínos jeho informace  je ale značně diskutabilní,  protože velice pochybuji, že někdo ze zdejších  čtenářů  začne  pravidelně číst  články na "Strategic Culture Foundation". Kdo z normálních lidí, kteří chodí do práce by na to měl čas? 

Ale i kdyby původní článek napsal třeba  sám Putin,  nevidím v něm  žádnou lež, žádný rozpor a už vůbec ne dezinformace.  Jinými slovy článek od Tatiany Obrenovič    převyprávěný  Inzem  považuji za  přínosný a velmi zajímavý.  

Dnes je sobota, možná  tedy  není Milkman  placený soudruh  a píše ze svého přesvědčení.  Tak že by mu šlo skutečně  o to šířit čistou, křišťálovou pravdu?  To je ale divný,  protože  Milkman  řeší  pro vetšinu z nás neznámý  "Strategic Culture Foundation"  a přitom nekomentuje naše domácí mediální žumpy, které jsou zcela přeplněné sračkami a lžou jako když tiskne ( a když zcela výjimečně  někdy nelžou, tak to je jen  tím, že mlčí.... ) 

Milkman  asi  nechápe,  že tady už nikoho o  své  pravdě nepřesvědčí.  Vidláku, přimlouvám  za  to, aby Milkman dostal  permanentní BAN  ( to je jen metafora :-D ).

Průměrný počet slepic: 4 (22 hlasů)

Oni ti svazáci vždy vynikali zápalem a touhou po nadlidských výkonech. ;o)

Průměrný počet slepic: 4 (16 hlasů)

In reply to by BoBo

Trvalý odkaz

"Milkman  asi  nechápe,  že tady už nikoho o  své  pravdě nepřesvědčí.  Vidláku, přimlouvám  za  to, aby Milkman dostal  permanentní BAN  ( to je jen metafora :-D )."

-----------------------------------------------------------------

Metafora a "doublethink"... :-))

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Napadá mne, jak je to vlastně s financováním třeba takových Evropských hodnot?

Také z nich padá jen "pravda" a rozhodně v nich není nic jako je manipulace s postoji veřejnosti..

Nádhernou sobotu všem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Vážená paní LaCasito, 

u Evropských hodnot mrknu na záložku na záložku "O nás", abych se podíval kdo za tím webem stojí personálně a kdo to financuje. A mám ihned jasno, co mne asi tak může na těchto stránkách čekat. Konkrétně na tomto webu to bude placená EUpropaganda. Proto třeba Evropské hodnoty ani nečtu.

Můj článek byl nicméně o tom, že některé weby se tváří jako neutrální až odborné, ačkoliv je to úplně stejná propaganda, jako jsou třeba právě ty Evropské hodnoty. Rozdíl (a podle mne poměrně zásadní) je právě v tom, že u EH máte ihned jasno, co je to zač, tak třeba u toho webu, ze kterého pan Inza přebral článek, to naopak jasné vůbec není, přesněji řečeno je zjevné, že vazba na Rusko je před čtenáři tajena. 

Pakliže žijeme v době post-pravdivé, a s tím souhlasím, tak je to více důležité osvojit si metody kritického myšlení pro práci s informacemi. Například kritický přístup ke zdrojům. Speciálně pak v oblasti neexaktních věd, jako je sociologie, politologie, právo či ekonomie.

I Vám hezkou sobotu. 

Milkman  

   

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)

Předevčírem jsem hledal něco od srbského autora, abych podpořil Vidláka něčím aktuálním o vývoji v Kosovu. Žádný čerstvý rozbor situace jsem nenašel, ale zaujal mě článek od Tatiany Obrenovič, docela přesně se shodoval s mojí představou jak se dnes zachází informacemi. Někdo vydá nějakou zprávu, ale pokud se někomu jinému nehodí do krámu, tak ji neprohlásí pouze za nepravdivou, ale nějakým způsobem pošle do oběhu několik dalších, které stejné dění popisují zcela jinak. Takže vytvoří informační chaos, který vše relativizuje. Později se něco z toho zahrne do příběhu, kterému se dnes říká narativ. Prostě do pohádky, která obsahuje nějaké pravdivé, ale nepodstatné opěrné body, doplněné polopravdami a účelovými lži. Poutavý příběh má i emocionální náboj o boji dobra se zlem atp., takže většina lidí jej příjme za svůj. A o to přece jde. Ano, dnes je doba post-pravdivá. Hybridní přístup k faktům.
Chápu, že Tatiana jako Srbka, po zkušenostech s humanitárním bombardováním, se zaměřila více na Západ. A pokud Vy Milkmene jste svojí reakcí chtěl říci, že Rusové tím, že článek zveřejnili na svých utajených stránkách, dělají v podstatě totéž, pak to jenom posiluje obecnou platnost toho co Obrenovič napsala. Škoda, že dnes nemám více času, protože za chvíli odjíždíme, ale určitě by stálo zato se nad tím zamyslet víc, takhle to je z jedné vody načisto.
Nicméně dost dlouho se zamýšlím nad Vámi. Po prvních Vašich vystoupeních u Vidláka, jsem nabyl přesvědčení, že jste nastrčený "spin doktor", který má za úkol stáčet zdejší debatu jiným směrem, tím přijatelnějším, než by probíhala bez Vás. Ne, že bych si myslel, že těch pár diskutujících, by stálo za to, aby se jimi někdo zabýval. Ale Vidlák má ohlas a jeho "úvodník", je přebíraný a čtený. A určitě někdo, ze čtenářů mrkne i do diskuze. A to by už stálo za to mít tu diskuzi pod částečnou kontrolou. Pak jsem si řekl, že jsem asi příliš paranoidní, že publikujete jen své názory, že jste trochu zvláštní a rád se předvádíte. No po dnešku se zase víc přikláním k tomu prvnímu dojmu. V podstatě jste tím "zásahem" utnul další diskuzi na toto téma. A pokud si oba příspěvky náhodou přečte někdo z venku,  tak si řekne: no jo, ruská propaganda - to jde mimo mě. Takže pokud jste opravdu tím "spin doktorem", tak jste dnes odvedl docela dobrou práci.
Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

líp jste to už říct nemohl. Díky! (i za ten rozbor "mlíkaře", to sedí :-))

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

článek samozřejmě zajímavý je a z východisky tohoto článku (=že žijeme v době post-pravdivé) určitě souhlasím. Právě proto, že mne ten článek zaujal, tak jsem hledal, odkud je, abych si mohl přečíst originál. Originál jsem našel na stránkách SCF, tak mne zaujalo, co to je, že jsem o této organizace nic nenašel. To mi mimochodem trvalo asi deset minut. A souvislost mého příspěvku s obsahem Vašeho článku? Mně to přijde úplně zřejmé. Současný technologický pokrok umožňuje, aby do veřejného prostoru si mohl každý "umístit" tu svou pravdu. Dříve byly odborný článek zveřejnit jenom v nějakém časopisu, který měl nějakou redakční radu, a ta dbala na odbornou úroveň článku. Dneska si založíte web, nějak odborně ho pojmenujete a umístíte tam nějaké články od kdo ví koho. Na internetu si najdete články, které podporují v podstatě jakoukoliv pravdu. Znamená to, že je více pravd? V oblasti exaktních věd (fyzika, matematika) tomu tak asi nebude, právě proto, že exaktní vědy mají poměrně obsáhlý a funkční aparát pro testování hypotéz. V oblasti společenských věd to je samozřejmě mnohem horší, takže to samozřejmě může podporovat názor, že na konkrétní společenský jev může existovat několik protichůdných a vzájemně se vylučujících pravd. Osobně si myslím, že jde ale spíše o různě úhly pohledu reflektující různé hodnotové žebříčky autorů. A proto není úplně bez významu zajímat se o pozadí. O tom byl můj příspěvek.

Reakce na samotný článek je samozřejmě o něco složitější, takže se k tomu dostanu snad až dnes.

Milkman     

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

citace " nemyslím si to proto, že se jedná o fakticky ruský web (proti nim nic nemám a sám některé ruské weby také sleduji), ale kvůli tomu, že běžný čtenář tohoto webu nemá šanci zjistit, že si čte web provozovaný nebo minimálně podporovaný ruskou vládou.  "

A to že je text původem z Ruskojazyčné země je důvodem k tomu, že dle Vás , informace v něm nejsou pravdivé? Takže země, které se dle Vás neřadí do demokratického bloku musí vždy vypouštět jen lež a dezinformace, nebo je v tom článku nějaká lež? Nechápu teda smysl Vašeho komentáře, dle mého jde je o pokus si rýpnout ... i když to nepřiznáte.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Nejhorší demokracií je ryze zastupitelská prezidentská demokracie.

Proč ani zde nikdo nechce demokracii přímou nebo alespoň tu osvědčenou polopřímou švýcarského typu?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

tím menší skupina z výsledku rozhodnutí profituje.

Tato poměrně jasná přímá úměra platí dokonce i ve Švýcarsku:

  • 200-členná komora parlamentu navrhuje zákaz prodeje do zahraničí pozemků, na nichž se nachází energetická infrastruktura - vodní a atomové elektrárny, plynové a elektrické distribuční sítě..
  • 7-členný vládní orgán - Spolková rada = Bundesrat - tomuto návrhu oponuje s odůvodněním, že by vyvstaly otázky garance vlastnictví a hospodářské svobody.

https://www.gmx.ch/magazine/schweiz/bundesrat-energie-anlagen-lex-koller-unterstellen-38281574

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Miloši, to my bychom chtěli..., ale nejsou lidi, u nás probíhají boje s blbostí, amatérstvím a tragédií této vlády, o živobytí a existenci jako takovou. To, o čem píšete vy, je pro nás něco z říše snů. Napište toto naší vládě, jestli bude pro..., zatím je nesestřelitelná a vypadá, že nejspíš sestřelí i nás.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Mají s námi zkrátka jednoduchou práci..., někteří to vědí, další to snad zjistí... Nebo taky ne! :-(

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Vidláku, 

nějak podobně rezonuje již několik let téma přijetí Gruzie do NATO. Konkrétně 15 let. Poprvé toto téma totiž zaznělo veřejně od představitelů NATO v roce 2008. A nestalo se nic. S Ukrajinou to bude stejně. Možná někdy to NATO vstoupí, ale silně pochybuji, že by to bylo někdy v dohledné době. A v žádném případě to nebude tento ani příští rok. To se s Vámi klidně vsadím. Předně by s  přijetím musely souhlasit všechny státy. Myslím, že minimálně Maďarsko (a asi i Turecko) by se vstupem Ukrajiny do NATO nesouhlasilo. Rozhodnutí o přijetí nového člena přitom musí být jednomyslné (článek 10 Smlouvy o NATO). Pak jsou tam další praktické překážky, jako je aktuálně probíhající konflikt ohledně hranic + x dalších důvodů. Vstup Ukrajiny do NATO prostě není a nebude na pořadu dne, bez ohledu na nejrůznější politická prohlášení. Osobně si myslím, že skutečným smyslem těchto (nerealistických) prohlášení je, aby se Rusku mohl něco nabídnout v rámci hledání míru (něco ve smyslu - když opustíte Ukrajinu, tak (my Západ) uznáme ruské nároky na Krym a ukončíme pokusy o přijetí UA do NATO a EU.  

Pokud se domníváte, že "za necelých čtrnáct dní bude zase velké cvičení NATO, při kterém se může také stát ledacos…", tak Vás mohu uklidnit, že se nestane vůbec nic vyjma toho, že proběhne cvičení. K žádnému útoku NATO na RF, nebo k něčemu podobnému, samozřejmě nedojde. Za měsíc a půl si to ostatně můžeme snadno ověřit. 

Jinak by mne docela zajímalo, z čeho vlastně pramení Vaše nepřátelské postoje k USA? Vycházím-li z toho, že od dob nástupu Habsburků na český trůn se Země Koruny české (až na velmi krátké časové úseky) nacházely v gravitačním poli nějaké mocnosti, tak si nezbývá než přiznat, že už tomu těžko budě někdy nějak jinak. Na tomto webu propagovaný model švýcarské neutrality podle mne není z řady důvodů přenositelný na ČR (nebo se domníváte, že ano?). Pakliže není možná neutralita, tak prostě v nějaké gravitačním poli budeme vždy. V době bipolárního světa se nabízela varianta USA nebo SSSR. Byli jsem v týmu SSSR a (myslím, že většina) chtěla do týmu USA. Po rozpadu bipolárního světa tady byl chvíli velmocenský monopol USA (v důsledku rozpadu SSSR a vnitřním problémům Ruska). Ta doba (velmocenského monopolu USA) právě končí a o místo u stolu se hlásí (oprávněně) minimálně Rusko, Čína a Indie. My (=ČR) můžeme jen přihlížet tomu, jak se nově formují nové pořádky. Vliv na to nemáme absolutně žádný, naopak se obtížně (=Evropa + USA) vyrovnáváme s tím, že náš vliv upadá úměrně tomu, jak se zvyšuje vliv jiných velmocí. Pokud se škodolibě radujete z toho, že upadá význam euroatlantické civilizace a NATO je pro Vás teroristická organizace, pak by mne zajímalo, do jakého týmu by tedy měla ČR patřit. Pokud ovšem uznáváte můj předpoklad, že někam patřit musíme. A podle mého názoru je (i při vědomí všech negativ) je pro nás tým USA/EU pořád nejlepší volba z úvahu připadajících variant.   

Milkman 

 

Průměrný počet slepic: 2.8 (30 hlasů)

Velmi rád bych Vám detailně odpověděl, bohužel mám hodně práce a málo času, to víte důchodce. Takže moje odpověď bude jen velmi povrchní.

Vaše dřívější příspěvky na tento web byly daleko objektivnější a zajímavější, připadá mi to tak jako by dřívější Milkman a nynější Milkman nebyla jedna a tatáž osoba, ale zanechme spekulací.

Nelze srovnávat Gruzii a Ukrajinu. Gruzínští lídři zdaleka nedosahovali „kvalit“ Zelenského. Taky Ukrajina je pro plány USA mnohem důležitější než Gruzie.

Nebezpečí spočívá hlavně v tom že se mezi Ruskem a Ukrajinou zprostředkuje dohoda a bude „mír“. Okamžitě po ratifikaci mírových dohod bude Ukrajina přijata do NATO. USA mají dostatek prostředků k nátlaku na kteroukoli ze stávajících zemí NATO aby to všechny odsouhlasily. Po pár měsících začnou skupiny Ukrajinských nacistů překračovat dohodnuté hranice a páchat teroristické akce. Ukrajinská vláda se od nich bude naoko distancovat ale ve skutečnosti je bude podporovat.

Pokud se Vám zdá že je to jen moje spekulace, projděte si ještě jednou jak se situace na Ukrajině vyvíjela doposud, jak Ukrajina „dodržovala“ Minské dohody. Kdo finančně a politicky podporoval Majdanský státní převrat atd. Nepochybuji, že informací máte dost.

Místopřísežně prohlašuji že za své příspěvky jsem neobdržel ani jeden rubl.

Průměrný počet slepic: 4.8 (44 hlasů)

Vážený pane Freude, 

to víte, nemohu být kvalitní stále, to byl jenom Karel Gott :-). 

Podle mého se situace na Ukrajině vyvíjela takto:

EU (Merklová) začala slibovat Ukrajině členství v EU, čehož se západní část Ukrajiny dost chytla. Podle mne kolosální blbost, kterou považuji za spouštěcí mechanismus všeho dalšího. Ukrajina nemá v EU z mnoha důvodů co dělat. Jedním z hlavních je, že z geopolitického hlediska to prostě je zahrádka Ruska a je blbost Rusko nesmyslně (a navíc úplně zbytečně) dráždit. Navíc si myslím, že třeba taková Francie neměla rozhodně žádný zájem na tom, aby do EU vstoupila další země, která by usilovala o dotace směřující do francouzského zemědělství. Myslím si, že tento nápad (naslibovat Ukrajině hlasitě vstup do EU a potichu do NATO), vznikl v době, kdy se Rusko potýkalo se značnými hospodářskými i vnitřními problémy a bylo celkově oslabené (+/- období 2000-2008). Bohužel tento nápad (přistoupení k EU) Merkelové se začal realizovat právě v době, kdy se Rusko vzpamatovalo a začalo se opět více zajímat, so mu děje "za humny". EU podporovalo Majdan a Ukrajina přišla o Krym. Pak už to nabralo rychlost a výsledek dneska vidíme. Stručně řečeno, Ukrajina je obětí úplně debilní politiky EU (Merkelové). Ale  jakkoliv mám pochopení pro RF a její zahraničně politické zájmy, tak mi prostě vadí, že to RF řešila vojenskou agresí. Myslím, že to šlo řešit jinak. 

A protože nemyslím, že NATO je ovládáno válečnými štváči, tak nevěřím, že za současné situace je možný vstup Ukrajiny do NATO. To by vážně navrhoval jen šílenec.  A myslím, že tomu ani tak v nejbližší době nebude, protože by to bylo možné jen při totální porážce Ruska. A v takovou porážku nevěřím. A myslím, že ani takové expertky (míněno ironicky) na geopolitiku, jako je  Černochová nebo Pekarová, tomu nevěří. Každopádně pochybuji, že ty dámy vůbec někdo bere vážně. 

Milkman

   

Průměrný počet slepic: 3.7 (14 hlasů)

Jen jste zapomenul dodat , že USA těch 5 mld USD utratili tak , že každému ukrajinci poslali na účet 100 USD a Nulandová rozdávala koláčky napečené z vlastních surovin a udělané vlastníma rukama při volání " Fuck EU"

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Takže jsem rychle pročesal internet a přinejmenším ohledně výroku Nulandové to tak nějak zřejmě bylo. Těch 100 USD na účet jsem nezkoumal, spíše bych ale věřil na větší balíčky bankovek pro menší počet lidí. V každém případě to nic nemění (spíše jen potvrzuje) na mém názoru, že Ukrajina je nešťastnou obětí debilní zahraniční politiky EU+ USA založené na principu "dráždit hada bosou nohou". 

Milkman 

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

To je Milkmanne úplně jednoduché... Je nebezpečné být nepřítelem USA, ale být jejich přítelem je smrtící.  Téměř každý rok vidíte nějakého bývalého spojence USA, který se považoval za amerického přítele, jak je hozen přes palubu a zapomenut, protože USA nemají přátele, jen zájmy. 

A tak bych prostě chtěl, abychom se od této velmoci drželi co nejdál. Přesně tak daleko, aby to neznamenalo lézt do řiti zase nějaké jiné velmoci. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

A podle Vás to neplatí na všechny velmoci? Podle mne budeme vždy jen pěšákem na šachovnici zájmů velmocí, ať hrajeme za bílé nebo za černé. Takže máme na výběr si nechat uříznout levou nebo pravou ruku. A pokud je naše ekonomika aktuálně závislá na ekonomice Německa, pak nám asi nezbývá nic jiného, než se řídit podle Německa a v širším pojetí podle EU/USA.    

Milkman

P.S. 

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

ad ..."Naše ekonomika je závislá na ekonomice Německa..."

a proto musíme Němcům lacino prodávat a zpět draze vykupovat, abychom tu "nezhasli".... 

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Západní svět se zbláznil, a normální člověk se selským rozumem v něm trpí.

Kolik bláznů se těší na válku s Ruskem kvůli jeho boj proti genocidě ruskojazyčných bývalých ukrajinců a proti obnově nacismu.

Kolik bláznů si přeje zadupání Maďarska do země za jeho samostatnou prorodinnou a také mezinárodní politiku.

Kolik bláznů doufá v pád Číny, která si dovolila bez povolení západu stát se nejúspěšněnší ekonomikou 21 století.

Pro kolik bláznů je kádrování důležitější jak myšlenka nebo sdělení.

A těchto bláznů je už na západě moc. Zbláznili se buď z rozežranosti, nebo ti mladší už možná jsou produkt nějakého moderního sourozeneckého křížení.

A soudný člověk s obyčejným selským rozumem trpí.

Protože si umí dát dohromady 1+1

Pokud vyhraje ukrajinský nacismus, neprohraje ani tak Rusko, jako my - Evropa.

Pokud Maďarsko neustojí svoji politiku tradiční rodiny a střízlivých vztahů se sousedy bez ideologie, jsme na řadě my a naše rodiny.

Pokud padne Čína, tak tu zdechneme. Nebude nic.

A pokud před myšlenkou zvítězí kádrování, tak tu máme zpět buď komunismus, fašismus nebo Orwella. Rozhodně nic dobrého. ;o/

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)

Západní svět se zbláznil - připadá mi, že stále více lidí si uvědomuje, že s tím tzv. "západem" už dávno není něco v pořádku. A že ho následovat je nesmysl. Pravda, zatím jsou to více ti starší, kteří mají možnost porovnávat současnost a již prožité. Ale při tom všem, co se na nás denně hrne, si i ti mladší bez větších životních zkušeností začnou brzo uvědomovat, že reálný život není bezvadná rozesmátá párty s coca-colou a Lays brambůrky v ruce. Není nad srážku s realitou.. Kdo z nás by se chtěl mít dobrovolně hůř?

Kolik bláznů se těší na válku s Ruskem - a kolik rozumných lidí si uvědomuje, že by to byla konečná? Postupně zase rozum zvítězí. Tedy snad! Vždyť komu by se chtělo se zvednout od televize a jít.. A i kdyby to nařídili, kolik by opravdu šlo a kolik z nich by se nějak zapojilo? A po roční zkušeností se soužitím s lidmi z UA, teď myslím lokality, kde ty problémy jsou - kdo by chtěl za ně nastavovat krk. No a i kdyby se zlatíčku Janičce povedlo nakonec válku Rusku vyhlásit za naši zemi, čím a s kým by s Ruskem bojovala?

Tady si myslím, že jako by doletěly ty rakety k nám, jistojistě by stejně snadno doletěly i do Ameriky. Snad i tam si to uvědomují a nenechají konflikt vygradovat. Aspoň v to doufám.

Kolik bláznů si přeje zadupání Maďarska - snad MPA, "Evropské hodnoty" a pár jim podobných z jiných evropských zemí? Těch, co toto nepodporují je doufám víc. A Orbán by se nenechal! Orbán není fi-jalový..


A nakonec Čína. Umíte si reálně představit, že by se našel někdo, kdo by ji zničil? Stala se světovým ekonomickým lídrem. Geopoliticky přebrala USA vůdcovskou roli. Jen Američané si to ještě nechtějí připustit.. Navíc tam stále stoupá lidem životní úroveň, na rozdíl od Evropy, kde stále více lidí začíná pociťovat, že jim ta životní úroveň rychle a rapidně klesá.

Nádhernou sobotu přeji.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Ethanol - kromě toho, že vyjmenoval tak, jak to skutečně je, což k smíchu není..., tak ta charakteristika mladších jakožto produktu "sourozeneckého křížení" mě odprskla :-). Jinak to celé skutečně vypadá, že chtějí zlikvidovat svět a nechat tu jednu "zlatou" miliardu. A Černochová si od toho nejspíš slibuje, že do ní bude patřit. Debilové ovládli svět.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

"....  tak tu máme zpět buď  komunismus, fašismus nebo Orwella. Rozhodně nic dobrého ... "

Zatím to vypadá,  že neodvratně spějeme  do časů,  kde bude  vybráno  z komunismu, fašismu a Orwella  to nejhorší možné.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Mnoho problémů odpadá, když se podaří instalovat lepší rozhodovací systém.

Nejlíp je to vidět na příkladu Švýcarska, kde se tento malý zázrak podařil v průběhu let 1848-1896. Od té doby se žádný z místních politiků neodváží hodit přes palubu Suveréna - většina zdůrazňuje, že poslední slovo má Lid. Velkou roli však zde sehrála historická tradice - k důležitým lokálním rozhodnutím se již hodně dlouho předtím scházeli muži na náměstích..

Protože drtivá většina lidí přemýšlí ekonomicky ve smyslu "Každé hrábě hrabou k sobě", může kapitalismus nahradit jen takový systém, ve kterém se drtivé většině povede líp ve smyslu lepší odměny za odvedenou práci. To je kupodivu možné - a to při lepší motivaci dané lepším systém rozhodování. Kdy každý se cítí jako šéf - může se vše podstatné dozvědět, navrhnout variantu zlepšení, zásadní věci pozitivně ovlivnit. Společně pak z palety variant vybírají to nejlepší řešení. Hlasování však musí zohledňovat hlavní motivační faktory: preferovat kompetenci, povzbuzovat iniciativu a odměňovat investici.

Je to i cesta, jak eliminovat zbytečné výdaje na obranu, rozvědku a kontrarozvědku. Stačí pro strategická rozhodnutí vždy vypracovat transparentní prognózu s očekávanými hodnotami klíčových parametrů v kontrolních bodech časového vývoje důsledků rozhodnutí. A pak transparentně publikovat srovnání skutečného vývoje s prognózovaným a příslušné korekce. Tím je zabezpečena pro okolní jednotky dostatečná míra transparence ohledně realizovaných záměrů a odpadá strach z tajně připravované agrese.

Podrobnosti můžete najít na stránce motivačního a rozhodovacího systému pro 21. století - ion21Swiss: vývoj v koridoru lepších pocitů, lepších výsledků a lepší perspektivy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Nemohl by jste nám, koncesionářům české nestátní nenárodní nezávislé televize dělat toho ředitele?

Mně by potěšilo dozvědět se kolik stojí program čt 3, který už pro 3 miliony seniorů nemusí vysílat věci z archivů Čstv za ? korun.

Kolik stojí program Déčko s prapodivnými produkty multikulturních sektářů?

Proč do redakce "zpravodajství" světoběžníka Kubala chodí vybraná parta politologů a politikářů.

A proč ani volení zástupci lidu neví, jak s penězi koncesionářů nakládá ÚV UKP ústřední výbor utrácení koncesionářských poplatníků?

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Přátelé, rád bych dnes vyjasnil opakující se otázky, poznámky a komentáře k naší společné snaze dotlačit fialovou vládu národní katastrofy k demisi.

I když jsem na ně opověděl už stokrát, tak se vracejí stále zpět jako bumerang.

Vyznačují se defétismem, nekonstruktivností a nepochopením současné situace. V konečném důsledku jen drolí naši energii a jsou v podstatě hlavní příčinou toho, proč tuhle zemi ještě stále sužuje fialová bída.

Tak tedy:

1) "Oni si z toho stejně nic nedělají - nehne s nimi, ani kdyby nás byl na Letné milion."

Naprostý nesmysl. My všichni přece víme, že Fiala neustále lže a pravdu řekne, jen když se splete. A tohle mu najednou věříte? Chápete, že kdyby jen náznakem přiznal, že pokud budou demonstrace pokračovat a bude se zvyšovat počet jejich účastníků, že by okamžitě na tu Letnou ten milion lidí vyrazil? Je to jen jeho obrana a snaha vás odradit - nic víc. On prostě chce, abyste si přesně tohle mysleli. A vy mu na to skočíte?

Ve skutečnosti se těch demonstrací bojí jak čert kříže. Ostatně proto se nás taky snaží za každou cenu zdiskreditovat.

Půlmilionová demonstrace spojená se stávkou a nátlakovou akcí po celé zemi by je prostě a jednoduše položila.

Za sebe proto říkám - nevěřte jim tuhle jejich lež a prostě za námi přijďte. Konstrukt "já tam nepůjdu, protože by se nic nestalo, ani kdybych tam byl", je naprosto absurdní. Nejdřív ukažme, že jsme schopní tam v obrovském počtu dorazit, a pokud to nevyjde, tak klidně napište, že "Rajchl pěkně kecal". Ale do té doby tenhle argument prosím nepoužívejte - jen tím nahráváte Fialovi, jenž se přesně tento dojem snaží vyvolat, aby svou rozkymácenou vládu zachránil.

2) "Oni sami nikdy neodejdou, budou se držet koryt."

Už jste někdy viděli politika, který chtěl sám odejít a dobrovolně koryto opustit? Já tedy ne. Nikdo nechce odejít sám. Nikde na světě. Nemyslete si, že je to někde jinak. A přesto stávky a demonstrace fungují a vlády padají. Jen ten tlak musí být masivní a počet lidí, kteří se zapojí daleko vyšší než doposud. Je to tedy znovu jen na nás - prostě nás musí být ještě mnohem víc. Pak půjdou. Nedobrovolně, ale půjdou.

3) "Jste právníci, proč nepodáváte trestní oznámení? Vždyť páchají vlastizradu!"

Už jsme jich podali desítky. Nestalo se nic a nic se také nestane. Viděli jsme to za covidu, vidíme to i teď. Ano, usilovně bráníme lidi, které se snaží režim kriminalizovat a poměrně se nám to i daří, ale pokud čekáte, že podáme trestní oznámení na členy vlády (což jsme v mnoha případech udělali) a policie či státní zástupci začnou konat a trestní stíhání vůči nim zahájí, tak se prostě nedočkáte. Je to stejné, jako kdybyste si mysleli, že za komunistů zatknou Jakeše či Štrougala. Tudy cesta prostě nevede.

4) "Pořád se jen mluví a nic se neděje."

Děje. Pracuju 18 hodin denně a dávám tomu absolutně všechno. A nejen já, ale i desítky a možná stovky mých kolegů, přátel i lidí, které vůbec neznám a kteří po celé zemi přesvědčují ostatní, aby se přidali. Jasně, můžu vyhlásit demonstraci na příští týden - ale bude nás tam několik set tisíc? Já si to nemyslím.

Ještě je třeba pracovat a přesvědčovat. Poté akci vyhlásit, odkomunikovat a dostat na ni co možná největší počet našich občanů.

Opravdu vás nechci vláčet do Prahy každý měsíc. Naše předchozí dvě demonstrace byly díky vám úžasné a připravily nám půdu pro to, abychom mohli zorganizovat masivní akci spojenou s protestem ve formě celorepublikové stávky a koordinovaných blokád.

Jedině taková akce má šanci na úspěch. A snad je každému jasné, jak nesmírně náročné je něco takového zkoordinovat. To opravdu nelze zvládnout za týden ani za měsíc.

Snažně vás proto žádám, zdržte se komentářů o tom, že se jen kecá a nic se neděje. Neskutečně tím znevažujete usilovnou práci stovek lidí, kteří denně věnují obrovské množství času a energie tomu, aby se to podařilo. Je to k nim neskutečně neuctivé - nota bene, když ty komentáře píšou lidé, kteří zatím pro tento náš cíl neudělali zatím vůbec nic.

5) "Po dobrém to nepůjde, musíme to udělat jako ve Francii! Defenestrace!"

Prosím, vykašlete se na tyhle nesmysly. Za prvé se nic takového nestane a za druhé jakákoliv forma násilí nemůže nikdy zplodit nic dobrého. Ne, nechci převracet a zapalovat auta (jak by se vám líbilo, kdyby to bylo zrovna vaše auto), nechci nikoho vyhazovat z okna a nechci podněcovat jakoukoliv formu násilí.

Stydím se, když vidím Zítka s Peterkovou a jejich sektu vylamovat dveře v soudní síni. Neskutečně mi vadí, když se mě a celou naši iniciativu někteří snaží s těmito šílenci spojovat. Je to jen jedna obrovská ostuda.

K prosazení změn nepotřebujeme žádné násilí. Potřebujeme jen to, aby lidé v naší zemi překonali svůj strach a diskomfort, pochopili, že je třeba nevymýšlet tisíc sólo akcí, nýbrž se zapojit do jedné koordinované strategie a svým dílem k ní přispět.

Prostě je třeba nehledat výmluvy a důvody, proč se nepřidat, a poctivě to odpracovat. Jako vše, co má v životě smysl.

Děkuji všem, kteří výše uvedené chápou a dnes a denně prorážejí cestu touhle hustou džunglí plnou nástrah a jedovatých hadů, a neúnavně pokračují na cestě za naším společným cílem - prosperující, bezpečnou, svobodnou a suverénní Českou republikou.

Neskutečně si vás za to vážím.

Každého jednoho z vás!

P.S.: Výjimečně vás tentokrát moc prosím o co nejširší sdílení tohoto textu. Snad všichni pochopí, že k demisi vlády Petra Fialy nás nedovedou poraženecké řeči ve stylu "oni stejně neodstoupí", ani ty silácké typu "pojďme je vyházet z oken". Je to jen a jen o práci, disciplíně, trpělivosti a odhodlanosti.

My tyto vlastnosti máme - a já pevně doufám, že se k nám přidáte!

Ať žije Česká republika!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Mirka Němcová je opět zděšena!

Prý slovenský premiér Naď informoval o tom, že Rusko platí stranu Smer Roberta Fica, a vzhledem k tomu, že se Rusko táhne na SLovensko přes Maďarsko a Babiš byl na návštěvě u Orbána, tak teď chce se Středulou svrhnout Fialovu vládu.

Že tu zápletku nechápete? Nic si z toho nedělejte, tu nechápe nikdo. To by nevymyslel ani nejblbější scénárista z Rumunska.

Paní Němcová by si měla uvědomit, že pokud tady chce někdo svrhnout vládu pětikoalice, tak je to několik milionů občanů naší země, kteří se nemohou dál dívat, jak tahle neschopná sebranka ničí jejich zem.

Jediné, z čeho byste měla být zděšena, je díra 271 miliard v našem rozpočtu, kterou vyhloubil Váš kolega Stanjura.

Protože tu budou zahrabávat ještě děti našich dětí.

Tak už se laskavě přestaňte vymlouvat na Rusko, sbalte si svých pět švestek a jděte dělat cokoliv jiného než politiku.

Tu totiž zcela evidentně neumíte.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Vzpoura na Ukrajině! Zelenskyj demaskován! Západní bankéři nadšeni! Kyjev žene mobilizované ukrajinské farmáře do sebevražedných útoků na Rusy, a potom zabavuje jejich půdu, a rozprodává ji nadnárodním korporacím. Zákon Ukrajiny 6013, který se právě schvaluje, ukládá všem ukrajinským farmářům zlikvidovat do 5 let své farmy a připravit je na prodej!

Wall Street Journal, který rozhodně nepatří mezi stoupence Putina, před pár dny zveřejnil, že: ukrajinská armáda od loňského podzimu rekrutovala chudé muže z vesnic, vybavila je puškami a uniformami ze sovětské éry, a po dvou nocích po odvodu strávených v kasárnách je poslala rovnou do předních linií. Někteří z těchto branců se snažili podepsat oficiální odmítnutí bojovat proti Rusům, protože nedostali žádný výcvik, a nikdy předtím nedrželi v ruce zbraň. Kyjev a jeho seržanti na jejich žádosti měli jedinou odpověď –  Bachmut Vás naučí!

Podle Wall Street Journal Kyjevské doupě poslední půlrok vysílalo do míst nejtěžších bojů s Rusy výhradně jen mobilizované vojáky a jednotky územní obrany s minimálním výcvikem a vybavením, ve snaze ušetřit před zničením své čerstvé elitní tlupy vycvičené a vybavené zeměmi NATO pro letní ofenzívu. Chudí zmobilizovaní ukrajinští farmáři začali přezdívat ruská jatka v Bachmutu “peklem na zemi“, a veškerá popularita vojenské služby a branné povinnosti ze začátku roku 2022 se na Ukrajině změnila v rostoucí odmítání vojenské služby a vyhýbání se nástupu do armády. Velvyslanec doupěte v Londýně Vadim Pristaiko přiznal britským pohlavárům, že ztráty, které letos Ukrajina utrpěla jsou hrozné číslo, a nelze je nyní, ani zveřejnit. Podle veterána americké námořní pěchoty Troye Offenbeckera, který se bojů v Bachmutu na ukrajinské straně osobně zúčastnil, bylo ukrajinské velení chaotické, Rusové měli celou dobu bojů absolutní palebnou převahu, stříleli nepřetržitě, a kecy, že jim dochází munice, jsou jen sprosté mediální žvásty. Život zmobilizovaného ukrajinského farmáře – brance nahnaného doupětem na jatka do Bachmutu prý netrval déle než 4 hodiny. Tvrzení Offenbeckera potvrdil i německý novinář Deutche Welle  Konstantin Gončarov, který na začátku války vstoupil do ukrajinské armády, a přiznal, že boje v Bachmutu představovaly pro čerstvé ukrajinské rekruty jen sázku vlastního života do loterie. A v loterii, jak se ví, absolutní většina prohrává. 

Edward Arnold, přední britský královský armádní analytik, včera přiznal, že celý letošní Humbuk kolem slibované ukrajinské protiofenzívy byl nezbytný hlavně pro udržení válečné podpory ukrajinského obyvatelstva, pro udržení optimismu vojáků, a pro získání vybavení a zbraní potřebných k udržení ruské fronty před zhroucením. A, že s ofenzívou, hlavně s jejím úspěchem, nelze letos vážně počítat, protože ruská armáda je stále silnější, její obraná linie je stále pevnější, kdežto Ukrajinci jsou vyčerpaní a stojí před zhroucením.

Podle přiznání Arnolda, ani nejvyšší armádní špičky Pentagonu letos nepočítají s žádným ukrajinským ofenzívním úspěchem, protože ukrajinské armádě zcela chybí nezbytné know-how a schopnost řídit a koordinovat rozsáhlou vševojskovou operaci. Pentagon prý udělal vše, co bylo v jeho silách, aby Ukrajince vyzbrojil, ale podle Pentagonu, samotné zbraně jsou k ničemu, tam kde chybí profesionální schopnost využít jejich potenciálu. Očekává se proto, že ohlášená ofenzíva, která musí proběhnout, aby se Zelenskyj definitivně neztrapnil, bude mít formu masivních sebevražedných nájezdů lehce obrněné ukrajinské pěchoty na ruskou obranu, ve víře, že se někde podaří obranu prolomit a dobýt nějaký ten malý kousek území, aby se v doupěti mohlo mediálně oslavovat velké vítězství. 

Hein Goemans, ředitel Watsonova Centra vlivné a elitní newyorské soukromé Univerzity Rochester, proto už vydal spřízněným médiím a neziskovkám pokyny, aby jakékoli nadcházející marginální ukrajinské úspěchy na bojišti náležitě hlasitě oslavovaly, protože velké územní zisky nebudou. Podle Goemanse je třeba propagandou vytvořit v Američanech i Evropanech očekávání, že když se Kyjevu podařil malý průlom, a získal malé území, znamená to, že se příště podaří větší průlom, a že Putin stále prohrává. 

Tento scénář vytvořený Goemansem nyní evidentně probíhá u Bělgorodu. Ukrajinci provádějí sebevražedné nájezdy na řídce bráněná ruská území, která nejsou schopni udržet, jakmile se mobilní ruské síly přesunou do míst útoků, a západní mediální propaganda duní, že Putin prohrává válku. Kolik Ukrajinců zaplatí životem za tuto mediální kampaň o ukrajinských vítězstvích evidentně pro Washington, Brusel, Prahu i Kyjev není důležité. Chudí Ukrajinci tu jsou jen proto, aby svými životy a majetkem zaplatily účet západních politiků. 

Na Ukrajině, již nebublá nespokojenost jen s odvody, ale i s chystaným vyvlastňováním největšího bohatství Ukrajiny – zemědělské půdy.

V srdci Ukrajiny, v Poltavě, kde Petr I slavným vítězstvím nad Švédy začal psát moderní ruskou historii, to vře. Nejprve se proti kyjevské moci vzbouřil místní politik Serhiy Kaplin, a podal žalobu proti nesmyslně vysokým cenám za dodávky tepla v Poltavě, (450 tisíc obyvatel). Kaplin soud vyhrál, protože dokázal rozsáhlé machinace s tarify za teplo. Ihned po Kaplinově soudním vítězství, 16. května, přestali obyvatelé Poltavy masivně za teplo platit, a domáhat se navrácení peněz. Jde o miliardu Hřiven Kaplin dokonce zorganizoval za pár dní statisícové hnutí neplatičů za teplo, kteří se bouří, že v tzv. banderovských oblastech Ukrajiny, (město Rovne v originále textu), jsou ceny za teplo mnohem nižší, než v Poltavě. Navzdory soudnímu rozhodnutí, které dává Kaplinovi za pravdu, na něj na žádost doupěte vyrazila tajná služba SBU, a obvinila ho, že rozvrací válečné úsilí a snaží se poškodit Ukrajinu ve prospěch Ruska!  Kaplinovi přitom jde pouze o dodržování vlastních Zelenského ukrajinských zákonů, které podobné zvyšování cen energií v době války s Gosudarem výslovně zakázaly!

Další, kdo se v Poltavě proti Kyjevu nyní vzbouřil, je šéf místních farmářů Volodimir Bilousko. Ten se přidal k organizátorovi celoukrajinského protestu malých farmářů, šéfovi svazu farmářů Ukrajiny, Ivanu Slobodianykovi. Oba dva ostře kritizují právě projednávaný ukrajinský zákon číslo 6013, protože nařizuje všem majitelům malých ukrajinských farem, aby do 5 let ukončili svoje podnikání, a svoji farmu dali k dispozici velkým zemědělským korporacím. Kdo se nepodřídí, bude jeho farma zlikvidována, píše se v zákoně. Podle zákona mají na Ukrajině už existovat jen velké latifundie. Oba dva politici varují, že Kyjev chystá zabavení půdy malým farmářům, kteří představují 92% všech zemědělských podniků na Ukrajině!  (Originály provolání Poltavských farmářů v Ukrajinštině zde.) 

Kyjevské doupě nyní postupuje takřka přesně podle amerického Oskarového filmu Návrat do Cold Mountain s Renée Zellweger v hlavní roli. Chudí farmáři jsou opět násilím nuceni bez výcviku bojovat za své papaláše, a ti jim za odměnu zabírají půdu. Dějiny se opakují nejen na Ukrajině, ale i v Evropě.

Ursula von der Leyen, která se nyní uchází o funkci šéfky NATO, a je hlavní stoupenkyní války s Ruskem na Ukrajině, žila ve svých 20 letech v Londýně pod jménem své praprababičky z Jižní Karolíny jako Rose Ladson. Rose Ladson přitom byla americká otrokářka, která jen na své hlavní plantáži držela přes 200 otroků. Při zrušení otroctví v USA v roce 1865 v důsledku porážky Jižanů přišli Ladsonové podle zápisu o stovky otroků na několika plantážích. Otrokáři Ladsonové občanskou válku bez úhony přežili, a zbohatli na ní. Absolutní většinu padlých vojáků Jihu představovali chudí farmáři, kteří neměli žádného otroka. Dnes kráčí Ursula ve stopách své praprababičky a svou politikou ruinuje nejen holandské, české, slovenské a další farmáře, ale opět nechává posílat ukrajinské farmáře na smrt, a vytváří podmínky pro největší loupež ukrajinské černozemě v dějinách lidstva! Vnučky amerických otrokářek jsou mimořádně úspěšné. Kamala Harrisová, Bidenova Vice, je také vnučkou otrokářky, tentokráte britské! Chudí farmáři, kteří ve válkách těchto otrokářek padli, žádné vnučky většinou neměli, a o majetek po své smrti přišli. Zelenskyj nyní plánuje, zabavit půdu, i těm chudým farmářům, kteří válku proti moskevskému Gosudarovi nějakým zázrakem přežijí. Můžete hádat, kdo na té půdě bude zase vydělávat!  (Více o obou současných otrokářkách v historickém MAP 813.)

Vlastnictví zemědělské půdy po latifundiích je byznysem budoucnosti. Čína, Asie, Afrika, budou odebírat stále více pšenice, kukuřice a rostlinných olejů. Je to bezrizikový byznys. Kupců bude čím dál tím víc, a konkurence nebude existovat. Vhodné plochy pro levnou výrobu jsou jen v Severní Americe, v Evropě, na Ukrajině a v Rusku! Jen je třeba z polí vypudit farmáře! A to je současná politika jak Bruselu, tak Prahy, tak Kyjeva! Ostatně, Ursula i Kamala mají rodinou tradici v řízení plantáží a latifundií. 
 

Přesný popis i se zdroji viz zde:
https://www.michalapetr.com/map-1695-vzpoura-na-ukrajine-zelenskyj-demaskovan-zapadni-bankeri-nadseni-kyjev-zene-mobilizovane-ukrajinske-farmare-do-sebevrazednych-utoku-na-rusy-a-potom-zabavuje-jejich-pudu-a-rozprodava-ji/

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Takže naše vláda vlastně podporuje nikoliv prostý ukrajinský lid, kterému je zabírán majetek v podobě půdy, a který je posílán rovnou na smrt. Podle tohoto podporuje bohaté potomky otrokářů, kterým do Ukrajiny nic není.

Nevíte, proč visí ta vlajka na Muzeu, když nejde o ukrajinské pracující, zemědělce, ale o majetky, jejichž majitele vědomě posílají na smrt, aby je pak snadno získali...? Proč nepošlou ty mladé ročníky, co se zde prohánějí ve fárech a dělají zde okázalé mejdany...?

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)