Jak přes kopírák

Autor
Štítky

Jak dlouho už běží henta ukrajinská ofenzíva? Týden? Nebo ještě o něco déle? Ukrajina o ní samozřejmě spíše mlčí a mediálně se činí hlavně Rusové. Ukazují zničené Leopardy, americká bojová vozidla, dávají záběry z vrtulníků Kamov, kterak ničí nebohou ukrajinskou pěchotu, ukazují shluky vozidel, která najela na miny jako by to bylo hejno lumíků, pouštějí „odposlechnutou“ komunikaci nepřítele, jak si ukrajinští vojáci uvědomují, že vjíždějí do pasti a jsou hnáni na smrt.

Vojenští blogeři zdůrazňují různé vojenské aspekty té či oné operace, kterých by si laik nepovšimnul, hovoří o tom, že Rusové jsou na ukrajinskou ofenzívu připraveni, zveřejňují se mapky mnoha linií i pásem obrany, ti proukrajinští zase zdůrazňují technologickou nadřazenost ukrajinských sil, které jsou vyzbrojeny zbraněmi NATO a jsou přesvědčeni, že armáda vyzbrojená a vycvičená podle západních standardů, ruskou obranu co nevidět smete.

Já se na to dívám a co mě hned vidlácky nenapadne… vždyť tohle jsme už viděli. Před rokem a něco. Prohoďte si slovo Ukrajina a Rusko v prvních dvou odstavcích a je to přesně to, co jsme si mohli přečíst před rokem, když celá tato válka začala. Úplně přesně.

Tenkrát Putin vyhlásil tu svojí speciální vojenskou operaci a dál Rusové mlčeli a na všechny informace uvalili velmi přísné embargo. Ruské tankové kolony útočily proti Ukrajině, operace se rozvíjely a já jsem tehdy psal, že se ukrajinská obrana nezhroutila, i když jsem čekal opak. Tehdy jsem si myslel, že ukrajinská armáda je proti té ruské slabá, slaboučká. Netušil jsem rozsah ukrajinských příprav na tento konflikt.

Pak nás začali zásobovat videi, jak henty Bayraktary a Javeliny zastavily ruské tankové kolony. Vojenští bloggeři k tomu měli celou řadu rozborů, že to Rusům ani zdaleka nejde tak dobře, jak by sami chtěli. V tisku se objevovalo stále více zničené ruské techniky (i ruských mrtvol), začal přibývat vítězný tón, že ožralí mužici ze stepí vlastně prohrávají, protože si mysleli, že za pár dní bude hotovo a vezli si sebou slavnostní uniformy….

Začalo se mluvit o tom, že ukrajinská armáda má za sebou osm let amerického výcviku i amerických zbraní, že mají lepší systém velení pomocí počítačů, dostávají dobré zpravodajské informace a začínají dostávat ohromné množství západních zbraní, takže okupantu budou do léta (pak podzimu, pak zimy, pak jara, pak dalšího léta) vytlačeni. Rusko a Ukrajina tehdy sedly k jednacímu stolu, ale Borísek Džonsn tehdy přesvědčil Zelenského, ať na mír nepřistupuje, že Rusko může být poraženo vojensky.

A teď je to stejné. Jen obráceně. Teď jsou to Ukrajinci, kteří najíždějí do minových polí. Jsou to Ukrajinci, kteří přicházejí o desítky obrněných strojů denně. Jsou to Ukrajinci, kteří přicházejí o množství mužů, kteří si jak berani rozbíjejí hlavy o ruské obranné zdi…

Ukrajinské síly mají za sebou rok výcviku na Západě. Celá Evropa jim dodala zbraně. Američané jim také dodali zbraně a stamiliardy peněz. Britští, američtí a polští vojenští poradci tam jsou úplně všude. Vojenští experti z celého světa se tam starají o další doplňkový výcvik a velí jednotkám na frontě. Maršál Petrla každý den neopomene přinést další informaci, která potvrzuje ukrajinskou vojenskou nadřazenost nad Ruskem. Mluví se o stovkách západních tanků, tisícovkách západních obrňáků, ukrajinské tankové posádky jsou prý neuvěřitelně šikovné a místo roční výcviku jim prý stačí jen půl roku na zvládnutí západních strojů… Tohle jsme teď poslouchali celou dobu.

A výsledek? Ukrajinské tanky jezdí v kolonách, najíždějí na miny a jsou ničeny z ruských vrtulníků. Dělají to samé, čemu se před rokem smáli Rusům. Ukrajinské síly jen velmi těžko pronikají do připravených ruských obranných postavení. Před rokem nám to intervjuci servírovali jako jasný důkaz ruské prohnilosti a slabosti.

Ve světle současných ukrajinských snah o ofenzívu, uvědomují si naši gaučoví generálové, jak úspěšní ve skutečnosti Rusové před rokem byli? Když vidíte, jak je těžké se v dnešních bojových podmínkách probít skrze připravenou obranu, neukazuje to spíš na to, že Rusové před rokem předvedli impozantní bojový výkon? A předvedli ho i u Bachmutu, Severodoněcku i Mariupolu, když se dokázali probít přes opevnění, která tam Ukrajina budovala osm let? Rusové svoje polní opevnění budovali sotva rok a výsledek ukrajinských útoků zatím nestojí za řeč.

Já nevím, jestli je to všechno, nebo ten hlavní nápor ofenzívy ještě přijde. Ale rád bych poprosil všechny, aby se oprostili od keců českých intervjuků a vůbec od keců vojenské propagandy a podívali se na něco, co se dá docela dobře porovnat. Rusové se celá léta připravovali na útok proti Ukrajině a všichni víme, jak dlouho postupovali a kam se až dostali. Všichni víme, co za toto vítězství museli obětovat. Použili na to svoje síly, svoje zbraně a svoje zázemí. Bojovali proti opevněním, která Ukrajinci dlouhodobě budovali a bojovali proti armádě, kterou Západ dlouho cvičil a zásoboval.

Teď útočí Ukrajinci, kteří rok shromažďovali zbraně a cvičili vojáky právě pro tento úkol. Celý Západ jim dodal zbraně a všichni západní stratégové rok tvrdí, že Ukrajina brzy zvítězí a se svojí ofenzívou uspěje. Máme přesně měsíc do hentoho summitu NATO ve Vilniusu. Tož se dívejme, kam se teď dostanou Ukrajinci. Dívejme se, jestli jim půjde to útočení líp, než před šlo před rokem Rusům.

Až teď totiž máme stejné měřítko. Až teď se ukáže, jestli je západní způsob válčení opravdu lepší, než ten ruský. Až teď se ukáže, jestli jsou ukrajinské tankové posádky opravdu dostatečně vycvičené a až teď se ukáže, jestli jsou tanky ještě k něčemu a nebo má pravdu Prigožin, že válku vybojuje pěchota, jen se na to musí jít tak nějak kapitalisticky a bez omezení vojenskými předpisy. Teď se ukáže, jestli byl ten výsměch Rusům za zpackaný útok na Ukrajinu oprávněný.

Tam na frontě se teď rozhoduje, jestli má Západ skutečně lepší logistiku, lepší zbraně, lepší systémy velení a lepší vojáky. Protože pokud ukrajinská ofenzíva neuspěje, tak bude zcela zřejmé, že západní standardy umějí na bitevním poli zhruba to samé, co vládnou ti „opilí mužici ze zemljanek.“ Bude jasné, že Zalužný a jeho američtí poradci nejsou o nic lepší než Gerasimov a Šojgu s ruskými metodami.

Nevím, jak ukrajinská ofenzíva dopadne. Nevím, jestli mají Ukrajinci ještě nějaké překvapení. Ale vím, že tentokrát poprvé porovnáváme porovnatelné. Já si teď vytahuju svoje rok staré články a nestačím se divit.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (189 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Jak včera psal Antonín (z článku www. „michalapetr“)

Ukrajinci nejsou dostatečně vycvičeni k vedení boje v praporních sestavách. Propadají panice a rychle ztrácejí orientaci na bojišti. Jsou nebezpečnější sami sobě, než Rusům. Je zbytečné posílat je na jistou smrt dokud nejsou vycvičeni. Ani západní technika jim nepomůže, dokud jejich vůdce Zelenskyj nepochopí, že do uniforem násilím nahnaní zelenáči mu válku bez dlouhého výcviku nevyhrají. Vycvičit osádku tanku a nebo bojového vozidla trvá minimálně rok!!..kolona vozidel Bradley po prvním ruském útoku propadne panice, a ukrajinská vozidla se začnou ničit sama mezi sebou vlastní střelbou na vzdálenosti 5 metrů!!!

Průměrný počet slepic: 4.6 (35 hlasů)

 

Jeden asi 20letý sluníčkář

říká, že nezapomene na Srpen 1968.

Já mám trauma od Stalingradu.

Vůbec si nemůžu vzpomenout,

na které jsem byl straně...

 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (62 hlasů)
Trvalý odkaz

VIDEO: Bulharský spisovatel a publicista předpověděl, že mobilizace “koalice ochotných” pro vyslání vojsk na Ukrajinu začne 11. července společně se summitem NATO ve Vilniusu! Plánem NATO je válka s Ruskem, ve které ale mají bojovat pouze vojáci z východoevropských zemí, protože mrtvoly západních vojáků jsou pro NATO nežádoucí! Podle Božilova hrají východní národy Bulharů, Rumunů, Čechů, Slováků, Poláků a národy v Pobaltí jen role užitečných idiotů! Rozšiřování NATO na východ z nás má udělat vojáky proti Rusku!

Výrok bývalého generálního tajemníka NATO Anderse Rasmussena o tom, že pokud Ukrajina nedostane v červenci na summitu NATO ve Vilniusu bezpečnostní garance, tak bude následovat vyslání “koalice ochotných” armád vybraných zemí NATO na Ukrajinu na bázi bilaterálních dohod, spustil opravdu neuvěřitelně silné reakce po celé Evropě a k situaci se vyjádřil i bulharský spisovatel a publicita Dobri Božilov.

 

Ten má na YouTube vlastní videocasty a v nich se vyjadřuje k různým politickým a světovým událostem. Podle Božilova dojde 11. července tohoto roku k faktickému zahájení mobilizace tzv. “koalice ochotných” armád zemí NATO, které vyšlou na Ukrajinu své vojáky, ale nikoliv pod hlavičkou NATO, ale solitérně a na základě bilaterálních dohod s Kyjevem. Podle Božilova [1] je to kvůli tomu, že západní státy nechtějí do války s Ruskem poslat své vojáky, protože pytle s mrtvolami západních vojáků se nevyjímají dobře v západních médiích.

 

Božilov razí velice děsivou a přitom naprosto logickou teorii, kterou odvozuje od informací uvedených na webových stránkách Open Society Foundations miliardáře George Sorose. Na nich se nachází informace, že proti Rusku je potřeba použít národy Východní Evropy a bývalé státy Varšavské smlouvy. A přesně k tomu vlastně teď došlo, protože na Ukrajině je proti Rusku vedena válka, ve které se nejvíce angažuje Ukrajina, Polsko, Česko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko a všechny 3 Pobaltské státy. Není překvapením, že Rasmussen před pár dny hovořil o koalici ochotných, protože o tom jsme psali na Aeronetu v předstihu už na konci minulého roku, že přesně k tomuto scénáři dojde poté, co se začne hroutit ukrajinská fronta a vize Kyjeva na vítězství ve válce. A právě 11. a 12. července bude v Litvě ve Vilniusu probíhat summit NATO.

 

Koalice ochotných by na Ukrajině měla de facto roli živých štítů

Tyto zmíněné východoevropské země vytvoří koalici ochotných, která pošle na žádost Kyjeva vojáky na Ukrajinu, kde budou plnit tzv. bezpečnostní garance, což nebude nic jiného, než politika “živých štítů” v podobě rozmístění vojáků z této koalice na klíčová místa ukrajinské infrastruktury a především na linie doteku s Ruskou armádou, resp. do týlových pozic. Jejich úkolem bude samotná a pouhá přítomnost v týlu, přičemž s jejich bojovým nasazením se vůbec nepočítá, protože se očekává, že jakmile dojde k rozmístění vojsk koalice ochotných, tak válka skončí a Kyjev bude muset zasednout za jednací stůl s Ruskem. Musíme si teď vysvětlit, proč bude tato koalice na Ukrajinu vyslána, aby bylo pochopeno, v čí prospěch tato operace proběhne.

 

Anders Rasmussen, poradce Volodymyra Zelenského a bývalý generální tajemník NATO

Ukrajinská armáda není schopna a nemá sílu způsobit Ruské armádě takové porážky, aby to způsobilo kolaps Putinova režimu v Moskvě, což bylo hlavním cílem Majdanu spuštěného v Kyjevě v roce 2014. Ukrajina byla 8 let vyzbrojována, aby mohla uštědřit Ruské armádě, která bude zatažena na Ukrajinu, zdrcující porážky za obrovské a mohutné západní asistence, což povede k pádu ruské vlády a dojde tak k zopakování rozpadu Sovětského svazu s tím rozdílem, že tentokrát se rozpadne samotné Rusko.

 

Takový byl ambiciózní plán kolektivistů na Západě a byl to mistrovský projekt Londýnských kanceláří. Jenže plány velmi často dopadají trochu jinak, než jak bylo plánováno. Obrovské sankce uvalené západem na Rusko nezafungovaly, Rusko se nedostalo do izolace, a co hůř pro západ, došlo k obrovskému sblížení Moskvy a Pekingu do společné koalice proti západu, proti Washingtonu a co nejhůře pro Londýnské kanceláře, proti dolaru!

NATO nezbývá moc času, protože ukrajinské válečné snažení se brzy zhroutí, ofenzíva ukázala realitu – Rusy vytlačit prostě nepůjde!...

 

https://aeronet.news/…ka/

Průměrný počet slepic: 4.9 (66 hlasů)
Trvalý odkaz

jdou nadšení, vždyť nad hrdinné padnutí nikdy víc není. A tak každý mamlas rád jde padnout za "vlast!" Už za císaře pána a jeho rodinu, museli jsme vybojovat Bosnu i Hercegovinu.... Ach ouvej.

Průměrný počet slepic: 4.7 (36 hlasů)

tvrdí Rusové. Když Západu  něco uvěřili, byla to z jejich strany velká chyba. 

Nyní sledujeme, jak se  na poli demonstrace síly Západ s Ruskem porovnává a obyčejní lidé trpí a umírají. 

V Československu se slovenský národ cítil omezován a to mohli používat slovenský jazyk a docela významně se podílejí na řízení státu. Raději jsme se v klidu rozdělili a nikoho našimi problémy nezatěžovali.,

Proč to nemohli Ukrajinci a Rusi udělat stejně ?  Nedostali od Západu souhlas. Je tedy otázkou, co se bude dít, až některá strana začne prohrával. Co budou Západ nebo Rusko schopni odsouhlasit pak ? Dost špatně vyhlídky to jsou.

Nebylo by lepší, aby si místo válčení vzali vzor s rozděleni Československa ?

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (37 hlasů)

Zde se národy různých jazyků a konfesí drží za ruce. Dobře vědí, že "Heim ins Reich" by jim přineslo méně svobody i prosperity.

A vůbec, mrkněte někdy na ruské servery.
Na fotky, jak Šojgu vyznamenává "hrdiny". Oni se totiž nesmějí, v očích mají děs. Zabíjet lidi a pohřbívat své kamarády není údělem člověka.
Zamyslete se a uvědomte si prosím, že kdyby na Ukrajině fungoval švýcarský politický systém, nebylo by rebelů ani zbytečného krveprolívání.

Průměrný počet slepic: 3 (15 hlasů)

Když se zamyslíme a uvědomíme si, že kdyby (kromě té zmíněné Ukrajiny) v Severní Koreji fungoval švýcarský politický systém, tak i tam by byli lidi spokojenější...:-)

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

v Praze během studia medicíny. Nevypali vůbec podvyživeně.

Ten první, student 1. LF UK na počátku roku 1989, dělal neuvěřitelné věci: z visu se několikrát po sobě přitáhl až do vzporu nad hrazdu. Nikdy jsem něco takového raději ani nezkoušel... Bohužel krátce po převratu musel zpátky do vlasti.

Ten druhý byl mým trenéren na hodinách Taekwonda. Někoho tak pružného a současně rychlého jsem už později nepotkal. Když vystřelil nohou, tak se ozýválo práskání nohavic. Mohl zůstat v Praze déle, protože byl rodinným příslušníkem někoho z velvyslanectví.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

nejsme vůbec stavění na nějaký švýcarský politický systém. My jsme přesně stavění a připravováni  na ten "hrdinný" ukrajinský systém. Dobro došli...

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Oni by nám ani žádný "švýcarský politický systém" nedovolili, jim stačí jedno Švýcarsko (O Švýcarsku napsal v minulém tématu na konci Freud "Férově získaná vysoká úroveň" výborný příspěvek.) Nás, východoevropskou holotu, potřebují na vykrádání a zneužívání.  

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Protože pár jedinců se chce mít jak prase v žitě a ti ostatní si neváží jeden druhého. Až na vyjímky, a těch je málo i co se týče ochrany přírody.

Životní úroveň nezávisí jen na tom, kolik špinavých peněz mají k dispozici banky. Pokud vás zajímá, proč mají ve Švýcarsku 3. nejvyšší HDP na hlavu, tak mrkněte na příslušnou statistiku (finanční sektor se v současnosti podílí jen 5% na tvorbě hodnot). Jen pořád nechápu tu souvislost přímé demokracie s židovským zlatem - pomůže mi někdo?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Asi to bude tím, že tu naši ko-mediální scénu nesleduji. Obdivuji se těm, kteří to vydrží sledovat a nezpůsobí jim to újmu na zdraví.

Průměrný počet slepic: 3.9 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

Víte, Vidláku, přiznám se, že tu vaši naprostou nenávist Ukrajiny prostě nechápu. Jak už jsem tu psal - považuji jasné vítězství Ruska na Ukrajině pro nás v ČR za hrozbu a je v našem zájmu, aby Rusko netriumfovalo. Rusko i Ukrajinu znám, obojí není o co stát, ale Ukrajina nás neohrožuje. Co se vašeho hodnocení týče - srovnáváte jak je u vás obvyklé nesrovnatelné. Rusové vpadli na Ukrajinu (poté, co nějaký blogger zorganizoval dopis na ruskou ambasádu o tom, že Rusko chce mír) a postupovali tam, kde žádná obranná linie nebyla. Naopak, tam, kde byla, tam se zarazili, někde na pár měsíců (Mariupol, Luhanská oblast), někde téměř na rok (Bachmut). Měli moment překvapení, absolutní převahu v technice, ovšem neměli dost lidí.

Já s vámi souhlasím, že Ukrajinci asi neuspějí. Museli by mít vycvičenou armádu a poměr asi 3:1, aby měli šanci. To nemají a žádné zázračné zbraně jim nepomohou - sice se domnívám, že Západ má lepší zbraně, než Rusko, ale ty jim nedal, to co dostali, je technika s ruskou srovnatelná, jsou to zbraně z 80 let, staré varianty novějších typů. Ovšem co nechápu je vaše jásání nad tím, že jim to nejde. Nehledě na  to, že přeci jen mohou překvapit. Pamatuji si na váš článek „Na Chersooon“, a ejhle, ono to fakt vyšlo a Cherson je zase ukrajinský. Pamatuji si na vaše tvrzení, že Ukrajinci nemají šanci Rusy nikde zatlačit - a ejhle, u Charkova se to povedlo.

Rusko je pro mne agresor, stejně jako bylo USA v Afghánistánu. Přijde mi naprosto pokrytecké se na jedné straně rozohňovat nad USA a jejich hříchy (a že jich je), a když Rusko dělá stejnou ne li větší prasárnu, tak pro ni mít pochopení, protože to je samozřejmě něco úplně jiného.

Průměrný počet slepic: 2.2 (74 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Ještě jsem nezaznamenal v hromadě zdejších článků jedinnou vidlákovu větu nebo jen náznak že Ukrajince nenávidí. Většinou zdůrazňuje pravý opak.

Neměl by si ostatní hodnotit podle své emocionální mentality.

Rusové rozhodně nejsou takové hovada jako Američani v desítkách válek co vedli ve světě.

Pokud by Rusové takoví byli, musela by celá Ukrajina hořet Napalmem a lidé a příroda umírat pod defolianty alá Agent Orange. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.5 (59 hlasů)

No, možná jsem se s „nenávistí“ vyjádřil příliš expresivně, ale že Vidlák zcela evidentně fandí Rusku a zpochybňuje většinu ukrajinského, to je myslím evidentní. Co se historie týče, tak já si nemyslím, že by Američané byli nějak horší, než Rusové, oba národy znám a podle mne jsou si v lecčem (například ve své představě o spasitelství světa a nejlepší národě) dost podobní. Kdyby měli Rusové ty možnosti, jako Američané, nebudou váhat ani chvilku - to ostatně mnohokrát v dějinách předvedli, viz třeba kavkazské války či jejich vpád do Afghánistánu, kde si taky nebrali servítky. Ono se to impérium fakt nevybudovalo dobrým slovem a mírem v duši. Ale to je podle mého názoru jedno, nemá smysl se přít, evidentně se neshodneme. Vy si prostě myslíte, že je lepší, aby Rusové tuto válku vyhráli, ovšem rád bych věděl, proč si myslíte, že je to lepší pro nás? Co je na Ukrajině, to teď nechme stranou, ale proč si myslíte, že je v našem zájmu mít za rohem silné imperiálně smýšlející Rusko?

Průměrný počet slepic: 2.5 (34 hlasů)

co si kdo myslí, jste přeborník. Howgh

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Proboha kde a kdy?

Čteme my dva stejný blog?

Uveď konkrétně kdy fandil Rusku. A hlavně konkrétně, ne ty tvé obecné konstatování.

" Kdyby měli Rusové ty možnosti, jako Američané, nebudou váhat ani chvilku "

Takže Rusové jsou stejně špatní jako Američané proto, že ty si myslíš "že kdyby mohli tak by provedli".

To je kouzelné. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.2 (26 hlasů)

Takže když Vidlák organizoval podpisovou akci na dopis na ruské velvyslanectví, že Rusko určitě nechce válku atd - to není fandění Rusku? Nikdy jsem se pak nedočetl (ale samozřejmě, mohl jsem to přehlédnout), že by se od této akce distancoval, že by jej Rusko zklamalo.

Průměrný počet slepic: 2.4 (20 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Diagnóza vymytóza. S tím se už, bohužel, nedá nic dělat. 

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

je tolik nesmyslných sankcí  a západem řízených akcí, že je to hnus fandit západu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

"...já si nemyslím, že by Američané byli nějak horší než Rusové..."

Ono prý myslet (nemyslet) znamená ho*no vědět. :-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (20 hlasů)

vem si vole do každé ruky ukrajiskou vlajku a běž do prdele!

Průměrný počet slepic: 3.8 (20 hlasů)

:-)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Pojďme si to říct naprosto natvrdo- v zásadě mohou nastat tři hlavní scénáře:

1. Mnohaletý konflikt, drahé energie, statisíce připrchlíků ze všech koutů zeměkoule = chudoba a konec Česka, jak jsme ho znali

2. Vítězící Ukrajinci blížící se ve všech směrech k ruským hranicím = významná pravděpodobnost globální jaderné války

3. Vítězní Rusové = ruská anexe části předválečné Ukrajiny a posílení jejich potenciálních imperiálních choutek

Beru 3. s tím, že Evropa bude v tomto případě mít motivaci, dost síly i času si konečně sama zajistit adekvátní obranu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Já si tedy myslím, že varianta 3 naštěstí díky obětavosti Ukrajinců nenastane. Vy jste pro, ale na jedno jste asi zapomněl - v případě velkého ruského vítězství by nastala šílená uprchlická vlna, proti které by ta dosavadní byla srandičkou. V tomto kontextu mne fascinuje, že ti, co fandí Rusku, si tento důsledek neuvědomují. Nebylo by o co stát. Já si ale nemyslím, že by k tomuto došlo.

Nastane, řekněme, varianta 2,5 - Rusko sice zvítězí, ale naštěstí bude natolik oslabeno, že na další expanzi na dlouhou dobu zapomene. Takže se dá už nyní říct, že ta válka bude mít relativně dobrý výsledek - pro nás, samozřejmě.

Nevěřím ve variantu 2 - Ukrajinci nemají na to, aby osvobodili všechna území. Podle mě to vědí, ale snaží se získat maximu, aby měli lepší karty pro jednání. Kromě toho - o čem jednat? Vidlák sice rozebral kde co, ale poslední ruské mírové podmínky ne - ty jsou v podstatě požadavkem bezpodmínečné kapitulace, ještě tvrdší, než na začátku války. Rusové evidentně zatím také mír nechtějí. Nevěřím v globální jadernou válku. USA by na případný ruský jaderný útok (který by nepochybně směřoval na Ukrajinu) neodpověděly, ovšem Rusko by totálně ztratilo sympatie ve světě. To je pro ně problém.

Varianta 1 - je možná, ale nevěřím, že by Západ byl ochoten Ukrajinu tak dlouho podporovat. Na tu hraje Rusko, doufám, že když dostatečně dlouho vydrží, tak se mu podaří dotlačit Ukrajinu ke kapitulaci.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

jenom podotýkám, že si variantu 3 nepřeju, jen je pro nás (Česko) z těch tří nejpřijatelnější.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

sám píšete že Rusko i Ukrajina jsou vlastně stejní, vidím to taky tak a myslím si, že by spolu neměli bojovat a radši se dohodnout. Západní mocenské hrátky, které se dohodě snaží zabránit ovšem odnáší hlavně Ukrajinci (ti, co nejsou zkorumpovaní).  Že by Vidlák naprosto nenáviděl Ukrajinu jsem nezaznamenal (můžete uvést jak jste na to přišel?), ale zaznamenal jsem spoustu nenávisti Ruska (třeba od našich vládnoucích žen - Černochová, Pekarová). Nevím jistě, ale pravděpodobně s Vidlákem někteří Ukrajinci dokonce spolupracují. Proti normálním Ukrajincům, nic nemám, ale když mi udělá myšku Land Rover nebo podobné auto s ukrajinskou značkou (což se teď děje neobvykle často), tak úplně v pohodě nejsem, zvlášť když vím, že i tomuto (možná i dezertérovi) přispívám a naši důchodci si musí utáhnout kvůli němu opasek. Vypadá to taky , že si začali Ukrajinci likvidací vlastního ruskojazyčného obyvatelstva, jak se veřejně vyjadřovali jejich papaláši (např. Rusi nebudou mít kam dát děti do školky a nebudou mít co do huby), ovšem někdo je navedl, také tam jsou ty Minské dohody, že. Nicméně si myslím, že nám je po tom asi tolik, jako po válce v Avghanistánu. Kdybychom jednali stejně jako v Avghanistánu, tak naše specielní jednotky bojují proti Ukrajincům (pamatujete? naše vojáky tam zabila Afghánská armáda). Takže vašimi slovy: Přijde mi naprosto pokrytecké se na jedné straně rozohňovat nad Rusy a jejich hříchy, a když USA dělají stejné, ne li větší prasárny, tak pro ně mít pochopení, protože je to samozřejmě něco úplně jiného.

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)

Víte, já byl v Rusku a na Ukrajině mnohokrát, ale stejně si nemyslím, že bych je opravdu znal, protože ty země jsou obě obrovské (Rusko samozřejmě mnohem větší) a lidé jsou rozdílní na východě, západě, na vesnicích, ve městech. Vy zmiňujete prasácké chování Ukrajinců, já mohu z rukávu vysypat stejné „východní“ chování Rusů, kteří se často chovají jako hovada. Prostě - východ. Vy tvrdíte, že se Ukrajinci měli s Rusy domluvit, ale je otázka, jestli to bylo možné. Je tu jeden základní problém. Rusové všechny ostatní slovanské národy považují za své menší bratry - sám jsem to zažil na vlastní kůži několikrát. Pokud tito menší bratři poslouchají a dělají to, co velký starší bratr chce, tak vše dobré a jsou velmi štědří a pozorní. Ale běda, když si ten menší bratříček dovolí mít na něco vlastní názor. Mně se nelíbí ty nacionalistické tendence Ukrajinců s nacistickou symbolikou, jenže na druhé straně, co je Rusku do toho? Ukrajina Rusko samotné nikdy neohrožovala, nikdy neměla žádné územní požadavky po samotném Rusku. Kdyby Slováci začali utlačovat maďarskou menšinu, znamená to, že Orbán má volnou ruku vpadnout na Slovensko a udělat tam pořádek? Kdyby všichni začali podobným způsobem ochraňovat své menšiny za hranicemi ostatních států, tak se uválčíme. Souhlasím s tím, že rozpad CCCP byl nešťastný v tom, že se neřešily hranice mezi republikami, takže v mnoha z nich zůstaly velké ruské menšiny, což byl pozůstatek „kolonizačních“ praktik. Někde tyto menšiny potichu asimilují (třeba Ázerbájdžán), jinde se snaží a nenápadnou emancipaci (Kazachstán - když jsem tam před léty začal jezdit, byla ruština na prvním místě, kazaština na druhém. dnes je to obráceně) atd. To, co dělali Ukrajinci, bylo špatné, sice možná pochopitelné s ohledem na historii, ale principiálně špatně. Ovšem řešit to válkou je zcela špatně a rozhodně to nemůže vést k dobrým koncům. Tyto národy si byly celkem blízké a teď se budou hodně dlouho nenávidět.

Průměrný počet slepic: 3.1 (23 hlasů)

Omlouvám se těm co to znají (je to článek z května 2022. Ale Pavt tu buď nezná , nebo se to nehodí do jeho myšlení a tak to opakuji.

Vojna na Ukrajine stále trvá a Západ sa ponára do protiruskej hystérie. Opakovane uvádza argumenty, ktoré popierajú historickú prednosť Západu, logickú koherenciu. Uvediem preto stručný prehľad argumentov, ktoré Západ nechce počuť a nevie na ne odpovedať.

  1.  Majdan. Vo februári 2014 vyvrcholili protesty obyvateľov Kyjeva proti vláde a prezidentovi Viktorovi Janukovičovi. Ich príčinu tu nebudem uvádzať, bolo by to na dlhšie. Sprostredkovať prišli ministri zahraničných vecí Poľska, Nemecka a Francúzska, Radoslaw Sikorski, Frank-Walter Steinmeier, Eric Fournier. Demonštranti, z ktorých pochádza terajšia moc v Kyjeve a kyjevská vláda a prezident Janukovič podpísali dohodu 21. februára. Podľa dohody vláda stiahne políciu Berkut spred parlamentu a vládnych budov, na jeseň 2014 budú na Ukrajine nové prezidentské voľby, dovtedy prestanú protivládne demonštrácie. Ministri troch krajín EÚ podpísali dohodu ako garanti. Vláda stiahla Berkut spred parlamentu, ale demonštranti okamžite vtrhli do parlamentu. Televízia vysielala zábery, ako demonštranti chodili po parlamente s kalašnikovmi. Na poslancov vykonávali otvorený nátlak. Parlament schválil ako jeden z prvých zákonov zákon prakticky o zákaze používania ruštiny v úradnom styku, obmedzil vyučovanie ruštiny v školách. Prezident Janukovič musel ujsť z Kyjeva najskôr na východ Ukrajiny inak by ho boli povstalci zabili. Ruskí výsadkári mu nakoniec pomohli ujsť do Ruska. Západní garanti nenašli v sebe politickú a morálnu silu, aby priznali, že kyjevskí demonštranti, z ktorých pochádza súčasná moc v Kyjeve, porušili dohodu, ktorú oni garantovali. Majdan bol porušením ukrajinskej ústavy – zvrhnutie platne zvoleného prezidenta, ozbrojený nátlak na parlament. Americká diplomatka Victoria Nuland neskôr priznala v americkom Kongrese, že USA vynaložili 5 miliárd dolárov, „aby si ukrajinský ľud slobodne mohol zvoliť svoje vedenie“. Spomedzi demonštrantov sa najvyditeľnejšie predvádzal pred kamerami s kalašnikovom v parlamente Andrij Bilyj. Ani neskôr sa nezmestil do kože až ho jeho vlastní dali zastreliť. Protiústavný prevrat pod názvom Majdan spustil reťaz udalostí, vedúcich až k súčasnej kríze.
  1. Korsuňský pogrom. V noci z 20. na 21. februára 2014 sa autobusmi vracali z Kyjeva na Krym demonštranti v prospech Janukoviča. Pri meste Korsuň autobusy zastavili aktivisti Majdanu. Prinútili cestujúcich vystúpiť výstrelmi do vzduchu. Viacerých zmlátili, poranili. Tri autobusy poliali benzínom a zapálili. Benzínom poliali aj niektorých cestujúcich a vyhrážali sa im, že ich zapália. V autobusoch pôvodne cestovalo asi 300 cestujúcich. 30 zostalo nezvestných, 7 osôb malo byť zabitých. Nikto nebol za incident súdený. O udalosti natočili dokumentárny film „Korsuňský pogrom“. Udalosť veľmi prispela k rozhodnutiu Krymu odtrhnúť sa od Ukrajiny.
  1. Teror v Odesse. 2. mája 2014 v Odesse demonštrovali ľudia proti bezpráviu, ktoré zavládlo na Ukrajine. Prívrženci kyjevskej moci na nich zaútočili a zahnali ich do budovy Dom odborov. Polícia sa len prizerala. Demonštranti sa v Dome odborov zabarikádovali. Prívrženci moci Dom odborov zapálili a demonštrantov, ktorí z budovy vybehli alebo vyskočili z okien, palicami dobili na smrť. Zavraždili 48 ľudí. Všetko snímala televízia. Páchatelia sú identifikovateľní na video záberoch. Nikto nebol stíhaný.
  1. Snajperi na Majdane. 20. a 21. februára 2014 z troch okolitých budov na Majdane snajperi strieľali do ľudí na Majdane, do demonštrantov aj policajtov. Zastrelili 102 osôb. Strieľali z budov, ktoré mali pod kontrolou demonštranti. Neskôr západní novinári odhalili snajperov. Pochádzali z Gruzínska. V západných televíziách bežal dokumentárny film o streľbe na Majdane aj s výpoveďami niektorých snajperov do kamery. Z výpovedí snajperov vyplýva, že ich objednal človek z vedúcich kruhov Majdanu, smeruje to na Turčinova, neskôr predsedu ukrajinského parlamentu. Kyjevská moc nie príliš presvedčivo tvrdí, že snajperov objednal Janukovič. Vyšetrovanie streľby na Majdane neprebehlo.
  1. Krym. Generálny tajomník Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Nikita Sergejevič Chruščov daroval v roku 1954 Krym Ukrajine. Dovtedy bol súčasťou Ruskej federatívnej socialistickej republiky, predtým Ruskej ríše. Počas trvania Sovietskeho zväzu to bolo len akoby administratívne rozhodnutie. Pri rozklade Sovietskeho zväzu usporiadali na Kryme referendum 20. januára 1991 o vyhlásení zvrchovanosti Krymu, na jeho základe krymský parlament prijal 12. februára 1991 zákon „O obnovení Krymskej autonómnej sovietskej socialistickej republiky“. Krymský parlament vyhlásil na 16. marca 2014 referendum o zvrchovanosti Krymu a vystúpení zo zväzku Ukrajiny. Viac než 90 % voličov hlasovalo za a Krym vystúpil z Ukrajiny a požiadal o prijatie do zväzku Ruskej federácie. Ruská Štátna Duma prijala Krym a tak sa Krym stal súčasťou Ruskej federácie. Podľa sčítania obyvateľov v roku 2007 Rusi tvorili 58 % obyvateľov, Ukrajinci 24 %, Krymskí Tatári 12 %, zvyšok iní. Na polostrove vládne spokojnosť s terajším začlenením.
  1. Doneck a Lugansk. Po udalostiach v Kyjeve po Majdane aj v Doneckej a Luganskej oblasti vyhlásili referendum o vystúpení z Ukrajiny. Prezident RF Vladimír Putin obe oblasti vyzval, aby referendum nevyhlasovali. Vedenie Ruskej federácie zrejme už vtedy bolo rozhodnuté, že obe oblasti neprijme do RF, na rozdiel od Krymu. Referendá v oboch oblastiach sa však napriek Putinovej výzve konali a viac než 90 % voličov hlasovalo za vystúpenie z Ukrajinského štátu. Obe oblasti patrili pred Októbrovou revolúciou do Ruskej ríše pod názvom Novorossija. Vstup do RF sa však nekonal a obe oblasti začali čeliť útoku ukrajinskej armády. Za pomoci ruských vojakov mimo oficiálneho zväzku ruskej armády a medzinárodných dobrovoľníkov, vrátane Slovákov, sa ubránili, ale nie v celom územnom rozsahu. Napriek záväzkom obsiahnutým v Minských dohodách, oblasti čelia až doteraz delostreleckým a iným útokom ukrajinskej armády. Od roku 2014 až doteraz v oblastiach zahynulo asi 13 000 ľudí.
  1. Minské dohody. Ukrajinská armáda sa pokúšala vojensky zabrániť odtrhnutiu Doneckej a Luganskej oblasti od Ukrajiny. Počas bojov na jeseň 2014 a začiatkom 2015 sa ukrajinská armáda dostala do obkľúčenia pri meste Debaľcevo (medzi Doneckom a Luganskom). Najskôr bol pokus o riešenie situácie diplomaticky. 5. septembra 2014 uzavreli v Minsku tzv. 1. minskú dohodu Ukrajina, Rusko a obe oblasti, ktoré sa vyhlásili za samostatné ľudové republiky. Dohoda neviedla k utíšeniu zbraní. Dňom 15. februára 2015 uzavreli jej účastníci Druhú Minskú dohodu s presnejším uvedením povinností strán dohody. Následne 18. februára 2015 obkľúčená ukrajinská armáda ustúpila z debaľcevského kotla, z ktorého by sa inak nedostala. Obe strany sa obviňovali z porušovania dohody. Ukrajina zjavne nedodržala napr. ustanovenie, podľa ktorého mala prijať ústavný zákon o rozsiahlej autonómii minimálne oboch oblastí, neskôr prisunula naspäť ťažké zbrane k línii dotyku.
  1. Základňa Očakovo. Za vlády prezidenta Juščenka a potom opätovne po Majdane Ukrajina a na druhej strane Spojené štáty chceli dosiahnuť vstup Ukrajiny do NATO. V roku 2008 tomu Nemecko a Francúzsko zabránili len za cenu kompromisnej vety v záverečnom komuniké zo summitu NATO v Bukurešti, že Ukrajina (a Gruzínsko) sa v budúcnosti stanú členmi NATO. Aj bez členstva v NATO Spojené štáty začali v roku 2021 stavať svoju vojenskú základňu Očakovo v blízkosti Odessy, bez obmedzenia druhu zbraní, ktoré by na nej mohli byť umiestnené. Po dokončení by americká armáda mohla odpaľovať na Moskvu (a iné ruské ciele) jadrové rakety s dobou letu 6-7 minút až do cieľa. Rusko by sa stalo vydierateľným v každej otázke. V začiatku vojenskej operácie vo februári 2022 ruské letectvo stavenisko Očakovo zbombardovalo.
  1. Ponuka neutrality. Pred začiatkom vojenskej operácie prezident Putin ponúkol Ukrajine, aby sa stala neutrálnou. Ukrajina to odmietla. Potom už Rusko mohlo dosiahnuť svoju bezpečnosť len vojenskou operáciou.
  1. Raketový teror Ukrajiny. Štrnásteho marca 2022 Ukrajina vypálila na mesto Doneck na poludnie raketu Točka-U. Protiraketová obrana síce raketu zostrelila, ale pomerne neskoro. Zvyšky rakety dopadli na stred mesta. Zahynulo 21 obetí, ďalší boli zranení. 8. apríla Ukrajina vystrelila tiež Točku-U na mesto Kramatorsk. Zahynulo asi 50 obetí, ďalší zranení. Ukrajina popierala, že raketu vystrelila jej armáda aj, že to bola Točka-U. Zo zvyškov rakety na mieste výbuchu je zrejmé, že to bola Točka-U. Zachovalo sa registračné číslo rakety Š (v azbuke) 91579, ktoré patrilo ukrajinskej armáde. Čiže ukrajinská armáda strieľala rakety určené na zabíjanie ľudí proti mestám, na ktoré si Ukrajina robí nárok.
Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

Nemá smysl diskutovat bod po bodu o vaše seznamu, s lecčím souhlasím, něco je poněkud překrouceno, ale to je celkem jedno. Nemyslím si, že by Majdan byl legitimní, v dané chvíli se jednalo o převrat, ovšem - podle mých zkušeností - ve většině Ukrajiny podporovaný. Každopádně, následně legitimizovaný 2x volbami. To je ale všechno ne moc vábná ukrajinská historie, ovšem stále nějak nechápu, co je do ní Rusku a jak toto legitimizuje ruské vměšování a nynější agresi. To mi jasné není. Podle mých zkušeností, kdyby Rusko nezasahovalo, nikdy by k takové eskalaci a protiruskému změření na Ukrajině nedošlo. Celkově nemám pocit, že by si Rusko nějak pomohlo. Teď má proti sobě totálně naštvanou Ukrajinu, kterou sice asi nakonec nějak udolá, ale bude to jako po Zimní válce - nepřátelský národ bude čekat na první příležitost, aby to splatil i s úroky. NATO se rozšířilo o Finsko a asi se přidá i Švédsko, což je pro Rusko daleko horší katastrofa, než naprosto teoretická a budoucí účast Ukrajiny, kterou by zcela jistě vetovalo Turecko, Německo, Francie a kdoví kdo ještě. No a váš poslední 10 bod je dnes po roce v podstatě vtipný - dnes je to totiž ruská armáda, která střílí rakety na města, na které si na Ukrajině dělá nárok.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

a jediná otázka v mém příspěvku, na který jste odpověděl, zněla zhruba takto: "jak jste přišel na to, že Vidlák je proruský fanatik", to jsme se nedozvěděli, že... Jinak to co píšete, může tak být, asi jste v tom kovanější, já tam rozhodně mnohokrát nebyl. Co se mě týká, myslím si, že do sebe Ruský medvěd nechal hodně šťouchat, než ho vyprovokovali. A teď už západu věřit nebude, když Západ nedodržuje sjednané dohody. Divím se např., že nereagoval na vyhození Nordstreamu způsobem oko za oko. Také se ukázalo, že celý kovid byl bouda.  Myslím, že jsme v ...

Průměrný počet slepic: 4.3 (19 hlasů)

Já o tom, že by byl Vidlák proruský fanatik, nic nepsal, možná jsem byl trošku expresivní, ale o Vidlákově dopise na ambasádu se zmiňuji výše. Co se dohod týče, Ruský medvěd byl po anexi Krymu taky dost nedůvěryhodný v celém post sovětském prostoru, stačilo se ptát třeba v Kazachstánu, jak se na to dívají. I Lukašenko od něj na nějaký čas dal ruce pryč. Jo a mimochodem - možná vás to překvapí, ale i nyní je v Kazachstánu či Ázerbájdžánu pro Ukrajinu dost pochopení. Asi to chápou lépe, než my.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

ty kokote, my tu vydržujeme Ukrajince a zadlužujeme se kvůli Ukrajině nikoliv kvůli Rusku, jak nás masírují vlastizrádní politici a vlastizrádná média.

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

jak říká profesor Mearsheimer- když spíte se slonem v jednom spacáku, musíte si dávat pozor, aby se nepřevalil.

Mluvil o malých sousedech Ruska. Zemi si nikam nepřestěhujete a sázka na USA je riskantní..

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Naprostý souhlas, beze sporu to Ukrajinci dělali blbě. Třeba v tom Kazachstánu či Ázerbájdžánu ta emancipace postupuje mnohem pomaleji a opatrně, nicméně se stejným cílem. Když jsem byl v Baku v roce 2006, bez Ruštiny jsem se neobešel. Nikdo tam anglicky neuměl. Dnes je angličtina běžná, naopak dnešní mladá generace Azerů moc neumí rusky, no a ruská populace se prostě musela naučit azersky. Nevím, jestli je někdo nějak nutil, ale prostě to najednou umí, dokonce to chápou jako nutnost. V Kazachstánu jsem se setkal s Ukrajincem, který se také naučil kazašsky, protože je to prostě místní jazyk. Nyní je to prý podle něj velký trend mezi místními Rusy, prostě tímto dávají najevo, že nesouhlasí s tím, jak se jedná s Ukrajinou, dávají tak najevo svou loajalitu. Ukrajinci to bezesporu přehnali, jenže - a to je právě ten háček - ruská reakce je naprosto brutální a hloupá. Protože výsledek nebude pro Rusko pozitivní, ať už to dopadne jakkoliv.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

že Ukrajinci v posledních třiceti letech procházeli obdobou našeho národního obrození z druhé poloviny 19. století, kdy se v Praze mladí Češi běžně na ulicích mydlili s obdobně naladěnými Němci. 

Ukrajinci se zase řezali se svými Rusy a s USA v zádech nebrali ohled na strategické zájmy Ruska. To byla jejich chyba. Jestli to byla chyba i USA, se teprve ukáže.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Ano, myslím, že to je zcela správný postřeh. Toto „národní obrození“ proběhlo třeba i u Slováků, baltských národů atd. Já jsem opravdu hrdý na to, jak jsme to zvládli my - prostě jsme jako ten „velký bratr“ dali Slovákům volnost a bylo. Protože - upřímně - on byl ten náš vztah k nim taky založen na jistém pocitu nadřazenosti a přezíravosti, jaký je vztah Rusů k Ukrajincům. My máme díky tomu skvělé vztahy. Ukrajinci (a Rusové, na to nezapomínat!) toto nezvládli, samozřejmě, tam bylo více historické nenávisti, násilí atd. nelze to jen tak s námi srovnávat. Jenže to, co tam nyní probíhá, je opravdu „zrod národa“. Když jsem na Ukrajinu v r. 2012 začal jezdit, tak ti na východě vlastně ani nechápali, zda jsou Ukrajinci, nebo Rusové. Mluvili rusky, měli ruskou kulturu, ten rozdíl se tam nedal poznat. Až Krym (poté mi již v Mariupolu jasně zdůrazňovali, že jsou Ukrajinci, byť rusky mluvící) a hlavně tato válka vedla k národní emancipaci, nyní se mnou mluví ukrajinsky i lidé z oblastí, kde dříve vládla ruština.

Podle mě to Rusové prostě nezvládli. Místo aby zatli zuby a nechali Ukrajince, až se ten jejich národní zápal přežene, protože k tomu by jistě došlo, tak zasáhli, což bylo velmi necitelné a v důsledku hloupé. Ano, nedělám si iluze, že by nebyli mrtví, pogromy atd. Jenže mohli by za to Ukrajinci (a drtivá většina normálních Ukrajinců nic takového nechtěla, takže by se radikálové tímto rychle zdiskreditovali) a Rusko mohlo být tím dobrým, co pouze poukazuje na tuto špatnost. Mohli být tím dubiskem, o který by se zklamaný ukrajinský národ po poznání, že na Západě na něj nikdo nečeká, opřel. Díky tomu, že se do toho Rusové namočili, tak se stali spoluviníky toho všeho, co je a co ještě přijde.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

se vyloupla podobně územně přefouklá jako prvorepublikové Československo a pro takový Krym mohlo Rusko uplatňovat stejnou volnost, o které píšete v souvislosti se Slováky a r.1993. Na Krymu přece měli i svůj proruský parlament.

A už v tom jedeme- skutečnost je vždycky složitější  a argumentovat se dá donekonečna :-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

zase nechápu tu fanatickou nenávist k Rusku a nesmyslný, neobjektivní  obdiv Ukrajiny. Obojí je špatně, tedy pro Česko totálně zničující a na hovno. Co a kdy bylo na Ukrajině lepší než v Rusku?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Ještě donedávna jim Ukrajinci a Ukrajinky byli pro smích a dnes je velebí..., není tohle názorový veletoč?! Stejně jako na Pávka, který kopal za totalitní režim, ten nejtotalitnější, a pak co nejtěsněji před kabátovkou otočil...? Tomu se říká "karakter" :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Co třeba národní kuchyně? Ruské jídlo je většinou dost bída, zatímco na západě Ukrajiny si pochutnáte. Nebo pivo? Nebo takový detail, že Ukrajinci se na rozdíl od Rusů naučili stavět schodiště? (prostě, v Rusku je běžné, že země, která létá do vesmíru, neumí postavit schody tak, aby všechny měly stejnou výšku).

Samozřejmě, jsou to blbosti, ale na blbou otázku blbá (leč pravdivá) odpověď.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pro mě byly a jsou oba národy vždycky blízkými. Národy Sovětského svazu, dnes Ruska, včetně těch, které se z nejrůznějších důvodů odtrhly byly jedním velkým státem, kam bych docela rád jel a celý ho poznal. Nějak jsem nedostal příležitost, nebo jsem jí neuchopil. Je jedno, jak to kdo vezme. Pro mě je tragédie, že oba nynější státní celky našly způsob komunikace ve válce a tu válku podporují na straně Ukrajiny v mnohém země, které jí, v době, kdy byla součástí jednoho Ruska považovaly za výrazně nepřátelskou. Ještě víc mě prudí nekritická nenávist a současně náklonnost našich představitelů a nemalého množství spoluobčanů, z nichž si možná většina neuvědomuje, jak hodně jsme zavázáni historicky Rusům i Ukrajincům a to nejen za osvobození od fašistického Německa.

Nechci dál rozvíjet tuto z mého pohledu nesmyslnou diskusi, když se začíná odehrávat něco, co jsme v jiné podobě, ale s určitými paralelami zažili my věkově starší před lety. Před lety, o kterých mnohé naše děti odmítají přebírat informace i možné příklady, o vývoji, který pamatovat nemohou. O co jde?

Dnes se na SEZNAMu objevila zprávička o cvičení: "Přehlídka jednoty a síly. Začíná největší letecké cvičení NATO v historii. Pod vedením Německa začíná v pondělí letecké cvičení Air Defender 23..."

 Malé připomenutí.

V létě roku 1968 se uskutečnilo spojenecké cvičení států Varšavské smlouvy na našem území pod názvem ŠUMAVA, za účasti okolo 24 tisíc vojáků. Celkový počet vojáků zapojených do cvičení na území NDR, Polska, SSSR a Maďarska se odhadoval na 40 tisíc.

Původní termín ukončení cvičení byl 30. června. Zatímco vojáci z Maďarska, Polska a z dalších zemí opustili Šumavu hned po cvičení na počátku července, poslední sovětská vojska opustila Československo ve směru na Užhorod až v sobotu 3. srpna. Spojovací síť ze cvičení ŠUMAVA, zůstala v zájmu příprav provedení operace „DUNAJ“ i po jeho ukončení rozvinutá.

21. srpna 1968 došlo k invazi spojeneckých armád na naše území a následovalo dočasné umístění jednotek Sovětské armády v určených prostorech na víc než dvacet let.

Našemu nynějšímu prezidentovi, někdejšímu příslušníkovi ČSLA a následně vysokému funkcionáři ve strukturách NATO Petru Pavlovi bylo tehdy necelých sedm let….

V současné době nečekáme nechtěnou invazi, "jen" umístění Amerických vojsk... Naše ministryně již podepsala smlouvu s USA a vláda s celou pětikoalicí se chystá spolu s prezidentem Petrem Pavlem onu smlouvu ratifikovat.

Předpokládané rozmístění jednotek armády USA na našem území je nesrovnatelné s rozmístěním tehdejší Sovětské armády. Smlouva odpovídá časově čemu?

Tehdy proti sobě stály neslučitelné společenské systémy, jiskřilo to, ale k válce nedošlo. Dnes proti sobě stojí státy stejného společenského charakteru, už nejiskří, už hoří!. Proč je dnes skutečná válka hned za hranicemi Slovenska?

Co může následovat po "NEJVĚTŠÍM CVIČENÍ"?

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Němci už se zase cpou do války s Ruskem. Historie se opakuje. To nemůže nikdy dopadnout dobře. Cpalo se Rusko snad někdy do Německa...?

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

to už kdysi nějaký Josef Švejk pronesl tuto památnou větu: ,,Němci a Turci jsou takové potvory, že jim není ve světě rovno!" Tak nějak si to, alespoň pamatuji z mé někdejší záliby - čtení knih. Dneska už v podstatě nic nečtu, nebaví mě to a navíc blbě vidím.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Přepsaný úryvek z rozhovoru mezi Jířím Havlem a Martinem Kollerem z 9.června.

Celé na :https://www.youtube.com/watch?v=_JHCMgLXavw&t=18s

 

J. Havel: Slyšíme to válečné štváčství ze všech stran a hlavně z úst té naší vlády, minulý týden jela do Washingtonu podepsat tu takzvanou obrannou dohodu naše ministryně, Jana (Džejn) Černochová, která s panem Austinem… tam si potřásli rukou a ve skutečnosti jsem si všimnul, že i na internetu už mnoha lidem dochází, že se vlastně může jednat o zradu naší země, protože to znamená v dnešní moderní době i možnosti jak se z naší země útočit proti jaderné velmoci.

 M. Koller: Ano…

 

J. Havel: Co si myslíš o té smlouvě? Pojďme jí trochu rozebrat.

 M. Koller: No, tak já je jí nemíním rozebírat článek po článku, to je asi zbytečné. Ta smlouva je v podstatě koloniální smlouvou a takové smlouvy se uzavírali v devatenáctém, možná někdy na začátku dvacátého století, mezi koloniálními velmocemi, to znamená především mezi Británii, Francií, Belgií, případně už tehdy nastupujícími Spojenými Státy a různými koloniemi v Asii a v Africe.

Ta smlouva je v podstatě jednostranná, která z nás dělá něco jako kolonii, skutečně jako základnu pro americkou armádu a vlastně na vůbec nic přináší, jenom povinnosti a jenom nebezpečí.

To je první věc, ale to není až tak důležité, kdo myslí hlavou a vidí jaksi budoucnost a má zájem abychom přežili, také mu jasné, že ta smlouva je obyčejná lumpárna a podvod, ale co je důležité: To asi zatím nikdo nezmínil - ta smlouva je přece naprosto zbytečná!

Nejsme náhodou členských zemí NATO? Jsme! Jsme českou zemí NATO vážení.

Sedmdesát pět procent palebné síly a stoprocentní politiky NATO jsou Spojené Státy.

Spojené Státy jsou globální agresor, což není nic nového, kam se podíváme tak se válčilo v posledních padesáti a více letech za zájmy Spojených Států, umírali tam lidé v tisících, miliónech, nikde to nic dobrého nepřineslo, bez ohledu na žvanění o demokracii, lidských právech a podobně.

Ale i důležité jednoho, jestliže jsme tedy členských zemí NATO a tady nás všichni poučují o tom celá léta, počínaje teda tím Hadrfousem na hradě, nejostudnějším prezidentem od roku devatenáct set osmnáct, totální slouhou cizáků, vojákem bez cti a morálky, no tak všichni nás poučují, že přece článek 5. jaksi zavazuje naše spojence v NATO, především Spojené Státy tím myslí - jak jinak, že nás budou bránit.

Tak proč potřebujeme ještě jednu extra-speciální smlouvu, která z nás dělá úplné otroky? No, je to jasné:

Protože tady nejde o nic jiného než využít naši zem jako základnu pro americkou armádu, odkud se povede agrese proti Rusku.

O nic jiného než o agresi nejde, protože Ukrajina není státem NATO, tedy pokud by se NATO přímo nepodílelo na válce ukrajinských fašistů proti Rusku, neexistuje důvod, proč by se měly státy NATO cítit ohrožené.

Takže výsledný efekt je ten, můžeme si připomenout další věc, že nejen, že ta smlouva naprosto zbytečná, ale máme tady nějak jakousi novou vládní bezpečnostní strategii, která by nás opět měla militarizovat, která by měla zatáhnout vlastně každého obyvatelé do přípravy války proti Rusku a Číně, docela by mě zajímalo, čím nás ohrožuje taková Čína, která je na druhé straně zeměkoule.

Kromě toho teda, že Čína vadí samozřejmě zájmům Spojených Států nebo zájmům globálních lichvářů a jejich úžasné vizi nového světového řádu a už jsme někde u Klause Schwaba a jeho světového ekonomického fóra, což není nic jiného, než zločin, který nemá ve světové historii obdoby.

Protože tady se nejedná o nic jiného než o přípravu globálního koncentráku, s největší pravděpodobností vyhlazení většiny lidstva a zvláště tedy Evropanů a bílé rasy.

Kupodivu to většině nedochází, mnozí dokonce podporují válečné štváčství ze strany NATO - největší váleční štváči jsou patrně v naší republice.

Patrně se domnívají, že na ně nemůže spadnout jejich dům, že jaderné záření jim nic neudělá.

Je to zvláštní, co si tito lidé představují, ale já se obávám, že jsou zcela mimo, protože použití slouhové se většinou odkopnou, případně nakopnou do zadku, no a poté, co slavně zemřou za svoje šéfy globální lichváře, tak se jim třeba postaví pomník.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

jsem přišel z práce a dal sem si pár piv. Pro pracujícího důchodce je to jen láce  a navíc,  už mám dost knih. Já čtu jenom Vidláka a taky bych chtěl změnu, nic víc už mě neláká, nic víc pro mě nemá cenu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Nedávno jsem byl na zámku v J. Hradci, kde na nádvoří vlála ukrajinská vlajka. Přišli za mnou turisti ze Slovenska, jestli bych je pod ní nevyfotil, že takovou kuriózní fotku nemají. Bylo to hořký, ale blikl jsem je.

Před týdnem se vrátili známí z cest po Polsku. Hádejte, kolik tam viděli vyvěšených ukrajinských vlajek. Správně, nespatřili žádnou; Pšonci nejsou  takoví lokajové jako my.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Kde-na-to-berou-Nemci-skupuji-pudu-v-CR-Svedectvi-Neni-to-jen-tak-737773

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Němci skupují půdu, Arabové skupují půdu, byty a domy..., pošta už nebude naše, ve školách naše děti nemají místa, Afroafričanová chce okupační amíky, Pekarová prodat Budvar, Dozimetrový Rakušan věší pytle s hlavou na budovu, která není jeho..., důchodci zaplatili patrony, vláda si zvýšila své nehorázné platy..., za názor, který se jim nelíbí, kriminalizují lidi, slušné a pokojné demonstranty dehonestují tituly, které sedí na ně, a člověk, který tu byl odjakživa doma, je ten, na kterém jim vůbec nezáleží. Hloupý experiment s lidskou myslí, na který všichni tvrdě doplatíme.  

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

a obávám se, že není úniku ani v podmínkách přežívající demokracie. Mediální výroba souhlasu u mladší části voličů funguje.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)