Vidlákův e-mail: vidlakovykydy@gmail.com

Něco mi tam chybí

Autor

Tak nám prý v Rusku začala občanská válka. Wagnerovci se v dlouhé koloně vydali směrem k Moskvě. Prigožin mluví o nutnosti sesadit Šojgua a Gerasimova. Z Rostova na Donu a s Voroněže jsou hlášeny wagnerovské jednotky. Fejsbůk, Twitter, Telegram i Tik Tok praskají ve švech. Náš kinderministr zahraničí se už tetelí blahem, jak se Rusko rozpadne v občanské válce a Ukrajina díky tomu už brzy zvítězí. Pár dalších se k němu přidalo, aniž by si uvědomovali, co by znamenala občanská válka v zemi s jadernými hlavicemi.

Prezident mlčí, premiér mlčí… Ale Putin už měl projev, kde mluvil o zradě a nutnosti se semknout, aniž by jmenoval Prigožina. Ukrajinci se na frontě pustili do zuřivých útoků, neb ucítili šanci.

Nebudu říkat, jak to teď v Rusku je, protože mám informace ze stejných zdrojů, jako ostatní. Nedozvěděl jsem se nic, co by nebylo všeobecně známo. Poslední, co jsem zaregistroval, byla hláška Sputniku, že Prigožin zastavil svůj pochod na Moskvu. Nebudu tvrdit, že tomu rozumím lépe, než všichni ostatní. Jen vám povím, co mi na celé věci nesedí.

Představte si toho Prigožina. Má svojí soukromou armádu, řekněme, že se na puč připravoval dlouho dopředu a skutečně chce uchvátit moc. Fakt si někdo myslí, že by celý henten konvoj Putin nenechal rozstřílet na hadry? Klidně i s celým Rostovem na Donu? Kdyby se vládce v Kremlu cítil skutečně ohrožený, myslíte, že by nepřilítla nějaká nadzvuková stíhačka nebo nadzvukový bombardér a nezničil je i se všemi, co by zrovna měli smůlu a byli by blízko?

Putin je přece henten diktátor, ne? Je to největší magor, je posedlý mocí, navíc má rakovinu, osobní bezpečnost přehání, neb je paranoidní, atd, atd. Kolem něj je kamarila oligarchů, Rusko není stát, ale zločinecká organizace… vynechal jsem něco? Já totiž celý den poslouchám o občanské válce, ale chybí mi k ní ten nejzákladnější atribut – hory mrtvol. Na to, že se nám prý perou mocenské kliky, tak se vlastně vůbec nic neděje. V ulicích je vojenská technika a vojáci se fotí s místními. Chybí mi stanné právo a hlavně mi chybí vojenské soudy. V takovéto situaci se zpravidla nikdo neobtěžuje čtením občanského zákoníku.

Neříkám, že v Rusku nemůže dojít k občanské válce, ale jsem si celkem jistý, že nebude vypadat takhle. Tam na východě se z nějakého zabíjení a popravování neposerou. Pokud tam někdo chce sesadit Putina, tak na to nestačí prorážet směšný zátaras na silnici. Museli by se jinak prostřílet. Nějak také nevidím stovky a tisíce zadržených – na obou stranách. Někde by měl mít navrch Putin, někde zase Prigožin. To je přece první, co se řeší – zbavit se všech zrádců a zaprodanců a ideálně to hned dát na internet, aby všichni věděli, co je čeká, když nebudou pěkně spolupracovat s tím, kdo jim zrovna vládne.

Co brání Putinovi, aby na svém území, kde nejsou žádné Patrioty ani jiné protiletadlové střely nepřítele, aby prostě poslal svoje letadla? Ohledy? Copak on nějaké má? Doteď to byl přece psychopat, ne? Proč Putin řeší kritickou situaci svého postavení tím, že pár bagrů rozrýpává asfalt na dálnici? Z mého vidláckého pohledu to vypadá tak, že svojí situaci za kritickou nepovažuje. A i když si nemyslím, že by byl Putin magor, nedělám si iluze, že kdyby se cítil skutečně ohrožený, že by nějaký konvoj ušetřil. Nebo že by řešil kolaterální ztráty. V tomto ohledu nemá v Rusku žádná omezení.

Víte, kdy bude zle? Až se na Tik Toku objeví první řada postřílených civilistů… Bude to tak půl hodiny poté, co je nějací kati povraždí. Dneska to jde rychle a všichni mají v kapse kameru. Pokud se tak stane, bude rozumné si zkontrolovat jodové tabletky a přemýšlet, kterým směrem je od vás Praha nebo Brno, abyste věděli, odkud přijde tlaková vlna a záření.

Ne, fakt nevím, co je to tam teď v Rusku za šaškárnu. Dovedu si představit třeba variantu, že Ukrajina svojí ofenzívu ukončila moc brzy a je zapotřebí je přesvědčit (podobně jako u Bachmutu), že stačí jen ještě trochu zabrat, poslat dopředu ještě pár brigád a pár leopardů a ruská obrana konečně praskne. Možná si prostě dvě armádní kliky vyřizují účty a Putin se ještě nerozhodl, jestli zmizí Šojgu nebo Prigožin. Možná se právě vyrábí záminka k všeobecné mobilizaci a vyhlášení stanného práva. Možná je ton způsob, jak přisunout blíž k Ukrajině další jednotky a předstírat, že budou útočit úplně jinam, než na Kyjev. Možná je to jen názorná ukázka Západu, že Rusko může být mnohem nebezpečnější, než je teď.

A také je možné, že Prigožinovi normálně jeblo. Pokud ano, tak si to zapamatujte. Takhle to vypadá, když jebne Rusovi. A modlete se, aby přesně takhle nejeblo Putinovi a aby ho Pánbůh ještě dlouho zachovati ráčil. Představte si, že nějaký takový Prigožin sedí v Kremlu a má na dosah jaderné tlačítko… Ten chlap neváhal vyrazit na Moskvu. Myslíte, že by váhal odpálit ty svoje Sarmaty, Topoly a další střely? Nebo, že by to třeba alespoň zkusil na Kyjev nebo Varšavu?

Jestli je tohle občanská válka, tak jsou ruští warlordi nějak moc útlocitní. Příliš se to podobá operetě a příliš málo se to podobá frontě u Kupjansku. I běžné vojenské cvičení má v Rusku větší ztráty než wagnerovský pochod na Moskvu. A právě proto, že mi k obrazu občanské války chybí masové popravy a další hrůzy, myslím si, že za tím bude něco úplně jiného.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Pokud stojíte o moji knihu, máte na to poslední týden. Mohu se zaručit, že odešlu všechny knihy, které si objednáte do 28.6.2023. Ve čtvrtek 29.6.2023 odejde poslední várka. Pokud si knihu objednáte později, přijde vám pravděpodobně až v srpnu. V červenci zřejmě nebudu schopen expedovat vůbec a v srpnu jen omezeně. Vše ostatní zůstává v platnosti. Každý, kdo pošle jako dar Institutu českého venkova alespoň 350,- Kč, si může vyžádat knihu v zasílací aplikaci na Kydech. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (204 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vnést do vyšetřování zmatek.

Můj názor je, že je to opět jen divadlo jako před pár měsíci v Artemivsku.

Rusko nyní neví co a z které strany na něj západ chystá za všivárnu.

A když už nemůže přečíst nepřítele, stane se alespoň samo nečitelné, a naoko oslabené.

Snad to nepřítele vyprovokuje k neuváženému výpadu.

Něco jako v hustém lese písknout na nepřítele, aby po vás vystřelil a odkryl svoji pozici.

Ale berte to s rezervou, jen fantazíruju.

;o)

Průměrný počet slepic: 4.6 (69 hlasů)

Vidím to dost podobně. A samozřejmě to může mít širší konotace. Pískneme na Západ, ten se odkope. K tomu se odkopou i Šojgu a Gerasimov... případně se děje něco ještě jiného, o čem vůbec nevíme... Prostě ruská občanská válka skončila za jediný den a nikdo u toho neumřel... 

Průměrný počet slepic: 4.8 (57 hlasů)

Je tu možnost, že se Wagnerovci stáhnou do Běloruska.

Proč?

Ukrajina neví kde nejlépe zužitkovat nově postavené a vycvičené vojáky (snad až 100.000).

Do mlýnku na maso na východě to očividně nemá cenu.

Ale kde mají Ukrajinci vzít nějaké úspěchy, když do nich západ tolik investoval a investuje? A chce nějaké výsledky!

Jedna možnost je Podněsteří. Ale z toho má strach především celá západní Evropa.

A druhá možnost je zaútočit na Bělorusko (stačí i výpady stylem jako kolem Belgorodu).

Bělorusové mají jen pár desítek tisíc vojclů, kteří nikdy nebojovali - snadná kořist.

A Rusové co tam jsou, nejsou pěchota, ale pouze operátoři raketových a radarových komplexů.

Wagnerovci chtějí po Artemivsku odpočívat.

Bělorusko by bylo na odpočinek ideální.

Jamile by tam Wagnerovci byli, Ukrajinci by si netroufli ani omylem.

;o)

Průměrný počet slepic: 4.7 (75 hlasů)

To bude pláče, až ten náš "slovutný" ministr zahraničí zjistí, že pořád nepojede na dovču do Krymu, i když bych mu z celého srdce přála dovolenou v krimu.

A aby nakonec nebyl popraven někdo úplně jiný než car v Rusku že, paní Černochová.. ("popraven" je metafora, pane z Rakous)

 

Všem příjemnou neděli!!

Průměrný počet slepic: 4.7 (45 hlasů)

Jednotky PMC Wagner se v sobotu večer začaly stahovat z Rostova na Donu zpátky do polních táborů v Luhanské lidové republice. Neuvěřitelná 24-hodinová bouře ve sklenici vody skončila a proměnila se v komedii a hollywoodský happy end, kdy obyvatelé Rostova na Donu se doslova ve slzách a v dojetí loučili s odjíždějícími bojovníky PMC Wagner a děkovali jim.

Nejzajímavější vysvětlení co se opravdu odehrálo i s nejnovějšími aktualizacemi poskytuje viz níže článek na Aeronetu , s videi s českými titulky která se nachází přímo ve zdroji.

Zdroj: https://aeronet.news/jevgenij-prigozin-vyhlasil-v-rusku-vojensky-prevrat-a-zeme-stoji-na-pokraji-obcanske-valky-wagnerovci-obsadili-velitelsky-stab-svo-v-rostove-na-donu-ze-ktereho-uprchl-nacelnik-generalniho-stabu/

Jevgenij Prigožin vyhlásil v Rusku vojenský převrat a země stojí na pokraji občanské války! Wagnerovci obsadili velitelský štáb SVO v Rostově na Donu, ze kterého uprchl náčelník generálního štábu Ruské armády Valerij Gerasimov v helikoptéře! Vladimir Putin pokus o vojenský puč odsoudil, ale v projevu Prigožinovo jméno nezaznělo! V Moskvě byl spuštěn protokol “Pevnost” a jednotky ministerstva vnitra opevňují Moskvu! Prigožin tvrdí, že raketový útok vedený z Ruska zabil 2 000 jeho mužů!

 

Jevgenij Prigožin vyhlásil v Rusku vojenský převrat a země stojí na pokraji občanské války! Wagnerovci obsadili velitelský štáb SVO v Rostově na Donu, ze kterého uprchl náčelník generálního štábu Ruské armády Valerij Gerasimov v helikoptéře! Vladimir Putin pokus o vojenský puč odsoudil, ale v projevu Prigožinovo jméno nezaznělo! V Moskvě byl spuštěn protokol “Pevnost” a jednotky ministerstva vnitra opevňují Moskvu! Prigožin tvrdí, že raketový útok vedený z Ruska zabil 2 000 jeho mužů!

Rusko se během několika málo hodin z pátku večer na sobotu ráno propadlo na pokraj občanské války. Celé to začalo včera odpoledne, když Jevgenij Prigožin oznámil, že mohutná raketová palba vedená z ruské vojenské základny na ruském území pozabíjela na 2 000 jeho mužů [1] a rozkaz prý vydali přímo ministr obrany Sergej Šojgu a provedením byl pověřen náčelník generálního štábu Ruské armády Valerij Gerasimov.

Podle Prigožina byl útok veden na něj, při kterém měl zahynout spolu se svými muži a Moskva by to potom hodila na ukrajinskou armádu a tím by se tak Prigožina zbavili, přičemž Kreml by mu vystrojil státní pohřeb se všemi poctami. Jenže Prigožin se na místě v okamžiku úderu nenacházel. Když zjistil, že mu Kreml jde po krku a chtějí ho “ukončit“, vyhlásil vojenský převrat a jeho vojska obsadila Rostov na Donu a hlavní štáb vedení Speciální vojenské operace (SVO) na Ukrajině. Ruské ministerstvo obrany útok na tábor Wagnerovců v pátek večer popřelo a označilo zprávu za dezinformaci. Wagnerovci ale hovoří o stovkách mrtvých, Prigožin rovnou o 2 000 zabitých.

video z českými titulky zde:   https://rumble.com/v2w4ah8-jevgenij-prigoin-oznmil-obsazen-tbu-svo-v-rostov-na-donu-nelnk-gerasimov-z-.html

Cílem obsazení Rostova a štábu bylo zatčení Valerije Gerasimova a Sergeje Šojgu, který se tam prý v té době také nacházel. Když se ale vojska PMC Wagner začala blížit k Rostovu, Gerasimov ze štábu uprchl vojenskou helikoptérou. Není jasné, kam zmizel ministr obrany Sergej Šojgu, protože Prigožin se o něm zatím nezmínil. Ráno v sobotu 24. 6. proběhlo na štábním velení v Rostově setkání zástupců z Kremlu s Jevgenijem Prigožinem, které vedl zástupce náčelníka generálního štábu genpor. Vladimir Alexejev. Prigožin mu řekl, že Wagnerovci zůstanou v Rostově tak dlouho, dokud nedostanou do ruky Gerasimova a Šojgua, kteří budou souzeni za zločin vraždy 2 000 bojovníků PMC Wagner před válečným tribunálem.

VIDEO: Prigožinova PMC Wagner obsadila velení SVO v Rostově a chce dostat do ruky Gerasimova a Šojgua

Přestože se ruská média snaží tvrdit, a bohužel i alternativa, že Prigožin zešílel a celé si to vymyslel, je to bohužel velmi nepravděpodobné. Prigožinovi jdou po krku jak Gerasimov, tak i Šojgu, a to už hodně dlouho a pokus oddělat hrdinu z Bachmutu a Soledaru se nedá udělat otevřeně, že ho třeba zatknou a zavřou do vězení za něco, co mu přišijí, protože Prigožin je jednak celebrita a rovněž velitel největší soukromé armády na světě – PMC Wagner Group.

Navíc financování jeho skupiny už několik let není závislé na penězích z Kremlu, protože PMC Wagner má desítky zakázek v Africe a v Asii, kde vedou soukromé války a operace již mnoho let. Takže Prigožina nejde vypnout ani ekonomicky, že mu třeba zaříznou v Rusku financování. To už nejde několik let, podle ruského Komersantu je PMC Wagner ekonomicky nezávislá na Kremlu již od roku 2017.

video z českými titulky zde:   https://rumble.com/v2w49k6-jevgenij-prigoin-ekl-zstupci-nelnka-gentbu-e-wagnerovci-si-pili-pro-gerasim.html

Prigožin měl být podle plánu dnes v sobotu již po smrti a Kreml měl obvinit Ukrajinu z jeho likvidace. Generální štáb a rovněž Kreml by se tak zbavili člověka, který začal nabírat politické ambice, průzkumy veřejného mínění ukazovaly [2], že ve volebních preferencích se už dotahuje popularitou na Vladimira Putina a vzhledem k tomu, že disponuje soukromou a neuvěřitelně efektivní armádou, tak není možné se ho zbavit justičně, třeba zatčením pro machinace s dotacemi nebo s něčím jiným. Samozřejmě, že dosud nebylo možné nezávisle ověřit, že opravdu těch zahynulých bojovníků v táboře PMC Wagner jsou 2 000, ale upřímně řečeno, na tom ani vlastně nezáleží.

VIDEO: Vladimir Putin odsoudil vojenskou vzpouru a varoval před rozpadem Ruska, Prigožina ale nezmínil

Protože i kdyby jich tam zahynulo jenom 20, tak samotný fakt, že úder byl veden s cílem terminace Prigožina, kterému potom měl Kreml vystrojit pompézní funus, “za zásluhy“, je pro Žeňu opravdu šok a probuzení do reality, kdy se rozhodl, že vysuší bažinu na ruském generálním štábu vlastní silou, protože Putin to za něj neudělá, jelikož většinu těch generálů do těch funkcí za posledních 20 let jmenoval právě Vladimir Putin. To je to nejtragičtější zjištění. Jak o tom mluví neustále Valerij Pjakin, že ty zapadčiky do generálního štábu nasoukal právě Putin, a to kvůli tomu, aby si zavázal armádu loajalitou. Byla to vlastně nevyhnutelnost. Putin nemohl jinak, protože kdyby tam dal jenom ruské patrioty, oligarchové a jejich zapadčiky by ho svrhli v Kremlu už dávno, před mnoha lety.

video z českými titulky zde: https://rumble.com/v2w47x2-vladimir-putin-vyzval-k-zastaven-vojensk-vzpoury-pmc-wagner-a-varoval-ped-r.html

Jevgenij Prigožin nechce svrhnout Vladimira Putina a to do značné míry sám Putin ví moc dobře, protože v projevu ho vůbec nejmenoval. Pokud by se ale Prigožinovi povedlo dostat až do Moskvy, kam právě míří jeho vojenská kolona z Rostova, mohl by opravdu obsadit generální štáb, čímž by čistku ve štábu neprovedl Putin, ale pouze ten zlý PrigožinNení to nakonec jen děsivý plán úzkého kruhu okolo Putina udělat za pomoci Ženi krátké konce s neschopnými salónními generály v genštábu v Moskvě?

A když se mu to nepovede a Prigožin zemře, zastřelí ho a celé to skončí, Vladimir Putin bude z obliga, protože on přece vyzval k přísnému potrestání všech, kteří se vzbouřili. Pokud ale Prigožin dokončí, co započal, Vladimir Putin to bude muset jako přijmout, že se udělaly chyby, útok na tábor PMC se musí vyšetřit a zodpovědní generálové ve štábu musí před válečný tribunál. Na jejich místa potom Putin dosadí schopné generály, nenapojené na zapadčiky, ani na oligarchy.

Moskva se opevňuje podle protokolu “Pevnost” a rozdávají se příkazové obálky, armáda demontuje mosty a bagruje silnice na zpomalení postupu vojsk PMC Wagner k Moskvě

Je totiž jasné, že Prigožin je minimálně pro velkou část Rusů hrdina se vším všudy a není možné ho snadno onálepkovat jako zrádce, který začal pracovat pro Ukrajinu, pro USA a je třeba zapomenout z minuty na minutu, jak jeho oddíly vybojovaly vítězství nad ukrajinskou armádou a Kyjev vypsal na Prigožina a jeho hlavu už tolik odměn, že se to nedá ani spočítat.

Celá ta speciální vojenská operace je totiž natolik divná a až donedávna natolik nekompetentní, že opravdu bylo těžké nevěřit Pjakinovi, když vysvětloval, že v genštábu je to skoro, až na výjimky, samý Vlasovec a zrádce, kteří se snaží o porážku Ruska v SVO operaci. Ale tomuto příběhu ještě něco chybí, a to jsou bezpečnostní opatření v Kremlu. Protože tam se odehrávají právě teď věci, které nabízejí ještě jeden scénář.

Ruská armáda v sobotu večer rozmontovala most na řece Moskvě, aby zabránila v daném místě postupu vojsk PMC Wagner
Ruská armáda a policie staví barikády na přístupových silnicích k Moskvě
Ruská armáda začala v Lipecké oblasti bagrovat silnice, aby se zpomalil postup vojsk PMC Wagner

Kreml v pátek večer aktivoval v Moskvě tzv. protokol “Pevnost” a jednotky ministerstva vnitra začaly barikádovat státní instituce a celý Kreml, důležité osoby jsou přesunuty do bunkrů v podzemí, dochází k odpojení komunikačních systémů, aby případní zrádci nemohli komunikovat anebo odposlouchávat vedení státu a vojenské útvary dostávají tzv. obálkové rozkazy.

V obálkách jsou rozkazy a opatření pro různé události, které mohou nastat. Velitel se nesmí po vyhlášení protokolu “Pevnost” řídit jinými než obálkovými rozkazy. To je kvůli tomu, aby nepřítel z pozice dominance nemohl převzít velení obránců pod své řízení. Jenže, při tomto protokolu je nejvyšším velitelem, který může zrušit platnost obálek, pouze Vladimir Putin, nikdo jiný, žádný jiný generál.

Je třeba zabít Prigožina… ale jak?

Proto důrazně varuji, aby nikdo dopředu nedělal žádné unáhlené závěry o tom, že Prigožin je zrádce, Gerasimov a Šojgu se stali obětmi a Vladimir Putin povstání odsoudil. Na hodnocení je příliš brzy a v celém pokusu o vojenský převrat je mnoho neznámých a podivností, z nichž jediná věc je jasná, a to fakt, že kdyby Prigožin umřel, tak Gerasimov a Šojgu by bouchli šampus.

A skutečnost, že Prigožin se stává politickou celebritou, také nelze zpochybňovat. Proto hrdinná smrt Priogžina v táboře spolu s 2 000 spolubjovníků by byla jeho epickým koncem, který by pomohl jak genštábu k tomu, aby měli klid na destrukci SVO zevnitř, tak i v Kremlu, kde by Vladimiru Putinovi před prezidentskými volbami příští rok v březnu zmizel z cesty ambiciózní hrdina z Artěmovsku.

Jevgenij Prigožin v Bachmutu

Jenže, celé se to asi podělalo. Prigožin v táboře přežil, jeho spolubojovníci ne. A teď se rozjela vendetta a Prigožin chce vědět, kdo k jeho likvidaci vydal rozkaz. A jede si se svou nezastavitelnou armádou od Bachmutu pro odpovědi do Moskvy. Je neuvěřitelné, jak rychle na sociálních sítích včerejší obdivovatelé Prigožina mu dnes tesají náhrobek s nápisem zrádce Ruska, když on jako jediný bojoval a porážel ukrajinskou armádu, i když mu Gerasimov a Šojgu házeli klacky pod nohy a nedávali mu munici a zbraně.

Navzdory všem v genštábu dobyl Prigožin Bachmut. Ne díky, ale navzdory ruskému generálnímu štábu! A tohle si mnoho ruských blogerů nepamatuje, nějak rychle zapomněli. Vlastně se dá říct, že kdyby Prigožin při tom úderu na tábor zemřel, bylo by to pro něj lepší, byl by věčným hrdinou. Takhle přežil svoji vlastní smrt, ale otázka je, jak dlouho?

Tahle překročená červená čára může končit až v Kremlu

Netroufám si odvozovat závěrečný scénář, protože v Kremlu se přátelství a nepřátelství stanovuje a mění tak rychle a náhle, že není možné v této situaci nic předvídat. Rozhodně ale platí, že když kopnete do ozbrojeného sršního hnízda a nepodaří se vám trefit a zabít královnu, která to celé řídí, tak z toho bude pro každého, kdo si kopnul, opravdu velká bolest a velká odveta. Na rozdíl od hysterických výkřiků blogerů na Telegramu si vůbec nemyslím, že výlet kolony Wagnerovců do Moskvy bude mít vliv na vojenské operace na Ukrajině, protože dokud štáb v Rostově drží Wagnerovci, těžko si lze představit, že by tam někdo něco úmyslně ze zapadčiků sabotoval proti Rusku v otázce SVO na Ukrajině.

Vojáci PMC Wagner v Rostově na Donu mají přestávku a pijí kávu

Tohle je pouze další červená čára, která byla v Rusku překročena, ale jinak, než si myslí ruští blogeři. Totiž, pokusit se zabít šéfa největší soukromé armády na světě, která vybojovala Rusku dvě nejsilněji opevněná ukrajinská města (Bachmut a Soledar), a potom po jeho likvidaci mu vystrojit pompézní pohřeb za věrné služby Rusku, to je tak drsné a morbidní chucpe, že se ani nedivím, že si Žeňa chce teď s někým o tom v Moskvě popovídat.

Útěk Gerasimova z Rostova je pouze potvrzením, že asi nemá příliš čisté svědomí, pokud jde o tento incident s pozabíjenými bojovníky v táboře Wagnerovců. Ostatní generálové Ruské armády totiž ve štábu v Rostově normálně zůstali a podali si s Prigožinem dokonce ruce. Přesto ale se nad Ruskem od včerejšího večera začal vznášet přízrak občanské války, protože nevíme, jestli jde jenom o férovku mezi Prigožinem a Gerasimovem, anebo se to zvrhne ke vzpouře části vojsk Ruské armády a zapadčiky nejen v Rusku, ale i v Evropě (třeba Chodorkovský) využijí chaos vytvořený Prigožinem k sesazení Putina. To v této chvíli prostě není možné určit. Situaci samozřejmě budeme v redakci sledovat.

Aktualizace 20:15

Velké drama zřejmě končí po 24 hodinách. Běloruský prezident Alexander Lukašenko oznámil [3], že dojednal s Jevgenijem Prigožinem ukončení jízdy vojenské kolony PMC Wagner na Moskvu a kolona dostala rozkaz obrátit se zpět a navrátit se do polních táborů. Detaily zatím nebyly uveřejněny, ale zřejmě Prigožin dostal záruky pro sebe i své bojovníky, že toto představení nebude mít následky pro další plodnou spolupráci mezi Kremlem a PMC Wagner.

Tsargrad TV s odvoláním na nepotvrzené zdroje uvádí [4] spekulace o možných dohodách mezi prezidentem Lukašenkem a šéfem PMC Wagner Prigožinem. Možným kompromisem mohlo být rozhodnutí o odstoupení současného vedení ruského ministerstva obrany Sergeje Šojgu z funkce. Na oplátku by se Prigožinova společnost soustředila více na své projekty v Africe než na SVO na Ukrajině.

Aktualizace 21:30
Speciální vojenský puč skončil v objetí a slzách s občany Rostova

Jednotky PMC Wagner se v sobotu večer začaly stahovat z Rostova na Donu zpátky do polních táborů v Luhanské lidové republice. Neuvěřitelná 24-hodinová bouře ve sklenici vody skončila a proměnila se v komedii a hollywoodský happy end, kdy obyvatelé Rostova na Donu se doslova ve slzách a v dojetí loučili s odjíždějícími bojovníky PMC Wagner a děkovali jim.

video z českými titulky zde:  https://rumble.com/v2w631u-obyvatel-rostova-se-v-dojet-rozlouili-s-odjdjcmi-bojovnky-pmc-wagner.html

Vladimir Putin a Žeňa Prigožin to zase náramně sehráli podle dopředu připraveného plánu, jak prozradil nedopatřením Prigožin, když prohlásil, že jeho PMC Wagner se místo tažení na Moskvu vrací zpátky do táborů v Luhansku “podle plánu“. Stejně tak projev Vladimira Putina přišel pozorovatelům až příliš dobře připravený a strojený, než aby šlo o krizový text. Tato akce nám opět připomíná, jak je potřeba nedělat unáhlené výroky a závěry, protože mnoho věcí není tak, jak na první pohled vypadají.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (38 hlasů)
Trvalý odkaz

Rozkopané dálnice, sklady pohonných hmot a jedno auto v povětří - celkem malé kolaterální škody, pokud mu soukromá armáda zůstane plně pod kontrolou.

A také dosáhl odložení dalších amerických sankcí proti skupině Vagner, jak uvádí Wall Street Journal.

Průměrný počet slepic: 4.5 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

Samozřejmě jako ostatní, vím starou belu ale přece jen něco z těch událostí lze odvodit.

Státní převrat se tak jak to provedl Prigožin nedělá, a Prigožin není až takový hlupák aby to nevěděl.

Státní převrat se dělá v hlavním městě. Pokud Prigožin skutečně plánoval státní převrat, musel by mít spojence přímo v Kremlu a ti by současně s jeho pochodem na Moskvu provedli to nejpodstatnější, izolaci vládních špiček a obsazení sdělovacích prostředků.

Takže z toho jak to skončilo vyvozuji, že buďto Prigožinovi spojenci v Kremlu selhali, nebo tam žádné spojence neměl, a v tom případě souhlasím s jedním s Vidlákova hodnocení že Prigožinovi jeblo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

Ještě bych doplnil o názor proč Putin jednal tak jak jednal. Putin i před válkou na Ukrajině, dokázal že vždy i do krajnosti, preferuje dohodu před bojem. Jistě by mohl kolonu Wagnerovců zastavit mnohem dřív ale to by si vyžádalo mnoho životů a už by nebylo cesty zpět. Cesta k jakékoli dohodě by padla.

Ostatně i na Ukrajině to bylo stejné. Putin se do krajnosti chtěl dohodnout s Ukrajinskými představiteli, aby nedopustili perzekuce občanů ruské národnosti. Po tom, jak se tito občané vzbouřili, už mu nezbylo nic jiného než zasáhnout.

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)
Trvalý odkaz

MAP 1716 Prigožin s Putinem zase všechny dokonale napálili!! Perfektně včera sehraná ruská PSYOPS! Jaký má cíl!?

 

PSYOPS – Vojenské psychologické operace, pokud se dobře naplánují a provedou, představují jeden z vrcholů strategického ovlivňování kýženého výsledku konfliktu. Včerejší Vzpoura kuchaře Prigožina vykazuje všechny znaky strategické PSYOPS. Vzpouru proto důkladně rozebereme. 

Už včera ve 20. hodin jsem ve videu při besedě na Petr Bureš TV Prigožinovu vzpouru krátce shrnul. Vzpouru jsem sledoval od začátku do konce, a pak jsem už musel jít aspoň na chvilku spát. V besedě jsem slíbil, že v dnešní analýze budu publikovat odkaz, který prokazuje, že velitel českého letectva generál Petr Čepelka tento týden nestoudně lhal, aby dehonestoval poslance hnutí ANO Pavla Růžičku, místopředsedu parlamentního výboru pro obranu! Poslanec Růžička na sociální síti sdílel odkaz na údajný incident mezi italským pilotem F-35 a ruským pilotem stíhačky SU-30SM, který prý pro Itala ani pro F-35 nedopadl nejlépe.

Poslanec Růžička znepokojen tímto údajným incidentem, proto zveřejnil tento tweet, ve kterém zpochybňoval smysluplnost nákupu letadel F-35 za 150 miliard CZK, a obvinil generála Čepelku, že pracuje při nákupu F-35 na politické zadání

Generál Čepelka neváhal a odpověděl poslanci Růžičkovi, tímto tweetem, z oficiálního účtu AČR, a tvrdil v něm, že: Žádný italský stroj F-35 se nikdy nedostal do konfrontace s ruským SU-30SM…., a tak bohužel manipuloval s pravdou, protože 2 letadla F-35A  od 13° Gruppo, 32° Stormo italského letectva se dostala nad baltským mořem do tzv. blízkého incidentu s ruským SU-30SM, který prováděl ochranu letadla AN-12, a Italy od letadla AN-12 vypoklonkoval. Krásné video z této konfrontace, která se podle velitele českého letectva nikdy nestala,  najdete zde. Il Giornalle, a další italský tisk popisovaly celý tehdejší incident, který se podle ujištění generála Čepelky nikdy nestal, slovy – ruské stíhačky napadly italské F-35, a neortodoxně, proti mezinárodním předpisům, ale profesionálně, je odehnaly od ruského dopravního letadla AN-12. tím, že opakovaně nalétaly do těsné blízkosti F-35, a mezi ně, a letadlo AN-12! Tyto incidenty se podle italského tisku dějí nad Baltem mezi italskými F-35 a ruskými SU-35SM pravidelně, je s podivem, proč velitele českého letectva generála Čepelku o nich ještě nikdo neinformoval!?

Pro pochopení vzpoury kuchaře Prigožina je důležité prostudovat tuto mapu – bílé šipky na ní znázorňují postup asi 300 kusů Prigožinových nákladních a osobních aut na Moskvu. Jen pár aut, která včera postupovala na Moskvu, vezla naložené tanky a BVP. Celou kolonu doprovázelo jen několik raket krátkého dosahu. Většina aut dokonce na korbě nepřevážela žádné vojáky, ani vzbouřence! Nepostupovaly dokonce ani společně, ale po desítkách menších rozdělených kolon. Celkem mohlo na Moskvu takto postupovat asi 1200 až 1600 údajných vzbouřenců.

Vzbouřenci postupovali na Moskvu po dálnici M-4, která je přecpaná elitními ruskými vojenskými základnami. A nikdo se jim nepostavil? Neuvěřitelné!

  1. Severně od Millerova, které je samo o sobě obrovská armádní logistická základna, ve městě Boguchar, přímo na dálnici M-4, leží základna elitní záložní ruské 9. samostatné motostřelecké brigády. Tato brigáda je tvořena takřka výhradně vojáky prezenční služby, kteří jsou zkušenými instruktory rychle a tvrdě cvičeni, aby mohli podstoupit boj, pokud bude třeba. Brigády prezenční služby se bojů nezúčastňují. Brigáda v Bogucharu má okolo 3 až 4 000 vojáků, z nichž asi 1/5 jsou profesionálové, Brigáda, která je  sama o sobě značně silnější, než byli na Moskvu táhnoucí vzbouřenci, proti nim nezasáhla, a nechala je projet kolem sebe přes Boguchar!?
  2. Ve městě Ostrogožsk, kousek západně od Voroněže, kudy po M4 vzbouřenci také bez odporu projeli, se nachází elitní výcviková základna poddůstojníků ruské armády, se specializací řidič a technik, tanku, nebo vozidla. Tato speciální výcviková základna řidičů mechaniků je nevětší a nejmodernější v Rusku. Velikost základny je 184 fotbalových hřišť, a školí se na ní asi neustále asi 1000 kadetů. Už v prvních měsících Putinovi operace bylo 200 příslušníků základny vyznamenáno, za vzornou službu na Ukrajině. 
  3. V uzavřeném městě Voroněž-45 kousek východně od Voroněže, je základna 2000 příslušníků ruských tajných jednotek GUMO. Tato základna slouží hlavně k jejich tvrdému výcviku. Specialisté jednotek GUMO, všichni profesionálové, jsou podrobeni neustálému bojovému a fyzickému výcviku. Mají zvláštní specializaci – ochranu bezpečnosti ruských jaderných zbraní, a při přesunech jaderných zbraní jsou odpovědni za jejich obranu. Krom toho jsou cvičeni k provádění útoků v týlu nepřítele pomocí jaderných min, a ke zneškodňování jaderných min. Tato extra jednotka je přímo podřízená ministerstvu obrany Ruska, a její příslušníci by si se vzbouřenými Kuchaři poradili dřív, než by to Prigožin zjistil.
  4. V samotné Voroněži jsou potom umístěny mimo jiných jednotek i 128 speciální motorizovaný pluk vnitřních vojsk Ruské federace, a zvláštní samostatný prapor sil VNG Ruské federace!
  5. Pokračovat dál nemá cenu, žádný vzbouřený kuchař se včera po dálnici M-4 nemohl pohybovat bez souhlasu Gosudara! Jinak by byl zlikvidován, ještě než by dorazil do Voroněže. 
  6. Pro vojenské nadšence, zde je krásná starší gruzínská mapa, rozmístění hlavních ruských základen pozemních vojsk v oblasti. Na základnách se nyní cvičí branci a mobilizovaní. Dohromady to představuje desítky, ne-li stovku tisíc příslušníků záložních ruských pozemních sil. 
  7. Názor českých provládních analytiků najdete zde. A zde

Proč tomu tak včera bylo, vysvětlíme v pokračování. Bohužel musím stále dospávat tu včerejší Prigožinovu vzpouru. 

Zdroj: https://www.michalapetr.com/map-1716-prigozin-s-putinem-zase-vsechny-dokonale-napalili-perfektne-vcera-sehrana-ruska-psyops-jaky-ma-cil/

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Když porovnám informace z tohoto článku s analýzou Štěpána Kotrby na PL, tak mi to nějak nesedí. Samozřejmě nikdo z nich nemá přístup k utajovaným zdrojům, takže vaří poměrně z mála (já z vody). Kdyby cílem celé akce bylo přemístění Wagnerovců do Běloruska, měla by smysl (z počátku) nějaká klamná akce, tedy psyops. Ale pokud se vrátili zase na svá původní působiště poblíž fronty, tak mi to nedává smysl. Spíše se přikláním k tomu, že to bylo původně míněno vážně. To, že je žádné vojenské jednotky nezastavily, i když zřejmě snadno mohly, si vysvětluji tím, že všichni táhli za jeden provaz.
Řekl bych, že to snad byla vzpoura armády proti jejímu nejvyššímu vedení. A tu armáda velmi rychle vyhrála. Nakonec brzy uvidíme zda se začnou hejbat škatulata.
Možná, že to byl pro Putina šok, studená sprcha, nepříjemné probuzení. Ale mě včera zarazilo vyjádření gen, Surovikina, bylo takové nevýrazné, jen tak, aby se neřeklo.
Surovikin s Prigožinem mají dost podobné rysy ve tváři (žádní krasavci, ani náhodou), možná že i podobně uvažují, možná že je spojuje víc než by se na první pohled čekalo...
No, uvidíme jaké budou dozvuky...
Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

„Na vojně se mění situace každým okamžikem“

Situace včera večer už nemusí platit dnes ráno, kdy se k tomu teprve vyjadřoval Štěpán Kotrba. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Prigožin souhlasí se zahájením deeskalace po zprostředkování Běloruskem
Publikováno Internationalist 360°, 24. Červena 2023

Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko jednal s šéfem Vagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem. Informuje o tom tisková služba prezidenta Běloruska:
"Dnes ráno ruský prezident Vladimir Putin informoval svého běloruského kolegu o situaci na jihu Ruska se soukromou vojenskou společností "Wagner". Hlavy států se dohodly na společných akcích.

Lukašenko a Putin si ráno telefonovali.
V návaznosti na dohody běloruský prezident po dalším vyjasnění situace vlastními kanály jednal s šéfem soukromé vojenské společnosti "Vagner" Jevgenijem Prigožinem v souladu s ruským prezidentem.

    Na pozadí událostí v Rusku uspořádal Lukašenko dvě setkání s bezpečnostními složkami a armádou
Jednání trvala celý den. Výsledkem byla dohoda o nepřípustnosti rozpoutání krvavé lázně na území Ruska. Jevgenij Prigožin přijal nabídku prezidenta Alexandra Lukašenka zastavit pohyb ozbrojenců "Vagnera" v Rusku a podniknout další kroky k deeskalaci napětí.

V současné době je na stole naprosto výhodná a přijatelná varianta řešení situace s bezpečnostními zárukami pro bojovníky PMC "Wagner.

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Jak napsal Etanol: situace se mění každým okamžikem, tak že v tomto okamžiku je část článku, který včera napsal bývalý indický diplomat M. K. Bhadrakumar už překonána, vším tím, co se stalo po jeho napsání. Nicméně i tak to sem dávám bez nějakých úprav, protože text poskytuje velmi zajímavý pohled na dění v Rusku. a na těžkou práci Putina, kdy se mu během dvaceti let podařilo vyhrabat Rusko z totálního kolapsu a rozkladu a dát mu novou perspektivu v multipolárním světě.
Samozřejmě i zkušený indický diplomat se může mýlit ve svých závěrech. Ale pořád zůstává otázka, co se vlastně včera odehrálo. Možná, že se zvolilo pragmatické kompromisní řešení, jediné možné. Udělala se tlustá čára a co jsme si to jsme si, důležite je jen to, co bude dál...
 

Vzestup a pád ruského oligarchy

M. K. Bhadrakumar, 24.červena 2023

Vedení Kremlu rázně zakročilo proti hrozbě ozbrojeného povstání ruského oligarchy a samozvaného "zakladatele" skupiny vojenských dodavatelů Wagner Group Jevgenije Prigožina.
V sérii videí zveřejněných v pátek Prigožin tvrdil, že zdůvodnění ruské vlády pro vojenskou intervenci na Ukrajině je založeno na lžích. Obvinil ruské ministerstvo obrany pod vedením ministra Sergeje Šojgua, že se "snaží oklamat společnost a prezidenta a namluvit nám, jak došlo k šílené agresi ze strany Ukrajiny a že se na nás chystají zaútočit s celým NATO". Tvrdil, že pravidelné ruské ozbrojené síly podnikly raketové údery proti Vagnerovým silám a zabily "obrovské" množství lidí.
Prigožin prohlásil: "Rada velitelů PMC Wagner přijala rozhodnutí - zlo, které přináší vojenské vedení země, musí být zastaveno." Slíbil, že bude pochodovat na Moskvu a hnát viníky k odpovědnosti.
Federální bezpečnostní služba neboli FSB (dříve KGB) to označila za "ozbrojenou vzpouru"; Wagnerovo velitelství v Petrohradě bylo zapečetěno; generální prokuratura uvedla, že "tento trestný čin se trestá odnětím svobody na 12 až 20 let".
Prezident Vladimir Putin v sobotu v 10.00 moskevského času v projevu k národu vývoj událostí ostře odsoudil, označil je za "ozbrojenou vzpouru" a vyzval ke "konsolidaci všech sil". Putin načrtl paralelu s povstáním v Petrohradě (Petrohradě) v únoru 1917, které vedlo k bolševické revoluci a vleklé občanské válce s rozsáhlou vojenskou intervencí Západu včetně Spojených států, "zatímco nejrůznější političtí dobrodruzi a zahraniční síly těžily ze situace tím, že zemi rozvrátily, aby ji rozdělily".
Slíbil: "Budou také podniknuty rozhodné kroky ke stabilizaci situace v Rostově na Donu (700 km jižně od Moskvy, kde se nachází Prigožin s Vagnerovými bojovníky.) Zůstává to obtížné, práce civilních a vojenských orgánů je fakticky blokována."
Putin přislíbil, že ti, "kdo organizovali a připravovali vojenskou vzpouru, kdo se chopili zbraně proti svým soudruhům - zradili Rusko", budou potrestáni. Je příznačné, že Putin ani jednou nezmínil Prigožinovo jméno.


Tato konfrontace se připravovala několik měsíců a lze ji vysledovat v napětí v pracovních vztazích mezi Vagnerovými silami a ruským ministerstvem obrany, v Prigožinových osobních antipatiích vůči ministru obrany Šojguovi a ruským špičkám, v jeho přebujelém egu a přehnaných politických ambicích a zcela jistě i v jeho obchodních zájmech.
Prigožin překročil červenou linii, kterou Putin pověstně nakreslil hned na začátku své vlády v Kremlu v létě 2000 na historickém setkání s 21 nejbohatšími muži v Rusku - dravými "oligarchy", jak jim Rusové začali posměšně říkat - kteří se vynořili zdánlivě odnikud, a nahromadili impozantní jmění, zatímco země kolem nich upadala do chaosu kvůli podezřelým obchodům, otevřené korupci a dokonce i vraždám, a převzali kontrolu nad velkou částí ruské ekonomiky a stále více i nad rodící se demokracií.

Na setkání za zavřenými dveřmi jim Putin z očí do očí řekl, kdo v Rusku skutečně vládne. Putin oligarchům nabídl dohodu: "Podřiďte se autoritě ruského státu, nepleťte se do řízení Ruska ani do jeho vnitřní politiky a můžete si ponechat svá sídla, superjachty, soukromá letadla a multimiliardové společnosti. V následujících letech oligarchové, kteří tuto dohodu nedodrželi, tvrdě zaplatili. Nejznámějším případem je Michail Chodorkovskij, který má hodnotu 15 miliard dolarů a kdysi se umístil na 16. místě v žebříčku miliardářů časopisu Forbes, skrýval politické ambice a nyní žije v exilu v USA, kde štědře financuje americké think-tanky a rusofobní aktivisty po celém západním světě a chrlí jed proti Putinovi.
Na druhou stranu se však "věrní", kteří zůstali doma, stali nechutnými boháči a žijí z tučných peněz jako nikdo jiný. Prigožin, člověk skromného původu, zůstal doma a nahromadil velké bohatství. Svým způsobem symbolizuje vše, co se v postsovětské reinkarnaci Ruska tak strašně pokazilo.
Dělící čára je však často nejasná, protože i ti, kteří zůstali doma, se postarali o to, aby značná část jejich lupu zůstala v západních zemích, v bankovních trezorech nebo jako movitý a nemovitý majetek mimo dosah ruských zákonů. Což znamená, že oligarchové jsou také velmi zranitelní vůči vydírání ze strany Západu. Není překvapením, že západní hlavní města mají představu, že by oligarchové mohli přiložit ruku k dílu, aby podkopali kremelský režim zevnitř nebo vyvolali společenskou implozi, která by destabilizovala Rusko a uvedla v chaos jeho válečné úsilí na Ukrajině.
O Prigožinově původu se můžeme jen dohadovat. Je však docela dobře možné, že tento muž, jemuž je připisován mimořádně velký vliv v kremelských mocenských koridorech, byl v hledáčku západních zpravodajských služeb. Prigožin má osobní majetek v hodnotě nejméně 1,2 miliardy dolarů.
Prigožin byl také svého druhu průkopníkem, protože se dostal k nesmírně lukrativní profesi řízení kvazi-státní společnosti žoldáků, kteří jsou vycvičeni a vybaveni, aby působili jako vojenští kontraktoři v horkých bodech v zahraničí v zemích, kde má Rusko životně důležité obchodní, politické nebo vojenské zájmy.
Moskva už se nezabývá podporou národně osvobozeneckých hnutí jako za sovětských dob. Nemůže však být ani odolná vůči změnám režimů, které hlavní západní protivníci Ruska běžně podporují, aby posloužily jejich geopolitickým zájmům na tzv. globálním Jihu (nebo v bývalých sovětských republikách.) Rusko tak našlo geniální třetí cestu vytvořením vojenského křídla poněkud po vzoru proslulé francouzské Cizinecké legie. Wagnerova skupina se v oblasti Sahelu i jinde v Africe ukázala jako mimořádně efektivní poskytovatel bezpečnosti pro zavedené vlády. Někdejší koloniální mocnosti již nemají možnost diktovat africkým vládám své podmínky.
Stačí říci, že zkrocení Prigožina se ukázalo jako obtížné, ačkoli ruská rozvědka by si měla být vědoma, že s ním západní rozvědka udržuje kontakt. Jeho stále vyzývavější veřejné vystupování se totiž pro Kreml stávalo vážným problémem. Jednou z možností je, že mu ruská rozvědka dala dlouhý provaz, aby se mohl oběsit. Stejně tak by Kreml dal přednost jeho pacifikaci a kooptaci do válečného úsilí. Putin se s ním dokonce setkal.
Ve svém projevu k národu se Putin zastavil u obvinění z "cizí ruky" v současném vývoji a přiložil prst k "Přílišným ambicím a osobním zájmům, které [vedly] ke zradě". Poměrně explicitně - více než jednou - však Putin také zdůraznil, že to budou zahraniční mocnosti nepřátelské vůči Rusku, kdo bude mít z Prigožinovy činnosti konečný prospěch.
Příznačné je, že FSB přímo obvinila Prigožina ze zrady, což se mohlo stát pouze na základě zpravodajských vstupů a s Putinovým souhlasem. Je třeba pečlivě zvážit i skutečnost, že Prigožinova vzpoura přichází třeskutě uprostřed ukrajinské ofenzívy, kdy se válka blíží k bodu zvratu ve prospěch Ruska.
V konečném důsledku tento hrozivý pokus o vzpouru neprojde. Oligarchové jsou v ruském veřejném mínění nenáviděnou skupinou. Jakékoli naděje Západu na zinscenování povstání v Rusku a změnu režimu pod praporem odpadlého oligarchy budou přinejmenším absurdní.


Bezprostředním úkolem bude izolovat Prigožina a jeho tvrdé spolupracovníky od většiny bojovníků Vagnerovy strany. Putin ocenil přínos Vagnerových bojovníků ve válce na Ukrajině. Charismatický ruský vojenský velitel na Ukrajině generál Sergej Surovikin veřejně vyzval Vagnerovy vojáky, aby se podřídili úřadům, "než bude pozdě", vrátili se do kasáren a řešili své stížnosti mírovou cestou. V nejbližší době je však zapotřebí také systémový přístup k integraci skupiny Wagner, která se koneckonců v dlouhotrvající a brutální opotřebovací válce v Bachmutu na Donbasu osvědčila každým coulem.

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

No, na mne to tedy působí, že v Rusku nejsou schopni zorganizovat nejen Speciální vojenskou operaci, ale ani pořádný puč. V podstatě se tímto zesměšnili před celým světem, to se v ruském machistickém světě moc neodpouští. Ono vůbec, ruské úctívání síly je zcela jiné, než se na věc díváme my, proto si nemyslím, že se jednalo o divadlo. Natož o nějakou skvěle propracovanou hru. Uvidíme samozřejmě v dalších dnech, ale Rusko se zatím zařadilo mezi banánové republiky, kde je něco jako puč části armády součástí politického boje.

Za mě - škoda, že to nevyšlo. Nepřál bych Rusům občanskou válku, ale kdyby měli najednou svých starostí dost, mohli by dojít k závěru, že na Ukrajinu v tuto chvíli musí rezignovat. A mohlo být po válce. Podle mne - ideální scénář. Škoda.

Průměrný počet slepic: 1.8 (19 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Jako mít Prigožina v čele Ruska?

;o))

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Na to v žádném příápadě neměl. Ale Rusko mohlo řešit problém s nespokojenci a mohl být konečně mír. Co si přát víc?

Průměrný počet slepic: 1.9 (15 hlasů)

hlupák se směje první, chytrý jako poslední

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Budu ukarajinec, kterému rusák rozfláká půl města. Celkem pochopitelně budu kvůli tomu nasranej. Tak vyrazím bránit hranice.

Na bitevním poli se setkám s mladým maníkem v ruské uniformě. On tam sice původně vůbec nechtěl být, páč plánoval sbalit Natašu a chtěl pak s ní mít Serjožu a Světlanu, ale přišel mu mobilizační papír, tak ho do té uniformy navlíkli a poslali proti mě. A až ho holýma rukama zabiju, kdo za to může? On určitě ne. On toto nikdy neplánoval. Já taky ne.

Na to bych parafrázoval jeden citát: Když zabiješ jednoho člověka, jsi vrah. Když jich zabiješ statisíce, jsi velký vojevůdce.

A ten připlešatělej zmrd, co v mládí dělal judo, evidentně chce být zapsaný jako vojevůdce.

Průměrný počet slepic: 1.4 (17 hlasů)

Budu Němec kterému Američan rozfláká celé město. (třeba Drážďany nebo Hamburk ) Celkem pochopitelně budu kvůli tomu nasranej. Tak kvůli tomu vyrazím bránit hranice.

Na bitevním poli se setkám s mladým maníkem v Americké uniformě. On tam sice původně vůbec nechtěl být, páč plánoval sbalit Grace a chtěl pak s ní mít Jamesa a Emily, ale přišel mu mobilizační papír, tak ho do té uniformy navlíkli a poslali proti mě. A až ho holýma rukama zabiju, kdo za to může? On určitě ne. On toto nikdy neplánoval. Já taky ne.

Na to bych parafrázoval jeden citát: Když zabiješ jednoho člověka, jsi vrah. Když jich zabiješ statisíce, jsi velký vojevůdce.

A ten zmrd na vozejčku, evidentně chce být zapsaný jako vojevůdce.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Moje babička, díky svému původu, byla na konci války ubytovaná na nějakém táboře. Jmenovalo se to Malá pevnost Tererzín. A pak prý měli jet na nějaký zájezd někam nahoru do Polska, prej Osvětim se to jmenovalo. Asi nějakej hrad, nebo něco takovýho, tak ať si to ty židovský děcka užijou. A dost tam prý dbali na hygienu. Když šli do srpchy, všichni dostali mejdlo.

Mojí babičce bylo 16, takže ještě nestihla nikomu ublížit. Halt měla smůlu, že se narodila jako židovka ale byl konec války, tak se ten zájezd nestihl realizovat.

A mě přijde, že v tom vidím paralely. Putin se rozhodl, že napadne jiný stát a pak tam ubližuje i těm 16. letým dívkám, které ale vlastně mu ani jiným rusům nic neudělali. A tím mě fakt fest nasral.

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Každá akce vyvolává reakci - takže nějak zareagovat musel. Jestli se dalo jinak a lépe, zůstává otázkou.

Ukázalo se, že přemýšlí naprosto stejně jako car: územní zisky jsou nejvyšší prioritou, podle toho budu zapsán v našich učebnicích dějepisu.

Viz jeho projev v okamžiku, kdy mu teklo do bot: "Přesně takový úder byl veden na Rusko v roce 1917, když země vedla první světovou válku. Ale vítězství ji ukradli." - Leninův Dekret o míru a následný Brestlitevský mír s Německem považuje za "ztrátu obrovských teritorií" a nikoliv za záchranu desítek tisíc životů ukončením války.

Dosti sporné je také jeho následné tvrzení "Prospěch získali političtí avanturisté různého druhu, a také zahraniční síly, které dělily zemi, rvali ji na kousky" - zahraniční interventi v době občanské války se sice snažili Rusko rozporcovat, ale nepovedlo se. Domnívám se, že tenkrát bojovala a zvítězila idea sociální spravedlnosti, jejiž realizaci však Lenin a posléze hlavně Stalin zbabrali.

Průměrný počet slepic: 2 (6 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

V říjnu roku 1941 rozhodl zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, že se v Terezíně zřídí průchozí koncentrační tábor pro židovské obyvatele. Tábor osvobodila až v noci z 8. na 9. května 1945 armáda generálplukovníka Rybalka, která Terezínem projížděla ku Praze.

 

Ten Heydrich to byl určitě Rus a proto je tak nenávidíš a ten Rybalko to byl určitě hodný Němec který je vždycky na té správné straně a pomáhá Ukrajincům.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

já rozhodně nejsem výkvět všech cností. V životě jsem už dal po držce dost chlapům, ale taky jsem sám párkrát dostal po čuni. Ale vždy to bylo tak, že jsem někoho nasral, on na mě vlítnul, tak jsme si to museli vysvětlit.

Ale, pane Freude, přísahám na smrt svojí matky, která ještě žije, že jsem nikdy neublížil nikomu, kdo měl třeba tu smůlu a přichomýtl se k tomuto našemu sporu.

Dle mého úhlu pohledu, Putin ubližuje i lidem, kteří mu po krku nešli. A na to jsem já fakt dost háklivej.

Já mám hodně kamarádů, ale pokud bych se někdy dozvěděl, že někdo z nich ublížil nevinnému, já vám garantuji, že od toho okamžiku už by to můj kamarád nebyl.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

No vidíte a z mého úhlu pohledu ublížil mnoha nevinným lidem Zelenský.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Asi každý koukáme na jiné filmy.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Nikdo nechce slyšet pravdu, je to vlastnost jen malé úchylné skupiny lidí . Za života jsou nenáviděni že ji říkají a po smrti upadnou rychle v zapomnění. Zůstávají jen časem prověřené všemi přijímané lži.

H.L.Mencken

 

Pane Berrnarde. Já sice v Boha nevěřím ale pokud by přece jen existoval, potom by posunul čas zpátky do roku 2014 a z Vás by byl Rus na území nynější Luhanské nebo Doněcké republiky. Potom byste sám pochopil jak to myslím, že Zelenský ublížil mnoha nevinným  lidem. V situaci, jaké jsme, nemám šanci Vám to vysvětlit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Zajímavý článek ohledně vzpoury Prigožina přináší armadny magazin.sk ve svém článku zde:

https://www.armadnymagazin.sk/2023/06/24/konflikt-medzi-sefom-wagnerovcov-ministrom-obrany-sergejom-sojgu-sa-zrejme-blizi-ku-koncu/

Je tam i video (v ruštině) z kterým oslovil bojovníky Wagner PMC generál Sergej Surovikin, který je jedním z velitelů ruské speciální vojenské operace. 

Překlad v češtině je ve článku.

Docela zajímavá je i diskuze která se rozpoutala pod tímto článkem ze 134 recenzí až doteď

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pseudo Orbán Babiš... sorry jako... "    Obrannou smlouvu Česka s USA podpoří většina hnutí ANO, řekla Schillerová      Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/schillerova-klub-ano-snemovna-obranna-smlouva-cr-usa.A230625_141035_domaci_vlc""

 

Babišovci většinově podepíší obrannu smlouvu s USA

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

S Prigožinem nic, ale s mým rozhodnutím koho budu volit, hodně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Ohledně tématu "Wágnerovci" stojí za přečtení dnešní článek pana Václava Umlaufa na E-Republika. Pan Umlauf také neví více, než je obecně známo, ale dává celé  působení Wágnerovců do širších souvislostí. Zejména pak co se týče existence soukromé armády v nezávislém státě. Celý text pana Umlaufa nepostrádá logiku.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)