Obětovaný pěšák

Autor

Řeknu na rovinu, že když začal azerbajdžánský útok na Náhorní Karabach, čekal jsem, že Arméni podlehnou. Azerbajdžán v uplynulých třiceti letech zbohatl na ropě i na kontaktech s Tureckem, zatímco Arménie lavírovala mezi Ruskem a Západem možná tím nejnešťastnějším způsobem. V podstatě se arménským vládám podařilo dosáhnout naprosté marginalizace sebe sama. Rusové raději začali přesměrovávat svoje obchodní koridory přes Kaspické moře (a Azerbajdžán), než aby se spoléhali na staré sovětské dopravní cesty do Íránu přes arménské území. Spojené státy mají sice v Jerevanu obrovskou ambasádu, ale nemají tam vojenskou základnu…

Ve výsledku pak Arménii nepomohla ani jedna strana. Rusové nad nimi zřejmě zlomili hůl… a domluvili se s Azery. Američané zase nechtějí naštvat Turky… Všichni ostatní jsou daleko a bezmocní.

Jenže…

Ono to celé trvalo jeden den. Azerové prostě rozstříleli pár pohraničních zátarasů a bylo hotovo. Zbytek už byl jen parádemarš. Arménie Karabachu nijak nepomohla. Arméni jsou docela bojovní a hrdí, takže v Jerevanu začali demonstrovat, aby vláda v Karabachu zasáhla, ale Pašinjan neudělal nic. Martin Kunštek ve svém článku na Litterate popsal, že Arménie obdržela nabídku vojenské pomoci z Ruska i Íránu, ale Pašinjan ji odmítl.

Rusové vzali na svoji základnu tisíce civilistů a dalším pomohli se evakuovat. Nikdo tam moc nevěří, že převzetí Karabachu proběhne bez etnických čistek a podobných radostí, které vždycky následují po prohrané válce. Obě strany si mají hodně co oplácet. Ani jedna strana v tomto konfliktu není nijak umírněná a nikdo se tam nikdy netajil chutí na kráglovačku. Přesto Arménie na ochranu svých lidí v Karabachu nijak nezasáhla, ba prý dokonce ani nepomáhá s evakuací.

Že on to ten Pašinjan prostě pustil, protože to pustit chtěl? Arménská armáda dál v klidu cvičila s USA… Jako by arménskému území nic nehrozilo… Jako by tam v Jerevanu věřili azerskému ujišťování o mírových choutkách. Nebo jim muselli věřit. Upřímně… jestli je pravda, co Martin Kunštek zjistil, tak podle mě už Pašinjan není v Arménii.

Nabídka pomoci byla Jerevanem odmítnuta… Arménie je v podstatě ze dvou stran obklopená Tureckem, reálně jí hrozí, že bude obklopena ze tří stran a bude oddělena od Íránu, se kterým má čilé obchodní vztahy… a nic.. Nestálo to ani za manévry u hranic. Proč? Má se stát ještě něco dalšího a armáda u toho nemá být?

Kdo to Pašinjanovi poradil? Rusové nebo Američani? Kdo dal Pašinjanovi notičky, že to právě takhle musí udělat? Nebo je na to Arménie hospodářsky tak špatně, že ozbrojený odpor prostě neměl smysl? Je to už tak marginální zemička, která nemá pro žádnou velmoc hodnotu a tak se prostě stane, co se má stát?

A co ruský Šachista? V době, kdy Azerbajdžán vycházkově získal zpátky své bývalé území, Putin se procházel s Erdoganem po Soči. Ale nevypadal, že by byl nějak zvlášť nespokojený s vývojem. Jako by se jen rozjelo něco, co bylo už dávno zkalkulováno. Jako by tato změna rovnováhy Rusku vlastně nevadila, jako by už dávno věděl, že přesně tohle nastane.

Jako kdyby si Rusko vykalkulovalo, že je pro něj lepší, aby měli Američané v Jerevanu všude kolem sebe Turky. Když už si je tam Arméni pustili, tak aby mohli jen tak koukat z okna a Erdogan se postará, aby nic pozitivního neviděli. Arménie se chce zbavit ruského vlivu a nahradit ho americkým? Rusko tomu není schopno zabránit? Tak ať jim tam do toho Turek vnáší trochu dynamiky… Nebo je Erdogan ještě o krok dál a v klidu vezme celou Arménii? Ruská základna samozřejmě zůstane nedotčená a americké velvyslanectví také, ale proč by si Arméni, měli vládnout sami, když v poslední době jen všechny nasírali svojí perfidností?

A co Írán? Bude se se skřípajícími zuby dívat, jak vedle něj roste Velké Turecko, a nebo si také smočí a zasáhne? Nejspíš tam v Arménii.. kde jinde, že?

Já se prostě jen nemohu zbavit dojmu, že Arménie je v háji. Nejen Karabach. Celá. Je tam najednou příliš mnoho zájmů a jedna velikášská vize, která má Turecko učinit znovu velkým. Rus vypadá, že raději snese na svých hranicích Turka než Američany. A když Putin ztratil naději ve spolupráci s Evropou, třeba také ztratil naději na spolupráci s Arménií. On není vinen, že Arméni odmítli pomoc Ruska i Íránu. Koneckonců, civilisti mohou zdrhnout do Ruska… tam je teď lidí spíš nedostatek.

Ale také Putinovi zřejmě nebude vadit, když se to Íránu nebude líbit a zasáhne. Ať má Turek svoji velikost, ale také svoje problémy… Ať si přestane všímat Ukrajiny a má radost, že už sahá až ke Kaspickému moři… ale ať se mu tam motají divní šiíté s výbušninami…

Stala se Arménie tím nejsnáze obětovatelným pěšákem pro všechny? Vypadá to tak stále víc. Nic bych za to nedal, že Karabachem to celé neskončí.

Hezké také je, jak čeští novináři stále ještě nevědí, kdo je tam ten hodný a kdo je ten zlý. A tak sice tu a tam nějaký začátečník píše o tom, jak je Rusko v háji, protože tam se nespletou, ale jinak vidíte, že nikdo nic neví. A tak je možné zprávy nezabarvovat, nedělat angažovanou novinařinu a prostě suše informovat bez nároku na jasnou pravdu. Představte si, že by takhle referovali o válce na Ukrajině…

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihu (nebo knihy) z nabídky.  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (194 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

-------------------------------

Nepoužívání

prezervativů

nám vzalo

Freddie

Mercuryho

a přineslo

Petra

Fialu. Berte to

prosím vážně…

------------------------------

Hlášky našich chytrolínů:

Válek - Léků je v ČR dostatek, i penicilinu, jen nevím, kde jsou.

Síkela - Němci platí za elektřinu 15 Eur a Češi 200 Eur, protože je Lipská burza v Německu.

Černochová - Sice školství přijde o 11,5 miliardy, ale děti budou mít tu nejmodernější leteckou ochranu.

Rakušan - Kolik je tu uprchlíků z UA nevím, ale v přepočtu na obyvatele se pořád jedná o násilné činy jednotlivců.

Vystrčil - Musíme donutit ruské civilní obyvatele, aby dobrovolně opustili Krym.

Fiala - To, že se ekonomice nedaří, mírně klesá životní úroveň, je výsledkem naší dobré práce.

Pekarová - Musíme zabránit tomu, aby na Slovensku vyhrál Fico.

Jurečka - Současní důchodci si za 30 let vzpomenou, že byla tato reforma nutná a udělali jsme správnou věc.

(ze sítí)

Za této vlády se naše zdravotnictví může přejmenovat na pohřebnictví...

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (132 hlasů)
Trvalý odkaz

PUTINŮV ARMÉNSKÝ GAMBIT! Washington i Brusel bezmocně lapají po dechu, co jim to zase Putin provedl! – Analýza 22. září 2023👉 @cz24news

Politici ve Washingtonu i v Bruselu už celé roky dopředu věděli od svých tajných služeb, co se Moskevský Gosudar chystá se svými spojenci, ázerbájdžánským diktátorem Alijevem, tureckým sultánem Erdoganem, a nejvyšším iránským ájatolláhem Alí Chameneí, provést s Náhorním Karabachem, a tamními Armény.

Přesto, že jejich společný plán znali, místo toho, aby se ho snažili rozvrátit, a nebo aspoň zpomalit, a vyjednat pro místní Armény důstojnější podmínky kapitulace a omezenou autonomii, rozhodli se pro pravý opak, a s vidinou velké mediální kampaně, při které bude západní mainstream hýkat hesla o slábnoucím ruském vlivu na Kavkaze, a bučet na Putina, že díky úspěchům kyjevské soldatesky na ukrajinském bojišti už Gosudar nemá sílu, aby bránil své spojence Arménce, proti tureckým spojencům Ázerbájdžácům, se ve Washingtonu i Bruselu rozhodli, celý Putinův plán urychlit, Arménce podvést a obětovat, a vinu svést na Putina. Geopolitika je svině, a na životech milionů v ní nezáleží, jde v ní jen o zisky, vliv a moc. Je tak na čase se v dnešní analýze podívat hlouběji na to, co se vlastně na Kavkaze tento týden odehrálo, a proč mainstream zase tak piští, aby všechny nepohodlné informace přehlušil!

Na Kavkaze celá léta platilo, že Rusko, Arménie, Irán a Sýrie, stojí proti Turecku, Ázerbájdžánu a Izraeli, a bitevní pole je Náhorní Karabach. Co platilo léta, se od kyjevského Euromajdanu v roce 2013, a hlavně díky sankcím na Rusko kvůli válce s Ukrajinou, začalo prudce měnit. A bývalí nepřátelé si začali stále silněji uvědomovat, že mají společný zájem – vybudovat vysokokapacitní logistické tranzitní systémy, které budou přes iránské přístavy v Perském zálivu, a turecké přístavy v Černém moři, obcházet západní sankce, a propojí jejich ekonomiky s Indií, Čínou a zeměmi BRICS, protože západní ekonomika slábne, není schopna nakupovat jejich produkty, energie a suroviny v dostatečném množství, západní politici jen vymýšlejí, jak by koho okradli. V cestě k dosažení společného cíle, jak nepřekvapivě stál arménský Náhorní Karabach, a samotná Arménie!…. (dále viz odkaz)

https://cz24.news/…za/

 

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (34 hlasů)
Trvalý odkaz

Ázerbájdžán je na koni, tak chce dořešit Náhorní Karabach

Rusko ekonomicky vsadilo na severojižní spojení s Íránem a Indií. Hodně se angažuje při budování koridoru NSTC (Nord-south transport corridor), který prochází Ázerbájdžánem směrem na jih. Pro budoucnost Ruska jsou vztahy s Ázerbájdžánem velmi důležité.
Turecko by rádo rozšířilo svůj vliv západo-východním směrem přes Ázerbájdžán směrem k dalším turkistickým zemím. K tomu potřebuje Zangezurský koridor na jihu Arménie. Vysokými horami lze pohodlně procházet podél řeky Aras, která pramení v Turecku, tvoří hranici mezi Íránem na pravém břehu a ázerbájdžánským územím Nachičevan s Armenií na levém břehu a dále protěká Ázerbajdžánem do Kaspického moře. Zangezurský koridor je na nejjižnějším území Arménie, ale pokud se dostane Arménie do úzkých mohla by se ho vzdát a mohl by získat mezinárodní status.
V obou zájmech hraje Ázerbájdžán klíčovou roli, je momentálně na koni, Arménie je v mnohem slabší pozici, i když Rusko ani Írán nemají zájem na Turecké expanzi směrem na východ a povolná Arménie není v jejich zájmu.
Evropa s Amerikou mají zájem o ázerbájdžánský plyn, ale plynovod Baku-Tbilisi-Ceyhan vede do Turecka přes Gruzii a Náhornímu Karabachu i Arménii se trasa vyhýbá. Případný konflikt dodávky neohrozí. Mají dost starosti s Ukrajinou a víc je zajímá Čína než Arménie. Takže hru o Náhorní Karabach pozorují  zpovzdálí.
Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

Pepe Escobar: V Zakavkazsku hoří. Doslova. Znovu a znovu 23. září 👉 @cz24news

Pašinjanův okruh, který má velmi blízko k Sorosově partě, ve skutečnosti opustil Náhorní Karabach nejméně na poslední tři roky.

Ázerbájdžán vyrazil proti Arménii v Náhorním Karabachu a bombardoval regionální hlavní město Stěpanakert izraelskými raketami země-země LORA a izraelskými bezpilotními letouny kamikadze Harop.

Systém protivzdušné obrany Tor arménských ozbrojených sil poblíž silnice Chankendi-Chojaly byl zničen tureckými bezpilotními letouny Bayraktar TB2 a v Náhorním Karabachu byly zcela přerušeny všechny mobilní komunikace.

Tento druh bleskové akce byl doplněn ofenzívou informační války/měkké síly: lavinou videí téměř v reálném čase vychvalujících vojenské výkony ve spojení s humanitárním podtextem – jako že jsme odhodláni chránit arménské obyvatelstvo.

Srovnejte to s arménskou stranou v čele s premiérem Pašinjanem: nejenže informační válku bleskově zcela prohráli, ale vydávali pouze kusá, nesrozumitelná komuniké.

Od počátku visely ve vzduchu dvě klíčové otázky. Spokojí se Baku pouze s konečnou anexí Náhorního Karabachu, nebo zaútočí i na jižní Arménii? Napadnout obklíčené území by nepředstavovalo žádný problém – vzhledem k tomu, že Jerevan za poslední tři roky neudělal téměř nic pro zlepšení své obrany.

Pak se začal rýsovat ambicióznější rámec. Baku možná realizuje mazaný plán vymyšlený Hegemonem: hrát si na pacifikátora Náhorního Karabachu, pod záštitou Západu přehoupnout proruskou Arménii do postavení prozápadní Arménie a zároveň přeformátovat jižní Arménii a Karabach – buď předat Ázerbájdžánu, nebo pod nově definovanou společnou kontrolu.

Proč se Rusko nemůže vydávat za Arménii

Zásadní skutečností je, že Pašinjanův okruh – velmi blízký Sorosově partě – ve skutečnosti nejméně poslední tři roky (Pašinjan je u moci již pět let) Náhorní Karabach opustil. To přímo koliduje s mandátem CSTO – ta je nakonec nucena uznat stejná fakta na místě; závazky CSTO se tedy ve smyslu „pomoci“ Arménii neuplatňují.

To vše by se změnilo pouze v případě, že by se Jerevan rozhodl ponechat si Náhorní Karabach: to znamená, že by se Arménie chopila zbraní.

Za současného stavu Rusko vojensky nezasáhne. V nejlepším případě diplomaticky. Rusko se nebude vydávat za Arménii, aby vyřešilo arménský problém. Írán prozatím „studuje situaci“. Teherán by zasáhl pouze v případě, že by se Baku rozhodlo odříznout jižní Arménii a vytvořit koridor směrem k enklávě Nachičevan.

Ruské mírové síly, které jsou na místě od roku 2020, nemají právo použít zbraně. Zůstanou pasivní – a reagovat budou pouze v případě napadení. Ruské velení vysvětluje, že Moskva je vázána dohodami s Baku i Jerevanem a může jednat pouze na základě společných rozhodnutí.

Ruští vojáci jsou mimochodem jediní, kdo pomáhají obyvatelům Náhorního Karabachu, mezi nimiž je zatím přes tisíc dětí, opustit jejich historické sídlo, které už možná nikdy neuvidí. Žádná západní „velmoc“ na humanitární frontě nepomáhá.

Nakonec to byli ruští mírotvorci, kteří zprostředkují příměří v Náhorním Karabachu, jež má začít tuto středu ve 13:00 místního času. Zda bude dodržováno, je zcela jiný příběh.

Ještě před příměřím Pašinjan předvídatelně požádal o pomoc Hegemona: ve hře je totiž scénář „pivot“, který historický ruský region přeorientovává na upadající Západ. Náhorní Karabach je jen záminkou.

Zkrátka Pašinjanovi byla usnadněna cesta k moci s jediným cílem: hrát hru Hegemona – a Turecka. Turecko předvídatelně prostřednictvím Erdogana prohlásilo, že „podporujeme Ázerbájdžán“.

To, na čem Pašinjan ve skutečnosti pracuje, je příprava terénu pro politické represe. Na jerevanském náměstí Republiky to vřelo. Rozzuření demonstranti – později rozehnaní – skandovali „Nikol je zrádkyně“. „Nikol“ ze svého bunkru volala na pomoc Malého Blinkena.

Šéf bloku „Matka Arménie“ Tevanjan vyzval k odvolání Pašinjana. Národní bezpečnostní služba Arménie varovala před možností masových nepokojů.

Pašinjan byl ve skutečnosti neomylný: „Arménie se neskloní před provokacemi a nebude bojovat za Náhorní Karabach“. To ve skutečnosti může zpečetit konec příběhu.

Při všech nepříjemnostech vnucených ministerstvu zahraničí dala Moskva jasně najevo, že to, co Pašinjan prohlásil v říjnu 2022 a znovu v květnu 2023, tedy uznání ázerbájdžánské nadvlády nad Náhorním Karabachem, změnilo podmínky příměří z listopadu 2020.

Stručně řečeno: Pašinjanova parta zaprodala Náhorní Karabach.

A nic na tom nezmění ani zasedání Rady bezpečnosti OSN o Náhorním Karabachu, které se uskuteční tento čtvrtek.

Znovu o Majdanu

Po rychlém vítězství se svým miniblitzem si Baku nyní pěkně sedá a je připraveno vyjednávat. Samozřejmě za svých vlastních podmínek: budeme vyjednávat až poté, co kapitulujete.

Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí přešlo rovnou k věci: jedinou „cestou k míru“ je úplné stažení arménských ozbrojených sil z Náhorního Karabachu a rozpuštění režimu ve Stěpanakertu.

Je docela možné, že s tím bude souhlasit většina Arménů (průzkumy zatím nejsou k dispozici). Ožehavý, neřešitelný problém bude přece „vyřešen“ a život se vrátí do normálních kolejí. Jisté je jen jedno: Vinu za to ponese Rusko, nikoli Pašinjanova parta.

Není divu, že celou věc dokonale shrnul až věčně odvázaný Dmitrij Medveděv, místopředseda ruské bezpečnostní rady:

Jednoho dne mi jeden z mých kolegů z bratrské země řekl: ‚No, já jsem pro vás cizinec, vy mě nepřijmete‘. Odpověděl jsem, co jsem musel: ‚Nebudeme soudit podle životopisu, ale podle činů‘. Pak prohrál válku, ale kupodivu zůstal na místě. Pak se rozhodl obvinit Rusko ze své průměrné porážky. Pak se vzdal části území své země. Pak se rozhodl koketovat s NATO a jeho žena vyzývavě vyrazila k našim nepřátelům s koláčky.

Hádejte, jaký osud ho čeká…“

Pokud jde o to, jak se toto drama odehraje uvnitř Ruska, je docela dobře možné, že vzhledem k tomu, že Baku a Jerevan zřejmě jednají ve shodě, aby Rusko z této části Zakavkazska vystrnadily, ruské veřejné mínění se nakonec může spokojit i s myšlenkou, že ji nadobro opustí, a to ve prospěch Hegemona a Turků.

Kreml však samozřejmě může mít své vlastní – nevyzpytatelné – představy.

AUTOR: Pepe Escobar

Překlad: zvedavec.news

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Pepča vždycky píše dobře a k věci. Já jsem teď sháněl podklady k Mau Mau, tak mi Pepča unikl. Jsem rád, že jste to napravila. :-)
Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Chtěla jsem připsat, že jsem vám "čórla" autora..., ale rušilo by to článek :-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Nejde o to, kdo to sem dá, ale hlavní je, že se tady objeví. :-))

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Inza

Trvalý odkaz

Však to je jasné, jen takový pidi fór :-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Se sedmdesátiletou přestávkou když byly součástí SSSR.

A bez SSSR a nakonec i Ruska se budou donekonečna řezat dál. ;o/

Průměrný počet slepic: 5 (39 hlasů)

Národnostní problémy, které se daly zvládnout ve velkých mnohonárodních státech jako Rakousko-Uhersko, Jugoslávie nebo SSSR, se staly neřešitelnými, poté co se tyto velké státy rozpadly.

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)

 Jen je třeba dodat, že tyto velké mnohonárodnostní státy se daly udržet pohromadě jen pomocí diktatury. Při byť jen částečném zavedení demokracie se tyto státy rozpadají.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Samozřejmě, že nejstabilnější je národní stát pokud možno bez národnostních menšin.
Na druhou stranu nezapomínejme, že ty národnostní konflikty se s oblibou rozdmychávají z venčí.
Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

Souhlasit lze jen s tímto výrokem: "Při jen částečném zavedení demokracie se tyto státy rozpadají." - Míníte-li tím ryze zastupitelskou demokracii.

Při řádném zavedení demokracie - dle osvědčného švýcarského typu - rozpad mnohonárodních států nehrozí.

Demokracie založená na suverenitě, konkordanci a subsidiaritě je tím nejlepším lepidlem multikulturní společnosti.

Ps: kdo nevěří, ať tam běží, rád vysvětlím podrobnosti na místě.
Co člověk nevidí na vlastní oči, tomu obvykle odmítá uvěřit :-)

Kde máme berrnarda, který věří na obrodu západní demokracie?
Švýcarské semínko je tím nejlepším příkladem. Proč se bojíte nechat ho vyklíčit i jinde?

Průměrný počet slepic: 3.2 (26 hlasů)

Už když jsem psal svůj minulý příspěvek, bylo mi jasné že se ozve pan Miloš a bude tvrdit že je všechno jinak a Švýcarsko je toho důkazem.

Pokud si myslíte že když by Gorbačov zavedl řízení státu tak jako má Švýcarsko a nebo Tito by něco podobného zavedl v Jugoslávii tak že by to v těchto státech fungovalo a nerozpadly by se , tak to jste velmi naivní.  😊

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

Ještě malý dodatek. Podle Vás se vůbec nemusíme bát muslimských přistěhovalců do Evropy, stačí když v EU zavedeme přímou demokracii, protože ta funguje všude a za všech okolností. A neříkejte že v tom případě by přistěhovalectví nebylo povoleno. Politici, kteří jsou na vrcholu EU, dávají jasně najevo své sympatie k přistěhovalcům, a přesto jsou do svých funkcí zvoleni, a Evropský parlament který byl občany členských zemí zvolený také podporuje přistěhovalce, a lidé kteří jej volí by v referendu chtěli něco jiného? Tomu nevěřím.

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

Ano děkuji, o tom co zmiňujete (Gorbi, Tito) jsem přesvědčen na základě metody indukce, ke které jsem přičichl během studia na matfyzu:

a) Švýcarská konfederace podporující občanskou a národní suverenitu již 700 let vždy rostla a nikdy se nerozpadala - s těmito hlavními milníky:
- 1291: BundesbriefFederální smlouva popisující Rütlischwur - spojenectví tří údolních kantonů (Uri, Schwyz, Unterwalden)
- 1481: Vznik konfederace 10 kantonů - rozšíření spojenectví údolních UR, SZ, UW, ZG, GL a městských ZH, BE a LUFreiburg a Solothurn
- 1798: Helvétská republika zahrnující většinu území moderního Švýcarska s výjimkou kantonů Ženeva a Neuchâtel
- 1848: Ústavní zakotvení spolkového státu v podobě, která funguje dodnes, se 7-člennou kolektivně jednající vládou ze zástupců 4 nejsilnějších parlamentních stran, řízenou ročním prezidentem

b) Funkčnost systému na bázi suverenity, konkordance a subsidiarity je ověřena nejen jediným etnikem:
- ve 4 jazykových oblastech - de, it, fra, re - prosperují svorně pospolu původem etničtí Němci, Italové, Francouzi, a to i za Hitlera a Mussoliniho
- dle statistiky získalo v roce 2022 švýcarské občanství 41 321 zde žijících cizinců, toho 8946 z Německa, 4648 z Itálie a 3661 z Francie
- v prosinci 2022 žilo ve Švýcarsku 1 488 237 EU/EFTA občanů a  753 617 příslušníků třetích zemí

Ps: rozumného množství přistěhovalců se Švýcaři opravdu nebojí. A to ani těch muslimského vyznání nebo afrického původu. Spousta z nich zde pracuje jako pečovatelé v domovech důchodců. Většinou "nezlobí" také proto, že si váží možnosti žít v tak skvělé zemi. Oba rodiče mé výborné zubařky pocházejí ze Srí Lanky.

Průměrný počet slepic: 1.7 (13 hlasů)

Řekl bych že jsi i chytrý člověk s přehledem.

Ale jsi s tím svým švajcem otravný jak jehovisti s vírou. Ty taky nejde odehnat a plácají furt dokola tu svou o Bohu.  ;o)

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

No jo, fanatici mají různou podobu, jedni glorifikují Hitlera, druzí Stalina další Ursulu von der Leyenovou, no a někteří Švýcarskou konfederaci.

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

Je mnohem lepší věřit švýcarském systému než tomu,
že se budete mít někdy dobře, když o všem důležitém necháte rozhodovat politiky :-)
O malých zemích to platí dvojnásob! Národ, který není v malé zemi Suverénem, musí třít bídu s nouzí.

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

"Je mnohem lepší věřit Bohu než tomu, ......" a dál pokračuj jak ten otravný jehovista - zacyklovaný kafemlejnek ;o))

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

Švýcarsko je taková evropská, ba spíše i světová anomálie.  Nelze se jím řídit, anebo dokonce si ho brát za vzor. Tradiční český politik, takzvaný vlezdoprdelník nemůže být neutrální a nedokáže nekrást a nezneužívat svého momentálního postavení.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Ve Švýcarsku nejsou jiní lidé než jinde ve světě.

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3224962-svycarske-firmy-si-jiz-nebudou-moci-odecitat-uplatky-z-dani-oznamila-vlada

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

to vaše Pche mě rozesmálo, už jsem to dlouho neslyšela... :-). (a tradiční český vlezdoprdelník jakbysmet :-)

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Děkuji za odpověď na dobrou otázku, zda by se CCCP nebo Jugoslávie, potažmo i Československo nerozpadly ...
- sám jste si skvěle odpověděl: "Ve Švýcarsku nejsou jiní lidé než jinde ve světě" :-)

Jak sám vidíte, je to jen otázka jiného systému.

Příčinou každého exitu je nespokojenost. Nemáte-li možnost přímo ovlivnit dění ani ve svém blízkém okolí, necítíte se dobře.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Neodpověděl jste přímo ale oklikou, přesto se dá Vaše odpověď formulovat tak že pokud by byl v SSSR, Jugoslávii nebo Československu zaveden Švýcarský systém, tyto státy by se nerozpadly.

Musím bohužel konstatovat, že je to s Vámi ještě mnohem horší, než jsem si původně myslel. Fiala je proti Vám génius, o Pepkovi Vyskoč ani nemluvě.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Nic ve zlém Miloši,  vy jste k  tomu švýcarskému sytému nějak přispěl? Opovrhování Čechy, že nejsou schopni něco podobného prosazovat, je fakt komické od "náplavy".    
Někde výše připomínáte, že trvalo celá staletí, než si Švýcaři takový systém vybudovali.  My jsme bohužel prošli jiným vývojem, možná jsme propásli pravou chvíli, ale v současném světě už není možné jen tak změnit směr, i kdyby "na to byli lidi". Podívejte se kolem sebe za hranice, co se děje i z  jiných důvodů, než kvůli změně směřování politiky. 

Radujte se tedy,  že si můžete užívat to, o co jste se nijak nezasloužil. Jste chytrý člověk, tak jistě znáte historii a víte, že nikomu na celém světě se Švýcary nepodařilo napodobit. A dnes by si to ani nejsilnější vláda (která u nás byla jen za VK) nedovolila, protože státy už si bohužel nevládnou samy. 
Kdybyste žil tady, taky byste se s tím průserem, ve kterém žijeme, musel nějak vyrovnávat. Nic byste neovlivnil. Nechali jsme se bohužel vmanipulovat do situace, kdy už nemáme pevně definované hodnoty a taky proto nemáme představitele, kteří by je prosazovali, nebo hájili. 

Potácíme se od zdi ke zdi jako v horečkách, ale přesto to nevzdáváme. Já osobně doufám, že obrat začnou někteří sousedi a my se pak přidáme. To už víme, že nám jde. Snad.  Mně by stačilo mnohem míň než  české Švýcarsko.  Ale to bylo na dlouho.   

Dobrou noc

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

Omlouvám se ... to BY bylo na dlouho...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Pokusím se v krátkosti odpovědět, nechci se dlouho opakovat

1) Podpořit systém, který Vám vyhovuje, můžete vícero způsoby:
a - placením daní přispívat na živobytí jen těm politikům, kteří si to zaslouží
b - pilnou prací drobným dílem napomáhat tomu, aby tento systém dále vzkvétal
c - uložením svých peněz tam, kde se dají využít k podpoře systému
d - zapojením do transferu schopných osob do lepších životních podmínek
e - překladem odborných článků o fungování systému, např. na wikipedii
f - osvětovou prací na podporu prozíravých politiků s dobrou vizí

2) Neopovrhuji všemi Čechy, jen těmito kategoriemi:
A - politiky, kteří dělají z národa stádo volů
B - kteří nechtějí vzít svůj osud do vlastních rukou
C - co pomlouvají nebo odrazují druhé od možnosti změny

Je škoda, že tak málo toho víte o přímé demokracii. Zkuste si nechat přeložit překladačem německou stránku wikipedie, dovíte se o tom, kde a v jaké formě funguje.

Ps: když chcete něco ve svém příspěvku opravit, stačí použít tlačítko "Upravit".

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)

 

1) To je sice všechno hezké, můžete mi však přiblížit, ve kterém státě či zřízení je možné podpořit jen to, co lidem vyhovuje? Kde  můžete platit jen politiky, kteří si to zaslouží? A i ty Vaše další body ve mně jen vyvolávají pochybnosti, jestli nežijete někde na Marsu. Silně mi evokujete  našeho ulízaného signalistu,  který jako by se chlubil tím, co si pamatuje z mládí ze script a zapomíná či neumí vnímat realitu.  

2) Všechny ty kategorie  jsou ve všech státech více méně zastoupené taky. Nejsme výjimkou.  Dokonce ani nevěřím, že i v tom Švýcarsku je všechno ideální, jak vy tu omíláte pořád dokola. Všichni jsme jen lidé, děláme chyby, co vyhovuje jednomu, nelíbí se druhému.   

- Přímou demokracii z praxe neznám. Ale i kdybych znala, rozhodně bych ji nepoužívala jako bič na svoji bývalou vlast. Podle mne je to kontraproduktivní, a to vypouštím možnost, že jste jen škodolibý.  Přitom (viz včera), jak Vy jste se zasloužil o PD? Nastoupil jste do jedoucího vlaku -  jste proto lepší než my?  

Moc děkuji za radu na opravu chyb. Pokoušela jsem se o to, ale zvítězila obava, že můj text bude pak duplicitně, tak jsem to udělala po staru. Díky, příště to zkusím :-)

Přeji Vám hezký den. 
 

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

"ve kterém státě či zřízení je možné podpořit jen to, co lidem vyhovuje?" - lidé jsou různí, takže čím menší a odlišnější jsou autonomní samosprávné jednotky, tím větší je šance najít místo na Zemi, kde se člověk cítí dobře. Kupříkladu švýcarské kantony jsou v průměru 2x menší než české kraje. Jedna kamarádka je do morku kostí monarchistka, dokonce u svého zámečku instalovala pamětní desku náměstí Karla I., pro ni - a možná pár stovek dalších co chtějí spravedlivě panovat nebo věrně sloužit - by bylo ideální zřízení malého slezského království :-) Zejména pokud by to mělo rysy knížectví Liechtenstein, kde si lidé po vzoru souseda vydobyli právo o mnohém spolurozhodovat, což kupodivu i Romana považuje za důležité.

"Kde  můžete platit jen politiky, kteří si to zaslouží?" - jen tam, kde sice hájí zájmy všeliké, ale vždy nezapomenou zdůraznit: Poslední slovo má náš lid. Proto platím daně ve Švýcarsku, mimochodem DPH na potraviny jen 2.5%.

"zapomíná či neumí vnímat realitu...ani nevěřím, že i v tom Švýcarsku je všechno ideální" - v tom druhém máte plnou pravdu, je kupříkladu velmi těžké najít vhodnou práci ve zralém věku. Zato mladí si užívají 5x vyšší platy a vysokou pracovní mobilitu: pracují třeba půl roku a pak rok cestují po Asii, Jižní Americe atd. Během meditace se to první může bohužel jen krátce přihodit.

"Přímou demokracii bych rozhodně ji nepoužívala jako bič na svoji bývalou vlast" - netuším kdo a jak tak činí, snad máte na mysli agentury, které zprostředkovávají Čechům a Slovákům práci ve Švýcarsku, ale v tom se neangažuji. Můžu jen poradit, na koho se obrátit :-)

"jak Vy jste se zasloužil o PD?" - chtěl jsem ji podporovat tím, že se zapojím do příslušného hnutí nebo strany, ale nenašel jsem žádného politika, který by důvěřoval osvědčenému modelu - do experimentování na lidech ve velkém jsem se zapojit nechtěl. Takže nezbylo než odejít podporovat to, co považuji za důležité - pokročilou demokracii (suverenitu), neutralitu (prosperitu) a krávy na pastvě (přirozený stav věcí) - tam, kde to je možné. Ale uznávám, že takový Babiš, který poslal svou ženu a syna do Švýcarska, podporuje PD finančně mnohem účinněji :-)

"Nastoupil jste do jedoucího vlaku -  jste proto lepší než my?" - považuji za smysluplné opustit národem neřízený vlak dříve než narazí do zdi, jak píše Vidlák. Je to snad špatně?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

přece nemůžete  poměřovat 2 země s naprosto odlišným vývojem. Tak nemáme malé kantony, no a co?  Kdyby to bylo to jediné! 
To Vaše " Poslední slovo má náš lid". Sorry, to se u nás říká taky, dokoce někteří tvrdí, že i první slovo :-), jen politici si to ve svém slovníku vykládají úplně obráceně. Víme, co chceme změnit, jen nám k tomu chybí spousta věcí. Ale učíme se:-) Připouštím, že ve Švýcarsku je moc lidu více naplněna, my však bychom měli dneska úplně jiný výchozí bod, než Švýcaři před stovkami let. 

Abych Vás nespletla - i já Švýcarsko obdivuji, trochu jim i závidím, ale narodila jsem se v Čechách a  patřím sem. Vždycky je něco za něco,  záleží na osobních prioritách. I když asi výrazně platná moc nejsem, tak jsem patriot, mám ráda všechno kolem sebe, neumím si představit, že bych žila jinde (vyzkoušela jsem si to kdysi dva roky), silná slova si odpustím.    Nesoudím emigranty, možná se máte líp, a já Vám to přeji.  Ale nemylte se, i tady většina lidí pracuje, chtěla by demokracii, dokonce i ty krávy na pastvě máme. A považte, třeba můj vnuk odletěl před pár dny na měsíc na pouť po zemích východu.:-)

Tím bičem jsem nemyslela agentury, ale Vaše poučování. Určitě jste to pochopil.  Myslím si totiž, že víc než co jiného, potřebují Češi sebevědomí a sebeúctu. To se tu Vy snažíte nabourávat.

Já si moc nelibuji v dlouhých debatách a tak bych navrhovala tímto skončit.  Každý máme své priority, někdy si sami sobě zalžeme, ale uvnitř určitě dobře víme, jak to máme. Gratuluji Vám k tomu,  že se Vám povedlo vystoupit z toho vlaku, jen byste na ty, co to nevzdali, nemusel posměšně pokřikovat. Ono to pak taky znevěrohodňuje některá Vaše tvrzení.

P.S. ..... ááá  jak vidím,  jste pořád víc Čech, než my všichni. Žijete venku a nevíte, že ve vyspělých státech může i politik bydlet v drahém hotelu, jeho děti mohou studovat v zahraničí, apod...a nikoho to neudivuje. To už u nás vadí jen nedospělým Čechům, puberťákům a zaplaceným chvilkařům. 
A teď si pojďme užít dne :-)   
 

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

..."lidé jsou různí, takže čím menší a odlišnější jsou autonomní samosprávné jednotky, tím větší je šance najít místo na Zemi, kde se člověk cítí dobře..."

----------------------

My máme takovou malou autonomní samosprávu, které vládne ODSácké prase Novotný (jinak prase je pro něj lichotka, pro prase urážka) - než takovéto "místo na zemi", tak radši žádné. Bohužel lidi, kteří ho volí, vyměnit nemůžeme (jedině za Ukrajince, jak si přeje prase Novotné, které by dokonce rádo podřezávalo naše ženy i s dětmi...).

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Vážení a milí čtenáři a diskutující,

určitě není dobré zobecňovat vlastní životní zkušenost, ale stejně tak není dobré nechávat si ji výhradně pro sebe. Oboje totiž vede k deformaci a zploštění poznání, které nemá být poznáním ovlivněným hlučícími jednotlivci, ale pravdou přístupnou všem a všemi ověřitelnou.

Dovolím si proto se Vám, laskaví čtenáři, svěřit s jedním svým poznáním. Definoval bych ho asi takto: „Chci-li porozumět věcem kolem sebe, zejména pak poměrům tam, kde žiji, je převelice užitečné žít jako obyčejný člověk několik let v zahraničí. Nejlépe v zahraničí, které není z hlediska životních zvyklostí a mravních hodnot vzdálenou cizinou. Zkrátka žít pár let tam, odkud se mohu na svou domovinu podívat zvenčí.“

Já jsem měl možnost žít jako onen obyčejný člověk bez jakékoliv protekce a vnější pomoci 10 let v Rakousku. Malou část této doby jsem prožil ještě jako emigrant a tu podstatně větší jako cizinec žijící v sousední zemi.

Nechci psát o tom „jaké to tam bylo“, protože z oné stránky, z níž se obvykle emigrantské příběhy vyprávějí, na tom nebylo nic zajímavého, neřku-li výjimečného. Chci jen přidat svůj pohled zvenčí k jednomu pohledu zvenčí na naši zemi, který tu reprezentuje pan Miloš z Bernu.

Já panu Milošovi z Bernu velmi rozumím. Jeho myšlenky, vůči nimž se mnozí diskutující příkře ohrazují, mne nikterak nedráždí a řadu z nich pokládám za následováníhodné. Rovněž nespatřuji v reakcích pana Miloše na kritiku jeho příspěvků žádnou umanutost ohledně vnucování Švýcarských receptů druhým, byť leckomu z jeho oponentů to tak zřejmě připadá. Možná právě proto, že srovnání funkčnosti našeho státu se Švýcarskem v nás vyvolává nesnadno stravitelný pocit nedostatečnosti.

Jistěže Švýcarsko prošlo a prochází jiným historickým vývojem, jistěže má jinou dějinnou zkušenost a jeho občané disponují jiným sociálním kapitálem. Nepochybně také možnosti, které před Švýcarsko evropské dějiny postavily, byly jiné než ty, v nichž se ocitali lidé z české kotliny.

Cesta Švýcarska je prostě jiná, ale je také jiná proto, že se lidé ze Švýcarska na oněch dějinných křižovatkách dobře rozhodli a vytrvali. O nás Češích se toto říci nedá.

Váš Jiří

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Děkuji, velmi si cením Vašeho pohledu.

Podobný osud měla má kamarádka Marie od F-M, která po návratu z Rakouska pracuje jako soudní překladatelka, navíc spolu s přítelem Mgr. Ondřejem Babicou připravují slovenský a český zdravotnický personál pro nasazení ve Švýcarsku - AV CARE. Nevím, zda je to dobře či špatně, snažím se to vnímat pozitivně jako podporu přímé demokracie.

Ptal jsem se před výjezdem řady lidí z okolí, zda by chtěli, aby to u nás fungovalo podobně jako ve Švýcarsku. Jednoznačně pro byla jediná osoba - mladá paní, pracující tuším v Anglii, toho času na návštěvě u rodičů. Proč našinci nechtějí rozhodovat o důležitých věcech společně? Jeden kamarád uvedl, že "sousedé jsou blbí", druhý zase, že ti "rozumní by hlasovat nepřišli", třetí namítal, že při hlasování "může vzniknout chaos". Korunu tomu nasadil spolužák Igor: "Přímá demokracie u nás jen přes moji mrtvolu". Připadá mi to jako základní český problém, že lidé si málo váží jeden druhého a až na výjímky nedokáží držet pospolu. Kdyby našli důvěru a odvahu vzít osud do vlastních rukou, měli by se mnohem lépe.

Přeji vše dobré,
Miloš Dorda, Kandersteg

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

máte Miloši dobrého zastánce :-). A aby to nebylo "o vás bez  vás", budu oslovovat Miloši  přímo Vás i když v reakci na Jiřího.  Já Vás a nejen Vás chápu, že z venku všechno vypadá dost snadné (ale nemusí to být vždycky nadhled).  Píšete o změnách režimu, nebo politiky, jako byste je měl na dlani, zatímco my nedbáme  .... 

Rozumný člověk se však vyvaruje poučování a shazování. Čtu Vás Miloši už delší dobu, dnes zrovna jste nenapsal nic, co by mě nějak nadzvedlo, spíš jsem si připomněla Vaše  dlouhodobé výstupy, tedy jak Vás z nich vnímám já. Byla to má první reakce a bohužel jste mne nepřesvědčil, že Vám v mém úsudku křivdím. 

Kéž by se dalo mávnout kouzelným proutkem, vrátit se na jinou křižovatku a odbočit správně. Myslím si však, že než sypat si popel na hlavu za naše předky, nebo obviňovat kohokoliv, či dokonce nepřízeň osudu, je zapotřebí zvednout hlavu, sjednotit se a začít si věřit.  Zpochybňování a z toho pramenící nejistotu,  není třeba k nám importovat, těch tu máme ažaž.  Je to hodně zjednodušené, ale bylo to to hlavní, proč jsem se dnes rozepsala.  

Krásný zbytek dne pánové. Děkuji za diskuzi.    
 

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Od oběda se snažím Vám napsat a vždycky se zadrhnu u Miloše :-) Vlastně jsem chtěla přispět k tomu Vašemu přehledu naší fialové "moudrosti" nahoře  a pak jsem zjistila, že podobné perly, které jsem si  začala ukládat v době, kdy se signalista prohlásil za trenéra úspěšného klubu Liverpool F.C., jsem si nejspíš nechtěně smázla.  Už jsem jich měla pět :-(. Snad řekne někdo z nich brzy zase  něco tak převratně pitomého, že mne to vyprovokuje k novému seznamu. Pak dám vědět :-) Mějte se hezky

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Inspirace pro novináře , kteří nesouhlasí s proudem mainstreamu.

Elon Musk na své platformě X (dříve Twitter) postnul: Když Tucker Carlson vysílal v televizi (než byl odejit z Fox News), měly jeho pořady sledovanost v řádu jednotek milionů diváků. Sledovanost jeho epizod na platformě X přesahuje počet obyvatel Spojených států (330 milionů).“ V době psaní tohoto článku shlédlo 24. Tuckerovu epizodu - rozhovor s kandidátem na prezidenta Argentiny Javierem Milei - 418 milionů lidí. Musk to okomentoval slovy: Promluvte si se Zemí prostřednictvím X!“. Podobné rozhovory vedl Tucker s Donaldem Trumpem (265 mil.shlédnutí), Viktorem Orbánem (128 mil.shlédnutí) a dalšími.

Z článku na https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/tucker-carlson-rozhovor-o-zlu-socialismu.A230920_155510_p_spolecnost_nef

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Senilní páprda v čele jaderné mocnosti.“ Kdo za Bidenem řídí svět? Analytik Vyoral tuší

23. září 2023 👉 @cz24news

V sobotu proběhla další demonstrace Jindřicha Rajchla. Tentokrát se řečnilo kratší dobu a pak následoval pochod na Letenskou pláň. Velké spory se vedou o počet účastníků, kdy média demonstrantům nenakloněná udávají „pár tisíc“, zatímco organizátoři hovoří o desítkách tisíc.

Vládní politici pak srovnávají počet účastníků se Dny NATO, které probíhaly ve stejné době. Myslíte si, že je fér porovnávat demonstraci v podstatě s estrádou?

Samozřejmě, že není a čísla dle všeho taky nesedí. Ale jak už jsme si zvykli u vládních papalášů a demagogů z médií hlavního proudu, kteří jim jdou na ruku, tak když jde o demonstrace Bambilionů chvilek proti demokracii, tak jsou počty statisícové, zatímco jde-li o demonstrace „nepravověrných“, „dezolátů“, „konspirátorů“ či „proruských švábů“, tak se jedná o tisíce, ideálně pak nižší. Nacisti, komunisti, takzvaní liberální demokraté – jiná pojmenování, podobné nejen propagandistické praktiky. Bohužel.

V USA pomalu sílí názor (hlavně kvůli Joeu Bidenovi), že by se měla zavést vrchní věková hranice pro politické funkce. Komentátor a autor komiksu Dilbert Scott Adams ovšem podotkl, že současná stará garnitura nemůže své pozice opustit. Protože by to znamenalo, že se přijde na to, co všechno ve funkci dělali. Byl byste pro zavedení věkového limitu i u nás?

Nejsem toho fanouškem, jakkoliv to může v souvislosti s výkonem vrcholných politických funkcí mít své opodstatnění. Obzvláště když máme před očima evidentně senilního páprdu Bidena v čele jaderné mocnosti. Dílem nechtěného pak tato situace může řadě lidem otevřít oči v tom, kdo vlastně ve skutečnosti stojí za řízením a vedením států a světa. A že politici jsou v drtivé většině pouze špatní herci a loutky řízené ze zákulisí. Ať už si toho jsou, nebo nejsou vědomi. Ale zpět k vaší otázce. Spíše by se měl pečlivěji prověřovat zejména psychický stav u kandidátů na exponované funkce. Věk totiž není ten nejpodstatnější faktor. Řada lidí je i v pokročilém věku svěží fyzicky, ale i psychicky a často mohou ostatním nabídnout více, než takzvané „mládí vpřed“. A co se týká opuštění pozic, tak kapři si rybník samozřejmě sami nevypustí.

Ceny benzínu dále rostou, už překročily hranici 40 korun za litr. Jak to máme vnímat? Vzpomínám si, že se někteří vládní činitelé chlubili, když ceny klesly. Mají tedy teď za drahý benzín vládě nadávat?

To bychom měli všichni, neb vysoké ceny pohonných hmot a energií jdou zejména za vládními představiteli, kteří za tichého souhlasu či přímo ponoukání sdírají na kůži občany České republiky a skrze zdanění těchto komodit získávají peníze do rozpočtu, z něhož pak trestuhodně financují cizí válku a podporují vizitory, migranty a uprchlíky z jedné z nejzkorumpovanějších zemí na světě.

Eurokomisařce Jourové vadí, jak čeští politici mluví o Evropské unii, protože ji tím prý poškozují. Vadí jí, že jsou „Češi, Moravané a Slezané pod dvacetiletou masáží ze strany špičkových politiků, kteří říkají, že si to v Česku všechno vymyslíme nejlíp a ať nám do toho Brusel nemluví“. Měli by čeští politici vůči Bruselu projevovat více pokory?

Tak dle soudruhů euroúderníků typu Jourové bychom se samozřejmě měli lokajsky klanět našim imperátorům z bruselského politbyra nejlépe až po kotníky. Dokonce mám pocit, že více než za minulého režimu Sovětskému svazu.

Režisér Jiří Strach byl v DVTV. Za svá slova „Ty neříkáš to, co my chceme slyšet, tak nesmíš do médií, nesmíš filmovat a buď rád, že tě nezavřeme někam do kriminálu nebo koncentráku“ sklidil tvrdá slova od příznivců pravdy a lásky na sociálních médiích. Stejně jako DVTV za to, že ho pozvala. Publicista Petr Janyška dokonce prohlásil, že DVTV, „kdysi slušný pořad“, nyní zve lidi z „okraje společnosti“. Když na to přijde, je na okraji společnosti spíše Jiří Strach, nebo Petr Janyška?

Tak příznivci pravdy a lásky – takzvaní lepší lidé, kteří přeceňují sebe a podceňují ostatní – jen názorně potvrdili pravdivost slov Jiřího Stracha. Pan Strach si zaslouží vyseknout poklonu za to, že se nebojí pojmenovávat věci pravými jmény a že se zvládá pohybovat s hlavou vzpřímenou v uměleckém prostředí, které často budí dojem toxicity a sektářství jednoho jediného správného názoru.

Český rozhlas drží týden udržitelnosti, v rámci něhož se budou moderátoři různě uskrovňovat ekologickým způsobem. Nebylo by ale lepší, kdyby se moderátoři neuskrovňovali ekologicky, ale raději na koncesionářských poplatcích?

Pokrytectví a propaganda veřejnoprávních médií. Obávám se, že pánové a paní za šíření propagandy, pardon osvěty, nezřídka štědře placení z našich peněz, by mimo tento prohnilý socialistický moloch byli sami neudržitelní.

Prezident Pavel promlouval v OSN. Mimo jiné potvrdil i závazek do Zeleného klimatického fondu. Kromě toho, objevily se informace, že na Hradě se dostávají k moci Kolářovi lidé velice nevybíravým způsobem. Nezačíná se svým voličům Petr Pavel pomalu zajídat?

To byste se musel zeptat jeho voličů. Člověk, který si umí konceptuálně dát dvě a dvě dohromady, přece musel vidět, že Petr Pavel coby věčný lokaj a po Drahošovi v pořadí druhá marioneta Petra Koláře a lidí kolem něj, bude pouze skákat, jak ti v jeho pozadí budou pískat. Co jiného také čekat od celoživotního oportunisty a kariéristy, který před řízeným předáním moci v devětaosmdesátém z pozice silové složky pomáhal budovat socialismus, aby posléze převlékl uniformu a opět v souladu s platným režimem začal budovat korporátní fašismus, pardon liberální demokracii.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

Biden není bidet, to je asi vidět. Jenže, mně od A až po Zet, připomíná klozet.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Военнослужащие РФ уничтожили в зоне СВО немецкий танк Leopard с экипажем из солдат бундесвера. До этого Минобороны Германии отрицало, что военнослужащие страны вовлечены в боевые действия на Украине. Командир разведгруппы ВС РФ с позывным Легенда рассказал, о чем успел сообщить раненый немецкий механик перед смертью.
Ruský vojenský personál zničil v zóně Speciální Vojenské Operace německý tank Leopard s posádkou vojáků Bundeswehru . Do této události německé ministerstvo obrany popíralo, že by byl vojenský personál země zapojen do bojových akcí na Ukrajině. Velitel průzkumné skupiny ruských ozbrojených sil s volacím znakem Legend vyprávěl, co stihl před smrtí nahlásit zraněný německý mechanik.

«И обнаружили, что механик-водитель танка был тяжело ранен, а остальные погибли (экипаж танка Leopard составляет четыре человека. — «Газета.Ru»). Механик, когда очнулся и нас увидел, начал кричать «нихт шиссен» (не стреляйте. — «Газета.Ru»)», — рассказал командир группы.
"A zjistili, že mechanik/řidič tanku byl vážně zraněn a ostatní zahynuli (posádku tanku Leopard tvoří čtyři lidé. - Gazeta.Ru). Mechanik, když se probudil a uviděl nás, začal křičet „nicht schiessen“ (nestřílejte. - Gazeta.Ru),“ řekl velitel skupiny.

Он уточнил, что механик не был наемником, а, как и весь экипаж танка, входил в одну роту бундесвера. Раненый назвал свою бригаду и место ее дислокации. Ему была оказана медицинская помощь, однако от полученных ран он скончался.
Upřesnil, že mechanik nebyl žoldák, ale stejně jako celá posádka tanku byl součástí jedné roty Bundeswehru. Zraněný muž pojmenoval svou brigádu a její umístění. Dostal lékařskou pomoc, ale na následky zranění zemřel.

https://www.gazeta.ru/army/2023/09/23/17632627.shtml

Průměrný počet slepic: 4.5 (14 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

No, trochu jsem se na tom h...o  "Máju" zasekla... :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz


Dobré ráno

Stala se mi taková věc - asi před 5 dny (19.9.23) jsem tu na dotaz nicku  Zappova ukolébavka  ,,,Je Ládik!!!, který psával sem, na A.cz a dnes myslím na Literate stejná osoba, jako vypoklonkovaný Větvička?“ .... odpověděla, že "...Ano je......"
Po upozornění od jednoho nicku na Litterate po pár dnech  jsem zjistila, že se tady pod dotazem rozjela i diskuze. Dlužím vám tedy všem, kdo jste to četli, příp. reagovali,  velkou omluvu.  
 

ZDEJŚÍ LADIK PÍŠÍCÍ NA L.CZ (dnes už asi jen tam),  NENÍ Ladik Větvička.

Tohle sice vím co je oba znám (z netu) , ale přehlédla jsem při reakci zřejmě závěr "jako vypoklonkovaný Větvička" . 

Proto už moc nepíšu, většinou diskuze jen narychlo přelétávám (nedostatek času), občas mě však nutkání přemůže. Pak to dopadá takhle. Omlouvám se tedy znovu oběma Ladíkům i všem zdejším diskutérům, které jsem uvedla v omyl. 
Krásný den všem
 

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Alice

Trvalý odkaz

tak to je pravda celičká, Ládik není Větvička!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Větvička je taky Ládík, který cestuje, fotí a píše.  Ten "náš" jenom fotí a myšlenky ho napadají ve verších hned po ránu. Ostatně tady na Kydech je asi pro "veršotepce" úrodná půda, když tak čtu Vás :-) 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Alice

Trvalý odkaz

do Ládika mám dost daleko. To co já stvořím to je (jak se tady na Moravě s oblibou říká) jen taková haluz.  Ale hravý jsem až moc.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)