Vidlácké výhledy po žních

Autor

Tak nám víceméně skončily žně. Úroda je pod střechou, kombajny se nastěhovaly k dílnám, aby byly nachystané na kukuřici a slunečnici, což vypukne za dva měsíce. Na polích už řádí traktory, které provádějí podmítku strniště (dnes zpravidla diskovými pluhy) a co nevidět se začne sít řepka. U nás všichni čekají na déšť, který je podle předpovědí zatím v nedohlednu a zemědělští majitelé a manažeři se scházejí v klimatizovaných kancelářích u kávy a chlebíčků, aby začali dělat tvrdý byznys.

Pokud mohu soudit, úroda je letos horší než byla loni a v našem regionu je dokonce za očekáváními. Průměrný výnos pšenice se taktak blíží k šesti tunám na hektar. Ozimný ječmen používaný na krmení ovšem letos vyšel velice dobře a je ho všude dost. Tento ječmen je tak trochu pod rozlišovací schopností globálního byznysu, takže se nijak zvlášť nepřepravuje a zpravidla se používá v tom regionu, kde byl vypěstován. Jak jsem psal před týdnem, kdo máte slepičky či jiné zvířectvo, běžte si rychle nakoupit. Dostanete ho takřka za loňskou cenu.

Naopak jsem příjemně překvapen, že zemědělci toho překupníkům prodali méně, než jsem si myslel. Nakonec nám toho na sila přijelo zhruba tolik, kolik mělo a pokud se něco prodalo Polákům přímo z pole, může to dělat řekněme 10%. To je víceméně v toleranci ročních výkyvů. Z českých polí něco odjelo (u polského pohraničí to bude víc než u rakouského), ale nerozprodali jsme si budoucnost. Ovšem, kdo prodal, ten je teď rád.

Ceny obilnin padají dolů a to rapidně. Reálné nabídky na odkup jsou už pod 7000 Kč/ tunu pšenice (tedy pod náklady). Běžně je teď vidět obrázek, kterak zemědělec sklidil, odvezl, uložil, vykázal… a teď zoufale telefonuje na všechny strany, aby to od něj někdo koupil… a nikdo nekupuje. Obchodníci teď jednání zdržují a oddalují, protože už tuší to, co už tuším i já. Ceny budou dále klesat.

Jak jste jistě již zaregistrovali, EU bude odblokovávat sankce na některé ruské banky, aby usnadnily export ruských obilovin. Ani tady se nepodařilo na Putina zatlačit, od letošního jara prostě suroviny vítězí, mongolské hordy z Moskvy jsou na koni a lepší to nebude. Rusko tvrdí, že nabídne k exportu padesát milionů tun obilovin vypěstovaných pěkně s ruskými levnými hnojivy, za pomoci ruské levné nafty a pomocí agrochemie, kterou neomezovalo žádné zelené náboženství. Ruská pšenice je tím pádem extrémně levná, ale stejně na ní dobře vydělají.

Nevím samozřejmě, jak to dopadne tady v Evropě. Chleba bude drahý určitě, protože nejde jen o pšenici, ale i o ten plyn, kterého je málo… Ale jeho cena by nemusela jít do nebetyčných výší. Můžeme se přiklonit spíše k optimističtějším variantám.

Vzhledem k tomu, jak to tady teď v Evropě děláme všechno správně, tak mohu ovšem klidně konstatovat, že všechno dobré je i k něčemu zlé. Levnou pšenici teď naše zemědělství nemá žádnou šanci ustát.

Kolik já viděl v posledních dnech sedláků, agronomů, ředitelů družstev i akciových společností, kteří se rozčilovali, jak je možné, že jim nechceme dát devět a půl tisíce za tunu, když nabeton vědí, že Franta před čtrnácti dny tu cenu dostal. Ano, dostal ji. Ale jednat o ní začal před dvěma měsíci, před měsícem mu ji slíbili, před čtrnácti dny podepsal slíbenou smlouvu a tak ji má. Kdo začíná jednat teď, ten kouká jak sůva z oleje.

A mně se strašně chce říct, ať neváhají, ať prodají teď, dokud mají šanci ještě dostat cenu začínající sedmičkou nebo šestkou. Za měsíc už nedostanou ani pět tisíc… Ne, nevím to jistě, doba je divoká a turbulentní, všechno se ještě může otočit, ale když vidím, že i na Ukrajině se sklízí, jako by žádná válka nebyla, zároveň se uvolňují sankce, protože naši ojropapaláši se vyděsili z možných důsledků, tak bych si myslel, že všude mimo EU budou ceny žrádla normální a zemědělství funkční, jen my na to zase doplatíme.

Například u nás v regionu byly parametry pšenic tak na hraně potravinářské kvality, že kdyby byl výnos kolem 8mi tun na hektar, tak to všechno bylo krmné. Dusík v pšenici vyšel jen díky tomu, že se o něj podělilo méně odnoží a méně zrníček. Zhruba čtvrtina zemědělců použila taktiku nízkých nákladů a nízkých výnosů. Prostě nehnojili, nebo hnojili málo, nebo prostě nahnojili jen ty hnojiva, která ještě měli za starou cenu. Ostatní hnojiva nakoupili a průměrně za ně dali dvakrát víc než loni. Letos za ně dají třikrát víc. Ale pokud dostanou za svoji úrodu podobnou cenu jak loni, jsou na huntě.

A poznáme to brzy… Možná už v září budou na té pražské demonstraci i se svými traktory. Myslím, že by to mohlo vyjít, protože to už budou mít prodáno a budou vědět, kdy jim peníze dojdou.

Při této úvaze nesmím zapomenout, že je třeba dát pozor, aby se mezi skutečné zemědělce nepřipletli ti hoši od Jurečky a Nekuly, kteří naší vládu podporují, protože chtějí sklízet dotace a ne obilí. Oni mají také velké traktory. Ale ještě by tam měly prosvítat nálepky, jak demonstrovali proti Babišovi, protože ten dával dotace na hektar a ne na ksicht. Panu Rajchlovi bych doporučil si na ně dát pozor.

Co říci závěrem? Že se na té demonstraci asi všichni potkáme a podzimní průser může odvrátit už jen jedno jediné – že se EU nějak s Putinem domluví a plyn bude stát to, co stál dřív. Aby Duslo zase dělalo ledek za 5000 Kč/t. A samozřejmě, abychom si zatopili. Pokud to tak nebude, nejspíš mi dají v práci traktor, abych v Práglu také blokoval dopravu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (39 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

že do toho zemědělství moc nevidím. Ale mám poznatek a to už dávno před válkou a grýndýlem a podobnými věcmi, že zemědělci furt držkovali.

Když bylo sucho a moc se neurodilo, držkovali. Když byla ideální sezóna, urodilo se nad poměry, urodilo se ale všem, tudíž toho bylo hodně a když je něčeho hodně, tak cena padá, tak pak taky držkovali. Vlastně si nepamatuji, že by zemědělci někdy nedržkovali.

U nás to máme jednodušší. Co zasadí ženské zítra, to budou jednou sklízet naši prapravnuci. To, co já půjdu zítra kácet, tak to když sázeli, tak bylo Leninovi 30. Přijde mi, že u nás to není tak hektické, vše si plyne poněkud pomaleji a to mám rád.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

to jsou mršky. Mají úrody malé, ale velké mají držky. Nikdy nic se jim nehodím ani rok kdy se urodí. Je to divná legrace, že umí sklízet hlavně dotace.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Akorát, Zaubere, občas by to chtělo fláknout do entru. Asi takhle:

 

Zemědělci to jsou mršky.

Mají úrody malé, ale velké mají držky.

Nikdy nic se jim nehodí, ani rok kdy se urodí.

Je to divná legrace, že umí sklízet hlavně dotace.

 

No, nevypadá to lépe? (jo a vymazal jsem vám tam to "m" navíc a přidal tu chybějící čárku. to víte, my, lesní dělníci, jsme na pravopis dost hákliví))

 

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

berrnarde, já si na úpravu a vůbec nějakou pomíjovou krásu, tak nějak nepotrpím. Já a Ládík? Kdepak, já jsem spíše dřevo, které nemá básnické střevo. Možná nemám ponětí, co je to holá věta, či nějaké souvětí. Rád si hraji se slovíčky, tedy s rýmy, svádí mě to tvořit šprýmy.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím, na té demonstraci. Jednak nemám traktor, druhak jsem se zařekl, po zkušenostech za těch necelých třiatřicet let, že už nikdy! K volbám vždycky zajdu, ale nějaké iluze o "lepším příštím" si moc nedělám. Většinou teď volím tak, aby byla, pokud možno, silná opozice, no a to se tentokrát, díky mně naprosto nepochopitelném selhání socanských voličů, nepovedlo. Jinak si myslím, že Fialovi, s pomocí těch jedině správných demokratických médií, dobrému bydlu většiny obyvatel a s podporou elit a mainstreimu, se povedl husarský kousek. Svoje prakticky dva nejdůležitější body svého programu, tedy odstavit Babiše a sestavit většinovou vládu, splnil. Ostatní body programu byly jen iluziorní, prázdné kecy a ty mu jdou naprosto skvěle. Ano, pan profesor Fiala je jedním z nejúspěšnějších politiků za posledních třicet let. To, že pro nás, běžné lidi, konkrétního neudělá vůbec nic, než jen to, že přenastaví penězovody tak, jak to jeho loutkovodiči potřebují, na věci vůbec nic nemění. Ale můžu vám říct, pokud vás to uklidní, že nějaku suverenitu a národní svébytnost určitě neztratíme. Ani s Fialou, ani bez něho. Neboť nelze ztratit to, co už dávno nemáme. A myslím, že až na pár let za první republiky, jsme ani nikdy neměli.
Jinak, rád si s vámi tady v té, jak já říkám, virtuální hospodě, rád pokecám a počtu, ale dám vám zcela zdarma jednu důležitou radu: nic víc, než pokec s někdy opravdu zajímavými lidmi, občas i s poučením a dobrým pocitem, že v tom "nejedete sám" a kolem nejsou jen samí dementi, od toho neočekávejte. Na nějakou "novou stranu", nebo "hnutí" zapomeňte a neztrácejte s tím drahocený čas. Nemáte šanci. Ty traktory na Václaváku či na dálnici, to jo, to by mohlo trochu alespoň něco zmírnit, snad i přispět k tomu, aby hoši momentálně u koryta dávali většího majzla a nemlaskali tak nahlas. Ale jinak za nás už dávno rozhodují jiní. Mimo to - dokud lidi opravdu "nebudou padat na držku", bude tu vždy dostatek dementů, kteří budou zachraňovat planetu a "bojovat" za lepší životní prostředí, "evropské hodnoty", proti rasizmu, xenofobii, utlačování menšin, práva zvířátek, atd. atp. a my s tím nic nenaděláme, protože demokracie a volby. A kdo by nechtěl krásný, lepší svět bez válek, všude dobře, všude mír... :-)))) Ale zatím tomu ještě opravdu tak není. A nevím, jestli je to dobře, nebo špatně.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

napsal jste to dobře a hodně výstižně. Já s vámi počítám!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidím to podobně - jen s dodatkem, že Čechy nevnimam jako národ, kterej je schopnej si vládnout sám. No, Armagedon se opět o půl roku odkládá, Vladimír otevřel kohouty, plyn bude a zlevňuje, pšenice bude a zlevňuje, takže nezbývá než vybít hejna slepic, hus a kachen na normální stavy a zase napřesrok! 😁

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Problémy jsou a že jich je, ale lidi to zatím do ulic nevyžene. Sice to jde od desíti k pěti, ale fůra lidí to nevidí. Vidlák tady hrozí cenami komodit.

Moje dcera bere 40 kolíků, ten její totéž, zatím bezdětní, takže měsíčně na účtu 80. Myslí si snad někdo, že tyto dva tankuje, jestli si koupí chlepa za dvacku, nebo za stovku? Nebo, že v hospodě dají za pivko ne 35, ale 50? Toto je pod jejich rozlišovací schopnost.

My se z toho neprobereme tím, že se zamyslíme a začneme věci dělat lépe. My potřebujeme vybudit. Pořádně si rozbít držku. Aby Putin na zimu zavřel kohouty, nebo aby v zimě přišel pořádný blackoutík, tak na dva týdny. To bych si přál. Aby se to stalo co nejdřív. Ale nepřeji si to proto, že bych byl masochista a rád bych pak trpěl. Přeji si to proto, protože čím dřív toto nevyhnutelné přijde, tím pak budeme padat z menší výšky a bude to bolet míň.

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

pravda, berrnarde. Jenže, národu kterému vládne ta nejhorší politická sebranka, asi není pomoci. Tedy, hlavně zevnitř....

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

zatím je nám (aspoň tedy nadkritické většině) příliš dobře.

Potřebovali bychom probudit.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Dávný vtip říká to, že největším nepřítelem zemědělců je jaro, léto, podzim a zima. ale pro zemědělce to moc velká legrace není. Není totiž asi žádný jiný obor, tedy alespoň v našich zeměpisných šířkách a délkách, který je tak fatálně závislý na počasí. A počasí opravdu neporučíš i když si kdysi někteří mysleli, že člověk, který zní hrdě, si s tím určitě nějak poradí. Neporadí. Ani tehdy, ani teď. Dělá si se zemědělcama co chce. A jenom hodně nemoudrý člověk se může divit tomu, že dnes, v době globalismu, různých dotačních politik v různých zemích, za různých výrobních nákladů, ale při velmi malé, nebo téměř nulové možnosti uskladnění a "odložení zboží na horší časy", zemědělci brečí. Protože pravidla a ceny jak vstupní, tak výstupní, určuje někdo jiný a ten ty skutečné zemědělce drží sakra vysoko pod krkem.. Tož proto, když se neurodí, zle a když se urodí, také zle. Protože už dávno neplatí, že, podobně jako kdysi u sedláků, většina úrody skončí v koloběhu hospodářství a když se neprodá obilí, tak se odstaví víc hovězího, nebo prasat a časem se to nějak srovná. Tehdy běžní sedláci určitě nebrečeli, když se urodilo. tedy, alespoň doma, v kuchyni. V hospodě rači moc řečí nenadělali, protože ... šak znáte lidi! :-)))

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

se vysmívat zemědělcům.

Já si jich vážím, akorát mi přijde, že dnešní doba je nějak pokřivená. Dřív zemědělec za kuropění vstal, natáhl holínky a vyrazil do boje. Dnes si musí připlácet na odborníka, který se vyzná v té spleti dotací. A jsou tam věci a to o tom vím hovno, které mi hlava nebere.

Mám kámoše, ten dělá v lese a asi aby se po večerech nenudil, tak má u baráku 70 ovcí a k tomu nějaké louky. A říkal mi, že musí posekat co nejdřív, aby mu nesebrali dotace. Kurva, jaký dotace? Jestli chová ovce a má louky, tak mě neználkovi v zemědělství je jasné, že aby pro ně měl žrádlo na zimu, tak musí v létě sekat a sušit. Tak z jakého důvodu mu dávají nějaké dotace? Upozorňuji, že tohohle kluka mám moc rád. Je to férovej chlap. Ale když mu někdo nabízí zadáčo prachy, tak ho nepošle přeci do prdele. Já se nezlobím na něj, já se zlobím na ten různými dotacemi pokřivenej systém.

Další příklad: bylo léto, kdy bylo sena tři prdele a sedláci už nevěděli co s ním. Tak pokud sousedily jejich louky s lesem, tak nám tam ten přebytek nakulili. Dotační Bůh, který je sleduje ze satelitu na ty balíky pod korunami stromů už neviděl, oni měli posekáno, takže bylo vše v pořádku, akorát nám teď na mnoha místech v lesích hnijí už několik let balíky sena.

Jiný příklad: někdy potřebujete nakácet dřevo, ale abyste se s ním traktorem dostal k asfaltce, kam si pro něj sáhne kamion, potřebujete to vzít krz soukromou louku. S některými vlastníky se nedohodnete nikdy, ale většina je rozumných. Ale i ti rozumní vám řeknou, blbněte si tady v zimě, ale v létě vás tu nechci vidět. Protože, když mi protáhnete po louce 200 kubíků, tak to zanechá následky a oni jsou schopní mi z fotek toho satelitu tu plochu vámi rozježděnou spočítat a pak mi jí strhnou z dotací. Potíž na tom je to, že kůrovec nelítá v únoru, ale teď. Takže jsem schopen vám ukázat konkrétní porosty, kde se dnes brouk krásně množí, jelikož mi ho kvůli zemědělským dotacím nemáme jak dostat z lesa. Takže to pak vezmeme v zimě, ale už dost plošně, jelikož ta oblast bude totálně sežrána.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Já jenom,že to dopadne,jako pokaždé.
Já bych s prodejem počkal až do března.
Co v tom vidím překupníci,spekulanti,chtějí nakoupit lacino a draze prodat a to můžu říci i o Babišovi.
Pan Vidlák by to mohl objasnit,za kolik nakupoval třeba jejich sklad v loňských žních a za kolik se prodávalo letos.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

by som len tolko....
Maticka Zem je stale rovnako velka.
Plus minus autobus dava stale rovnaku urodu ... cela entita zemegula....

Takze co sa vlastne meni?? Su to tie entity, co sefuju zdrojom.

Cil je vlastne jasne, ze nebude vypadok v mnozstve psenice ci obilovin. Dokonca aj pod palbou a pri horiacich poliach su schopni polnohospodari pozbierat urodu.

Len sefovat celemu biznisu uz nebude petrodolar. Panika na trhu je sposobena tym, ze vlastne nik netusi - a ani VVP - ako cela ta zmena vlastne dopadne, pac ako hovoril stary rabin - nakoniec je vsetko inak.

Vsetky tie predpovede ze za 2 roky uz bude lepsie suvisia s tym, ze ono si to nejak sadne a biznis uz pofrci chvilku v stabilnych mantineloch.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pořád ta pšenice, pšenice... a co žito? Copak jsme Bulhaři, co jedí bílý chleba? Náš chleba je z žita. Aspoň by měl být! Jakpak se urodilo žito (teda rež)? A co oves, bude dost krmení pro koně a na moje vločky? A brambory? Budou brambory? "Kobzole a zelé, živobytí celé"...

a tady pořád pšenice, pšenice..

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Tak k tomuhle mám taky historku.

Jsem kdysi byl na pionýráku v CCCP a tam nám z nich ráno dělali kaši. Nás tam bylo pět chlapců z Čech a vždy večer jsme hráli flašku na body a ten, kdo prohrál, musel pak ráno sežrat snídani. Ale byli jsme tam tři týdny, tudíž jsem též párkrát prohrál. Od té doby ovesné vločky rád nemám, dokonce bych se nebál napsat, že k nim cítím vyloženě odpor.

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

Ovesná kaše se musí umět udělat. Ve slané vodě se vločky uvaří. Kdysi jsem do no vody dával i takovou voňavou zelenou rostlinu, myslím se to jmenovalo japonská řasa... Zároveň se cibulka opeče slabě do světle žluta a nakrájí se laciná uzenina, ale pozor, na mikroskopické kousíčky. Čím méně uzeniny máte, tím menší kousky to musí být, aby v každém soustě byl aspoň jeden. Dochutit pepřem, pažitkou, nebo tak něco. k tomu rajče, je-li sezona.
Kaše se udělá víc, než je třeba ku snídani. Večer se do zbytku namíchá vajíčko uplácají se placičky a osmaží se na pánvičce.
Oni Vám v Artěku asi dělali vařené ovesné vločky sladko, na mlíku, že? No ty rád nemám, máte pravdu. Ale! Pokud chcete být vegoš, tož vločky naložit do mlíka už odpoledne, nevařit a nechat na ráno. Do toho přidat med a sušené ovoce. Zamíchat a nechat v ledničce. dobrá snídaně. Ale kapku drahá...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Pane Čech.
Pšenice je základní obilnina pro stravování lidí,ale i zvířat.
Žito,oves,ječmen,jsou jen doplňky.
Sladovnický ječmen už není tolik potřeba a ani chmel,když se prosazuje umělý slad a také je to poznat na pivu.Brambor by mělo být letos dost,horší to bude s cukrovkou,teď potřebuje vláhu a ne spalující slunce.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Protože dneska se všechno jídlo dělá z pšenice. Žito  v tom nehraje skoro žádnou roli. 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Takže nic se neděje, že ano, plyn plyne, obilí bude ještě lacinější než loni, kdy bude pečivo levnější? Pokud nebude, tak někdo hrozně kecá a vymlouvá se na to, či ono... pekařů, nebo spíše otroků na lince je v pekárně pár, jejich mzdami se cena nezvýší. Stroje už tam jsou, mouka lacinější, plynu dost... kdy bude stát rohlík korunu? Nebo 30 hal, jako za zlých a špatných komunistů, co jedli malé děti?Čekají nás jen samé plusy a sociální jistoty. :-)

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Máme dobu turbulentní a politiky impotentní, to je zcela evidentní. Nevsadil bych ani cent na tento současný ekvivalent.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ČEZu kvete pšenka, ČEZ je drahá, česká erosenka. Jeho sláva se dotýká nebe, neb český národ dokonale ojebe.

Zatím bez slepic