Zřejmě to k něčemu bylo

Autor
Štítky

Trochu delší válečný úvodník: 

Hele - musím to napsat, protože zde na Kydech se problémy probírají z různých stran i různých pohledů. Proto musím dneska napsat něco, co se zcela vylučuje s tím, co jsem řekl včera. 

Nevím, jestli to jen není dobře připravenou zpravodajskou půdou, ale v posledních dnech registruju stále více signálů, že Rusko skutečně na Ukrajiu zaútočí. Možná jen podléhám informacím našich demokratických a nestranných novinářů, kteří se nikdy nemýlí a vždycky stojí neochvějně na straně pravdy, možná už je toho balastu prostě trochu moc, ale nemohu si pomoci. 

Včerejší zpráva o zabití pěti ukrajinských narušitelů, večerní Lavrovovy hlášky o nutnosti uznat Doněckou i Luhanskou republiku, následný Putinův projev, kde řekl, že obě povstalecké republiky uzná, pak bleskurychlé uznání,  spousta "zaručených" zpráv o ostřelování opolčeneckých vesnic (ale pokaždé bez obětí i bez fotek o velkých škodách), k tomu hlášení o dopadu střel přímo v Rusku... opět bez pořádných fotek a videí se zbytky dopadlé munice... Ne, nechce se mi tomu věřit, protože Putinově chování jsem zatím vždycky rozuměl, ale ve jménu pravdy musím upozornit i na tohle. Opravdu to chvílemi vypadá, jako by Rusko potřebovalo záminku... a nebo prostě Ukrajinu do útoku tlačí. 

Uznání Doněcké a Luhanské republiky... může si Ukrajina dovolit to přejít? Mohou si USA dovolit neuvalit sankce? Tohle je ten ruský plán, podle kterého bude Kreml postupovat? Putin v podstatě řekl, že Minské dohody jsou mrtvé. To znamená, že  stát se může cokoliv. Nebo tímto krokem Putin řekl Ukrajině, že pokud bude střílet na Doněck, tak střílí na Rusko a to by jako fakt radši dělat neměli? 

V podstatě jsme slyšeli, že Putin nikomu nebude dělat debila, že je připraven si to s kýmkoliv rozdat a nikoho nešetřit. 

Jestli Rusové vážně počítají s válkou, tak se Putin prostě rozhodl podobně jako USA - Fuck EU. Pokud by to tak bylo, tak se Rusové rozhodli do toho řádně říznout bez ohledu na následky, bez ohledu na SWIFT, bez ohledu na sankce, bez ohledu na cokoliv.  A pokud to tak je, tak to nemusí skončit jen na Ukrajině a mohou se do toho zamontovat další státy a skutečně může dojít na umrtvené plynovody a problémy, které si ještě ani nedovedeme představit. 

Na vnějších okolnostech se nic nezměnilo ani se nezměnilo nic na tom, že Rusko Ukrajinu nepotřebuje, že kdyby Putin chtěl, tak si Ukrajinu vzal už dávno, nic se nezměnilo na mých strategických i taktických úvahách.... Ale červíček začal hlodat a já tady na Kydech nikdy nezakrýval svojí vlastní nejistotu... naopak - upozorňoval jsem na ní. 

Možná Putin prostě vystupňoval sázky a naopak chce vyprovokovat Ukrajinu k útoku na Donbas, protože chce zničit její bojovou sílu. Možná je to false flag operace, protože na druhém konci světa si Čína bere Taiwan, možná je za tím ještě něco jiného.  Já ale nejsem ideolog i když mě z toho trolíci stále obviňují.  Ovšem tento Putinův krok je už hodně hodně vážný a jestli někdo ve štábech AČR pochyboval o ruském odhodlání, tak by asi pochybovat neměl.  Všichni naši politici by si měli vzít bezpečnostní hnědé kalhoty. 

Ventiluju pocit, že Putin sám teď také tlačí na válku, protože to Rusku z nějakého důvodu vyhovuje.   Ventiluju pocit, že Rusko konfrontaci chce, samozřejmě za svých podmínek. Ventiluju pocit, že v takovém uspořádání se s námi nebude zacházet nijak v rukavičkách. 

Nebo už Ukrajina spustila útok proti Donbasu a naše pravdomluvná média samozřejmě mlčí a Putin hodinu poté uznal obě republiky a za týden bude po válce i po ukrajinské armádě? Nebo je Putin prostě tak pevný v kramflecích, že si může dovolit i takový akt, protože NATO jsou žabaři a nic s tím nenadělají a kdyby náhodou moc kejhali, tak jim rozstřílejí rozvodny? 

Neříkám nic jistého,  není to žádná analýza podložená fakty. Jen mám pocit, že se v posledních hodinách dějí věci, které se vymykají tomu, co podle mě měl Putin dělat a co má  v plánu. Netajím se těmito pochybnostmi. Člověku už z té situace už prostě hrabe. Nota bene, když mám rodinu na obou stranách fronty. Tak mě z toho třeba vyvedete a vytvoříte souvislosti, které budou dávat smysl.  Ale tak či tak, Ruská hra je hodně, hodně na ostří nože. 

 

A teď dnešní text: 

Uplynulou sobotu jsem napsal článek, kde jsem Okamurovy obstrukce ve sněmovně označil  za Waterloo. Napsal jsem, že to od polojaponce byl úctyhodný výkon, který táhl vlastně úplně sám, ale o výsledku bylo rozhodnuto už předem. Zároveň jsem se netajil názorem, že SPD tato akce nijak zvlášť nepomůže, protože šlo tak trochu o zbraň na jeden výstřel a ten byl vyplýtván na boj, který se už dávno rozpliznul a veřejnost (bez ohledu na osobní názory a postoje) je z covidu především unavená. Tvrdil jsem, že si tím Okamura nepomůže, že je nutné aby plánoval spojenectví (s Babišem), protože jinak je na sestupné trajektorii. 

Chci dnes konstatovat, že jsem se nejspíš spletl. 

Jako reakci na článek jsem dostal smršť e-mailů, jakou jsem zažil naposled, když jsem napsal, že jsem se nechal proti covidu očkovat a že klidně nechám očkovat i svoje děti. Tenkrát to byly maily urážlivé, dehonestující, obviňující mě ze zrady a tak podobně, ale tentokrát šlo naopak o maily velice slušné, kdy se mnou pisatelé velmi zdvořile nesouhlasili. 

Zároveň jsem byl o víkendu v hospodě  a kupodivu, všichni si tam o Okamurovi povídali, měli přehled o tom, jak to ve sněmovně bylo, dokonce i ti, kteří ho nemají rádi a fandí třeba Babišovi, tak mu vyslovovali uznání za to, že dokázal dlouhé hodiny mluvit jen s pár poznámkami na papíře. Prakticky všichni se shodli na tom, že to samozřejmě neposlouchali celé, to se nedalo vydržet, ale ať slyšeli Okamuru ve kterékoliv chvíli, tak ten jeho projev měl hlavu a patu a dával smysl. 

Takže milý Tomio... spletl jsem se. Neměl jsem pravdu, že to byla vyplýtvaná energie do nikam. Lidi si toho všimli a to dokonce i takoví, které jsem nikdy neslyšel mluvit o politice. Všimli si toho lidi, kteří umějí napsat pár odstavců mailového dopisu, aniž by se to tam hemžilo pravopisnými chybami a vulgarismy. Tentokrát jsi zaujal nikoliv primitivy, ale myslící veřejnost. Klobouk dolů, nečekal jsem to. 

Dal jsem si práci (v neděli jsem neměl co dělat) a porovnal jsem mailové adresy všech těch Volného příznivců, kteří se do mě pouštěli celé léto a podzim a kteří mi prorokovali, že budu dávno mrtvý (celkem 6700 unikátních mailových adres) s těmi, co mi teď napsali o víkendu ohledně Okamurových obstrukcí (231 mailů).

Žádný průnik. 

Ani jednou nešlo o stejného člověka. A pokud ano, tak jsem to v té záplavě přehlédl, tak marginální to bylo.

A tak z toho mám vlastně docela dobrý pocit. SPD se vyčistilo od největších pitomců, průměrné voličské IQ šlo nahoru a i když jsem si musel přečíst víc než dvě stovky nesouhlasných reakcí, tak jsem z toho na konci neměl žádné negativní pocity.  Prakticky nikdo mě neobviňoval, že jsem poskok globalistů a nikdo mě neposílal do prdele. Svým způsobem to byla velmi pozitivní zkušenost.  Zdá se, že odštěpení Volného z SPD bude mít ještě spoustu výhod. Voliči SPD se mi začínají jevit velmi dobře. 

Nakonec tedy musím konstatovat, že to nebylo Waterloo, ale byly to ty Thermopyly. Okamura byl sice odnesen na štítě, ale konstatuji, že "mrtev tam leží, jak zákony kázaly jemu." Ač bych to nečekal, čin byl veřejností zaznamenán poměrně široce a gerilový marketing prováděný pravdomluvnými novináři zabral.  Pokud tato věc bude rozumně využita a dál rozvíjena, může znamenat víc než jednu prohranou bitvu a může se z ní stát příklad k následování. 

Když se mýlím, řeknu to.

Mýlil jsem se. 

  

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (167 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Doporučuji místo kydů číst aeronet

Průměrný počet slepic: 2.6 (45 hlasů)

In reply to by Petr! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Teď by ještě mohl posilit svůj dosti slabý program a dat na radu SV(Společnosti voličů)!

USILUJTE OKAMURA SPD O VĚTŠINU v PARLAMENTU A NEBUDETE ZAPOMENUT!

Průměrný počet slepic: 3.4 (26 hlasů)

In reply to by Petr! (neověřeno)

Trvalý odkaz

lze vidět včerejší oslavy v Doněcku:
https://www.youtube.com/watch?v=whFrIbK2LwQ

A přesun ruských jednotek na pozice uvnitř (do včerejška) ukrajinského území:
https://www.youtube.com/watch?v=Ui9W8ImSqQw
(v souladu se včera podepsanými dohodami)

Rusové opravdu na nic nečekají. Zdá se, že situace na bojišti je vyřešena. Neumím si moc představit, že by ukrajinský prezident-komik dal povel k protiútoku.

Průměrný počet slepic: 5 (33 hlasů)

In reply to by Petr! (neověřeno)

Trvalý odkaz

občas kouknout na: http://aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=14&t=5&sid=611e6b2c87d26586027e7e98d6fe92ff&start=8640

Vše co tam je tak je ozdrojované.

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu

Trvalý odkaz

Dobrý odkaz

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Petr! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dřív jsem to četl, protože informace tam byly neotřelé, zajímavé a nutily člověka k přemýšlení. Teď se z toho, ale , stal spíše ezoterický web, který produkuje "mediální shit" a diskredituje alternativu. Dnes už to může číst snad jen někdo od Volného, astrologických webů nebo podobných pomatenců. V podstatě to je jako inverzní verze Britských listů nebo Forum 24.

Průměrný počet slepic: 3.9 (17 hlasů)

In reply to by Petr! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Byl tam článek o uznání republik na východě Ukrajiny a část Putinova projevu, kde vzpomíná historii Ukrajiny.
Že je to historické území Ruska a že ji vytvořil Lenin, Stalin a bez komunistů by neexistovala.
Tento článek byl dobrý. Ovšem spoustu dalších nečtu už kvůli nadpisu, který je vyloženě bulvární.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Je rozhodnuto, přišla další porážka Ukrajiny a EU s NATO. Ukrajině se ukázalo, kde a u koho nemá budoucnost. Bude hodně řevu a proklínání, ale také tichého počítání. Ve hře není jen plyn a ropa. Jsou i další nerosty, Hedvábná cesta, přelety nad Ruskem atd. EU se rozhodla, že tak jako tak bude odebírat co nejméně plynu, ale za vyšší ceny. Rusko prodá méně za více peněz a proto zareagovalo.
Těžce se ale naruší spolupráce RF - EU. Zdá se, že Rusko Evropu odepsalo a začalo se o to více zajímat o zbývající velkou většinu světa.
Změna hegemona probíhá zajímavě, to jsme předpokládali. Teď to vnímáme na vlastní oči. A to jsme jen na začátku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (78 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to jednoduché...

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak jen krátce Vidláku.
Dnes byl zabit(zavražděn) horník jdoucí na ranní směnu, na vebech jsou fotografie, byla zničena rozvodna v Luhansku, nejde proud, tamtéž zničený vodovodní řád, poškozené domy, taktéž zaznamenané na videích. Záběry z místa střetu s diversní skupinou proniklou do RF. Dva hořící transportéry, mrtví banderovci, výbuch vozidla v Donětsku(pachatel zadržen a zveřejněn). Ne Vidláku, mýlíte se. Těch dokumentů je spousta, jen je chce všechny projít.
Nicméně jinak taky vím prd, ale vzhledem k tomu, že Ukři zvažují možnost doplnění svého válečného haraburdí i o atomovou munici, tak bych se nedivil, kdyby tomu Putin udělal konečně přítrž.
Jak by to asi řešil Izrael?

Průměrný počet slepic: 4.8 (84 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

No taky bylo zveřejněno video ukrajinských záškodníků, kteří na sabotáž v rusku vyrazili s helmou, na kterou dali kameru. Ještě si k tomu posvítili tak, aby z toho vzniklo pěkné videjko, která bystří ruští mírotvorci získali a zveřejnili.

Putinovi prchalové už se ani nesnaží, aby jim to někdo věřil.

Průměrný počet slepic: 1.6 (36 hlasů)

speciálnějších jednotek používají zcela běžně.

A třeba v USA je mají zapnuté na hrudi všichni poliši, když jdou do nějaké, byť sebemenší akcičky, třeba jako je kontrola dokladů řidiče.

Je mi líto, ale už ani ti Ukrové nejsou takoví dřeváci, jak se domníváte.

Průměrný počet slepic: 4.8 (44 hlasů)

Ze Sýrie pocházela spousta videí, od námi, demokratického západu podporovaných uřezávačů dětských hlav.
A banderovci mají islamistům blízko, Pravoseci se na svém FB chlubili, jak tam absolvovali výukové stáže.
Jedno takové videjko, kterak námi podporovaní demokraté uřízli hlavu osmiletému palestinskému klukovi kolovalo na Youtube.
A US mluvčí Mark Toner, byvše s tímto skutkem konfrontován na tiskovce, uřezávání dětských hlav bagatelizoval, jako něco nepodstatného.
Kampak ten Kartous na ty vypatlané "anonymy" chodí, jeden by si mohl myslet, že je nakonec platí sám Putin.

Průměrný počet slepic: 4.7 (35 hlasů)

Bob ti jeste nerekl, ze kamera na helme je beznou soucasti amerisckch soldatu?
Casto se taky zabery prenasi do velina, kde rozhoduji koho zabit driv. Samozrejme humanitarne, zijeme prece v demokracii.

Průměrný počet slepic: 4.9 (32 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Že Ukrajina má stále sovětskou technologii výroby atomové bomby. Peníze jim vždy někdo dá.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

... je v sekci věnované Ukrajině docela podrobně a objektivně zaznamenáváno celé dění z dostupných zdrojů. Je tam také řada Putinových vyjádření z poslední doby, z nichž se dá ledacos dovodit. Například to, že Ukrajina prostě chtěla do NATO stůj co stůj, stejně tak i to, že se stala natolik nestabilní a zkorumpovanou zemí, že tam hrozí každou chvíli nekontrolovatelný výbuch. A zřejmě poslední tečkou bylo i Zelenského vyjádření o jaderných zbraních. Viz třeba zde: https://bit.ly/3h0GBNv

Průměrný počet slepic: 4.8 (47 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím, že v rozhovorech s Oliverem Stonem došlo na Putinovy zkušenosti z chlapeckých bitek v Petrohradu (Leningradu). Řekl, že pokud už je srážka nevyhnutelná, tak je lepší udeřit první. Takto zřejmě nyní vyhodnotil situaci na východní Ukrajině a zásadně přeformátoval podmínky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (51 hlas)

Pouze zahájil mírovou misi.

Průměrný počet slepic: 4.4 (41 hlas)

Putin odpověděl po několika letech na obkličování Ruska reálnou protiakcí.

Primárním důvodem je geopolitická jaderná rovnováha. Rusko si opravdu nemůže dovolit, aby současné jaderné síly NATO byly namířené na Moskvu s doletem 4 minuty.

Nyní můžeme sledovat, jak mnozí srovnávají Putina s Hitlerem. Ale je to přesně naopak. To USA obsadily postupně většinu zemí východní Evropy svými vojenskými jednotkami. Stejně jako Hitler, bez boje. Až do okamžiku, kdy napadený řekl dost. Dnes řeklo dost Rusko.

Teď se bude hrát o to, jestli americký agresor bude v expanzi pokračovat. Domnívám se, že nebude. V sázce je příliš mnoho a musel by počítat se zničením svého vlastního území za oceánem. V tom je zásadní rozdíl v historických paralelách.

Bohužel, je mi záhadou, jak by se mohla v příštích dnech, měsících, letech, situace zklidnit. Očekávám dlouhé napjaté období na pokraji války velmocí. To je něco, co jsme si mysleli, že se už nevrátí. Vinu kladu jednoznačně Západu a jeho snahám o převzetí kontroly na ruským prostorem.

Průměrný počet slepic: 4.9 (79 hlasů)

Vysoká hra velkých států, Putin odpověděl USA na jejich odpověď na návrhy Ruska, kde varoval, že Rusko si vyhrazuje právo použít sílu a tak to udělal, hádám, že to je políček USA, že svět se změnil...
Jestli akce západu na tento krok budou "kecy místo činů", tak bude sranda co to změní ve zbytku světa, nejvíc zajímavé to bude u Číny apod. zemí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

Zatím(8:45) ta reakce vypadá je obvyklá.
"Unie bude reagovat sankcemi",
„Prezident Biden brzy vydá exekutivní příkaz, který zakáže nové investice, obchod a financování v podání amerických osob do nebo z ukrajinských regionů DNR a LNR, případně v nich,“
"Evropská unie a její partneři budou v rámci solidarity s Ukrajinou reagovat na kroky Ruska jednotně, pevně a rozhodně."
"Ministerstvo zahraničních věcí České republiky v prohlášení uvedlo, že důrazně odsuzuje rozhodnutí Ruské federace o uznání nezávislosti tzv. Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky."
Reakci NATO nevidím.

Průměrný počet slepic: 3.8 (17 hlasů)

ta mírová mise se ale bohužel velmi nápadně podobá "osvobození Sudet" v roce 1938.

Průměrný počet slepic: 2 (32 hlasů)

Sudety někdo přidělil k zemím koruny české, politickým rozhodnutím v roce 1918? Nebo věříš západu je to "mnichov"?

Průměrný počet slepic: 4 (24 hlasů)

Adolf Hitler 12.9.1938 Sjezd NSDAP Norimberk:

"Československo je uměle vytvořený stát, jehož hlavním účelem je bombardovat německá města v případě války, a který potlačuje práva sudetských Němců.....80 milionů Němců nemůže lhostejně přihlížet utrpení 3,5 milionu příslušníků své rasy ......Němci v Československu nejsou ani bezbranní, ani opuštění!“

 

Průměrný počet slepic: 2.9 (19 hlasů)

Tak já se neptám co řekl Hitler, je to stejné jako poslouchat Novotného z řeporyjí, ale zda někdo Sudety přičlenil v roce 1918 a nebyli už několik století součástí zemí koruny české ;)

Průměrný počet slepic: 4 (31 hlas)

a proč mi podsouváte tuhle nesmyslnou otázku? Já nikde netvrdil, že všechny tehdejší politicko-ekonomické podmínky byly stejné (obkličování Německa nepřátelským obraným paktem, aktivní zasahování soupeřících mocností do politiky zemí sousedících s Německem apod.)

Pouze tvrdím, že mechanismus a argumentace při anexi Sudet a Východoukrajinských regionů je stejná. Teď uvidíme jestli bude v dohledné době vytvořen i Izmajilsko - Drohobyčský protektorát.

 

Průměrný počet slepic: 2 (23 hlasů)

Mechanismus? Ten je jednoduchý "opakovat propagandu stále dokola", žádný Mnichov s tím nemá co dělat, "moderně" to popsali v Nacistickém Německu a rozvinuli po válce v USA a v tomto a ne technice nebo ekonomice SSSR zaspal...,
to ano, ale Mnichov s tím má tolik společného, jako Brno nebo NewYork...

Průměrný počet slepic: 4.9 (23 hlasů)

V Českosovensku měla německá menšina velká práva. Němčina se vyučovala na školách. Byly německé školy ,základní , střední i vysoké. Němčina byla úřední jazyk a sudetští němci byli zastoupeni v parlamentě. Pokud by to měli i Ukrajinci , tak budu s Vaším srovnáním souhlasit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (38 hlasů)

aniž bych chtěl s vámi polemizovat přidávám pár upřesňujících historických reálií první republiky:

Saintgermainská smlouva z roku 1919 - výslovně nezohlednila právo na sebeurčení německojazyčného obyvatelstva v Sudetech

Jazykový zákon 1920 - jednoznačně určil úřední jazky češtinu (slovenštinu), pouze v okresech, kde dosahoval podíl cizojazyčné populace 20% mohla probíhat výuka a komunikace s úřady v rodném jazyce. Co se týká Německých vysokých škol na českém území zde je zajímavý materiál jak si tyto instituce vedly v období první republiky:

https://is.muni.cz/th/saz0z/Studenti_nemecke_vysoke_skoly_technicke_v_Brne_za_prvni_republiky.pdf

 

Průměrný počet slepic: 2.7 (17 hlasů)

dějin pouze připomínám, že na území ČSR probíhaly vojenské násilné akce proti menšinovému obyvatelstvu pouze v případě PO vyhlášení nezávislosti na mateřském státě. A většinově skonřily PO prohlášení místního zastupitelstva, že budou respektovat zákony ČSR.

Rozhodně se násilných akcí nezúčastnily doborovolnické "karatelské sbory". A soudruhům Sudeťákům nikdo nevypínal rádio, ani rozhlas, nelikvidoval vydávání denního tisku, atd.

Pokud chcete říci "A", dodejte rovněž i "B", prosím...

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

chápu co asi chcete říct, ale tohle taky není úplně pravda ....například  Oslavanské povstání potlačovali dobrovolníci z řad Sokola či Orla a při "zajišťování" Jižní Moravy po vyhlášení Československa v roce 1918 bojovalo na jedné straně  české dobrovolnické jednotky a na straně druhé Volkswehr a "Vídeňští mariňáci"

 

Průměrný počet slepic: 1.8 (11 hlasů)

Tak Oslavanské bylo v roce 1920 a ne v roce 1918 a za další dobrovolníci z řad Sokola, byli používání s armádou jako dobrovolníci na strážní službu apod. A nešlo o "národnostní", ale levicové povstání ala Maďarsko.
A co se týká Jižní Moravy a Vídeňáků je to stejná situace o které Targus, tedy jenom další oblast která se chtěla odtrhnout od Čech, tedy potírali ne národnost, ale separatismus, tedy naopak ony jednotky jeli na základě národnostního boje, který nezačal rokem 1918, ale jaksi probíhal už za CaK, kdy německá národností menšina potírala násilně českou a moravskou, tedy zaměňuješ použitím roku 1918 agresora a oběť.

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

tady vidíte aspoň, že psané kometáře mají své limity a ve složitější problematice jsou "ku hovnu"a daleko lepší je osobní komunikace, kdy lze věci rozvést, dovysvětlit aniž by se oponentní komunikant "naježil, ztopořil, či dokonce nasral" ...

takže zkusím jen krátce doplnit. Vím, že Oslavanské povstání bylo  1920 a že nebylo národnostní.  Sokolem, Orlem (v roce 1920) a Domobranou na jedné a Volkwehrem a Marinwehrem na druhé straně (1918) jsem jen oponoval Targusovi, že není úplně přesné  jeho  tvrzení a že dobrovolnící bojovali i při vojenských konflitkech během první republiky na obou stranách.

...a tam by se dalo pokračovat i dál ... např. jaké formální postavení  měli v dobách bojů v roce 1918 dobrovolnické legionářské jednotky navracející se z Itálie a Francie či Ruska jejichž začlenění do pravidelné armády taky nebyl jednoduchý a jednorazový proces (viz. třeba Železnorudské legionářské povstání 2019)

 

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

ale o úhybné manévry, které mají za cíl zastřít podstatu. Utopit v detailech lze protivníka v diskusi vždy, ale zásadní skutečnosti tím nezměníte.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Do Prahy? Protože jeho rodiče nechtěli poněmčení v Liberci, kdo chtěl dát dítě do české školy, musel z toho regionu vypadnout.
A ještě něco. V Československu nebyl žádný Majdan, žádné trestné oddíly nedělaly pogromy na Němce.
Nebyla žádná akce typu Oděsa.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Podsouvá Vám to proto, že nic jiného neumí a o diskusi mu nejde (a nikdy nešlo). Ass je něco jako troll, pro účely civilizované a fundované diskuse - škodná.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

Co má větší důležitost? Právo na sebeurčení národa, nebo územní celistvost a nenarušitelnost hranic?

Jak kdy, jak kde a hlavně jak pro koho :-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (36 hlasů)

Ani jedno, jsou to jenom kecy... Jak právo na "sebeurčení", tak "celistvost", oboje jsou jenom pohádky co omlouvají útočníka...

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

Jestli ty hranice jsou historické nebo umělé.
Jestli se na daném území menšina byla před jejich vznikem nebo se tam, za nějakých podmínek, třeba od panovníka, nastěhovala po jejich vzniku.
Jestli jsou respektována lidská práva dané menšiny. Nebo jestli jsou její příslušníci diskriminováni a fyzicky likvidováni.
Jestli jim někdo bere jazyk, národnost, historii, násilím.
Jestli je státu vnucena vláda, nepocházející ze svobodných voleb, ale z protiústavního, násilného převratu.
Anebo, jestli je to vláda legitimní, ale projevující se jako tyran k domácímu obyvatelstvu. (Tohle je volně z nizozemské deklarace nezávislosti).

A dalo by se asi najít víc věcí k posouzení. Jak to pasuje na současnou situaci, rozhodniž se každý sám...

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

A třeba, když se, historicky nedávné, hranice vytyčovaly, jestli se někdo zeptal na názor usedlého místního obyvatelstva.

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

Nebo na Afriku.
Myslíš si že tamní, domorodí lidi znali pravítko ?

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Pravítko znali kolonizátoři. Proto se to tam tak mezi sebou pořád řeže.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Oni útočili na Čechy. Jen se o tom v dnešní historii jaksi nemluví. To jsem na těchto územích nezaznamenal. Pokud by k tomuto došlo, pak by to mainstream rozmazal všude. Oni skutečně zachránili hodně lidí, nejen ruské národnosti, která tam je nejčetnější, ale i Ukrajince. Myslím si, že není ani na obzoru něhaké vystěhovávání, či odsun Ukrajinců. Vždyť jich mnoho po Majdanu dostali i ruské občanství.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Trpělivost má velkou.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

kdyz nevime s jakymi esy (at uz skutecnymi ci domnelymi) v rukavu pocitaji. Spominal jsem tady neuveritelnou energii duvery ve vitezstvi, kterou siril Ada kolem sebe na cely svuj narod i v dobe, kdy do oci bijici fakta rikali opak. Co kdyz mu jen tesne unikla realizace opravdu prelomovych, epochalnich objevu, ktere by mu vyhrali valku ?  Tato moznost je mala, ale ne nulova. Putin pokud hraje vabank, spoleha na to co mu na 99% vyjde  - ze USA (ostatni jsou jen statiste) nebude chtit jit do vzajemneho sebezniceni. Ani za cenu marginalizace Evropy, ci jeji  "finlandizace".  Ani za tuto cenu. Radeji se proberou ze sveho snu o "Pax Americana" - ale zustanou neposkozeni a budou spolehat na sve vnitrni sily. Jak jsou velke, kam pokrocil spolecensky rozvrat americke spolecnosti - to nevime a  spolecenske tzv. vedy nam na to odpoved nedaji. Jen - jako vzdy - ex post budou mudrovat o tom jak zjevne to nebo ono bylo - ale jen ex post. Co je jiste je to, ze rusky narod ma jiny genius loci nez jine - snese toho neuveritelne moc. Plne mu postaci auta na urovni Volhy ci Ziguli s rucickama na palubovce,  misto panoramatickych displeju :) Kdosi tady psal ze kdyz u dnesnich mladych Rusu dojde rec na nacionalismus, vlast - konci s nima zerty. Jakkoliv chteji nosit zapadne kraticke sukynky ci mit net v mobilu. A o tom to je. Vzdy rozhodne vnitrni odhodlani, energie naroda, zda bude porazen a bude jen "spotrebni kolonii" jinych. To rusove nebudou. Zazrak, ktery po Jelcinovi se zemi v posledni chvili dokazal udelat Putin, je toho dukazem.  Ted nechvalim ani nekritizuju - jen konstatuju. Byt z techto faktu uzasne krasni libodemo, neomarxo, LGBT, atd. atd. , polezou z kuze.

Průměrný počet slepic: 4.7 (43 hlasů)