Dnes setkání v Břeclavi

Autor
Štítky

Dnešní text je slabý. Jednoduše proto, že jsem se připravoval na vystoupení v Břeclavi a na dnešní článek mi zbylo málo prostoru i sil. Promiňte mi to prosím a berte dnešní text jen jako námět k diskusi. Pokud by vám to bylo málo, sedněte do auta a přijeďte do Břeclavi, kde dnes od pěti odpoledne budu hostem Petra Hampla. 

Pokud by se opravdu někdo vypravil (kromě Judity, která mi to už potvrzovala), prosím dejte mi vědět do mailu. Pan domácí se na vaši účast ptal a je pln obav o dostatek židlí. Pokud někdo přijedete, usnadněte nám organizaci tím, že mi dáte vědět. 

Adresa: 

Evangelický sbor, Náměstí svobody 4, Břeclav, v 17.00

 

A teď už dnešní text: 

Jak se nám blíží volby a jak se pomalu ukazuje, že je Babiš zase vyhraje a že naše dvě slavné koalice ani spolu dohromady nedají oněch potřebných 101 mandátů ve sněmovně, začíná se také měnit rétorika. Původní postoje, kdy Pirátostáni i Spolukoalice neměli pro Babiše dost pohrdání a porcovali si ještě neuloveného medvěda, tyto postoje se v posledních dnech stále zmírňují a zmírňují. 

Ještě malá odbočka - v tomto týdnu sledujeme poměrně značný nárůst covidu.  Na jednu stranu za to mohou testy ve školách - z prvního testování prý bylo asi 100 žáků potvrzeně pozitivních. Ti byli samozřejmě vytrasováni a troufám si tvrdit, že se v následných testech potvrdilo minimálně dalších sto případů v jejich rodinách. Což by odpovídalo nárůstu z konce týdne.  Tento týden se školáci testují dvakrát. V pondělí a ve čtvrtek. Pokud to bylo jen školami, tak by příští týden měl nárůst nakažených zase spadnout dolů. Pokud se nám tu epidemie nějak víc rozjíždí  a já se v předpovědích mýlil, budeme to koncem příštího týdne vědět. Ještě před volbami... 

Všichni Vlastimilové a Lubomírové Volní by se teď měli modlit jak šílení, aby počet případů vzrostl, protože to jim hraje do karet a prakticky to znemožňuje Babišovi vyhlásit konec opatření. Jakékoliv zpřísnění a nebo jen očekávatelné zpřísnění opatření teď bude voliče nahánět směrem k Volnému a celého jeho seskupení.   

Zpět k věci..

Předpokládám, že jste zaregistrovali několik článků v majnstrýmu o tom, že si ODS nemá zavírat dveře k ANO, protože mají společný program,  protože na komunální úrovni jim spolupráce funguje... a tak vůbec. Koneckonců o vládě s ODS už Babiš mluvil před čtyřmi roky, kdy mu ale profesor Fiala na námluvy nekývnul. 

Teď se zdá, že začínají vyhřezávat všechny chyby modroptáků, které jejich předseda dopustil. Jednak se spojil s TOPkou a KDU, což hodně tradičních voličů ODS nepřekousne... a když i sama ODS ústy některých tvrdí, že s Babišem mají společný program, kam asi tito volič půjdou? Ano k Babišovi.  Takže Fiala pomáhá jiným, aby po zádech ODS vylezli do parlamentu a už teď je prakticky jasné, že se hned po volbách budou muset rozkmotřit. 

K tomu ty skvělé plakáty o Babišovi jako hrozbě, kterou je nutno zastavit...  

Já osobně si myslím, že Spolukoalice dopadne o dost hůř než jí předpovídají průzkumy.  Právě proto, že teď v té nejvypjatější části kampaně začínají najednou vypadat jako chytrá horákyně. Najednou je vidět, že někteří jejich členové by rádi vládli s Andrejem a jiní se tomu zatvrzele brání. Je vidět nervozita... sakra vždyť podle současného stavu bude mít Babiš na výběr. Může si vládu udělat přesně podle ODSáckých plakátků - s Okamurou a Vojtou Filipem. Ale to by bylo fůj před EU a Německem. Kdyby se ODS nabídla, určitě by to pro oligarchu byla schůdnější koalice a míň by musel leštit kliky v Bruseli. 

Ale ty plakáty o Babišovi jako hrozbě... 

Logika je pro ODS vlastně jednoduchá... Buď s Babišem ve vládě a nebo zase čtyři roky v opozici. Kolik mají zásadových členů ve vedení? A kolik z nich se v uplynulých měsících namlsalo, už se viděli v ministerských křeslech a teď jim to zase utíká? Kolik z nich udělá cokoliv, aby se ke korytu dostali? Za každou cenu, protože ty čtyři roky za to stojí? A že po nich potopa? Koho by to zajímalo... 

Pokud ODS s Babišem půjde (a já myslím, že pokud bude mít možnost, tak to udělá), zřejmě dopadne jako ČSSD. Bude Andrejem obrána o politický program, dostane ta nejblbější ministerstva, kde se to vlastně ani nedá dělat dobře,  všechno špatné půjde za ní a Babiš si přivlastní všechno dobré. A během čtyř let někteří voliči zjistí, že mohou volit rovnou Babiše, protože proč chodit za kováříčkem a zbylí voliči odejdou jinam, protože v ODS už není nic, co by mělo smysl volit. 

Pokud ODS s Babišem nepůjde, tak to ale bude porážka v těchto volbách. Bude nutné z ní vyvodit důsledky, bude zapotřebí na někoho shodit vinu za debakl a nést důsledky toho, že šli do koalice s naprosto nesourodými úhlavními kamarády. Bude zapotřebí vysvětlit, jak se mohlo stát, že Babiš byl na lopatkách, ale stejně to uhrál a ODS měla šanci, ale propásla ji. 

Ať se na to dívám, jak se na to dívám, profesor Fiala má svoje dny jako předseda už sečtené. Buď ho jeho kamarádi budou muset odejít, aby nepřekážel koalici s ANO a nebo ho odvolají za zpackané volby a další čtyři roky v opozici s Pekarovou a Jurečkou.  Za ty plakáty o Babišovi jako hrozbě, za ty bude Andrejko chtít něčí hlavu. Ta Fialova se úplně nabízí. 

 

 

 

 

 

 

 

  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (70 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Off topic, když tady byly minule dohady, co se tam děje. v Pandžšíru se ještě stále bojuje. Hrstka většinou Tádžiků se drží déle než celý Kábul. Zpráv je málo, mohou komunikovat jen přes satelit.

https://twitter.com/Sarfaraz1201/with_replies?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwc…

Pro pana předsedu to snad může být úleva, že se potom od praktického dělání politika vrátí k psaní odborných knih o tom, jak by se měla politika dělat z politologického hlediska. Právě od profesora politologie jsem dřív čekal zásadní myšlenky k možným reformám české politiky, protože má hodně načteno, aspoň jsem doufal, že přinese něco nového, ale místo toho vidím jen základní a zásadní chyby. Opozice se ráda směje, že pan premiér má Máru Prchala k ruce, ale ten je génius praxe oproti výše zmíněnému teoretikovi.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

Profesor Fiala potvrzuje, že se přenos teoretických myšlenek do praxe nemusí podařit bez ohledu na délku a rozsah teoretické práce. A že naopak praxe M. Prchaly je více než roky teorie a stohy odborných knih. Asi teorie v politologii ještě nepopsala všechny jevy, když tolik selhává v praxi.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je jasný, že ani jeden vizionář nemusí změnu prodsadit, když mu ostatní hází klacky pod nohy, ale může se aspoň pokusit a možná někdo jeho vizi za pár let opráší znovu. U pana předsedy nějak nevidím ani ten pokus.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

kdo toho Babiše vlastně volí? A proč?

Já těm kroutičům jednoduše odpovím. Kampaň se nedělá měsíc před volbami, ale 4 roky předem a průběžně. Před volbami už je to jen sprint a opakování dosaženého, ale i ten sprint se musí osobně odpracovat.

A ANO opravdu makalo, stačí si porovnat vládní program a realitu a to přes Covid, navzdory štvaní opozice, médií a soudcokracie, v čele s ústavním a nejvyšším soudem. Vrcholem bylo rozhodnutí Nejvyššího soudu o obranyschopnosti organismu, to byl vrchol. V žádné civilizované zemi se soud nesere do odborných zdravotnických věcí. V žádné evropské zemi opozice neházela s Covidem vládám klacky pod nohy, jako ta česká. V žádné evropské zemi média neštvala proti vládě, jako ta naše.

Tak proto miláčkové, tak proto.

Průměrný počet slepic: 4.6 (74 hlasů)

Soudit o soudu, že se sere do odborných zdravotnických věcí, je poněkud hysterické a nepodložené. U soudu existuje institut odborných a znaleckých posudků. Mohu Vás ujistit, že soudce si nějaký takový nechal vypracovat, než rozhodl. A také Vás mohu ujistit, že není odborník jako odborník. Pěkně to specifikoval celostní MUDr. Hnízdil na CNN, když srovnával odborné předpoklady, praxi, citace článků a jiné pikantnosti pánů Berana a Hořejšího. Toho znáte, ne?

Babiš čtyři roky makal, i když zatím nikoli do roztrhání těla. Zatím roztrhal jen státní rozpočet a ústavu. Obává se, že v tomto duchu svoje dílo po volbách s pomocí svých voličů dokoná. Až do roztrhání těla. V tom sloganu bohužel chybí specifikace, čí těla má na mysli. Pozorný pozorovatel ví.

Průměrný počet slepic: 2.7 (45 hlasů)

Kdo si myslí, že doktor Beran rozumí virům a chřipce víc, než profesor Hořejší, může se přidat k Danielou Landovi a zaregistrovat se na jeho webu "Žlutý špendlík". Tím se dostane nejen k informacím očistěným od systémové kovidí propagandy, ale zejména udělá malý krok ke svobodě své a svých potomků.

Žlutý špendlík:
http://www.zlutyspendlik.cz/

Landa na CNN:
https://cnn.iprima.cz/stat-dava-obcanu-najevo-ze-jsou-nic-kdyz-mu-to-pr…

Chce to ovšem trošičku odvahy, protože žijeme ve zlomové době a právě dnes vznikají seznamy "chartistů" a seznamy "STB". Dříve či později se z těchto seznamů zase bude čerpat a momentálně nevíme, který bude ten "správný".

Průměrný počet slepic: 2.8 (32 hlasů)

Pokud je páchá ten " jejich".
Jistě, někteří si řeknou, že s jídlem roste chuť....a historicky vzato šlo někdy nejprve o drobné nezákonnosti , které posleze přerostly třeba až do masových mordů. No ale my samozřejmě umíme takovému vývoji předejít, že ?

* Je ale otázkou, zda opakování drobných nezákonností z pera téže organizace, pokud by dosáhlo např. počtu 37 (číslo náhodně zvoleno !!)...zda nejde o naplnění skutkové podstaty těch trestných činů, které možno zahrnout pod pojem " organizovaný zločin". A tam jsou pálky poměrně velké !! Nejsou drobné !!!

Průměrný počet slepic: 2.5 (10 hlasů)

Jo jo Laco, ten státní dluh co seká, je velikánský úspěch, z toho se budeme radovat ještě několik desetiletí.
Možná by to chtělo tu makačku na tom vládním programu zde nastínit. Alespoň pět stěžejních bodů jež byly splněny. A prosím bez omáčky okolo, jen suchá fakta.

Průměrný počet slepic: 2.2 (25 hlasů)

Další co nezná Marxe a neví že onen státní dluh není nic jiného než odcerpaná nadhodnota zpět do oběhu

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

Za prvé - před plyšákem se hodnota neodčerpávala a státní dluh jsme neměli - že by soudruzi nejen z NDR udělali někde chybu?
Za druhé - nadhodnota se neodčerpává zpět do oběhu, ale zpět ke zdroji - bance bank. Nemlžit, už to vědí skoro úplně všichni.

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dluhem se řeší přeměna nadhodnoty z formy zboží a služeb na peníze. Jinými slovy v interakci dělník-kapitalista nebo zaměstnanec-zaměstnavatel, nemohou vzniknout peníze na zaplacení nadhodnoty. Ty mohou vzniknout dluhem, zahraničním obchodem nebo koloniemi (a jejich kombinacemi).

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

To je právě to, že takhle to funguje jenom možná tak v severní Korei. Naše ekonomika je otevřená exportu i importu a to s minimem ochrany domácího trhu včetně pracovního trhu. Kapitalista dnes vydělává tak, že zboží si nechá vyrobit v Číně u noname výrobce, tady na to přilepí "obchodní značku", zasmluvní nějaké servisy, aby měl kdo měsíc zdržovat reklamace, udělá obchodní promo a jede se. Pokud prodá tady, dobrý, pokud se mu to podaří prodat za hranicemi v bohatší cizině, tím pro něj lépe. Pokud potřebuje zaměstnance, najme si ty nejlevnější, 2/3 jich vyhodí pro neschopnost a nechá si ty, kteří jsou tak submissivní, že jsou ochotní hodně pracovat za málo peněz a snaží se je udržet firemními benefity místo aby jim řádně zaplatil. No a ti šťastnější zaměstnanci, kteří neutratí úplně všechno za jídlo, energie a bydlení, ti to, co za rok našetří, utratí za ojetinu dovezenou z Německa a tou dojedou do Chorvatska, kde utratí ten zbytek, takže kupní sílu v Česku stejně neuplatní. prostě ta rovnice, že kapitalistův zisk je součet jím vyplacených mezd v takto děravém systému dávno nefunguje. A nejhorší na tom je, že je to takhle asi správně, protože v té Severní Korei, kde mají ekonomiku uzavřenou, je taková bída, že je tam king ten, kdo má každý den na trochu rýže a bonbón je tam nevídaný luxus. A nechcete-li být v tomhle systému ten odrbávaný submissivní trouba, má to řešení jen to, že se naučíte taky někoho odrbávat. Prostě musíte to brát tak, že třeba učitel na základce je dnes člověk, který prostě není schopen dělat nic výnosnějšího. Ostatní jsou kecy.

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

Groucho... anebo Harpo ? V kterém to bylo filmu ?

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

Inteligent ví Apropo, co to je krize z nadvýroby? Ten "státní dluh" slouží čemu?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Vždyť Babiš "přidává důchdcům", ne?
Heslo pro blbce.
Je to trochu jinak:
https://www.penize.cz/starobni-duchod/408211-za-kalouska-byly-vyssi-duc…

Průměrný počet slepic: 2.6 (18 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote, od tebe bych čekal, že neskočíš na tupé jedno statistické číslo...

Co se Godote dozvíš, když se podíváš na původní statistická data? Že za Kalouska klesal příjem obyvatel (inflace vs zvýšení platu), kdežto u důchodů to museli dorovnat, takže ve výsledku není tvrzení "za Kalouska byla důchodcům líp", byli na tom stejně jako dnes, za Kalouska prostě jenom lidem sebrali prachy ;)

Takže potvrzení klasiky "já sežral jedno kuře, ty žádné, ale godote, průměrně si sežral půlku, takže si se měl pod Kalouskem jako důchodce líp" :D

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

Tak jsem si dal tu prácu o kolik se zvedla reálna mzda za kalouska (2007-2013) a kolik za Babiše (2014-2020)
Rozdíl je 14 procent v neprospěch Kalouska.

Godote, fakt si dal odkaz co jsi dal a věřil tomu "tupému" hodnocení ekonoma, u kterého, jelikož je vzdělán v aknomice, melze napsat "nevěděl", ale musel úmyslně manipulovat, tedy jsi z méhopohledu dal ukázkově lživé tupé číslo co ukazuje, jenom, že ten ekonom je pěknej zmrd ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

Převzal jsem tvrzení, že poměr důchod/mzda klesá a to je nezpochybnitelný fakt.
On ostatně klesá i poměr důchod/HDP, v ČR už dlouhodobě mimořádně nízký.
Takže starobní důchodci nemají nad čím jásat, pokud umějí počítat. Osobně to nijak úkorně neberu, neb mám důchod relativně vysoký (tedy vysoký na ČR poměry) a nemalé rezervy, které mi teď užírá Babišova inflace (a nechme si řeči o tom, že ČNB - to je mimořádná snůška hajzlíků), ale čísla jsou čísla, co s nimi? Vykládat se dají všelijak, to dá rozum.
Proč mám vysoký důchod? No, nejspíš jsem asi přispíval do systému více, než bylo obvyklé. Ostatně "díky" (ve skutečnosti vinou) mimořádně rovnostářskému/solidárnímu systému mi to stejně vyšlo náramně nevýhodné. Realita je taková, že nejdřív se "solidárně" zdanil příjem a pak se podobně "solidárně" vypočítal důchod. Jen tak přes palec spočítáno mi to vychází (když sečtu všechny daně a odvody), že mi stát sebral v životě cca 75% příjmů. No - neber to, při té péči!
:-)

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

Takže místo, abyste snědl 4 kuřata, tak jste snědl jedno celé kuře, ass nic, a tak máte statisticky tu půlku kuřete každý? :-) Vy žehráte, že jste měl sníst o 3 kuřata více a ass by chtěl jen tu statistickou půlku kuřete. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já bych chtěl, aby netvrdil, že když jsem podle statistiky snědl půl kuřete, že jsem ho fakt snědl ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Ass statisticky snědl půlku kuřete, i když z něj neviděl ani kost a kručí mu v břiše, zatímco Godot se nemůže ani pohnout. :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

…. hlavně ta od Babiše. Potrpím si na hovězí a ještě více na zvěřinu.
Z drůbeže raději kachnu nebo husu, ale netuším, jak to s nimi statisticky vychází. Zda na ass(e) vychází čtvrtka nebo půlka nebo jak to je?
V této intelektuální souvislosti si dovolím tvrdit, že i kachna je vlastně blbý pták, protože pro jednoho je jí moc a pro dva málo. Tak co s tím? Jak ji rozdělit?
Husu na čtvrtky? Nebo šestiny? Kurnik, to je zase početní úkol - možná by nám poradil Laco G., když jsem se zmínil o Babišovi….

Průměrný počet slepic: 1.4 (5 hlasů)

najdete v každé slušnější a pokud možno staré kuchařce. nač ta diskuz

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

Co se týká výška tvého důchodu, mě je jedno, nemá to nic společného s tvrzením co jsem rozporoval ;)

"Převzal jsem tvrzení, že poměr důchod/mzda klesá a to je nespochybnitelný fakt"

, co jsi ale napsal:

Vždyť Babiš "přidává důchdcům", ne?
Heslo pro blbce.
Je to trochu jinak:

Jinak, řečeno tvrzení "Babiš přidává" jsi rozporoval, že není pravdivé, odkazem, což jsem otevřel a pak se díval na ten text "ekonoma" a co napsal a rozporoval tvoje i jeho ;)
V příspěvku není ŽÁDN DŮKAZ, že nepřidával, tedy co jsi napsal není pravda, navíc je tam napsáno volně za Kalouska nebylo "poměr důchod/mzda", což je sice pravda, ale musí se říci, že za Kalouska protože KLESALI MZDY, za Babiše, že STOUPALI MZDY a není tam ani čárka o tom, zda stoupali reálně důchody.

Takže důchodce co umí počítat se nedopočítá, zda mu reálně klesal/stoupal důchod, jak naznačuješ v druhé odpovědi ;) Takže se jenom dozvím, že se měnil poměr, ale co by z toho plynulo, být důchodce se nedozvím, prakticky stejný výsledek budu mít, když řeknu že dneska bylo míň mraků a z toho budu vyvozovat jestli jsem na tom z výší důchodu hůře...

Za mě, když už bych nebazíroval na to jestli důchody reálně rostli, tak tvůj příspěvek dokazoval pravý opak toho co jsi rozporoval "přidává důchodcům", protože důchody rostli, přidávalo se, podle těch čísel ekonoma...

Méně vzrušení nad tím, že nemáš pravdu? Ne, vzrušení není nad tím, zda jsi napsal "myslím=měl názor=může se každý mýlit", ale nad tím, že jsi nenpsal pravdu i když budu brát obsah odkazu a nerýpal jak se k číslúm přišlo, protože podle i jeho čísel, důchody za babiše rostli a to musíš vidět i ty, pokud jsi obsah odkazuj četl=lžeš ;)

Jako, je to rýpání, ale v rámci diskuse krásně ukazuje, že statistická čísla, bez znalosti původních dat jsou hovadina, a hovadina je dokazovat jedním statistickým číslem cokoliv ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Reálně k věci viz moje reakce kousíček níže pod Lacem G., který uvádí čísla o růstu mezd (i za Kalouska).

Mimo téma diskuse drobná poznámka - bacha na shodu podmětu s přísudkem. Nemáte tam překlepy (to se může stát každému), ale spoustu opakujících se hrubých chyb. Možná zpátky do školy na jazyk český a třeba i na trochu logiky. Rétorika se (kromě bohosloveckých fakult) neučí asi nikde, kurzy tvůrčího psaní jsou prý placené.

Průměrný počet slepic: 1.4 (10 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote, blábolíte vy, ale nechám si vysvětlit pomocí shody s přísudkem, jak jste shopen vyčíst s čísla mezd reálný růst ;)

Máte "tupá čísla" hodnot mzdy a důchodu, s těchto čísel nejste nikdy shopen reálný růst zjistit, a nepomůže schoda s příseukem, ani, když to nepíšete kreativně ;)

A sám si dejte otázku, když mluvíte o růstu mzdy nebo důchodu, zajímá vást jak vysoké je číslo z roku na rok NEBO jestli máte skutečný růst o kterém debatuje s Lacem, ale ani jeden nezískáte informaci, zda jste si polepšili ;)

Takže budeme se bavit o reálném růstu nebo pouze chcete vést debatu o změně čísla, což je sice možné,. ale jestli se budeme bavit "polepšili/nepolepšili" je to debata doslova k ničemu ;)

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

který se jen tak nenechá oblbnout pravičáckou propagandou.

Ad 1. Inflace
Ta je v celé Evropě a s babišovskou to nemá co dělat. V sousedním Německu je nyní 3,9%, nejvyšší od roku 2008. To má Babiš dlouhé prsty až do Němec?
Všichni tvrdí, že celoevropská inflace, ne-li celosvětová, je dána rozjížděním světové ekonomiky z covidové nerovnováhy. Vinit z toho Babiše je, sorry jako, pitomost.

Ad 2. Výdělky a důchody
Že jsou výdělky i důchody v ČR oproti západní Evropě nízké je všeobecně známé a to už 30 let.
Pokud jde o tu kalouskovskou demagogii, na kterou jste upozornil, připojuji čerstvá čísla:

Kalousek ve vládě (bez cca jednoho roku úřednické vlády)
9.1.2007 – 10. 7 2013
Průměrná mzda čistá 2007/2013_ 16.153/19320 +1,2/6 roků = +0,2% ročně
Průměrný důchod 2007/2013_ 8.736/10.962 +1,25/6 roků= +0,2% ročně

Babiš ve vládě (také bez jednoho roku)
29. 1. 2014 – 10. 10. 2021
Průměrná mzda čistá 2014/2021_ 20.216/33.150 +1,64/7 roků = +0,23
Průměrný důchod 2014/2021_ 11.065/16.275 +1,47/7 roků = +0,21
2021 hrubý výdělek 39.000 mínus 15%

Za Kalouska finanční krize, za Babiše mnohem horší covidová krize. Přesto ale za Babiše rostla čistá mzda i důchody rychleji, než za Kalouska.

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

…. Takže:
Já jsem nepsal nic o tom, "komu rostly důchody rychleji", ale komu se více propadal poměr důchod/mzda. Takže vedete debatu svým obvyklým podrazáckým způsobem o něčem jiném, než bylo moje původní téma.

Za Kalouska (já ho neobhajuji, je to hajzl) podle vás:
mzdy + 0,2 % ročně
důchody + 0,2 % ročně

Za Babiše podle vás:
mzdy + 0,23 ročně
důchody + 0,21 ročně

Komu se tedy zhoršil poměr důchod/mzda více? Už s kupeckými počty mi to vychází na Babiše, s tím nic nenaděláte.

P.S.: Použil jsem vaše údaje a neuvěřoval jsem je.

Průměrný počet slepic: 2.9 (11 hlasů)

chtěl byste se do té doby vrátit?
Pokud jde o argumentaci, já Vám nic nevyčítám, jen ukazuji jiným pohledem na stejná, nebo podobná čísla (resp. aktualizovaná). Tak se nečertěte!

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Laco na statistickým úřadu máš rovnou "reálný růst v procentech", se samotných čísel počítáš jenomprocenta změny čísla, jeslti jsi na tom lépe nebo hůř nezjistíš ;)
A toto jsem vyhledal, je to rozdíl 14 procent více za babiše ;)

Zatím bez slepic

že čáslo 14 % uvádí růst kupní síly obyvatelstva ČR. Zřejmě se jedná jen o růst platů, což je sice hezké číslo, ale o ničem. My třeba tak nějak obecně víme, že i když Babiš permanentně přidává důchodcům nad zákonnou valorizace, vzhledem k jejich spotřebnímu koši se jejich situace nijak zásadně nezlepšuje, což platí i o zaměstnancích (největším přínosem v tomto směru byly lockdowny, protože lidé neměli za co utrácet, tak v současnosti jsou mezi občany rekordní úspory, jenže ty lockdowny současně poslaly ekonomiku o 8,2 % dolů, ve skutečnosti o 14 %, při započtení zadlužení). Co je ještě horší, že tohhole "nic" jsme dosáhli se zadlužením cca 400 mld za rok, tedy cca 1,2 bil za 3 roky. Předtím nám trvalo, i s ČSSD ve vládě, zadlužit republiku o 1,6 bil, 27 let ..........

Zatím bez slepic

Takže https://www.czso.cz jsou přímo čísla, navíc je tam už vypočítán reálný růst, ale můžeš si ho vypočíst taky sáam, já převzal prostěprocenta reálnéího růstu a s nich dal kumulaticní nárůst hodnoty kalousek vs babiš ;)

Já psal o období 2007-2020, takže inflace co jede tento rok dokazovat, že ta co byla minulej rok nebyla? = nejde, takže mi při poukazování 2007-2020 fakt úplně ukradený, jaká je inflace 2021 ;)
A když se budu bavit o reálným růstu mezd atd. tak tím, že vezmu HDP, jak se vypočítám reálný růst mzdy? Nepotřebuju k tomu úplně jiná čísla? Takže tím, že mi zde píšeš od HDP nesestřelíš čísla reálného růstu mzdy... Natož, když to porovnáváš i s rokem 2021 o kterém jsem se nebavil ;)

A to zadlužení, ty mě chceš tvrdit, že dluh 1 milion korun v roce 1997 je hodnotově stejný jako 1 milion korun v roce 2021, že porovnáváš doslova číslo z jednoho roku vs číslo o 20 let později? To myslíš vážně?
Ty mě chceš říci, že můžu napsat, že v roce 78 stálo auto jenom 40.500 Kčs, ale dnes stojí 400.000Kč, že je skutečně 10xdražší pro zaměstnace, když se podívá na mzdu? Nebudeme si říkat, že v roce 78 byla průěmrná mzda 2500kč a dnes 36000 (zanedbáme, že medián 1978 vs 2021 je dnes velkej rozdíl), že toto nebudeme ani náznakem brát do úvahy?

Prostě jenom jako Godot vezměš jedno číslo a budeš s něho vyvozovat závěry, nedáš statistické číslo do soouvislosti s tím jak se k němu přišlo a ohled na statistiku, prostě s číssla vyčteš něco a hotovo ?

Zatím bez slepic

Ad 1, Já se nebavím o růstu platů, s tím nemám problém. Já jsem jen doplnil, že vaše číslo je JENOM růst platů a nesvědčí vůbec, o kolik se lidé mají lépe. K tomu musíte proti růstu platů a mezd postavit index cen (spotřební koš) a tedy kupní sílu. A tady vám inflace jedno být nemůže :-))) Ovšem růst platů sice souvisí, ale sám o sobě je o něčem úplně jiném, než o čem debata začala, tedy o poměru průměrného důchodu k průměrnému platu, tzv. náhradový poměr. Pokud by platy rostly o 14 % a důchody také, pak by ten náhradový poměr zůstával stejný - takže prostě paltí, že za Kalouska se v porovnání se zaměstnancem měl důchodce lépe než dnes - a tohle konstatování lze "osvobodit" od cen a inflace, protože uvedené platí pro zaměstnance i důchodce stejně

Ad 2, Já nic uvedeného netvrdil (že 1 mil v 1997 a 1 mil v 2021, samozřejmě že se jedná o různé hodnoty, dnes nižší. Vaše námitka může mít jen dvě vysvětlení :
a, že je to reakce na dluh 1,6 bilionu za 27 let proti 1,2 bilionu za 3 roky
b, že tím reagujete na 8,2/14% propad ekonomiky
Pokud a, tak zase 2 věci :
aa, 1,6 bil za 27 let je 59 mld ročně (z toho nám 80 mld v přepočtených cenách zbylo po komunistech, zbyek natřískala ČSSD), 1,2 bil za 3 roky je 400 mld ročně, tedy 7x víc, myslíte, že to co v 1997 stálo milion stojí dnes 7 milionů? Zdaleka ani byty v Praze, ale tohle já nikde nesrovnával
ab, v tomto případě ale vůbec nejde o nějakou "hodnotu milionu tehdy a teď", v tomto případě jde jen a pouze o to, ŽE TO JE VYTVOŘENÝ DLUH (tedy závazek i pro další vládu a možná ještě další), tedy důkaz, že na ty náklady nejsme, jako stát, schopni vydělat. Přičemž v případě ANO je to i schovávačka pro jejich k horšímu se otáčející ekonomiku.
Teď nás ANO zpovykalo na to, že "když nevyděláme, tak si půjčíme, ono to nějak dopadne". Výborná deviza pro udržitelný rozumný vývoj a nádherné pamatování na naše děti a děti našich dětí :-)))

a pokud jste reagoval na b, tak jste mimo už úplně. prostě státní chodek je vždy důkazem neschopnosti státu (rozuměj vlády) hospodařit za jen vydělané, kdy i přes tisíc krásných výmluv a přidání státním a příspěvkovým zaměstnancům a i důchodcům nad rámec zákonné valorizace se prostě jedná o naprosto nezodpovědnou politiku a navíc, což je ještě horší, brutální populismus. Nejhorší pak je, že uvedení zavedou ZÁKONNÉ (MANDATORNÍ) ZÁVAZKY, NA KTERÉ SAMI NEMAJÍ (a tedy si musí půjčovat), ale když v říjnu skončí, budou si muset na zaplacení těch (hrůzných 400 miliardových) závazků půjčit příští vlády,a věřte, že dost prosťáčků pak bude tvrdit i to, že nás zadlužuje ta příští vláda (i když jen BUDE MUSET zaplatit to, co babiš a venezuela naslibovali a dali do zákonů). A nedej bože kdyby ta příští vláda chtěla ty výdaje a mandatory osekat a snížit, aby si nemusela tolik půjčovat : to budou asociální hyeny (na to, že se 8 let předtím přidávalo "hlava nehlava zcela bezdůvodně si už nikdo a rád ani nevzpomene, protože by to odůvodnilo ubírání), takže si na ty natřískané sliby a závazky těch dnešních půjčí - a budou zadlužovat republiku :-)))))

Ale jinak samozřejmě, levice a dnes vč. babiše přímo spoléhá na to, že ty dluhy zaplatí inflace, minimálně z větší části, takže čemu se vlastně divit. Vyjma toho, kolik lidí jim to stále ještě žere .....

Zatím bez slepic

Ad 1, za inflaci samozřejmě může rok, rok a půl jetí ekonomik v z půlky "nevýdělečném reřimu" (lockdowny nastavené vádami příslušných zemí, nikým jiným, žádným covidem) a z půlky na dluh, kterým konkrétně česká vláda zakryla i vlastní ekonomickou neschopnost, kdy se jim ekonomika už začala propadávat i bez covidu

Ad 2, Až bude produktivita práce v ČR jako na západě, pak takové budou i důchody a platy, ale i ceny. Pokud jde i tu kalouskovskou demagogii, není to demagogie ale faktum, kterým se oháněla dogonce dávkomat Venezuela.
Ono je to toiž tak : ano, samozřejmě platí, že když Kalousek zastagnoval platy kvůli importované celosvětové krizi, takže došlo dokonce jeden nebo dva roky k poklesu reálných příjmů, tedy ke stoupnutí poměru mzdy/důchody, protože u důchodů se minimálně inflace musela ze zákona dorovnávat, kdežto u mezd ne, ale pořád se vše uvedené dělo za normálního ekonomického režimu, kdy dluh byl vytvářen jen takový, jaký byl nutný třeba právě na valorizaci důchodů. Oproti tomu dnes vláda naprosto ekonomicky bezmyšlenkovitě (o to více politicky korupčně) rozhazuje peníze mezi neproduktivní včetně státních parazitů a jiných, což, naprosto logicky, výrobní a služební sektor dohání zvýšením cen (kterým dohání i ten propad z umělé covidové krize). Takže i když to je třeba správně interpretovat, prostě opravdu platí, že v porovnání možností průměrného zaměstnance a průměrného důchodce na tom byl ten důchodce za Kalouska lépe (i když současně na tom oba tehdy byli o maličko hůře, než se mají oba dnes). Takže zanechte zase své levicové demagogie.
A ještě jedna poznámka : za Kalouska žádná finanční krize nebyla, naopak. Ale tím nechci tvrdit, že by to byla nějaká zásluha Kalouska, že u nás v ČR finanční krize nebyla. Stejně jako Kalousek nemohl za následnou ekonomickou krizi, ta přišla zvenku. Kdežto ta koronavirová, tu si udělaly státy samy rozhodnutími svých vlád. Čil izatímco Kalousek za světovou hospodářskou krizi nemohl, a jen ji správně řešil, za covidové krize, najmě jejich ekonomické dopady, už si mohou jednotlivé vlády nejméně zpola samy.
A ještě jedna věc : problém nebyl v tom, za koho rostal rychleji čistá mzda, ale kdo měl lepší poměr důchod/mzda. Mimochodem, růst čisté mzdy je naprosto slepá patrona, i když se to pro některé tváří jako stěžejní hodnota. Pokud chcete porovnávat životní úroveň lidí, musíte to provádět před paritu kupní síly, tedy nejen, že se vám zvyšuje příjem, ale jestli si za něj i víc koupíte.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vztahovat hodnocení k proměnné, jakkoli je pro výpočet výše důchodů zajímavá, je "mírně" manipulativní bez toho, že bych uvedl, o jak se vyvýjela právě tato hodnota - průměrná mzda (PM). Ta za "Babiše" rostla oproti předchozím rokům velmi rychle, proto její % poměr k jiné hodnotě, která se vypočítává od r. 2013 (alespoň myslím) jinak a to : "Důchod se zvyšuje o inflaci, tedy o procentuální růst cen zboží a služeb v daném období a k tomu se navyšuje o polovinu růstu reálných mezd. " Proto kombinace nízké inflace a rychléjho nárůstu PM relativní poměr důchodů k PM zhoršuje.
Jediný fér výpočet by bylo srovnání kupní síly důchodu na spotřebním koši ideálně odpovídající spotřebě "průměrného důchodce".

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Započítáte mi do toho průměrného koše i moje bordeaux, Labutina cigára a kořalku?
:-)

Průměrný počet slepic: 1 (7 hlasů)

že za Kalouska se měl důchodce v poměru k zaměstnanci lépe než dnes. Na tom není manipulativního nic, stačí pouze vysvětlit ekonomickou závislost. Jestli se to změnilo proto, že si zaměstnanci hodně polepšili, oproti důchodci, nebo že si důchodce pohoršil, to je úplně jedno, prostě platí, že si dnes důchodce může dovolit oproti zaměstnanci méně, než si mohl dovolit za Kalouska.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

...postavit sochu.
Ti spořiví ji pokálet ?

Nu, v dlužním kapitalismu je samozřejmě pánem dlužník. Jistého svého druhu pánem, něco jako oheň.
To je třeba si uvědomit.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

"Vrcholem" (a to výsměchu elementární logiky) je něco úplně jiného - považovat za BEZINFEKČNÍ JEN lidi,
kteří klidně a také mohou být stejně INFEKČNÍ (a lze se přít pak jen o to, kdo více a kdo méně.)

Logicky pak jakýkoliv soud (i myslící člověk, co fandí rozumu) považuje za diskriminační skutečnost,
že test na PROTILÁTKY NENÍ uznávaný jako stejně "validní potvrzení o bezinfekčnosti"
-očkováním ( tedy také bez jistoty tvorby protilátek v jakékoliv hladině u každého jednoho konkrétního očkovaného),
-či lidí s jen "oficiálně"prodělanou nemocí (zase bez testu protilátek v jakékoliv hladině)
-a nebo u negativního (ne na 100 % stejně jistého) testu.

Soud vůbec neřešil ty "odborné zdravotnické věci", ale jen logiku a zbytek zdravého rozumu v jinak bláznivém prostředí......

Pravda je, že v tom je nejspíš Babiš "nevinně" a může za to bláznění nadnárodního řízení a armáda poskoků v ČR, napříč politickým spektrem.....

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

Logicky pak jakýkoliv soud (i myslící člověk, co fandí rozumu) považuje za diskriminační skutečnost,
že test na PROTILÁTKY NENÍ uznávaný jako..........

V Česku se na MZV sešly už tři kulaté stoly odborníků a neshodly se zda uznávat protilátky jako rovnocenné s očkováním atd.
Majko, ODBORNÍCI SE NESHODLI. ZATO NÁŠ MODRÝ, JAKÝSI SOUD MÁ JASNO.
V zahraničí jsou zjištěné protilátky uznávány pouze v Rakousku.
A teď, pokud je začneme uznávat i u nás, jak budou takto uznaní lidé cestovat do zahraničí, kde protilátky jako rovnocenné neuznávají??????????
Ani do Německa se milánkové nedostanete, natož na vaše oblíbené lyžovačky.

Ale naše soudy.... Jejich rozhodnutí je výsměchem nejen logice, mezinárodní praxi, ale hlavně odborným znalostem o covidu, které jsou nedostatečné, protože vycházejí z krátkých časových řad.
ALE SOUDY MAJÍ JASNO. K POPUKÁNÍ!!!

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Soud rozhodoval prostě jen o principech : pakliže je všemi uznávané, že existence protilátek v člověku je onou brzdou infekčnosti a onemocnění, pak prostě nelze obecně uznávat očkování nebo prodělání nemoci, které ani jedno nemusí protilátky vytvořit nebo jen málo A NIJAK SE TO NEPOTVRZUJE, NEZJIŠŤUJE, a neuznávat POTVRZENOU existenci protilátek. Stejně tak je z hlediska rovnosti lidí naprosto nepodstatné, že se někdo ohání prozatimní neexistencí standardizovaného množství protilátek, zajišťujícího imunitu. Uvedené kriterium platí pro všechny formy získání protilátek, tedy včetně očkování a prodělání, a nelze tvrdit, že jen ten očkovaný a nebo "registrovaný" prodělaný tu hlasinu má, zatímco ten, kdo si je nechá změřit a prokáže jejich existenci, uznaný není, protože se neregistroval jako nakažený.
Primárním kriteriem jsou protilátky a ty jsou nejlépe prokázány testem protilátek. Pak je jasná jistota, kolik. U očkování nebo registrovaném prodělání bez testu na protilátky tuto jistotu nikdy nemáme, a přesto to bereme jako dostačující
Soud rozhodl naprosto správně
Co se týče cest do zahraničí, to je celekm srandovní vytváření problému : v případě cest do zahraničí se samozřejmě celou dobu musíme řídit i vstupními podmínkami dané země. Tudíž pokud nebudou uznávat protilátky, tak nikam nepojedeme, to je ale už o něčem úplně jiném.

Zatím bez slepic

Tedy, pokud korumpování a vyhrožování za účelem vpíchnutí jim nějakého roztoku nepovažujeme za svého druhu bojovou hru.

Nenakažený, neočkovaný, zdravý (no, nebudeme to pitvat) ...to jako by už byl málem nepřítel lidu...
Ještě že to není znát např. na barvě pleti či velikosti nosu a tvaru lícních kostí. To by asi byla mela !!!

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Moc bych si nevyskakovl, koroňák obzvlášť miluje neočekávané a ty co dosud ušetřil.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

veselý příspěvek, ba až srandovní :-))))
Naštěstí se dost voličů OPRAVDU KOUKALO, kdo co dělá.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám to příliš daleko do Břeclavi, ale přeju hodně štěstí zítra teda už vlastně dneska k takové akci.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Bude jistě nahrána, ale dal bych přednost přímému přenosu na nějakých soc. sítích.
Přeji příjemnou atmosféru onoho pokecu s p. Hamplem, něco s jeho pokeců jsem viděl, je nejen chytrý, ale i vtipný.
Tak vzhůru do onoho víru (za starů Breclavú, u tej boží muky......)

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Ať se to vydaří a proběhne v klidu!

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

Přeji totéž,s důrazem na to "ať to proběhne v klidu".
A nám všem přejiu ať se podaří záznamy... nejen přítomným Bretschnaiderům.
Snad to někdo opravdu úspěšně natočí, vystříhá případná hluchá místa a dá na Trubku.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

uvědomme si, co všechno přenechalo ANO sosanům, tak kromě viceministra, vnitro vč. BIS, Zamini, MPSV, kultůru, zemědělství. Vlastně ty nejdůležitější posty. A vlastně měli volnou ruku. Dle regulí jim do toho nekecal.
Co víc by si mohli přát.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)