Krasořečnění

Autor
Štítky

Od té chvíle, kdy Wagnerovci obsadili celý Bachmut (a Prigožin začal na všechny strany dávat rozhovory) objevila se u nás celá řada reakcí, které si podle mě zaslouží komentář. Ať už jde třeba o Marii Divišovou, která poukázala na to, jak se Wagnerovci dlouhé týdny snažili budit dojem, že jsou slabí a Ukrajině stačí poslat tam ještě další brigádu a další techniku a vítězství bude jejich…. nebo třeba Lucii Sulovskou, která zdůrazňovala démonickou povahu Prigožina, který si nebere servítky, ale je dokonalý psychopat. Maršál Petrla zase sdílel jakoukoliv nadějnou a nepotvrzenou drobnost, že ukrajinská ofenzíva už už začne a vyžene okupanty ze svého území.

Česká média bombasticky psala, jak v Rusku začala občanská válka, kvůli nájezdu diverzní skupiny opozičních Rusů do oblastí u Bělgorodu, kde chvíli jezdili džípy a pak je ruské jednotky rozstřílely. Nikdo z našich intervjuků nepostřehl, že si řežou vlastní větev… Ti „opoziční Rusové“ byli náckové první třídy a nedalo se jaksi úplně zakamuflovat, že jim výzbroj i výstroj dala Ukrajina či Západ. Vidlácky bych mohl říct, že ukrajinští náckové se spojili s ruskými nácky proti současnému ruskému režimu a nebudu zřejmě daleko od pravdy. Majnstrým byl samozřejmě plný informací, jak tito diverzanti ovládají div ne půl Ruska a s Putinem bude brzy konec.

Já se nad tím vším vlastně jen usmívám. Mám na Ukrajině i v celém postsovětském prostoru příbuzné a něco vím o ruské i ukrajinské národní povaze. V poslední době mám pocit, že většina ukrajinistů, které si zvou do televize, na Ukrajině nejspíš nikdy nebyla, byť umějí ukrajinsky číst a psát. Vždycky, když se někdo tady za Západu snaží posuzovat tamní informace, tak se mi prsty u nohou zatínají v pěst, jaké vývody jim z toho vznikají.

Já se nejvíc asi shodnu s Marií Divišovou, která tam má skutečné kontakty a ví stejně jako já, že na východ od Slovenska nastává svět, ve kterém se krasořečí. Vzhledem k tomu, co lze dnes najít na sociálních sítích, řekl jsem si, že se vám pokusím tuto východní povahu trochu přiblížit.

Začnu příhodou z loňského léta. To jsme s mojí skupinou historického šermu měli dětský den a nabízeli tam lukostřelbu. Moje dcera se schovankou to tam organizovaly, děti i dospělí si chodili zastřílet, bylo to zdarma, takže fronta byla dlouhá. V jednu chvíli přišla větší skupina ukrajinských uprchlíků, vzali luky a jali se střílet. Ale… po pěti šípech neodešli. Prostě stříleli dál. Fronta rostla, lidi čekali, ale oni stále neodcházeli. Moje vynervovaná dcera přišla za mnou, že neví, co má dělat. Že se jí tam hromadí lidi a ona je nemůže dostat pryč.

Přišel jsem tam, trochu jsem zvedl hlas a na české poměry jsem jim poměrně hodně vynadal. Jsou tu další lidi, copak nevidí, že už to stačilo?

V klidu odložili luky, předali je dalším a za půl hodiny přišli k našemu stanu si s námi připít. Dodnes se přátelíme. Já jsem si pak ale vyslechl od svých uvědomělých spoluobčanů, jak jsem zlý na ukrajinské uprchlíky a je to další důkaz mé věrolomnosti a kolaborantské povahy…

Ne, není to tak. To co je u nás už hádání a nadávání, to je na Ukrajině (i v Rusku) ještě úplně normální nekonfliktní úroveň dialogu. Oni prostě kolem všeho mají víc řečí a projevují víc emocí. Naléhavost se vyjadřuje hlasitostí a nejistota se překrývá množstvím slov. Předabovaný ruský film je nekoukatelný. Jakmile ruský herec promluví slovy českého dabéra, je 70% hereckého výkonu v tahu. Na ruské filmy je třeba umět rusky a nebo zapnout titulky. Dabing to dokonale zkazí.

Moje žena se mi po letech soužití svěřila, že měla vždycky skoro strach, když jsme se všichni potkali u rodičů doma a pustili se do debaty… Za chvíli to bylo velmi hlasité, vypadali jsme, že v příštím okamžiku se chytneme pod krkem… a překvapivě pak najednou, jako když otočíte vypínačem, hádka skončila a začali jsme se bavit o nedělním obědě. Nehádali jsme se, jen to byla jiná úroveň emocí a všichni jsme to o sobě věděli. Prostě v sobě máme krev ze stepí….

Můj bratr byl před několika lety v Kyjevě. Nevyznal se tam, měl sebou sice průvodce, ale ten se tam nevyznal o nic lépe. Kyjevské metro pro ně byla španělská vesnice. A tak se ptali místních. Každý jim velmi ochotně poradil, kam se mají vydat, doprovodil to spoustou gest i slov, ale nikdo jim už neřekl, že sám také neví. Prostě jim podle svého nejlepšího vědomí a svědomí poradil, co by na jejich místě udělal on, ale každý říkal něco jiného. Bratrův průvodce tohle dokonale znal a bráchu brzdil, aby se nadšeně nerozeběhl prvním naznačeným směrem, protože mu bylo jasné, že se takhle nikam nedostanou. Prostě tam nějakou dobu chodili, ptali se a filtrovali 90% nepoužitelného bájesloví.

Ukrajinci jsou prostě kecky… A Rusové jsou namachrované kecky. Machistická povaha je tam základní atribut a kdo ji nemá, ten to má v životě těžké a je považován za babu. Všichni tam na východě to vědí. Slova jsou víc o emocích než o informaci a je třeba k tomu takhle přistupovat.

Myslím, že Američany čeká spousta ošklivých překvapení, až zjistí, že ti, kterým dali prachy i zbraně, jim vlastně bohapustě kecali, vůbec se u toho nezačervenali a budou navíc strašně naštvaní, až je Amíci obviní ze lži. Oni podle svého folklóru nekecali, jen prostě udělali všechno pro to, aby dostali, co chtějí.

Prigožin v Rusku dělá to samé – on prostě křičí, mluví bájí, kecá, lže i mluví pravdu, aby tím Putinovi vysvětlil, že je lepší než ruská armáda a když Putin nasype peníze do Wagnera, dostane lepší výsledky, než když nasype do armády. Akorát Putin to ví a přirozeně si tyto velké řeči filtruje. Svým způsobem dělá Prigožin přesně totéž, co dělal generál Patton, který se na všechny strany dožadoval většího podílu vojenského materiálu, protože je lepší než Montgomery. Patton zfackoval vojáky trpící válečnou neurózou, Prigožin dělá něco podobného ruským způsobem.

Někde jinde zase podobně košatě hovoří Šojgu i Gerasimov a Putin si i z jejich hlášek rovněž odfiltrovává 90% balastu.

Přidejte si do tohoto mišmaše ještě i snahu o záměrné vojenské dezinformování, vytváření válečné mlhy, snahu o oklamání nepřítele a máte z toho takovou omáčku, ve které se nikdo z větší vzdálenosti nevyzná. Tam na východě se musí dlouho předlouho trpělivě mluvit a ještě trpělivěji posuzovat, než se z toho dá vytáhnout něco použitelného. Číňané správně říkají, že jediné, co je na této válce pravdivé, je vlajka na radnici. Vše ostatní jsou kecy, lhaní, mlha, dezinformace… dělají to tak všichni a pořád. Navíc se to děje v prostředí, které je bájím dokonale nakloněno a ruský i ukrajinský národ je v tom mistr nad mistry.

Hele, já neříkám, že jsou blbí, já jen říkám, že to tam prostě funguje jinak a je zapotřebí tak k tomu přistupovat.

Jistá je jediná věc… pokud je něco špatně, nikdo vám to nepřizná. Nikdy a nijak. Ano, to je ten důvod, proč mají ruské křižníky častější požáry a ruské ponorky horší nehody, než západní plavidla. Tam na východě se průser vždycky pokoušejí ututlat. Tohle bude vždycky do jisté míry ruská achilova pata. Ale průsery se dneska tutlají i na Západě, takže se nám to poněkud vyrovnává.

Čím déle poslouchám ukrajinské představitele ohledně ofenzívy, tím méně v ní věřím. Slyším v tom krasořečení stále více výmluv a ujišťování, že situace je nadmíru skvělá, což byla vždycky neklamná známka, že je všechno špatně. Na druhé straně se vůbec nedivím tomu, že Kreml je skoupý na slovo. Oni tam vědí, že když se moc kecá, tak se moc rozkecá. Vědí, že to tak mají. Vědí, že jediný způsob, jak nic neprozradit, je nic nevědět.

Ne, nevím, jestli to tak doopravdy je. Nevím, jestli se něco spustí a co z toho bude. Ale vím, že to, co se pouští ven a co si můžeme poslechnout na sociálních sítích, to je prostě jen východní krasořečnění a je velmi obtížné si z toho udělat použitelný obraz o tamní realitě. Je ošidné, posuzovat Rusy a Ukrajince podle našich měřítek. To platí i pro ruské vojenské blogery, Girkina, Pjakina a vůbec všechny, na východ od Slovenska.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (204 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nejhorší je to, že není komu popřát k vítězství,

protože v prdeli jsme všichni.

Ti inteligentní to vědí

a ti ostatní to zjistí.

 

Kokotů není zase tak moc,

ale jsou strategicky rozmístění tak,

abys každý den aspoň na jednoho

narazil.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (80 hlasů)

Dovolenou? Ne, doma sedět!“ Babiš viděl v ČT Fialovy experty. A začal je drtit

30.05.2023 21:16 | Ze sítí (PL)

MONITORING SÍTÍ Lhali, zradili vás! Chtějí zničit všechno, všechny. Expremiér Andrej Babiš se na Facebooku pustil ostře do vlády, uzdu emocím popustil po zhlédnutí nedělního pořadu Otázky Václava Moravce, kam zamířili Fialovi experti, kteří lidem kážou šetřit, zapomenout na dovolené a zasazují se o zvyšování daní, zatímco sami sledují své zájmy.

Babiš se rozhodl veřejnosti blíže představit experty, s nimiž spolupracuje předseda vlády Petr Fiala (ODS) a kteří dostávají prostor ve veřejnoprávní televizi. „Pan premiér Fiala stále mluví o expertech. A kdo jsou ti jeho experti? Bylo by dobré, kdyby Česká televize, když zve ty experty, kteří jim vyhovují, řekla, kde ti lidi pracovali,“ uvedl expremiér ve facebookovém videu.

Babiš upozornil na člena poradního sboru vlády i prezidenta Davida Marka, který byl v neděli viděn v Otázkách Václava Moravce. „Pracoval u Zdeňka Bakaly, který vytuneloval OKD, potom pracoval v bance, a komu vyhovují vysoké úroky? No bankám přece. A teď někomu radí. A co říkal ten pán? Že vy, občané České republiky, jste si dovolili chodit na dovolené. No, to je skandální, že někdo chce k moři. Proč tam jezdíte? Máte sedět doma,“ dodal ironicky Andrej Babiš.

Následně zmínil i dalšího hosta v pořadu Otázky Václava Moravce, a sice člena bankovní rady centrální banky Tomáše Holuba. „Jim, těmhle expertům – a ten další z ČNB také pracoval v bance – ti z toho mají největší prospěch. Oni by chtěli, aby tu byla patnáctiprocentní nezaměstnanost, abyste nikam nejezdili, nic nekupovali. A potom budou spokojeni. Aby zkrátka zničili všechno – firmy, lidi, mladé rodiny, studenty, důchodce, všechny!“ pokračoval šéf opozičního hnutí ANO.

To je jejich propaganda, aby mohli navyšovat daně a samozřejmě vás vyzývat k šetření. Oni šetří? Ne, oni nešetří. Podívejte, kde všude mají ty své spolustraníky. Takže tak propaganda pokračuje...,“ dodal Babiš.

A lidi ujistil, že ke zvyšování daní není sebemenší důvod a všechny argumenty to popírající jsou lživé: „A nebojte se, není to pravda, protože naše finance jsou ve velice dobrém stavu a není žádný důvod na to, aby se daně navyšovaly. Takže lhali, zradili vás. ODS zradila a všechny strany pětikoalice zradily své voliče,“ rozčiloval se Andrej Babiš, který připomněl, že ani po 530 dnech vlastně nevíme, jaký mají program. „Protože programové prohlášení vlády už dávno neplatí,“ doplnil.

V dalším krátkém videu se bývalé pravicové ODS, která se dnes nechá řídit Piráty, ještě chvíli věnoval. „To, že Piráti nemají rádi živnostníky a podnikatele, tak to už přece víte. Ale to, že konzervativní takzvaná pravicová bývalá ODS, která se teď vlastně nechá řídit Piráty ve vládě, nemá ráda podnikatele, tak to je novinka,“ zasmál se Babiš nad politikou této vlády a přečetl titulek článku „Ještě více vám zdaníme to, co jste léta budovali, vzkazuje vláda podnikatelům“. „Tak doufám, že se těšíte, voliči SPOLU,“ uzavřel bývalý premiér Andrej Babiš.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (70 hlasů)
Trvalý odkaz

Posun k totalitě. A válka na Ukrajině k tomu pomůže. Publicista vytáhl „plán mocných“

MONITORING Lektor a publicista Radovan Dluhý-Smith v rozhovoru pro RadioUniversum.cz hovořil o tom, že drtivou většinu bohatství a moci ve světě kontroluje opravdu úzká skupina nanejvýš 2000 lidí. Proklamace o volném trhu a liberální demokracii jsou podle jeho slov iluzí, protože éra covidu byla korporátním pučem, kdy se vlády podrobily nadnárodním společnostem, a Západ přechází na systém kontrolně-sledovacího kapitalismu.

„Jedna z knih, kterou nám profesoři ve Spojených státech dali a která změnila můj život a vůbec pohled a vnímání demokracie, byla od otce propagandy Edwarda Bernayse. To byl poradce amerických prezidentů, bavím se o nějakých 30., 40., 50. letech, který v knize Propaganda mluví o tom, že v demokracii a obzvláště v demokracii je potřeba řídit a směrovat vnímání lidí, vytvářet propagandu, manipulovat myšlení lidí. Takže vlastně už skoro sto let tady máme opravdu propracovaný systém propagandy v médiích ze strany politiků a tak dále, tak myslím, že se člověk vůbec nediví, že většinová společnost žije v iluzi, že nám média říkají pravdu, že politici nám říkají pravdu. Když si uvědomíte tyto souvislosti, tak tomu tak opravdu není,“ poznamenal úvodem rozhovoru pro RadioUniversum.cz Dluhý-Smith.

Finančníkům, průmyslníkům, šéfům velkých firem podle jeho slov nejde o ideologie, ale o ovládnutí lidstva. „A je jedno, jestli pomocí pravicového fašismu, nebo levicového komunismu,“ zaznívá v rozhovoru. Podle jeho slov to, co se nyní děje na Ukrajině, „je jedním z tahů globální elity, vojensko-průmyslného komplexu, aby nás posunuli směrem k Číně, směrem k totalitě“, řekl Dluhý-Smith.

Ideologie je podle jeho slov jenom hra pro nás. „Myslím, že elitářům je úplně jedno, ti si na ideologii nehrají. To je právě ta dualita, jak jsem říkal, levice, pravice, nebo republikán, demokrat. A dneska to vidíme i na tématech, která podsouvá mainstream. A teď Trump, jestli ho zatknou, nebo nezatknou. Trump je proti oteplování, Biden nás zachrání, levice. Takže podle mě se stále víc posouváme k tyranii, a je jedno, jaká tyranie to bude. Ale je vidět: Čína je obrovská země, mají tam velmi propracovaný totalitní kreditní systém, a myslím, že to je krásná možnost, aby i Západ tenhle systém na sebe vzal. Takže jsme tlačeni tím směrem. Vezměte si, že teď byl Macron v Číně a vůbec nezmínil třeba otázku Tchaj-wanu a tak dále. Je vidět, že někteří politici to začínají chápat a posouvají nás tímto směrem,“ sdělil.

„Rusko směruje k Číně, takže vzniká obrovský blok BRICS, kde je Brazílie, Rusko, Indie, Čína, takže stále větší část světa má dneska blíže k Číně než možná k Americe. Takže pomalu se svět kvůli válce na Ukrajině obrací směrem k Číně. A je otázka, jestli Evropská unie taky. Teď Francie ukázala, že chce začít spolupracovat s Čínou, a to je jakási první… Takže podle mě válka na Ukrajině svět posouvá směrem k totalitnímu systému a ke spolupráci s Čínou,“ dodal Dluhý-Smith s tím, že zájem na tom mají ti, kdo se snaží ovládnout svět, lidi, zbavit je veškerých práv a svobod.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Posun-k-totalite-A-valka-na-Ukrajine-k-tomu-pomuze-Publicista-vytahl-plan-mocnych-737063

Průměrný počet slepic: 4.4 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

Ukrajinská ofenzíva začala přece už minulý týden, jak pravila naše skvělá média. Dnes jsem se dozvěděla, že má Zelený už vymyšlený termín. Tak opravdu to asi ještě nezačalo a za začátek se u nás považovala ta "akce" u Bělgorodu a vznik údajné občanské války tamtéž.

V každé zemi se vždy najde skupina obyvatel, které se současné místní zřízení nelíbí, a podle své velikosti, neboli četnosti obyvatel se staví do menší či větší opozice. Logicky to je stejné i v Rusku. Jak silná je opozice tam nemám ponětí. Ale vztaženo na celkový počet obyvatel to asi bude zanedbatelné procento. Jsou ale hlasití! A pokud si na Západě někdo myslí, že to stačí ke svržení režimu, tak já si myslím, že nestačí. A zřejmě je jich tak málo, že nezajímají ani Putina.

Proto když si něco na toto téma tady u nás přečtu, třeba na Idnes - se tomu směju. Bavím se, jak se "pc válečníci " vzájemně plácají po ramenou že už už je vyhráno a vůbec jim nepřipadá divné, že po pár dnech to celé vždy vyzní do ztracena. Vždyť kolikrát jen od podzimu: Rusku došly zbraně, lid se vzbouřil, všichni tam umřeli hlady a Putin umírá na různé nemoci a kolikrát ho už skoro svrhli !!..

A reálně se neděje NIC.

Kdo z lidí tady už pochopil, že Putin Rusku vládne proto, že ho Rusové prostě většinově chtějí? Ne proto, že by si tu vládu nějak uzurpoval, ale proto, že je v dané chvíli asi pro vládu nejvhodnější dle tamního obyvatelstva. A lid si ho demokraticky opakovaně volí!! To je děs, že? Nepochopitelné !! U nás by nevládnul, (hypotéza), naši lidé by ho nechtěli, proto si tu skoro všichni myslí, že on vlastní obyvatelstvo terorizuje. A ruku na srdce - v Rusku by zase moc v rukou zcela jistě nedržel člověk typu Fiala a spol, jak je tomu u nás. 

Národům s velkým počtem obyvatel prostě nemůže vládnout něco jako je Fiala a spol. Proto mají ve svém čele ty vůdce, co tam jsou. A proto to u nich funguje a u nás NE.

Příjemný večer všem.

Průměrný počet slepic: 4.9 (67 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdyby v Rusku vládl Fiala, tak by si amíci mnuli ruce, že je vyhráno. (asi tak na hodinu) :-)

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Přeložený a zveršovaný K.M.Wallo prostě nemá chybu. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Takový taiwanec Vystrčil, puboš Lipavský, hysterická Němcová, nebo psychotičtí babochlapové - PekarováAdamová s Černochovou.

Ti už toho napindali, tolikrát již troubili na poplach nebo vyhlašovali válku Rusku.

Ti v řečech a emocích strčí do kapsy všechny Rusy i Ukrajince dohromady. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.7 (37 hlasů)

Do vašeho panoptika bych ještě doplnil dvě mluvící hlavy: Jakob z topky a Kovářová ze stanu. Bezobsažní, vatoví, bláboliví pindalové. Oba dohromady vyjdou poplatníka na půl miliónu Kč měsíčně.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Ukrajina: Moment pravdy - Západ odmítá mír

Thierry Meyssan, 30. května 2023, Voltairenet.org

Minulý týden jsem připomněl, že podle mezinárodního práva je prodejce zbraní zodpovědný za jejich použití. V důsledku toho, pokud Západ vyzbrojí Ukrajinu, musí se ujistit, že tyto zbraně použije pouze k obraně a nikdy ne k útoku na ruské území 2014. V opačném případě se nechtěně pustí do války s Moskvou.

Vždy si totiž dávají pozor, aby se nestaly spoluválčícími stranami. Například nejprve stáhli některé zbraňové systémy z letadel, které slíbili Ukrajině, a teprve poté je dodali. V důsledku toho nemají možnost odpalovat z Ukrajiny rakety vzduch-země na vzdálené cíle uvnitř Ruska. Nakonec si však Ukrajinci mohli sami potřebné vybavení obstarat a znovu jím vybavit svá letadla. Hru na vyzbrojení Ukrajiny, aniž by jí byly poskytnuty prostředky k útoku na Moskvu, nyní zpochybňuje čínská diplomacie.


Čínský emisar Li Chuej, který právě navštívil Kyjev, Varšavu, Berlín, Paříž a Brusel, se postavil na zadní: na základě "Globální bezpečnostní iniciativy" a "Dvanáctibodového plánu pro mír na Ukrajině", který zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničí 24. února,  zdůraznil, že:

  • Rusko má podle mezinárodního práva právo podniknout svou speciální vojenskou operaci proti ukrajinským "integrálním nacionalistům". Nejenže to není v rozporu s Chartou OSN, ale je to legitimní uplatnění jeho "odpovědnosti za ochranu" ruskojazyčného obyvatelstva.
  • Krym, Donbas a východní část Novorossie se legitimně připojily k Ruské federaci na základě referenda. Tito bývalí východní Ukrajinci byli po staletí zcela jiným národem než dnešní Ukrajinci.

 

Zdůraznil, že Rusko není bez viny:

  • Rusko se musí podřídit rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (tj. vnitřního tribunálu OSN) z 16. března 2022, které mu nařizuje "pozastavit" vojenské operace na Ukrajině, což sice dělalo pomalu, ale nyní ho plní.


Li Chuej trpělivě vysvětloval, že na vině je do značné míry Západ:

  •  Za to, že v rozporu se svým podpisem pod Istanbulskou deklarací OBSE (2013) instaloval na východě země sklady zbraní a vojenské základny NATO;
  • Za organizaci a podporu státního převratu v roce 2014 proti legitimním ukrajinským orgánům;
  • Za neprovedení minských dohod podepsaných Německem a Francií (2014 a 2015) a následně ratifikovaných Radou bezpečnosti OSN;
  • Za přijetí jednostranných sankcí proti Rusku v rozporu s Chartou OSN (1947).


Tím zpochybnil nejen celý západní narativ, ale i způsob, jakým o konfliktu uvažují.

Poukázal na to, že v rozporu s jejich tvrzením Spojené státy nechtějí, aby Ukrajina zvítězila. Takové vítězství by znamenalo, že malá země je schopna porazit Rusko, zatímco Spojené státy se mu neodvažují postavit. To by bylo jejich nejhorší ponížení.

Především je vnějším pozorovatelům jasné, že účelem zaslání zbraní z druhé ruky na Ukrajinu není porazit Rusko, ale dráždit ho k odhalení svých nových zbraní. Západ ruskou armádu v Sýrii vážně nesledoval, byl příliš zaneprázdněn tím, že nechal džihádisty zničit syrský stát. Když v roce 2018 prezident Vladimir Putin prohlásil, že ovládá hypersonické rakety, laserové zbraně a rakety s jaderným pohonem, Západ jeho tvrzení označil za bluf. Nyní vědí, že mluvil pravdu, ale neznají vlastnosti těchto zbraní ani to, zda sami mají prostředky, jak jim čelit.

V ukrajinském konfliktu projevuje Moskva velkou trpělivost. Raději utrpí ztráty, než aby hrála se všemi kartami, které má k dispozici. Jedinými novými zbraněmi, které byly použity, jsou velitelské rušící systémy NATO (testované v reálných podmínkách v Černém moři již v roce 2014 [4], v Kaliningradu u korejského pobřeží) a na Blízkém východě; a hypersonické střely Kinžal (testované v reálných podmínkách na Ukrajině od března 2022). Ukrajinci tvrdí, že je sestřelili, ale to je zjevně jen nestoudná propaganda. Zatím jsou neporazitelné a Rusko je nyní masově vyrábí. 9. března zničily podzemní bunkry a 16. května zničily systém Patriot.

Nikdo přesně neví, jaké zbraně má Rusko k dispozici. Všichni si však uvědomují, že se stalo mnohem mocnějším než Spojené státy, jejichž arzenál se od rozpadu SSSR celkově nezlepšil.

Od první dodávky západních zbraní na Ukrajinu Rusko konstatuje, že na místě nesehrály žádnou významnou roli, kromě toho, že způsobily ještě větší zkázu a ztráty na životech. Západ je neposlouchá, předem přesvědčen, že veškerá ruská rétorika je jen propaganda. Kdyby se snažili porozumět, slyšeli by, že to, co dělají, nemá s jejich zdůvodněním nic společného.

Vraťme se k čínské pozici. Li Chuej se zřejmě nikdy nezmínil o prezidentu Volodymyru Zelenském, kterého Západ povýšil na hrdinu. Zatímco západní komunikace totiž personifikuje všechny aktéry, Číňané to odmítají. Tímto způsobem si zachovávají jasnější představu o silách, které jsou ve hře.

Li Chuej svým evropským partnerům také řekl, že není důvod, aby se přizpůsobovali pozici USA, a že musí být autonomní. Přesně to jim řekl prezident Vladimir Putin na Mnichovské bezpečnostní konferenci v roce 2007. Pan Li se jim dokonce odvážil říci, že pokud se potřebují ekonomicky oddělit od Washingtonu, mohou se obrátit na Peking.

Pro Evropany byl tento rozumný projev psychologicky nepřijatelný. Zločiny spáchané Spojenými státy v posledním čtvrtstoletí neuznali a nadále je popírají. Ve skutečnosti nejsou na Washingtonu nijak zvlášť závislí, ale jsou v jeho intelektuálním zajetí.

Na čínské argumenty tedy nereagovali, ale nepřekvapivě prohlásili, že se od USA neodpojí, že požadují stažení ruských vojsk z Ukrajiny dříve, než dojde k jakémukoli jednání, a že počítají s tím, že Čína zajistí, aby konflikt nepřerostl v jadernou válku.

Tento poslední refrén ukazuje, že Evropané stále nepochopili ani ruský, ani čínský postoj. Prezident Putin opakovaně vysvětlil, že jako první strategické jaderné zbraně nepoužije. Nehrozí tedy, že by se situace vyhrotila. Čína se navíc považuje za vojenského spojence Ruska v případě globální konfrontace, nikoli však v konfliktech, které se jí netýkají, jako je ten na Ukrajině. Ani tam neposílá žádné zbraně. Toto rozlišování mezi strategickými a taktickými spojenci je rysem multipolárního světa, který se Moskva a Peking snaží vybudovat. Takže Rusko neuvažuje o vytvoření koalice, která by ho na Ukrajině podpořila.

Nikdo není tak slepý jako ti, co nechtějí vidět.
 

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

vojenská technologická převaha Ruska (hypersonické rakety, laserové zbraně a rakety s jaderným pohonem) je podle mne mýtus, nebo má minimálně dva rozměry. Prvním rozměrem je schopnost něco vymyslet a druhým rozměrem je, zda se podaří rozjet průmyslová výroba takového vynálezut.  Nijak nezpochybňuji úroveň ruské vědy, ale přenos vědeckých poznatků do praxe prostě v Rusku nikdy moc nešel. Byrokratický model řízení vojenskoprůmyslového komplexu, korupce a všeobecné lemplovství. A to je podle mého názoru vojenský (a vesmírný program) prioritní oblastí Ruska.

A nepíšu to proto, že bych to Rusku přál. Jak jsem již někde psal, tak to mám v Rusku rád a chybí mi, že se tam nyní nedá létat. Dám Vám jeden příklad pro ilustraci. Když jsem byl před Covidem v Petrohradu, tak jsem se od známých dozvěděl, že Gazprom si staví obytný komplex pro své zaměstnance (Gazrpom se rozhodl přesunout své sídlo z Moskvy do Petrohradu). Nechal jsem si domluvit prohlídku bytu v tomto komplexu (zvažoval jsem tehdy, že bych se Ruska pracovně přesunul). Kvalita bytů měla být absolutní špička, jak mě ubezpečovali. A realita? Ano, vypadlo to velkolepě, ale při bližším zkoumání najednou všude vidíte lemplovství, se kterým se už v Evropě moc nepotkáte. Prošel jsem asi pět bytů a v každém bylo něco odfláklého tak, že to snad ani nemohl dělat střízlivý dělník. Nicméně na ruské poměry do byly exkluzivní byty. A to je Petrohrad. Před lety jsem byl v jedné továrně na Uralu. Tam to bylo ještě horší. Lemplovství, odfláknutá práce, nepřemýšlení nad tím, jak udělat nějakou opravu správně. A to měla továrna soukromého vlastníka. Jinými slovy řečeno, Masově vyrábět něco tak sofistikovaného, jako jsou laserové zbraně nebo jiné technologicky rozvinu zbraňové systémy prostě v Rusku jde dost pomalu a špatně. Vždyť se podívejte například na jejich automobilový průmysl. Katastrofou Ruska je prostě neschopnost vyrábět věci s vysokou přidanou hodnotu a významným podílem kvalifikované lidské práce. A znovu zdůrazňuji, že jsem ve svém okolí známý rusofil. Ale nemá smysl si lhát do kapsy, že je Rusko schopné masově a rychle transformovat hospodářství na produkci nějakých technologicky vyspělých zbraňových systémů. Což nic nemění na tom, že jistě mohou představit řadu pozoruhodných zbraňových prototypů. Ale obávám se, že s jejich nasazením to bude podobně jako s tankem Armata, anebo s jedinou letadlovou lodí, která je čas od času i provozuschopná.       

Milkman - milovník ruského chansonu

Průměrný počet slepic: 2 (9 hlasů)

რა თქმა უნდა მართალი ხარ. უბრალოდ არ ვიცი, იქნება თუ არა ეს მოგზაურობა რაიმე კარგს ჩვენი ქვეყნისთვის.

:-)

Milkman

Průměrný počet slepic: 1.9 (8 hlasů)

dneska zvedl náladu :-)

Milkman

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Omlovám se ostatním a hlavně Vidlákovi za testování překladačů. Jsou tak dobrý, že z toho jde strach.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by Inza

Trvalý odkaz

To máte pravdu, překlady jsou skutečně čím dál tím lepší. Jinak doporučuji vyzkoušet komunikaci s umělou inteligencí. Před měsícem jsem začal zkoušet GPTchat a nestačil se divit. Čeština na velmi vysoké úrovni a odpovědi také dost dobré. Těžko uvěřit, že člověk komunikuje "jenom" se strojem. A dokonce umí i lhát :-). 

Pokud to neznáte, tak doporučuji vyzkoušet. 

Milkman

 

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

No já používám DeepL translátor, mám předplacenou plnou verzi. Tam se taky používá AI a člověk ho musí hlídat, jak překladač usoudí, že věta není dokončena tak ji dotvoří podle vlastních představ a to se pak člověk diví. :-)) Češtinu to zvládá velmi dobře i pravopis. Je interaktivní, takže když udělá větu, která se mě nelíbí, tak mě stačí změnit slovo kdekoliv ve větě a on ji podle toho pokynu předělá. Někdy těch pokynů musím udělat víc, ale málokdy přepisuju celou větu sám. Dost často se trefí i do rodu mluvčího jen podle jeho příjmení. Někdy u složitých souvětí se do toho zamotá, že úplně změní smysl a občas ten smysl úplně obrátí. V angličtině dost používají vložené věty, pak je ten překlad takový těžko srozumitelný. Většinou to už mimo překladač rozdělím do dvou samostatných vět. Ten jazykový cit pro češtinu by se tam dal ještě vylepšit. Jo a tu gruzínštinu neumí vůbec, to jsem musel šáhnou po Googlu.
Fakt to jde strašně rychle dopředu, Rychle se na to zvyká, ale člověk pak zleniví. 
Umělá inteligence je dobrý sluha, ale mohl by z ní být hodně zlý pán. Ještě horší než genetické manipulace. Ctižádost vědce žene dál a dál, ale nikdo nemá zodpovědnost za to, že jejich objevy nebudou zneužity nebo, že oni sami nebudou přímo sloužit zlu. Měly by se stanovit nějaké limity! Něco jako Hippokratova přísaha pro doktory.
GPTchat vyzkouším, dík!
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

DeepL je rozhodně super, díky němu jsem byl schopen napsat závěrečnou práci v ruštině skoro jako Puškin :-). Myslím, že se blíží doba, kdy "tlumočníci nebudou mít co žrát", abych parafrázoval Pelíšky. Ta umělá inteligence prý povede k tomu (mimo jiné), že do dvou let nebude smysl vyžadovat sepsání diplomové práce. 

Mimochodem, nebyl jste to náhodou Vy, kdo se tady nedávno ptal, jaké jsou úspěchy USA v poslední době v oblasti výzkumu a vývoje? Ptal jsem se na to umělé inteligence a odpověď zněla: komunikační technologie a genetický výzkum. Mimochodem internet je vlastně také americký vynález. Takže si myslím, že tak úplně v technologickém úpadku USA nebude. Nedávno se někde na internetu posmívali Lavrovovi, který řečnil o upadajícím Západu a přitom měl na stole před sebou iPad od Apple a nějaké další věci "ze Západu". Takže asi to s tím Západem tak špatné není. 

Milkman   

 

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Dobrý článek, Inzo, díky, dala jsem 5 slepic (někomu, kdo tady hlídá, se to nelíbilo :-)).

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Taky mě některé z těch informací překvapily. A taky to, že to bylo na francouzských stránkách. Autor je prezidentem - zakladatelem Réseau Voltaire (Síť Voltaire),
asi ty stránky přidám k těm, co denně projíždím. Naštěstí jsou v angličtině.
Taky chválím Vidláka za velké zlepšení prostředků pro editaci příspěvků.
Pěkný den!
Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Incident mezi USA a Ruskem

Co tak vyděsilo USS Donald Cook v Černém moři?
Voltaire Network | 8. listopadu 2014

Su-24 nad USS Donald Cook

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministerstvo zahraničí přiznalo, že posádka torpédoborce USS Donald Cook je těžce demoralizovaná od chvíle, kdy nad jejich plavidlem v Černém moři přeletěl ruský bombardér Suchoj-24 (Su-24), který nenesl ani bomby, ani rakety, ale pouze zařízení pro elektronický boj.

Dne 10. dubna 2014 vplul USS Donald Cook do vod Černého moře a 12. dubna nad plavidlem přeletěl ruský taktický bombardér Su-24, což vyvolalo incident, který podle několika zpráv v médiích zcela demoralizoval jeho posádku, a to natolik, že Pentagon vydal protest.

Torpédoborec USS Donald Cook (DDG-75) je raketový torpédoborec 4. generace, jehož klíčovou výzbrojí jsou řízené střely Tomahawk s doletem až 2 500 kilometrů a schopné nést jaderné výbušniny. Tato loď nese 56 střel Tomahawk ve standardním režimu a 96 střel v útočném režimu.

Americký torpédoborec je vybaven nejnovějším bojovým systémem Aegis. Jedná se o integrovaný námořní zbraňový systém, který dokáže propojit systémy protiraketové obrany všech plavidel začleněných do jedné sítě, a zajistit tak detekci, sledování a zničení stovek cílů najednou. Kromě toho je USS Donald Cook vybavena 4 velkými radary, jejichž výkon je srovnatelný s výkonem několika stanic. Na ochranu nese více než padesát protiletadlových střel různých typů.

Přitom ruský Su-24, který bzučel nad USS Donald Cook, nenesl ani bomby, ani rakety, ale pouze koš umístěný pod trupem, který podle ruského listu Rossijskaja gazeta  obsahoval ruské zařízení pro elektronický boj zvané Chibiny.

Když se ruské letadlo přiblížilo k americkému plavidlu, jeho elektronické zařízení vyřadilo z provozu všechny radary, řídicí obvody, systémy, přenos informací atd. na palubě amerického torpédoborce. Jinými slovy, všemocný systém Aegis, který byl nyní napojen - nebo se chystal být - na obranné systémy instalované na nejmodernějších lodích NATO, byl vypnut, jako když vypnete televizor dálkovým ovladačem.

Ruský Su-24 pak simuloval raketový útok na USS Donald Cook, který zůstal doslova hluchý a slepý. Jako by provádělo cvičení, ruské letadlo - neozbrojené - zopakovalo stejný manévr dvanáctkrát, než odletělo.

Poté torpédoborec 4. generace okamžitě odplul směrem k přístavu v Rumunsku.

Od tohoto incidentu, který atlantistická média pečlivě zamlčovala navzdory širokým reakcím, jež vyvolal mezi odborníky na obranný průmysl, se již žádná americká loď nepřiblížila k ruským teritoriálním vodám.

Podle některých specializovaných médií požádalo 27 námořníků z USS Donald Cook o uvolnění z aktivní služby.

Vladimir Balybine - ředitel výzkumného střediska elektronického boje a vyhodnocování technik tzv. snižování viditelnosti při ruské Akademii vzdušných sil - se vyjádřil následovně:
"Čím složitější je radioelektronický systém, tím snazší je jeho vyřazení pomocí elektronického boje."

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

když sem překopíruji nějaký článek o tom, že přistání američanů na Měsíci je podvod, budete tomu věřit?

Budete věřit tomu, že obrazce v Nazce jsou přistávacími dráhami pro mimozemšťany? 

Budete věřit tomu, že útok na dvojčata v NY byl pojistným podvodem? 

Takových článků je přeci na různých webech spousta.

Mimochodem, ve Vámi zmiňovaném článku je hned v úvodu odkaz na reakci ministerstva zahraničí (zřejmě USA), podle kterého je prý posádka křižníku "těžce demoralizována". Vážně věříte tomu, že taková zpráva existuje?  I kdyby to tak bylo (=vydání nějaké zprávy ministerstva zahraničí), tak nevěřím tomu, že by jakékoliv ministerstvo USA oficiálně vydalo zprávu, která by přiznávala jakoukoliv demoralizaci příslušníků ozbrojených sil USA.

Samozřejmě mi ale můžete napsat, že není důvod tomu nevěřit, protože kdoví, jak to všechno bylo. To je také možnost.  

Milkman

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

přistání živých bytostí na Měsíci ? Zkus si něco přečíst o Van Allenových radiačních pásech.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Poptal jsem se umělé inteligence a tady je reakce:

"Q: Existuje nějaká teorie o tom, že díky Van Allenovým radiačním pásům je vyloučeno přistání lidské posádky na Měsíci?"

A:Neexistuje žádná ověřená nebo široce uznávaná teorie, která by tvrdila, že Van Allenovy radiační pásy samy o sobě by zabránily přistání lidské posádky na Měsíci. Byly sice vyjádřeny některé obavy ohledně vlivu záření na kosmonauty, ale tyto obavy nebyly dostatečně podloženy vědeckými důkazy.

Během misí Apollo bylo přistání na Měsíci úspěšně provedeno a astronauti se vrátili na Zemi bez negativních zdravotních následků způsobených zářením. Přistávací modul poskytoval určitou ochranu proti záření a doba trvání průletu Van Allenovými pásy byla relativně krátká.

Je však důležité zmínit, že při plánování dlouhodobých pobytů na Měsíci, jako je například současný program Artemis NASA, je nezbytné zohlednit a minimalizovat rizika spojená se zářením. To zahrnuje studium, jak měřit a monitorovat záření, vývoj ochranných prostředků a vhodnou volbu trasy kosmických lodí a přistávacích míst.

Je třeba zdůraznit, že vesmírné agentury, jako je NASA, kladou velký důraz na bezpečnost astronautů a provádějí důkladné studie a analýzy, aby zajistily, že rizika spojená s kosmickým zářením jsou řádně zohledněna a minimalizována při plánování kosmických misí."

Ale jsem rád, že nejsem jediný, který má jasno v tom, že celé přistání na Měsíci byl jeden velký podvod, protože všechna údajná vesmírná tělesa jsou jen obrázky na nebeské klenbě. To je snad jasné. Ale nás probuzených je zatím ještě málo :-).

Milkman

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

kosmonauté byli PROKAZATELNĚ nejdále od Země necelých 400 km a to se vrátili v hodně zuboženém stavu. K Měsíci je to 1000 krát (tisíckrát)  dále.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Přesně tak, právě proto zabili Gagarina, protože začal moc pít a vyprávět o tom, že ve skutečnosti ve vzdálenosti 400 km od země začíná pevná nebeská klenba, která se nedá překonat. Z Vostoku to bylo moc dobře vidět. A to nebylo v zájmu vedení SSSR, protože obrovské výdaje na sovětský kosmický program byly ve skutečnosti určeny pro vojenské účely. Pokud by se rozneslo, že vesmírný program nemá smysl, tak by další výdaje na něj byly společensky neudržitelné. Taková je skutečná pravda. Mýtus o existenci vesmíru je samozřejmě ze stejných důvodů výhodný i pro američany, proto nás prostřednictvím jimi naprogramované umělé inteligence krmí  takovými bludy, jako je přistání na Měsíci. 

Milkman - probuzený

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

nebudu tady dále s tebou svinit diskuzi, věř si čemu chceš

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Tomu že Američané byli na měsíci se dá věřit. Pokud by to byl podvod, Rusové by to zcela jistě věděli a s gustem by to propagačně využili.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Naše média jsou plná očividných nesmyslů, lží , neúplných a překroucených informací, takže už jim nikdo soudný nevěří. Nedivte se že lidé hledají informace i z pochybných zdrojů, a jsou ochotni věřit čemukoli. Je to podobné jako za minulého režimu. Tehdy sdělovacím prostředkům taky téměř nikdo nevěřil protože hlásaly i to o čem se i běžný člověk mohl přesvědčit že je to lež..

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Vážený pane Freude, 

já o přistání Američanů na Měsíci nijak nepochybuji. Ale existuje poměrně hodně lidí, pro které to pravda není (zdravím pana Boba).  

Chtěl jsem jen poukázat na to, že internet je plný nejrůznějších konspirativních teorií, od úplných blbostí až po poměrně přesvědčivé alternativní verze těch oficiálních verzí. A bohužel i úplné blbosti mají své fanatické zastánce. Problémem dneška totiž není nedostatek informací, ale naopak jejich neuvěřitelná kvantita s různou mírou pravdivosti. Článek o incidentu mezi lodí USS Donald Cook a Su-24 je podle mne názorným příkladem článku, u kterého je dobré zbystřit pozornost. Dá se asi věřit tomu, že Su-24 proletěl v blízkosti lodi USS Donald Cook. V podstatě to obě strany konfliktu potvrzují. Ale další informace z článku už mi přijdou poměrné diskutabilní. Například nikde jsem nenašel odkaz na nějakou zprávu ministerstva zahraničí, ani informace o tom, že by 27 námořníků podalo žádost o uvolnění z aktivní služby. Stejně tak je otázka, zda letadlo neslo skutečně systém Chibiny (údajně se testoval až na modernějších verzích letounu Suchoj). A zda je tento systém skutečně tak účinný, jak je v článku prezentováno. Nemám zase tolik času, abych to všechno do detailů ověřoval, ale pokud je lživá (nebo pololživá) jedna informace z článku (o vyjádření ministerstva zahraničí) pak to samozřejmě vede k otázce, nakolik pravdivé jsou i další informace. 

Milkman

P.S. Myslím, že plné lží jsou media po celém světě, nejen u nás. Některá média lžou cíleně, některá mají nekvalitní a/nebo nevzdělané novináře, k kteří nerozumí tomu, o čem píšou. 

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

A ještě je tu skupina většinou mladých lidí, kteří píší hlouposti, protože to považují za legraci.

Aby se v tom prase vyznalo.

Já řadím informace do tří skupin. První jsou z velkou mírou pravděpodobnosti pravdivé, druhé jsou s velkou mírou pravděpodobnosti nesmysly, a u těch třetích nevím.

Kupříkladu nevím je li Bůh.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Milkman poprvé:

Ale jsem rád, že nejsem jediný, který má jasno v tom, že celé přistání na Měsíci byl jeden velký podvod...

Milkman podruhé:

já o přistání Američanů na Měsíci nijak nepochybuji. Ale existuje poměrně hodně lidí, pro které to pravda není (zdravím pana Boba). 

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Vážená paní Májo, 

to byla jen praktická ukázka doublethinku z románu 1984. Pokud byste ten pojem neznala, tak to znamená asi toto:

Doublethink je schopnost udržet pohromadě dvě zcela protikladné informace a zároveň oběma pevně věřit. Musí to být vědomý proces, protože vyžaduje inteligenci, ale zároveň musí být nevědomý, protože lež není přípustná.

Již zmíněný román "1984", ze kterého je i heslo "Nevědomost je síla", každému vřele doporučuji. Podle mne docela dobře popisuje vývoj dnešního světa. Myslím, že by se Vám mohl líbit. 

Milkman

P.S. A komunikace s Bobem byla samozřejmě ironická nadsázka, nenapadlo mne, že by to někdo mohl brát vážně.    

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

A já přidávám bez nadsázky - že máte pravdu.

Proto se běžně na libtardích fórech dočtu, že Putin už je skoro v Praze a současně daný "lepší člověk" tvrdí, že Rusové už jsou jisto jistě v pr...i, protože válčí zbraněmi z druhé světové.

Asi jsou na Doublethink experty..

Prima podvečer všem.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

O Boba nešlo, to jsem jen zopakovala celý ten odstavec, kde jste si odporoval..., no hlavní je, že si to umíte okecat... 

Pravděpodobně se tím vaším "dublethinkem" řídí celá naše vláda, která podává protikladné informace a zároveň jim i věří. A tudíž je prudce inteligentní. :-)  

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak píšete, aby se v tom prase vyznalo. Myslím, že je to otázka několika generací, než si lidstvo naučí pracovat s tím obrovským množství informací, které nám 20. století přineslo. Když si vezmete, že průměrný maturant byl ještě koncem 19 století pojmout v zásadě veškeré tehdejší znalosti světa, tak se to nedá srovnat s tím, v čem žijeme dnes. Ještě na začátku 20 století bylo v našich silách pochopit, jak funguje většina věcí kolem nás (spalovací motor, telegraf, lodní šroub, dělo, vodní turbína apod.). Dneska? Nejsem schopen pochopit, jak vlastně funguje obrazovka mobilního telefonu nebo urychlovač částic. Kdo z nás je schopen vyjmenovat úplný výčet vynálezů (a jejich podstatu), které musely být někým předtím objeveny, než jsme si mohli např. začít na internetu sledovat filmy? 

Dokud se lidstvo nenaučí kritickému myšlení při hodnocení informací, tak se pomalu posouváme do temného středověku, kdy se technologie pro běžného člověk prostě stanou jen nějakými kouzly. Jako byste nějakému zapomenutému kmenu uvnitř brazilského pralesa chtěl vysvětlit princip GPS.

Jinak otázku existence Boha rozlouskl již ve 13 století Tomáš Akvinský. Dodal nejen jeden, ale rovnou pět důkazů Boží existence:

  1. cokoli se pohybuje, pohybuje se proto, že jím něco pohybuje. Proto musí být něco (někdo), co je příčinou pohybu.
  2. všechno, co jest, musí mít nějakou příčinu, a protože řetězec příčin nemůže být nekonečný, musí existovat první příčina.
  3. věci mohou být i nebýt a někdy tudíž muselo nastat, že nebyla žádná z nich; proto musí existovat něco, co nutně jest – a tedy vždycky bylo.
  4. kdykoli užíváme slov „více“ a „méně“, předpokládáme nějaké absolutní „nejvíce“ a „nejméně“.
  5. věci v přírodě směřují k nějakým cílům, často k nejlepšímu, ačkoli samy nemají žádné poznání. Musí být tedy vedeny někým, kdo poznává.

 

Nepochopil jsem ani jeden :-).

Jako ateista se bičuji jinou otázkou, a to kam se rozpíná vesmír a v čem se vlastně ten vesmír rozpíná :-). A bonusová otázka zní, kdy začal běžet čas :-).

Až se budu jednou chtít před světem schovat v blázinci, tak si koupím láhev rumu a budu celý víkend hledat odpovědi. Nejpozději v neděli ráno budu v Bohnicích :-).

Milkman   

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

Dobrá sejdeme se v blázinci. Taky mám několik závažných problémů celosvětového významu k řešení. Možná nám tam kolega Napoleon osvětlí, jak to tehdá bylo s tím tažením do Ruska a jak to asi dopadne teď. Mohl by to vědět, má už v tomto směru zkušenosti. 😊

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Mne bavíte !!

Máte to za pět.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

V těch Bohnicích se můžeme setkat i tři co na to říkáte? Třetí do mariáše se vždycky hodí a Napoleon možná ani mariáš neumí a taky by se v tom případě dalo uvažovat o rozšíření témat například o doublethinku.

A když už jsme na to narazili tak jedna praktická ukázka:

Mnozí učení ekonomové říkají že v budoucnu vzhledem k měnícímu se poměru mezi ekonomicky aktivními a důchodci nebude dostatek těch ekonomicky aktivních, aby důchodce uživili.

Současně ale titíž špičkoví ekonomové tvrdí že v budoucnu vzhledem k rychle se rozvíjející digitalizaci a technickému rozvoji nebude pro značnou část lidí práce a už teď bychom měli uvažovat, jak takové lidi zaměstnat, aby nezvlčili.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Zkrátka to budeme muset v těch Bohnicích všechno probrat...., i s Kolumbem, který připluje vodovodem...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

S Kolumbem bych moc nepočítal. Voda podraží a firma vlastnící vodovod si bude účtovat tolik že na to chudák Kolumbus asi nebude mít.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Tak Wassermann, ten by mohl být lacinější.  Pak už jen Chocholoušek.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Taky bychom mohli na závěr jednání vydat komuniké k tolik kritizované básni Jiřího Žáčka.

K ČEMU JSOU HOLKY NA SVĚTĚ Jiří Žáček

K čemu jsou holky na světě?

Aby z nich byly maminky,

Aby se pěkně usmály

na toho, kdo je malinký.

Aby nás měl kdo pohladit

a vyprávět nám pohádku.

Proto jsou tady maminky,

aby náš svět byl v pořádku.

 

Ta báseň už se k dnešním holkám vůbec nehodí. Dnešní holky mají jiné zájmy než hladit miminka a číst jim pohádky.

 

https://www.youtube.com/watch?v=JumXzdtMc8g

 

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

No nevím, nevím. Mám základní nedostatek. Neumím ten mariáš..

Ale napadlo mne, jak zaměstnat lidi, co nebudou mít kvůli digitalizaci práci. Budou tisknout peníze! A pro Brusel euro. Protože to bude asi jediný zdroj financí - že se jednoduše natisknou..

Zase ale na druhou stranu z digitalizace velký strach nemám, když vidím, jak u nás vše na toto téma bezchybně funguje. Zřejmě jediné, co jde u nás nahoru, je počet služebních aut ministra Bartoše..

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

 

Že neumíte mariáš, nevadí, budeme hrát Člověče nezlob se. Ta hra je dnes velmi aktuální 😊.

Já z digitalizace strach mám. Právem se říká že pokud by architekti pracovali tak jako ajťáci, tak by jeden datel dokázal zbořit celou ulici.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Zase pobavil! Zase za pět.

Není nad to se po ránu usmívat.. Děkuji.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)