Stálo to za to?

Autor

Přátelé, všímáte si, jak se nám o víkendu jaksi zlomila mediální hra? Jak se najednou i v majnstrýmu objevilo to, co tady prokydáváme celých čtrnáct dní? Wall Street Journal nám napsal, že Ukrajina pozastavuje ofenzívu kvůli obrovským ztrátám… Dokonce i Seznam zprávy to musely nerady připustit. Intervjuk se samozřejmě snažil, aby to nevyznělo tak strašně, ale jako sláma z bot z toho čouhalo, že se Ukrajincům nedaří a ke skutečnému ruskému opevnění se ani nepřiblížili. Pak přišla celá řada dalších článků, že ruské letectvo se najednou zase někde vynořilo a zle Ukrajincům zatápí.

Strýček Joe také prohlásil, že v případě ruského jaderného útoku v Evropě by Amerika nemusela odpovědět… a ještě přidal úplně neuvěřitelnou myšlenku, že Ukrajina do NATO v žádném zrychleném řízení nevstoupí, ale pěkně bude muset nejdřív splnit všechny standardní požadavky… už samozřejmě nedodal, že jedním z těchto požadavků je nebýt ve válce a mít urovnané všechny spory ohledně hranic.

Vladimír Putin si dal rok čas a najednou vytáhl mírovou smlouvu s Ukrajinou, ukázal jí Afričanům a zřejmě jim u toho řekl něco o perfidních Anglosasech a hloupých Ukrajincích, kteří se nechali nahnat na jatka pro Americkou velikost. Čekal rok. Dřív to nepoužil. Rok si to syslil pro nějakou dobrou příležitost. Zřejmě usoudil, že právě nastala.

Já vím, správná je jen ta ukrajinská propaganda, která je stále optimistická, jak jim to pěkně jde. Jak ohledávají frontu a hledají slabá místa v ruské obraně. Ztráty jsou samozřejmě nepříjemné, ale nezbytné, protože brzy už to slabé místo najdou a pak se to konečně rozjede. Ale byl to jen Pavel Šik, který se kverulantsky ptal, proč je v dnešní době dronů, družic a západních zpravodajských informací nutné vůbec nějaká slabá místa v obraně hledat? Vždyť celé bojiště je jako na dlani a ukrajinské velení má k dispozici všechno, co mohou Američani vyšťourat.

Ruská propaganda naopak ukazuje hořící Leopardy i bojová vozidla Bradley a dává rozhovory se zajatými Ukrajinci, kteří mluví o jatkách. Vojenští blogeři i na západě mluví o pružné obraně, kdy předsunuté ruské jednotky při ukrajinském tlaku ustoupí a zezadu pak začne střílet ruské dělostřelectvo, letectvo i dronstvo. Pak dojde na ruský protiútok a všechno se zopakuje.

Zalužného už týdny nikdo neviděl. Budanov leží po zásahu raketou v německé nemocnici na pokoji šest, osm a dvanáct.

Minulý týden jsem psal, že teď máme k dispozici použitelné srovnání. Před rokem útočili Rusové, narazili na ruční protitankové a protiletadlové zbraně, narazili na západní organizaci obrany, narazili na Javeliny i Himarsy i na vlastní armádní bordel. Dnes útočí Ukrajinci a narazili na ruské ruční protitankové a protiletadlové zbraně, narazili na Lancety, Gerany, Solncepjoky, ruskou organizaci obrany i na vlastní armádní bordel, protože ten je přítomen vždycky.

Doteď jsme slýchali, jak ožralí mužici neumějí bojovat a prohrávají při útoku proti ukrajinským gerojům. Teď se díváme, jak bojují ukrajinští gerojové při útoku proti ožralým mužikům. První srovnání si už můžeme přečíst i v americkém majnstrýmu a kdyby to nebylo předčasné, mám tak trochu pocit, že nějaká pěkná vojenská analýza se dostala i na stůl ke Kamale a tak prezidentovi nahráli do hlavy nový text. Jako že je všechno v prdeli. A Putin toto poznání před celým světem zesiluje tím, že mává podepsanou dohodou s Ukrajinou. Ne, my od Kyjeva neutíkali, měli jsme dobrou vůli, ale Amíkům válka vyhovovala.

Dovedete si představit, jak se asi budou tvářit ukrajinské matky i tátové, až zjistí , že jejich synové mohli žít, protože válka už rok nemusela být? A jak se budou tvářit, až se ukáže, že Ukrajina stejně prohrála? Ukrajinská ofenzíva nám totiž zatím ukázala jediné – Rusové byli na moderním válčišti až nechutně úspěšní. Dostali se vlastně neuvěřitelně daleko díky částečnému momentu překvapení, odlehčovacím útokům na vedlejších bojištích a masivním použitím dělostřelectva. Každý další den ukrajinského ofenzívního optimismu zatím ukazuje, že západní zbraně nejsou lepší než ruské a západní válečné metody nejsou lepší než ruské. Zalužný není lepší než Gerasimov. Jo, pravda nevítězí, ta prostě zbude.

A taky se nám nějak ukazuje, že Západ má sice velké HDP, ale generuje z něj poněkud málo zbraní.

Jestli to takhle půjde dál, nastane přesně ta otázka, kterou jsme my dezoláti chtěli nastolit už před rokem. Ba dokonce jsme ji nastolovali už před válkou.

Stálo to celé za to? Stálo to za ty statisíce ukrajinských obětí? Stálo to za zbídačení poloviny obyvatelstva tady u nás? Stálo to za vykastrování celé Evropy? Stálo za to, podporovat baderovský nacionalismus? Stálo za to, odstřihnout se od ruských surovin? Stálo za to, přijít o trhy v Africe i Asii? Stálo za to, dělat sankce, aby všichni diktátoři raději od dolaru odešli, protože si řekli, že nechtějí být další na řadě? Stálo za to, bourat sochy?

Já vím, říkám to o pár měsíců dřív, než to bude evidentní a uvidí to každý. Je mi jasné, že Ukrajinci ještě neřekli poslední slovo, protože jim po Bidenových slovech nic jiného nezbývá. Maršál Petrla říkal, že mají ještě hodně kluků i západní techniky k obětování. Ale, pokud se ukáže, že jsme měli pravdu a Rusko nelze vojensky porazit ani vytlačit z Ukrajiny, nebylo by lepší to pochopit včas? Abychom jako obvykle nezjistili, že všichni se už řadí do fronty na normalizaci vztahů (a levný plyn), jen my tam nejsme. Jen se ptám…

Já vím, ke mně Vidlákovi se informace z generálních štábů nedostane. Ale co Řehka nebo generál Guma? Nemají lepší informace? Když to pochopí včas, tak se dají ještě minimalizovat škody. Všichni tady u nás vsadili své politické kariéry na ukrajinské vítězství. Jestli to nedopadne (a západní majnstrým začíná stále hlasitěji říkat, že to fakt nedopadne) a v Pětikoalici to nepochopí, tak možná seznají, že na ukrajinské vítězství vsadili mnohem víc, než jen své kariéry.

Měli by na to myslet teď v úterý, až se bude na petičním výboru projednávat henta smlouva o pozvání vojsk… Aby brzy nezjistili, že jsou za blbce. A my bychom se tam měli jít podívat, aby páni poslanci viděli, kolik nás je. Chystám se tam jet.

Co se s námi stane, pokud Rusko zvítězí? Bude spolehnutí na to, že orel much nelapá?

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Pokud stojíte o moji knihu, prosím objednejte si ji v následujících dnech, kdy ještě budeme normálně fungovat. Mohu se zaručit, že odešlu všechny knihy, které si objednáte do 28.6.2023. Pokud si knihu objednáte později, přijde vám pravděpodobně až v srpnu. V červenci zřejmě nebudu schopen expedovat vůbec a v srpnu jen omezeně. Vše ostatní zůstává v platnosti. Každý, kdo pošle jako dar Institutu českého venkova alespoň 350,- Kč, si může vyžádat knihu v zasílací aplikaci na Kydech. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (223 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

.. ale běda té, která mu sama vletí do zobáku.

Tak zní celé to přísloví.

Průměrný počet slepic: 4.8 (75 hlasů)

Pokud "zlý Putin" bude "bezdůvodně vraždit" taky nás, tak nejspíš jen ty chudáky, které fialová mafie pro slávu velkého západu nažene na jatka východní fronty. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

pokud NATO nějakým způsobem vstoupí do války, Rusové nebudou čekat, až nějaké vojáky posbíráme a dopravíme na frontu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)

Jen papouškuje z předtištěného taháku.

Jeho úkolem je nahnat naše lidi na východní jatka, pro větší slávu západu.

Ostatní jeho plácání je jen připravená mediální mlha.

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

" je možné, že kvůli tomu, že situace na bojišti není pro Rusko příznivá, mohou použít taktickou jadernou zbraň menšího dosahu."

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-rehka-menime-plany-musime-byt-pripraveni-na-obranu-evropy-40410974

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Slyšel jsem ten projev pana generála Karla Řehky - to není žádný "výplod chorého mozku", ale racionální a věcné shrnutí EXISTUJÍCÍ SITUACE.
Válka je, a vždy byla "Pokračováním politiky jinými prostředky" (Carl von Clausewitz) a vojáci jsou VŽDY povinni plnit zadání politiků.
Neurážejte prosím VOJÁKA, když nám říká PRAVDU. S tím, co gen. K. Řehka vyslovil se ztotožňují i pplk. Ivan Kratochvíl i plk. Jaroslav Štefec, které rozhodně nelze považovat za válečné štváče..
https://www.youtube.com/watch?v=ny_7YQJepnM
Jen na nás je, abychom zabrzdili politiky v realizaci jejich šíleností. Vojáci v tom jsou nevinně, jejich povinností je plnit rozkazy. Cokoliv jiného je porušení vojenské přísahy.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

U nás se to tak nebere.

Polovina našich gum, včetně prezidentské gumy, přísahlala dvakrát, a tak nějak obráceně o 180 stupňů. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

Politici jim dávají úkoly, Lid volí politiky. Míč je na naší straně hřiště.
Mimochodem, nevím nic o tom, že by některý ze starých důstojníků po roce 1989 skládali nějakou další přísahu. Generál Karel Řehka je mladý chlap, určitě přísahal jen jednou, v roce 1989 mu bylo 14 let.

Podpis vázacího aktu našeho soudruha prezidenta s cizí tajnou službou není vojenská přísaha :D

Zkusme si znovu věcně, bez emocí a pozorně poslechnout, co na tom aktivu řekl, to nebyl žádný blábol. To nás čeká, pokud nesrovnáme námi zvolené politiky do latě.

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

To jako přísahali pouze jednou, za komančů?

Takže polovina gum se prakticky chystá porušit svoji přísahu.

Tak to je ještě horší než jsem si myslel. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Když hovoříte o  "GUMÁCH", tak si uvědomte, že to jsou zpravidla lidé s akademickým vzděláním, zpravidla Ing.
Zamysleli jste se nad tím, co nám vlastně pan generál Řehka řekl mezi řádky, protože jinak to říci ani nemohl, nebo nechtěl?
Nechtěl jsem to psát na plnou hubu, protože jsem předpokládal jistou minimílní inteligenci čtenářů Vidlákových kydů..
Tedy, já osobně se domnívám, v souladu s Ústavou, že jsme se dozvěděli zhruba toto:
1) Ano, opravdu budeme ve válce od prvního okamžiku.
a) očekávejte konvenční rakety a asi i termojaderné bomby. V současné době tu máme dva -tři cíle pro jaderné bombardování, po schválení tzv. "Obranné smlouvy s USA" jich přibude dalších nejméně deset. Říká se tomu "Legitimní cíle".  Termonukleární hlavice jsou fakt hodně drahé, a tak se jimi neplýtvá, zejména když konvenční rakety také dokážou odvést slušný kus práce. Jedno letadlo TU-160 (bílá labuť, v NATO kódu BlackJack) unese 12 křídlatých raket s termonukleární hlavicí 10x silnější než byla bonba svržená na Nagassaki. Dost na podstatnou část naší země. Víte, kde je nejbližší úkryt? Co myslíte, máte masku? Za komančů mělo každé dítě svou. Co myslíte, je ve škole, kam chodí vaše dítě, sklad pomůcek CO (Civilní obrany)?
b) máte sbalené evakuační zavazadlo?
c) víte jak se chovat, když někde bouchne termojaderná bomba? Nebo když bude hořet nějaká fabrika, nádrže se stovkami hektolitrů nafty či benzínu, a spaliny budou toxické?
d) máte doma baterku či pár svíček pro případ, že nepůjde eletřina?
e) vite, co budete pít a jíst, kam budete chodit na záchod?

2) naše armáda není na něco takového připravená.
Co to znamená?
a) Kupte si včas helmu, neprůstřelnou vestu a pořádné boty, protože to armáda nemá.
b) Armáda bude muset zrekvírovat terénní náklaďáky, Jeepy a další terénní osobáky, protože by tam ani nedojeli.
c)Pokud si myslíte, že něčemu uniknete odmítnutím mobilizace a nástupem do vězení, tak se pletete. Trestné prapory se s oblibou využívají k odminovávání a ke zteči zákopů. Nabroušená polní lopatka je strašlivá zbraň pro boj muže proti muži, psal o tom už Erich Maria Remarque ve své slavné knize Na západní frontě klid. Nic jiného, jako nespolehliví kriminálníci nedostanete, a za vámi budou kulomety.

Mám pokračovat dále?
Válka fakt není prdel a vojáci to ví nejlépe. I ty, které nazýváte "Gumami"

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Když už chceš papouškovat Martina Kolera (tedy výcuc co se ti hodí), tak ho alespoň tak neprožívej a uvolni se.

Náš národ má šanci přežít, jedinně když ty dnešní prostoduché válkychtivé politiky a tupé gumy s jejich diplomy z vojenských škol na úrovni diagnostických ústavů, budeme posílat do prdele.

Posílat ty zmrdy do prdele budeme co nejčastěji, posílat je tam bude čím dál víc lidí, a posílat je do prdele co nejhlasitěji.

;o)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

A o tom to je.. Je třeba vytvářet informační pole..
Aby se lidé probudili a začali posílat válkychtivé politiky do pr**le.
Oni to vědí, a proto se nyní snaží udělat co nejvíce "práce". Musíme to vědět i my a hodit jim do toho pár vidlí.
Nedělám si iluze, i příště budou mít dostatek voličů, ale je třeba se postarat, aby jich bylo co nejméně.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

a kontraeskalací jsme už k situaci popsané generálem Řehkou urazili pěkný kus cesty- od přileb a neprůstřelných vest pro Ukrajince k stíhačkám F-16.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

To že o nasazení armády a vše kolem toho je věcí politiků, a důstojníci mají plnit rozkazy, je sice pravda, ale já si myslím že každý takový důstojník je především člověk a také občan ČR. Pokud by Řehka byl chlap, tak kromě toho co řekl, by měl politikům připomenout co je to válka a apelovat veřejně na politiky aby jejich úsilí směřovalo k míru a ne k válce. Měl by to říct i kdyby jej za to měli vyhodit.

Po druhé světové válce se také důstojníci německé armády vymlouvali na to, že jen plnili rozkazy.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

že to vůbec není jeho džob, to je přece práce těch politiků. A ti naši současní ji vlastně dělají dobře, protože plní zadání od voličů. Spousta lidí- možná většina- válku pořád podporuje a generál Řehka jim jen připomněl, co by to mohlo znamenat.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Jo, Hitler taky plnil zadání voličů. Voličů zblblých jeho propagandou. Řehka přece musí vědět, že většina toho, čím politici blbnou hlavy voličů je lež. Podle toho má jednat, a ne se vymlouvat na přání voličů které vyjádřili ve volbách.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Přesto se válkychtivé straně nábory do "naší" armády nedaří.

Ani čtvrtmilionový náborový příspěvek nezabírá.

Takže, krom nucené mobilizace, mohou zkusit mladé nalákat fintou, že pořádají nábor do armády na pozici "operátor dronů".

Tato finta by na mladé svazáky mohla účinkovat.

Dokonce věřím, že plno mladých svazáků by do životopisu uvedlo, že umí dobře hrát počítačové hry. ;o))

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

ohledávají frontu a hledají slabá místa v ruské obraně. Zatím marně, naštěstí  našli slabá místa v Česku. Zde mají tu "svojí" lepší vládu a štědré finanční a zdravotnické zabezpečení.

Průměrný počet slepic: 4.6 (42 hlasů)
Trvalý odkaz

je zpohledu normálního člověka naprosto nesmyslná. O této tzv. válce to platí snad dvojnásobně, ale vykládejte to idiotům a Zelenskému.

Průměrný počet slepic: 4.8 (41 hlas)
Trvalý odkaz

říkají i jiní.  Například americký profesor Kotkin, kterého nikdo nemůže podezírat z nadržování Rusům, na to upozorňoval už před válkou. Rusové mají dobře pracující ministerstvo zahraničí a přes tradiční ruský bordel mnohem efektivnější využívání finančních prostředků, než USA. Vlastní vojenskoprůmyslový komplex jim umožňuje vyrábět prakticky všechno ve vlastní režii, proto se také západní média v hledání slabých míst soustředila na historky o čipech z praček :-). 

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Ukrajina podepsala dohodu o míru, po stažení ruské armády ji nedodržela. Putin ukázal dokument. Zásadní informaci okomentoval Andor Šándor.

Mírové rozhovory mezi Kyjevem a Moskvou jsou možné pouze po stažení ruských vojsk z okupovaných oblastí Ukrajiny, řekl v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle Interfax-Ukrajina po setkání s africkými vůdci. Delegace prezidentů a premiérů několika afrických zemí tím zahájila svou mírovou misi v Kyjevě a v sobotu se sešla s Vladimirem Putinem. Z jednání vyšlo najevo to, že ruský prezident africkým lídrům ukázal podepsanou dohodu o příměří, která byla podepsána podle něj na jaře loňského roku oběma stranami vojenského konfliktu. Rusové argumentují, že poté, co dodrželi dohodu a stáhli svou armádu od Kyjeva, Ukrajinci svou část dohody nedodrželi. 

Pro ŽivotvČesku.cz situaci okomentoval Andor Šándor. "Samozřejmě je to informace, která je pro posuzování konfliktu nepochybně zásadní. Pokud je pravda to, že ji zatím nikdo ze západních představitelů nejen nedementoval, ale že se k ní nevyjádřil, tak může samozřejmě vzbuzovat dojem, že to může být pravda. Pokud by Putin ukazoval něco africké delegaci, co by nebyla pravda, tak je to poměrně sebevražedné. Zároveň by to vysvětlovalo to, co se událo loni na jaře, v rámci dezinformací a lží, které vždy provází jakýkoliv konflikt, že v současnosti vaříme z vody. Všichni jsme si z toho udělali slaboučkou ruskou armádu, která ustoupila pod tlakem. Možná, že to mohlo být tak, že k dohodě došlo, a když se Zelenskyj zbavil problému dobytí části Kyjeva, tak asi vsadil na to, že to udělá jinak. Ono to může souviset i s výraznou podporou Západu, která ze začátku byla vlažná. Když se Putin odvolává na Erdogana, tak něco pravdy na tom může být. Budí to však otázku, proč s tím Putin čekal tak dlouho," uvedl pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert a komentátor.

Podrobný článek viz zde:
https://zivotvcesku.cz/ukrajina-podepsala-dohodu-o-miru-po-stazeni-ruske-armady-ji-nedodrzela-putin-ukazal-dokument-zasadni-informaci-okomentoval-andor-sandor/
 

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Projev ruského prezidenta Vladimira Putina k africkým lídrům z českým překladem viz zde:

https://rumble.com/v2uwru7-vladimir-putin-ukzal-nvrh-smlouvy-o-ukrajinsk-neutralit-kter-na-ntlak-londn.html

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Situace na Ukrajině je asi hodně kritická, protože německý ministr obrany v pátek šokoval, že USA a Německo jsou pro zrychlené přijetí Ukrajiny do NATO, a to zřejmě v reakci na katastrofální selhání ukrajinské ofenzívy!

Celý zajímavý článek s videi, fotografiemi a jinými dokumenty s odtajením od Vladimíra Putina návrhu mírové smlouvy mezi Ruskem a Ukrajinou, ve které se Kyjev zavazoval k neutralitě a ke sníženým vojskovým stavům neutrální země, o intervenci Borise Johnsona poté návrh padl pod stůl a Zelenský vydal dekret zakazující mírové rozhovory s Ruskem, a to že situace na Ukrajině je asi hodně kritická, protože německý ministr obrany v pátek šokoval, že USA a Německo jsou pro zrychlené přijetí Ukrajiny do NATO, zřejmě v reakci na katastrofální selhání ukrajinské ofenzívy, vše  podrobně v tomto článku viz zde:


https://aeronet.news/video-vladimir-putin-odtajnil-navrh-mirove-smlouvy-mezi-ruskem-a-ukrajinou-ve-ktere-se-kyjev-zavazoval-k-neutralite-a-ke-snizenym-vojskovym-stavum-neutralni-zeme/
 

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Rusko-ukrajinská válka: další teroristický čin, o kterém západní média mlčí

od Jonathan Cook

19.6.2023

Komentáře Témata: Média, manipulace, lží, USA, Ukrajina, Třetí světová válka, Rusko-americký konflikt

Zpravodajství o zničení přehrady Kachovka a plynovodu Nord Stream ukazuje, že západní média jsou ochotna upřednostnit protiruskou propagandu před fakty.

Pokrytectví je den ode dne výraznější. Stejná západní média, která se snaží varovat před nebezpečím dezinformací – přinejmenším pokud jde o soupeře na sociálních sítích – se sotva obtěžují skrývat svou vlastní roli v šíření dezinformací ve válce na Ukrajině.

Propaganda šířená médii je ve skutečnosti den ode dne odvážnější – jak jasně ukazují dva příběhy z frontové linie z minulého týdne.

V titulcích novin dominuje ekologická katastrofa způsobená zničením přehrady Nová Kachovka, která je pod ruskou kontrolou. Záplavové vody z řeky Dněpr zničily rozsáhlé oblasti na dolním toku řeky a donutily mnoho desítek tisíc lidí opustit své domovy.

Zničení přehrady je právem označováno za akt „ekologického terorismu“ – po výbuchu plynovodu Nord Stream, který loni v září dodával ruský plyn do Evropy, se jedná o druhý velký válečný akt.

Náklady spojené s udržováním války a vyhýbáním se mírovým jednáním, aby mohlo být Rusko „oslabeno“, což je podle představitelů Bidenovy administrativy prioritou, jsou mnohem vyšší, než si většina lidí dokázala představit.

Proto je tak důležité jasně pochopit, co se děje a jakým zájmům slouží rozdmýchávání bojů namísto řešení války.

Na Ukrajině vždy existovaly přinejmenším dva narativy, i když západní publikum se s tím ruským setkává jen zřídka – kromě posměšných komentářů západních reportérů.

Bezprostředně po protržení přehrady Kachovka se moskevský zpravodaj BBC Steve Rosenberg viditelně ušklíbl, když informoval, že ruská média trvají na tom, že za zničením přehrady stojí ukrajinští „teroristé“. Naznačil, že Rusům jejich vláda a média vymývají mozky.

Zřejmě si nevšiml ironie, že jeho vlastní reportáže, stejně jako reportáže kolegů, posílily dojem, že jediným pravděpodobným viníkem zkázy přehrady je – navzdory dosavadnímu nedostatku důkazů – Moskva. Stejně jako ruská média i Rosenberg hlásá přesně tu linii, kterou po něm chce jeho vlastní vláda a její spojenci z NATO.

Mlha

BBC nedávno spustila službu Verify, jejímž cílem je údajně odstraňovat dezinformace. Podobně začala západní média ke každé zprávě o ruských tvrzeních připojovat varování: „Toto tvrzení se nepodařilo ověřit.“

Jako nervózní tik přidala média právě takové upozornění k ruským prohlášením, že v první fázi takzvané kyjevské „protiofenzívy“ bylo zabito velké množství ukrajinských vojáků.

K tvrzení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Rusko vyhodilo přehradu do povětří, však žádné takové varování připojeno nebylo.

Místo toho novináři pohotově přetlumočili jeho neověřená tvrzení, že Moskva způsobila zkázu, aby údajně odvrátila hrozící protiofenzívu, a že pouze pomoc Západu při vystěhování Ruska z oblastí, které obsadilo, může zabránit dalším „teroristickým“ činům.

Stejně jako v případě této války bude i události na přehradě Kachovka v dohledné budoucnosti zahalovat hustá mlha.

To znamená, že pokud jsou média odhodlána recyklovat spekulace, měla by v této fázi – kromě toho, že si zachovají otevřenou mysl a budou pátrat sama – uplatnit zásadu „Cui bono?“ neboli „Kdo z toho má prospěch?“.

A kdyby se tím řádně zabývala, mohla by se mnohem více zdráhat svalovat odpovědnost na Rusko.

Získání podpory

Jak poznamenal Scott Ritter, bývalý americký mariňák a zbrojní inspektor OSN, hlavním příjemcem útoku byla Ukrajina, a to jak z vojenského, tak z politického hlediska.

Koneckonců západní média dokumentují řadu opevnění – od zákopů a min až po betonové bodáky -, která ruská armáda vybudovala podél své frontové linie během dlouhého čekání na ukrajinskou protiofenzívu. Jak bylo často zdůrazňováno, jsou tak rozsáhlá, že jsou snadno viditelná z vesmíru.

A pokud by přehradu skutečně vyhodila do povětří, Moskva by právě spláchla veškerou svou pečlivě vybudovanou obranu v klíčové oblasti, kterou chce Ukrajina znovu získat – a to právě v době, kdy se Kyjev údajně připravuje na dramatickou vojenskou ofenzívu.

Rozvodněná řeka za přehradou navíc představovala významnou překážku pro ukrajinské síly, které překračovaly Dněpr v délce mnoha desítek kilometrů. Nyní, když její vody ustoupily a řeka se vlévá do Černého moře, bude překážkou mnohem menší. Výbuch přehrady udělal překvapivou díru do klíčové, přirozené části ruské obranné linie.

Další kritickou obavou pro Kreml je, že výbuch přímo ohrožuje dodávky vody na vyprahlý Krymský poloostrov – první kus ukrajinského území, které Rusko anektovalo. Po svržení ukrajinské vlády podporované Spojenými státy v roce 2014 si Rusko jako prioritu stanovilo zajištění Krymu, kde se dlouho nacházela strategická námořní základna s teplými vodami.

A aby toho nebylo málo, ruská kontrola jaderné elektrárny v Záporoží, která se nachází na horním toku přehrady, se již stala předmětem obnovené mezinárodní kontroly, neboť se objevují otázky, zda je Moskva schopna zvládnout případné roztavení jaderné elektrárny, protože zásoby vody potřebné k chlazení se dramaticky snižují.

Zničení přehrady má pro Kyjev i politické výhody. Jak poznamenává Ritter: „V současné době panuje velká 'únava z Ukrajiny'. Svět je prostě unavený z Ukrajiny, z financování Ukrajiny... Ukrajina potřebuje katastrofickou událost, která shromáždí mezinárodní podporu kolem Ukrajiny tím, že obviní Rusko z něčeho velkého.

Výbuch přehrady je právě takový. Válka se tím opět dostává do centra pozornosti, Moskva se stává „teroristickou“ hrozbou nejen pro Ukrajinu, ale i pro celé lidstvo, a bude to velmi účinný nástroj, jak ospravedlnit další zbraně a pomoc na „oslabení“ Ruska, i kdyby se ukrajinská protiofenzíva ukázala jako neúspěšná.

Bezohledný „testovací“ zásah

Západní média nejenže tyto faktory z velké části ignorovala, ale také si sama zakrývala své nedávné zprávy, které mohly Ukrajinu označit za hlavního viníka vyhození přehrady do povětří.

Jak v prosinci informoval deník Washington Post, ukrajinská armáda již dříve zvažovala plány na zničení Kachovky – jinými slovy na provedení toho, co je dnes všeobecně chápáno jako velký akt ekologického terorismu. V té době tento plán na Západě sotva zvedl obočí.

Součástí příprav bylo i něco, co nyní vypadá jako bezohledný „zkušební úder“ raketou HIMARS – dodanou s laskavým svolením USA – „vytvoření tří otvorů v kovu [stavidel], aby se zjistilo, zda se voda v Dněpru může zvednout natolik, aby zabránila ruským přechodům, ale nezaplavila okolní vesnice“.

„Zkouška byla úspěšná,“ řekl podle listu Post v prosinci ukrajinský velitel generálmajor Andrij Kovalčuk. „Krok [zničení přehrady] však zůstal poslední možností.“

Mohl tento nebo podobný „test“ – možná v rámci příprav na ukrajinskou ofenzívu – náhodou narušit celistvost přehrady a způsobit její postupné rozpadání pod tlakem vody?

Nebo mohlo být zničení přehrady záměrné – součást ukrajinské ofenzivy – šíření chaosu do oblastí pod ruskou kontrolou, aby Moskva buď přesměrovala své síly od potíží s ukrajinským útokem, nebo odvedla pozornost západní veřejnosti od případných potíží Kyjeva se zahájením věrohodné vojenské operace?

A proč by se Moskva vlastně rozhodla zničit přehradu a ztratit tak kontrolu nad průtokem vody, když by mohla kdykoli otevřít vrata a zaplavit oblasti po proudu, například když by čelila pokusu ukrajinské armády o překročení řeky?

Tyto otázky nejsou ani položeny, natož aby byly zodpovězeny.

Mise Jamese Bonda

Během války na Ukrajině se v médiích vytvořil určitý vzorec, který může sloužit jako vodítko pro pochopení toho, jak se bude příběh o protržení přehrady vyvíjet.

Zdrženlivost západních médií klást základní otázky, dávat je do souvislostí nebo sledovat zřejmé směry vyšetřování se projevila i v případě dalšího aktu ekologického terorismu: zářijových výbuchů na plynovodu Nord Stream. Při nich se uvolnilo obrovské množství metanu, který je hlavním zdrojem globálního oteplování.

Média opět mluvila jednotně. Nejprve se shodla se západními představiteli a připsala výbuchy Moskvě, aniž by měla jediný důkaz a přestože výbuchy byly pro Rusko obrovskou ranou.

Kreml přišel o bohaté příjmy, které mu plynuly z dodávek zemního plynu do Evropy. Z diplomatického hlediska se Kreml zbavil své hlavní páky na svého největšího odběratele energie, Německo – páky, kterou mohl využít k tomu, aby přiměl Berlín porušit sankční politiku Západu.

To všechno bylo těžko přehledné. Západní média brzy příběh o Nord Streamu jednoduše zcela vypustila.

Zájem se znovu objevil až mnohem později, v březnu, kdy deník New York Times a německý Die Zeit zveřejnily samostatné a zcela absurdní zprávy, založené na nejmenovaných zpravodajských zdrojích.

Podle těchto svědectví si skupina šesti nepoctivých Ukrajinců pronajala jachtu a vyhodila do povětří potrubí u dánského pobřeží v rámci mise ve stylu Jamese Bonda. Západní média tento příběh široce rozšířila, přestože nezávislí analytici jej zesměšnili jako divoce nepravděpodobný a technicky neproveditelný.

„Udělala to Ukrajina"

Problém, s nímž se média potýkají, spočívá v tom, že mnohem věrohodnější popis výbuchů na Nord Streamu přinesl již v únoru legendární investigativní novinář Seymour Hersh. Jeho nejmenovaný zpravodajský zdroj nabídl mnohem věrohodnější a podrobnější popis, který navíc obviňoval samotné USA.

Nepřímých důkazů o odpovědnosti USA – nebo alespoň o jejich zapojení – bylo již mnoho, i když je média opět ignorovala.

Američtí představitelé, počínaje Joem Bidenem a konče, buď předem vyjadřovali odhodlání zabránit tomu, aby se do Evropy přes Nord Stream dostávalo více ruského plynu, nebo zničení plynovodů oslavovali až po jeho dokončení.

Bidenova administrativa měla také hlavní motiv pro odpálení Nord Streamu: touhu ukončit energetickou závislost Evropy na Rusku, zvláště když Washington chtěl postavit Moskvu a Peking do řady nových cílů své permanentní „války proti terorismu“.

Hershův zdroj tvrdil, že výbušniny byly umístěny speciálními potápěči amerického námořnictva s norskou asistencí během každoročního námořního cvičení Baltops a o tři měsíce později dálkově odpáleny.

Média tuto verzi úzkostlivě ignorovala. Když se na ni při některých příležitostech odvolávala, byla odmítnuta, protože byla připisována jedinému nejmenovanému zdroji. Žádné z médií však nemělo podobné výhrady k fantastické verzi o jachtě, kterou rovněž poskytl nejmenovaný zpravodajský zdroj.

Hershův účet odmítal zmizet a získával na sociálních sítích stále větší popularitu, dokud se neobjevila věrohodná alternativa.

A tak – bingo! Fantastické tvrzení, že skupina amatérů dokázala lokalizovat a vyhodit do povětří potrubí hluboko na dně oceánu, bylo vyvráceno.

Minulý týden deník Washington Post informoval, že nejmenovaná evropská zpravodajská služba varovala Bidenovu administrativu před chystaným útokem na plynovod Nord Stream tři měsíce před jeho uskutečněním. Podle této zprávy provedl „tajnou“ operaci malý tým vyslaný ukrajinskou armádou – opět jednající, jak bylo zdůrazněno, bez Zelenského vědomí.

Deník Post uvedl, že „úředníci z několika zemí“ potvrdili, že USA obdržely varování předem.

Bílý dům lhal?

Tento příběh vyvolává řadu velmi znepokojivých otázek – a zdá se, že média nemají zájem se jimi zabývat.

Pokud je to pravda, znamená to v neposlední řadě, že Bidenova administrativa po celé měsíce nehorázně lhala, když propagovala výmysl, že útok provedlo Rusko. Bílý dům a evropské metropole vědomě klamaly západní média a veřejnost.

Pokud se Bidenovi úředníci skutečně spikli, aby udržovali velkou lež o tak významném aktu průmyslového teroru – který způsobil nevýslovné škody na životním prostředí a přispívá k rostoucí recesi v Evropě – jaké další lži ještě říkali? Jak lze věřit čemukoli, co tvrdí o válce na Ukrajině, například kdo je zodpovědný za zničení přehrady Kachovka?

A přesto se zdá, že západní média, která byla podle tohoto nového svědectví měsíce klamána, to vůbec nezajímá.

Pokud Washington věděl o chystaném teroristickém činu, který byl namířen proti evropským zdrojům energie stejně jako proti Rusku s jadernými zbraněmi, proč nezasáhl?

Média o této nové verzi z velké části informují jako o bezmocných USA, které nejsou schopny zabránit Ukrajincům vyhodit do povětří ropovody.

Washington je však jedinou světovou velmocí. Ukrajina je na jeho podpoře zcela závislá – finančně i vojensky. Pokud by USA svou podporu stáhly, Ukrajina by byla nucena zahájit mírová jednání s Ruskem. Myšlenka, že Washington nemohl útoku zabránit, není o nic věrohodnější než tvrzení, že skupina jachtařských nadšenců vyhodila do povětří plynovody.

Pokud je tato nejnovější zpráva pravdivá, Washington měl páky k zastavení útoku na evropskou energetickou infrastrukturu, ale nejednal. Podle jakéhokoli rozumného hodnocení by se mělo mít za to, že si zničení ropovodů přál, a to navzdory ničivým následkům pro Evropu a životní prostředí.

A za třetí, na základě těchto údajů Ukrajina – nebo alespoň její armáda – prokázala, že je schopna spáchat i ten nejodpornější teroristický čin, a to i proti svým spojencům v Evropě. Proč by měl nyní někdo, a nejméně média, tak odmítavě přistupovat k ruským tvrzením o ukrajinských válečných zločinech, včetně zničení přehrady Kachovka?

„Hodní nacisté"

Pravdou však je, že západní média se důsledky této poslední zprávy nezajímají o nic víc než Hershova předchozí zpráva – ne, pokud to znamená, že se z USA a jejich spojenců stanou ti špatní. O příběhu se informovalo jen zběžně a bude uložen do archivu jako další díl skládačky, na jejímž řešení nemá nikdo zájem.

Úkolem západních médií v zahraničních záležitostech je podporovat narativ, který z našich vůdců dělá dobré lidi, kteří dělají, co je v jejich silách, ve špatném světě, který je nutí k obtížným, někdy morálně kompromitujícím rozhodnutím.

Ale co když Biden a Zelensky ve skutečnosti nejsou hrdinové, nebo dokonce dobří lidé? Co když jsou stejně neuctiví, stejně bezcitní a nelidští jako zahraniční vůdci, které tak ochotně odmítáme jako „nového Hitlera“? Jde jen o to, že se jim dostává mnohem lepšího public relations ze strany našich komplikovaných médií.

Zprávy o zničení přehrady Kachovka a plynovodu Nord Stream poukazují na dvojí problém: západní vůdci a jejich spojenci mohou být zapleteni do nejstrašnějších zločinů, ale málokdy si můžeme být jisti, protože naše média jsou tak odhodlaná to nezjistit.

Tento týden deník New York Times na svých stránkách konečně přiznal něco, co on i ostatní západní média kdysi otevřeně přiznávali, ale od ruské invaze to považovali za tabu: ukrajinská armáda je zaplavena neonacistickými symboly.

Nicméně i když deník připustil, co dříve odsuzoval jako „dezinformaci“, kdykoli se objeví na sociálních sítích, New York Times trval na absurdním rozlišení.

Ano, noviny souhlasily s tím, že ukrajinští vojáci se hrdě zdobí nacistickými znaky. A ano, velká část širší ukrajinské společnosti si připomíná nechvalně známé nacistické postavy z druhé světové války, jako byl Stepan Bandera. Ale ne, hojné používání nacistických symbolů na Ukrajině neznamená žádnou náklonnost k nacistické ideologii.

Takto argumentuje západní publikace, která zároveň vzala vážně tvrzení, že rocková hvězda Roger Waters je antisemita, protože na svém čtyři desetiletí starém albu The Walls zpívá skladbu, v níž je fašistický diktátor... oblečený jako fašistický diktátor.

Watersův skutečný zločin spočívá v tom, že nyní, když byl Jeremy Corbyn vyloučen z Labouristické strany, je nejviditelnějším zastáncem práv Palestinců v západním světě.

Pokud jsou New York Times a ostatní západní média ochotna udělat z ukrajinských nacistů člověka, který vypadá dobře, co dělají pro Bidena, Zelenského a evropské lídry?

Jedno víme jistě: odpověď nemůžeme hledat v západních médiích.

zdroj: https://zvedavec.news/komentare/2023/06/9678-rusko-ukrajinska-valka-dalsi-teroristicky-cin-o-kterem-zapadni-media-mlci.htm

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Milion-vedcu-podepsal-stejne-to-tutlali-Profesor-Beran-sel-s-pravdou-ven-738222

Potom se naši politici diví že lidé jim už nic nevěří a že shánějí informace mimo mainstream.

 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Celkem jednoznačně vypovídá tenhle článek:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Copak-je-to-za-vojaky-Bodaky-a-savle-Toto-jste-o-nasi-obrane-asi-netusili-737116

Zahraničně politicky je asi redy, ale jeho (a celého velení) vojenská kvalifikace je dost pofiderní. A to máme v čele armády stejně politruků, jako před rokem 89.

BSE pozitivní Černochové a vášnivým rusobijcům by měl někdo vysvětlit, že na Moskvu potáhnou oni osobně a navíc bosí, s holýma rukama a holým zadkem, protože nemáme po třiceti letech takzvané demokracie ani zbraně, ani výzbroj, ani výstroj, nemluvě o kasárnách. A naší nejsilnější provozuschopnou obrněnou jednotkou je vojenské muzeum v Lešanech a mezi lidem se proslýchá, že soupisy pro rekvírování dělali poskoci od genštábu v privátních vojenských muzejích (třeba v Rokycanech). Takže milí rusobijci - pokud chcete táhnout na Moskvu, pořiďte si všechno potřebné v armáči a pro jistotu si pořiďte i vlastní kvéry a munici, i když na bojišti se jich možná bude válet dost.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)