Jsou větší síly

Autor

Nějak se nám to globální oteplení a sucho vylévá z břehů…

Poslední tři roky je i na jižní Moravě méně a méně sucha. Letos nějak zmizel i poslední problém – chybějící déšť v březnu a dubnu. Březen byl studený, takže příroda žádnou vodu nepotřebovala a navíc měla nahospodařeno z dostatečně mokré zimy. V dubnu napršelo přes sto milimetrů… před pár lety jsme byli rádi, když za březen a duben dohromady napršelo třicet a když v tom bylo alespoň deset milimetrů v jednom kompaktním dešti, tak jsme jásali.

Loni ještě pršelo relativně málo, ale brzké jarní třicítky nebyly, takže sice chvíli sucho bylo, ale rostlinky si s tím bez problémů poradily. Úroda nebyla rekordní, ale byla slušně nadprůměrná. Letos je jaro jak v osmdesátých letech. Doma topíme ještě teď. Vody je tolik, že většině zemědělců přestalo vadit, že jim pod ornicí ti zlí komunisti udělali meliorace. Kdyby je neudělali, tak to nebyly pole, ale bažiny. Dneska má u nás pršet zase. Všechny ty portály o suchu se mohou rozpustit, protože se musejí hodně snažit, aby z toho mokra nějak udělali pouštní katastrofu.

Zdá se, že si příroda nepřečetla ty příručky o grýndýlu. A už vůbec si nepřečetla kecy „českých vědců,“ že se naše republika otepluje dvakrát rychleji než jiné části světa.

Nějak nepochybuju, že světoví klimatologové přijdou s dalšími alarmujícími zprávami o horku, proti kterému je třeba bojovat, ale nějak to přestává mít šťávu. Stále více je vidět, že teplo je jen tam, kde je betonová džungle. Kde člověk nedrancuje a neničí přírodu, tam si příroda se všemi změnami celkem bez problémů poradí. Ale pusťte k něčemu libtardy…. výsledek se brzy dostaví. Zničí nač sáhnou.

Číňani si jedou svojí dedolarizaci, Rusové válčí, i když už dávno měli mít rozvrácené hospodářství a Putin měl být třikrát mrtvý. Saúdové se přestávají kamarádit s Američany a dělají první kroky ke smíření s Íránem (i Izraelem). Fiala jede za Tokajevem do Kazachstánu, aby se dohodl s lepším diktátorem, než je Putin a Tokajev sedí o týden později v Moskvě na přehlídce vedle gosudara a tváří se vlastně hrozně spokojeně. A teď, když je nejvíc zapotřebí urychlit grýdnýl, aby planeta neshořela a je nutné omezit auta, zastavit jaderky, zavést emisní povolenky, tak příroda začne kropit a pouští zimu. I životní prostředí se k libtardům obrací zády.

Vy, co jste v sobě našli dost masochismu, abyste se podívali na slavnou vládní tiskovku o konsolidačním balíčku, vy jste to prostě museli vidět. Stejně jako člověk neoblbne přírodu a fyziku, stejně neoblbne ani ekonomické zákonitosti. Můžete peníze přerozdělovat jak chcete, ale když mizí do černé díry, tak vše můžete jen zhoršit.

Reforma hospodářství znamená, že uvolníte více zdrojů na to, aby vytvářely další zdroje. Další zdroje vytvářejí další zdroje, až jednoho dne zjistíte, že ty obrovské státní dluhy jsou vlastně jen pakatel, který snadno zaplatíte. Naše vláda udělala opak. Přivlastnila si další zdroje, aby je použila pro své nevýdělečné kamarády a aby se rozstřílely na Ukrajině. Nemusím být vystudovaný ekonom, abych věděl, že výsledkem bude nikoliv více vybraných peněz, ale méně. Jestliže lidi nestavějí a podnikatelé nedělají lepší továrny, jestliže se neotevírají doly, nedělají elektrárny, jestliže dividendy tečou do ciziny a ještě se mají platit emisní povolenky a kupovat drahá auta, tak může vláda dělat třeba sto balíčků, ale prostě jen přerozděluje stále se zmenšující koláč.

Fiala teď vykřikuje, že se protesty nenechá zastrašit (všímáte si, že se jim stále hůř dokazuje, že protesty jsou proruské? Naopak, stále častěji musejí i v České televizi říkat, že přichází bída), ale to, co se děje, ho prostě přesahuje. Ať už studené jaro nebo ekonomické zákony, ale i čínský vliv podložený továrnami, obrovskými rezervami a nově i ruskými surovinami. Fiala prostě nechápe, že protesty nejsou příčinou, ale důsledkem. Desetkrát může vypadat neohroženě a tvrdit, že ho nějaký Rajchl nezajímá. Petr Pavel může stokrát tvrdit, že na dezoláty není třeba brát ohled. Ano, mohou to takhle říkat…

Ale oni ve skutečnosti především neberou ohled na přírodní zákony, neberou ohled na geopolitiku a neberou ohled na hospodářské zákonitosti. Dezoláti jsou důsledkem, nikoliv příčinou. Ani Mao Ce Tung svůj velký skok jaksi nezvládl a to byl nějaký diktátor. Existují prostě větší síly než je Fiala, než je celá EU a než je celý Západ a G7. Existují větší vlivy, větší procesy. Západ si prostě myslel, že poručí větru dešti a že silná slova přetlačí silné továrny. Pýcha… jeden ze smrtelných hříchů. Oni i v tom středověku věděli, co spolehlivě ničilo celá království, ba i jednotnou katolickou církev. Nic na tom nezmění ani henta smlouva o vojenské spolupráci… byť bychom to neměli nechat jen tak.

Zbytek se prostě stane sám a stane se, i kdyby by na nás poslali těžkooděnce a nechali do nás střílet americkými kluky. Fiala a spol. si myslí, že bojují proti nám, ale ve skutečnosti stojí proti silám, které je smetou úplně hravě. My jim vlastně děláme onoho otroka, co při triumfu šeptal vojevůdci do ucha: „memento mori.“ Ano, mohou to ještě zastavit. Stačí se přestat prát s geopolitikou a začít hrát s přírodou podle zákonů, které se nedělají v parlamentu, ale fungují samy, protože to tak Pánbůh určil. Pokud to nepochopí, tak mohou dělat svoje KRITy, mohou předělávat učebnice dějepisu, Pánek může školit žáčky i učitele o pravém dobru, ale na věci se nic nezmění.

Možná tomu trochu dopomůžeme. Ale v podstatě bude i stačit, když zrovna budeme stát vedle a dívat se, jak to vypadá, když úřadují větší síly.

V podstatě vidíme jednoduchou věc… oni mocinky chtějí bojovat za henty evropské hodnoty… ale vůbec to neumějí. Třicet let práce všech těch Sorosů se spotřebovalo na nastolení pravé víry, ale nezbyl žádný prostor pro nastolení schopností. Toť Blyštivý Péťa v celé své kráse.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (238 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Rajchl:

Tady je takový malý výběr titulků ze včerejška

"Stát nestíhá vyplácet penze."

"Čtvrtina Čechů si nešetří na důchod. Čeká je velký problém."

"Třetina domácností neušetří z měsíčního příjmu ani korunu."

"Léky stále chybí a docházejí další."

"Vláda chce škrtat desítky miliard, které ale vůbec nemá."

"Fialova vláda ve svém úsporném balíčku zatajila zdražení elektřiny."

Takhle nějak vypadá naprostý rozklad státu.

Předseda vlády Fiala pak reaguje na stávkovou pohotovost slovy, že nátlakové akce k diskusi nepatří.

Rád bych jej upozornil na skutečnost, že svoji příležitost diskutovat už promeškal.

Teď už chceme jediné - aby bezodkladně podal demisi.

Jiná varianta v tuto chvíli už nepřichází v úvahu.

 

Názory:

- Myslím, že je pravda co psal Vidlák - nemají peníze už ani na ty důchody, všechno prošustrovali, proto nenakupují léky, nemají za co, výplaty důchodů odsouvají,...a to o co nás ždímnou už je naplánované poslat do cizí války. Rozpočet to neucítí. Stejně jako okradli důchodce a ty peníze se neví kde skončí, určitě ne u maminek na rodičáku, jak vydíral Jurečka k mezigenerační solidaritě. Ukačka si tady za to žijí. Proč se toto vymlčuje. A neziskovky - i ta Fialova Barma. Banda zlodějská.

- není na soc dávky, není na důchody na které jsme si půjčili

Kam mizí naše penize?

Na dávky čekají lidi i 9 měsícú a na důchody 6 měsícú a ještě nic nemají..

- Stát nemá peníze na důchody, ale neslyšela jsem, že nemá peníze na platy politiků ‼️

-Je to úmyslná naplánována LIKVIDACE ČR.Tady není na co čekat. GENERÁLNÍ STÁVKU!!!-

Šílená doba, hlavně že nadávali na bývalou vládu ANO, oproti tomu co se děje teď ,zlaté ANO. Byla jsem svědkem toho, když mladá maminka kradla v Penny jídlo pro děti.Snažila se projít zavřenou pokladnou,ale ten co tam hlídal jí viděl. Odvedl jí bokem a ta maminka plakala,že je sama,že už týden měla pro děti jen rohlíky s pomazánkovým máslem .A ona skoro nejí. Poslouchali jsme to tři,já,starší paní a pán v monterkách ,tak jsem tomu hlídači navrhla aby to paní spočítali a my tři jsme se dohodli že si i tu cenu rozdělíme. A pán v montérkách tam stál a říkal taky mám dceru a je sama s dětmi, že si nedokáže představit, že by neměla co dát dětem jíst, a sama se nenajedla. A během chvilky tam přišli asi kolegové z práce, tak jim to říkal a tři ti chlapy vzali košík a šli nakoupit, za chvíli přijeli s vrchovatým košem.Během markování jsem koukala a koupili jí od pečiva, jogurty, čaje,maso, i sladkosti pro děti,ovoce.Nandali to do devíti igelitek, venku to dali do taxíku ještě ho zaplatili, a dali mu navíc,aby to té mamince pomohl vynést domů. A ještě se složili a dali paní peníze. Řikala jsem paní jestli má internet,ať si najde nadaci Moniky Babišové a zkusí jim napsat. Potkala jsem tu paní za několik dnů před Albertem a říkala,že ještě ten den si tu nadaci vyhledala a napsala tam jaké má problémy. Hned druhý den někdo volal. A paní poslali peníze a budou jí měsíčně podporovat. Zajímalo by mne, jestli Fiala by někomu pomohl,nebo měl nadaci na podporu samoživitelek a seniorů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (125 hlasů)

Rajchl:

S ohledem na to, že se informace, kterou jsem vám sdělil ve svém nedělním vysílání, tedy že se emeritní opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný rozhodl sloužit mši svatou za Českou republiku, setkala s obrovsky pozitivním ohlasem, dovoluji si ještě jednou připomenout, že tato mše bude sloužena ve strahovském klášteře dne 27.5. od 18.00.

Protože pevně věříme ve vzájemný respekt, a to nejen v oblasti politických názorů, ale i v přístupu k víře, tak vřele zveme všechny občany z celé naší země bez rozdílu, aby se této mše zúčastnili.

Budeme se na vás velmi těšit!

P.S. Za sdílení pozvánky předem velmi děkujeme.


Názory:

- Jsem ateista, ale dle mého názoru je to krok správným směrem. Věřící nemohou za žádné restituce, ti z toho užitek nemají, ale co je důležité to je splynutí věřících i nevěřících v jeden celek a možná i mimo baziliku🤔Moc bych si to přála🌹💖

Průměrný počet slepic: 4.7 (60 hlasů)

Člověka z toho, co se teď děje, jímá hnus a zoufalství. 

A o to asi jde. Aby lidé byli zhnuseni, aby propadali beznaději a aby na všechno rezignovali. A přestali se bránit.

Ti, co už nemají na jídlo, jak píšete, ti by měli začít KŘIČET !! Ne se stydět za situaci, kterou nezavinili a do které byli zavlečeni okolnostmi a těmi "šmejdy" z ODS, kteří za jejich chudobu mohou nejvíce. Stejní šmejdi, jako ti obchodníci s chudobou..

 

Když se hodně lidem v jednom okamžiku podařilo dostat do veřejného prostoru informace o kontaminovaném obilí a broucích, přimletých do mouky, je na čase zveřejnit a zviditelnit další téma.

Klidnou noc přeji.

Průměrný počet slepic: 4.8 (48 hlasů)

Májo, pleteš se. Generální stávka je o hovně. A řeknu ti proč. První důvod je ten, že plno lidí, kdyby stávkovalo, tak neuživí rodinu. Další na to dlabou, protože jsou živnostníci, poškodili by sami sebe. Další mají strach, že je vylejou z práce. A i kdyby ta stávka klapla, tak co? Stávka platila na komunisty, kteří měli o stát zájem. Ale tahle bandy tupounů má za úkol zničit republiku. A tak generální stávka není nátlakovou akcí, ale spíše jim to pomůže. Vládě stačí jen počkat, až to lidi přestane bavit. Nic víc, nic méně.

jediný co pomůže, je revoluce. Ale určutě ne sametová.

Průměrný počet slepic: 4.4 (35 hlasů)

In reply to by Jarda

Trvalý odkaz

Generální stávka je sdělení jak dovnitř státu, tak i vně. Je to něco, čím se lidé vtáhnou do dění a světu poví, že v tom státě nejsou tuzemci zajedno s vrchností. Živnostníci na to taky srát nemůžou, protože hned po zaměstnancích jsou na řadě oni. Proč myslíte, že Černochová tak honem pytlíkuje smlouvu s Amerikou? Kvůli Rusovi? Kdepak, je to proto, aby si posichrovali i vnitřní poměry v ČR, klidně za pomocí cizího vojska, když už by to ve hře na volby nevyšlo, a Rychetský již bude v penzi. A to už není kolaborace, nýbrž vlastizrada

Průměrný počet slepic: 4.6 (36 hlasů)

In reply to by Jarda

Trvalý odkaz

Je to z Rajchlova FB, přeposlala jsem i s pár názory, které tam na to lidi mají..., takže pokud se někdo plete, musel by to být Rajchl nebo ti, kteří se k tomu vyjadřovali (což mám označené jako "Názory"). Svůj názor jsem k tomu nesdělila (byť bych s tím i mohla souhlasit).

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Varšavská smlouva, nebo NATO? Je lepší louže, anebo bláto? A tak země duchem bohatá odešla z louže rovnou do bláta. Významný generál jehož charakter lehce klouže, nám jistě potvrdí, že špinavé bláto je o mnoho lepší než nějaká čistá louže.

Průměrný počet slepic: 3.8 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

tak nějak nasnadě, že není lepší mít 108 hlasů, než pouhých pět Pé, ale též pěkně pohromadě. Pětikolka to sama jednou zjistí, tím si buďme jistí.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Snaž se, aby se opozice spojila. Aby zapoměla na žabomyší války, ale začala své akce koordinovat. Až vyhraje volby (pokud budou), můžou se dohadovat jak udělat změny. Ale nyní je potřeba jednota. Na to libtardi spoléhají, na roztříštěnost. A podporují ji.

Průměrný počet slepic: 4.5 (31 hlas)

Já se o to snažím... ale není to lehké. Každý doufal, že bude lídr a kromě jednoho se všichni musejí smířit s tím, že lídři nebudou. To není snadné překousnout. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (35 hlasů)

Je to jako v přírodě. Přirozený výběr.

Musí vyhrát ten nejvhodnější, a ostatní ho podpořit. Pokud nepřemůžou svoje ega, budeme hodně brzo všichni v pr..li. Nevyhraje nikdo.

My dole, my to nedáme - něco zorganizovat a spojit masu lidí. Na nás je zase vás nahoře maximálně podpořit. A já jsem k tomu rozhodnuta a připravená.

A kdo nemůže ani to, tak ať pomáhá šířit informace.. Každý dle svých možností a schopností..

Mějte krásné odpoledne!

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by Ethanol

Trvalý odkaz

Tak to je opravdu "unikát", co stojí za pozornost - okamžitě jsem přeposlala do televizí, i některým politikům (včetně Zdechovského), to prostě musí být viděno, jinak by tomu člověk nevěřil, co za de.ily je nejen u nás, tak v EP.., kteří mají o čemkoliv rozhodovat. A ještě ty trotly máme živit. Blbci z Xeneminde.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák zase píše o věcech, kterým nerozumí. Nedá mi to, ale zastavím se u dvou témat jeho článku, která jsou pro mě křiklavá, jelikož v nich jsem na rozdíl o Vidláka náležitě vzdělán a mám v nich potřebnou praxi. Prvním je Vidlákův výlet do oblasti klimatologie. Že máme letos chladné a vlhké jaro opravdu neznamená, že se v průměru poměrně rychle neotepluje. Buďme za tu vláhu rádi a přejme si, abychom v létě nebojovali s povodněmi. Věta „Stále více je vidět, že teplo je jen tam, kde je betonová džungle.“ názorně ilustruje Vidlákovu neznalost problému. Změnu (nejen) teplotních poměrů v ČR za několik posledních desetiletí krásně zpracoval pan doktor Tolasz, jedna z největších kapacit v oboru klimatologie u nás (znám jej osobně) zde: https://storymaps.arcgis.com/stories/623ff16d5dd54607a1a272539aa5dda2. Je zde vidět, že výrazné oteplení je plošné a neomezuje se jen na „betonovou džugli“ Druhou věcí je reakce na změny, které probíhají. Zde bych s Vidlákem částečně souhlasil, protože si myslím, že bychom se měli více zaměřit na adaptaci na nové podmínky místo zarputilého boje s touto změnou. V oblasti boje proti změně klimatu má EU požadovat globální řešení, nikoliv „jít příkladem“.

 

Druhou oblastí, kde Vidlák plácá nesmysly, je Vidlákem navrhované „uvolnění dalších zdrojů, aby vytvářely další zdroje“. V situaci, kdy máme bezprecedentní inflaci a schodek rozpočtu, by další uvolňování zdrojů připomínalo snahu uhasit požár olejem. Ostatně, restriktivní fiskální politiku po vládě požaduje i vaším Zemanem dosazený guvernér ČNB Michl (který by ale místo těchto prohlášení měl konat a zvýšit sazby. Nečiní tak mimo jiné s ohledem na svého chlebodárce Babiše). Ostatně, Vidlák mi určitě nedá příklad země, která by se proutrácela k prosperitě. Naopak, máme příklady zemí, které se i opakovaně proutrácely ke státnímu bankrotu (Argentina, Řecko). Současná prosperita západu byla vystavěna na protestantské morálce, která zdůrazňovala střídmost a odkládání spotřeby.

 

Jak je vidět, Vidlák rád dává moudra k věcem, o kterých nemá ani páru. Není klimatologem, přesto se cítí být povolán hodnotit jejich práci. Není ekonomem, přesto jim radí jak řídit ekonomiku. Výsledkem jsou pak pouze kydy, které jsou od reality na hony vzdálené. Bohužel ve většině jeho článků.

Průměrný počet slepic: 2.6 (31 hlas)

Tady 400 let polovina Evropy koloniálně parazitovala na druhé polovině světa, ale svůj blahobyt prý získala " na protestantské morálce, která zdůrazňovala střídmost a odkládání spotřeby".

Chlapče, ty jdi dělat komediální herectví, máš talent. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

Ano, koloniálně rabující Španělsko a Portugalsko se jistě díky tomuto rabování těší prosperitě, zatímco protestantské Švédsko a Dánsko bez kolonií strádají. Nebo je to jinak? Kdo je tady klaun, Ethanole?

Evropa k tomu, aby mohla ovládnout svět, musela získat nad zbytkem světa výraznou technologickou převahu, která se stala zdrojem její prosperity. Největší náskok získaly protestantské země. Příliv zdrojů z kolonií mohl prosperitě pomoci, ale mohl jí i, jak vidíme na příkladu Španělska a Portugalska, uškodit. Ostatně, rusko, které je poslední koloniální mocností na světě, ze své koloniální expanze také prosperitu nevybudovalo. Japonsko o kolonie přišlo, přesto po jejich ztrátě zažilo nebývalý rozvoj. Jižní Korea kolonie nikdy neměla, přesto prosperuje. Ani v jednom z těchto případů nebylo zdrojem prosperity utrácení.

Průměrný počet slepic: 2.4 (23 hlasů)

In reply to by Ruda

Trvalý odkaz

Japonsko i Korea se staly výkladní skříní, neboť tak USA prezentovaly po obrovských finančních injektážích, že jsou výspou blahobytu. Dlužno přiznat, že citované země svou příležitost neprošustrovaly, ale zužitkovaly asijskou pílí. Nicméně bez toho úvodního kapitálku by dnes na bedně nejspíš nestály. Nelze tedy moc srovnávat renesanční kolonisty s těmi nedávnými. A to ani nechci psát, na čem USA tak náramně zbohatly, když mohly řečeným zemím zacvaknout jejich strartovné.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Jestli USA pomohly Japonsku a Koreji v jejich vzestupu nebo ne rozhodně nepopírá, že se k prosperitě nelze narozdíl od státního bankrotu proutrácet (jak navrhuje Vidlák). Naopak, model úspěchu i u těchto zemí byl postaven na odkládané spotřebě.

 

 

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)

In reply to by Ruda

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

Ano, Ethanole, označil jste se správně. Vámi odkazovaná zámořská uzemí měla díky svému rozsahu a době, po kterou si je zmiňované země podržely, jistě zcela zásadní podíl na prosperitě obou zemí :-).

Průměrný počet slepic: 2.1 (12 hlasů)

In reply to by Ruda

Trvalý odkaz

Ve stockholmských muzeích.

Také jsme "pomáhali" budovat jejich bohatství.

Jenomže trouba bez vzdělání o tom nemá ani páru. ;o))

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

Ve slušné společnosti si cizí lidé vykají, Ethanole. Podle počtu osobních invektiv ve vašich příspěvcích je však na místě pochybnost, zda se s vámi ve slušné společnosti vyskytuji.

Takže podle vás je prosperita Švédska založena na tom, že zde během třicetilété války ukradli nějaké cennosti a umělecké předměty? Mohl byste mi osvětlit, zda se na podobných základech zakládá i properita Dánska? A proč je, prosím, rusko stále tak zaostalé, když po druhé světové válce z německa kromě vědců stěhovali celé fabriky? A navíc pak po dobu 40 let vysávali své koloniální panství - východní blok?

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)

In reply to by Ruda

Trvalý odkaz

Ta ti ale fungovat nebude.

Já dám ignorantovi popírajícímu koloniální minulost odkaz na kompletní koloniální historii Švédska a Dánska, i s drobnou poznámkou o našich pokladech.

Ale trouba si z toho použije jen tu poznámku o ukradených českých pokladech, aby bagatelizoval jejich koloniální minulost. ;o))

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

Pro něj můj příspěvek z 14:01 hod. neexistuje. ;o))

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Ano, jak jsem již psal, označujete se správně.

Na váš příspěvek ke koloniálnímu panství švédska a Dánska ze 14:01 jsem reagoval v odpovědi v 15:30 následovně:

"Vámi odkazovaná zámořská území měla díky svému rozsahu a době, po kterou si je zmiňované země podržely, jistě zcela zásadní podíl na prosperitě obou zemí :-).

 

Vy jste se v odpovědi na moji reakci vytasil s ukradenými poklady. V další své reakci jsem se tedy zabýval tímto vašim výplodem.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

Pro mne ten příspěvek existuje. Dočetl jsem se v něm, že Švédsko mělo 4 kolonie. 

1) Nové švédsko bylo kolonií Švédska v letech 1638–1655.
2) Svatý Bartoloměj (ostrov) byl kolonií Švédska v letech 1784–1878.
3) Švédské zlaté pobřeží bylo kolonií Švédska v letech 1650–1663.
4) Guadeloupe bylo kolonií Švédska v letech 1813–1814.

Tři z těchto kolonií mělo tedy Švédsko poměrně krátkou dobu (průměrně méně než deset). Delší dobu mělo Švédsko jen ostrov Svatý Bartoloměj. Jak moc vlastnictví těchto kolonií přispělo k bohatství Švédska si asi umí každý představit sám. Já tam nějaký zásadní přínos nevidím. Ale předpokládám, že mi to jako zjevný odborník nějak fundovaně objasníte.  

Nad Dánskem už nebudu ztrácet čas. 

Milkman  

 

 

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

Nejsem ekonom, ale je mi jasné, že obvykle inflace vzniká tak, že je mezi lidmi víc peněz než zboží na trhu, za které se mohou peníze utratit, pak jdou ceny nahoru, aby se obnovila rovnováha. Pak má smysl zvýšit úrokové sazby, aby se peníze prodražily a taky lidi spíš spořili než utráceli.
To co jsem popsal je jiná inflace než jakou máme dnes. Ta dnešní situace je jiná, zdražilo se všechno zboží na trhu vlivem velkého zvýšení cen energií a vstupních surovin pro výrobu. Kromě toho stát nezřízeně utrácí za neinvestiční akce a nehorázně zvyšuje státní dluh a čímž zvyšují náklady na splácení jeho úroků a dokonce se zhoršují podmínky (stoupají úroky), za které se si půjčuje. Stát zvyšuje daně všeho možného a nemožného, aby to zadlužování zmírnil. Do toho se ještě objevují další odvody do EU za emisní povolenky a kdo ví za co jiného. Ano státní bankrot je na obzoru.
A v této situaci jen blbec a Ruda může navrhnout další zvyšování úrokových sazeb, aby to odčerpalo další finance lidí do kasiček soukromých bank. A hlavně by to vedlo ke zvyšování úroků u hypoték. Spoustu mladých rodin by to jen přivedlo k neschopnosti splácet hypotéky a nastala by doba hromadných exekucí a rodinných katastrof. Soukromé bankroty jsou doopravdy to, co nám v této situaci ještě schází!!!
Fakt nemusím být ekonomem, aby mě bylo jasné že Ruda o ekonomii nemá ani ponětí.
Průměrný počet slepic: 3.8 (15 hlasů)

Naprostý souhlas.

 A ještě co se dá dalšího očekávat v budoucnu. V příštích letech vlivem Německé energetické politiky bude hlavně v zimních měsících nedostatek elektrické energie ve většině Evropy. Cena elektřiny půjde nahoru a my opět budeme svou elektřinu prodávat do Německa a pro naše občany, a hlavně pro náš průmysl bude elektřina neúměrně drahá. Což rozjede další inflační spirálu.

Do ceny elektřiny se pomalu začínají promítat i zvyšující se náklady za „systémové služby“. Jinak řečeno, pokud si váš soused pořídí solární elektrárnu, tak určitou část pořizovací ceny mu zaplatí stát, a tím méně bude na důchody aj. a ČEPS si také započítá vyšší náklady na systémové služby, protože bude nutné věnovat větší prostředky na vyrovnávání mezi výrobou a spotřebou.

 Taky majitelé solárních elektráren (teď mám na mysli ty na rodinných domcích) budou odebírat jen malé množství elektřiny, ovšem elektrovodná síť musí být dimenzovaná, aby nezkolabovala, když delší dobu sluníčko nesvítí a oni budou odebírat plný výkon ze sítě. Pokud naopak bude slunečno a malý odběr a ČEPS bude muset solárníky odpojit od sítě, (teď míním zase ty velké solárníky) tak jim bude muset stát zaplatit za ztrátu.

A to jej velmi malá část toho co nás v blízké budoucnosti čeká.

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Narozdíl od vás se profesionálně pohybuji na finančních trzích již dvacet let, takže si troufám tvrdit, že jsem se za tu dobu něco naučil. Předně vás musím ujistit, že státní bankrot na obzoru není a s naší výší zadlužení ještě nějakou dobu nebude. Ostatně, ratingové agentury nás stále hodnotí velmi vysoko viz https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/mezinarodni-vztahy/srovnavaci-tabulka/. Pokud však bude stát dále hospodařit jako v posledních letech, tak se k němu za nějaký delší čas můžeme propracovat. Kromě toho rychle rostoucí dluh citelně zvyšuje náklady na jeho obsluhu. Proto je nějaká ozdravná kůra žádoucí.

 

Ano, současná inflace vznikla z velké části díky zdražení energií a surovin (i když první impuls poskytlo Babišovo rozhazovaní peněz). Pokud by ČNB adekvátně reagovala, inflace by se po odeznění vlivu úvodního zdražení vstupů rychle vrátila na snesitelnou úroveň. Protože ale ČNB po nástupu Michla do jejího čela upustila od zvyšování sazeb, inflace se nám postupně přes mzdově inflační spirálu přelévá do dalších částí ekonomiky a zůstane s námi citelně déle, než by bylo nutné. V důsledku toho bude ČNB muset zvýšené úroky držet delší dobu. A mimo jiné vysoké náklady na hypotéky zasáhnou více mladých rodin, protože se dotkne většího počtu refixací.

Mě osobně to nevadí, před příchodem inflace jsem si přenastavil portfolio tak, aby pro mě vyšší inflace byla benefitem. Ale většina z vás na to doplatí delším obdobím, kdy vaše mzdy a výnosy z úspor budou zaostávat za inflací.  Stát jako celek se bude díky tomu mimo jiné potýkat s nižším růstem reálného HDP.

Průměrný počet slepic: 2.6 (11 hlasů)

In reply to by Ruda

Trvalý odkaz

A máme tu opět Babiše :-). Za všechno může Babiš :-), vydrží jim to nejspíš celé volební období, dokud tady poslední nezhasne. Máme tedy malou míru zadluženosti, takže je třeba ještě více zadlužovat, což je jediné, co této vládě jde dobře. Bohužel nikoliv kvůli vlastním lidem, nýbrž cálováním všeho možného s válkou, která se nás týká asi tak jako ta v Afghánistánu, kdy si to tam amíci 20 let nárokovali, aby pak prchali jak zajíci. Teď do své války angažovali evropské státy, aby to nebylo jen na nich, když by to mělo dopadnout stejně. Serou se do všeho, i do naší republiky, už jim není nic svaté..., kapitalismus napráská demokracii, přesně tak, jak to poslal Inza. 

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Já osobně bych si strašně přál, aby byl Babiš ve vládě. Takto se může jenom chechtat, jak si jiní vyžírají, co napáchal. Ale naštěstí se na scéně objevil jiný spasitel, za kterým už jdou miliony (jen se zatím z vrozeného ostychu neukazují na jeho demonstracích). A obklopen houfem ekonomických expertů udělá hned v dalším volebním období z ČR ráj na zemi. Mimochodem, zdá se, že na sociálních sítích pečlivě sledujete každý krok Jindry Rajchla. Mohla byste sem někdy vytapetovat i jeho návrhy ekonomických opatření, ať se mohu poučit, jak to bude dělat lépe? Pokud tedy nezmizí to Bruselu, aby tam za nás všechny bojoval. 

Milkman 

Průměrný počet slepic: 2 (9 hlasů)

Kvůli vám mi nestojí za to hnout prstem. Nashle.... 

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

souhlasím, že inflace má v zásadě dvě příčiny 1) růst vstupů (nákladová inflace) a 2) růst poptávky způsobený tím, že v ekonomice je příliš moc peněz (poptávková inflace). Jde však vhodné si uvědomit, že na výsledné inflaci se ale mohou podílet oba faktory. Na míře vlivu těchto faktorů (růst nákladů nebo růst poptávky) pak závisí vhodnost a účinnost  konkrétních opatření k potlačení inflace. 

Stejně tak se na boji proti inflaci mohou podílet dva klíčoví hráči, a to a) vláda v rámci realizované rozpočtové politiky (zjednodušeně řečeno fiskálními nástroji) a/nebo b) centrální banka svými monetárními nástroji (jako je třeba růst úrokových sazeb nebo kurs CZK/EUR). Boj proti inflace založený na zvyšování úrokových sazeb (tedy jedním z monetárních nástrojů ČNB, který nemá vláda pod kontrolou) je samozřejmě obecně správným přístupem. Je založen na myšlence, že zvýšení úrokových sazeb snižuje spotřebu a zvyšuje úspory. Máte samozřejmě pravdu v tom, že dopady tohoto monetárního opatření mohou mít značné sociální dopady )nesplácení hypoték). Zároveň ale těžko najdete nějaký protiinflační nástroj, jehož dopady budu na všechny společenské skupiny neutrální nebo dokonce pozitivní. Zároveň je třeba si uvědomit, že v makroekonomice vše funguje jako spojené nádoby. Pokud se soustředíte na jeden cíl (např. nižší inflace), pak se obvykle zhoršují jiné sledované cíle (např. nezaměstnanost nebo bilance zahraničního obchodu).

Jinými slovy řečeno, nemůžete konkrétními opatřeními současně zlepšovat všechny klíčové makroekonomické ukazatele (nízká nezaměstnanost, vyrovnaná zahraniční platební bilance, přiměřená inflace, růst HDP). Nadto se na dosahování těchto cílů podílí dva hráči (vláda a ČNB), které mají rozdílné úkoly. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu (teď boj s inflací). Cílem vlády je nízká nezaměstnanost (například), sociální smír apod. Sladit tyto cíle není snadné, už proto, že jsou různé názory na to, jakými opatřeními tyto cíle dosahovat. Pak je třeba vzít v úvahu, že mezi přijetím konkrétního opatření a projevením důsledků tohoto opatření je obvykle nějaká časová prodleva (různě dlouhá). 

Abych to nějak shrnul, rozhodně si myslím, že komentář Rudy se Vám nemusel líbit, ale v principu je jím navrhovaný postup (zvýšení úrokových sazeb) jedním z možných nástrojů v boji proti inflaci. Jestli je nejvhodnější pro konkrétní typ inflace,  neumím říci, koneckonců ani v bankovní radě ČNB nejsou jednotní. A poznamenávám, že bankovní radu ČNB považuji z hlediska odbornosti dlouhodobě za velmi kvalitně obsazenou instituci, byť se mi třeba jmenování pana Michla moc nezdálo, ale na hodnocení je zatím brzy. 

To, co navrhuje v článku pan Vidlák, je podle mne pel mel nekonzistentních návrhů a rozhodně v tom žádný recept na boj s inflací nevidím.

Milkman     

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

Děkuji, Milkmane, za fundovaný příspěvek. Můj pohled na Michla je možná poněkud příkřejší, postoj k sazbám více jestřábí, nicméně rámcově s Vámi mohu souhlasit.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by Ruda

Trvalý odkaz

Sám jsem docela zvědavý, jaké bude finální hodnocení AM. Můj první dojem z něj bylo samozřejmě zděšení. Ale nakonec jsem se uklidnil, že tam taky mohla sedět Alenka Schillerová, takže je vlastně AM docela štěstí. A pak samozřejmě složení bankovní rady, i celý aparát ČNB, dává určitou záruku, že není třeba se bát nějakých monetárních excesů. Snad tedy :-). Jdu si prozatím studovat hospodářský růst Švédska poté, co kolonizovalo Nové Švédsko, Guadeloupe, Bartolomějův ostrov a Švédské zlaté pobřeží :-).  

Milkman

Průměrný počet slepic: 2.5 (10 hlasů)

Asi je někdo natiskl? kvantitativně uvolnil? Samy se tu nevzaly... Moc peněz je důsledek nezodpovědného chování hlavně vlády (půjčuje si na nesmyslné státní výdaje, které nesmyslně množí, nesmyslně zakazuje kdeco, hodnotné a strategické věci klidně rozprodá...) ale ne příčina inflace, tou je právě to nezodpovědné chování.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

To že se v posledních letech klima mění, téměř nikdo nezpochybňuje. Jediné, co je v tomto směru zpochybňováno je, jak velký vliv má na tuto změnu klimatu člověk. Klima se vždy měnilo mění a měnit bude. Klima se měnilo i v dobách kdy člověk na planetě nebyl i v dobách kdy tu byl ale fosilní paliva nepoužíval. Proto mi připadá pravděpodobnější, že za nynější změny klimatu může naše matička příroda a ne člověk.

No a pokud přece jen za změnu klimatu může člověk, tak nápravná opatření, která činí situaci spíše zhoršují, než zlepšují.

https://www.awashop.cz/milankovicovy-cykly-c2998/

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Vidlák se samozřejmě vyjadřuje v nadsázce. Jeho články nejsou odborné elaboráty, ale vyjádření jeho názorů. Zatím co Vy jste to pojal odborněji.

Jestli se opravdu otepluje a pokud ano tak jak moc rychle a s jakými důsledky pro život na naší planetě, to nebudu ani rozebírat, ani zpochybňovat.

Spousta lidí má dnes plná ústa "globálního oteplování", tedy termínu, který nám byl podsunut a který se neustále omílá ve veřejném prostoru. Zajímalo by mne, kolik lidí ho ale umí vysvětlit, nebo alespoň trochu chápe co znamená. Kolik milionů let už Země pluje vesmírem a kolikrát se za dobu její existence nějak změnilo počasí, ať už do tepla nebo do zimy? 

Vždyť kdyby se neochladilo, nedostaly by se na naše území ani ledovce, ani půda, kterou sem svým pohybem dotlačily. Kdyby se neoteplilo, lovili bychom dodnes mamuty a žili v jeskyních?

 

Příroda sama ví, co má udělat. A na člověku je, aby jí v její činnosti moc nepřekážel. Třeba tím, že se přemnoží na 8 miliard obyvatel, které dnes snad na Zemi žijí.. Až nás bude neúnosně, tak se postará, aby přirozeným výběrem zůstali jen ti nejpřínosnější..

 

Přeji všem příjemný podvečer.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Ano, máte pravdu. Mohlo by to být v ČNB horší. Navíc, podstatný díl potřebné práce odvedla již před Michlovým nástupem Rusnokova rada. Přeji mnoho úspěchů při studiu švédského koloniálního panství :-)

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Ještě ke státnímu dluhu, včera byl na Protiproudu dobrý rozhovor s Vlastimilem Tlustým, bývalým ministrem financí za ODS.
K tomu dluhu řekl:
Stát si půjčuje, tím že vydává státní dluhopisy, které nakupují investoři (banky). Dluhopisy jsou obvykle splatné po 10 letech, každý rok se proplácí investorovi úroky a po 10 letech se vrátí i půjčené peníze. Na vyplacení prošlých dluhopisů si stát musí půjčit tím že vydá nové dluhopisy. Čili každý rok musí vydat dluhopisy v hodnotě 1/10 státního dluhu, který byl před 10 lety a navíc ještě další na uhrazení schodku státního rozpočtu za minulý rok. V roce 2021 se vyplácely úroky 1%, v loňském roce již stouply na 1,4% a za úroky se vyplatilo 50 miliard. S mírou zadlužení klesá rating a je požadován vyšší úrok. Na kolik stoupne úrok za letošní rok, 1,6% nebo víc?, a příští rok 2%? A to nám roste nejen úrok, ale i půjčená částka. Výše státního dluhu není zatím tak alarmující jako její rychlý růst a hlavně růst úroků. Dostali jsme se do stavu, kdy obsluha dluhu bude každý rok násobkem té předešlé. To je geometrická řada nebo-li exponenciální růst a to je vždycky příznak průseru. A pokud se něco zásadního a hlavně rychle neudělá skončí to zhroucením systému. Exponenciální růst je smrtelný a není z něho úniku. Takže státní bankrot na obzoru nebo nahradit neumětele někým schopnějším, kdo si s tím bude umět poradit !!!
V. Tlustý se vyjadřoval uhlazeněji než mám ve zvyku já...
Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Inzo, 

určitě se tady asi úplně všichni shodneme na tom, že ekonomika ČR není v super kondici. Můžeme se samozřejmě bavit o příčinách tohoto stavu, to asi bude každý vidět nějak jinak. Podstatné ale je, kdo má být ten ekonomický spasitel a jaký má návod. O tom má asi smysl vést debatu, nikoliv marnit čas hádkami, kdo za to může. Komu třeba Vy sám věříte, že by lépe realizoval hospodářskou politiku?  

Milkman  

Průměrný počet slepic: 2.4 (7 hlasů)