Udělej si sám...

Autor

Dnešní zemědělsko politický článek začnu zcela příznačně. Antipomonolní úřad nám zkoumal, kdo může za drahé potraviny. A co úředníci zjistili? Nic. Nikdo za to nemůže, nikdo nemá dominantní postavení na trhu, nezjistil se žádný kartel, nenašly se žádné nepřiměřené marže, všechno je v nejlepším pořádku, tržní prostředí funguje, garantem je ministr Nekula… Super, že? Libtardi už jsou mnohem klidnější. Jejich oblíbaná vláda za to nemůže, jejich oblíbené nadnárodní korporace, které jim platí bakšiš do neziskovek za to také nemůžou, zemědělci za to také nemůžou, protože ti hajzli mají volební právo a mohli by se Nekulovi ve volbách pomstít a kupodivu za to nemůže ani Babiš a jeho Agrofert.

Akorát Vidlák bude dál kverulovat, že tohle všechno je sice moc hezké, ale nic to nemění na tom, že v Polsku i Německu jsou potraviny levnější… A zase jsme o u toho, co říkám už nějakou dobu… mysleli jsme si, že všechny ty antimonopolní úřady, nezávislá média a neziskovky na ochranu spotřebitele, jsou tu pro nás… ale nejsou. Stalo by se něco, kdybycom celý ten úřad škrtli? Stalo by se něco, kdybychom zrušili všechny ty ochrany spotřebitele? Stalo by se něco, kdybychom Nekulu vynesli v zubech? Nestalo, bylo by to pořád stejné, jen bychom nevyhazovali peníze oknem.

Považuju se za levičáka, ale když si přečtu článek o tom, jak antimonopolní úřad nic nezjistil, i když se chyba evidentně stala, protože žrádlo je drahé jak sviňa, i když máme henten jednotný unijní trh, tak se ze mě stává texaský redneck, který vlastně raději žádný stát ani nechce a začnu toužit po pušce pověšené nad krbem. Samozřejmě přeháním. Chci veřejné zdravotnictví a státem garantovaný důchodový systém. Ale jestli se stanu v této zemi osvíceným diktátorem, tak všechny tyhle zbytečné antimonopolní instituce bez milosti zruším.

Vůbec mám v poslední době pocit, že rozumný politik by si mohl založit dlouholetou premiérskou kariéru jen na tom, že bude rušit nepotřebné úřady a neziskovky… a přimlouval bych se, aby zrušil i Českou televizi, případně aby nechal zbořit budovu zpravodajství. Pokud z úst příštího premiéra často uslyším větu: „Tohle dělat nebudeme,“ tak mi to zřejmě bude stačit ke štěstí.

A když už teda henten antimonopolní úřad nic nezjistil, co kdyby nás seznámil s detaily? To by nešlo, že? To bychom se mohli dozvědět, jak velké ty marže jsou a to by se hytlermarketům moc nelíbilo… lidi by to mohli považovat za zlodějnu.

Musím ovšem Nekulu pochválit, jak názorně lidem vysvětluje, k čemu je dobré samozásobitelství a co nejširší soběstačnost. Na to se totiž nedá uvalit DPH a spotřební daň. Když si se sousedem vyměňujete marmeládu za med a sádlo za víno, stát z toho nemá ani korunu a vy oproti hentomu globálnímu trhu docela slušně ušetříte.

Přátelé, vězte, že se nám jaro přehoupává v léto. Ledoví muži jsou za námi, v teplých částech kotlinky je nejvyšší čas dát ven rajčata, papriky, cukety, dýně a podobné teplomilné rostlinky. Ve studenějších částech kotlinky se dávají do skleníku, ale to se mohlo už dřív. Už by vám ze země měly vykukovat brambory… Zřejmě ještě nebudou nijak velké, protože byla dlouho zima a i když takové počasí snášejí, nerady v něm rostou. Teď to ovšem doženou a během čtrnácti dnů zakryjí půdu pod sebou.

Je vhodné k bramborové nati přihrnout půdu. Barmbory dělají hlízy v kypré půdě a čím více kypré půdy kolem nich, tím víc hlíz. Zároveň je vhodné právě teď s půdou kolem brambor pohnout, protože vyschne a s ní vyschne i plevel, který se také začíná klubat. Pokud se na to teď nevykašlete, ušetříte si hodně práce za měsíc. Doporučuji počkat si na déšť a udělat to hned poté, co pak půda trochu oschne. Vláha zůstane v zemi, plevel bude vytržen z kořenů a než se znovu vzpamatuje, budou mít brambory už navrch.

Také je nejvyšší čas začít bojovat proti imperialistickému broukovi – mandelince. Kdo jste EKO, BIO a dělá se vám šoufl ze slova chemie, začněte sbírat. Až vysbíráte mandelinky z celého řádku, znovu ho projděte. Pokud ještě najdete alespoň jednu mandelinku na jednom metru, tak jste to udělali blbě a začněte znovu. Většina lidí to rozumně vzdá po třech bezvýsledných směnách s bolavými zády a dojede si pro postřik, BIO neBIO.

My vinaři už kontrolujeme, jestli se nám na zelených vinohradech nemnoží svilušky a jiní roztoči. Já osobně už je ve vinohradu mám a tak prorokuji, že letos bude i dost plísní a dalších problémů. Réva byla dlouho studená, pupeny si dávaly načas a škůdci dostali čas se připravit.

Každou chvíli už budou ředkvičky. Ale nedivte se, když budou dřevnaté. Dny jsou už dlouhé a ony začínají nasazovat na květ. Ředkvičkám vyhovuje teplé jaro za krátkých dní. To letos nebylo.

Ze země by vám měla už vykukovat červená řepa a až rostlinky trochu zesílí, je zapotřebí je vyjednotit. To znamená protrhat, aby každá budoucí hlíza měla dost místa kolem sebe.

Letos dost prší, takže se vám do kapustiček, zelíčka a dalších rostlin pustí slimáci. Je vlhko, to oni mají rádi a když mají podmínky jako letos, tak se pohybují o dost rychleji, než byste si mysleli. Já používám osvědčený trik. Mezi řádky zeleniny pokládám stará prkna. slimáci se pod ně přes den stáhnou, večer stačí jen odklopit, posbírat a hodit slepicím nebo prasatům. Je to rychlé, účinné a neumřelo kvůli tomu žádné koťátko.

Letos opravdu dost pršelo, takže pokud opravdu nemusíte, tak zahrádku nezalévejte. Jak s tím jednou začnete, už nemůžete přestat, protože rostliny si zvyknou, že nemusejí kořínky tahat dolů. I když to třeba vypadá, že teď zelenina málo roste, ona si poradí. Sbírá živiny a až zaprší, tak vystřelí vzhůru. Samozřejmě, pokud máte lehkou písčitou půdu a opírá se vám do ní sluníčko, tak už zalévat třeba musíte, ale pokud je zem v pěti centimetrech ještě mokrá, tak máte čas.

Kdo nic nepěstuje a chce mít krásný anglický trávník, ten může letos při neustálém sekání přemýšlet, o kolik míň by se nadřel, kdyby se staral jen o zeleninové záhonky.

Přeji vám krásné chvíle při zahrádkaření, protože skutečné prepperství je normální vesnický život, kdy každý využívá tu půdu, kterou má k dispozici a umí přírodu přesvědčit, aby pracovala pro člověka. A vždycky, když vás budou bolet záda z ohýbání nad hlínou, říkejte si: „žádné DPH, žádná spotřební daň, žádné evropské hodnoty, žádné emisní povolenky.“

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (186 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Rajchl:

Poradce premiéra Štěpán Křeček se opět rozjel.

Jeho následující výrok lze znovu zařadit do zlatého fondu zoufalosti pětidemoliční vlády:

Když budou lidé nakupovat ve větší míře v zahraničí, tak to sníží poptávku na domácím trhu a to pomůže krotit inflaci. I za komunismu se jezdilo do Polska pro některé produkty.”

Tomu říkám geniální nápad! Snížíme inflaci tím, že tady u nás nebudeme nic kupovat!

To je člověk hned klidnější, když vidí, že máme u vesla tak erudované odborníky.

Každopádně je třeba ocenit, že už otevřeně přiznali, že naše hospodářství dotáhli do stejné díry jako soudruzi v 80. letech minulého století.

Tak ostrou sebekritiku jsem po pravdě ani nečekal.

Teď už je na řadě jen jediný logický krok - okamžitá demise!

----------------------------------------------------------------------------

Názory:

A dle Válka místo léků pomůže sluníčko a hezké počasí. Diletanti.

Tak ještě, že to Polsko máme za kopcem. Díky za radu, ale nic nového. To je poradce jak prase😂

A co ti, co jsou zdaleka a nevyplatí se jim to???🤣🤣🤣Tady každá rada od poradce drahá 🤣

to je tak, když se volí pidistrany. To je těch milion a půl propadlých hlasů..

Věřím, že jednou přijde Silvestr, kdy místo Zdeňka Izera nám budou pouštět tyhle výplody chorých mozků. A od srdce se tomu všichni zasmějeme.

Tak budeme nakupovat v Polsku a také tam můžeme jezdil k zubaři a možná i pro podporu,to máme vládu odborníků!

Oni demisi sami nepodaji! Nikdy, vždyť každý den, kdy tam sedí, se počítá! Tady to bez tlaku nepůjde!
Jeden větší blbec než ten druhý. Sebranka lhařů a pablbů

Ano, okamžitá demise, ale nevěřím, že ji bez defenestrace podaji..

To je expert ekonom.to se nedivím kam to ta demolice dopracovala když jim tohle zvíře radí.

Oni tam snad všichni kompletně něco šňupou... To jsou takové " odborné rady", až se tomu ani nechce věřit, že to vyplodí někdo studovaný... Tedy, jestli "ty tituly" nemá od Nerudové 😏

Oni tím vlastně otevřeně přiznavají,že jejich cílem je likvidace ekonomiky republiky

Je to tak, jezdime do polska pro vsechno mesicni uspora je kolem 10000kc mesicne. To nasi rodine se 2 detmi kdy ja vydelavam jako OSVC 40k hrubeho a pritelkyne dostava 9000kc materskou, tak akorat vyjde, aby jsme si nemuseli pujcovat. Vysledek v CR nekupovat nic. 220kc bez dph za m3 vody mi opravdu staci. CR je opravdu zumpa ted.

V 80. letech byl státní dluh 0. A to, že třeba nebyl WC papír, souviselo s tím, že vyhořely papírny a nikdo nám ho nechtěl dodat. Kdybychom se zeptali pamětníků, kteří pracovali ve fabrikách a měli přehled o tom, jak fungují, tak bychom se možná divili, že to bylo trochu jinak, než jak se běžně traduje.

No ale co to v konečném důsledku udělá z naší ekonomikou to těm, rádoby odborníkům, asi vůbec nedochází. A jaké budou další konsekvence jejich počínání to asi ani netuší. Konec konců, tato vládní garnitura je totální omyl doby. Čím dříve zmizí v propadlišti dějin, či spíše v některých státních zařízeních, nejlépe se zvýšenou ostrahou. Tím lépe pro tento stát, ale hlavně jeho obyvatele. Takže už aby to bylo...

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (70 hlasů)

Rajchl:

Platit koncesionářské poplatky ČT jen proto, že máte telefon či počítač, je stejné jako platit poplatek za psa jen proto, že máte zahradu.

Argumentace, že žádného psa nemáte, by příslušným vládním úředníkem byla smetena ze stolu s odpovědí "to je jedno, ale mohli byste ho mít".

Zjednodušeně řečeno - nikdo nemůže být nucen platit poplatek za službu, kterou prokazatelně nevyužívá.

Stát, který k tomu své občany nutí, je státem nemravným.

Jedná se o evidentní snahu donutit své občany platit za šíření vlastní propagandy.

A to je něco, co zásadně odmítám.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (77 hlasů)
Trvalý odkaz

Dlouho jsem nechápal, o co se fialový hnus snaží, jakou má vládní strategii, jaké cíle.

Bohužel už to vím.

Je to msta. Obyčejná nízká msta ..... a říznutá masivní loupeživostí.

Většina národa je nevolila, dokonce značná část vystupovala aktivně proti.

Rychetský z Ústavního soudu musel hodně čarovat (a popírat to co dlouhé roky předtím hájil), aby ten fialový slepenec mohl nějakým zázrakem vyhrát volby i bez vítězné síly voličů.

A tato fialová banda mafiánů se nyní všem jen loupežemi mstí.

Občané nefandí našim zeleným ideálům, gryndýlu a hlavně boji proti Rusku skrz sankce? Tu máš, postaráme se ať máte nejdražší energie v Evropě!

Důchodci nás nevolili? Tu máš, sebereme vám část důchodů!

Babiš z ANO má Agrofert a dělá do zemědělství? Tu máš, zničíme ti byznys tím že rozkopeme komplet zemědělství!

"Dezoláti a proruské živly" proti nám aktivně vystupovali, a dokonce se ohrazovali proti naší České sračkovizi? Tu máš, donutíme vás platit za ČT i když vás ta ideologická masírka nezajímá!

Národ nám nefandí? Tu máš, zvedneme vám všechny myslitelné daně, poplatky a odvody!

Průměrný počet slepic: 4.6 (43 hlasů)

Tato fialová demolice se zaklíná antikomunismem, ale jsou bolševikům podobní až strašidelně přesně. Mentalitou i činy.

K moci se dostali podobně nestandardně jako komunisti v roce 1948.

Gottwald se tehdy oblokpil bezpáteřní sebrankou ochotnou udělat jakoukoli špinavou práci, stejně jak to dělá Fiala.

A začali se mstít také úplně stejně.

Personální čistky, rušení funkčních systémů, stíhnání oponentů za ideozločiny, výpovědi za nedostatečnou loajalitu, bezpodmínečné upnutí se na velkého bratra.

Když se to komunistům v 1953 hospodářsky sesypalo, tak udělali měnovou reformu a všem všechno ukradli.

Fiala je jen rychlejší, chce to stihnout v polovičním čase.

Gottwald kouřil dýmku, Fiala bruselské čuráky. Jinak jsou si podobní, s celou přidruženou sebrankou,  jak vejce vejci.

Průměrný počet slepic: 4.2 (41 hlas)

jen bych doplnil, že snad jen Babiš si to zaslouží, neboť podobné dělal on svým soupeřům.

Průměrný počet slepic: 2.1 (8 hlasů)

Můžete proti tomu protestovat, můžete s tím nesouhlasit, ale to je tak to jediné, co s tím můžete dělat.

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

tady jsou snad všichni do toho STBáka zamilovaní. Tak schválně, co z tohoto není pravda: https://www.babisovyzlociny.cz/ ?

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Díval jsem se na ten odkaz a po jeho shlédnutí nevím, zda Babiše chválíte nebo haníte. Například biopaliva to byl projekt EU na záchranu planety, tak to je snad jeho klad, nebo to EU posrala a žádnou planetu to nezachraňuje, tak proč vláda Petra Fialy tento projekt nezastaví a proč jasně neřekne že tento famózní projet EU byla zhovadilost od samého začátku a ptát se koho z EU za ty promrhané stovky miliard potrestali?

Já to vidím spíše tak že není žádoucí, aby v ČR byli nějací miliardáři. Ti mají být v USA, Německu a tak podobně. Těm se leccos promine, hlavně když zisky ze zemí bývalé východní Evropy převádějí do té bývalé Evropy západní. Miliardář z bývalé východní Evropy, je už z podstaty věci, člověk zcela nespolehlivý, až na výjimky, jakým je pan Bakala. Na toho je spoleh že svými zisky podpoří ty správné lidi, správné projekty, a jeho tisk bude podporovat to co e žádoucí, aby podporoval.

Že by byl Babiš svatý, to mne nikdy ani nenapadlo. Ale stejně by mne něco podobného nenapadlo ani u těch „západních“ miliardářů, nebo politiků. Že by snad měl být horší než oni bych začal uvažovat v případě, že by jej začal chválit kupříkladu Jindřich Šídlo nebo někdo z této party. To by byl důvod k přehodnocení mého názoru. 😊

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

To jste napsal přesně! "Fíííha" se nejspíš zamiloval do Fíííjaly.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Myslel jsem že jste ostřejší tužka v penálu.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Bojím se, že mi ho zase spoluobčani zvolí. Nejde mi ani o biopaliva - to jen Babiš využil hloupost zelených pošuků (ale běda, když mu někdo konkuroval viz kauza FAU). Bohatě mi stačí jak přišel k Agrofertu, pak už byl jemnější, ale pořád je to na mě moc. Však víte co nám prováděl když byl premiér - někomu se o ale asi líbí, stačilo to ovcím okecat.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

Ethanole tys to vystihl pressssssněěě. 😱😪

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

Celá přidružená sebranka včetně jejich vzoru Novotného, kterého všichni tito šmejdi tak rádi navštěvují a fotí se s ním, a který je všechny nejlépe charakterizuje. Kdyby kdokoliv z alternativy řekl, že je třeba je podřezat i s jejich manželkami a dětmi, už by seděl.

 

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Útok na Belgorodskou oblast proběhl za souhlasu amerických kurátorů a sponzorů Kyjeva

..i čeští politici mají připravená letadla pro evakuaci do USA.

https://aeronet.news/…fu/

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Jestli i čeští politici mají připravená letadla pro evakuaci do USA..

KURŇA - TAK PROČ UŽ V NICH NESEDÍ ???

Zdravím Májo..

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Teď jste si vyloženě řekl a místo hlavního poradce Jindry Rajchla. Konečně tam bude někdo, kdo tomu všemu rozumí a hezky srozumitelně to všem umí vysvětlit. 

Jasná pětislepice.

Milkman

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Mezi lidmi je často ke slyšení: "Tady těmto nedám dobrovolně ani hovno".

Moudrá zásada.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Celé mládí jsem prožil v RD domku se zahradou cca 1 800 m2.Jak jsem to nenáviděl. Zatím co kamarádi hráli dětské hry , já jsem se mohl připojit až jsem udělal na ten který den přidělenou práci. Potom jsem celý pracovní život zahradu neměl. Vrátili jsme se do místa rodiště a znovu máme zahradu. Pole obdělávalo družstvo , které tam sekalo a zkrmilo vojtěšku. Na kousku jsem zasadil asi 10kg brambor. Chtěl jsem být bio a mandelinku poctivě 2x denně sbíral. Natě jsem částečně zachránil ale vykopané brambory byly napadeny drátovcem. Asi 60% jsme museli před vařením vykrájet. Poradí někdo co dělat?

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Dědek

Trvalý odkaz

Jít do hospody a zeptat se místních zkušenějších. Máte tam ještě hospodu?

Odborník poradil pořádně zrýt pozemek, odstranit všechno co se vám nezdá, pohnojit prostředkem, který sadbu nespálí, nebo s dostatečným předstihem, a založit sadbu nakoupenou od spolehlivého pěstitele. Skutečná sadba nejlevnější není a odborník radí nedávat brambory z předchozí úrody.

Nejsem tak zkušený, brambory jsem naposledy sázel před dvaceti roky, ale výsledek býval dost dobrý. V každém případě se "jeden dost zpotil". Několikrát za sezónu. Příprava pozemku, sázení, přihrnování, okopávání důkladný sběr "amerického brouka", sklizeň a uložení brambor. To všechno probíhalo na 0,25 ha až 1 ha, všechno "růčo", nebo za pomoci družstva, v každém případě rodina trpěla, ale brambory měla. V dobrých letech i na výkrm domácího zvířectva.

Pohodlnější bylo, když bývalo družstvo, buď byly brambory i další (například obilí nebo krmné směsi pro domácí zvířectvo) z družstva, či z výkupu, nebo celkem laciná pomoc družstevními mechanismy na vlastním "záhumenku". 

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Díky za radu (upřímně). Popsal jsem příběh po prvním roce. Hospodské rady jsem hledal a poučil jsem se. Koupil jsem loni novou (resistentní sadbu Marabel) a mandelinky sbíral 3 x denně. Drátovce jsem se úplně nezbavil ale vykrajoval jsem asi 15% úrody. Vlastní brambory nám vydržely do ledna , takže když jsem viděl v super marketech cenovky , tak jsem měl dobrý pocit z užitečně stráveného času. Pro letošní rok jsem značku sadby zachoval a na podzim přidal  na záhon dusíkaté vápno. Zatím brambory vypadají dobře. Před 4 dny jsem posbíral 8 mandelinek a tak jsem aplikoval doporučený postřik. Další den jsem sebral 6 mandelinek , pak 2 a dnes zatím nic. Uvidím co nakonec bude pod natí.

Těm kdo žijí jen politikou doporučuji se odreagovávat podobně. A jsem přesvědčen , že pokud by se zapojila i vláda v čele s Nekulou , tak by nedělala takové hovadiny.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

;o)

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Doufám, že vnímaví komentátoři pochopí návaznost na článek Dana vidláka a souvislost s povzdechem jeho bratra Marka. Pokud nepochopíte, neřešte to, třeba vám něco časem dojde, pokud ne, jen jsem plácal játry.

Mrakovi se předem omlouvám, že jsem jeho povzdech umístil na „kydech“. Snad mě kamenovat nebude.

Marek Sterzik

22. května v 21:26  · 

Když se mi z poslechu rádia kroutí prsty u nohou, když už se vážně nedají poslouchat ty "veřejnoprávní" pindy co jsou nezávislé jak bolavá noha, když hrozí, že by i někomu mohlo být velmi brzy ublíženo, musí situaci zachránit starý Ennio.

Já reaguji:

Současně s tím, by měli, zejména lidé v produktivním věku od nejmladších po "vzrostlé", právě tu "veřejnoprávní svoloč" pečlivě sledovat, protože dochází k velmi jemnému, ale patrnému zlomu. Zároveň velmi pozorně sledovat diskuse alternativních odborníků všeho druhu a všechno to sledovat s lehkým nadhledem. Při tom uvažovat, kam by se měla společnost posouvat, abyste stáří neprožívali v ještě větších obavách ne tolik o sebe, jako o své děti, budoucí vnoučata a jejich život v prodané zemi, kterou ještě vaše generace může postupně vracet zpátky.

Při práci i odpočinku si můžete poslouchat cokoliv, od častušek Pokáče, po klasiky džezu, popu, nebo národních písniček. Jsem stařec, který nezažil válku, jsem stařec, který se narodil do padesátých let a je si vědomý, že mnoho z té doby se nejen nedá vymazat, ale musí se vzít jako příklad. "Významné" osobnosti se mezi sebou popraly o moc, s nimi se svezlo neskutečné množství Vašků, kteří šli s pány na led a zlomili si nohu.

Bylo to ale také období, kdy obyčejní lidé navazovali na to, co se budovalo od Rakousko Uherska, v první republice a hodně urputně se prali o to, aby mohli pracovat v nových i starých regionálních provozech, z nichž některé, mnohé, získaly ve své době Evropský i světový věhlas. To budování trvalo skutečně od roku 1945 po rok devadesátá léta minulého století (tady odkazuji na videa Inovace republiky).

To se opět, v těch přelomových letech koncem osmdesátých a v devadesátých letech, sice ne tak do hloubky, ale dostatečně tvrdě, aby to dopadlo na celou společnost,  poprali šéfíkové státu o dost masitou kost, aby jí dalších třicet let vítězové se svými Vašky ohlodávali.

Teď, když už je ohlodaná skoro do běla se ukazuje na fialovou hrůzu, ale kost zůstává opět obyčejným lidem, kteří utíkají před skutečností k líbivé muzice.

Někde v některé diskusi jsem si vyslechnul Illonu Švihlíkovou. Vidí to na minimálně na  jedno volební období v případě, že se podaří fialovou hrůzu odhrnout stranou, aby se zařídily nejnutnější legislativní a ekonomické kroky pro podporu "výstavby regionů" ve prospěch lidí, kteří tam žijí a dojíždějí za prací do center. Měli by najít odpovídající práci v blízkosti svého bydliště, ale to chce nejspíš odvahu skupin i jednotlivců budovat regionální zemědělství podpořené jakoukoliv vhodnou regionální výrobou, případně i výrobou, která byla těm regionům tradiční. To vidí na dalších dvacet let, když se bude dařit. 

Třicet let se tvrdilo, že je nutné utáhnout si opasky. Dírky už zřejmě chybí, musí se "odpíchnout další".

Pokud budou občané jen poslouchat "věrchušky" a nenajdou odvahu buď začít podnikat, nebo se nechat zaměstnat u podnikavých v pravém slova smyslu, když budou i ti podnikaví stále tvrdit, že jen "volný trh" je tím pravým ořechovým a nepoohlédnou se po všem, co státu i regionům přinášelo prospěch, budete stále dokola volit odvážlivce do politiky, aniž byste podpořili odvážlivce, něco skutečného nepodbarveného odstíny politických stran za každou cenu. Zůstaneme kolonií, o které Illona Švihlíková už před léty psala.

Není sama, mladých ekonomů různého směru uvažování máme dost, odvážní řemeslníci a inženýři jsou však na řadě a zařídit vzdělávání dětí a dorostu pro naplnění jejich pracovišť, to je také odpovědnost celé produktivní generace. My starci to můžeme pozorovat, můžeme tu a tam pomoci, pokud o pomoc někdo bude stát, můžeme poradit, když o radu bude někdo stát, ale na vás vidláci, inženýři, kantoři a další, na vás je zvednout hlavu a pomoci třeba i Rajchlům, aby nastartovali, ale aby své postavení nezavršili stylem "už jsem tam, splnil jsem svůj sen". Ti Rajchlové by měli mít odvahu ne jen bojovat o místo v některém parlamentu, ale podpořit a respektovat i jinak uvažující odvážné odborníky i politiky, aby těch příštích několik dekád šlo konečně hospodářství vzhůru. Nejen to, aby se země stala respektovanou i v mezinárodním měřítku, hlavně aby skončila s podlézáním, které znamená pro obyčejné lidi čapku pod paží a úklon před kýmkoliv, kdo se tváří moudře a při tom je bezpáteřní hlupák. Při tom všem je skutečně potřeba se umět i bavit. Předchozí generace to uměly i v "nejhorších dobách". Práce a zábava jedno mají být.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

Klobouk dolů

To říkám už dávno. Ale né tak květnatě.

👍👍✌️🇨🇿✌️🇨🇿

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

napsal bajku o tom, jak je v Česku všechno v cajku!  Ženo, dítě i ty chlape, dívejte jak to naší vládě dobře klape!  Tahle vláda odborníků už ví, že hovno se dělá jen do nočníku! Není dobré nasrat lid, pak by vládě chyběl na tzv. "práci," klid!

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

  • Peněžitá pomoc v mateřství, tzv. mateřská dovolená je náhradou mzdy a podpůrčí doba činí 28 týdnů (u dvou nebo více dětí činí podpůrčí doba 37 týdnů).
     
  • Peněžitá pomoc v mateřství je 70 % průměrné hrubé měsíční mzdy za poslední rok, u OSVČ se výše mateřské odvíjí od výše placeného pojistného.

Ve Švýcarsku mají matky nárok na 14 týdnů mateřské dovolené, tedy pouze na polovinu. Dostávají přitom 80% průměrného výdělku před narozením dítěte, nejvýše však 196 Fr/den.
Otcové mají od roku 2021 nárok na dvoutýdenní otcovskou dovolenou, která byla schválena 60% hlasujících 27. září 2020 o příslušné lidové iniciativě.

V jednotlivých kantonech probíhají snahy podporu rodičům navýšit:

  • v kantonu Zürich však byla hlasujícími zamítnuta lidová iniciativa za 18 týdenní rodičovskou, kterou podpořilo jen město, venkov byl zásadně proti - celkově 65% NE.
  • v kantonu Bern se letos 18. června bude hlasovat o lidové iniciativě za 24 týdenní kantonální rodičovskou, přičemž 6 týdnů pro matku, 6 týdnů pro otce a zbývajících 12 týdnů dle dohody
Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

У ЧВК «Вагнер» погибших было в 3,2 раза меньше, чем у ВСУ, и примерно в 2 раза меньше раненых

 

Подразделения ЧВК «Вагнер» потеряли порядка 20 тысяч человек в ходе боев в Артемовске

Со стороны ВСУ погибли 50 тыс. военных, еще 50-70 тыс. получили ранения

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Seymour Hersh: Na Ukrajině se cosi vaří

Publikováno 24 května, 2023 |

pro Kosu objevil PP

Na Ukrajině všichni čekají  na protiofenzivu a mudrují, kdy začne, jestli vůbec, jak dopadne a  co se  stane po ní.   Jenže  zdá se,  že  mnohé  se děje  v zákulisí.  Zejména  tom kolektivně  západním. Éterem sice neustále  zní  ono  už do omrzení stejné  – budeme podporovat  Ukrajinu tak dlouho jak bude  třeba, nicméně hlasů, že  cesta , kterou si kolektivní Západ  vybral musí  někdy někde  skončit. tedy pokud se  Rusko vnitřně nezhroutí nebo  nechceme  dojít do jaderného inferna  zničení celé planety. Rusko  ví,  že  hraje o svou fatální existenci a  válku prostě  vzdát nemůže nevzdá…

Nevěřím, že  všichni  kolektivně  západní papaláši  jsou  duševními bezdomovci typu  Fialy, Lipavského, Černochové, Rakušana či Pekarové Adamové.  Jen  jaksi, vzhledem  k vybičované proukrajinské  hysterii  musí  jednat velmi pomalu a opatrně, aby  je  jejich vlastní media a kohorta  chciválků  u nich doma  hned nezlynčovala. Alespoň tomu chci  věřit. Takže  se  v zákulisí dost možná  cosi děje. Třeba i hodně. Jak jinak si vysvětlit  poslední text  Seymoura  Hersche, který zatím necítil o tomto konfliktu psát. Mluvit o tom, že  Hersch disponuje zatraceně  dobrými kontakty  je myslím zbytečné..

 Seymour Hersh: Na Ukrajině se  cosi vaří

Deník Washington Post minulou sobotu zveřejnil tajné dokumenty americké rozvědky, z nichž vyplývá, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj,  za zády Bidenova Bílého domu, začátkem tohoto roku tvrdě prosazoval rozšíření série raketových útoků na území Ruska. Dokumenty byly součástí rozsáhlé sbírky utajovaných materiálů, které na internetu zveřejnil voják letectva, jenž je nyní ve vazbě... 

Zelenského touha přenést válku do Ruska možná není jasná prezidentovi a vysokým zahraničněpolitickým poradcům v Bílém domě, ale je jasná těm z americké zpravodajské komunity, pro které bylo obtížné prosadit  zpravodajské informace a jejich vyhodnocení v Oválné pracovně. Mezitím pokračuje masakr ve městě Bachmut. Je to podobná idiocie, ne-li větší, jako masakr u Verdunu a na Sommě za první světové války. Muži, kteří dnes vedou válku – v Moskvě, Kyjevě a Washingtonu – neprojevili žádný zájem ani o dočasná jednání o příměří, která by mohla sloužit jako předehra k něčemu trvalému…Před několika týdny jsem se dozvěděl, že americká zpravodajská komunita si je vědoma toho, že někteří představitelé západní Evropy a pobaltských států si přejí, aby válka mezi Ukrajinou a Ruskem skončila. Tito představitelé dospěli k závěru, že je čas, aby se Zelenskyj „vzpamatoval“ a usiloval o urovnání. Znalý americký úředník mi řekl, že někteří z vedoucích představitelů Maďarska a Polska patřili k těm, kteří spolupracovali na tom, aby se Ukrajina zapojila do seriózních rozhovorů s Moskvou. „Maďarsko je v této věci velkým hráčem, stejně jako Polsko a Německo, a pracují na tom, aby Zelenského přiměli k jednání,“ řekl americký úředník. Evropští představitelé dali jasně najevo, že „Zelenskij si může ponechat to, co má“ – vilu v Itálii a podíly na zahraničních bankovních účtech – „pokud vypracuje mírovou dohodu, i kdyby měl být podplacen, pokud je to jediný způsob, jak dosáhnout dohody.“ …

Existuje realita, kterou některé složky americké zpravodajské komunity nemohou pomíjet, řekl úředník, i když ji Bílý dům ignoruje: „Ukrajině docházejí peníze a je známo, že příští čtyři měsíce nebo měsíce jsou kritické. A Východoevropané hovoří o dohodě.“ Problémem pro ně je, řekl mi úředník, „jak přimět Spojené státy, aby přestaly Zelenského podporovat.“ Podpora Bílého domu přesahuje potřeby války: „Platíme všechny penzijní fondy  pro Ukrajinu“.

A Zelenskij chce víc, řekl úředník. „Zelenskij nám říká: Jestli chcete vyhrát válku, musíte mi dát víc peněz a víc zbraní. Říká nám: ‚Musím vyplatit generály‘. Říká nám“ – pokud bude nucen odejít z funkce – „že půjde k tomu, kdo nabídne nejvíc…

Tolik Seymour  Hersch. Zdá se,  že nezaznamenal, že  Československo už  více než 30 let neexistuje. Těžko si také umím představit,  že by  Fiala  tlačil na  odstranění Zelenského. Podobně  Balti a Poláci.  Ale  něco se prostě  stát musí. Západ, bez  zhroucení Ruska  už nemá jak pokračovat. Leda  přímo se  svými armádami zapojit  do konfliktu. Chce  to? Idioti typu  jisté nejmenované  ministryně  války zcela nepochybně  by ještě dnes odpoledne  „sedlali  koně“. Nicméně, moje odpověď, pevně  věřím, že nejde o  klasický případ  přání otcem myšlenky, zní NE:  Kdyby  totiž  USA nebo NATO i přímou konfrontaci s Ruskem stálo, už dávno by nastala!!!! Vzpomínáte  na  fukejř kolem ruské/ukrajinské rakety, která  zabila  dva lidi v polské vesnici??? A na to, jak  horečnatou činnost  na rozdíl od  různých Černochových, Pekarových Adamových a Nerudových tenkrát  speciálně  Američané  vyvinuli???? Takže  za mne  – soudím, že  na Ukrajině se  za oponou cosi opravdu vaří.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale jo, zítra nakoupím matroš na slaninu a špek. Když se to naložené v koření dá do lednice zavakuované, resp.v potravinářské fólii, tak za dva týdny můžu zatápět v udírně. Dílčí radosti zpříjemňují život a ty z komína dvojnásob.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

tak přidám jednu svou zkušenost.

Já pěstuji dost chilli papričky a na ně mají hodně zálusk mšice. Jasně, když mi na ně vlítne nějaká invazní jednotka, tak zakoupím v trafice ten nejlevnější tabák, nechám ho povařit, do rána vylouhovat a tím to postříkám a maj po hehe. Je to ekologické, žádný chemický sajrajt. Ale v rámci prevence od jara do podzimu, když jezdím do lesa s motorovkou do práce, nebo někdy večer s puškou, tak mám vždy v kapse práznou piksličku od TicTacu a jakmile někde načapu berušku, zatknu jí a potom vypustím ve skleníku, ať to tam vomrkne.

Vono totiž slovo "beruška" zní strašně hezky. Nebo "slunéčko sedmitečné". Ale ve skutečnosti je to trochu jinak. Vono si vemte, že i v tom Ferdovi Mravencovi byla Beruška pěkná svině. A v reálu, v této velikosti, patří k jednomu z největších predátorů. Běhat to tady po lese v metrové velikosti, tak si místo kulovice pořídím kalašnikov, nebo radši RPG. Ale naštěstí jsou maličkaté, tak jsou to moje kámošky. A pomáhají mi, aby mě pak mohla pálit držka, když ta habaněra žeru.

Tak to bylo trochu k tomu pěstování.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Zatknout berušku - tak to mi vehnalo slzy do očí !!

I když jsem si chvilku myslela, že hlavně pěstujete hlavně.

Ode mne pět slepic jednoznačně !! A také ráda pálivé papriky..

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Tak oni si dnes (24.5) odsouhlasili nákup transportérů pro naší army za nehorázné prachy... hlavně že nejsou prachy na důchody. Tady by jeden blil

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Parkanová si své vojenské nákupy u soudu řešila tolik let.

Věřím, že i ta současná valkýra se bude jednou zodpovídat a bude jí z toho pořádně horko.

A kdyby náhodou ne, tak pro všechny z nás platí, že za své činy nakonec zaplatíme. A pro fialovou hrůzu to platí také.. V tom je ta jediná spravedlnost.

Pěkný večer přeji.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Před nějakým časem jsem doporučoval rozdělit tuto diskuzi na několik tematických okruhů. Někteří psali že je to nesmysl a že by to zdejší účastníky diskuze jen rozdělilo.

Dnešní diskuze ukazuje, jak to dopadlo. Je tu nepřehledná všehochuť. Koncesionářské poplatky, energie, důchody, Babiš, stav na Rusko Ukrajinské frontě, pěstování brambor, ekonomická situace, samozřejmě Švýcarsko nesmí chybět, výhody domácí výroby klobás, pěstování papriček, chvála berušek a nákup obrněných transportérů.

No nevím ale rozdělení diskuze na různá témata, z nichž každé téma by mohlo trvat dny měsíce nebo i roky by podle mne bylo přehlednější než mnoho témat v jednom místě. Výhodou by bylo i to že by bylo možné zpětně vyhledat zajímavý příspěvek třeba i po roce takto už jej jen velmi těžko hledáte za týden.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

že vzhledem k tomu, o čem byl hlavně dnešní článek, tak pěstování brambor a papriček a chvála berušek, byly víc k věci, než Babiš, Ukrajina a důchody.

Ale ono to je asi uplně jedno, jestli zde nahodíte téma "nebezpečí sršňů při včelařství", někteří lidé zásadně žijí pouze politikou, rádi se tím trýzní a rozčilují, takže to sem stejně nahodí. Kdo chce kam...

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Souhlasím s Vaší poslední větou. Kdo chce kam……………

Kdo se chce bavit o pěstování brambor půjde do oddělení Zahrádkáři, kdo se chce bavit o Babišovi, ať už má na něj jakýkoli názor, půjde do oddělení Babiš.

Stanovit téma dne a předpokládat že člověk který nemá zahrádku a nikdy na ní nedělal bude mít hodnotný příspěvek na toto téma, když mu zrovna vrtá v hlavě zajímavý článek z novin o obrněných transportérech?

Někdo například uvede příspěvek, v němž chválí nějaký přípravek proti mandelince a u někoho začne být aktuální po roce, a chce si tento příspěvek znova přečíst. Myslíte si že jej tu znova najde?

Já kupříkladu pěstuji brambory už asi padesát let, ale včera jsem zrovna nenašel čas tu své zkušenosti napsat, a tak je napíšu někdy kdy bude denní téma letadla F35 😊

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Kdo chce kam......

taky souhlasím!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Máte samozřejmě oba pravdu. Také bych byl raději, pokud by diskuse byla vedena vždy pouze k obsahu hlavního článku a nebyla z toho stoka různých výkřiků či s věcí nijak nesouvisejících (a většinou okopírovaných) článků. 

Milkman

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)