Co když....

Autor

V jednom musím souhlasit s lidmi kolem Bašty – předvolební průzkumy stále méně odrážejí realitu a stále více slouží jako další prostředek pro mobilizování voličů. Pokud vím, právě u volby prezidenta byly předvolební modely vždycky nejméně přesné a málo předpovídaly skutečné volební výsledky. Kolega Vlk by vám asi dokázal říci, která agentura byla nejlepší a která nejvíce vařila z vody, ale pokud si to dobře pamatuju, žádná velká hitparáda to při minulých volbách nebyla.

Já osobně ani nemám žádnou velkou důvěru ani k sázkovým kancelářím. Tvorba sázkových kurzů se nedělá tak, že by tam seděli nějací zkušení politologové, kterým by majitel tak moc věřil, že by si na jejich odhad vsadil vlastní peníze. Kurz se prostě neustále upravuje podle sázejících. Čím více lidi sázejí na Danušku, tím nižší kurz. Čím méně sázejí na Baštu, tím vyšší kurz. Výpočet kurzu je vlastně celkem jednoduchý – příjmy od všech sázejících musejí převýšit vyplacené výhry ať to dopadne jakkoliv.

Sázkové kurzy jsou sice hezký průzkum veřejného mínění, ale neříkají nic o skutečných voličských preferencích. Jen nám říkají, jak si sázející myslí, že dopadnou volby. I zde může (ale také nemusí) dojít ke značným výkyvům. Jediné, co je jisté, je to, že sázková kancelář neprodělá. Pokud se chcete bavit sázením, myslím, že pořád platí staré dobré pravidlo, že když všichni sázejí na favorita, vsaďte na outsidera. Pokud outsider náhodou vyhraje, výhra bude velká a vaše náklady malé. Ale nic víc se z toho vyvozovat nedá.

Když si přečtete procenta, která jsou v průzkumech přisuzována jednotlivým kandidátům, tak dojdete k tomu, že čtyři líbodémo kandidáti dají dohromady skoro 70% hlasů. To jako fakt? V době, kdy se všechno rapidně zdražuje, kdy na demonstrace přicházejí i lidé, které by to předtím nikdy nenapadlo? V době, kdy lidé netopí a neohřívají vodu, protože na to nemají a kdy se propadají do bídy? Jedny průzkumy říkají, že vládní podpora je na historickém dně, ale vládou podporovaní kandidáti na prezidenta posbírali dvě třetiny hlasů?

Mňo, myslím si o tom svoje…

Já ještě minimálně týden počkám s nějakými doporučeními. Ono se ještě hodně stane. Budou nějaké ty televizní debatičky, bude henten soud s Babišem, málo kandidátů nám odstoupilo předem… podle mě nás ještě ledacos z toho čeká. Nebudu proto předbíhat událostem. V této chvíli si ale stále myslím, že Bašta uspěje o něco lépe, než mu předpovídají průzkumy a Babiš o něco hůře, než mu předpovídají průzkumy. Zároveň zjistíme, jak moc těmto průzkumům věří evropsky hodnotní kandidáti. Jestli nám Hilšer s Fischerem včas odstoupí, tak víte, že všechny ty Mediany a Kantary lžou víc než kdy jindy. Letos si myslím, že kavárna nebude chtít zopakovat chybu z posledních voleb, kdy proti Zemanovi vybrali jen jednoho protěžovaného protikandidáta. Musejí mít dva a zařídit, aby ve druhém kole nebylo žádné překvapení.

Dnes si jen krátce probereme, co podle Vidláka bude plynout z volebních výsledků, bez ohledu na to, kdo nakonec tím prezidentem bude:

U Babiše je to celkem jednoduché – hraje o potvrzení svého statusu strany pro všechny. V posledních volbách dostalo ANO skoro 30% hlasů a podobně vycházejí preference i v současných průzkumech. Pokud by Babiš posbíral všechny hlasy lidí, co volí ANO, tak je v podstatě zaručeně ve druhém kole. Volební výsledek kolem třiceti procent by potvrzoval, že Babiš je stále impozantní politickou silou a navíc munice jeho protivníků (pomocí soudů, majetkových deliktů a zneužívání jeho syna) postupně ztrácí na účinnosti. V takovém případě může být Babišovi skoro jedno, jak dopadne druhé kolo. Každé procento nad třicet bude výhružným mementem celé pětikoalici, že jednou budou volby a pak to strašně schytají. A nemyslete si, v ODS i v KDU je spousta dobře živených pykniků, kteří si budou umět spočítat, že si jejich teplá křesílka brzy vezou lidi od Babiše, pokud Péťu neodstaví.

Naopak, každé procento pod třicet je potvrzením, že ANO ztrácí svoje kouzlo a pokud u Fialenka ještě víc přitvrdí, víc toho zcenzurují a víc se postarají o Péťovu mediální chválu, mohou Babiše dostat na kolena. Také by se ukázalo, že u nás prostě není možné být tatíčkem Masarykem pro všechny a nevyhranění středoví voliči sice jsou důležití, ale na spolehlivou kampaň to prostě nestačí. Andrejko by se musel začít o to více rozkračovat směrem k SPD a alternativě, protože jinde už hlasy nesežene. Je ale také možné, že by mu to stejně nepomohlo.

Ať tak či onak, tyto volby by měly být pro Babiše posledním lakmusovým papírkem, zda má či nemá cenu, pokoušet se o stranu pro všechny a zkoušet se přiblížit nadpolovičnímu volebnímu vítězství.

Zajímavá je situace u Bašty. SPD má podle průzkumů už preference okolo patnácti procent. Už nejsou daleko od preferencí KSČM z doby, kdy právě Vojta Filip byl ztělesněním protestních hlasů v této republice. Pokud by Bašta posbíral patnáct procent hlasů, tak by se sice stejně do druhého kola nedostal, ale Okamura by měl nabito pro svoje heslo, že SPD je jediná skutečná echte opoziční strana a všichni ostatní jsou jen užiteční idioti, kteří SPD okopávají kotníky a promrhávají voličské hlasy. Každé procentíčko nad patnáct procent znamená, že Samuraj má se svojí koncepcí od začátku pravdu.

Baštův výsledek mezi deseti a patnácti procenty znamená, že SPD zvládla komunikaci se svými věrnými, dokázala je zmobilizovat a přesvědčit je o své pravdě. To není málo. Okamura by tak měl svojí politickou budoucnost zajištěnou, mohl by si dovolit lecjaké „politické úkroky“ a jeho voliči by ho za to neobvinili ze zrady. SPD by stále byla silnou protestní stranou, kterou nikdo reálně neohrožuje.

Pokud ovšem Bašta bude mít méně jak deset procent, tak to znamená, že protestní voliči jsou sice schopni volit Okamuru, protože bude házet písek do soukolí vládní mašinérie, ale jinak nevěří, že by Okamura chtěl jednou převzít odpovědnost za tuto zemi. Pokud ani standardní elektorát SPD nebude volit Baštu, tak se kdykoliv může stát, že nebudou volit ani Okamuru.

Jací jsou voliči SPD? Věří Okamurovi, že to myslí vážně, nebo si myslí, že SPD je jen politicko-podnikatelský projekt? Prezidentská volba jednoznačně ukáže, kolik lidí věří v SPD. Pokud se ukáže, že Bašta dosáhne fakt jen těch 3,5% dle průzkumů, tak je to důkaz, že těch milion propadlých hlasů a dalších půl milionu hlasů SPD v podstatě leží na ulici. Být Okamurou, fakt bych přemýšlel, jestli stojí za to jít do voleb, které nemůže ani teoreticky vyhrát, ale může celému národu ukázat takřka ohnivým písmem, že SPD je „jen“ prostestní strana, která žije z toho, že to ostatní dělají blbě, ale nic jiného nenabízí. Pokud Bašta dostane deset procent, je všechno v pohodě, ale pokud dostane míň, budou mít nabito ti, kteří tvrdí, že SPD je za zenitem. Kolik opravdu dostane?

Pokud Petr Pavel a Danuška spolu dostanou víc než 50% hlasů, tak zapomeňte na jakékoliv vítězství Babiše, i kdyby se do druhého kola dostal. To by byl takřka dokonalý důkaz, že Fiala je v očích nadpoloviční většiny národa geroj, který dělá všechno dobře. Pětikolka ve volbách neměla většinu. Zvládla to jen díky volební matematice, která jim přihrála půlku propadlých hlasů, které by jinak nikdy nedostali. Kdyby dva kandidáti pětikolky dostali víc jak polovinu, tak Fiala posílil a ne oslabil. Ne, že bych této variantě nějak moc věřil, ale pokud nastane, budu ji takto posuzovat. Myslím si, že Fischer s Hilšerem odstoupí, protože skutečně existuje šance, že to zabrání Babišovi v postupu do druhého kola a pokud se tak stane, bude mít Fiala další důkaz, že jsou s ním lidé i přes těžkou situaci spokojeni.

Každé procento pod padesát pro Pávka a Čapuši je zároveň nespokojenost s Fialou. Osobně bych si myslel, že pokud do druhého kola postoupí Pavel a Babiš, tak je to pro Babiše hratelné, pokud součet Pabla Nerudové bude do 45%. Pokud bude mít 45 – 50%, tak to vidím dost nejistě a pokud bude nad 50%, tak Babiš zvítězí jen díky nějaké mimořádné okolnosti. Pokud s Babišem postoupí Nerudová, tak by se musel Pávek pochlapit a Nerudovou nepodpořit, aby mohl Babiš vyhrát. Ale to neudělá.

V této chvíli si stále myslím, že Babišovi bude na druhé kolo chybět nějaké mizerné jedno nebo dvě procenta a Bašta bude úspěšnější, než to teď vypadá. Ale druhé kolo bude souboj mezi Nerudovou a Pavlem.

Za týden si řekneme, jak se to posunulo.

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.2 (79 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vydlaku, zastavat se hyen a recidivistů jako jsou Tusl nebo Čermák, kteří se živí nenávistnym pronásledováním názorových oponentu na jedne straně a zároveň volat po toleranci je opravdu silné kafe. Možná bys mluvil jinak, kdyby si tě někdo takový jako Tusl nebo Čermák vyhledl, jako objekt svého zájmu.

Průměrný počet slepic: 3.1 (18 hlasů)

Tušl je vylízanej psychopat, který útočí na ženy...
Byl už pětkrát odsouzený. Mimo jiné vyhrožoval brutálním zavražděním matce svého dítěte, na které neplatí výživné. Vždy ale vyvázl s podmínkami.
V únoru 2019 sdílel Patrik Tušl na svém profilu na Facebooku text písně, v níž se zpívá o brutálním násilí na ženě. "Prokopu ti žebra, ať konečně chcípneš, tak krvácej děvko, strašně miluju tu vůni krve, kde mám nůž, ať ti můžu rozpárat obličej od ucha k uchu," psal. Pod příspěvkem uvedl, že právě takhle smýšlí o své bývalé partnerce. "Taky budeš!" napsal směrem k ní dovětek, že lituje jejich seznámení. Vztah Tušla vůči bývalé přítelkyni se vyhrotil po jejich rozchodu, kdy se začali přít o svěření dcery do péče. Po jednom souvisejícím jednáním na úřadu jí do očí řekl, že by si "zasloužila rozšlápnout ksicht jako šváb, protože je šváb". Když zase odcházeli od soudního jednání o osudu jejich dcery, Tušl po něm své bývalé partnerce napsal výhrůžný e-mail."Upozorňuju tě, že si tě v nepozorované chvíli chytnu a zmrzačím tě, ty bezcharakterní svině, nepomůže ti ani celý policejní sbor, nahlas si kolik oznámení chceš, ale nevyhneš se tomu, na viděnou," stálo v něm.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Demokracie je mimo jiné různorodost (po Havlovsku "plurrralita") názorů. Pokud se někdo ozve proti přílivu Ukrajinců má jeho názor stejnou váhu, jako když se někdo ozve proti prezidentu Zemanovi. Toho prvního ale zavřou na měsíc do zadržovací vazby (aby prej nemohl točit další videa) a z toho druhého udělají ctihodného senátora. A je mi kurva fakt jedno, že jsou oba stejní psychopati.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Jestli se lidé z opozice zastávají výsledku soudního rozhodnutí v případu Tušla a Čermáka, není to ani tak o nich, jako o tom soudním rozhodnutí. Lidi zlobí jednání a výsledky práce státních aparátů a věřte mi, že národ neví, co všechno se v této zemi děje a kam až to zajde. To co popisujete, mu soud klidně odpustí, pokud nebude mít urážející námitky proti proudu Grean Deal. Ikdyž to co popisujete je opravdu hrůza, ale se státním aparátem, tohle ani nehne.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

K Baštovi mam ideově blíž, ale nic moc osobnost, nevybral to Okamura moc dobře, i když tou chartou vytřel sluníčkářů trochu zrak...

Ale dám to Babišovi, protože lepší pseudo-vlastenec než anti-vlastenci jako ti ostatní, pro-unijní šašci... a Bašta šanci nemá, takže chci Babiše v 2.kole...

Průměrný počet slepic: 3.8 (24 hlasů)

In reply to by Šumák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Se Šumákem bych i souhlasila. Babiš ve druhém kole, jinak jsme ě ztraceni v moři. Stejně tak si myslím, že to Okamura nevybral dobře, ale možná nemají z čeho vybírat, tak ho tam zkusili "prdnout". To, že Bašta nedávno mluvil, jak mluvil, mi připomíná Bidena, je to asi i vzhledem k věku... Z Bidena má svět srandu a je pár nezapomenutelných vět, které svědčí o tom, že věk je u některých (zdůrazňuji u některých) lidí na překážku.
Dříve jsem Okamurovi fandila, zašla na nějaký ten mítink, dokonce ho někde i volila, dokud mně samotné nedošlo, jak píše Vidlák, že "SPD je „jen“ prostestní strana, která žije z toho, že to ostatní dělají blbě, ale nic jiného nenabízí." 
Ne že by to mysleli špatně, ale nemají na víc než na připojení se k hlasování, nebo hlasovat proti. Zatím nechtěli podpořit nikoho kromě sebe, jenomže často je třeba udělat nějaký kompromis, hledat cesty, a ne jenom nadávat. Už mám to "espéďácké období" za sebou, byť by se mi líbil zákon o referendu atd...

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

Ta věta od Vidláka je vytržena z kontextu, on to řekl jako jednu z možných variant. Ale je to ta část, o které si myslím, že to tak je.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Snít můžeme o ledasčem, ale zůstane to pouze snem. Reálně můžeme pouze pomoci prosadit Babiše, na víc nemáme. Pokud to nepochopíme, může Babišovi utéct to druhé kolo o procento nebo o dvě a pak budeme mít to, co si za svoji neschopnost reálně vyhodnotit situaci zasloužíme: Nerudovou nebo Pavla.
Buďme realisty!

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by Inza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babiše raději než blondýnu s velkou hlavou a malým proamerickým mozkem.
Alespoň na těch 5 let než se vyprofiluje třeba i jiná osobnost. Pořád lepší než čekat, co s námi za tu dobu s Nerudkou amíci napáchají.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Inza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babiše? To myslíte vážně? On jen hraje, že je jakási opozice v EU. Vždyť podepsal green deal. Jourová je jeho člověk. Prosadil tu covid diktaturu. To vám nevadí?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by David (neověřeno)

Trvalý odkaz

A vy si myslíte, že Nerudová nebo Pavel budou proti EU a jejím nablblým nařízením? Podepíšou co jim dají a ještě něco navíc.
Bašta v EU nezmůže taky vůbec nic, jestli si myslíte, že ano, tak jste na omylu. Orbán není jeho vzor - chce vrátit Krym Ukrajině a bonzoval na Babiše, což mě definitivně utvrdilo v tom, že on ne.
Jourová na Babiše nehledí, ta má už dávno jiné kamarádíčky a jede si svou cestu bez ohledu na všechny, i na nás, natož na Babiše.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Hledal jsem a nenašel, že by Bašta podporoval vrácení Krymu. A kdy na Babiše kde žaloval? Já bych byl rád, kdyby byl Babiš za ty zrůdnosti s covid diktaturou zavřený.
https://www.forum24.cz/jaroslav-basta-bojuje-za-mir-ovsem-podle-predsta…

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jaroslav-Basta-dostal-v-C…

https://plus.rozhlas.cz/basta-spd-rusko-ma-narok-na-sferu-vlivu-ma-nejv…

Zatím bez slepic

Z hradu bych s vládou nebojoval. Jako prezident bych neměl problém jí pomáhat.
Lidovky.cz: Jste ve válce s částí politické garnitury. Jako prezident byste ale byl do značné míry odkázán na vládu...
Nechci s vládou bojovat, teď logicky plním roli lídra opoziční strany a poukazuji na to, co dělá vláda špatně. Jako prezident bych neměl problém jí pomáhat.
Lidovky.cz: Chcete být aktivním prezidentem a iniciovat některé kroky, jak byste ale chtěl spolupracovat s vládou, která tu bude ještě tři roky a která je vůči vám nepřátelská?
Ne vůči mně, oni jsou odmítaví vůči všem, vůči opozici jako celku. To mě moc mrzí. Já jsem chodil jako premiér za panem Fialou, byl jsem za ním třikrát, tajně, aby to novináři nevěděli. Zaskočilo mě, že on to neopětuje. Předal jsem mu úřad v rekordním čase. Všichni jste psali, že budu jako Trump a že se nebudu chtít vzdát moci. Přitom jsem mohl využít nabídku prezidenta a říkat, pane Fialo, pojďte se potkat, pojďte jednat, a být ve funkci premiéra dalších několik měsíců. Ale situace byla jasná, všechno proběhlo korektně. Překvapilo mne, že nás pan premiér pozval dvakrát kvůli Ukrajině, ale o ekonomických věcech s námi nechce mluvit.
A ohledně covid diktatury reflexe nulová.
https://www.lidovky.cz/domov/rozhovor-andrej-babis-prezidentsky-kandida…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cituji: Pokud se ukáže, že Bašta dosáhne fakt jen těch 3,5% dle průzkumů, tak je to důkaz, že těch milion propadlých hlasů a dalších půl milionu hlasů SPD v podstatě leží na ulici.
Kolik hlasů, prosím, dostali Piráti, Kdu čsl, Top09, Stan ? Kolik z nich by se ani do sněmovny nedostalo?
A přitom dostali nejen křesla ve sněmovně, ale i krmníky a pašalíky ve vládě!
Kdyby se Soc dem spojili konečně s Ksčm, mohli tam krmníkovat také. A možná by je vzal do holportu i ten vítěz voleb ANO.
Soudit podle výsledku pana Bašty, který je z mě nejasných důvodů, náhle uváděn i do české hahavize a do PRIMA Bruselu, je vaše hledisko.
Já s ním ovšem nesouhlasím. Hlasy pro Baštu berou hlasy Babišovi, kterého já budu volit poprvé a doufám, kromě druhého kola volby, už nikdy.
Doufám, že zůstane tou mizernou opozicí, která nás tak jako tak táhne pod Brusel. Jenom ne takovým kvaltem jako Posseltův podomek.

Průměrný počet slepic: 3.7 (21 hlas)

Asi tak.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Agarin: "Kolik hlasů, prosím, dostali Piráti, Kdu čsl, Top09, Stan ? Kolik z nich by se ani do sněmovny nedostalo?
A přitom dostali nejen křesla ve sněmovně, ale i krmníky a pašalíky ve vládě!...)
------------------------------------------------------
JENOMŽE TADY SE NEHRAJE NA MNOŽSTVÍ STRAN S NÍZKÝMI PROCENTY, KTERÉ SE I TAK DOSTALY DO SNĚMOVNY A UDĚLALY SPOLU KOALICI. TADY NEJDE O ŽÁDNOU KOALICI PREZIDENTŮ.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Už dlouho nerozumím tomu,proč dnes opoziční strany ANO a SPD spolu úzce nespolupracují.Vždyť pětikolka jim to názorně ukázala.Teď by to bylo nanejvýš užitečné.Kdo mi to vysvětlí?

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

In reply to by Pavouk (neověřeno)

Trvalý odkaz

To máš těžký, když ANO hlasuje v europarlamentu s Macronem a sluníčkáři a proti Orbánovi často, i když si tady hraje Babiš na kámoš Orbána. To samé jeho Jourová... uff.. měl by uznat, že Jourová byla jeho velký přešlap, Charanzová taky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by Šumák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jourová a Charanzová nejsou z hlediska Babiše přešlap. On tak chce v EU vypadat.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Jde o to, jestli takový i není opravdu...

https://echo24.cz/a/HLRPu/zpavy-svet-eu-ek-chce-prevzit-dohled-media-jo…

Ale lepší než vyloženě prounijní Pafko a Nerudka no :( ale nic moc

Zatím bez slepic

In reply to by Pavouk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud si dobře vzpomínám, tak Okamura nenechal na Babišovi nit suchou. V době jeho vlády sice hlasoval pro některé věci, za což byl tehdejší opozicí (stejně jako KSČM) kritizován, že vládu podporuje a kdesi cosi, ale jakmile mohl, od Babiše se distancoval a nemluvil o něm dobře. Dával si různé podmínky, jako například vystoupit z EU (což by se mi sice taky líbilo, ale jaksi to není jen tak, jak si Okamura asi představoval. Zatím to neudělá ani Orbán, asi ví, jak složité by to mohlo být - už podle příkladu Británie, natož nás).
Pětikolka drží pohromadě, protože je falešnější než Okamura s Babišem. Jejich přání, ve které nedoufali, se splnilo díky Rychetskému, takže udělají všechno pro to, aby se jim to nerozpadlo a budou si tolerovat nejen korupční kauzy (Dozimetr), sraní si do úst se zastropováním a všelijaké trapné výkřiky o svetrech, o prodeji Budvaru, o Putinovi v pytli...., hlavně že jim to sype. Každý rok pro ně dobrý. Co každý rok - každý měsíc pro ně dobrý. Kde by si taková Pekarová přišla na statisíce za měsíc. U mobilů určitě ne.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák píše: "Pokud Petr Pavel a Danuška spolu dostanou víc než 50% hlasů, tak zapomeňte na jakékoliv vítězství Babiše, i kdyby se do druhého kola dostal. To by byl takřka dokonalý důkaz, že Fiala je v očích nadpoloviční většiny národa geroj, který dělá všechno dobře."
Hluboký omyl. S názorem, že by Fiala dělal všechno dobře, jsem se ještě nesetkal. Podle mého názoru by to byl dokonalý důkaz, že si nadpoloviční většina národa myslí, že Babiš jako prezident by byl ještě horší. Nic více, nic méně.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Pokud až do voleb 2025, pak Babiš, který ji asi podrží. Když chcete, aby ji nahradila jiná, pak Bašta. O tom by měla být nyní tak potřebná předvolební agitka, to je důležité. Na analýzy, jaká je ta dnešní, bude čas po prvním kole, kdy již nebude nutné žonglovat s čísly a slovy "když, kdyby". Čísla budou jasná.
Bašta veřejně v novoročním videu slíbil, že vládu by v rámci svých prezidentských ústavních možností odvolal. I kdyby na to právo přímo neměl, vlastenecké kruhy jistě zorganizují petici k vypsání referenda o předčasných volbách a Bašta ji nestopí jako Čaputová na Slovensku. Tam došlo k odvolání vlády ne z vůle lidu, ale kvůli vnitřním koaličním rozporům... ale to je jiný, i když hodně poučný příběh.
Chtělo by to spíš analýzu, jak se Babiš zachová, když vyhraje. Co slibuje? K čemu se zavázal, v případě, že bude zvolen? Je důležité mít tu představu nyní. V čem vládě ustoupí a v čem by mohl vzdorovat. Jaké zákony bude vetovat. Jaké červené čáry si stanovuje jako Hlavní velitel ozbrojených sil... (kdo to ví, odpoví, odpoví mi na otázku).

Čemuž věřit lze. Babiš slibuje co? Tlak na vládu na odchod z Lipské burzy? Nevyslání českých vojáků do cizích konfliktů? Orbánovský vzdor? Myslíte? Hmmmm

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Axplorer.
Přesně tak.
Voliči budou zase podvedeni.
Rozhodnou hlasy ze zahraničí.

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

Myslím, že Explorer uhodil hřebíček na hlavičku. Přesně o to totiž jde. Čím déle tam tahle vláda dezolátů bude, tím ta katastrofa bude větší.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Orbánovský vzdor bych od Babiše nečekal. Vzpoměňte si, jak se reálně choval během svého premierování vůči EU. Žádné reálné vymezení, prakticky vše vždy odkýval. K Orbánovi se hlásil jsem před volbama, teď už se k tomu ani moc nezná.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Ta prvotní předvolební agitka je jistě zcela logická. Ale hlavně by právě měla vycházet z těch otázek uvedených ve třetím odstavci. A bohužel odpovědi na ně jsou krajně nejisté. Neméně důležité je předvídatelné pokračování volebního příběhu v případě vítězství pana Bašty. Předvídatelné nejen v tom, že své sliby splní, ale i v tom co bude následovat. Ústavní soud už nám párkrát předvedl, co dokáže a já si jsem jistý, že nám to předvede znovu, nejen po odvolání vlády prezidentem, ale i při případném pokusu o referendum o předčasných volbách. Ta zmínka o Slovensku byla nejen trefná, ale i poučná. Je dobré se občas k sousedům podívat. Takže, co nám přinese vítězství Babiše? Akorát tak pochybný příjemný pocit z totálního nasr . . naštvání pětikolky a očekávaného nicneřešícího okopávání kotníků vládě, co by pomstě za předchozí ústrky. A co prezident Bašta? Čitelnou a jasnou názorovou oponenturu k vládě. Proto tak ty volby vždy prožíváme, i k těm "malým" pravomocem. Ale navíc !!! K těm malým pravomocem patří i to, že je vrchním velitelem armády s pravomocemi na kterých si snad vyláme zuby i ústavní soud. No a v dnešní době mít pana Baštu jako vrchního velitele armády? Ano, je to krásný sen. Ale já někdy tak rád sním.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Vy věříte, že Bašta by odvolal vládu...?! Tak to je fakt podle mě agitka jak hrom. Něco jiného je, co se slibuje, a něco jiného, co se děje. Jak se říká - sliby se slibují, blázni se radují.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Jen jsem dotáhl do důsledků jednu Exprolerovu variantu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

poslední řádek unikl navíc, měl být vymazán, ale schoval se pod spodním okrajem diskusního okna...omluva...

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, zcela s Tebou souhlasím v analýze volby, sám budu volit Babiše, ať už se bude dít cokoli, a to jen z toho důvodu, že není jiná alternativa, chybí tu kandidát skutečné, bez přívlastků demokratické strany. Jen prospěchářští zástupci, libo demo fašizujících stran, nebo zástupce strany policejní demokracie. Babišova ANO rozkročená a přešlapující zprava do leva, v tom taky pěkně lavíruje a není to žádná výhra, spíš naopak, ale jednooký králem, alespoň nějaká naděje v tom marazmu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

In reply to by JM (neověřeno)

Trvalý odkaz

To má být jako SDP? To jsem nějak nepochopil... Právě že Babič není žádná výhra, neboť slouží stejným pánům, tak není jediný důvod ho volit. Pokud tedy nepočítám protáhlé ksichty na Kavkách...

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Možná by to bylo řešení: Když Babiš odstoupí ve prospěch Bašty – viz - !Argument https://casopisargument.cz/?p=47556
Někdo by měl pana Babiše přesvědčit, že vlastně o prezidentsví nestojí.
Pak bych šel rád k volbám.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdravím, starý kamaráde vidláku. Nejprve píšeš o tom, jak jsou průzkumy na houby, a pak najednou začneš chválit SPD na základě průzkumů ... nějak nejsi ve formě. Od té doby, co jsi začal kydání monetizovat (už bylo na čase!), to není ono.

PS Na podzim jsi mával vlajkami revoluce a už plánoval dělnicko-rolnickou vládu. Jenže Fiala si akorát zívl, nechal Vás v klidu vycukat ... Nějak se vám ta levoruce sype pod rukama.

Ať se daří v novém roce!

Průměrný počet slepic: 2.8 (12 hlasů)

Tak něco vymysli ty, chytrolíne Aspene, kritizovat umí každý, na to je tady "prezident" každý druhý. Vidlák vždycky předhodí několik variant a nemá věšteckou kouli. Nastiňuje, jakým směrem se věci mohou ubírat. Fiala si může zívat jak chce, s takovými joudy, jak jsi ty.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

proč se tu jisté procento "neomylných" naváží do Vidláka. Vidlákovi to myslí a to nejen politicky, tak jako málokomu z nás. Má všeobecný přehled, rozhled, skvěle píše i argumentuje. Za mě, klobouk dolů! A to nejsem zvyklý nikomu lichotit. Vidláka bych si dovedl představit v politice. Tam by byl opravdovou bílou vránou mezi tím houfem černých vran, potažmo hlupáků.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy jste z těch, kterým to tady myslí. Já se jen divím, kde se bere tolik těch marných... Asi budou mít pravdu ti vědci, kteří tak správně charakterizovali populaci na této planetě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Ono se vždy nechá ke každé úvaze o tom, o čem se můžeme jenom dohadovat, něco připojit.

Mne napadají dvě myšlenky, které se mi při každých volbách honí hlavou o poněkud více, než v dobách mimo volby.

Ta první je, že u nás v Čechách je značná část voličů ochotna volit proti vlastním zájmům. Což také pokaždé učiní. Neuběhne pak ani pár týdnů a nemálo z nich se diví a lituje, co to vlastně zvolila, což ovšem dotyčným voličům nebrání v tom, aby se příště zachovali úplně stejně.

Tento nepochopitelný jev kdosi jednou zdůvodnil nesamozřejmostí českého národa. Položme si otázku: Co to vlastně nesamozřejmost – zejména ve smyslu existence a chování většího společenství lidí – je? Mojí odpovědí je, že nesamozřejmé společenství je takové společenství, které vzniklo uměle. Tedy na základě vůle několika jednotlivců - většinou propagandistů - obvykle vytržením z nějakého většího celku. Nevzniklo tedy jako přirozené vyústění společenských vztahů ukotvených v dávnější minulosti a ověřených ve zkouškách nadčasových, na základě tradice a samozřejmě také na základě křesťanského mravního řádu.

Ta druhá myšlenka se týká protestních stran, jako např. SPD, kterou zde pan Daniel v tomto smyslu uvádí, resp. protestního principu vůbec.

Již nějakou dobu tu máme jednu stranu, která při svém vzniku i počátečním počínání nenechávala nikoho na pochybách, že pojala protestní princip za ustavující ideu své politické existence. Jistě si pamatujeme onen slogan, který měl být pro celou společnost čímsi na způsob výstřelu z Aurory: „Pusťte nás na ně!“ A jak češťí Piráti dopadli, že?

Vybavím-li si obraz českých Pirátů, hned mne napadne také obraz českých Chartistů. Co to bylo za odvahu postavit se represivnímu režimu, který měl tehdy veškerou moc ve svých rukou, a kdo z chartistů – pravda, mnozí z nich už nežijí – se dnes dokáže ozvat proti cenzuře a celé té praxi pošlapávání a svévolného výkladu lidských práv včetně válečného slovníku, jimiž je náš politický provoz zamořen den ode dne více a více?

I tady máme k dispozici jedno vysvětlení a to už po hodně dlouhou dobu. Najdeme ho opět v Písmu svatém. Cituji volně: „Tam, kde s lidmi nestaví Bůh, tam se stavitelé marně namáhají.“ Pokud jsem si já dobře všiml, tak ani Piráti, ani Chartisté, ani zakladatelé Československa – až na osobní výjimky – nepokládali Boží řád za závazný pro své počínání.

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

Jiří, bavíme se tady o strategii, která by byla pro nás optimální při prezidentské volbě. Úvahy o tom, že nepožehnaný český národ je vlastně nepřirozeným umělým konstruktem předurčeným k zániku vedou k akorát závěru, že nemá vůbec smysl se nějakými volbami zabývat.

Jsme národ, dokonce opět více než 100 let máme svůj národní stát. Národ se definuje na základě společného jazyka a pak je tu ještě existuje jistá soudržná síla - vlastenectví, nacionalismus. Nacionalismus má určitý negativní nádech, protože se předpokládá, že se jedná o přehnané vlastenectví, já si myslím, že vlastenectví a nacionalismus jsou si rovny, jsou synonyma.
Asi v každém národě jdou proti sobě dvě síly odpudivá a přitažlivá, národ drží pohromadě pokud ty soudržné, přitažlivé síly převládají. Ty odpudivé představují rozpory, třeba třídní, osobní sobectví, nadnárodní, globální zájmy atp. To vlastenectví by se dalo i měřit, stupnice by se pohybovala od národní vlažnosti, lhostejnosti až po patologický nesnášenlivý nacismus. Někde tam uprostřed je ta optimální míra, která je pozitivní a drží národy při sobě, je schopna definovat národní zájem, který má podporu většiny národa.
U nás je ta průměrná míra vlastenectví zatraceně nízká a to je ten problém.
Vlastenectví se musí budovat, zvláště když máme ten luxus národního státu. Musí ho podporovat školství, media a také stát. Je to v podstatě ideologie, ale pokud se to nepřežene, tak užitečná ideologie, i když jsou to občas i mýty a romantické pohádky. Řekl bych, že třeba v Maďarsku se to vlastenectví pohybuje kolem té optimální hodnoty, mají tam definován svůj národní zájem a stojí za ním většina Maďarů.
Ale po roce 89 se u nás dlouhodobě a soustavně podceňovalo a to jsou důsledky.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Ach jo, Jirko, ukažte mi, kde stavění s Bohem bylo spíše přínosné pro lidi a ne pro církev?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

prý proč nespoupracuje ANO s SPD? Naivní otázka. Proč by měl Slovák s Japoncem pracovat pro Čechy?

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pche..... :-)))

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

že Okamura není zvyklý s někým spolupracovat. A Babiš je takový týpek chamaleona. Žijeme ve ztracený zemi a v zatracený době.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Jedinou rozumnou věc, jakou může Babiš udělat, je vytáhnout svinstvo na Petra s Pavlem a Nerudovou, a odstoupit. Vytvořit určité vakuum beznadějnosti a vykastrovanosti této volby. Jinak máme husičku prezientkou a tečka.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Bašta je rozumná alternativa na osvobození naší země z područí bruselských zločinců. Jediný jasně řekl, že po svém zvolení odvolá Fialovu vládu národní zkázy. Žádná jiná volba pro skutečného vlastence neexistuje. Je smutné, že nyní, kdy stojíme před rozhodující bitvou o pražský Hrad, se někteří schovávají (Rajchl) a počkají jak to dopadne, a jiní v prvním kole volí rovnou Babiše, který žádnou alternativou není a vládu neodvolá. To udělá jen Bašta. Každý kdo nevolí Baštu v prvním kole zrazuje národ! Ať už má ke své voličské zbabělosti či vychytralosti jakékoliv výmluvy. Je to zrada a zrada zůstane zradou. Rajchl už nikde nebude moci oslovit národ, pokud se nyní schová a jasně Baštu nepodpoří. Nikdo, kdo Baštu nyní nepodpoří už nemá nárok vést národní scénu, je to buď zbabělec, vychytrálek nebo zrádce. Politicky je mrtvý, tak jako tak. Každý kdo stojí za národem to ví. Není zde nikdo (kromě Rajchla), kdo by Baštu z relevantních sil na národní scéně nepodpořil. Podpořili ho kompletně všchni bevýjimky 100 stran, hnutí, spolků, iniciativ a osobností všetně Vrabela. Nikdo nestojí nestojí stranou jen Rajchl a váhající Vidlák. Jinak celé národní hnutí stojí za Baštou. Hraje se tedy jen o to, dostat k Babišovi Baštu do druhého kola. (Úvaha, že by se Babiš s volebním potenciálem ANO 30 procent nedostal do druhého kola je úsměvná a samozřejmě naprosto nesmyslná). Samozřejmě, žr pokud by se Bašta do druhého kola proti Babišovi nedostal, a stál proti němu Pavel nebo Nerudová, tak nám nezbývá než to hodit v druhém kole Babišovi. To je jasné.....

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Tento národ zajde na zbabělost, já se stydím za to, že jsem Čech, že se tu většina lidí krčí a přemýšlí, jak na své kolaboraci s Fialovou pětikolkou vydělají, fuj. Stát na straně silnějšího, to je vždy výhodné, a on si zbabělec nepřipustí, že je zbabělý, on si ten svůj postoj na straně silnějšího vždy ideologicky zdůvodní. Vidláku, já ti do té tvé volební matematiky zasáhnu, já jsem nikdy ANO nevolil, ale půjdu volit Babiše v prvním i druhém kole. Včera jsem vysvětlil proč, protože mě tato odporná pětikolka chtěla zneužít, mysleli si, že jsem jeden z mnoha zbabělců v tomto národě, ale zklamal jsem je, jsem jejich nepřítel na život a na smrt. Tož takto.

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

A Vidláku, jediní, co řvali před Krajským soudem na Praze 5, aby soud skončil tu frašku na politickou objednávku s Tušlem a Čermákem, to jsem byli my dva z jižní Moravy. Vevnitř v budově byl ještě Černohorský, a ten je také z jižní Moravy, To jen k tomu včerejšímu tématu. Celu dobu tam stál proti nám policajt v civilu s páskou na ruce "Policajt" a jak jsem dal megafon k hubě, tak začal nahrávat". Tak jsem mu dal žrádlo do koryta, aby ho Rakušan pochválil. Já toho idiota znám, on už mě několikrát nahrál, když jsme chodili z jara protestovat na Letenskou pláň, ale ještě na mě neudeřil. Na mého parťáka Slávka Popelku už udeřil, ten už byl 2 x pozván na Bartolomějskou k výslechu. My jsme totiž odnesli na Národní muzeum dopis, aby sundali tu vlajku fašistického státu a nějaký idiot z Národního muzea ten náš dopis odnesl na policajty. Takoví jsme my, chlapci z jižní Moravy, bez bázně a hany. My jsme stejný dopis ještě odnesli na Rakušana a na ČT, jediný idiot, který to šel na nás prásknout, tak byl z Národního muzea.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

To vás oba určitě potěší pozvánka na setkání s vlasteneckým kandidátem Baštou. https://www.inadhled.live/zajimavosti/na-pivo-s-bastou/

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Kdo posílí, kdo oslabí, to zajímá především toho, kdo je v politice. Nás, obyčejné lidi zajímají spíše následky volby. V méédiích je pořád prezentovaná trojice kandidátů: Babiš, Nerudová, Pavel. Jako kdyby nikdo další neexistoval. To se nám snaží vsugerovat mééédia. Mají nás za nemyslící blbečky, kteří přijmou vše, co se jim předloží. Babiše známe a víme, co od něho můžeme čekat. Stačí si vzpomenout, jaký byl premiér. Protichůdná a nesmyslná nařízení jako opatření proti covidu, zavírání většiny malých provozoven, ty velké byly otevřeny, zavření okresů, zákaz nočního vycházení a další. Opravdu nezapomenutelné. Měli jsme také nejdéle zavřené školy v celé Evropě. Viru ta opatření nevadila, zato mnozí lidé se z jejich následků nevzpamatují do konce života. Ti ostatní, kromě Babiše a Bašty jsou členy Aspen Institutu a příznivci Pětidemolice. O Baštovi se moc nemluví a to je škoda. je velmi zajímavý člověk s politickými zkušenostmi, který není sluhou cizích zájmů a umí mluvit. Není to žádný slabý, koktající stařec, posuďte sami. https://www.youtube.com/watch?v=snGGvRxw6U8&t=2s
Kdo má ve čtvrtek 5. ledna čas, tak se s ním může setkat naživo. Více informací je zde https://www.inadhled.live/zajimavosti/na-pivo-s-bastou/
Přeji nám všem šťastnou ruku při volbě prezidenta
Keliška

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)