Zase ty detaily

Autor
Štítky

Zase ty detaily – litterate.cz

Ano, dneska to bude o válce na Ukrajině. Ve dvou úvodnících jsem upozornil, že se tam stalo něco, co se dosti vymyká dosavadnímu průběhu tohoto konfliktu. Paradoxně se tak stalo právě v době, kdy jsem se vymezoval vůči pohledu Mariana Kechlibara a Davida Petrly, kteří tuto situaci víceméně předvídali a najednou jsem to já, kdo by musel velmi krkolomně rekonstruovat střípky, aby zapadaly do mých předpokladů. Ne, dělat to nebudu, protože ctím zkoušku realitou. Předpoklady můžu mít jakékoliv a mohu používat libovolné úhly pohledu, ale pokud realita ukáže něco jiného, je nejvyšší čas předpoklady opustit a přizpůsobit se skutečnosti.

Takže… Ukrajina spustila u Charkova ofenzívu, která měla za následek takřka úplně vyklizení charkovské oblasti včetně města Izjum, které tvoří strategicky důležitý uzel. Na ruském internetu to bylo velmi zlobně komentováno, protože to byla značná porážka a jak vidno, Rusové nejsou zase tak zblblí propagandou (jak se nám tady říká), aby si nedokázali udělat obrázek, co se děje.

Předevčírem upozornil Petr Hampl na jednu důležitou věc. Pokud si chceme přečíst nějakou analýzu bojů, pokud chceme vidět mapky, pokud se chceme nechat poučit, jak se vlastně taková válka dneska vede, tak musíme takřka výhradně na proruské weby. Tam není problém najít vojenské analytiky, kteří různým způsobem komentují průběh bojů. Dodají mapky, přehledy, argumenty. Ale pokud bychom chtěli najít podobnou analýzu z ukrajinského a západního pohledu, tak od všech analytiků dostaneme jen obecnou hlášku, že Rusové jsou ožralí, neschopní, mají velké ztráty a prohrají. Bez dalšího vysvětlování.

Hele… já jednoho takového analytika našel. Jmenuje se Jan Ludvík, slyšel jsem ho v úterý u Zity Senkové v pořadu „Jak to vidí.“ Pokud jsem to správně pochopil, tak učí na stejné škole jako Švihlíková a zdá se, že fakulta si umí vybírat lidi. Poslechl jsem si celý pořad, promyslel jsem si to a teď tu pro vás mám Vidlácký pohled na ukrajinské události posledních dní.

Analytik Ludvík upozornil tři důležité věci, které sice víme, ale málokdy zaznívají v argumentaci:

  1. Ukrajina je schopná podél fronty dlouhé 2000 km rychleji přesouvat zálohy, protože to prostě umožňuje tamní silniční a železniční síť. Rusové jsou na tom hůř, přesuny jejich jednotek prostě trvají déle. Fronta připomíná svým tvarem písmeno L a Rusové ho „objížďějí“ z té delší strany. Zároveň jsou více omezeni stavem a provedením silniční i železniční sítě.
  2. Rusko se od začátku staví k válce na Ukrajině jako k takové větší Sýrii. Je to prostě zahraniční intervence. Sice poněkud přerostlá intervence, ale z ruského pohledu ro prostě nemá být válka. Lidé se mají doma bavit, chodit v klidu do práce, jezdit na dovolenou a všechno má odbojovat armáda profesionálů, dobrovolníků a místních. V Rusku samotném to nemá vypadat jako za Druhé světové.
  3. Rusko má na Ukrajině o dost méně vojáků než Ukrajina samotná. Jestliže je pro Rusko celá válka „jen“ zahraniční intervencí, tak na Ukrajině jde o plnohodnotnou válku celého národa a rozhoduje se v ní o fyzickém bytí a nebytí celého tamního režimu.

Slušné ne? Mezi všemi těmi kecy o ruské ožralosti to bylo jak závan čerstvého vzduchu.

Já už delší dobu tvrdím, že Rusko dělá, co dělat chce. Že prostě na Ukrajině zapálilo válečný požár a nechává v něm hořet ukrajinské životy a miliardy peněz. Ukrajinskou převahu v lidské síle vyrovnává svou převahou v dělostřelectvu. Svým způsobem není ani tak zajímavé, že elitní ukrajinské jednotky prorazily frontu bráněnou malým počtem mobilizovaných branců LLR, ale zajímavé je, že to Ukrajinci udělali až teď a ještě se dlouhou dobu snažili budit dojem, že k ofenzívě dojde u Chersonu. A navíc u Chersonu skutečně provedli silný útok, ve kterém obětovali velké množství lidí a techniky. Skutečný útok pak Ukrajinci provedli zcela v souladu s taktickými zásadami na nejslabším místě protivníkovy obrany. Pro úspěch tohoto útoku hodně udělali a hodně také obětovali.

Proč na to došlo až teď? Proč to Ukrajinci neudělali před měsícem nebo před dvěma? Rusové jsou přece ožralí a neschopní ne? Proč to přišlo až teď? Protože až teď měli Ukrajinci k dispozici dostatečné zálohy, aby takový útok mohli provést. Možná dokonce mají zálohy ještě větší a budou schopni provést ještě další podobné ofenzívy. Ale až doteď platilo, že Rusové dokázali se svým menším počtem vojáků a větším počtem dělostřelectva vést pomalou pomaličkou ofenzívu. Jinými slovy, Ukrajinci až doteď tak tak drželi vyrovnaný souboj s početně slabším, ale materiálně silnějším nepřítelem. Až v srpnu se začaly síly srovnávat a teď Ukrajinci převážili součty sil ve svůj prospěch.

Úspěšná ukrajinská ofenzíva ukázala v podstatě jedinou skutečně vojenskou věc – že se současnými počty vojáků a techniky už Rusové nemají převahu. Zbytek je propaganda, válečná mlha a vojenská cenzura. Západ prostě dodal zbraně a výcvik, Ukrajina dodala životy a Rusko tyto přípravy v zázemí nedokázalo dostatečně zmařit. Na frontě dlouhé od Užhorodu do Brusele se Ukrajině podařilo zabrat Karlovy Vary a ukázala tím, že oněch 200.000 (?) ruských vojáků a jejich kanóny na tak dlouhé frontě prostě nestačí.

Ukrajina pomocí západní zbraní a mobilizovaných životů dokázala vyrovnat a trochu překonat dosavadní ruskou převahu a Rusko bude muset reagovat. Tak banální to je.

První ruskou reakci jsme už viděli – vyklizení charkovské oblasti a vytvoření nové linie na řece Oskol. Ukrajina udělala úspěšnou ofenzívu a Rusové se nepokoušeli o boj ani v místech poměrně značného významu. Izjum Ukrajinci obsadili až poměrně dlouho poté, co ho Rusové opustili. Nebojovalo se o něj. To samé se stalo na severu u ruských hranic. Rusové prostě území opustili a s ukrajinskými vojáky se leckde ani nepotkali. Jasně, tam někde mezi tím se bojovalo a slabé ruské jednotky prostě nedokázaly zastavit vysoce mobilní ukrajinské síly, které se manévrováním vyhýbaly dělostřelecké palbě, ale k žádné velké bitvě nedošlo. Rusové za sebou nechali nějaké to vybavení, jsou nějací zajatci, ale většina jednotek se celkem spořádaně stáhla pryč. I z té Baklaleji dokázali evakuovat svojí posádku. Zároveň došlo k určitému zkrácení fronty.

Dále už delší dobu víme, že Rusko do oblasti bojů přesouvá nově vytvořená vojenská uskupení. Možná je plánovalo použít na urychlení svého postupu, ale realita zřejmě bude taková, že těmito jednotkami vyrovnají poměr sil, posílí místa, s nedostatečným množstvím vojáků a nedivil bych se, kdyby došlo na další děla a raketomety ze sibiřských skladů.

Skřípání zubů na ruských webech a nikoliv ojedinělé hlasy volající po mobilizaci a přitvrzení (případně po pádu gosudara) pak Putin utnul jedním nočním útokem na ukrajinské elektrárny, které na jeden den zemi zhasly. Dodávky elektřiny se podařilo obnovit a dál útoky zatím nepokračovaly. Rusko prostě předvedlo, že je schopné Ukrajině zničit energetickou soustavu, ruské veřejnosti to (asi) stačilo a od té doby se jede dál, jako by se nechumelilo. U Chersonu se prý Rusové posunuli blíž ke Dněpru, aby do předpolí jejich linie mohla střílet děla a raketomety z druhého břehu, kde nejsou žádné problémy se zásobováním municí. Na Donbasu Rusové dále postupují vpřed svým hlemýždím tempem.

Pokud tedy mohu soudit, Putin se zatím nechystá nějak zásadně přitvrdit. Možná bude muset, protože Ukrajina rozhodně přitvrzuje, ale je také klidně možné, že Rusové mají spočítáno, jak moc sil Ukrajinu takové ofenzíva stojí a mají představu, jestli je tato nová situace reálně ohrožuje. V této chvíli v tom zřejmě zase tak velký problém nevidí, protože jak vidno, stále jaksi nechtějí Ukrajinu poslat do doby kamenné zničením jejich energetické soustavy, což mohou udělat kdykoliv lusknutím prstů.

Podle mě se Putin stále domnívá, že může získat vše, co si předsevzal a já stále považuju za vysoce reálné, že Rusko tuto válku chce rozhodnout jinde než v zákopech na Donbasu. Stále si myslím, že hlavní zbraní v této válce nejsou tanky a děla, ale trubky, kompresorové stanice a tankery. Tuto válku nerozhodne ani ruský útok ani ukrajinský protiútok, ale hospodářská situace v zázemí. Smyslem války je, aby se Ukrajina (a možná i celá Evropa) ekonomicky položila.

Otázkou zůstává, jak velké zálohy si Ukrajina dokázala připravit a jak moc je může nasadit na frontu, aby ještě více zvětšila tlak na méně početné ruské jednotky. Stejnou otázkou je, jestli Rusko může udržet svůj přístup ala Sýrie, zdali nebude muset mobilizovat a udělat ze zahraniční intervence plnohodnotnou národní válku, aby tuto situaci vykompenzovalo. Jedna věc je jasná – pokud ukrajinské síly prorazí frontu, tak to mohou zastavit jen vojáci – děla a technika takovou situaci samy o sobě nespasí. Rusko tedy bude muset především přivést na frontu další lidi. Je schopné to udělat bez mobilizace? Nevím, ale Putin si zatím myslí, že ano.

Průběh událostí v charkovské oblasti také ukazuje, že Rusko sice jede propagandu, že Ukrajinci a Rusové jsou jeden národ, ale z vojenského hlediska jedná generální štáb naprosto chladně a cynicky – tam u Charkova se rozhodli šetřit životy svých vojáků a obětovat tamní proruské civilní obyvatelstvo. Část z těchto lidí sice utekla, ale hodně jich tam také zůstalo. V tomto ohledu se od roku 2014 a 2015 na Donbasu také nic nezměnilo. Ukrajina prostě není Rusko a to ani tam u Doněcku ne. Celá ta válka je politika jako sviň a Doněck i Luhansk jsou jsou jen kameny ve vysoké geopolitické hře.

Kdo mě čtete dlouhodobě, tak víte, že jsem si na ruské straně nikdy nedělal iluze nějakém šetření životů či obraně ideálů. Válka je prostě vůl, každý den v ní umírají mladí lidé důležití pro budoucnost země a umírají zcela neosobně v souladu s válečnou statistikou. Nehledám, kdo je tady hodný a kdo je zlý. Snažím se zjistit, kdo vyhraje a jakou cenu za vítězství zaplatí.

Myslím si, že Rusko zdaleka neřeklo poslední slovo a víc se toho v této válce ještě nestalo, než stalo. Válka se ještě může hodně vyeskalovat a může umřít ještě daleko víc lidí, než už umřelo. Nesdílím představu, že Rusko je už poraženo a stačí jen vytrvat. Ukrajina dočasně změnila na bojišti poměr sil. Ale byl bych hodně opatrný s představou, že Rusko na to už nemá jak reagovat a prostě musí v souladu s přáními Západu prohrát. Proto si myslím, že výsledkem této situace nebude ruská kapitulace, ale eskalace, která pošle do rakví desetitisíce dalších lidí, bude stát miliardy peněz a ještě mnohem víc se toho zničí.

A stále si myslím, že tato válka nebude rozhodnuta v zákopech.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (102 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

a to. době,kdy ministr vnitra naidil cvičeni policie v Josefově jak potlačovat demonstrace,které už provokateři z ODS pry uvedli poadavkem stelby nejlepe do celeho konstitujiciho se SV!
Cimpak dovedeme my voliči v republice ovlivnit situaci na Ukrajině to by mělo byt navrženo na konci članku a!aaaam!
No ni??

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

Proto vas ,mohu jenom upozornit na članek pana Vlka
Tajna zprava RAND Corp.ze dne 25.2.22 Jak oslabit Německo a posilit USA!
Néemecky o tom napsal Špege
MIT HILFE DER GRUENEN planen USA zerstörung der deutschen Wirtschaft!
Tak ten odkaz tu Ssšaáaaaa chýaaaaáábi holenkovel.
Vidite,že jsem rušaaaaaane na tři směny beztak PIRATY,ktere ve fimech lřimo miluji a mizi i voliči,kteři jsou zvědavi na aaáaaa řeśeni toho marasu ve formě PNZ,!Ten nami zaplaceny zločinec GŘ TV nechce dat na sklo dnem i noci!Jste na tom bez odvahy blbě salati!
No ni?

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Aničko.
Nic nového pod sluncem,jen se potvrdilo o čem se spekulovalo.
USA měli na tuto přípravu 8 let a několikrát psané o častém leteckém provozu na Ukrajinu,vlastně velké zásobování zbraněmi Ukrajinu.Celou dobu školili kádre,cvičili armádu budovali bunkry,zákopy,tak už nebyl v poslední době,přesunout v tichosti jen žoldnéře.Jen plánovači nečekali,že Rusko překročí hranice dřív,než začne útok na Doněcko a Luhansko.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nezapomeňte,že nebude stačit demise,ale je nutné žadat po našich zastupitelich,aby si dali do lrohramů změnu režimuna SOLIDARN stat!? ááaáaa podobný Socialnimu statu,ktery maji sousedi,kteři prohrali valku a nyni se topi v penêzich!
Mohou si dovolit koupit od Činy plyn z Ruska a křečkovat ho do zasobniků za astronomicke ceny a nam se smat,že my ýa aamame ještě blbějši vladu než maji oni!

SLÁVA SV tj Společnosti Voličů! No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

pry agenti strejdy Putina tj ministrně zahranici a ministr hospodastvi a Eu komise a z EU bude popel!To je přesne popsano ve zprave RAND Corp.a,ktery se k tomu nehlasi pry to je vyrobek toho čerta Putina všemocneho cara veškereho Slovanstva nebo taky aaaa ne!
To lejno k tom rozbije EU na sračku a joura,ktera se vymkla panu Babischovi z ruky z vas všsech z SV uděla doslova voliče pěti diversantu republiky a ještě tomu budete tleskat oblbeni GŘ TV který si otočil
Prdlament kolem prstu a dava si za to jimi platit miliony z našich penez dokonce to pry povoluje zdupana justice zpětné! ahaaaaaaaaaaaaaaa
No ni?

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Může to skončit obrovskym kotlem ze ktereho jen tak nepůjde uniknout!Hry kočky z myši mohou zda se mi dost rychle a jednoduše skončit,ale nepředbihejme!Myslim si,že kaž áaaaaaa aaaáaáa dy kdo si koupi elektro auto nebo koloběžku bude vinen krachem dolaru,ktery je podložen naftou !
Nedivim se,že se naš největsi spojenec těm nemeckym zeližroutum a v tom čisle i nam chce strašlivě pomstit společáaáaaáne s carem Putinem a hotovo neboli fertig! aaaaa
No ni?

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Ty upletene swettry na zimu bo bude mraz,kam se ptačku kam schovaš pošleme Sjednoceně jako Winterhilfe do boje!Urrrraaaaaaaaa!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Něco není podle přání Ruska.
Už se o tom psalo dříve,Rusko má zranitelné podbřiško a zase hrozí konflikt Arménie-Azerbajdžán,dokonce Gruzie uvažuje o válce s Ruskem,do toho přisadit nevyspitatelného Erdogana,může se také jednat o přerušená dodávek plynu přes Turecko.Také by mě moc zajímalo,kolik v těch zálohách Ukrajiny,působí zahraničních žoldnéřů.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

nicméně Rusko má vzdušnou, raketovou a dělostřeleckou převahu a představa, že na písmenu L se zrcadlově přesouvají jednotky a závodí, kdo bude kde dřív je úsměvná. Druhá věc, i na "frontě" takhle roztažený je jen pár úseků, vhodných k průlomu. Slovo fronta dávám do uvozovek, páč to není fronta jako třeba v 2. světový, ale spíš "linie dotyku". A za třetí, neumím si představit, jak Ukrajinci koncentrují takový útočný uskupení jako zkoncentrovali, a Rusům by to mohlo uniknout - a letecky rozbít podobný soustředění vojsk by neměl být problém. Ludvíka sleduju už několik let a možná dělá trochu lepší dojem, než třeba Visingr, ale jako jitrnice mi přijde stejně. Co má Rusko v úmyslu netuším, obzvlášť po týhle poslední akci, tak nemá smysl spekulovat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Cela tahle valka je jen operaci, jak dostat Rusko do kolen. Rusko ma obrovske surovinove zdroje. O ty tady jde. Ukrajinci jsou jen ti, kteri umiraji. Kdyz to nebude Ukrajina, bude to Gruzie, Azerbajdzan, nebo nekdo jinej. Nejakej vul se vzdycky najde. Kluci ve Wosingtnu a Londyne na tom makaj dlouhodobe. Ted se jim podarilo dostat proti sobe dva nejvetsi slovansky narody a o to tu jde.

Průměrný počet slepic: 4.9 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

jak "expert" začne hodnotit, co měli Rusové v úmyslu, nebo že berou Ukrajinu jako Sýrii apod., tak je to ze svý podstaty analýza naprd. Ruskej generální štáb zná Ukrajince určitě víc, než Ludvík, a co zamýšlejí - tak tam víme všichni stejný h.... Akorát většina expertů chce působit sofistikovaně, tak je to spekulace za spekulací.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Musí, prostě musí, se stát důkaz. Až se stane, bude to stačit

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

pomůže válku vyhrát zima. Jak prosté! Vždycky tomu tak bylo a historie se ráda opakuje.

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zima pomohla Rusům v historii - když někdo dobejval jejich území. Za prvý zkomplikovala už tak brutální vzdálenosti co se týče logistiky, za druhý útočily národy, který na takovouhle zimu nebyly připravený, za třetí třeba takovej Hitler dělal fatální chyby v rozhodnutích ohledně zimní kampaně, co se výstroje týče. Kdežto teď útočí Rusové, a Ukrajinci budou na zimu připraveni stejně dobře, jako oni.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Ukrajina je vlastně pro Rusy "cizí" území!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

😁

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

ale Rusové nežebrají o zimní výstroj :-(

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

- Na juhu Ukrajiny je ruská zásobovacia línia oveľa dlhšie než na Donbase, pre Ukrajinu je výhodnejšie s tou istou armádou bojovať tam než na východe, preto vylákanie majority ruskej sily na juh dáva zmysel
- Na juhu zároveň 24 hodín denne lietajú radarové lietadlá NATO a na rozdiel od satelitov vedia dodávať informácie v reálnom čase, celkovo je intel od NATO výrazná ak nie vôbec najdôležitejšia pomoc. Na východe krajiny túto výhodu Ukrajina nemá.
- Aj na najviac pro-ruskom území musí mať Ukrajina veľa prívržencov, stačí vytiahnuť mobil, natočiť akýkoľvek muničák alebo čokoľvek zaujímavé čo človek vidí z okna a informovať, to je obrovská výhoda pre Ukrajinu
- Ukrajinská doktrína vychádza z tej Ruskej, poznajú protivníka, ale zároveň prechádzajú na svoj podivný mix NATO/Rusko spôsobu vedenia vojny. Rusko je vysoko centralizované, armády NATO majú zas dôraz na autonómiu pri vykonaní úkonu. Druhý spôsob je náročný na výcvik ale efektívnejší a menej predikovateľný. Ukrajinské jednotky sú cvičené na Západe.
- Na Západe sa demonštruje jedna radosť, ale v Rusku to tiež musí dosť vrieť keď im špičky ťažobného priemyslu vypadávajú z okien. Okrem vojenského a ekonomického aspektu bude zaujímavý aj ten politický. Verejnosť nie len na Západe ale aj v Rusku chce vidieť víťazstvá aby sa udržala podpora.

Průměrný počet slepic: 2.8 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Ruský internet si klade podobné otázky a nachází se tam celé spektrum vysvětlení. Člověk si může vybrat od zrady generálního štábu po neskutečnou lajdáckost celého velení. Co bych v tom nehledal, to je záměr konstruktéra této nesmyslné válečné operace, tedy lidí loajálních Putinovi. Fakt to nebyl žádný plán, jen nutný důsledek mizerného přístupu k věci, kdy se snaží sbor dobrovolných hasičů v pantoflích uhasit požár Odkolkových mlejnů jednou děravou stříkačkou. Nejdřív to horkotěžko lepili na jihu u Chersonu, a pak už logicky nebylo čím lepit přečíslení na severu u Charkova. Kyjev si je strategicky povodil jak kašpárka na provázku a nezbylo, než se stáhnout. Vlastně je to první vojensky docela solidní operace ruské armády od začátku konfliktu, jinak tam nepředvádějí vůbec nic strategicko-takticky zajímavého a úspěšného, jen čelní dobývání.

Ukrajina viditelně posiluje a krachovat nebude, i kdyby se všechny kamiony v USA měly napěchovat natištěnými penězmi. Svět to snese, což je vidět na Číně, která si prostě nepodrazí vlastní nohy a nevyháže americké dluhopisy na trh, čímž tuto spirálu drží sama při životě. Rusko čeká na Godota, protože se dostali do situace, ze které není současnými alokovanými zdroji cesta ven. Buď to budou muset začít brát vážně, zapojit skutečnou armádu a jít do toho na 100%, nebo budou postupně ztrácet, až ukrajinská síla naroste natolik, že bude mít zálusk i na ruské území. Čekat, že problém vyhnije sám, je nesmysl (byť je to obvyklá ruská taktika).
Mimochodem, těch 2000 slíbených raket HIMARS by měly někoho konečně už pořádně vyděsit, protože s tím se dá docela dobře vyzobat celý ruský sbor na Ukrajině. Ale v Moskvě je klid, všechno je v pořádku a jede se pořád v těch samých špatných kolejích...

Průměrný počet slepic: 2.4 (12 hlasů)

Je vidět, že jste nejméně pětihvězdičkový gaučový generál. :D Takových už jsem slyšel... A nikdy neměli pravdu v NIČEM. To co píšete, jsou samozřejmě úplně nesmysly, mám problém najít alespoň jednu větu, co se blíží pravdě.

Průměrný počet slepic: 2.8 (8 hlasů)

Nebudeme troškařit, jsem osmihvězdičkový lenoškový jenerál!

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Oba Vladimírové nedělají nic jiného než, že ničí jim nepřátelské vojenské síly. Pro někoho k nepochopení? Ale je to přesně tak.

Zatím bez slepic

nepřátelské síly uvnitř armády Ukrajiny. Takhle ten rébus bude komplikovanější.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

jsou na řadě

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Euforia z kontraataky UA army trvala necely tyzden. co je dost prekvapujuce kratka na to, co sa im podarilo.
Vyzera to tak,ze sa podarilo ukrajincom vyvalit otvorene dvere - coz o to, vosli lahko - ale uz aj na idesu bol clanocek, ze taky uspech sa necakal a ze to bolo znacne chaoticke. Z toho vyplyva, ze UA dumaju, co s nadobudnutym uzemim, o ktorom nedumali, ze bude ich a hlavne, co na nich ti rusaci zase vymysleli za kulehu.

Nie je zlozite hrad dobyt, velmi narocne je hrad udrzat.

Znacnu cast sil tam budu musiet ponechat. Zaroven ukazali svoju utocnu taktiku a rus ma moznost si dokorigovat svoje obranne prostriedky na Chersonstine.
Zaroven sa bude musiet nejak doriesit, v pripade ruskeho nastupu, co s tolkou zalahou cudzincov. Vraj je tam cast polskej armady - asi na dovolenke - a PMC Academy z USA. To si rusi musia poriadne premysliet. Len sa zopakujem, uz dlho som nevidel ziadny rozhovor s najslavnejsim britskym zajatcom Aidenom Aslinom, co pred par mesiacmi dostal rozsudok smrti.
Zije? Nezije?

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Vydláku, se nudíte. Všichni co melou hubou o tem, že se něco změní, nebo hýbe nebo se mění vlivem akcí harpagondechujcké federace, jen pomáhají zlořečeným kydům z cizákova, keré nemají jinej úkol, než našince totálně zdebilizovat a zavádět od volení vlastních potřeb a podílů.

Řeknu vám to takhle. Většina blboňů si myslí, že zbohatne na vykořisťování na základních životních potřebách své vlastní lidi, člověky. Pak že tím zaplatí dluhy cizácké federaci a že zase bude líp. Musím vás upozornit, že vaše mediální informování, je na míle daleko od ponaučování blboňů z posrané a podělané perestrojky 1989. Hotové

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Poznámka: Pane Vidláku, většina blboňů začala psát na web , kerej ste uved v záhlaví svého článku a zde se už nechtějí prezentovat. Čím si to vysvětlujete?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

On se považuje ten druhý web za hlavní publikační místo Kydů. Tohle je jen kopie pro mimoně, lemply a živel odtamtud vyhoštěný, aby se mohl též diskuzně vyprázdnit a ukojit.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

no naprosta kakofonie co komu přijde na jazyk jen stižnosti a NIKDO tam nevi jak to ešit a nema žadny navrh řešeni jen dutá vrba aaaass sakra sakra nic pic!
Jen tady je vidět skutečne,konkretni,elitni válečniky SV,kteři se sjednocuji a dava se jim možnost srocovani v boji za naše voličske potřeby viz PNZ!
Zrejme je tam vedle nsprosto nedostatečny system slepiček, pobihajicich a kvokajicich beztoho,aby snašely opravdova zlata vajičcka jako zdejši elitni valečnici SV,nove doposud prlzatim origo nikde nevidane formace občanů,voličů tzv SV!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)